Dodaj do ulubionych

Hej kolęda, kolęda

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:36
Jestem wierzący i czasami startuję do kościoła. Czy księża muszą znowu
chodzić po domach i zbierać kasiorę? Lepiej, by sobie odpoczęli. Mam
dylemat...przyjąć, czy nie?! Propozycje$
Obserwuj wątek
    • Gość: kol Re: Hej kolęda, kolęda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:26
      przyjmij i nie dawaj kasiory!!! Twój dylemat nie bierze się z chęci
      zaoszczędzenia trudu księżulkom, a raczej ze skąpstwa. Ale przecież nikt nie
      każe Ci dawać koperty.
    • Gość: Sixtus Re: Hej kolęda, kolęda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 06:13

>Czy księża muszą znowu
      > chodzić po domach i zbierać kasiorę?

Dla kazdego katolika, wizyta przedstawiciela Kosciola, ktory podczas
      tzw."kolędy" udziela błogosławieństwa, jest rzeczą ważną. Sprowadzanie tego do
      "zbierania kasiory" jest bardzo nie w porządku wobec księży i siebie - jesli
      ktos mieni sie "startujacym (choc czasami) do Kosciola"... Ani razu, choc
      koperta z DOBROWOLNYM datkiem przygotowana przeze mnie lezala na stole, nie
      bylem swiadkiem jakichkolwiek sugestii księdza nt. pieniędzy. Nigdy tez ksiądz
      sam nie wzial koperty ze stolu.
      Poza tym - sprawa jest bardzo prosta. Albo jest sie katolikiem, albo nie.
      Nie mozna byc nim troche.
      pozdrawiam
      Sixtus
    • Gość: lij Re: Hej kolęda, kolęda IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 21.12.05, 08:10
      To już XXI wiek i jesteśmy dużym krajem w cywilizowanej europie.Oprócz Polski
      już się nigdzie z kolędami nie chodzi.Wnioski wyciągnij sam.
      • Gość: Sixtus Re: Hej kolęda, kolęda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 08:47
        > To już XXI wiek i jesteśmy dużym krajem w cywilizowanej europie.Oprócz Polski
        > już się nigdzie z kolędami nie chodzi.Wnioski wyciągnij sam.

Pozostaje sie tylko cieszyc, ze w Polsce tradycje katolickie sa zywe. Przez
        kolejne wieki mowiono "to juz XVI, VII, XVIII wiek..." a Kosciol jak trwal tak
        trwa i trwac bedzie.
        Argument "cywilizowanej Europy" jest dosc smieszny.
        Skoro ucywilizowanie jest u Ciebie utozsamiane z laicyzacja, to raczej temat
        "Kolędy" nie powinien Cię interesować.
        pozdrawiam
        Sixtus
        • Gość: kol Re: Hej kolęda, kolęda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 09:47
          mądrze godosz bratku...
          ja myślę że powinniśmy wyzbyć się już kompleksu "cywilizowanej europy za którą
          musiy doganiać". Jakmi ktoś mówi że homo mają prawo adoptować dzieci (Belgia)
          to dla mnie ta cywilizowana europa nie ma wartości...
    • Gość: allah Re: Hej kolęda, kolęda IP: *.pro-internet.pl 21.12.05, 12:22
      nie przyjmuj. po co klecha ma ci zawracać gitare

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka