Dodaj do ulubionych

Promocja miasta Chełmna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.13, 07:42
Witam
Co takie miast jak Chełmno - powinno promować by w chwili obecnej przyciągać turystów 1 dnia?
Temat zakochanych całkowicie odrzucam - ze względów oczywistych.. nieskuteczne.
Proszę o konstruktywne wypowiedzi w temacie.
Wszystkie ciekawe propozycje znajdą się w "treści" niezależnego materiału promocyjnego, który będzie kręcony do końca tego roku.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Osoby Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.13, 22:54
      Proponuje na początek wymianę ekipy promującej, właściwi ludzie powinni wiedzieć jak się robi promocję miasta a nie pytać na forum.

Wystarczy dobre opakowanie produktu i atmosfera.... a tu nawet parkingów, kibli brak, nie wspomnę o oznakowaniu strefy ograniczonego parkowania i samych parkingów, przyjezdni wiele razy pytają jak to jest....

Do nas to mi aż strach zapraszać, po nalocie " pijaczków" proszących o złotówkę moich zagranicznych znajomych...

Więc może aby nie było obciachy nalezy o to najpiew zadbać..

Pozdrawiam
      • Gość: sko Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.13, 08:52
        do tejże promocji proszę dorzucić fakt malowania murów obronnych spray-em przez osoby niedorozwinięte emocjonalnie, oraz fakt stwierdzony przeze mnie dziś rano
        a mianowicie :
        komu do k..y nędzy przeszkadzały dwie młode lipy (dla debili ,którzy to zrobili: lipa to takie drzewo) na wysokości Orlika ???
        zostały złamane na wysokości ok 1,5 m nad ziemią
        podejrzewam,że to te same jednostki ,które malują po murach ,lub tak samo chore umysłowo ...

i tu apel do wszystkich ze zdrowym rozsądkiem , aby móc promować skutecznie miasto ,należy wpierw doprowadzić do społecznego tępienia zjawisk opisanych .
        tak jak poprzednik napisał , żebractwo pijaczków też w to wchodzi
        a drugą sprawą jest to,że obecna ekipa rządząca nie nadaje się do władzy
        • Gość: Witek Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.chelmno.mm.pl 01.09.13, 21:00
          W tym roku byłem w Stonehenge i o 10 rano w tygodniu było już ok. 200 zwiedzających - po 8f od osoby. Czy w Chełmnie nie ma budowli owianą jakąś legendą ? Wystarczy puścić famę w świat i biznes jest gotowy.
          • Gość: promocja Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.13, 22:18
            Moze promocja - wpadnij do Chelmna wrazenia nie zapomniane, mandat za zle parkowanie gwarantowany..... tak dziala miom zdaniem nasza promocja i tak sie nie rozwija latami .. to nie dziw ze turystow brak a szkoda... KIEDY ZMIANY
          • Gość: kT Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.dynamic.cdma.plus.pl 02.09.13, 00:07
            Witam. Takiego nieruchomego zabytku jak Stonehenge to niestety nie mamy, czy to ze względu na wiek, unikalność czy miejsce w świadomości ludności europejskiej.

Jednakże jest miejsce, z którego można byłoby zrobić atrakcję turystyczno-historyczną. Mianowicie chodzi o wczesnośredniowieczny kompleks w Kałdusie. Chronologia samego grodziska to około 1000 lat, jego powstanie i funkcjonowanie związane jest z wczesnopiastowską monarchią. Ze względu na jego wielkość i fortyfikacje naukowcy dopatrują się nawet w tym miejscu istnienia sedes regni principales, czyli głównej siedziby książęcej. Był to również nadrzędny gród (kasztelański) dla północnego "chełmińskiego" pogranicza mazowiecko-pruskiego. Jest to znane z falsyfikatu mogileńskiego pod datą 1065 r. i z tak zwanego dokumentu z Lonyz 1222/1223 r. Chełmno. Unikatem w tej części Polski są odkryte ślady wczesnoromańskiej bazyliki która stylistycznie nawiązuje do założeń katedralnych z Gniezna czy Poznania. Jej fundację przypisuje się Mieszkowi II, czyli jest to I połowa XI wieku. Najprawdopodobniej lokalizacja bazyliki była związana z istnieniem na Górze św. Wawrzyńca świętego miejsca w czasach pogańskich, którego ślady również odkryto. Grodzisko upadło zapewne wskutek walk z Prusami w I połowie XIII wieku, jednakże za czasów krzyżackich w latach 1253-1257 została tu zbudowana strażnica Potterberg, która miała charakter garnizonu wojskowego. Odkryto sporo materiału ruchomego, którego nie sposób wymienić, ale można zobaczyć chociażby w Muzeum w Grudziądzu. Literatura: Wojciech Chudziak, Andrzej Kola, Andrzej Buko, Dariusz Poliński.
            • Gość: do kt Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.13, 22:50
              tego typu opowieści wygłaszane przy okazji spacerku nie ściągną turystów ,zapomnij ...

zresztą za wymyślenie sposobu to ktoś bierze w UM kasę , no i nie jestem to ja ,więc ....sami wiecie
              • Gość: HIT Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.13, 09:14
                Jak to taki hit to tego nie zasypujmy....... usłyszymy ,, brak środków..... a fundusze zewnętrzne, inwestorów ???? Wydajemy kasę na zmiany a zakopujemy co fajne , jak w farze te grobowce.....

Dużo chyba jeszcze wody w Wiśle upłynie , aż promocja będzie promocją, jak się nie sprawdza to może czas na zmiany

Dziś tylko możemy powiedzieć, zobacz Zakopane w Chełmnie, przyjedź opowiemy Ci co mógłbyś zobaczyć a jest teraz zakopane...
                • Gość: Witek Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.chelmno.mm.pl 03.09.13, 11:40
                  No i o to chodzi , są zabytki , są legendy , tylko fachowców od marketingu brak . Dotychczasowe metody chałupnicze promujące nasze miasto nie przynoszą efektów . Czas to zmienić . Miasto jest łał.. tak odpowiedział mi pewien anglik gdy mu pokazałem fotki Chełmna .
                  • Gość: Co Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.13, 12:44
                    Tylko co musi się zmienić aby temat .... kulawej promocji wreszcie został rozwiązany z korzyści dla miasta i nas wszystkich????? Czy do tego potrzebne są zmiany ....generalne????
                    • Gość: Lemon Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.13, 22:46
                      Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wpisy - nie usłyszałem jednak "co warto" promować w naszym mieście by pozyskać turystę.

To, że trzeba wymienić ekipę "wydziału promocji" w UM to już wiem od dawna - niestety osobiście nie mam tyle "mocy" by cokolwiek z tym zrobić. Jak sądzę - układzik jest chyba zbyt wielki , by tam ktoś poleciał.

Tak czy inaczej, stawiamy na zabytki oraz zastępy rycerskie. To będzie na chwilę obecną ujęte w naszym materiale.
                      Zakochane miasto - niestety "nie działa", tym bardziej w lutym przy -10oC.

Pozdrawiam.
                      • Gość: luzik Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.chelmno.mm.pl 04.09.13, 07:45
                        no ludzie, zlitujcie się - jeśli Chełmno ludziom z innych regionów się z czymkolwiek kojarzy to akurat z Ziemią Chełmińską i Krzyżakami... Swoją drogą nie wiem kto nagle wymyślił miasto zakochanych i teraz wszystkim trzeba tłumaczyć o co chodzi... Co w Chełmnie jest widać, typowe miasto historyczne z zabytkami, więc nie rozumiem pytania - "co można promować"... Biskupin znikł z powierzchni ziemi z czasem, a ma więcej odwiedzających turystów niż Chełmno, a my ze stojącymi budynkami nie wiemy co zrobić...
                      • Gość: Walenty Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.13, 10:23
                        Walenty przy dobrej promocji mógłby " działać" cały rok np zaręczyny w Chełmnie...
                        Pręt chełmiński mógłby też być " używany" lub choćby jego replika.

Ale w obecnym stanie promocji... pozostają tylko mury , wymieniane przez przewodników tysiące historycznych dat , coroczne sztampowe imprezy ..... to już było... te czasy minęły ... mam nadzieję, że wreszcie nastąpi zmiana , która doprowadzi do zmiany tego marazmu...

Aby zachęcić turystę, trzeba stworzyć warunki, mu coś ZAPROPONOWAĆ u nas może dostać np. mandat... napić się piwa na rynku ....strona informacji... oj jo joj

• Gość: farve Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.play-internet.pl 09.09.13, 20:19
                        Oczywistym wg mnie jest to, że Chełmno należny promować jego największym walorem czyli zabytkami. Niestety opowieści o ich metryce, bogatej historii, przeplatane dziesiątkami dat, interesują tylko niewielka grupę ludzi. W dzisiejszej perspektywie zabytki same w sobie są przebrzmiałe, docenić je umieją jedynie znawcy materii. Przyciągać mogą owszem ale przedstawione w sposób świeży przez pryzmat ich malowniczości i tajemnic jakie się za nimi kryją. Materiał promocyjny powinien wywołać emocje, które zachęcą widza do przyjazdu. Wystarczy obejrzeć filmy promujące dolnośląskie - samo hasło "dotknij tajemnicy" pobudza wyobraźnię i zachęca to doświadczenia owego stanu. Bardzo dobre są filmy Lublina "miasta inspiracji", które po ich obejrzeniu wywołują wielką chęć bycia własnie w tym mieście i na szeroko pojętej Lubelszczyźnie (ja osobiście zacząłem tam studiować). W tym materiale postawiono na emocje. A w całej promocjo Lublina nie ma mowy o Walentym, którego relikwie też są w tym mieście i to w 2 kościołach! (pobernardyński Piotra i Pawła i sw Mikołaja na Czwartku). Chełmno powinno postawić na tradycje średniowieczne, zorganizować i promować w Polsce jakiś weekend średniowieczny (lecz bez nazw festyn czy jarmark - to się kojarzy raczej z wiejską imprezą niż z wydarzeniem kulturalnym). Moim zdaniem walentynki w Chełmnie to nie jest "strzał w 10" Zwłaszcza ze towarzysza temu kiczowate dekoracje z serduszek, czy znicze z rodem z listopadowego święta. Nie trzeba wielkich funduszy ładować w upiekszanie otoczenia. Wystarczy ze Chełmno nabierze pewnej klasy, odejdzie od małomiasteczkowej chały, wypromuje swoja malowniczość. Zachęcam do porównania z Kazimierzem Dln. czy Zamościem. Tam się żyje normalnie drogi sa takie same jak w Chełmnie, i tu i tu brakuje miejsc parkingowych (w Kazimierzu zamiast chodników są błotne ścieżki) ale te miasta żyją, organizują imprezy na skalę ogólnopolska i mają tego ducha, który zachęca do pozostania na dni kilka i do ponownego powrotu (choć zwiedzenie tych miast to 1 dzień)
                        Ameryki nie odkryjemy - przedstawmy nasze miasto równie dobrze jak inni : www.youtube.com/watch?v=cdDHxMfZbbs , www.youtube.com/watch?v=fJiYFJzjvRE , www.youtube.com/watch?v=f1SYaw9KjdE , www.youtube.com/watch?v=Mwa9XQauTSA , www.youtube.com/watch?v=tmB3vsnLWUQ
                      • Gość: Katrin Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.chelmno.mm.pl 17.09.13, 15:32
                        Zakochane miasto mogłoby zadziałać ale trzeba troszkę fantazji polotu i ożywienia rynku nawet fontanna nie ma nic wspólnego z miłością totalna katastrofa. Na rynku nic się nie dzieje przyjeżdżają turyści i co mają pamiętać z Chełmna jakie wspomnienia zabiorą ze sobą w świat?
    • Gość: Mieskzaniec Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.chelmno.mm.pl 04.09.13, 16:05
      Najwieksza promocja to...?
      • Gość: Ludzie Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.13, 11:00
        Tylko KTO to ma zrobić, chyba nie mamy do tego fachowców i z pomysłami chyba krucho ...
        • Gość: Racja Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.13, 20:05
          Masz wielką rację mieszkańcu..... szkoda , że tyle lat, tyle gadania a nic w tej materii się nie zmienia.

Jedynie co widać to spadająca liczbę mieszkańców i rosnąca liczbę marketów, kto prowadzi tak wyniszczająca politykę własnego biznesu, własnych mieszkańców. Az się chce zapytać jak żyć.. przemysł na łopatkach , usługi wykańczane, pensje... szkoda gadać... co ma zobaczyć u nas turysta... pijaczków pod historycznymi murami??
          • Gość: farve Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.play-internet.pl 10.09.13, 20:42
            Akurat pijaczków się nie wyeliminuje nawet w Paryżu pod Notre Dame są :) Nam potrzeba młodych ludzi, świeżych pomysłów, nowoczesnej promocji i kreatywnego do niej podejścia. Ale co będzie jeśli taki 25 latek po studiach by się dostał na stanowisko? Pół powiatu by piszczało ze mu ktoś załatwił, że szczeniak, że niedoświadczony itp... i dziwić się ze miasto się wyludnia jak wszyscy młodzi wykształceni ruszają w Polskę lub dalej. Pozostaje prowincjonalne podejście, którego na ciepłym miejscu tak łatwo sie nie wyzbywa
    • Gość: oaza Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.13, 22:39
      OAZA Centrum Ogrodnicze, Brzozowo 109
      • Gość: Nadzieja Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.13, 00:08
        Dajmy wiec szanse młodym, w nich nadzieja.

Ja mam nadzieje, ze wkrótce się pokażą z bardzo dobrej strony.

Niestety myślę, że jak wszędzie starym zasiedziałym to już się może nie chce , jakoś się buja , po co się więc trudzić i coś zmieniać, może są wypaleni zawodowo, może znudzeni, nieraz może też zadufani w swoje umiejętności ( ??) i w swoją nieomylność ( ??) , może widzą tylko swoje sukcesy, nie przymują krytyki , może popadli w rutynę, może zmęczeni pracą jak to opowiadają często nauczyciele

Może trzeba umieć powiedzieć sobie .. dość, czas na zmianę, bo to stare już było.
        Czas może ustąpić miejsca ludziom młodym, z zapałem, z pomysłem, z innym spojrzeniem na rzeczywistość by to miasto nie wymarło , by nie zostały puste .. i rynek i Grudziądzka, bo kto będzie sypał piach , odtykał fontannę..
        Umieć odejść ..
        To wielka mądrość i wielkie poświecenie swojego ego.. nie każdy jednak chyba to potrafi... a ilość lat pracy niestety nie zawsze przekłada się na jakość pracy..
        • Gość: profesor Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.204.34.249.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.09.13, 14:15
          Co chcecie zrobic ja tez jestem za mlodymi, Ale Tusk i jego partia plus Palikot przedluzyli czas pracy do 67 lat a mlodzierz ma to w du... Czyli stary chce mlody nie zeby cos dostac trzeba dzialac, teraz najlepiej starych odsunac a jak sie nie da to go mlotkiem drewniannym w glowe i czesc. emerytura od 40 lat pracy bez wzgledu na wiek i mlody mial by prace i milo by bylo przekazywac mlodym paleczkie i pomagac w trudnych sprawach.
          • Gość: Tak Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.13, 16:00
            Oj tak panie profesorze.

Trzeba dać młodym szansę, jak w rodzinie, starzy , zmęczeni, bez pomysłów i świeżości nie muszą rządzić... do końca świata...albo dłużej , nikt nie mówi o zabieraniu im pracy ..
            • Gość: Do TAK Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.chelmno.mm.pl 12.09.13, 08:06
              Mieliśmy już Młodzieżową Radę Miasta i jakie są efekty ich działań? Zrobili coś dla miasta?
              • Gość: Fikcja Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.13, 12:26
                MRM to dla mnie fikcja, niedoświadczone , przestraszone, wydelegowane .........
                to muszą być ludzie z pomysłem, inicjatywą i jeszcze chęcią działania . A im ... czy ktoś pozwalał działać, oprócz oczywiście faktu, że byli?
    • Gość: do Fikcja Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.chelmno.mm.pl 12.09.13, 13:43
      Na radnych MRM były wybory a czy działali czy nie zależało tylko od nich samych.
      • Gość: Radni Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.13, 21:04
        Tak, kiedyś mi córka opowiadała jakie to wybory szkolne ...

Na naszych radnych też były wybory...... i teraz mamy... nie wiem co robią dla swoich osiedli, jak widzę to chyb tylko grzecznie głosują ??

O czym oni u nas faktycznie decydują nie wiem , czy zmienili kiedykolwiek projekt jakiejkolwiek uchwały przygotowany przez pierwszego , nie słyszałem, , już nawet nie decydują o SPRZEDAŻY GMINNEGO MAJĄTKU .. o czym więc tu dyskutować ....

a wydawałoby się , że władza scentralizowana już minęła, bo się nie przyjęła...

więc popieram ..FIKCJĘ

• Gość: Przyszłość Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 17:43
          Nasza chełmińska promocja - to chyba tylko kolejno powstające markety. Może więc trzeba zachęcać turystę- nie murami historycznymi , ale przyjedź do Chełmna - tu wszystkie markety powstałe chyba podczas władzy w ostatnich latach , są w jednym miejscu a wkrótce przecież nie będzie miał kto tam kupować....... więc kolejki nie grożą ,

ot polityka i kto ją promuje?, gdzie dbałość o interesy obywateli, własny handel ??? Do jakiej mi przyszłości dążymy - jeden market na 1000 mieszkańców????? Czy jeden na 100???
          • Gość: polska tendencja.. Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.play-internet.pl 14.09.13, 21:29
            Typowo polskie - narzekać narzekać i jeszcze raz narzekać na wszystko co się da. Powstawanie marketów jest związane z dochodem za podatki, który wpływa do miejskiej kasy (tu już kolejny przyczynek do dyskusji - co się z nią dzieje. Błagam nie rozpoczynajmy tego tematu bo i tak wszyscy wiemy na czym się skończy dyskusja więc po co marnować nasz cenny czas) Poza tym nie ma obowiązku kupować w marketach. Kupujcie w sklepikach. Ja jestem pewien, że choćby powstało jeszcze 10 marketów to wszędzie byliby klienci. Ot, taki paradoks...
            • Gość: bb Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.13, 21:53
              paradoks polega na tym ,że sklepik obsługiwany przez właściciela nie ma szans z marketem ,,,
              czy ten paradoks jest wystarczającym wytłumaczeniem ?

czy to wytłumaczenie pozwala komukolwiek na wyrażanie opinii o wyższości marketów ????
              a może znajdzie ktoś receptę na życie dla osób handlujących do tej pory w sklepikach ,a zmuszonych od tej pory do konkurencji z marketami ??

no i co cwaniaczki ?

• Gość: farve Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.play-internet.pl 14.09.13, 22:04
                no akurat ten przykład jest stary jak świat. Od kiedy powstawały markety to zawsze go przytaczano. Jeśli mówi to właściciel sklepu to jest to zrozumiałe, jesli potencjalny klient marketu to zwyczajna hipokryzja. powtarzam - nikt nikomu nie karze robić zakupów w markecie a konkurencja była jest i będzie bo napędza jakość. Pokusze się jeszcze o przykład - ponad rok temu otwarto w Unisławiu POLO do dziś nie upadł tam żaden sklep, choć przy Polo jest ich sporo - z różnej branży. O dziwo pod POLO ciągle sa samochody i klienci i w pobliskich sklepach też są. Jeśli ktoś ma rzeczy dobre to nie przegra z konkurencją bo ma wyrobiona renomę, która utwierdza się właśnie w sytuacjach gdzie konkurencja powstaje

Nawiasem mówiąc to nie jest temat dotyczący promocji a nasze czasem wyimaginowane problemiki.
                • Gość: Polityka Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 23:13
                  Moim zdaniem markety rosnące w zastraszającym tempie w ostatnim okresie w naszym mieście rujnują lokalny handel, który przecież też płaci podatki od lokali , wg nie najniższych stawek. Dodatkowo też lokalni przedsiębiorcy w Chełmnie płacą tu podatek dochodowy, z czego część zasila budżet gminy.
                  Tego niestety nie robią markety, gdyż ich siedziby główne nie są przecież w Chełmnie.
                  Niestety mało perspektywiczna polityka nie widzi, że wkrótce lokalni przedsiębiorcy - sklepikarze zaprzestaną płacić podatki od nieruchomości od lokali handlowych, zrobią w nich np. mieszkania.. Jak splajtują to przestaną też płacić podatki dochodowe. Więc chyba budżet gminy na tym też straci. Tego pewno jeszcze się nie przewiduje..
                  Przykład Unislawia - W Unisławiu -w gminie ok. 6000 mieszkańców jest 1 market.
                  W Kijewie powstanie mini marketu = zamknięcie innego sklepu....

Tak my już kiedyż słyszeliśmy, że Chełmno musi upaść , bo inne miasta tez upadają... ot wyjście...i wytłumaczenie

Tak było chyba kiedyś z kinami, sieciówki wykończyły małe kina i ..... podniosły ceny na bilety .. ot taki ukryty monopol, niby konkurencja . Nikt nie zmusza do kupowania w marketach, jest wolny wybór, jednak musimy chyba przyznać, że maja większą możliwość reklamy, mamienia, kuszenia klienta...
                  Więc nie piszcie proszę i, że markety to rozwój konkurencji i napędzanie jakości , bo to bardzo prymitywne podejście do głębokiego tematu... na poziomie przedszkola

Czy czasem nie grozi nam monopolistyczna polityka marketów??? Już skarżymy się, że ceny paliw dziwnie u nas drogie... a przecież ... jest konkurencja .. koncernów..
                  • Gość: farve Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.play-internet.pl 15.09.13, 01:21
                    Nie czuje sie kompetentny by dyskutować na temat polityki uprawianej w Chełmnie. Nie chce tez faworyzować marketów, kinowych sieciówek i innych zaborczych molochów. Jedyne co wiem z własnego doświadczenia to fakt ze mimo, że markety mają środki na "mamienie" itp. to "omamiony" decyduje czy kupic dany produkt po raz 2 czy nie. ładne opakowanie i cała machina marketingu jest tworzona dla "debiutantów" - to co kryje się pod opakowaniem to już kolejne przedsięwzięcie - chęć utrzymanie klienta. Jeśli smakują nam tanie nadmuchane pączki z dyskontu o owadziej nazwie to kupujmy je. Jeśli wolimy prawdziwy smak pączka kupmy go w bardzo dobrej cukierni na chełmińskim rynku. Zawsze jest wybór jeśli jest jakość.
                    Jeśli jednak chodzi o wszelkie zmiany to one są nieodłącznym elementem dziejów. w XVI wieku drukowana ksiązka wzbudzała tyle samo emocji co dzisiejsze zmiany. Druk miał być końcem świata bo wszyscy posiąda wiedzę, która była dotychczas dobrem ekskluzywnym. A co z asfaltem na drogach? Prace straciło tysiące brukarzy i nikt na to nie zważał bo chciał i nadal chce jeździć po równym asfalcie. Taka niestety kolej rzeczy, że jeśli pojawia się coś co zaspokaja potrzebę w lepszy sposób, wygrywa nad tym co nie nadąża za zmianami. Dlaczego kina upadły - bo sieciówki przyszły z lepszym repertuarem, komfortem, inną jakością i dlatego ludzie do nich poszli i wracali. Myślę ze u przedmówcy przemawia pewna nostalgia niż chęć powrotu do tych warunków. Za 30 lat tez bedziemy tęsknili do zasikanych PKP i tłoku w przedziałach, bo to generuje pewnie wspomnienia. z 2 strony pozostając przy tym byśmy wielce narzekali bo to inni maja lepiej, nowocześniej. Tu zapominamy jednak o pewnej kwestii - nowoczesne maszyny potrzebują do obsługo 2 - 3 osoby, stare 10. tu nam się nie włącza lampka by altruistycznie pozostawić prace pozostałym 7?
                    Od zmian nie uciekniemy, jedynym najlepszym wyjściem jest branie przykładu z miast które postawiły na nowoczesność. Nie mam tu na myśli tych nieszczęsnych marketów, ale zmianę podejścia, postawienie na świeżość i kreatywność. Jestem ciekaw kto wyszedł z inicjatywą by jeden z koncertów 51. Bydgoskiego Festiwalu Muzycznego odbył się w Chełmnie. Jeśli miejscowi - chapeau bas, jeśli nie to mamy odpowiedz kto bardziej dostrzega potencjał Chełmna i chce by było miastem nowoczesnym.
                    • Gość: mieszkaniec chelmn Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.204.39.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.09.13, 20:33
                      Wladza miasta Chelmno promuje miasto np. Nazwa mostu. Ja proponuje nazwac kazde skrzyzowanie w Chelmnie imieniem i nazwiskiem Chelminskich radnych a co a niech za kazdym razem premia orkiestra kwiaty i do przodu a drzewa tez mozna nazwac a co. a niech a jak promowac to promowac.
                      • Gość: Test Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.13, 14:05
                        Ja promocja ( fachowcy od promocji) ... taka promocja ... takie rezultaty...
    • Gość: no właśnie Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.tvgawex.pl 16.09.13, 16:50
      Ja od siebie dodam, iż w poprzedni weekend (13 i 14 IX) nasze miasto odwiedziło jednorazowo prawie dwa tysiące ludzi z calusieńkiej polski (z okazji Ogólnopolskiej Pielgrzymki Osób Niewidomych i Niedowidzących do naszego Sanktuarium Maryjnego (fara).
      Miasto w te dwa dni zarobiło !!!uwaga !!!niebagatela równowartość równą rzędu 0 złotych i 0 groszy. ;)
      Dodam, że burmistrz wiedział o tym od roku...
      Mimo to nasz UM nie ma kompletnie nic do zaoferowania naszym gościom.
      To, że wybrali oni w tym roku nasze miasto na miejsce swojej pielgrzymki, to dla nas spore wyróżnienie, ale UM miał to... no każdy wie gdzie.
      I jeszcze raz dodam, że burmistrz wiedział o tym od roku...
      • Gość: Do test Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.13, 18:31
        Może powinno być - test 2 j- aka władza taka promocja.. rzeczywiście moim zdaniem wiele imprez przechodzi bez echa l wiele jest marnie promowanych.. nawet jak już są..
      • Gość: no właśnie 2 Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.chelmno.mm.pl 16.09.13, 22:52
        No właśnie bdb pisze, teraz zapowiada się interesująca konferencja nt. wychowania w katoliku, ale nawet w prasie lokalnej brak szczegółów. Przyjmowanie pielgrzymów i propozycje dla nich. A druga super sprawa to mit Chełminiak-Krzyżak, zakon rycerski, turnieje, inscenizacje takie jak ta w fosie. I promocja co, gdzie, kiedy i o której godzinie (niby oczywiste ale w prasie lokalnej info o koncertach jest takie że w farze są), żeby człowiek wcześniej sobie zaplanował, zaprosił gości. Ale z miesiąc, pół roku wcześniej...
        • Gość: Do wszystkich Re: Promocja miasta Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.13, 09:48
          Mam pytanie - czy w Chełmnie nie ma wydziału , działu, czy stanowiska do spraw promocji miasta???

Czy ktoś wie czym oni , (on , ona ) zajmują się na co dzień, tak każdego dnia??? ( nie pytam czym powinni)

Czy są rozliczani jakoś z efektów swojej pracy???

Czy ktoś ma jakieś dobre doświadczenia z promocji miasta, bo tylko narzekania tu na forum widzę???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka