Gość: gosiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 18:15 jak wam się żyje w tym ,,świetnym ;;;kraju bo ja już nie mam sił walczyć;( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: moczar Re: jak żyć ???????? IP: 89.231.149.* 07.01.12, 18:33 idź do lasu, przejdź do partyzantki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 07.01.12, 19:31 krótko!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: jak żyć ???????? IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.12, 21:24 A z czym Ty walczysz,że już sił Ci brak?Ja tam nie narzekam,choć zawsze mogło by być lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 08.01.12, 01:08 skoro masz watpliwosci to zmien sobie kraj. wiele ludzi tak zrobilo i sa zadowoleni. wszystko to kwestia pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 08.01.12, 10:46 Nie wylewać żali na forum tylko zająć się czymś, poszukać pracy....wiem w cch ciężko o pracę ale lepiej mieć 1300zł w garści niż nic. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: jak żyć ???????? IP: *.chelmno.mm.pl 08.01.12, 11:09 za 1300zl raczej zyc sie nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rew Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 13:21 Chcieliśmy "Solidarności", została nam zupka z kości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygi Re: jak żyć ???????? IP: *.play-internet.pl 08.01.12, 14:45 przestancie się tak chwalić że wam w tej polsce dobrze!!! jest tragicznie!!! wszystkie ceny do góry a pesje tak samo się otrzymóje a wyjechć jak ktoś wyrzej pisze nie każdemu to pisane i może jedz TY ja też wolę w swoim kraju być jak gdzieś się tułać.Dobrze że ktoś taki temat porusza!!! wojna wybuchnie jak tak dalej będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: jak żyć ???????? IP: 89.231.151.* 08.01.12, 15:39 Trzeba było się uczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 16:07 trzeba bylo sie uczyc ? hehe ty juz jestes bezrobotny ,tylko jeszcze o tym nie wiesz :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 21:11 trzeba było się uczyć ??????????????ludzie po studiach nie mogą pracy znależć albo pracują w marketach ;(za 1000.......z tego co widzę i słyszę to wszystkim się żyje hu...o jedna pensja na opłaty a druga na przetrwanie do pierwszego na produktach z najniższej półki albo latanie za promocjami .;(czasem też byśmy chcieli kupić sobie coś lepszego ,gdzieś wyjść wyjechać a tu lipa ......;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cch Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 08.01.12, 21:31 same cwaniaczki co tatus który nakradł w czasie przemian majatku panstwowego na rzekomy sprywatyzowany sie odezwali. Wiekszosc ludzi zarowno bez wykształcenia jak i z wykształceniem pracuje za grosze .Znam cała obsade inżynierów ,magistrów z jednej z firm na terenie celulozy która zarabia mniej duzo mniej niz ta niby srednia krajowa w sektorze przedsiebiorstw do tego maja stala pensje za nielimitowany czas pracy.Tak chłopcy zamknąc mordy i cieszczie aby wasi tatusiowi mamusie nie zamkneli oczu zbyt szybko bo jak ich zabraknie z powodu 2 lewych rąk do pracy zdechniecie z głody a samym szczekaniem i cwaniakowaniem nie wyzyjecie głaby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: jak żyć ???????? IP: 149.254.180.* 09.01.12, 00:44 No niestety panie i panowie,zapier.alacie jak woły na bandę darmozjadow w rzadzie! I co z tego macie,nie trzeba sie wiele zastanawiać! Dlatego ja,juz czwarty rok dorabiam Rząd Brytyjski,i nie ważne czy na zmywaku,czy pdocierając murzynskie dupy,dlamnie pieniądz nie smierdzi. Przynajmniej służba zdrowia jest za darmo,nie płacisz za leki. Dzieciaki książki i podręczniki dostają za darmo w szkole,nie trzeba wydawać majatku jak co rok w Polsce,jedyny wydatek to mundurek i obuwie. I przynajmniej stac mnie na to i owo,dzieciaki tez maja to co chca,niestety w Polsce tego nie bylo,wiec nie dziwmy sie ze tyle osob ucieka za praca. Ja tez wolałbym w naszym Chełmnie pracować,z rodziną i przyjaciółmi pod ręką,no ale niestety,nie mam zamiaru wegetowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL4Eva Re: jak żyć ???????? IP: *.cantonimotor.com.pl 10.01.12, 16:20 stać cie na wszsystko tylko nie na zakup mieszkania. Nic po sobie nie zostawisz dzieciom - tyle w temacie. Zegnam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywna Re: jak żyć ???????? IP: *.ip.jarsat.pl 09.01.12, 14:32 O przepraszam mój drogi, Moi Rodzice niczego nie nakradli. Za to wychowali mnie tak, że nic mi się nie należy (od państwa, instytucji) - bo mamy kapitalizm i każdy pracuje na siebie. Tak więc przez całe studia pracowałam (korepetycje, call center, opieka nad dziećmi), żeby mnie było stać na wakacje czy lepsze ubrania. Po ukończeniu studiów nie miałam problemu ze znalezieniem pracy w zawodzie - kokosów może nie było, ale nie musiałam się zastanawiać "co do garnka włożyć" i szukać promocji w Biedronce. Wiem, że w Chełmnie ciężko o pracę, ale jak się nie weźmie życia w swoje ręce to nie będzie lepiej. Także nie wylewajcie swoich żali na forum, nie obrażajcie ludzi, którzy do czegoś w życiu doszli, bo nie każdy kto ma pieniądze musiał je ukraść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do "GOSIEK" Re: jak żyć ???????? IP: *.play-internet.pl 09.01.12, 09:44 Sponsoring, jeśli jesteś ładna zostaw namiary na forum. Odezwę się. I nie krytykuj mnie panno jak ostatnim razem bo to gdzie i za ile sypiam z laskami to mój kaprys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 19:33 DO SPONSORA ;)sory wole żebrać lub kraść ............;) zazdroszczę ci ,że masz tyle kasy żeby płacić za sex ,ale ja podziękuje wole zdychać z głodu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: jak żyć ???????? IP: *.play-internet.pl 10.01.12, 16:50 Co to za tekst trzeba było się uczyć? nauka w dzisiejszych czasach nic nie daje, jestem po studiach mam wyuczone 3 zawody i nie pracuje w żadnym z nich. Studia skończone, kasa wydana, pełno nerwów przez 5 lat i co? Jak nie masz znajomości w dzisiejszych czasach to nie pracujesz, a w Chełmnie niestety tak jest,ze maja pracę Ci którzy mają znajomości. A za 1300 może i się dobrze żyć nie będzie,ale to zawsze coś, lepiej mieć jakiś grosze na podstawy niż nic. Jest ciężko, wszystko idzie w górę,ale nawet jak będziecie mieli większa pensje tez będziecie mówić,że wam mało. Tak naprawdę od najmniejszej stawki trzeba zacząć, a jak się ktoś sprawdzi na pewno dadzą więcej. No i mieć znajomości,żeby mieć chociaż to minimumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 09.01.12, 12:14 ja juz tez niema siły ta nasza Polska doprowadzi jedynie do grobu jest coraz gozej i na lepiej sie niezapowiada ale to tylko nasz kraj taki chory i dlatego jest nam tak ciezko;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 09.01.12, 14:30 Nowoczesne metody stopniowej zagłady Polski i wypędzania Polaków na emigrację. Bez solidnych fundamentów nie ostanie się na dłużej żadna budowla. Takim fundamentem każdego narodu jest jego przeszłość, czyli historia. Historycznymi już fundamentami, na których wsparta była cała Polska, były i powinny pozostać : BÓG, HONOR, OJCZYZNA. Pod koniec XX wieku potomkowie Piastów i Jagiellonów utworzyli jeszcze czwarty fundament, który nazwali NSZZ „Solidarność”. Ta zwyczajna, międzyludzka solidarność urosła do rangi dumy narodowej oraz symbolu pokojowego oporu przeciwko tyranii i obcej dominacji nad wolnym od wieków duchem wolności Polaków! Nowoczesną wojnę z narodem rozpoczęto od rozbijania właśnie tej międzyludzkiej solidarności. Stan wojenny polegał przede wszystkim na mordowaniu nadziei na zjednoczenie wszystkich Polaków i prawdziwą niepodległość. Rozbijano rodziny w sensie dosłownym, odbierając dzieciom opozycjonistów ich rodziców przez zamykanie do więzień lub obozów internowania. Potem łamano psychiki niektórych z tych dysydentów dla stworzenie tzw. „konstruktywnej” opozycji, która miała w przyszłości zapewnić komunistom bezkarność . Ponad 800.000 Polaków zmuszono do emigracji w latach 1980-1989 ! Potem nastąpiła zmowa z Magdalenki, gdzie przepito ideały „Solidarności”! Okrągły stół był jedną wielką mistyfikacją medialną, której skutki odczuwamy do dziś. Ustalona „gruba kreska” pozwoliła na uwłaszczenie nomenklatury i ułagodzonej tzw. „ konstruktywnej opozycji”, a większość społeczeństwa sprowadziła do roli statystów spektaklu reżyserowanego przez nowy sojusz dygnitarzy okrągło-stołowych. Od 1989 roku ta prawdziwa „Solidarność” coraz bardziej słabnie, zwłaszcza po zmianach statutowych i ten czwarty fundament Rzeczypospolitej już mocno się chwieje. Następny fundament, czyli wiarę w Boga, próbuje się rozwalić poprzez atak na krzyż. Szczególnie bezwzględna walka z krzyżem nastąpiła na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie po tragedii pod Smoleńskiem, w której zginęło dwóch Prezydentów R.P. wraz z 94 innymi, znamienitymi Polkami i Polakami ! Teraz ta walka już dotarła do Sejmu R.P., gdzie wychowanek P.O. niejaki Palikot postawił sobie za cel polityczny usunięcie krzyża z naszego parlamentu, szkół itd. Wtóruje mu były PZPR-owiec, a teraz szef SLD Leszek Miller. Pojęcie honoru już większość polityków uważa za archaizm i powszechnym staje się krętactwo, manipulacja i nie dotrzymywanie obietnic. Programy przedwyborcze są pełne pięknych wizji, hasła na afiszach wręcz przyciągają, a potem gdy już ten i ów dorwie się do koryta władzy, to nie tylko zapomina co obiecał, ale często twierdzi, że źle został zrozumiany. Słowo Ojczyzna jest nadużywane przez ludzi władzy, a równocześnie prowadzi się systemowe ataki na symbole narodowe i znieważa patriotów. Polaków, którzy czczą dzień 11 listopada Marszem Niepodległości i niosą sztandary biało-czerwone, atakują lewackie bandy i niemieccy naziści, a niektórzy bezideowi dziennikarze zniesławiają patriotów epitetem-faszyści! Kibiców, którzy skandowali na stadionach hasło : „Gdzie jest orzeł, gdzie jest orzeł” ???! , gdy PZPN postanowił zdjąć przed Euro 2012 nasze godło z koszulek reprezentantów w piłce nożnej, usłużni władzy publicyści nazwali …”kibolami”! Nowoczesne metody niszczenia Polski i zagłady Polaków są bardzo misterne i niezwykle przebiegłe! Kiedyś wywożono przymusowo Polaków na Sybir, albo na roboty do Niemiec! Teraz gnębi się nasz naród bezrobociem i Polacy sami, niby dobrowolnie wyjeżdżają za chlebem do Niemiec, do Anglii, a nawet do bankrutujących Włoch ! Tuż przez Wigilią Bożego Narodzenia ujawniono, że nas już nie ma w Polsce 38mln, lecz pozostało tylko 37 mln, bo ponad 1.000.000 rodaków wyjechało w międzyczasie za granicę i emigracja Polaków jest teraz większa niż nawet w stanie wojennym ! Rodacy nie wracają, bo do czegoż mają wracać ? Do bezrobocia??? Do wzrostu podatków? Do galopujących w górę cen??? Polaków w kraju gnębi się coraz wyższymi podatkami. Już w sumie ponad 80 % naszych przychodów zabiera nam państwo i UE w formie: podatku dochodowego, VAT, akcyzy, składek ZUS, składek na ubezpieczenie zdrowotne, ceł, podatków gruntowych, opłat środowiskowych, opłat za emisję CO2, opłat skarbowych, podatku drogowego, podatku Belki, podatku na Afganistan ( ok. 2.000.000.000 zł za 2011 rok) itd. Szykuje się nam jeszcze nowy podatek na dofinansowanie eurolandu w kwocie ponad 6.200.000.000 euro czyli ok. 28.000.000.000zł zatem ponad 1.500 zł od każdego pracującego Polaka!!! Tych pieniędzy potem zabraknie w Polsce na służbę zdrowia, na szkolnictwo, na kulturę, na jedzenie dla coraz biedniejszych dzieci z rodzin bezrobotnych, ale za to rząd P.O.-PSL zostanie pochwalony w Berlinie w Atenach i w Rzymie, bo tam nie będzie głodnych dzieci ani umierających z powodu braku lekarstw chorych. Za 28.000.000.000 złotych można byłoby utworzyć w Polsce ok. 500.000 nowych miejsc pracy, czyli bezrobocie spadłoby o 25% !!! Jednak Prezes NBP Belka i premier Tusk mają jak widać inne plany! Polacy nie muszą dopłacać do bankrutującej Grecji, ani do skorumpowanych włoskich polityków ! Polacy nie muszą płacić wyższej akcyzy za gaz, ani wyższych cen za energię elektryczną , benzynę itd. tylko dlatego, aby bankowcy i finansiści trzymający kasę w euro, mogli jeszcze więcej pieniędzy trwonić w kasynach gry i w burdelach !!! Ktoś chce przykładów? Były premier Włoch Sylvio Berlusconi, zanim doprowadził Italię do bankructwa zabawiał się z całą plejadą finansjery w wyuzdane …”bunga-bunga” ! Były dyrektor Międzynarodowego Funduszu Walutowego Dominique Strauss-Kahn tak bardzo pokochał rozwiązłość, że został oskarżony nawet o gwałt pokojówki w Nowym Jorku ! Nie każdy wie, że ten sam Dominique Strauss-Kahn początkowo działał w Związku Studentów Komunistycznych , a potem zaangażował się w działalność Partii Socjalistycznej ! I teraz koalicja P.O. – PSL chce ratować takich bankrutów planując przekazanie do MFW ponad 6 miliardów euro, aby reaktywować socjalizm w eurolandzie??? Era rządów Tuska przejdzie do historii nie tylko jako okres wzmożonej emigracji Polaków, ale ponadto jako czas uległości wobec mocarstw. Zaczęło się 10 kwietnia 2010 roku od przekazania Rosji prowadzenia głównego śledztwa z sprawie tragedii pod Smoleńskiem, a teraz mamy coraz więcej poległych w Afganistanie naszych żołnierzy, którzy już dawno powinni być wycofani z Azji do Polski . Amerykanie wycofali się z Iraku i wcale nie mają zamiaru zostać na dłużej w Afganistanie, a nasze władze zamiast dotrzymać dane obietnice, to kolejny raz przesuwają termin wycofania Wojska Polskiego z Azji. Na co Platforma Obywatelska z PSL czekają ? Na śmierć następnych Polaków??? Żołnierze Wojska Polskiego wcale nie muszą umierać za Kabul ani za afgańskie plantacje maku i konopi ! Pieniądze z handlu afgańskimi narkotykami w USA są potem czyszczone w bankach całego świata, a wojna w Afganistanie nie ograniczyła ani narkomanii ani terroryzmu! Nasi żołnierze nie muszą budować dróg i mostów w Azji, bo Polska potrzebuje takich fachowców tutaj nad Wisłą. Polacy nie muszą budować szpitali w Afganistanie, bo w Polsce w wielu miastach chorzy leżą na korytarzach, gdyż brak jest wystarczającej ilości szpitali w Rzeczypospolitej! Polska nie ma obowiązku spłacać długów Włoch, czy Grecji, ani dofinansowywać strefy euro ! Słowo Ojczyzna powinno oznaczać dla rządzących to samo co słowo Polska, ale niestety ekipa Tuska i Pawlaka bardziej troszczy się o los Włoch, Afganistanu, Grecji, Francji , Belgii, Niemiec, Libii i innych krajów aniżeli o Rzeczpospolitą ! Rajmund Pollak Artykuł ten ukazał się w nr 31 tygodnika „Śląska gazeta” z 30 grudnia 2011roku do 4 stycznia 2012 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praca Re: jak żyć ???????? IP: 89.231.151.* 09.01.12, 15:49 Wystarczy zostać lekarzem i problem z głowy! Ale trzeba się uczyć. Chemia, biologia, fizyka, matematyka. Są też inne zawody dla których zawsze będzie praca. Poza tym w Warszawie jest pełno ofert pracy. Kto Wam karze w tym Chełmnie wstrętnym mieszkać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 19:35 trzeba się uczyć ? trzeba też mieć głowę do nauki i niestety kasę od mamy ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywna Re: jak żyć ???????? IP: *.ip.jarsat.pl 09.01.12, 21:14 Głowę fakt - trzeba mieć, zresztą nie tylko do nauki, bo w ogóle w życiu się przydaje. Co do kasy od mamy - niekoniecznie. Istnieją kredyty studenckie, większość uczelni ma sensowne fundusze stypendialne (nie tylko dla najzdolniejszych, ale i dla ubogich). Poza studiami są różne kursy często refundowane. Niestety Chełmno jest maleńkim miasteczkiem i są w nim ograniczone możliwości, ale Toruń i Bydgoszcz - rzut beretem, pół godzinki drogi. A inwestycja w siebie na pewno się zwróci. Nie można wymagać, żeby ktoś dał Ci pracę, jak ani wykształcenia, ani "fachu w rękach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 22:40 do obiektywnej ja nie liczę ,żeby mi ktoś dał pracę bo ją mam a fachy w ręku mam 3 i średnie wykształcenie .PRACUJE W SKLEPIE I ZASTANAWIAM SIĘ JAK INNI SOBIE RADZĄ Z 1000 NA 31 DNI (CZYLI ZA JAKIEŚ 33 ZŁ DZIENNIE ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 10.01.12, 13:17 najlepiej pracować na czarno, nie odprowadzać podatków, nie pić, nie palić i nie tankować bo z tego Państwo ma największą kase. Jak oni chcą nas wykończyć to może my ich wykończymy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywna Re: jak żyć ???????? IP: *.ip.jarsat.pl 10.01.12, 13:44 Podatków nie płacić, ale dzieci w państwowej szkole uczyć (albo samemu taką szkołę ukończyć, najlepiej z darmowymi studiami do tego), wyremontowanych dróg wymagać (najlepiej darmowych autostrad), zasiłek dla bezrobotnych pobrać i z bezpłatnej służby zdrowia korzystać. Polaczkowe myślenie- Ty nie zapłacisz, ale za Twoje leczenie, uczenie i inne pierdoły zapłaci Pani, Pan, ja, wszyscy zapłacimy. Państwo to MY, nie jacyś ONI, więc jak chcesz kogoś wykończyć, to w ten sposób wykończysz siebie ;) Ludzie bez elementarnej wiedzy o działaniu społeczeństwa powinni mieć zawieszone prawo wyborcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cch Re: jak żyć ???????? IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 10:51 Popieram w całości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: jak żyć ???????? IP: *.play-internet.pl 11.01.12, 12:57 Jak czytam niektóre wypowiedzi to mam wrażenie,że wypowiadają się dzieci, które mają wszystko, bo wszystko dają rodzice, pieniądze, jedzenie, nocleg i inne rozrywki. W życiu nie jest tak kolorowo jak za czasów kiedy człowiek się uczy. Jak czytam,że trzeba się uczyć,trzeba studiować, bo praca jest dla każdego w każdym zawodzie, a to wcale w dzisiejszych czasach nie pomaga, wiem coś o tym bo jestem po studiach i nie ma pracy w moim zawodzie. Więc dzieci zanim coś napiszecie to dorośnijcie, bo jak to czytam to płakać się chce. Nie znacie życia, nie wiecie co to znaczy mieć mgr, rodzinę i nie móc pracować w wyuczonym zawodzie,bo sie nie ma znajomości. Wyjechać też nie jest tak łatwo, co niektórzy przywiązani są do tego miasteczka i mają pozakładane rodziny, gdzie np jeden z małżonków ma dobrą pracę i nie może sie wyprowadzić. Co do stypendium i kredytów studenckich, stypendium to jakiś grosze, które ledwie starczają na dojazdy lub podstawy(a za co reszta), a kredyty spłaca się latami. A jak skończysz studia, pracy nie dostaniesz i co? Obarczysz spłatę rodziców czy dziadków? Pomyślcie, życie dorosłe nie jest usłane różami jak wtedy gdy się chodzi do gimnazjum czy LO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywna Re: jak żyć ???????? IP: *.ip.jarsat.pl 12.01.12, 13:39 Ja już chyba dorastać, żeby się wypowiedzieć nie muszę - liceum skończyłam lata temu, u rodziców na garnuszku też nie siedzę. Znam życie, wiem co to znaczy żyć za 1500 zł (czasy studenckie), wiem co to szukać pracy (wszędzie liczy się doświadczenie, więc z pierwszą było naprawdę ciężko), ale nigdy nie pomyślałam, żeby winą obarczać kogoś innego niż siebie, tym bardziej władze czy "państwo". I fakt, ukończenie studiów nie gwarantuje uzyskania satysfakcjonującej pracy, ale ukończenie DOBRYCH studiów - tak. Pedagogów, socjologów po "Wyższych Szkołach Gier, Zabaw i Imprezowania" jest od groma, więc nie dziwię się, że ich absolwenci "siedzą na kasach". Przed wejściem w dorosłe życie trzeba było się zastanowić nad wybraną przez siebie ścieżką kariery, czy na dany zawód w ogóle jest zapotrzebowanie. A stypendium i kredyt studencki - wysokość stypendium co prawda zależy od uczelni, ale zazwyczaj jest w granicach 500-600 zł. Kredyt studencki 600 zł (rozpoczynasz spłatę dwa lata po zakończeniu studiów - pracę już będziesz mieć więc o dziadków i rodziców się nie martw, spłacasz dwa razy dłużej czyli po 300 zł - gigantyczna rata to nie jest ;) ). Plus z własnego doświadczenia wiem, że 500-600 zł student dzienny może sobie dorobić (opieka nad dzieckiem, korepetycje, cząstka etatu w jakimś butiku). Wychodzi 1600-1800 zł na m-c dla jednej osoby - jeśli dla Ciebie to mało... no cóż może jednak nie masz takiej złej sytuacji. Przywiązanie do Chełmna - rozumiem, że ktoś może kochać tak swoje miasteczko, że woli bidować za 1000 zł, ale stąd nie wyjedzie. Ok, ale zawsze można dojeżdżać do pracy - Toruń, Bydgoszcz - pół godziny drogi; Gdańsk - jakaś godzinka przy jeździe A1. Możliwości jest dużo, tylko trzeba chcieć i być zdeterminowanym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: jak żyć ???????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 14:48 Masz sporo racji, ale nie rozumiem jak można nie obarczać winą rządu... kto podnosi cenę paliw, kto utrzymuje przywileje wszelakich grup (górnicy, energetyka, mundurówka), kto wymyśla kolejne podatki i podwyższa istniejące, kto daje po 250 tys. zł każdemu z członków rodzin ofiar smoleńskich i poległych żołnierzy... krasnoludki? Ktoś za to wszystko musi zapłacić, a to oznacza mniej pieniędzy w kieszeniach każdego z Nas. Zgadza się, że w zależności od predyspozycji i wykształcenia można się lepiej ustawić, ale dzisiaj praca to przywilej i częściej niż kwalifikacje decydują koneksje... To wszystko przez rosnące koszty pracy, u sterów zasiadają idioci i kłamcy, taka tępa profesor Kidawa-Błońska np. (nie wiem kto jej dał tą profesurę - to kolejny dowód "poziomu" nauczania w Polsce) wprost w dyskusji w tv mówi, że podniesienie stawki rentowej dla pracodawców zwiększy poziom zatrudnienia i dobrze wpłynie na gospodarkę... WTF? Mi do pełni szczęścia wystarczyłoby kilka rzeczy... -dobrowolność ubezpieczeń (ZUS, OFE itp. tylko dla chętnych); -prywatna służba zdrowia (obowiązkowa składka wynosząca nie więcej niż 100zł, przeznaczona dla kalek itp.); -uwolnienie cen paliw (koszt wydobycia baryłki ropy to mniej niż 5 $!!!, cena na rynku to około 100 dolarów :D )... Na początek to by wystarczyło, dzięki temu bez problemu miałbym o ponad 1000 zł wyższe zarobki... Nie wiem jak wielkim durniem trzeba być, aby wybierać PO... 40 %???, teraz czekam na komentarze elektoratu tych oszołomów, czy ktoś jest w stanie ich wybronić... NIE, wszyscy powinniście razem z nimi pójść na dno. Miejcie chociaż honor przeprosić społeczeństwo za swoją głupotę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cch Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 12.01.12, 15:12 w 100% popieram ciebie kto wybrał ta bande oszolomów i bandytów popaprańców odpowiedz widzowie TVN (tusk vision network ) a teraz wszystkim przyjdzie zaplacic za te wybryki debili co ida do urn wyborczych bo tak im przekazal telewizja bo PEŁO jest cool Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywna Re: jak żyć ???????? IP: *.ip.jarsat.pl 12.01.12, 15:28 Zgadzam się z Tobą w pełni co do koniecznych zmian, o których pisałeś. Nie zgadzam się jednak z obarczaniem rządu. Rząd został wybrany w demokratycznych (niestety) wyborach, prawie wszystkim Polakom odpowiada taka sytuacja (obojętnie czy głosowali na partie rządzące czy PiS, SLD, RP - wszystko to jedna socjalkomuna - tylko inne błazny na bilbordach). Co zrobić, urodziłam się w takim nie innym kraju, widocznie większości społeczeństwa odpowiada to co jest, skoro wybierają swoich przedstawicieli tak, a nie inaczej. "Bezpłatne" szkolnictwo i służba zdrowia, gigantyczne akcyzy i podatki, śmieszny system emerytalny - Polacy lubią, jak się ich okrada. Ja nie lubię, kilka innych osób (jak zapewne Ty Qwe) również - ale jest nas garstka w morzu i niestety kijem rzeki nie zawrócimy. Można jedynie uświadamiać bliskich, znajomych z nadzieją, że coś z tego zrozumieją. Natomiast śmieszą mnie tutaj wypowiedzi na forum ludzi, którzy najprawdopodobniej głosowali na PO, PiS czy inne PSL, a narzekają, krzyczą, że to PAŃSTWO, RZĄD i tym podobne. A państwo to my, rząd to nasi wybrańcy, tylko jesteśmy (jako społeczeństwo) zbyt głupi, żeby to w końcu zrozumieć i wrzucić do urny świadomie oddany głos. Ja czekam na wypowiedzi nie tylko oszołomów głosujących za PO, ale też za jakąkolwiek inną partią z Bandy Czworga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: jak żyć ???????? IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.12, 09:05 Hej Gosiek, wiem o czym piszesz!! Sama przezywalam to samo. Dlatego opisze Tobie moja historie :) Po ukonczeniu Szkoly znalazlam prace w biurze za marne grosze....czyste wykorzystywanie czlowieka. Stwierdzilam ze za te pieniadze nie da sie zyc a tym bardziej cos odlozyc. Dlatego tez wyjechalam za granice!! Przez kilka lat czlowiek zyl pod wrazeniem jak lekko i pieknie zyje sie w obcym kraju!! Na wszystko Cie stac! Wlasny dom z ogrodkiem, wczasy, dobre jedzenie, ciuchy itp itd. Jednak tesknota wygrala i nadzieje ze w Pl cos sie zmienilo . Pan Tusk tak bardzo zaczal zachecac do powrotu emigrantow. Obiecywal, ze bedzie praca. Szukalam przez rok!! Dzien w dzien CV i znajomosci nic nie pomogly!! Rece opadaly... Dobre stolki juz zajete.... i macie racje studia nic nie daja. Licza sie tylko znajomosci. Dlatego dzis zyje w innym kraju i nie zamierzam nigdy wracac do PL. Radze Tobie zrobic to samo. Na poczatku jest ciezko bariera jezykowa, nowe miejsce. Ale po roku czlowiek sie aklimatyzuje :) jak w kraju dobrze sie wiedzie to i ludzie sa inni, mentalnosc! Nie tak jak w Pl wiekszosc spod byka na Ciebie patrzy a to tez ma znaczenie w jakim otoczeniu sie poruszasz... Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jak żyć ???????? IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.12, 12:19 tak piszesz jak by nikt jeszcze niebył za granicą , wszystko się wali cała europa zaciskamy pasa na 10 lat zobaczymy co będzie pózniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: jak żyć ???????? IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.12, 15:09 Nie pisalam do Ciebie tylko do Gosi!! To po pierwsze. A po drugie to niby Polska nie jest tylko bankrutem. Najpotezniejsze Panstwa USA!! Anglia, Niemcy i wiekszosc Panstw Europy oglosily sie bankurtami !!Tylko ze jakos dziwnie w tych krajach bylam, zylam i nie odczuwalam takiego kryzysu jak w Pl. W tym kraju nigdy nie bylo i nie bedzie dobrze!! Takze albo nalezy przyjac to na klate i zyc jak sie zyje albo w przypadku jak Gosia jest nieszczesliwa widze tylko jedyne wyjscie EMIGRACJAAAA i to jak najszybciej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jak żyć ???????? IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.12, 15:50 Można spróbowac ale cudów nie bedzie najlepiej na kórtką mete Niemcy juz zrozumieli ze trzeba emigrowac za chlebem do Polski, teraz pora na Anglikow? www.spiegel.de/karriere/ausland/0,1518,802337,00.html (w razie czego Google Translate) Ale przeciez dzis nie prima aprilis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.12, 15:58 do ONA ....masz kochana racje tylko strach wyjechać tak na ;pałe ; powiem wam ,że tu wszystkim się żyje żle bo co to za życie jeśli pracujesz ina nic cię nie stać .....owszem mogłabym nie narzekać jeśli bym nic nie robiła i kasy nie miała ,ale ja pracuje, staram się. rano wstaje i ciężko pracuje ,a za wypłate mogę sobie kUPIĆ .......................................nic wszystko na opłaty i jedzenie ;( CHCIAŁABYM BYĆ TAK ODWAŻNA JAK TY ALE NIE JESTEM .POZDRAWIAM GOSIEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Ona Re: jak żyć ???????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.12, 16:54 A wyp.....aj i nie wracaj do Polski ty porabana babo zegnaj i podcieraj dalej du...y czarnuchom to tylko umiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: jak żyć ???????? IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.12, 20:05 Skad w Tobie tyle agresji i wulgaryzmu :)?? Do Pl wroce tylko w odwiedziny :) a zadna praca nie hanbi nawet jak Ty to napisales as :) Powodzenia w pieknym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: jak żyć ???????? IP: 89.231.150.* 14.01.12, 21:07 "do ona" >>> Za taki nieuzasadniony poziom chamstwa i wulgaryzmu w realu najnormalniej powinieneś dostać w ryj..., ale niestety jesteśmy na forum i pozostaje mi jedynie pogodzić się z twoją głupotą , pewnie jak byłeś mały to rodzice kołysali cie w betoniarce i tak już ci zostało frajerze... PS. Ona >>> jak możesz pisać o tym elemencie z szacunkiem, używając zwrotów Ty, Tobie, pisanych wielką literą...?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: jak żyć ???????? IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.12, 08:56 Bo w przeciwienstwie do Ciebie mam szacunek do ludzi obojetnie jacy sa :) do Ciebie tez mimo tego ze inteligencja nie grzeszysz :) w ryj?? Moze troszke grzeczniej do ludzi.... ale ja to rozumiem ogolne niezadowolenie spoleczne rzutuje na Wasze samopoczucie i stad w Was tyle agresji . Nie martw sie moze kiedys bedzie lepiej. Sam juz sie o to musisz postarac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: jak żyć ???????? IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.12, 09:12 Hej Gosiu, Hmmm wiem bo mam duzo znajomycz w Pl i widze jak ciezko im sie zyje :( a te ceny ciagle ida w gore paliwo prawie 6 zl!! Jesli nie jestes sama i masz towarzysza zycia to tym bardziej latwiej bedzie Ci wyjechac!! A wierz mi ze przy dobrych checiach znajdziesz prace za granica!! Napisze Ci pare dobrych rad na maila jesli podejmiesz juz taka decyzje. Z jednej str. powinnas sie cieszyc bo masz ta prace tak jak ja nie moglam jej znalezc w Pl nawet za te marne minimum ale pewnie jak bym znalazla to i tak po paru miesiacach stwierdzila bym ze to nie dla mnie. Nie myslalas o zmianie zamieszkania ale w PL?? Np Torun, Bydgoszcz?? Tam znajdziesz juz prace za troszke lepsze pieniadze. Sprobuj. Jak jestes nieszczesliwa zmienic cos w swoim zyciu bo wpadniesz w depresje!! Pozdrawiam Anka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bye bye PL Re: jak żyć ???????? IP: 149.254.187.* 15.01.12, 13:15 Chełmno to dziura,dlatego ja juz od 4 lat pracuje za granica,kokosow nie ma ale nie narzekam. W pl to albo znajomosci trzeba miec,albo dac DUP. odpowiedniej osobie,zeby potem pracować na odpowiednim stanowisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 18:13 DO ANKI ...DZIĘKUJE ANIU ZA MIŁE SŁOWA I CHĘĆ POMOCY ,niestety mam 3 małych dzieci i pewnie nigdy się z tego popiep..... kraju nie wyrwie .POZASTAJE MI I MOJEJ RODZINIE KLEPAĆ BIEDĘ W TEJ ZAS..... POLSCE .POZDRAWIAM CIĘ SERDECZNIE ;)* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: jak żyć ???????? IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.12, 22:58 Do Gosi: Hmmmm.... to popatrz na to z innej strony masz zapewne wspaniale, zdrowe dzieci :) one powinny dawac Ci radosc!! Najwazniejsze ze jestescie zdrowi. Inni maja duzo pieniedzy a nie maja np zdrowia. Trzeba cieszyc sie z kazdej najmniejszej rzeczy. Wierz mi pieniadze tak naprawde szczescia nie daja tylko nam zycie ulatwiaja.... za granica idzie juz sie nimi przesycic i nie doceniamy tego co mamy. Popatrz na te wszystkie bogate gwiazdy, co z tego ze sa milionerami jak sa nieszczesliwi!! Naduzywaja trunkow, maja problemy z narkotykami itp co chwile sie ktos rozwodzi....Polecam Ci ta ksiazke Projekt Szczescie Gretchen Rubinlllll w Bibliotece spytaj :) po jej przeczytaniu zmienisz nastawienie do zycia i bedziesz szczesliwa zobaczysz!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 23:07 MUSISZ BYĆ ŚWIETNĄ DZIEWCZYNĄ ...........szkoda ,że nie znamy się w realu ,z chęcią bym z TOBĄ pogadała .NIBY TO CO PISZESZ TO ŚWIĘTA PRAWDA ,ALE JAK TU SIĘ CIESZYĆ JAK NA WSZYSTKO BRAKUJE;( ,ale cóż trzeba ciągnąć ten wózek do przodu .całuski GOSIEK;)* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heja Re: jak żyć ???????? IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.12, 23:18 za granica idzie juz sie nimi przesycic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Niewolnicze podatki w Polsce IP: *.tvgawex.pl 17.01.12, 16:31 Ile tak naprawdę Polacy oddają daniny państwu w podatkach? Obecnie w Polsce mieszka 38,1mln ludzi, z tego legalnie zatrudnionych jest 13,2 mln czyli zaledwie połowa populacji w wieku produkcyjnym. Jednakże to właśnie ta druga połowa wykazuje się większym rozsądkiem bowiem przeciętny Polak pracujący poza rolnictwem oddaje państwu około70% swoich dochodów. Weźmy pod uwagę przysłowiowego Jana Kowalskiego, który pracuje w niewielkim tartaku a jego kontrakt (umowa o pracę) opiewa na miesięczną kwotę 2450 złotych brutto. Rzeczywista pensja Kowalskiego wynosi jednak tak naprawdę 2954,95 zł ponieważ nieco ponad 20% stanowi „składka” na ZUS odprowadzana przez pracodawcę i będąca de facto częścią wynagrodzenia naszego podatnika. Do tego zakład pracy Kowalskiego co miesiąc wpłaca na konto Urzędu Skarbowego pozostałe 335,89 zł.na „ubezpieczenie społeczne”, 190,26 zł na „ubezpieczenie zdrowotne” oraz 173zł zwykłego podatku od przychodów (PIT).Tak więc na starcie każdego miesiąca nasz podatnik dysponuje zaledwie 1750,85 złotymi, co stanowi nieco ponad 60% jego pensji. Pan Jan nigdy nie przejawiał większej skłonności do oszczędzania i całość otrzymanego wynagrodzenia przeznacza na konsumpcję (i tylko w kraju). W ten sposób od każdej wydanej złotówki musi zapłacić podatek od towarów i usług (VAT), choć danina ta jest ukryta w cenach, a płatnikami są podmioty gospodarcze. Ze względu na zróżnicowanie stawek tego podatku trudno oszacować ile konsumenci przeciętnie dopłacają do swoich wydatków. Poniżej przykładowe zmiany stawek VAT na same produkty spożywcze:Rzeczywista pensja Kowalskiego w tym przypadku wynosi 2965,25zł. Po odliczeniu podatków i różnego rodzaju danin typu VAT, akcyza,itp. Zapłacona czysta kwota pieniędzy to niecałe 36%. Porównajmy stawki podatków płacone w przeszłości. Zacznijmy od Ameryki XIX wiecznej do 1905 roku, gdzie płacono podatki w wysokości około3% (nie było jeszcze podatku dochodowego). W tym samym czasie w Wielkiej Brytanii podatki wynosiły około5% i były dwa razy wyższe niż w USA. Stąd też między innymi wielka emigracja do Ameryki. W Prusach wynosiły około7%, a w Austro-Węgrach12,5% i były to najwyższe podatki na świecie, stąd też słynna bieda Galicyjska, słynna nieudolność Armii Austriackiej. To było państwo sparaliżowane wysokimi podatkami jak i biurokracją. Niepodległa Polska w 1926 roku kiedy to sanacja wygrała wybory podatki wynosiły równo25%. Za Hitlerowskich Niemiec podatki wynosiły33%. I na koniec za Starożytnego Rzymu kiedy rządził Senat - NIEWOLNIKOWI przysługiwało tylko 10% zarobku czyli płacił90% podatku. To teraz porównajcie sobie te liczby i powiedzcie gdzie my teraz jesteśmy, a właściwie kim jesteśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Niewolnicze podatki w Polsce IP: 89.231.150.* 17.01.12, 20:51 JKM... daj sobie spokój, ludzie są za głupi żeby to zrozumieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: jak żyć ???????? IP: *.dip.t-dialin.net 17.01.12, 17:23 Gosiu wiem ale zawsze musisz sie pocieszac, ze moglo by byc gorzej!! Ja przynajmniej tak sie pocieszalam jak szukalam kilka lat temu pracy w PL :( tez bylam z tym problemem sama, plakalam po nocach i nikt nie mogl mi pomoc tylko ja sama sobie :( nie wiem czy jestes wierzaca ale mi pomogla chyba modlitwa! Jak wyjechalam moj los sie odwrocil! Najwazniejsze, ze masz gdzie mieszkac i nie chodzisz glodna i brudna. Zwiedzilam troszke swiata i zobaczylam jaka jest nedza na swiecie jak ludzie zyja .. w Krajach Trzeciego Swiata!! Wtedy myslalam ze w Pl jest zle ale tam to jest nie do opisania!! Serce sie kroji jak dzieci wyciagaja do Ciebie raczki po chlebek. Jaka radosc na cukierka!! Co dzien jak przechodzilam tymi wioskami bralam dla nich jedzenie kazde cos dostalo ale nie wyzywimy i nie pomozemy calemu swiatu :( w Afyce dzieci z glodu umieraja :( cieszmy sie z tego co mamy!! No Gosiu glowa do gory :) musisz myslec pozytywnie bo nie daleko do depresji!! :( Pamietaj!! Powodzenia jak bedziesz miala jeszczce jakis problem napisz!! Pamietaj ze sa jeszczce dobrzy ludzie co chociaz dobrym slowem moga pocieszyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 13:33 JAK ŻYĆ OSZCZĘDNIE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszka Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 29.01.12, 14:07 Jak czytałam te wszystkie posty to śmiać mi się chce.To co że ludzie po studiach pracują w marketach? Czy to jakaś hańba? Ja też pracuje w markecie i nie narzekam. Bynajmniej się cieszę że nie kradnę i jestem uczciwym człowiekiem.Ato że zarabiam 1300 zł to mnie bardzo satysfakcjonuje nie kradnę i staram się z mężem prowadzić godne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbigniew Re: jak żyć ???????? IP: 83.16.203.* 04.02.12, 08:41 Do Gosiek p.Gosiu jaki ma pani zawód bo może mógłbym pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kradnę bo muszę Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 17:20 Można żyć zbierając złom, można kraść miedz, Kradzież linii kolejowych jest bardzo prosta, zarzucasz łańcuch, czekasz chwilę aż się prąd wyłączy całkowicie i tniesz ile uniesiesz. Polecam takie akcje we dwójkę bo dacie radę więcej ukraść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: jak żyć ???????? IP: *.chelmno.mm.pl 30.01.12, 12:59 wiadomosci.onet.pl/kraj/smolar-milczenie-i-nieobecnosc-donalda-tuska-jest-,1,5011988,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 21:30 A jak wam się żyje w tym świetnym mieście "zakochanych" gdzie człowiek człowiekowi wilkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: jak żyć ???????? IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.12, 22:09 jest swietnie, lepiej nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: csn Re: jak żyć ???????? IP: *.play-internet.pl 04.02.12, 05:13 ten kraj i to miasta spada na ryj!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 04.02.12, 11:36 nie spada tylko juz spadło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chełmnianin Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 04.02.12, 12:56 Chełmno to polskie Carcassonne. Czy mieszkał tu będe czy nie, czuję się silnie związany, co innego małomiasteczkowość mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: jak żyć ???????? IP: *.opera-mini.net 04.02.12, 18:32 nie jest tak zle alleluja i do przodu. Z samych zabytkow jednak nie wyzyjesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 18:56 do PANA ZBIGNIEWA -sprzedawca to mój zawód ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 19:00 JA MAM JUŻ DOŚĆ ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: jak żyć ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 22:17 Do kraju wracają z Anglii,Niemiec i Ameryki.Już zabraklo biletów lotniczych.Będą teraz inwestować w Polsce,będzie praca dla każdego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrantka Re: jak żyć ???????? IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.12, 18:28 Inwestowac gdzie w Chelmnie?? Na pewno nie przyniesie to nowych miejsc pracy. Sama zyje za granica . Zostaje tu na stale. Owszem inwestuje w Polske tj nieruchomosci ale nie odwazylabym sie otworzyc przedsiebiorstwa i inwestowac w nieruchomosci w CCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: jak żyć ???????? IP: *.tvgawex.pl 02.03.12, 10:58 Bizancjum urzędnicze Tuska kosztuje coraz więcej! Aż strach pomyśleć jak wzrośnie w najbliższych latach zatrudnienie w urzędach poprzez wprowadzenie cyfryzacji. Koszty administracji też wzrosną bo każdemu staremu i nowemu urzędasowi trzeba będzie kupić nowy wydajniejszy komputer …. Z danych GUS wynika, że armia darmozjadów i nierobów - urzędniczych ciemiężycieli narodu wzrosła w latach 2005 – 2010 o około 100.000 do czego zapewne należy dodać wzrost za rok 2011 czyli może to być wynik rzędu 120.000 w latach 2005-2011. Liczba urzędników w Polsce to jest około pół milionowa armia , groźna armia która kosztuje nas około 3 mld zł rocznie ! Proszę sobie wyobrazić, że przyjeżdżacie do Poznania i widzicie tam jak na dłoni wielki obszar jaki zajmują (Poznań użyłem przez zbieżność liczby mieszkańców w stosunku do liczby urzędników w RP ) . W ciągu 6 lat powstało nowe miasto urzędników wielkości Kalisza (nad Prosną – 118tyś mieszkańców ). „Próba” zmniejszenia o 10% zatrudnienia w podległej Tuskowi administracji państwowej spełzła na niczym bo żaden minister nie był w stanie zlikwidować nawet 1 stanowiska kawo-pijców i ciastko-jadów . Prezydent Komorowski też postawił weto bo przecież … ma nadmiar kawy do wypicia w pałacu i belwederze a że dobry i miły jest to się podzieli z wiernymi mu kolegami i koleżankami . Ciekawe czy postawi weto likwidacji stołówek szkolnych ? Oczywiście że nie bo likwidacja jest już faktem ! Od 2004 roku czyniono starania o zmianę ustawy i rozporządzeń dotyczących likwidacji dotowanych kiedyś przez Rząd a teraz przez samorządy stołówek szkolnych . Dopasowano przepisy i jazda do przodu ! Kolejne miasta i gminy ochoczo likwidują dotacja do stołówek szkolnych i same szkoły również . Nikogo nie obchodzi, że często dla takiego dziecka z niezamożnej rodziny jednodaniowy obiad w szkole to jedyny ciepły posiłek w ciągu dnia a lepiej rodzinom w Polsce to już było … . Jak niedożywione dzieci mają mieć siłę do biegania po Orlikach Tuska ? Urzędnicy w każdym ratuszu będą stawiać przeszkody aby uniemożliwić niezamożnym rodzinom uzyskanie pomocy społecznej w czasie kryzysu rodzinnych finansów – w końcu po to ich tam ustawiono by dzielnie bronili swoich miejscy przy biurkach i komputerach . Tusk wie, że dzieci nie wyjdą strajkować na ulice i nie obronią swoich praw do lepszego życia są bezbronne i bezradne wobec biurokratycznej machiny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: jak żyć ???????? IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.12, 08:18 Czytam niektóre posty i stwierdzam, ze nawet w tak ważnym temacie wiekszość z was nic sensownego nie jest w stanie napisać. A szkoda moze wtedy żyłoby nam się lepiej, jednak z takim myśleniem nie dziwę się że Polska tonie. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia-68 Re: jak żyć ???????? 11.03.12, 15:55 ciekawe wypowiedzi ;)pozdrawiam was serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś