Dodaj do ulubionych

SMS od magistratu

23.08.12, 15:54
W tym miejscu zapraszamy do dyskusji o tym, czy chcieliby Państwo otrzymywać od chełmińskiego Urzędu Miasta SMS-y o zagrożeniach pogodowych i wydarzeniach kulturalnych. Więcej na ten temat w jutrzejszym wydaniu Czasu Chełmna.
Obserwuj wątek
    • Gość: MariuszL Re: SMS od magistratu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 13:37
      Witam
      Zastanawiam się dlaczego w ogóle powstał o tym wątek.
      Moim zdaniem sprawa z SMS'ami jest na tyle "normalna", że powinno się ją wdrożyć bez żadnego pytania.

Z drugiej strony, znając podejście (lub jego brak) naszego UM, nic mnie już nie dziwi.
      Jeżeli to pomoże - jestem oczywiście na TAK !!!

Pozdrawiam

• Gość: krzyzak55 Re: SMS od magistratu IP: *.tvgawex.pl 24.08.12, 18:05
      wdrożenie takiego systemu słuszne i może służyć o informacji dla mieszkańców w każdej ważnej sprawie , ciekawe za ile ?
    • at31sta Re: SMS od magistratu 24.08.12, 19:20
      Informacja o wydarzeniach kulturalnych ? Dobry żart. Najpierw należy zadbać o te wydarzenia żeby mieć o czym informować. Co mi po informacji że na Grudziądzkiej wystąpi uliczny grajek z akordeonem, który stanowi szczyt kultury w Chełmnie. Pogodę mogę sobie sprawdzić w internecie jak potrzebuję. Informacja o zagrożeniach też nic mi nie da bo im nie zapobiegnę (lepiej się ubezpieczyć), a na jakąkolwiek pomoc też nie można liczyć.
      • Gość: Hmmm Re: SMS od magistratu IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 21:57
        Nie czepiaj się, proszę, grajka-w świetle wydarzeń kulturalnych cch wygląda całkiem nieźle.
    • boymen Re: SMS od magistratu 24.08.12, 23:59
      Chyba temat nie na miejscu o tych zagrożeniach.

Ustawa z dnia 21 maja 2007r. o zarządzaniu kryzysowym art. 20 ust. 1 pkt 3

Art. 20.
      1. Wójt, burmistrz, prezydent miasta zapewnia na obszarze gminy (miasta) realizację
      następujących zadań:
      ...
      3) nadzór nad funkcjonowaniem systemu wykrywania i alarmowania oraz systemu
      wczesnego ostrzegania ludności;

Jak dobrze pamiętam, to taki system SMS w Świeciu od dłuższego czasu funkcjonuje z powodzeniem. My w Chełmnie uczymy się od innych :-)
      • at31sta Re: SMS od magistratu 25.08.12, 09:48
        A ja powtórzę. Co mi da informacja o zagrożeniu np. powodzi jeśli mieszkam na parterze lub o huraganie jeśli mieszkam w małym domku jednorodzinnym. Podniosę domek do góry, a może przestawię w inne miejsce, albo (w czasie wiatru) przypnę pasami do ziemi ?

Art. 20.
        1. Wójt, burmistrz, prezydent miasta zapewnia na obszarze gminy (miasta) realizację
        następujących zadań:
        ...
        3) nadzór nad funkcjonowaniem systemu wykrywania i alarmowania oraz systemu wczesnego ostrzegania ludności;

Widać jak ten system działał podczas powodzi i nawałnic w całym kraju. Pomogło to jak umarłemu kadzidło. Ludzie potracili wszystko (domy, mieszkania). Ktoś powie że ocalili życie. Tylko jak żyć w takiej sytuacji gdy musisz zaczynać wszystko od początku i to jeszcze w Polsce. Rząd oczywiście zapewni pomoc - mniej więcej podobną do zasiłku dla bezrobotnych. Za dużo żeby umrzeć, a za mało żeby żyć. W więzieniach mają lepiej (lekarz na zawołanie, rozrywka, jedzenie, opierunek), a Polaka nie stać na nic. Więc po co mi jakiś SMS o zagrożeniu przy okazji którego zaczną przychodzić reklamy gdzie mogę kupić samochód już od 99 000, łódkę na przeprawę lub wynająć gołębia pocztowego.

Lepiej się ubezpieczyć bo wtedy jest szansa na cokolwiek o ile oczywiście dokładnie zapoznam się z umową. Inaczej może się okazać że mam ubezpieczenie od wybuchu atomowego, ale od pożaru już nie, od zagrożenia suszą, ale od powodzi już nie. A to przecież jest w normie w firmach ubezpieczeniowych - ubezpieczać od zagrożeń które prawie nie występują, a od realnych już nie. Pomijam samo odszkodowanie, za którym też trzeba się nachodzić bo zaczyna się szukanie haka żeby go nie wypłacić. Zalało mi mieszkanie - przychodzi inspektor i pyta: a ma pan w mieszkaniu gaśnicę z aktualnym przeglądem ? Nie - to nie możemy wypłacić odszkodowania bo w umowie w punkcie x.x.x jest napisane że mieszkanie powinno być wyposażone w taką, a taką gaśnicę. Nieważne że to nic by nie zmieniło - powód jest. I tak jest w całej Polsce.

Wracając do SMS-a. Na wydarzenia kulturalne i tak nie chodzę bo są niskich lotów (to raz). Są kiepsko zabezpieczone przed pijanymi obszczymurkami i ich podobnym (to dwa). A nawet jeśli jest inaczej to pozostaje jeszcze powrót do domu na własną rękę z nadzieją że dotrę cały. Bo przecież wszystkie służby zabezpieczają samą imprezę zapominając o innych częściach miasta. Zresztą kto to ma robić ? Nasza Straż Miejska ? Śmiechu warte....
    • Gość: Kasisko75 Re: SMS od magistratu IP: *.tvgawex.pl 25.08.12, 13:29
      Oczywiście jestem za powiadomieniami SMS tym bardziej, że koszt jest niewielki. Ale tak jak wspomniał poprzednik o ile te imprezy będą.
      • Gość: olo Re: SMS od magistratu IP: 89.231.150.* 25.08.12, 14:00
        Takie sms-y funkcjonują już w wielu gminach. Dla budżetu Brodnicy to około 4 tys zł rocznie. Dla nas pewnie ze 2 tys zł (wszystko zależy od bystrości urzędników i wyszukania odpowiedniej oferty). Mieszkańców oczywiście dodatkowo to nic nie kosztuje.
        • Gość: klik Re: SMS od magistratu IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.12, 11:38
          Nigdy w życiu 2 tys. nie starczy (chyba ze 2-3 sms w miesiącu wysyłane do użytkowników). Kwestia jaką bazą będziecie dysponować użytkowników i ile serwisów będziecie mieli obsługiwanych. Rocznie około 10 - 12 tys. dla gminy do 30 tys. mieszkańców.
          • Gość: normalny Re: SMS od magistratu IP: 89.231.151.* 27.08.12, 23:37
            Zastanówcie się szanowni piszący, czy nie dajecie się wmanewrować w modne nowinki, które kosztują, a mieszkańcom takiego Chełmna nic nie przyniosą. Rozumiem funkcjonowanie takiego systemu w gminach gdzie potencjalnie mogą realnie wystąpić zagrożenia, ale co grozi mieszkańcom Chełmna, poza biedą , brakiem perspektyw i władzą , której emanacją na styku z obywatelem jest znienawidzona straż miejska? / u źródeł powołania której też był taki owczy pęd , "bo inni mają a u nas nie?"/
            Po to są powszechnie dostępne, szybkie i sprawne środki masowego komunikowania, żeby nie wymyślać kosztownych bzdur! Bo jaka będzie różnica, jak wiatr zawieje i komuś na łeb doniczka spadnie, gdy był SMS z urzędu , a kiedy go nie było? Taka , że łatwo znajdziemy rozgrzeszającego naszą niefrasobliwość adresata pretensji, bo jak to, gdyby... my idealni....
            Nie róbmy parodii w trudnych czasach, przeznaczmy choćby te niewielkie środki nawet na te zupki dla biednych / nie pijaków/, żeby nie grzebali po śmietnikach , a nie bijmy piany z wody.
            • Gość: jozek Re: SMS od magistratu IP: *.41.251.251.threembb.co.uk 28.08.12, 00:43
              Zeby smsy pisac musza najpierw byc wydarzenia kulturalne
              • Gość: Urzędnik Re: SMS od magistratu IP: *.kpsi.pl 28.08.12, 08:08
                Witam
                Informuję że wysyłanie SMS-ów do mieszkańców było rozważane już kilka lat temu, jednak pomysł nie został zrealizowany ze względu na koszty które by generował. (tu się dwa razy myśli nad każdą wydaną złotówką). Z tego co widzę chcecie Państwo otrzymywać informacje o wydarzeniach kulturalnych i licznie brać w nich udział, a teraz niestety ze względu na to że nie wiadomo co się dzieje i gdzie nie macie możliwości :( Zapraszam więc na stronę chelmno.pl gdzie można się zapisać do otrzymywania newslettera który będzie Państwa informował o WSZYSTKICH aktualnościach w mieście (konkursy, wystawy, koncerty i wiele innych wydarzeń itp.). Zapewniam że otrzymacie Państwo tyle informacji że nie starczy wam czasu żeby we wszystkich imprezach wziąć udział. Wysyłanie e-maila NIC nie kosztuje, "jest więc tańsze" niż wysyłanie SMS-ów, dlatego właśnie informujemy mieszkańców w taki sposób. Gdyby UM wysyłał SMS-y pewnie pojawił by się wątek że to niegospodarność i niepotrzebnie wydane kilkanaście tysięcy złotych albo i więcej... i można było to przeznaczyć na coś innego.... No właśnie - przeznaczamy. A informację kto chce otrzymać to otrzymuje. Przypominam także że o większości wydarzeń w mieście informują plakaty wywieszane na słupach ogłoszeniowych lub w witrynach niektórych sklepów a mimo to tysięcy ludzi nie widać na miejskich imprezach. Jestem pewien że każdy z Państwa na tym forum i nie tylko posiada adres email i mógłby gdyby tylko chciał otrzymywać na niego informację od UM, muzeum, CHDK lub centrum zarządzania kryzysowego pocztą elektroniczną, o co więc chodzi??? Czemu się Państwo nie zapisaliście ??. Pewnie jak zwykle znacie strony innych miast lepiej niż swojego i nic nie było wiadomo.. to też nie prawda. Na chełmińskich aktualnościach była informacja że można zapisać się do newslettera. Pozdrawiam. Nierozrzutny Urzędas.
                • at31sta Re: SMS od magistratu 28.08.12, 19:36
                  Szanowny Panie Nierozrzutny Urzędasie. Chyba mamy dwie różne definicje pojęcia "kultura". Skoro na miejskich imprezach kulturalnych nie ma tłumów to może należałoby by się zastanowić czy wynika to z niedoinformowania potencjalnych uczestników czy może z jakości tej "kultury" ? Moim zdaniem powód jest ten drugi. A skoro tak to po co mi informacja o czymś takim. Na mój e-mail przychodzi wystarczająco dużo spamu i więcej mi nie potrzeba. Jak produkt jest kiepski to żadna reklama mu nie pomoże więc po co ją zamawiać. Oczywiście może się Pan ze mną nie zgadzać.
                  • Gość: MariuszL Re: SMS od magistratu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 23:33
                    Szanowny Nierozrzutny Urzędasie.

Preferuję drogę sms'ową z jednej tylko przyczyny.
                    Nie mam zamiaru codziennie lub co godzinę sprawdzać skrzynki email'owej, celem wyszukania interesujących mnie wydarzeń.
                    Telefony komórkowe w chwili obecnej są jak powietrze dla człowieka, ma je prawie każdy - a mieć będzie zapewne jeszcze więcej ludzi. Dochodzi sms, czytam i wiem...
                    Niestety o komputerach tego już nie powiem..
                    Można by napisać - w telefonach też są emaile. Oczywiście, że są !!!!
                    Lecz należało by się zastanowić ilu ludzi stać na korzystanie z nich w naszych słuchawkach.

Pozdrawiam.
                    • Gość: mieszko Re: SMS od magistratu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 17:20
                      uważam że urzędas ma dużo racji, przecież każdy z nas wie co się dzieje w chełmnie, problem polega na tym że nie chce nam się chodzić na "imprezy" i nie dotyczy tylko ChDK... ostatnio było święto twierdzy Chełmno, fajna impreza z inscenizacją historyczną... i co? myślicie że trzeba było sie przeciskać przez tłumy ludzi żeby cos zobaczyć... chociaż wyszło całkiem fajnie frekwencja jak zwykle nie dopisała. Uważam jak poprzednicy że SMS-y to niepotrzebnie wydane pieniądze, w takim przypadku email wystarcza, jak chcesz włączasz opcje powiadamiania na SMS o przyjściu wiadomości od konkretnego nadawcy (w tym przypadku newsletter)i masz upragnionego SMS-a... i czego narzekacie ??? !!!!. może zaproszenia na papierze kredowym każdemu wysłać, albo zapraszać każdego z osobna osobiście ?. Przestancie co?. siedzicie w domach i oglądacie "M jak miłośc" i inne gówn@ i taka jest prawda... a potraficie tylko narzekać.
                      • Gość: MariuszL Re: SMS od magistratu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.12, 22:03
                        Najlepiej wszystko powyłączać, polikwidować, zrezygnować itd itp.
                        Jak ma w tym mieście być lepiej, gdy słyszę takie bzdety na temat uruchomienia czegoś ciekawego ??

Powoli mam już dosyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka