Dodaj do ulubionych

Czas Chełmna

IP: *.rfc.pl 03.05.16, 22:44
W ostatnim Czasie Chełmna pojawił się artykuł pod tytułem „Położył kafelki, przy okazji okradł.” Ponieważ nie tylko tytuł, ale i treść jednoznacznie wskazuje winnego zastanawiam się, czy gazeta nie posunęła się za daleko. W związku z tym mam kilka pytań do czytelników – zapewne mój niepokój jest bezpodstawny, może Wasze odpowiedzi przywrócą mi wiarę w bezinteresowność, bezstronność i etykę dziennikarską Czasu.
-Czy lokalna gazeta powinna uczestniczyć w prywatnych zatargach obywateli?
Stając przy tym po jednej ze stron. Na podstawie jakich dowodów? Na podstawie zaufania pani redaktorki do domniemanej pokrzywdzonej. Czy w ten sposób prasa nie zamienia się w organ do walki z wrogami, np. przyjaciół redaktorek? I to obrzydliwe, bulwarowe szukanie sensacji.
-Co z dziennikarskim obiektywizmem?
Nie ma w tym donosie wypowiedzi oskarżonego. Gazeta stawia się w roli oskarżyciela, sędziego i kata, tylko brak obrony. A dowody?
-Czy dziennikarka zdaje sobie sprawę z odpowiedzialności, jaka na niej ciąży?
Pisałem o „kacie” z pełną świadomością. Prasa w tak małym miasteczku to poważne narzędzie. Można zaszczuć, napiętnować, zniszczyć człowieka, także niewinnego. A jeśli winnego, to czy od wymierzania kary jest gazeta, czy sąd? Zdarzały się już samobójstwa w podobnych sytuacjach.
-A co jeśli oskarżany pan jest niewinny?
W rzeczywistości mamy do czynienia z patową sytuacją - zdanie osoby prywatnej przeciw zdaniu innej osoby. A jeśli (dla przykładu, nie twierdzę, że tak jest) cała sprawa to zemsta kobiety, której uczucia zostały zranione? Prokuratura dwukrotnie nie widziała przesłanek do wszczęcia postępowania, zaś pani redaktor wniosła oskarżenie, osądziła i w rzeczywistości ukarała domniemanego winnego. Bo czyż napiętnowanie w prasie (ilu może być panów po sześćdziesiątce na Morelowej, z zaniedbanym domem, dorabiających płytkowaniem?) nie jest już karą, okrutną karą.
-A co jeśli domniemany winny wygra sprawę sądową przeciwko Czasowi?
Pewnie pojawią się małe przeprosiny i przepastny felieton na temat. Wszak ostatnie zdanie MUSI należeć do pani redaktorki.
Kilka słów do pań piszących – proszę o więcej rzetelnego dziennikarstwa, może nawet kosztem szukania sensacji na siłę, autopromocji, zadufania w sobie i zabawy w boga. Dobra prasa, to przedstawianie faktów i opinii, a nie domniemań udających rzeczywistość. Od tego są brukowce.

PS Bardzo proszę o wypowiedzi kulturalne lub ich brak.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kk Re: Czas Chełmna IP: *.chelmno.mm.pl 04.05.16, 16:06
      Zgadzam się w 100%. Dawno już miałam wyrobione zdanie na temat tej pseudo gazety. Powinni ja zlikwidować. Same ploty i bzdury. A ogłoszenia można dać gdziekolwiek
      • Gość: Prawda Re: Czas Chełmna IP: *.chelmno.mm.pl 06.05.16, 09:55
        Moim zdaniem wysłuchanie jednej strony i pomówienie drugiej jest nie etyczne i skandaliczne!!!!!Domniemani Redaktorzy Powinni również wysłuchać drugiej strony a nie zaraz oczerniać gdyż ten Pan jest uniewinniony. Dla mnie ta gazeta jest dnem!!! Znam tego Pana z mojej ulicy i wiem ,że nigdy by nic niczego nie ukradł a ta sąsiadka nie jednego już oszukała!!! Jak można wystawić przed dom starą pralkę bo w tym czasie były wywózki wielogabarytowe a wtedy posądzić kogos o jej kradzież? ????Niech Redaktorzy będą bardziej obiektywni a nie coś ktoś przyjdzie naskarzyć a oni zaraz to piszą NO LUDZIE!!!! Jestem za likwidacją tej Pseudo powtarzam Pseudo GAZETY!!!! Jeżeli to czytacie weżcie swoje tyłki i udajcie się do tego Pana z wielkimi przeprosinami!!!!Bo to co napisaliście to jest jedne wielkie kłamstwo!!!! albo udajcie się do Sądu poczytać trochę AKTA SPRAWY!!! Mam chęć zgłosić to do telewizji i wiecie co.... właśnie to robię!!! bo dorabianie sie na czyiś nieszczęściu powinno być nagłaśniane!!
    • samon210 Re: Czas Chełmna 04.05.16, 21:05
      Prokuratura dwukrotnie nie widziała przesłanek do wszczęcia postępowania
      WIĘĆ wydaje mi sie ze czas chełmna nie powinien sie bawic w takie ploty
    • Gość: tg Re: Czas Chełmna IP: *.tvgawex.pl 05.05.16, 08:01
      ...jacy mieszkańcy taka gazeta ! zobacz ,,FORUM" to Wasze lustro !...
      • Gość: hs Re: Czas Chełmna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.16, 19:35
        tg sam tu zagladasz,po co pytam?
    • Gość: Ben Re: Czas Chełmna IP: *.emfme.net 05.05.16, 21:30
      gazeta warta swoich "dziennikarzy". zresztą nie pierwszy raz, już było kilka artykułów obrzucających błotem ludzi, kiedyś jeden obrzucony nawet popełnił samobójstwo, kilku osobom utrudnili życie, kilku innym zgotowali piekło. generalnie nadaje się do wywieszenia w wychodku przy drodze powiatowej, ale już niedługo jakAgora zbankrutuje to i ta grupa "dziennikarzy" trafi na bruk i wówczas zobaczymy jacy z nich kozacy.
      • Gość: bombonierka Re: Czas Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.05.16, 13:40
        Szkoda, żeby jeden z najbardziej wartościowych wątków na tym forum zniknął, więc podciągam w górę:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka