Dodaj do ulubionych

Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie...

IP: *.olsztyn.mm.pl 28.04.10, 19:44
Dlaczego autor artykułu nie podał nazwisk radnych? Rozumiem, że w wersji
papierowej to się może nie zmieścić, ale tutaj? Tych kilkanaście dodatkowych
linijek to 3 minuty pracy i duży zysk dla czytelników.

Obserwuj wątek
    • Gość: Em Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.10, 20:43
      I bardzo dobrze, że kamienica zostanie zburzona. Przecież to zwykły dom
      mieszkalny, który na dodatek zasłania widok na mury obronne i katedrę i
      uniemożliwia zamkniecie pierścienia plantów wokół Starego Miasta.
      • Gość: Tolo Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.10, 21:20
        Zgadzam się z tobą!
      • Gość: olek Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 21:35
        Tak, tak. I w dodatku uniemożliwia kamieniarzowi postawienie kolejnej pięknej
        "baszty"
    • Gość: Olsztyniak Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 21:33
      Kochani radni. Pozbyli się kłopotu. Znają tylko zamek i Kopernika i wiedzą, ze
      Olsztyn na Warmii i Mazurach leży. I o to chodzi. Po co obciążać sobie łeb.
    • Gość: Cegielski Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 21:38
      Radni wolą beton:
      olsztyn.wm.pl/Warmia-Towers-czyli-14-kondygnacji-luksusu,94850
      • Gość: rybak Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 22:00
        Pewnie, że wolę beton niż gruz i brud. Nareszcie coś szybko i
        sprawnie uchwalili. A co do ruiny to zgodnie z powiedzeniem " Pagibł
        Maksym i h.j z nim". Nie będzie budy i będzie spokój bo samochody
        nie będą stały w takich korkach i zakłócały spokój.
        • Gość: Res Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 22:54
          Sowieci widać nie wyginęli.
          • Gość: rybak Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 23:44
            Jak klas ukończyłeś cztery to trudno ci się posługiwać językami a
            jeszcze trudniej wiedzieć, że nie ma amerykańskiego jak też
            sowieckiego. Jeśli jednak bliżej Ci do siur lub okiej jak mawiają
            nasi pobratymcy na Greenpoincie w NY to twoja sprawa.
    • Gość: Gościu Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.10, 22:07
      Trzeba jeszcze zamek zrównać z ziemią i będzie piękne miejsce na
      wielki parking...
      • after_blues Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam 28.04.10, 23:15
        U ciebie widać wszystko czarne albo białe. Jak u dziecka. A życie jest pomiedzy.
        • Gość: Rasowy Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 23:20
          Pomiędzy oponami.
        • Gość: Gościu Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.10, 23:54
          Jestem kierowcą, ale uważam, że w centraum miasta trzeba ograniczyć
          ruch. Miasto powinno wybudować duże parkingi w okolicy centrum, a
          nie poszerzać w nieskończoność ulice, zwężać chodniki, wycinać
          drzewa (nie jestem ekologiem), żeby "jaśniepaństwo" mogło dojechać
          pod same drzwi sklepu i urzędu. To między innymi nasi "światli"
          radni są odpowiedzialni za to że komunikacja miejska jest żenująca i
          nikt nie chce z niej korzystać, że nie ma parkingów w okolicy
          centrum (nie w samym centrum, ale w jego pobliżu). Teraz zrównamy z
          ziemią jedną kamienicę, a za kilka lat, poszerzymy Pieniężnego pod
          same mury, bo będzie miejsce na jeszcze dwa pasy.
          • after_blues Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam 29.04.10, 00:05
            We wszystkim trzeba zachować równowagę i umiar- dlatego teraz jestem za a za
            kilka lat bedę przeciw dodatkowym pasom.
            • privus Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam 11.10.10, 18:39
              Krótko i właściwie sprawa postawiona.

Pozdrawiam
    • danabr Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... 28.04.10, 22:07
      Powtórzę co już pisałam.
      Zapomnijmy o "plantach" wokół starówki i zamku :(
      Mnie interesuje teraz to czy olsztyńska zieleń ucierpi znowu przez owe
      transakcje "wiązane" ?

M.in. chodzi o to by "włos z głowy nie spadł" pięknym dwóm iglastym drzewom i
      brzozie, rosnącym na tyłach owego budynku,
      oraz aby zielony teren pomiędzy przedszkolem a owym pechowym zabytkiem - w
      części przyszłe olsztyńskie "planty", jak pięknie swojego czasu planowano :( -
      nie zamienił się w polbruk czy beton.

NB Chyba ponad 90 osób wypowiedziało się na ten temat na forum: czy radni
      czytaja chociaż te opinie ? Bo, że ich nie biorą pod uwagą, to pewne...
    • Gość: Żenada Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... IP: *.020.c94.petrotel.pl 28.04.10, 22:59
      Poszerzenia drogi nie ma ani w przygotowywanym obecnie przez Pana Piekarskiego studium dla miasta, ani w obowiązującym planie zagospodarowania przestrzennego, ani w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym. Więc jak radni mogą zgadzać się na taką transakcję wiązaną, niby podpierając się przebudową drogi. Chodzi jak zwykle wiemy o co! I nie jest to rozwój miasta, bo
      jeśliby o to chodziło to miasto lepiej przygotowywało się na spotkania z
      mieszkańcami, a nie jak dotychczas, nie posługiwałoby się planami przebudowy
      ulic z lat 70-tych mówiąc, że i tak ich nie zrealizuje, ale tak sobie robią z
      nami spotkanie, bo dlaczego nie. Na pytania o parkingi przy starym mieście -
      przedstawiciel miasta nie odpowiadałby - a gdzie Pan/Pani chcą parking to
      wpiszemy w studium, nie ma problemu! Żenada! Żenada! Bo na pewno nie
      profesjonalizm i szacunek dla mieszkańców i wyborców.
      Dobrze by Gazeta podawała na bieżąco który z radnych jak głosował.
      Przecież to ludzie których wybieramy i powinniśmy wiedzieć czy chcemy im
      przedłużyć kadencję!!
      • Gość: Antykurp Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 23:03
        Nazwiska koniecznie. Chciałbym wiedzieć, na kogo już nie głosować.
        • after_blues Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam 28.04.10, 23:13
          też chciałbym znac- żeby wiedzieć na kogo głosować. Za postępem.
          • Gość: Rasowy Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 23:19
            Chyba PODSTĘPEM.
            • after_blues Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam 28.04.10, 23:27
              POSTĘPEM - tj.nie trzymaniem sie kurczowo historii- "bo kiedyś było lepiej" tylko
              patrzeniem co jest lepsze dla przyszłości.
    • Gość: zygzak Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... IP: 83.19.115.* 28.04.10, 23:53
      Bardzo zła decyzja - nasi radni gdy tylko usłyszą słowo "szersza
      droga" zaraz dostają bezrozumnej orgii. Niestety nasze miasto kurczy
      się i cofa w rozwoju.

Zabytek się niszczy - można więc i inne (to już nasty od zeszłego
      roku).
      Poszerzona ulica przyczyni się do dalszej, trwającej od lat degradacji
      centrum, a tym samym odpływowi ludności ze śródmieścia - głównej
      przyczyny wymierania miast. Olsztyn zamienia się skutecznie w obszar
      bez żadnej wartości. Zniszczono już stare miasto, zniszczono ludzi,
      teraz niszczy się resztki integralności centrum. Za chwilę nie będzie
      w tym mieście już nic co mogłoby je wyróżniać. Nie mam złudzeń także
      co do przyszłości Koszar Dragonów przy Artyleryjskiej i Gietkowskiej,
      możemy się przygotować na wiejski pokaz udowadniania, że "my wiemy
      lepiej".

Dobranoc Państwu.
    • Gość: rybak Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 23:54
      Szanowni Państwo
      Może i znacie się na planach a może i nie a ja natomiast wiem, że
      przy okazji budowy Alfy w trakcie zmiany całego układu
      komunikacyjnego w Śródmieściu można było zrobić to znacznie lepiej
      ale na przeszkodzie był oczywiście brak kasy i z tego powodu
      odstąpiono od projektu przebudowy ul.Pieniężnego choć plany były
      takie,że przymiarka była do skarpy przy byłych Żaglach. Czasy się
      trochę zmieniły kasy może już jest więcej i trzeba dalej działać.
      choć zaznaczam,że przebudowa tej ulicy nie jest sprawą tak prostą
      jak się wydaje i o plantach należy raczej zapomnieć. No mogą powstać
      lecz bliżej do murów Katedry.
      • Gość: auxan Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.04.10, 08:16
        Otoczenie Alfy zostało spaprane nie tyle przez brak kasy, co zachłanność (Alfy)
        i pazerność (ratusza). Wystarczyło nieco ograniczyć teren oddany Alfie, dzisiaj
        jej otoczenie mogłoby wyglądać zupełnie inaczej. A tak mamy co mamy - ze
        wszystkich stron tłoczno.
    • privus Pozytywna decyzja 29.04.10, 00:11
      Przynajmniej w tym jednym wypadku Rada stanęła na wysokości zadania. Do
      przebudowy ul. Pieniężnego przymierzano się już w latach 70-tych i zawsze na
      przeszkodzie stawało jak nie brak pieniędzy, to brak przygotowania terenu do
      inwestycji lub też jakieś inne gnioty. W najkorzystniejszym okresie brano nawet
      pod uwagę budowę tunelu pod 1-go maja łączącego ul. Pieniężnego z Al.W.P. jako
      warunek odetkania centrum miasta z piętrzącego się ruchu komunikacyjnego.

Jest to krok naprzód, skoro perspektywa budowy obwodnicy Olsztyna ma się nie
      wiele lepiej, niż w tamtych czasach.
      • Gość: zygzak Re: Pozytywna decyzja IP: 94.75.89.* 29.04.10, 02:57
        "> przebudowy ul. Pieniężnego przymierzano się już w latach 70- tych i zawsze na przeszkodzie stawało jak nie brak pieniędzy, to brak przygotowania terenu do inwestycji lub też jakieś inne gnioty ."

Zgadza się. Jednym z tych "gniotów" zupełnie poważnie branym pod
        uwagę jako "do wyburzenia" był gmach poczty (potrzebny był rozjazd).
        Usilnie próbowano też wyburzyć ruderę w której znajduje się dziś
        Invest Bank. Na budynek "szkoły szarej" zamach drogowcy robią
        regularnie co kilka lat. Ruscy na szczęście troszkę pomogli
        naszym "lokalnym rajdowcom" i rozjechali budynek Urzędu Powiatowego
        ( detritus.olsztyn.pl/ulice/knos-016.jpg ) więc mamy czym
        oddychać.

Tak się zastanawiam, co by było gdyby pozwolić tym szaleńcom na to
        wszystko. Jak wyglądałoby centrum Olsztyna? Czy w ogóle by istniało?
        W pewnym momencie każdy z budynków rozważano wysadzić w kosmos. Dziś
        te same teksty mamy na ustach "postępowców" pod egidą Wani i Felka.

Są oczywiście na świecie kilkukrotnie większe miasta, które
        doskonale sobie radzą bez wyburzeń i poszerzania dróg, ale co tam,
        my wiemy najlepiej jak to się robi, w końcu to my jesteśmy
        cywilizowani...
        www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1120011
        • privus Re: Pozytywna decyzja 29.04.10, 05:25
          Gość portalu: zygzak napisał(a):

> Zgadza się. Jednym z tych "gniotów" zupełnie poważnie branym pod
          > uwagę jako "do wyburzenia" był gmach poczty (potrzebny był rozjazd).

Zgadza się z tą małą różnicą, że nie o tę pocztę chodziło a o tę leżącą po
          drugiej stronie ul. 22 stycznia (Dyrekcja Okręgu Poczty). Nie powiem, bym był tą
          myślą zachwycony.

Co do proponowanego losu Invest Bank (dawniej o ironio Banku Inwestycyjnego),
          nic na ten temat nie wiem. Łączyło by się to z wyburzeniami aż do dzisiejszego
          okrąglaka a o niczym takim nie słyszałem. Łączyło by się to - patrząc w stronę
          ratusza - z wyburzeniem całej lewej strony ul. Pieniężnego poczynając od ul.
          Staszica a kończąc na dawnym Placu Wolności. Nie sądzę, by takie rozważanie
          grożące zniknięciem funkcjonujących tam dwóch firm, kilku sklepów i siedzib
          chyba kilkunastu organizacji i stowarzyszeń mogły być rozważane wyłącznie gdzieś
          w cieniu gabinetów.

Rozważana była sprawa wyburzeń prawej a nie lewej strony Pieniężnego w górę,
          czego dowodem są inwestycje po prawej stronie 1-go maja, zniknięcie Kona
          Odrodzenie i teoretyczne resztki ul. Liszewskiego.

Myślę, że wyciągasz wnioski z zasłuchanych gdzieś nie koniecznie precyzyjnych
          informacji.
          • Gość: zygzak Re: Pozytywna decyzja IP: 94.75.89.* 29.04.10, 08:25
            privus napisał:
            > Co do proponowanego losu Invest Bank (dawniej o ironio Banku Inwestycyjnego), nic na ten temat nie wiem.

O tzw. willę Bayer (obecnie Invest Bank) stoczył wojnę profesor
            Wiktor Zin. Jest to sprawa powszechnie znana, szeroko opisywana w
            prasie, choćby tu: tiny.pl/hg3mr :
            Nieliczne olsztyńskie przykłady pokazują, że udaje się pogodzić inwestycje z ochroną zabytków. Udawało się nawet w latach PRL. Karol Głębocki, rzecznik prasowy Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w Olsztynie opowiada, jak w latach 70. ocalono neorenesansową Willę Bayer przy ul. Szrajbera. - Ulica miała być zmodernizowana i przebiegać w miejscu, gdzie stoi ten zabytek - wspomina. - Za obronę willi zabrał się bardzo szanowany prof. Wiktor Zin [był wtedy generalnym konserwatorem ochrony zabytków - red.]. Udało mu się tę walkę wygrać. I dzisiaj mamy i zabytek, i drogę - przyznaje Głębocki.
            • Gość: olsztyniak Re: Pozytywna decyzja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 08:37
              Widzisz Zygzaku w dzisiejszym Olsztynie kogoś, kto by posiadał autorytet prof. Zina, bo ja nie widzę. I to jest właśnie
              tragedia obecnego Olsztyna. Miasto z jego pamiątkami przeszłości nie
              ma obrońców, których ktoś by chciał słuchać. W środowisku
              konserwatorów, historyków, archeologów można być o czymś głęboko
              przekonanym, tylko te przekonania nie mają w naszym mieście żadnego
              przełożenia na decyzje Ratusza.
            • privus Re: Pozytywna decyzja 29.04.10, 18:53
              Badzo krótko utrzymałeś w merytorycznej części dyskusji ratując się erystyką, na
              którą dałem się nabrać. No cóż, 1:0 dla ciebie ale gorzej dla faktów, ktre
              swobodnie tworzysz lub nimi manipulujesz. A już myślałem, że ludzie z FRO
              zaczynają operować na płaszczyźnie faktów a nie miraży i własnych ambicji.
              Najpierw przy omawianiu dawnych kwestii przebudowy ul. Pieniężnego wciskasz
              kwestię wyburzenia budynku poczty posiłkując się linkiem do pocztówki detritusa,
              co co jest ewidentnym przekłamaniem. Dodatkowo sięgasz do Willi Bayer (dawna
              siedziba TPPR na rogu Szrajbera i Knosały) mającej tyle wspólnego z ul.
              Pieniężnego, co gmachy sądów z ul. 1-go maja, którą nieopatrznie w dobrej wierze
              skojarzyłem ten dziwny oxymoron z budynkiem dzisiejszego ZETO, w którym kiedyś
              mieścił się Bank Inwestycyjny.
              • Gość: Hehe! Re: Pozytywna decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 20:25
                Miło się czyta dyskusję dwóch fachowców.
              • Gość: zygzak Re: Pozytywna decyzja IP: 94.75.89.* 29.04.10, 22:15
                Jako że wywołano mnie do tablicy:

Privus:
                Badzo krótko utrzymałeś w merytorycznej części dyskusji ratując się erystyką, na którą dałem się nabrać. No cóż, 1:0 dla ciebie ale gorzej dla faktów, ktre swobodnie tworzysz lub nimi manipulujesz. A już myślałem, że ludzie z FRO zaczynają operować na płaszczyźnie faktów a nie miraży i własnych ambicji.

Hę?, może być nawet 0:10 dla Ciebie, ale co to zmieni w realu?

Najpierw przy omawianiu dawnych kwestii przebudowy ul. Pieniężnego wciskasz kwestię wyburzenia budynku poczty posiłkując się linkiem do pocztówki detritusa, co co jest ewidentnym przekłamaniem.

w jaki sposób link do pocztówki jest wg Ciebie przekłamaniem?

Dodatkowo sięgasz do Willi Bayer (dawna siedziba TPPR na rogu Szrajbera i Knosały) mającej tyle wspólnego z ul.Pieniężnego, co gmachy sądów z ul. 1-go maja, którą nieopatrznie w dobrej wierze skojarzyłem ten dziwny oxymoron z budynkiem dzisiejszego ZETO, w którym kiedyś mieścił się Bank Inwestycyjny.

Najpierw sprawdź w słowniku co znaczy słowo oksymoron. Willa Bayer
                ma akurat bardzo dużo wspólnego z przebudową ul.Pieniężnego jako że
                stała okrakiem na nowej trasie wylotowej na Warszawę, która była
                bezpośrednim przedłużeniem Pieniężnego. Nie widzę żadnej manipulacji
                w bardziej całościowym traktowaniu tego obszaru. Uważam, że się
                zwyczajnie czepiasz słówek a nie wniosków, traktując naszą dysputę
                jako jakiś wyścig. A w wniosek jest taki, że cała trasa od północnej
                części 1-maja aż do skrzyżowania ul.Szrajbera i Niepodległości jest
                od 1945 roku obszarem tworzenia się ścieku komunikacyjnego
                dzielącego i niszczącego tkankę miasta - i to jest istota mojej
                wypowiedzi, zakładam że rozmawiam z kimś inteligentnym.
                Nie wspominam nawet o innych obiektach (odrazu mówię - na
                Pieniężnego) takich jak średniowieczny wał przedmurza, grobla
                filozofów, fragmenty sporej średniowiecznej baszty, czy pozostałości
                po browarze.

skojarzyłem ten dziwny oxymoron z budynkiem dzisiejszego ZETO, w którym kiedyś mieścił się Bank Inwestycyjny.

Nie mylą się tylko lenie ;)
                • privus Bzdura chłopczyku 11.10.10, 18:54
                  Jeżeli nie masz innych możliwości lub chęci, to weź mapę miasta i zauważ, że ul. Pieniężnego zaczyna się od Łyny a kończy przy okrąglaku przed ratuszem. Invest Bank mieści się przy ul. Szrajbera 1. Zastanów się więc w co brniesz broniąc swoich racji.
                  • zygzak_fro.net.pl Re: Bzdura chłopczyku 11.10.10, 19:51
                    Wyjaśniłem wyraźnie w poprzednim poście, dlaczego uważam, że w tym wypadku Szrajbera czy też Pieniężnego nie ma specjalnie różnicy. Nie mam zamiaru zaprzeczać, że nazwy są dwie ale ciąg ten sam. Jak prześledzić historię tych postów okaże się że dziś moje obawy stają się faktem. Nie ma sensu się kłócić o nazwy.
    • kamalaska Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... 29.04.10, 00:50
      ach te kamienice, tylko przeszkadzają, może zamek wyburzycie i katedrę?
      zrobimy lepsze drogi!:)
      poza tym to nie jest " taki sobie " zabytek, tylko konkretny i ładny budynek,
      surowy i oszczędny w detalu, gdyby rzucał po oczach secesją, to byście go nie
      wyburzyli, a tak to mało w Olsztynie takich obiektów, widać z dala że to XIX wiek
      • Gość: YO Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 06:22
        Problem polega na tym, że niszczona będzie kolejna CZĄSTKA zabudowy historycznej, KOLEJNY zabytek. W Olsztynie niedługo nie będzie oryginalnej zabudowy XIX-wiecznej. Czy ktoś wreszcie powstrzyma ten bezrozumny pęd za cegłą rozpoczęty w 1945 r.?
    • paapaj Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... 29.04.10, 07:17
      Pierwotnie należał do bogatej rodziny i teraz też bogaty
      własciciel,znany w mieście....
    • Gość: b28 Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 08:07
      Poszerzenie ul. Pieniężnego można zrealizować tylko i wyłącznie z budżetu
      miasta. Żadnego fundusze UE nie wchodzą w grę więc może radni podadzą skąd
      wezmą kilka czy kilkanaście milionów złotych na tę inwestycję?
      Przeznaczony do rozebrania budynek jest podejrzanie blisko katedry, obok
      której ksiądz buduje dom dla pielgrzymów. W/w ksiądz bronił Małkowskiego przy
      sexaferze. Czyżby był to nasz lokal "układ"?
    • Gość: olsztyniak Radni wprowadzeni w maliny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 08:14
      Nie wiem jak drogowcy wyobrażają sobie poszerzenie ulicy. Sporny budynek leży w pasie fortyfikacji miejskich. Ktoś tu radnych
      wprowadza w pokrzywy. W latach 50-70, kiedy to poszerzenie
      wymyślono, nikt nie wiedział jeszcze nic o fosie i wale
      przeciwskarpy, biegnącym wzdłuż ulicy. Ich istnienie wykazały
      dopiero badania archeologiczne z lat 80/90. Dziwne, że planiści nie
      uwzględnili wyników prac wykopaliskowych i z uporem baranów trzymają
      się koncepcji z lat 50.
      Rozebranie zabytkowego budynku nic nie da. Otworzy nowe problemy.
      Zapewniam, że to dopiero początek. I to bardzo niedobry.
      Proszę ujawnić nazwiska głosujących.
    • Gość: ** Miasto O!Grób IP: 212.160.172.* 29.04.10, 09:18
      Miasto O!Grób. Pisownia celowa.

Napiszę o innym miejscu. O nowym Tesco. Podobno miasto walczyło o
      to, żeby budynek pasował do koszar. I chyba tylko o to. Bo żeby
      całość dobrze wyglądała, to już chyba nie.
      Miasto nie chce dobrej architektury i krajobrazu. I nie dba o to.

Na rogu Sawickiej i Jagiellońskiej powstał obiekt ciut piękniejszy
      od Viktora (wiadomo, że tego typu budynki nie są specjalnie
      urodziwe). Mógł powstać na rogu Sawickiej i Zamenhoffa. Nie rzucałby
      się aż tak w oczy i otworzyłby się widok (jak widzę ulubiony
      argument, tych co chcą zburzenia budynku przy Pieniężnego) na
      koszary (może kiedyś będą odnowione i będą ładne, chociaż wg planów
      na środku placu apelowego mają stanąć nowe budynki mieszkalne).

Do wczoraj można było mieć nadzieję, że mimo wszystko widok będzie
      nienajgorszy. Budynek był widoczny, ale krył się wśród drzew. Ulica
      Sawickiej pomimo poszerzenia nie straciła na wyglądzie (nawet
      zyskała). Zbudowano przy Jagiellońskiej murek oporowy, chyba żeby
      drzewo nie osunęło się ze skarpą. Okazało się jednak, że w planach
      jest wycinka drzew wzdłuż Sawickiej (wygląda na to, że wcześniejsze
      obniżanie terenu służyło chyba podcinaniu korzeni drzew) i wokół
      budynku Tesco. Wczoraj wycięto korony, dziś pewnie wycięte zostaną
      pnie. I nagle Tesco zaczęło dominować nad ulicą, zrobiło się łyso.

Wychodzi na to, że miasto zaakceptowało projekt wybudowania pudełka
      na beton(polbruk)placu.

Powstaje pytanie kto wydał zgodę na ten sposób zagospodarowania
      terenu? Drzewa wzdłuż ulicy i wokół Tesco mogły rosnąć, do tej pory
      nie przeszkadzały, a wyglądałoby to przyjemniej. Ba, nawet wysokie
      drzewo, które było na terenie samych koszar, z boku obecnie
      wybudowanego betonowego murku, mogło spokojnie rosnąć dalej. W jego
      miejscu będzie tylko polbruk.
      Dlaczego obniżono teren całego parkingu w stosunku do reszty koszar?
      Przy ostatnim budynku koszarowym powstała skarpa.
      Co, w zamian za wycinkę drzew, obiecało zrobić Tesco?
      Jakie ulgi w podatkach od miasta dostało Tesco za wybudowanie
      pudełka z betoplacem?
      • Gość: Warmiak Re: Miasto O!Grób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 10:02
        Odrębny problem. Wygląda na to, że miasto korzysta z usług badzo
        kiepsklich "specjalistów, skoro pozyywnie opiniują podobne działania
        i zezwalają na nie.
      • danabr Re: Miasto O!Grób 29.04.10, 22:54

Olsztyn doczekał się miejskiego ogrodnika. Została nim dr Tekla Żurkowska, która od kwietnia będzie dbała o zielone tereny w naszym mieście. (...) Już od kwietnia będzie jej podlegać cała zieleń w mieście oprócz Lasu Miejskiego.

Pytajmy zatem o wycinki!
    • Gość: zaczęło się Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 10:38
      forum.gazeta.pl/forum/w,64,110550960,110550960,Szersza_ulica_kosztem_kamienicy_Zabytek_zburzyc.html
    • Gość: kam Biznesmen miał problem - walącą się kamienicę, IP: *.uwm.edu.pl 29.04.10, 11:29
      teraz dostanie 2 prezenty: atrakcyjną pustą uzbrojoną działkę i ma z głowy
      remont lub rozbiórkę tej kamienicy (podobno zabytkowej).
      Czy tym znanym biznesmenem jest kuria biskupia?
      • Gość: ulicznik Re: Biznesmen miał problem - walącą się kamienicę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 13:38
        A któż to mówił "nasze ulice, wasze kamienice"?
        Kamienica jest własnością kamienicznika kamieniarza budowniczego
        baszt, ale czy ktoś wie na prawdę o co w tym wszystkim chodzi?
    • Gość: Macromatic Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... IP: *.icpnet.pl 04.05.10, 21:04
      Transakcja oznacza zburzenie historycznego budynku przy ul. Pieniężnego 2. Miasto argumentowało, że dzięki przejęciu gruntu, na którym stoi dziś opuszczona kamienica, będzie można poszerzyć drogę i stworzyć w tym miejscu planty.
      Raczej poszerzenie drogi lub planty. Przecież to nie idzie w parze. Kolejna sprawa to:
      przedsiębiorca otrzyma w zamian teren przy ul. Staszica
      Ta kamienica właśnie znajduje się na rogu Staszica. Którą działkę dostanie inwestor i jaki jest sens burzyc kamienicę w myśli idei plant a wolną działkę obok zabudowywac na nowo.
      Spójrzcie jak to wygląda
      link do mapy

Nie widzę również uzasadnienia w poszerzaniu ulic w centrum miasta, jeśli tak mocno bijemy się z ministerstwem o wyrzucenie ruchu poza jego "mury", czyli o obwodnicę.
      • Gość: kulawa noga Re: Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kam IP: 94.75.89.* 04.05.10, 21:29
        ...przedsiębiorca otrzyma w zamian teren przy ul. Staszica

powinno być:"znany olsztyński reataurator" ;)
      • Gość: jas prosba o tresc uchwaly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:59
        Gdzie znajdę treść uchwały RM w tej sprawie? Proszę o link.
        • Gość: jas Re: prosba o tresc uchwaly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 12:54
          Już znalazłem :)
          • Gość: motorniczy Re: prosba o tresc uchwaly IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.05.10, 15:43
            To podaj, żeby wszyscy mogli od razu kliknąć :D
            Ciekawsze byłoby jednak zapoznanie się z uzasadnieniem do tej uchwały. Ktoś może
            ma/wie gdzie szukać?
            • Gość: Dezyderiusz Re: prosba o tresc uchwaly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 16:54
              Nie wiem czy znajdzie się w ogóle jakieś uzasadnienie. Radni chyba nie bardzo
              wiedzieli za czym głosują. Rudera to w końcu tylko rudera. Spieszyło im się na
              lunch.
              • Gość: głość Re: prosba o tresc uchwaly IP: 83.19.115.* 06.05.10, 17:37
                Spieszyło im się na lunch.

...do znanego restauratora ;)
            • Gość: jas Re: prosba o tresc uchwaly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 18:23
              uchwała nr LXI/708/10 z 28.04.2010
              • Gość: olsztyniak Re: prosba o tresc uchwaly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 22:00
                podaj jeszcze telefon do straży pożarnej
    • Gość: ranov Radni wolą szerszą ulicę Pieniężnego, niż kamie... IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 22:01
      Mentalnością nasze miasto upodabnia się do Łodzi. Kiedy zrozumiemy wartość
      zabytków? Pewnie dopiero wtedy jak ich nie będzie, a nasze miasta upodobnią
      się do tych niektórych ze wschodu, przypominających wielkie osiedla-
      blokowiska, a nie miasta...
      Smutne, że wielu woli podziwiać Jaroty niż Stare Miasto :(
    • Gość: ol Starówka IP: *.olsztyn.mm.pl 11.10.10, 00:22
      super pomysły mają nasi radni i dlatego na nich nie zagłosujemy!!!! Nie spadają w krzaki i burzą swoje domy - wille i pałace, a zabytki niech zostawią w spokoju. Chyba zwariowali na punkcie nowych dróg. Może to jakaś choroba ... aepidemia lub wirus, któremu ulegli wszyscy na czele z panem G, panem J i radnymi....
      • Gość: oj,oj Re: Starówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 20:12
        Ta choroba drąży mózgi, dlatego jest tak niebezpieczna, zapadają na nią długo przebywający na starych cmentarzach (przy pl. J.P. II) ;)
        • Gość: qaz Re: Starówka IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.10.10, 09:27
          Dziwne, że sanepidu tam jeszcze nie było.
          • Gość: oj,oj Re: Starówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 09:36
            Wiedza, że tam niebezpiecznie, wiec od lat omijają to miejsce z daleka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka