Gość: kwasożłop IP: *.olsztyn.mm.pl 14.04.11, 16:30 Wiecie Państwo gdzie kupić prawdziwy kwas chlebowy w Olsztynie? Prawdziwy w odróżnieniu od tych colopodobnych napoi w plastikowych butelkach. A może ktoś sam produkuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jhg Re: gdzie kupić kwas chlebowy w Olsztynie? IP: *.dynamic.mm.pl 14.04.11, 18:11 Produkcja tego napoju jest prosta, ale jednocześnie skomplikowana. Potrzebny jest suchy chleb razowy, suchy chleb żytni, cukier, woda, drożdże. Moja rodzinna tradycja mówi jednak, że najlepsze są uzbierane i wysuszone skórki z tego chleba. Wtedy jednak nie było w chlebie konserwantów. Dodawaliśmy też odrobinę rodzynek i mięty. Przeprowadza się fermentację alkoholowo - kwaśną, czyli z małym dostępem powietrza. Przed końcem fermentacji cedzi się i zlewa do korkujących się butelek (kiedyś takie piwo było – dziś też jest dostępne). Trwałość 3-4 dni. Dobrze służył temu węgierski duży (5litrów) syfon i jeden nabój. Nie wiem, czy to jeszcze istnieje poza muzeum. Na wsi olsztyńskiej widziałem przerobioną do tego celu 20litrową bańkę na mleko. Zwiedzałem za Moskwą fabrykę najlepszego kwasu chlebowego. Tajemnica tkwi w proporcjach i świeżości. Kwasem sklepowym w plastikowych butelkach i z gwarancją 9ciu miesięcy nie należy sobie głowy zawracać. Byłem kiedyś dłużej w ZSRR to robiłem tak, że dawałem sprzedawcy piatorkę (5 rubli) i zawsze dawał mi sygnał czy warto stać w kolejce, czy nie. Świeży, schłodzony kwas chlebowy to doskonały napój i pod względem gaszenia pragnienia jak i mikroelementów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwasożłop gdzie kupic? IP: *.olsztyn.mm.pl 14.04.11, 18:17 Dzieks za "miłą dla oka" odpowiedź. Myślisz, że juz nie ma możliwości kupić prawdziwego, a przynajmniej dobrego kwasiora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhg Re: gdzie kupic? IP: *.dynamic.mm.pl 14.04.11, 18:33 Nie jestem bywalcem sklepów, ale wątpię. Pobaw sie sam, jeśli to Cie kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Tak, ale ... 14.04.11, 20:24 Gość portalu: jhg napisał(a): > Produkcja tego napoju jest prosta, ale jednocześnie skomplikowana. Bym sobie poradził, bo już przed laty robiłem - przejąwszy "pałeczkę" po Rodzicach-Wilniukach. Park butelek z druciakowo-fajansowym zamknięciem jeszcze mam. Niestety uszczelki już dawno uległy procesowi starzenia (ozon!). Poszukiwanie zamiennika - folii gumowej o grubości 2÷3 mm, dopuszczalnej do kontaktu z art.spożywczymi, jakoś mi się nie powiodły. Na masowy zakup niemieckiego piwa (nazwy nie pomnę) z odpowiednim zamknięciem nie zdecyduję się, bo mi nie smakowało po testowym zakupie. Próbowałem w butelkach PET, ale obrzydliwy osad na ściankach odrzucił mnie. Musi być szkło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwasożłop butelki z patentem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 20:52 Ja mam ich całe mnóstwo. Litrowe i pół litrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Tak, ale ... IP: *.me 02.03.14, 00:06 Sam zrobiłem kwas chlebowy z bochenka chleba razowego i 5 litrów wody. Chyba trochę przesadziłem z drożdżami, bo wyczuwam je na kilometr. No i ten osad na dnie, 1/2 słoika to osad. Ale co tam. Piję wszystko, aby witaminki się nie zmarnowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b28 Re: gdzie kupić kwas chlebowy w Olsztynie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.11, 08:19 A może podpiwek? Browar Kormoran ma podpiwek w swojej ofercie: pl.wikipedia.org/wiki/Browar_Kormoran Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwsożłop podpiwek z kormoranu IP: *.olsztyn.mm.pl 15.04.11, 08:46 Dzieki Wam, za podpowiedzi. Znam podpiwek kormoranu, no jest zupełnie inny niż te które można samemu zrobić. Domowy jednak mi bardziej smakuje. Kwas chlebowy to juz insza inszość i tego nie idzie podrobić. Jest taki kwasior Ekonatura i jest całkiem niezły, ale to tylko jeden. Ktos spotkal sie z innymi? Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: podpiwek z kormoranu 16.04.11, 11:08 W Kiermusach k. Białegostoku można napić się prawdziwego kwasu chlebowego. Trochę daleko od Olsztyna, ale jeśli ktoś trafi do dworu szlacheckiego w Kiermusach, to tam się kwasu chlebowego napije. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiermusy? prawdziwy kwas chlebowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 13:53 OOo brzmi ciekawie. Diabeł wie gdzie te Kiermusy, ale jeśli mają dobry kwas to trzeba sie tam przejechać. Dwór szlachecki, no no. Szlachta byle czego nie pije :) Wiesz może czy oni w tym dworku to sami kwas robią czy to jakiś kupny jest? Jeśli kupny to jaki? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: prawdziwy kwas chlebowy 17.04.11, 15:45 Sami robią ten kwas. Żamojdowie, moi krewni, to prowadzą, ten dwór, karczmę olbrzymią. To niedaleko Tykocina.Tam była granica z Wielkim Księstwem Litewskim. Kaczki pieczone podają, olbrzymie porcje. Wódkę własną mają, tzn. różne nalewy szlacheckie. Warto tam pojechać, tylko latem tam tłum, brzuchaty bardzo, czyli pasujący. Pantadeuszowe takie różne tam się przelewają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieczewiak Re: podpiwek z kormoranu IP: *.play-internet.pl 27.11.13, 23:20 w ten wieczór już czwarty podpiwek warmiński sączę, a zaszalałem trochę, bo 3,50 za pół litra, ale naprawdę warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witold Re: gdzie kupić kwas chlebowy w Olsztynie? IP: *.santrex.net 16.04.11, 00:17 litewski w szklanych butelkach bywa w karfurze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwasożłop Re: gdzie kupić kwas chlebowy w Olsztynie? IP: *.dynamic.mm.pl 07.05.11, 09:30 na rogu żołnierskiej i kościuszku w sklepie BIM jest całkiem już fajny wybór. Ekonatura najtańsza w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwasożłop Re: gdzie kupić kwas chlebowy w Olsztynie? IP: *.dynamic.mm.pl 19.05.11, 08:51 Na Likusach ( to jest zdaje się ulica Kasztanowa) jest taki mały sklepik, a w nim mają litewski kwas chlebowy w takich dużych butelkach z korkiem. Jest też w wersji 0,5, więc spróbowałem. Zupełnie inny niż Ekonatura (inna technologia chyba). W każdym razie czuć jego prawdziwość i oryginalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwasożłop Re: W sklepie IP: *.dynamic.mm.pl 21.05.11, 09:09 Na Kasztanowej, w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posucha Re: W sklepie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.14, 14:02 sorry, ale na Kasztanowej to już chyba tego sklepu nie ma? Dajcie jakieś porządne namiary, bo mi ślinka cieknie, a w gardle sucho:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: gdzie kupić kwas chlebowy w Olsztynie? IP: 67.159.44.* 10.07.11, 10:52 Kwas chlebowy uzależnia. Ja kupuję ukraiński Obolon. Jest droższy niż kola, ale miód w gębie. Przyswajam litr, dwa dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwasożłop tez jestem uzależniony od giry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 21:38 Ale nie od obołonu, za duzo chemii jak dla mnie. Eko-natura i kwas wileński przodują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Re: gdzie kupić kwas chlebowy w Olsztynie? IP: *.play-internet.pl 23.01.14, 16:13 kurdu.pl/blog/w-zyciu-zalujemy-tylko-tego-czego-nie-sprobowalismy/ marketing czyni cuda Odpowiedz Link Zgłoś
mania.com Re: gdzie kupić kwas chlebowy w Olsztynie? 26.06.14, 13:45 W Olsztynie to nie problem. Np. w Tesco, Carrefourze, Kauflandzie... Moje ulubione to ukraiński Obołoń i polski Razowy, najlepiej w wersji klasycznej, chociaż dla "początkujących" w temacie polecam na pierwsze posmakowanie - wersję z żurawiną... Odpowiedz Link Zgłoś