Dodaj do ulubionych

Pochodna funkcji sinus

IP: 195.205.185.* 03.05.04, 19:57
Jak przeprowadzić dowód, który potwierdzi, że pochodną funkcji sinus jest
funkcja cosinus??
Obserwuj wątek
    • Gość: Spokol Re: Pochodna funkcji sinus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:14
      Skonstruuj iloraz różnicowy dla funkcji y=sin(x) i oblicz jego granicę przy
      delta(x) dążącym do zera. Nie dziękuj, miałeś to na lekcji, tylko pewnie się
      wtedy nie chciało, a teraz przyszła koza na forum naukowe!
    • Gość: Student Re: Pochodna funkcji sinus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:16
      Nie pamiętam dokładnie, ale musisz skorzystać z definicji pochodnej funkcji:
      [f(x+h)-f(x)]:h
      • Gość: jopek Re: Pochodna funkcji sinus IP: 195.205.185.* 03.05.04, 20:18
        Wiem, że tak trzeba, ale ja popodstawiam to mi nic nie wychodzi :-((
        • Gość: Spokol Oj, Jopek, Jopek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:58
          No przecież wiesz, że w poscie trudno napisać wzory. Ale jak chcesz spróbować,
          to staraj się napisać po kolei co robisz (radzę - nie za dużo na raz).
          Spróbujemy kontrolować i sterować na odległość.
      • Gość: Spokol Sudent, a gdzie granica (h dąży do 0)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:55
        Co miałeś z analizy?
        • Gość: jopek Re: Sudent, a gdzie granica (h dąży do 0)? IP: 195.205.185.* 03.05.04, 21:03
          A mógłbyś spróbować mi to napisać ?? Bardzo proszę :-))
          • Gość: Spokol Nie, nie Jopku! Trochę wysiłku z twojej strony ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 21:12
            Wal licznik ilorazu różnicowego ... co tam jest?
            • Gość: jopek Re: Nie, nie Jopku! Trochę wysiłku z twojej stron IP: 195.205.185.* 03.05.04, 21:27
              sin(x+h)-sinx
            • Gość: jopek Re: Nie, nie Jopku! Trochę wysiłku z twojej stron IP: 195.205.185.* 03.05.04, 21:28
              sin (x+h)-sinx
            • Gość: Spokol Sorry, czasem muszę pracować. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 18:15
              Jeśli ciągle jesteś w potrzebie:
              1. walnij pod tym sin(x+h)- sin(x) [licznik] kreskę ułamkową i pod kreską
              napisz h [mianownik].
              To bedzie iloraz różnicowy.
              2. Przed ilorazem różnicowym (czyli przed kreską ułamkową, na wysokości tej
              kreski) napisz lim przy h dążącym do nieskończoności (Tylko się z tym limesem
              nie rozpisuj, ale użyj symboli matematycznych - miałeś na lekcji?).
              3. A teraz zajmiemy się wyłącznie [licznikiem]. Kolej na Ciebie, Jopku (jesteś
              chłopak czy dziewczyna, albo sorry - cofam). Zajrzyj do tablic matematycznych,
              wyciągnij wzór na różnicę sinusów i zastosuj go do licznika. Odpisz co dostałeś
              (aś) (mam nadzieję, że nie gola i mamy jeszcze chwilę czasu).
              Pozdry
              • Gość: Blekota Re: Sorry, czasem muszę pracować. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 08:31
                Sądzę, że lepiej by było, gdyby h dążyło do zera.
              • Gość: Spokol Jopku, Blekota ma przearcynajświętszą rację! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 18:07
                To się nazywa otumanienie pracą.
                Piorunem poprawiaj!
                No i daj cynk, czy jedziemy dalej, czy jużz zdążyłeś złapać gola.
                Swoją drogą, fajnie jest mieć pewność, że ktoś ci patrzy na ręce.
                Blekota dzięki! (chodziły słuchy, że masz się przechcić!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka