Dodaj do ulubionych

sprofanowane nagrobki

18.08.05, 10:36
Proponuję aby wpisywać w tym wątku górnośląskie cmentarze na których znajdują
się groby okaleczone za pomocą młotka i majzla tylko z powodu języka, w którym
były napisy. Na początek wymienię trzy cmentarze na których są groby ze
skutymi napisami niemieckimi:
1. cmentarz ewangelicko-augsburski w Katowicach przy ul.Francuskiej
2. rzymsko-katolicki cmentarz parafii Św.Wojciecha w Mikołowie
3. cmentarz rzymsko-katolicki w Cieszynie

Wpisujcie dalej. Przydały by się również fotografie dokumentujące te profanacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: farquad Re: sprofanowane nagrobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:41
      czy chodzi Ci o hebrajski?
      • Gość: mysl402 zydowskie miejsca pamieci IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.08.05, 18:50
        Zwlaszcza w czasie wojny profanacji ulegalo wiele cmentarzy zydowskich. Niszczono tez synagogi. Warto byloby przypomniec o tych miejscach wszedzie.
        • erwinek_3 Re: zydowskie miejsca pamieci 18.08.05, 18:59
          Zgadzam się. Zamieszczaj przykłady.
        • hermann5 Re: zydowskie miejsca pamieci 20.08.05, 02:45
          Co do synagog, masz rację. Jednak nie masz racji co do cmentarzy. Było coś
          osobliwego w postępowaniu nazistów, którzy z zaciekłością likwidując wszelkie
          ślady obecności Żydów, nie tykali generalnie cmentarzy. Dzięki temu przetrwały
          do dziś cmentarze żydowskie we Wrocławiu, w Katowicach i w wielu innych śląskich
          miejscowościach. Wiele cmentarzy żydowskich znikło jednak po wojnie - tu
          przykład z mojego podwórka: cmentarz żydowski w Chorzowie jest zaznaczony
          jeszcze na planie miasta z początku lat 60-tych, jednak dziś został po nim tylko
          jeden fragment muru, a na terenie samego cmentarza znajduje się plac zabaw dla
          dzieci. Nie wiem, niestety, kto i kiedy podjął decyzję o likwidacji tego
          cmentarza, ani czym się kierował. Być może zlikwidowano go po 1968.

Jeszcze wiele lat po wojnie żydowskie cmentarze były systematycznie dewastowane
          przez kamieniarzy, dla których były one źródłem dobrego gatunkowo surowca. Wiem
          to z podsłuchanej wiele lat temu w pociągu rozmowy dwóch "fachowców" z tej branży.
      • erwinek_3 Re: sprofanowane nagrobki 18.08.05, 18:58
        Przeczytaj uważnie jeszcze raz to co napisałem.
    • Gość: farquad Re: sprofanowane nagrobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:43
      czy tylko niemiecki?
      czy istotna jest dłoń która majzel trzymała?
      czy nagrobki sprofanowane przez neonazistów też Cię interesują?
      I gdzie przesłać zdjęcia?

A propos to nie Twoj pomysł o burzeniu pomników bo jest za mało miejsca w
      miastach? Czy to nie jest paranoja?
      • arnold7 Re: sprofanowane nagrobki 18.08.05, 12:47
        Element naplywowy ma cos na sumieniu, ze tak sie wzburzyl?

• Gość: farquad Re: sprofanowane nagrobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:50
          Nie pisz tak o erwinku, bo się obrazi. I jeszcze może zapytać skądeś Ty
          napłynął.
          Co do sumienia - nie podejrzewam go, że swój idiotyczny apel wprowadził w czyn.
          • arnold7 Re: sprofanowane nagrobki 18.08.05, 12:57
            Element naplywowy ma problem ze stosowaniem polskiej gwary?

• Gość: farquad Re: sprofanowane nagrobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 13:14
              Sądzisz, że erwinek zbiera się by odpowiedzieć?
              Strasznie długo to trwa.
              To jeden z tych Polaków, których sznujesz?
              Dziwny gust, ale też uważam, że uczucia są ważne.
              • erwinek_3 Re: sprofanowane nagrobki 18.08.05, 19:13
                Gość portalu: farquad napisał(a):

> Sądzisz, że erwinek zbiera się by odpowiedzieć?
                > Strasznie długo to trwa.
                > To jeden z tych Polaków, których sznujesz?
                > Dziwny gust, ale też uważam, że uczucia są ważne.

Byłem na piwie w czeskiej części Śląska. A skąd Ci przyszło do głowy, że jestem
                Polakiem. Przed 20.00 idę na kolejną imprezę i nie wiem czy tam internet będzie.
                Mogę być nieobecny przez pewien czas. Ale mam do ciebie prośbę Farquad. Poczytaj
                moje posty jeszcze raz.
          • erwinek_3 Re: sprofanowane nagrobki 18.08.05, 19:06

> Nie pisz tak o erwinku, bo się obrazi. I jeszcze może zapytać skądeś Ty
            > napłynął.
            > Co do sumienia - nie podejrzewam go, że swój idiotyczny apel wprowadził w czyn.

Ja sie tak szybko nie obrażam. Czy możesz wskazać posty, w któtych pytałem kogoś
            o pochodzenie. Czy dokumentowanie niszczenia nagrobków jest idiotycznym pomysłem?
      • erwinek_3 Re: sprofanowane nagrobki 18.08.05, 19:02

> czy tylko niemiecki?
        > czy istotna jest dłoń która majzel trzymała?
        > czy nagrobki sprofanowane przez neonazistów też Cię interesują?
        > I gdzie przesłać zdjęcia?
        >
        > A propos to nie Twoj pomysł o burzeniu pomników bo jest za mało miejsca w
        > miastach? Czy to nie jest paranoja?

Nie proponowałem burzyć tylko usunąć i zlicytować. Czytai uważnie co pisałem. To
        samo dotyczy tego wątku.
    • Gość: ! przeciez to Niemcy rozpoczeli wojne.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.05, 18:07
      jasne, ze Polacy likwidowali wszystkie niemieckie nagrobki! przeciez to Niemcy a
      nie Hitlerowcy rozpoczeli wojne. A ci istnieli juz na dlugo przed Hitlerem. To
      daje naprawde do myslenia. I dlatego w Polsce dochodza do glosu wszelkiej masci
      wszechpolaczki, przybierajacy sobie adekwatne miana jak np. henry.morgenthau
      (sic!). no tak, ale czego mozna oczekiwac od polskich h...

• Gość: mysl403 Re: przeciez to Niemcy rozpoczeli wojne.... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.08.05, 18:53
        Zastanawiam sie czy Erwinek nie jest kolejnym wcieleniem Ballesta lub Arnolda... Prowokacje w ich stylu. :)))
        • erwinek_3 Re: przeciez to Niemcy rozpoczeli wojne.... 18.08.05, 19:15
          Gość portalu: mysl403 napisał(a):

> Zastanawiam sie czy Erwinek nie jest kolejnym wcieleniem Ballesta lub Arnolda..
          > . Prowokacje w ich stylu. :)))

Nie. Nie jestem. A gdzie tu prowokacja?
          • Gość: mysl407 Re: przeciez to Niemcy rozpoczeli wojne.... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.08.05, 19:23
            Prowokacje widze w tym, ze prawie kazdy Twoj post zdaje sie prowadzic do
            jednego: ukazania Polski i Polakow w zlym swietle. Jest to ulubionym zajeciem
            wlasnie ballesta.
            • erwinek_3 Re: przeciez to Niemcy rozpoczeli wojne.... 18.08.05, 19:27
              Gość portalu: mysl407 napisał(a):

> Prowokacje widze w tym, ze prawie kazdy Twoj post zdaje sie prowadzic do
              > jednego: ukazania Polski i Polakow w zlym swietle. Jest to ulubionym zajeciem
              > wlasnie ballesta.

to zajrzyj np. do wątku: wszechpolacy chca miec wylacznosc na historie
      • Gość: Kamienny Quinax Re: przeciez to nie Niemcy rozpoczeli wojne.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:52
        Racja,to nie Niemcy rozpoczęli wojnę,zrobili to nazistowsko-hitlerowskie
        kosmoludki,na spółkę z MARkSjanami ze wschodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka