Dodaj do ulubionych

Chełmiacy...

21.12.03, 03:09

Obserwuj wątek
    • Gość: Kulmer Re: Chełmiacy... IP: 80.51.54.* 21.12.03, 14:42
      Sz. Gregry
      Zwracasz się z prośbą do mieszkańców Chełmna, a nie Chełma. Oba te miasta
      dzieli nie tylko znaczna odległośc, ale także przynależność do różnych
      regionów, dzieje, itp. Podobieństwo nazw sprzyja myleniu miast, a także
      używaniu niewłaściwej formy na określanie mieszkańców obu miejscowości.
      Właściwsze jest określenie mieszkańców Chełmna jako chełmnianie.
      Jeżeli chodzi o zaproponowany podział kraju na 5 regionów i 50 powiatów.
      Moim zdaniem, podział na duże regiony, a właściwiej makroregiony jest
      uzasadniony o tyle, że czeka nas zmierzenie się z rzeczywistością w UE. Silne,
      duże regiony mają większe możliwości współpracy, np. z poszczególnymi landami w
      Niemczech. Tylko, że o sile i znaczeniu regionów decyduje nie tyle wielkość
      terytorium, ale dane im uprawnienia. Czy powstałe regiony wg proponowanej
      koncepcji miały by możliwość samodzielnego zawierania, np. umów gospodarczych,
      większą samodzielność w polityce zagranicznej, itp.?
      Moje uwagi do proponowanej koncepcji:
      Tak w wersji 5 regionów z 50 powiatami jak i w wersji z 17 województwami
      widoczne jest znaczne osłabienie regionu pomorskiego, na rzecz wielkopolskiego.
      W obu koncepcjach region pomorski byłby najsłabszym gospodarczo regionem w
      kraju. Pytanie, dlaczego Krajna musi być koniecznie zaliczona do Wielkopolski,
      jeżeli jej terytorium obejmuje Pojezierze Południowopomorskie? Podział, wg.
      proponowanej koncepcji utrudni powstanie tzw. aglomeracji toruńsko-bydgoskiej.
      A jest to prędzej czy później nieuniknione, ze względu na bliskość obu miast.
      To tylko częśc wątpliwości.
      Niekorzystne jest również położenie stolic regionów, np. Łódź stolicą regionu
      mazowieckiego. W tym przypadku (załatwianie spraw w urzędach)należałoby tylko
      współczuć,np.mieszkańcom Suwałk, Gołdpi, itp. Podobnie jest w przypadku
      małopolskiego, pomorskiego. Kolejne pytanie: czy stolica regionu musi być
      zawsze w największym mieście?.
      Moim zdaniem bardziej odpowiednia jest wersja z podziałem na 5 regionów i
      17 województw, pod warunkiem, że Krajna znajdzie się w regionie pomorskim.
      P.S. Gregry; A na zakończenie jeszcze jedno pytanie- czy jesteś reprezentantem
      regionu wielkopolskiego? Z Twojej koncepcji wynika, że chyba tak.

• gregry Re: Chełmiacy... 26.12.03, 02:17
        Gregry
        > Zwracasz się z prośbą do mieszkańców Chełmna, a nie Chełma. Oba te miasta
        > dzieli nie tylko znaczna odległośc, ale także przynależność do różnych
        > regionów, dzieje, itp. Podobieństwo nazw sprzyja myleniu miast, a także
        > używaniu niewłaściwej formy na określanie mieszkańców obu miejscowości.
        > Właściwsze jest określenie mieszkańców Chełmna jako chełmnianie.

Poprawiam się

> Jeżeli chodzi o zaproponowany podział kraju na 5 regionów i 50 powiatów.
        > Moim zdaniem, podział na duże regiony, a właściwiej makroregiony jest
        > uzasadniony o tyle, że czeka nas zmierzenie się z rzeczywistością w UE.
        Silne,
        > duże regiony mają większe możliwości współpracy, np. z poszczególnymi landami
        w
        >
        > Niemczech.

Obecnie jest też trzecia wersja - podział na 6 regionów

> Tylko, że o sile i znaczeniu regionów decyduje nie tyle wielkość
        > terytorium, ale dane im uprawnienia.

nie przeczę i zgadzam się

> Czy powstałe regiony wg proponowanej
        > koncepcji miały by możliwość samodzielnego zawierania, np. umów
        gospodarczych,
        > większą samodzielność w polityce zagranicznej, itp.?

Jestem ostrożny w uszczegółowianiu takich aspektów. Liczę, że znajdą się
        odpowiedni ludzie (politycy i ekonomiści), którzy wezmą sprawy w swoje ręce...
        Ja w celach czysto naukowych i dla promocji idei przerobiłem tekst RAŚ:

gregry.w.interia.pl/auto.htm

Z drugiej strony, samodzielność nie musi oznaczać od razu autonomii. Pewnie
        można by to rozwiązać na różne sposoby...

> Moje uwagi do proponowanej koncepcji:
        > Tak w wersji 5 regionów z 50 powiatami jak i w wersji z 17 województwami
        > widoczne jest znaczne osłabienie regionu pomorskiego, na rzecz
        wielkopolskiego.
        >
        > W obu koncepcjach region pomorski byłby najsłabszym gospodarczo regionem w
        > kraju. Pytanie, dlaczego Krajna musi być koniecznie zaliczona do
        Wielkopolski,

To tylko przykładowa koncepcja. Moim zdaniem o najlepszym ukształtowaniu
        regionów powinni zadecydować mieszkańcy wspierani przez polityków, ekonomistów
        i historyków (najlepiej aby wszyscy bylu niezależni i robili to dla idei, z
        ukochania Polski, swojego regionu ...)
        Dzisiejszy podział na 16 regionów to takie bazgranie polityka po mapce, które
        nie uwzględnia niczego (na odczuciach mieszkańców zaczynając, przez
        decentralizację .... a na ekonomii kończąc)

> jeżeli jej terytorium obejmuje Pojezierze Południowopomorskie? Podział, wg.
        > proponowanej koncepcji utrudni powstanie tzw. aglomeracji toruńsko-
        bydgoskiej.
        > A jest to prędzej czy później nieuniknione, ze względu na bliskość obu miast.
        > To tylko częśc wątpliwości.
        > Niekorzystne jest również położenie stolic regionów, np. Łódź stolicą regionu
        > mazowieckiego. W tym przypadku (załatwianie spraw w urzędach)należałoby tylko
        > współczuć,np.mieszkańcom Suwałk, Gołdpi, itp. Podobnie jest w przypadku
        > małopolskiego, pomorskiego.

Kompetencje powiatów (bo najbardziej obstawałbym za koncepcją 6 + 50 [z czego
        owe 50 mogloby sie rozszerzyc nawet do 100]) powinny być tak silne, by
        mieszkancy mogli załatwic wszystko w swoim powiecie (tak silne jak dzisiejszych
        wojewodztw. Co może dla dzisiejszych województw jest zbyt słabe na
        samodzielnosc, ale dla powiatow byłoby aż nad to...)

> Kolejne pytanie: czy stolica regionu musi być
        > zawsze w największym mieście?.

Oczywiście że nie. to tylko kwestia umowna miejsca. Stolica regionu nie powinna
        mieć zadnych bezpośrednich dodatkowych korzysci z tego. Jezeli np Małopolanie
        uznaliby że ich historyczną stolicą (od czasów państwa wiślan) był zawsze
        Kraków (możliwe że był wtedy jedynie ważnym ośrodkiem... ale mniejsza z tym) to
        byłoby tak jak by chcieli. W stolicy byłby regionalny parlament, gdzie
        obradowaliby przedstawiciele wszystkich powiatów (więc stolica jako taka nie
        mogłaby uprawiać w stosunku do pozostaych części swojego regionu polityki
        kolonialnej)
        Jeżeli to konieczne można by ustalić dwustolicowanie (np Trójmiasto i Szczecin)

> Moim zdaniem bardziej odpowiednia jest wersja z podziałem na 5 regionów i
        > 17 województw, pod warunkiem, że Krajna znajdzie się w regionie pomorskim.
        > P.S. Gregry; A na zakończenie jeszcze jedno pytanie- czy jesteś
        reprezentantem
        > regionu wielkopolskiego? Z Twojej koncepcji wynika, że chyba tak.
        >

Jestem z Małopolski. Ale nie brnę w rolę reprezentanta. Są tu bardziej
        kompetentni pod każdym względem ludzie ode mnie. Ważne by się odnaleźli. Mnie
        interesuje tylko wsparcie takich idei (jak i zapewne wielu w różnych częściach
        Polski). Zależy mi na tym aby w Polsce był dobrobyt, aby Polska była państwem
        prawa, aby racjonalnie wykorzystywała swój potencjał, ograniczała wydatki
        urzędnicze do minimum stawiając jednocześnie na 100% efektywność urzędników,
        aby była dobrą podstawą do rozwoju uczciwych przedsięwzięć gospodarczych czy
        politycznych, aby była potęgą jaką być powinna...
    • Gość: On Re: Chełmiacy... IP: *.awacom.net 21.12.03, 18:37
      Dobrze tylko po co???
    • Gość: ANTY SATAN Re: Chełmiacy... IP: *.marton.net.pl / 80.51.54.* 09.06.04, 20:35
    • Gość: jowita Re: Chełmiacy... IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 17:36
      nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka