Dodaj do ulubionych

nowy fotograf w Chełmnie

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.07.09, 22:19
Witam wszystkich, Chciałabym zasięgnąć Waszych opinii odnośnie założenia w Chełmnie nowego studia fotograficznego z prawdziwego zdażenia. Chodzi oczywiście o profesionalne, artystyczne zdjęcia, które dalekie są od tych wykonywanych przez chełmińskich fotografów, którzy z artyzmem niestety nic wspólnego nie mają. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.09, 22:44
      nie obrażaj ludzi którzy pracują w tym fachu w CCH bo jeszcze sie okaże że sam będziesz tak postrzegany (bez tzw artyzmu jak sam napisałeś)
      • Gość: p-h Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.07.09, 06:25
        Fakt iż fotografi artystycznej w chełmnie nie ma to nie obraza tylko stwierdzenie faku;) każda osoba wrażliwa na sztukę, mająca poczucie piękna i estetyki przyzna mi rację bo oklepane pozy i miejsca na zdjęcia nie są niczym powiązane z artystycznymi wizjami.
    • Gość: pat ia kot Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.chelmno.mm.pl 30.07.09, 23:27
      Prawda. Rzeczywiście w Chełmnie zdjęcia robią bardzo zwykłe, a nawet nieraz
      robią bardzo sztuczną obróbkę. Jeśli ceny nie będą za wysokie z racji artyzmu to
      myślę że jak najbardziej.
    • Gość: ... Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.chelmno.mm.pl 31.07.09, 12:18
      Jezeli zaklad bedzie tak profesjonalny jak Twoja ortografia to lepiej sobie podaruj.
      • Gość: Krzysiek crazy Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: 89.231.149.* 14.08.09, 11:31
        Widzę nic w tym mieście nie można napisać ani zaproponować bo zaraz znajdzie się jakiś mądrala, który wszystko i wszystkich musi krytykować. Konkurencji na rynku lokalnym nie ma żadnej, artyzmu faktycznie wogóle, obróbka swoją drogą, choć jesli już się za takową zabierać to niechby była na wysokim poziomie. Jedno co może odstraszać to mało lokali i wysokie ceny za takowe, miejsca na dobre zdjęcia jest dosyć. Pożyjemy zobaczymy
        • Gość: xxx Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.09, 11:35
          Otwórz w Świeciu bo tu z fotografami też masakra nie ma nikogo kto by zrobił coś
          ciekawszego...
          • Gość: mmm Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 11:41
            Widzisz,w Chełmni jest więcej ludzi którzy wolą sztuczne zdjęcia bo jak smai twierdzą ladnie na nich wyglądają,sam byłem świadkiem jak jedna z klientek chciała aby jeje pomiejszyć uszy poniewarz miała za duze na zdjęciu..i nie sadze aby atystyczne zdjęcia w tym mIeście cieszyły sie powodzeniem..ale w Świeciu jest jest o wiele więcej takich ciekawych miejsc gdzie mozna robic zdjęcia:).sam pomysł Ciekawy ale jesli iziesz w artystyke to nie zabieraj sie za jakies wesela,pogreby czy coś bo wtedy zystaksz taka sama opinie jak reszta w chełmnie..
            • Gość: Krzysiek crazy Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: 89.231.149.* 14.08.09, 11:59
              Miejsc jak mówiłem jest sporo, tylko trzeba troszkę wysiłku i chęci.
              • Gość: Foto.Kicz Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: 188.33.73.* 14.08.09, 14:53
                Witam,
                1. Jeśli jest Pan takim mistrzem profesjonalnej... artystycznej fotografii to proszę jakieś swoje portfolio. Z chęcią zobaczymy co tam Pan rzeźbi.
                2. Jaka wg Pana jest definicja "studia fotograficznego z prawdziwego zdarzenia"? Chce Pan pewnie postawić duży hangar z setkami lamp oświetleniowych, teł i scenerii, tak? Ekstra!
                2. Pisząc, że chełmińscy fotografowie "z artyzmem niestety nic wspólnego nie mają" pewnie sam Pan siebie określa mianem Artysty. Prawdopodobnie ukończył Pan University of the Arts w Londynie, podczas studiów szlifu nabierał w wielkich agencjach modelek w Mediolanie i Paryżu, a po godzinach robił okładki dla Vogue'a.
                Teraz jako wielki fotograf ma Pan zamiar pokazać tutejszej społeczności swoją najlepszą i najdoskonalszą wizję profesjonalnej fotografii artystycznej.
                Powodzenia, o Mistrzu!
                Nie wiem kim Pan jest, ale na myśl o Pana artystycznych zdjęciach już dostaję gęsiej skórki.
                Następnym razem niech Pan swoją wypowiedź jako "Artysta". Dźiwię się, że wcześniej Pan tego nie zrobił.
                Pozdrawiam.
                • Gość: Krzysiek crazy Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: 89.231.149.* 14.08.09, 15:20
                  Foto.Kicz - to jest forum i każdy ma prawo wyrazić swoją opinię lecz widzę, że ludzie tutaj nauczyli się tylko krytykować nic poza tym. Niech otwiera studio, czemu nie. Im większa konkurencja lepiej dla klienta, będzie miał pole do manewru.

Pozdrawiam
                  • Gość: Foto.Kicz Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: 188.33.73.* 14.08.09, 16:42
                    Masz rację, na forum każdy ma prawo do wypowiedzi. Ale przyszły Pan fotograf zaczynając od wg mnie niesłusznej krytyki chełmińskiego rynku foto, zdrowej konkurencji w ten sposób nie stworzy.
                    Kojarzę kilku tutejszych fotoamatorów, którzy oferują sesje ślubne. Robią oni tzw. "kaszanę" i psują w ten sposób rynek. Fakt, gusta są różne, ale po co komuś wciskać wiochę, przedstawiając się jako zawodowiec. Zasadą nie jest to, że mając dobry sprzęt zrobisz dobre zdjęcie. Jest jeszcze coś pomiędzy... to umiejętności.
                    Zupełnie inną grupę tworzą tutejsze zakłady fotograficzne te istniejące już wiele lat, potrafią się sprzedać i wykonać porządne zdjęcia ślubne.
                    • Gość: Krzysiek crazy Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: 89.231.149.* 14.08.09, 17:17
                      On napisał swoje zdanie a nie krytyke. Czyli wg Ciebie ten kto zajmuje się fotografowaniem wesel tworzy kaszanę?? Dziwne podejście. Znam wielu ludzi którym rodzice pokupowali lustrzanki i myślą, że rozumy już pozjadali, ale też znam sporo takich którzy mają zakłady, dobry sprzęt a nie potrafią tego wykorzystać. Oglądam masę zdjęc, nie tylko w Chełmnie, tak się składa, że większość zdjęć na wystawach to po prostu zdjęcia "szablonowe" gdzie każda para w studio ma te same pozy i te same tła. Jest tak w każdym mieście. To, że ktoś ma zakład wiele lat nie znaczy również, że jest dobry, a klientów ma tylko dlatego , że jest długo na rynku. :) Co masz na myśli pisząc "porządne" sesje ślubne?? Wskaż mi jednego fotografa w chełmnie który zrobi profesionalną sesję modelce albo modelowi czy też inne zdjecie ślubne, nie trzymajac się utartego schematu przez lata. Bede wdzięczny
                      • Gość: Fototworca Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 14.08.09, 19:59
                        Sawina na przyklad.

A TY Krzysiu ze swoim portfolio, lepiej sie nie wychylaj, to
                        calkiem, szczera rada.
                        • Gość: Krzysiek crazy Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: 89.231.149.* 14.08.09, 20:33
                          Fototworca - taki mądrala jesteś a nie potrafisz się ujawnić, boisz się czegoś, czy może masz coś do ukrycia ?? Sawina powiadasz :D Czym on się różni od reszty w Chełmnie?? A widziałes moje portfolio, że śmiesz tak mówić o mnie i mej działalności ?? Jak na razie na tym forum są krowy które dużo rycza a mało mleka dają więc daruj sobie takie opowiastki kolego. Jak chcesz ze mną podyskutować lub wymienić się doświadczeniami pokaż swoje folio skoro taki cwany jesteś. Ja nie mam nic do ukrycia, dlatego podpisuję się normalnie, nie chowam się za "zmyślonymi" nickami. Także czekam niecierpliwie na Twoje dzieła ukrywajacy się kolego, jestem ciekawy czy masz tyle odwagi. Pozdrawiam
                          • Gość: olek Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.ip.netia.com.pl 15.08.09, 16:09
                            Chłopie...odwaga to jedno, a odwaga poparta umiejętnościami to zupełnie coś
                            innego. Tak samo jak sądzić, ze jest się dobrym i być dobrym
                            • Gość: Krzysiek crazy Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: 89.231.149.* 16.08.09, 03:38
                              Ja się nie wstydze swej działalności i nie mam nic do ukrycia w przeciwieństwie do wielu osób tutaj. :) To czy ktoś jest dobry może powiedzieć osoba postronna, umiejętności nabywa się cały czas ucząc i doskonaląc swój warsztat, czego niestety nie można powiedzieć o tutejszych fotografach.

Pozdrawiam
                              • Gość: :) Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 19:11
                                fotografów jest jak mrówków i to nie wszyscy sie podobają, OK ale karzdy ma swój gust i o gustach sie nie dyskutuje :P
                                nie którzy lubią szablonowe zdjęcia a nie którzy nie ale z artyzmu sie nieda wyżyć :P co najwyżej dorobić :) a modelki wolą jechać do Torunia bo niema w CCH rozchwytywanuch fotografów od takich żeczy bo sesja raz na pół roku za 800zł to zarobek niezbyt wzbyt wielki :P
                                • Gość: Krzysiek crazy Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: 89.231.149.* 17.08.09, 21:19
                                  Przemilcze sprawę ostatniego posta i tego raz na pół roku :D
                                  • Gość: ;p Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 00:14
                                    szem tak owszem Crazy-przemilcz to bo sam nei masz działalności tylko jestes emerytowanym ,konsultantem sieci orang:)
                                    • Gość: Krzysiek crazy Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: 89.231.149.* 18.08.09, 21:05
                                      Drogi kolego, zmień informatorów bo masz nieaktualne dane o mej osobie :D
                                    • Gość: Fototworca Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 19.08.09, 20:35
                                      Robil zdjecia legitymacyjne Polaroidem do karty stalego klienta???
                                      • Gość: ererv Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 22:26
                                        Crezzy nie wstydz się;p
                                        • Gość: Fototworca Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 23.08.09, 19:54
                                          Chyba sie wstydzi, lub KOMPRESJA go zjadla;)))
                                          • Gość: Krzysiek crazy Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: 89.231.149.* 24.08.09, 09:29
                                            Już raz pisałem, zmieńcie informatorów. Nie mam czego się wstydzić. Polaroid - :D
    • Gość: bin Re: nowy fotograf w Chełmnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 16:34
      A prawda leży gdzie indziej... Bo fotograf fotografem, a klient klientem. A nie ukrywajmy, klienci chełmińskiego rynku liczą każdą złotóweczkę i do tego każdą minutkę. Czego można żądać od sesji trwającej 30 minut, bo Pani Młoda siedziała godzinę dłużej u fryzjera i kosmetyczki i jest już zmęczona, fochata i chce do domu jechać odpocząć?
      Niestety, chełmińscy klienci nie godzą się na sesje innego dnia, kiedy byłby czas na podróżowanie w różne ciekawe miejsca, bo znowu trzeba czas poświęcić, do fryzjera iść. Do tego chcą zdjęć dostarczanych już na przyjęcie weselne. Nie wspominając o cenie!! Moja znajoma była bardzo oburzona z powodu ceny za sesję plenerową, bo 6 (!!!) lat temu jej brat płacił za nią całe 50 zł mniej niż ona teraz. Żenada.... Ja osobiście zgodziłam się na sesję w innym terminie i bez biegania i nerwów miałam przepiękną sesję zdjęciową. Ale tego musi chcieć sama para, fotograf się nie teleportuje...

No i zgadzam się z przedmówcą - spróbujcie wyżyć z samego artyzmu... Powodzenia życzę nowemu artyście na rynku - i to bardzo szczerze, niech się uda jak najlepiej!! I oby zderzenie z rzeczywistością nie było zbyt bolesne....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka