Dodaj do ulubionych

NFZ odbiera nadzieję chorym

06.01.10, 19:12
usłyszałem dzisiaj o haniebnych oszczędnościach w leczeniu chorych na raka w
Polsce, czarna rozpacz i bezsilność, znowu mam dosyć tego goowna jakim są
polscy politycy
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: NFZ odbiera nadzieję chorym IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.01.10, 20:07
      Nigdy nie myślałam, że dojdzie to czegoś takiego. Brak słów!
      • Gość: fansld Re: NFZ odbiera nadzieję chorym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 20:39
        Nie wiem o co Wam chodzi? A kto glosuje za bolszewia z PiS czy PO? Kto popiera
        "darmowa sluzbe zdrowia"? Jak sie jest beznadziejnym naiwniakem i sie wierzy ze
        "darmowa" jest lepsza i bezpieczniejsza niz prywatna to sorry gregory.
        Ile wody w Wisle musi uplynac zanim Polacy zrozumieja ze nie ma wiekszego
        zlodziejstwa niz "panstwowa darmocha". Kto z Was wie ze w panstwowej sluzbie
        zdrowia 60% to urzednicy? Ta banda wchlonie kazda kase.
        A efekt bedzie caly czas ten sam. Nie dosc ze placimy ogromne skladki to ilosc
        swiadczen bedzie malala a skladki - nie ma bata - beda rosly. Ekonomi sie nie
        da oszukac falszywymi bajeczkami o sprawiedliwosci spolecznej.
        Wypada tylko wspolczuc chorym.
        P.S. Znajoma sie dzis zapisala do dermatologa z NFZ.... na 17 lipca.
        czyli za 7 miesiecy.. a sprobuj sie spoznic ze sladka do ZUS o 7 miesiecy.

• Gość: chory Re: NFZ odbiera nadzieję chorym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 21:18
          To o czym dowiadujemy sie dzisiaj to dopiero poczatek "dobrych"
          wiadomości.
          W szpitalach zmniejszono limity na leczenie, tak więc wszystkie
          dotychczasowe kolejki ulegną przesunięciu o kilka miesięcy.
          Piszecie, że do dermatologa czeka sie 7 miesięcy, do hematologa do
          Poradni teraz zapisuje się na 2011 rok, a na protezy będziemy
          czekali 5-6 lat, a z bolacym dyskiem rok, albo dłużej.
          Ale będzie wszystko za darmo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          I długo, długo długo jeszcze tak będzie, chyba, że...
          • yadol Re: NFZ odbiera nadzieję chorym 06.01.10, 22:25
            dzisiaj w faktach tvn mówiono o ludziach , którym odmówiono w nowym roku
            kolejnych chemii, pokazano ich twarze, smutek, łzy...

mówili o swoim prawie do życia, do zdrowia, cichym głosem...

za dużo pokory widziałem w ich oczach, zbyt dużo, kiedyś ta lawina drgnie
            • Gość: As Re: NFZ odbiera nadzieję chorym IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.01.10, 22:27
              Obyś był dobrym prorokiem.
    • Gość: BleBle Re: Najwyzsza pora, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 22:38
      aby PiS powrócił do władzy, a wszystkie problemy służby zdrowia znikną jak za
      dotknięciem czarodziejskiej różdżki!!!
      • yadol Re: Najwyzsza pora, 06.01.10, 22:43
        bez takich wjazdów proszę, to nie ten temat, nie ten wątek, te partyjki jedna po
        drugiej budowały to nieszczęście

proszę o poważne wpisy bo problem jest poważny
        • Gość: BleBle Re: Najwyzsza pora, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 22:51
          > proszę o poważne wpisy bo problem jest poważny

No tak, ale wyjazdy w postaci "kiedyś ta lawina drgnie", kojarzą mi się z
          zapowiedzią krwawej rewolucji.
          Więc może, zanim nastąpi jatka, lepiej niech PiS powróci do władzy i z
          charakterystycznym dla niej spokojem, rozwagą i skutecznością problem ów naprawi.
          • Gość: fansld Re: Najwyzsza pora, IP: *.olsztyn.mm.pl 07.01.10, 08:48
            Mozesz sie nabijac albo sobie myslec glupio ze PiS rozni sie od PO czy innego
            SLD choc to dokladnie to samo.
            Jednak Ci ktorzy teraz choruja przezywaja prawdziwy szok, dla pacjenta chorego
            na serce czekanie na specjaliste przez pol rok to wlasnie ta krwawa rewolucja.
            Jemu wisi czy rzadzi taki czy inny bandyta bo.... pacjent placi ogromne podatki
            socjalistycznemu panstwu ktore ma sie ponoc nami opiekowac a efekt jest i tak
            taki ze musi isc do lekarza prywatnie.
            • tebejoot Re: Najwyzsza pora, 07.01.10, 14:31
              pacjent płaci ubezpieczenie kapitalistycznemu państwu, a nie socjalistycznemu. Nie ma sensu tutaj wymiana ogniowa na tematy partyjne. Po prostu w każdej dziedzinie panuje u nas niesłychany burdel, a kolejne reformy służby zdrowia mają charakter zadymy. Klecą jakieś, jak czytam, przepisy czy ustawy z "intencją". Ustawa, prawo, przepis - to ma być klarowne, czytelne, a nie z "intencją". Może jeszcze dodamy urzędasa, który owe "intencje" będzie wykładał lekarzom i pacjentom? Te "intencje" to po prostu niedopracowany gniot ustawowy.I tak w kółko. Jeśli śmiem poważnie zachorować, to od razu, dziś, z wyprzedzeniem mojej chorobowej śmiałości, poproszę państwo polskie o eutanazję. To też niedozwolone?
              • yadol Re: Najwyzsza pora, 07.01.10, 14:41
                tebejoot napisała:

> pacjent płaci ubezpieczenie kapitalistycznemu państwu, a nie socjalistycznemu.
                > Nie ma sensu tutaj wymiana ogniowa na tematy partyjne. Po prostu w każdej dzied
                > zinie panuje u nas niesłychany burdel, a kolejne reformy służby zdrowia mają ch
                > arakter zadymy. Klecą jakieś, jak czytam, przepisy czy ustawy z "intencją". Ust
                > awa, prawo, przepis - to ma być klarowne, czytelne, a nie z "intencją". Może je
                > szcze dodamy urzędasa, który owe "intencje" będzie wykładał lekarzom i pacjento
                > m? Te "intencje" to po prostu niedopracowany gniot ustawowy.I tak w kółko. Jeśl
                > i śmiem poważnie zachorować, to od razu, dziś, z wyprzedzeniem mojej chorobowej
                > śmiałości, poproszę państwo polskie o eutanazję. To też niedozwolone?

bardzo się cieszę z poważnych postów w tym wątku jak powyżej

jak na dłoni staje się oczywiste , że nasze zdrowie to temat zbyt ważny aby
                powierzać go niedorobionym politykom od siedmiu boleści a nie dobrze do tego
                przygotowanym sensownym managerom

tym działem powinni zarządzać po prostu fachowcy a nie urzędnicy, zero polityki
              • Gość: fansld Re: Najwyzsza pora, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 16:03
                Od kiedy to panstwo ktore ma zapisana w konstytucji tzw "sprawiedliwosc
                spoleczna" albo darmowa oswiate i sluzbe zdrowia jest kapitalistyczne????????
                Kapitalizm to bedzie wtedy jak bedziesz mogl sie ubezpieczyc na wolnym rynku
                czyli tak gdzie bedziesz chcial a nie tam gdzie Ci kaze panstwo. NFZ jest
                przymusowy i koniec.

Oto definicja socjalizmu z Wikipedi:
                Socjalizm (łac.societas - wspólnota) - wieloznaczne pojęcie, odnoszące się do
                prób zmniejszenia nierówności społecznych i upowszechnienia świadczeń
                socjalnych, lub poddania gospodarki kontroli społecznej (poprzez instytucje
                państwowe, samorządowe, korporacyjne lub spółdzielcze). Częścią wspólną
                wszystkich odmian socjalizmu jest (częściowe lub całkowite) odrzucenie idei
                kapitalistycznego wolnego rynku, ograniczenie własności prywatnej oraz
                promowanie idei sprawiedliwości społecznej.
                Wiec nie gadaj glupot - tylko plac dalej socjalistycznemu panstwu i sie z tego
                ciesz.
                Ja nie mam zamiaru.
                • yadol Re: Najwyzsza pora, 07.01.10, 16:17
                  a swoją drogą (w dużym uproszczeniu): olbrzymią część tego co zarabiamy zabiera
                  nam to chore monstrum , jest to obowiązek , jak danina , pańszczyzna, obiecuje
                  nam w zamian opiekę

jeżeli ktoś z nas szaraczków nie zapłaci tego co potwór od nas chce to jest
                  ścigany, karcony, łamany niemal

a co gdy druga strona nie wywiązuje się ze swoich zobowiązań ?
                  co z tym potworem-oszustem?
                • tebejoot Re: Najwyzsza pora, 07.01.10, 16:43
                  państwo jest kapitalistyczne na wzór postdemoludowy. W innych państwach kapitalistycznych kasy chorych działają sprawnie. O to chodzi. O tę sprawność.
                  • Gość: fansld Re: Najwyzsza pora, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 17:19
                    Drogi Tebejoot chcialem Cie poinformowac, ze wbrew temu co uparcie piszesz nie
                    istnieje wolny rynek w sluzbie zdrowia. Mamy przymusowe "darmowe" (co za
                    falszywy belkot) leczenie. Nasze socjalistyczne panstwo pod kara wiezienia
                    zmusza nas do placenia skladek pozbawiajac nas mozliwosci wyboru.
                    Jedynym sposobem na uzdrowienie sytuacji jest wprowadzenie kapitalizmu w sluzbie
                    zdrowia czyli dania nam mozliwosci wyboru. Na razie wyboru nie mamy zadnego.
                    Musimy placic na panstwowa sluzbe zdrowia w ktorej 60% do urzednicy a tylko 40%
                    zajmuje sie bezposrednio chorymi.

• tebejoot Re: Najwyzsza pora, 07.01.10, 19:17
                      Przysięga lekarzy nie należy do żadnej partii i nie jest polityczna.światopogląd lekarzy czy dyrektorów szpitali pacjenta nie interesuje. Tyle wiem na pewno.Także wiem na pewno, że nazywanie państwa socjalistycznym czy kapitalistycznym ze względu na notoryczny burdel kolejnych reform jest tylko pustym spieraniem się o nic, a burdel będzie trwał.Uwolnić od polityki służbę zdrowia - to byłoby dobre. Inaczej, nawet jeśli wprowadzimy ustrój kapitalistyczny w służbę zdrowia, jak chce fansld, to i tak burdel będzie trwał w czasie wprowadzania i po wprowadzeniu.
                      • Gość: fansld Re: Najwyzsza pora, IP: *.olsztyn.mm.pl 08.01.10, 07:25
                        Pozwole sie nie zgodzic z teza tebejota.
                        Prywatne jednostki sluzny zdrowia nie moga sobie pozwolic na burdel bo
                        zwyczajnie zbankrutuja. W przypadku wolnego rynku o istnieniu danej jednostki
                        decyduje pacjent, a w przypadku sluzby panstwowej decyduje panstwowy urzednik
                        ktory wydaje nie swoje ale nasze pieniadze. Jest to z punktu wyjscia zupelnie
                        inna filozofia podejscia do dzialanosci.
                        Dziwie ze se tebejot tego nie dostrzega.
                        Wolny rynek jest takze z definicji wolny od polityki poza tym nie trzeba go tez
                        reforomwoac wiec zupelnie nie wiem o co Ci chodzi.
                        Chyba ze podswiadomie zdajesz sobie sprawe ze wolnego rynku nie bedzie w sluzbie
                        zdrowia. Niestety socjalizm zwyciezyl.

• tebejoot Re: Najwyzsza pora, 08.01.10, 09:12
                          Albo wiesz, o czym mówisz, albo nie. Chcę demokracji obywatelskiej, w które sektory publiczne mają się dobrze, są dobrze zorganizowane i jestem skłonna płacić odpowiednie podatki, nawet duże.Kapitalizm dziś się zglobalizował w najdzikszej postaci, zaś demokracje obywatelskie - nie. Nic tu nie da wywijanie słowami kapitalizm-socjalizm, bo to nie ta epoka.Jestem kobietą nawiasem mówiąc. Miła mi demokracja obywatelska. Pomiędzy kapitalizmem a demokracją obywatelską stale były napięcia, aby kapitalizm nie stawał się dziki. W dzikim wybór to jest taki:albo płacisz słono tow. ubezpieczeniowym albo zdychaj, a nawet jak słono płacisz tow, ubezp, to też zdychaj,bo tow. ubezp. to nasza zarabialnia, a ty nas nie obchodzisz.Tobie się demokracja obywatelska kojarzy z "socjalizmem", a mnie nie.I pragnę aby ona się zglobalizowała i pomniejszała dzikość obecnego kapitalizmu, w którym wolny rynek to mit.
                          • Gość: fansld Re: Najwyzsza pora, IP: *.olsztyn.mm.pl 08.01.10, 09:27
                            A co ma piernik do wiatraka?
                            Co ma demokoracja do panstwowego przymusu leczenia?
                            Miedzy demokracja obywatelska a kapitalizmem byly zawsze roznice?
                            Cos mi sie wydaje ze Ty nie jestes zwolenniczka zadnej demorkacji obywatelskiej
                            tylko jestes zwyczajna zwolenniczka "darmowej" (coz za oszustwo) sluzby zdrowia
                            czyli socjalistycznego panstwowego przymusu placenia na chory system lecznictwa.
                            A boisz sie wolnego rynku bo w telewizji mowia ze jak sie nie ma pieniedzy to
                            sie umiera - pamietasz te reklamy PiS o prywatyzacji szpitali? :D :D

Sukcesow zycze i staraj sie czasami zaczynac myslec samodzielnie i nie ulegac
                            lewackiej propagandzie.

• Gość: joi Re: Najwyzsza pora, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.10, 09:55
                              dlaczego czuję tu smrodek nierealnego upr?
                              • Gość: fansld Re: Najwyzsza pora, IP: *.olsztyn.mm.pl 08.01.10, 11:15
                                Nie ma to jak "realna" solidna opieka zdrowotna panstwa, ze o godnej emeryturce
                                z ZUS w wieku 75 lat nie wspomne :D
                                To jest rzeczywistosc nie to co jakies tam mrzonki UPR o niskich podatkach :D
                            • tebejoot Re: Najwyzsza pora, 08.01.10, 10:07
                              nie. Lubię demokrację obywatelską. Nie lubię państwowego dzikiego kapitalizmu. Nie oglądam telewizji. Nie wysłuchuję polityków, bo tu nie ma czego wysłuchiwać.Wiem na pewno, że jak w Polsce coś trzeba dobrze zorganizować, to to nie wyjdzie, wyjdzie kolejna choroba, bo się będą kłócić o słownictwo i o to, czy to socjalizm, czy kapitalizm. Nie wyszły kasy chorych na przykład. I zaraz będziemy mieli kolejną zadymę.O dobrą organizację sektora publicznego mi chodzi.Tyle.Inaczej będziemy mieli jedynie wolny rynek chorób.
                              • Gość: fansld Re: Najwyzsza pora, IP: *.olsztyn.mm.pl 08.01.10, 11:22
                                Nie lubie panstwowego dzikiego kapitalizmu??????
                                Sorki ale nie rozumiem :D
                                P.S. Zauwaz ze tak naprawde nigdy nie bylo zadnej reformy sluzby zdrowia.

Nieustannie masz psi obowiazek placic kase na panstwowa sluzbe zdrowia, te
                                wszystkie kasy chorych czy jakies tam prywatyzacje szpitali to wszystko bzdury.
                                Prawdziwa reforma bedzie wtedy gdy zniknie monopol NFZ. Dopoki istnieje przymus
                                swiadczen na NFZ nie ma zadnej zmiany.
                                I warto zebys zdawala sobie sprawe ze ten system jest chory a to oznacza ze
                                bedzie nas podatnikow kosztowal coraz wiecej, wiec nie zdziw sie jak bedziesz
                                placic nie tylko podatki na NFZ ale coraz wiecej tzw "darmowych" uslug
                                medycznych bedzie platnych. Ekonomii sie nie da oszukac.
                                Zobacz sobie ile teraz radni przekazali naszej kasy na dofinansowanie szpitali
                                a to wciaz kropla w morzu potrzeb.

• tebejoot Re: Najwyzsza pora, 08.01.10, 11:47
                                  W Anglii jest państwowa służba zdrowia (NFZ jest zaczerpany z Anglii). Nigdzie w Europie służba zdrowia nie jest w pełni wolnorynkowa, bo chorowanie nie jest rynkowością; służba zdrowia nigdzie nie jest "w pełni ekonomiczna", gdyż nie istnieją choroby ekonomiczne. Przestańcie. Bo w końcu zaczynacie ideologizować, i tylko. Darmowe usługi wymuszam skutecznie.
    • Gość: jana Re: NFZ odbiera nadzieję chorym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.10, 14:18
      tragedia
      [*]
      • yadol Re: NFZ odbiera nadzieję chorym 07.01.10, 19:20
        przed chwilą tvn podał , że za całe zamieszanie odpowie prezes nfz, ale jaja
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        ZABIORĄ MU STYCZNIOWE POBORY
        TRAGEDIA
        TRAGICZNIE ŚMIESZNA KARA
        • Gość: abc Re: NFZ odbiera nadzieję chorym IP: *.uwm.edu.pl 08.01.10, 09:58
          Kara? Jaka kara!?
          Czy ktoś może wie jakie on pobiera wynagrodzenie?
          Czy przypadkiem nie wyrównają mu potem dobrzy partyjni koledzy tej straty godziwą trzynastką czy czternastką lub w inny sposób?
          • yadol Re: NFZ odbiera nadzieję chorym 14.01.10, 12:20
            słyszymy o tragicznym burdelu w służbie zdrowia, znowu chemioterapia
            niestandardowa, mammografia, dwa telefony dla pacjentów rakowych na całą Polskę
            ( i palant z ministerstwa w tv mówi , że to wystarczy)brak leków...
            co jeszcze się musi stać , żeby pogonili kopacz i prezia nfz?
            te kaszaloty bawią się naszym zdrowiem i naszą kasą
    • yadol Re: NFZ odbiera nadzieję chorym 07.02.10, 15:50
      .
    • Gość: adam Re: NFZ odbiera nadzieję chorym IP: *.whservidor.com 15.02.14, 10:12

beznadziejnie funkcjonuje i należy natychmiast rozwiązać, w tym temacie prezes słusznie prawi
    • warmjak Justyno wstydź się! 15.02.14, 11:07
      m.onet.pl/biznes/branze/praca-i-kariera,h89p6
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka