Gość: Marcin
IP: *.olsztyn.mm.pl
18.01.11, 10:00
Czy strażnicy miejscy są ślepi ? Czy tez wolą nie podejmować działań gdyz to wiąże sie z intensywną pracą?Prozaicznie prosta sprawa która zgłaszałem do Strazy Miejskiej wielokrotnie.
Za bazą LOK-u przy Westerplatte jest zlokalizowany parking prywatny.Za parkingiem został zbudowany ciąg jezdnio-pieszy dla komunikacji z ul Westerplatte do budynków Kołobrzeska 14 B,C,D.Przy parkanie parkingu utworzono wąski chodniczek dla pieszych.Od dłuższego czasu i chodniczek i trawnik po drugiej stronie jezdni są zajmowane rzez parkujące tam samochody.Bezpieczniej postawić przy parkingu niż gdzieś w ciemnym miejscu osiedla.
Samochody calkowicie wyeliminowaly możliwość korzystania z ciągu pieszego osobom idącym w jedną czy w druga strone.Wszyscy są zmuszeni do chodzenia po ciągu jezdni narażając się przez to na potrącenie przez jadacy samochód.W najgorszej sytuacji są matki z małymi dziecmi,które aby przepuścić jadący samochód muszą brać dziecko na ręce.Jak to jednak zrobić z wózkiem?Problem ten straż miejska zna od końca lata Nic jednak w kierunku poprawy bezpieczeństwa pieszych do tej pory nie zrobiono.Zaczepiony przeze mnie strażnik miejski
spacerujący ze strazniczką po osiedlu (podobno patrolujący osiedle) powiedział,że sprawa jest znana i należy postawić tam słupki,które uniemożliwia postawienie na chodniczku samochodu.Za co ci straznicy biora pieniądze?Czy coś z tym problemem zostanie zrobione dopiero po jakimś tragicznym wypadku,który może tam mieć miejsce w każdej chwili?
Jak ostatnio czytałem,że Straż Miejska ubiega sie o zakup nowego samochodu do wożenia pijaczków oraz nowej,zadaszonej motorówki do patrolowania jeziora Skanda to mną aż "zatrzęsło".Tym bardziej,że koszt tego przekroczy 200 tysięcy zlotych.Wakacje mogą sobie robić za własne pieniądze.Niech najpierw pokażą,że są skuteczni i profesjonalni.
Najlepsze rozwiązanie problemu Straży Miejskiej to jej likwidacja a zwiększenie etatowe referatu dzielnicowych.Ciekawi mnie jak do tej sprawy podejdzie komendantura olsztyńskiej Straży Miejskiej?