Dodaj do ulubionych

mona - jakby poetka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.12, 19:14
www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120205/INNEMIASTA03/802971892
Nie chcem, ale muszem” – cytując klasyka, nota bene związanego pewną nagrodą z Panią Wisławą Szymborską. Nawet jeżeli muszę, warto pisać ze zrozumieniem materii, a i słów w tekście. Poprawna pisownia to prawidłowe znaczenie użytego słowa.

A tu znowu kwiatuszek –

Spotkanie z poetką z sentymentem wspomina Krystyna Grausz. Pamięta je, jak by to było wczoraj.
- To bardzo odległe czasy - mówi emerytowana nauczycielka języka polskiego. - Pracowałam wówczas jeszcze w Szkole Podstawowej w Lisewie. Prowadziłam klub dla młodej inteligencji. Wybrałam się z należącą do niego młodzieżą na spotkanie - z wtedy dopiero początkującą - Wisławą Szymborską.

Tekst dotyczy 1977 roku - Wisława Szymborska miała 54 lata!!! Trudno zgodzić się z tezą, że była …wtedy dopiero początkującą. Nasza noblistka nie mogła debiutować… jako Wisława Szymborska przeżywszy pół wieku, gdyż imię i nazwisko nosiła to samo przez całe życie. Gdyby odnieść to stwierdzenie do poetki, to ni jak ma się to do jej twórczości. W owym 1977 roku była członkinią zacnych gremiów za sprawą uznania dla własnej twórczości, głównie poetyckiej.
Jeszcze drobiażdżek - jest różnica między „jakby” i „jak by”. W tym wypadku pisownia rozdzielna czyni zdanie jakby mniej zrozumiałym.
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: mona - jakby poetka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.02.12, 23:53
      Tu także jest przepięknie: www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120206/INNEMIASTA03/606356048 :)
      Cały tekst to bełkot, ot choćby:
      "- Policjanci ustalili, że mężczyzna ten brał udział w sprzeczce i szarpaninie między kilkoma osobami przed jednym z lokali na ulicy Biskupiej."
      "Gdy 33-latek opuszczał lokal ze znajomymi, napastnicy już czekali. Uderzyli jego kolegę, a jemu Marcin M. zadał cios nożem."
    • Gość: Fan mony! Re: mona - jakby poetka IP: *.centertel.pl 08.02.12, 07:56
      Kolejne perełki z jej najnowszego "artykułu":

"Przy takim temperaturach woda po chwili marzła i było drugie lodowisko."

"Będą tłumaczyć się tym, że i tak ma tam być wkrótce tam robiony "orlik”, więc będzie wiele zmian, na chwilę nie opłaca się hydrantu ruszać"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka