moleslaw Re: BIOGRAFIE,DZIENNIKI,Z ŻYCIA WZIĘTE 30.07.08, 11:57 Będę monotematyczna : "Biała Masajka","Moja afrykańska miłość" i "Żegnaj Afryko" Corinne Hofmann "Pożegnanie z Afryką" Karen Blixen Odpowiedz Link
haan87 Re: BIOGRAFIE,DZIENNIKI,Z ŻYCIA WZIĘTE 22.09.09, 01:21 Hm, szczerze powiem, że przeważnie z biografią autorów zapoznawałam się ze skrawków artykułów umeiszczonych w necie lub z analiz ich dzieł, połączonych z życiorysem. Od wielu osób z kolei słyszałam, że biografie to jedne z ciekawszych utworów. Wszak najlepsze scenariusze pisze życieA że ja lubię życiopisanie i reportaże, to i pewnie tą formę polubię...Może by tak zacząć od czegoś kontrowersyjnego, co myślicie o tej? To tegoroczna nowość, a wywołała wiele kontrowersji...ktoś czytał? Odpowiedz Link
llidkao "Malinka, Bratek i Jaś" M. Wisłockiej 31.07.08, 10:34 bardzo fajna! Oraz ciąg dalszy: "Miłość na całe życie" (mniej mi się spodobała niż ta pierwsza, trochę ckliwa). Miał jeszcze powstać jeden tom, ale nie wiem, czy zdążył??? Odpowiedz Link
natalijasz Re: BIOGRAFIE,DZIENNIKI,Z ŻYCIA WZIĘTE 31.07.08, 23:33 już od jakiegoś czasu zabieram się za dzienniki sylvi plath. od czasu do czasu przeczytam fragment i to mi wystarcza...zdecydowania książka do poczytania a nie przeczytania. Odpowiedz Link
rybkadori_krak pozegnanie z afryka 03.08.08, 21:53 witam serdecznie co do Karen Blixen, warto skonfrontowac jej osobistą wersje z wersja badawcza przez to obiektywna jest wiele niedomowien a nawet zamilczen w najwazniejszej kwestii a mianowicie Finch Hattona, który ja jednak zostawił czego nie ujawnia Kiedy zginał nie byli juz razem a on mial nowa kochanke Odpowiedz Link
moleslaw Re: pozegnanie z afryka 05.08.08, 18:40 Akurat nie dla tego wątku polecałam "Pożegnanie z Afryką",to dopiero ekranizacja spowodowała zainteresowanie się wątkiem miłosnym.Wyszedł z tego paskudny romans,niewiele mający z pierwowzorem wspólnego. Odpowiedz Link
moleslaw Henryk Markiewicz 05.08.08, 18:42 "Życiorys polonistyczny z historią w tle" prawdziwa gratka dla miłośników literatury,czytać wspomnienia kogoś kto tak bardzo kocha książki. Odpowiedz Link
llidkao "Howard Hughes - brawura, szaleństwo, tajemnica" 21.08.08, 18:36 autor; Charles Higham; na podstawie tej biografii zrealizowano "Awiatora" Odpowiedz Link
karmilla Re: BIOGRAFIE,DZIENNIKI,Z ŻYCIA WZIĘTE 26.08.08, 09:45 Zasadniczo za biografiami nie przepadam. Bodaj jedyną, która utkwila mi w pamięci jest "Król życia" - biografia Oscara Wilde'a pióra Jana Parandowskiego. No i może jeszcze esej, głównie o twórczości Lovecrafta, z elementami biograficznymi - Michel Houellebecq: HP Lovecraft. Przeciw światu, przeciw życiu. Przy całej niechęci do Lovecrafta esej bardzo mi się podobał. Może dlatego, że pozwolił mi zrozumieć to, czego sama dostrzec jakoś nie potrafię - na czym polega geniusz samotnika z Providece. Odpowiedz Link
iguana1978 Wołanie z końca świata - Morgan Marlo 18.09.08, 09:23 www.biblionetka.pl/ks.asp?id=3705 super polecam!!! Odpowiedz Link
agawa79 Re: BIOGRAFIE,DZIENNIKI,Z ŻYCIA WZIĘTE 18.09.08, 15:11 Bardzo lubię czytać i oglądać "Portrety Astrid Lindgren". Odpowiedz Link
jk3377 'Pozar w moim domu"A.Ashworth 06.10.08, 17:54 smutne,ale prawdziwe.....przemoc w rodzinie widziana oczami dziecka Odpowiedz Link
kerry_weaver J. Fedorowicz, J. Konopińska - Marianna i Róże 15.01.09, 19:06 Urocza historia rodziny drobnej szlachty z Wielkopolski na przełomie XIX/XX w. oparta na autentycznych zapiskach i dokumentach rodzinnych. Wciąga Odpowiedz Link
marjanna1 Re: BIOGRAFIE,DZIENNIKI,Z ŻYCIA WZIĘTE 28.01.09, 12:27 "Wild swans: three daughters of China" Jung Chang. Historia trzech pokolen kobiet w Chinach. Odpowiedz Link
anias29 Re: BIOGRAFIE,DZIENNIKI,Z ŻYCIA WZIĘTE 05.03.09, 22:19 Mogę się przedstawić jako zagorzała wielbicielka biografii/dzienników/pamiętników w każdej chyba postaci, bez względu na ich wartość literacką Posiadam zbiór chyba ok 200 (dawno nie liczyłam) takich pozycji, większość czytałam kilka razy. Właśnie zaczęłam "Niczego nie żałuję. Życie Edith Piaf" Philippe Crocq, Jean Mareska (pod wpływem niedawno obejrzanego, świetnego filmu). Odpowiedz Link
andziaos Re: BIOGRAFIE,DZIENNIKI,Z ŻYCIA WZIĘTE 07.03.09, 14:50 wspomniane wyżej "Dzikie łabędzie" - to moja ulubiona lektura Jedna z tych książek, które najpierw pożyczyłam, przeczytałam dwa razy a potem stwierdziłam, że musze mieć swój własny egzemplarz Mam kilka ulubionych pozycji - Kurier z Warszawy (Jan Nowak Jeziorański) - Wspomnienia wojenne - Karolina Lanckorońska - "Wywiad rzeka" i "Dni walczącej Warszawy" W. Bartoszewskiego Autorzy tych książek to ludzie niezłomni - dzisiaj nieczęsto spotyka się takie postaci. Więc warto skorzystać z okazji Z nieco "lżejszej" ale ważnej półki: - Irena Krzywicka "Wyznania gorszycielki" i "wichura i trzciny" (musze jeszcze zamówić książki Andrzeja Krzywickiego - syna Ireny) - "Autobiografia" Agaty Christie - gorąco polecam - ta kobieta robiła w swoim życiu wszystko -"Lord Nevermore" - fascynująca opowieść o podróży, kłótni i dalszych losach Bronisława Malinowskiego i S.Witkiewicza - "Nie ma się z czego śmiać" Josepha Hellera (autor "Paragrafu 22"). O nagłej rzadkiej chorobie, przykuciu do łóżka i wracaniu do świata żywych - napisana przez wkurzonego, sarkastycznego faceta - wiele świetnych wątków i smaczków - naprawdę polecam. Poznacie np. Dustina Hoffmana w zupełnie innej roli oraz kilka tajemnic z nowojorskiego życia - Autobiografia - Joanny Chmielewskiej kiedyś zaczytana "na śmierć" - biblia dla fanów JCH, dobra do poszukiwania pierwowzorów książkowych postaci - autobiografia Moniki Żeromskiej - fantastyczne są dwa pierwsze tomy. Świetnie napisane wspomnienia z dzieciństwa, Powstania, późniejszej tułaczki i szukania po wojnie rękopisów ojca w gruzach na Starówce. Dwie dalsze części głównie o podróżach (wg mnie słabsze) - Chleb prawie że powszedni – pamiętniki Zofii Stryjeńskiej. Dosyć ciężko się czyta, raczej dla fanów młodopolszczyzny –zaliczałam się do nich - Pan raczy żartować Panie Feynmann - świetna książeczka znanego amerykańskiego fizyka -noblisty, jednego z twórców bomby atomowej. Lekkość pióra, malownicze życie i znakomite poczucie humoru ... W tej serii wydawnictwa Znak - ukazały się też wspomnienia innych - mam jeszcze Davida Nivena "Księżyc jest balonem" (to dopiero była barwna postać) - oczywiście książki podróżnicze – szczególnie Wojciecha Cejrowskiego (Pałkiewicza z daleka omijam) - no i zgrzeszyłabym gdybym nie napisała o wspomnieniach Mamerta Stankiewicza „Z floty carskiej do Polskiej” . Pozycja obowiazkowa! Zresztą sam Stankiewicz jest bohaterem znanej i kultowej książki „Znaczy kapitan” Borcharda. A z kolei o Borchardzie wspomina Zeromska o ktorej pisalam wyzej, a z kolei… itd.- lubię szukać wspólnych wątków Ostatnio przeczytana biografia to "Świat według Mellera" - zaskoczyły mnie losy jego rodziny.... Warto sięgnąć. Odpowiedz Link
jk3377 jakie inne jeszcze????? 10.05.09, 19:01 bardzo mnie ostatnio pociaga tego rodzaju literatura. juz poluje na kolejne podobne np. 'kiedys byłam ksiazną','oddaj moje dzieci' czy 'dziennik nimfomanki'-to moze byc niebezpieczne hahahahah poleccie cos jeszcze? Odpowiedz Link
marjanna1 Re: jakie inne jeszcze????? 11.05.09, 12:56 Biografia Krolowej Jordanii Noor. Bardzo mi sie podobala. Odpowiedz Link
jk3377 Kiedyś byłam księżną-Jacqueline Pascarl-Gillespie 20.07.09, 13:05 wlasnie skonczylam i jestem zdolowana,smutna i zal mi tek kobiety...nie myslalam,ze takie rzeczy dzieja sie naprwde w dzisiejszych czasach i ze tak to sie zakonczy... jedyne pocieszenie,ze ponoc ma byc wydana 2 cz..moze bardziej optymistyczna. Odpowiedz Link
helois rafal wojaczek 23.08.09, 19:43 czytal ktos moze dziennik Rafala Wojaczka? ja nie i jakos nie moge na niego trafic. ktos moze czytal i mnie zacheci badz zniecheci? bardzo mi zalezy na opinii Odpowiedz Link
haan87 Re: rafal wojaczek 27.09.09, 15:20 nie czytałam jego biografii, jednak znam chyba wszystkie tomiki i wiersze, jak i życiorys. Jeżeli lubisz klimaty poetów przeklętych, młodych buntowników zmagajacych się ze swą mroczną duszą, ekspresyjnych prowokatorów i zarazem delikatnych chłopców - dzienniki Ci sie spodobają Odpowiedz Link
mama_cyryla Re: BIOGRAFIE,DZIENNIKI,Z ŻYCIA WZIĘTE 23.08.09, 21:16 Opowieść dla przyjaciela - Halina Poświatowska. Kocham jej poezję, a ta książka pozwoliła mi ją jeszcze bardziej zrozumieć. i jeszcze wspomniana już I. Krzywicka - Wyznania gorszycielki Odpowiedz Link