Gość: Antoni Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... IP: *.toya.net.pl 16.02.12, 22:10 A moim zdaniem, problem polega na czymś zupełnie innym. Otóż, za tzw. naszych czasów, czyli w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych, a nawet osiemdziesiątych ubiegłego wieku do liceum uczęszczały starannie wyselekcjonowane jednostki z dobrych domów. I za takie przewinienie, jak przyniesienie alkoholu na szkolną imprezę, zwyczajnie można było z tej szkoły wylecieć tuż przed maturą. Dla każdego było to zupełnie oczywiste. Obecnie, prawie każdy może w liceum się znaleźć, stąd tyle w liceach wszelkiej hołoty z domów, których nikomu nie przyszłoby do głowy nazwać przyzwoitymi. A skoro mamy w szkołach hołotę, to obyczaje typowe dla hołoty nikogo nie powinny dziwić. Żal tylko nauczycieli i młodzieży z dobrych domów, bo, niestety, są w mniejszości i trudno im bronić się przed zalewem chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarynka Re: Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Ob IP: *.play-internet.pl 16.02.12, 22:37 Problem polega na tym że studniówka jest PRZED maturą, a bale maturalne zniknęły. Problem polega na tym, że młodzież, która ma dowód osobisty uważa że wszelkie ograniczenia ich "wolności" są bezprawiem, tak samo traktują zakaz przynoszenia alkoholu jak i znaki drogowe. Problem polega na tym, że młodzież uważa, że jej się należy to, na co mają ochotę. Problem polega na tym, że myli im się konfiskata z kradzieżą... oburzenie tych niedojrzałych obywateli, konkretnie uczniów, dotyczy braku zwrotu alkoholu? No to może wreszcie do was dotrze, że pieniądze na alkohol - tak wypity jak i wylany - są wyrzucone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PsssSs Re: Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 22:14 Nielegalne przeszukania, kradzież, zniszczenie mienia. Kryminaliści. A wszystko, żeby chronić nasze małe 18 letnie dzieci ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 22:28 HAHAHAHA! nie wiem w ogóle co to za dyskusja. jeśli nie można wnosić alkoholu to nie, regulamin szkoły mówi o tym jasno. na każdej studniówce jest tak samo, nie wiem po co taki szum wokół tego? młodsze roczniki lo5 na pewno wam podziękują :) Odpowiedz Link Zgłoś
xki zaiste, oburzające :) 16.02.12, 22:37 ja liceum skończyłam dopiero parę lat temu, ale mam wrażenie że u nas w takim przypadku 'oburzonych' maturzystów wyrzuciliby ze szkoły i nie dopuścili do matury - nie tylko za złapanie na przemycaniu alkoholu na bądź co bądź szkolną uroczystość, bo na naszej studniówce też się pewnie jakaś wódka przewinęła - co za to 'oburzenie', obwinianie wszystkich w koło i pisanie do gazet zamiast stulić pysk i się cieszyć że pozwolili im po skonfiskowaniu alkoholu w ogóle wejść na imprezę :) Odpowiedz Link Zgłoś
stefanpajonk Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... 16.02.12, 22:40 Bzdury, uczniowie przed zabawą studniówkową podpisują regulamin gdzie wyrażnie są podane odpowiednie artykuły prawne. Proszę się zapoznać z oświadczeniami kuratorium oświaty w jednym z nich jest zakaz spożywania alkoholu min. na balu studniówkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misu Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... IP: *.adsl.highway.telekom.at 16.02.12, 22:43 szczeniakom się w głowach kompletnie popie...ło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 70 Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... IP: *.12.nat.oswirus.krakow.pl 16.02.12, 22:45 za moich porzadnych czasów takich delikwentów nie dopuszczono by do matury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do dzieciarni Biedne dzieci, a powinni im byli jeszcze dać na .. IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 22:52 wejściu kokę, gandżię, prezerwatywy i talony na darmową skrobankę. Biedne dzieciaczki się nie wybawiły, bo studniówka jest tylko raz w życiu! Ajajajaj! Małolaty! Studniówka to najchujowsza impreza w życiu! a fakt, że macie włosy na jajach i cipie nie znaczy, że jesteście dorosłymi! Odpowiedz Link Zgłoś
iwano19 Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... 16.02.12, 22:58 Dziwi mnie "afera" z alkoholem na studniówce.Są to jednak dzieci,uczniowie i jakoś nie mogę zrozumieć "konieczności"alkoholizowania się na szkolnej imprezie.Dla nastolatków"prohibicja"powinna być normalnym stanem upojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szok.. Re: Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Ob IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.12, 23:31 studniówkę robiło się po to, żeby podziekowac nauczycielom za ich pracę i pozytywnie nastawic do siebie profesorskie grono przed maturą, zabiegaliśmy żeby dobrze się bawili, żeby jakos ich obłaskawić....żeby dobrze do nas nastawic przed egzaminami maturalnymi.. a nie obrazić..:( czy maturzysci wiedza po co jest studniówka?? przecież na swoich imprezach pija i bawia sie po swojemu..nikt im nie broni.. sami ponoszą konsekwencje, jak przeholują (ciaże nastolatek, ,,zmarnowane zycie", ,,strach przed rodzicami jak teraz im powiedziec"..) albo swietna zabawe w kapitalnym gronie i wiedzę do kiedy mozna pic.. doroslość-to branie konsekwencji swoich zachowan na siebie.. nie podoba sie w domu u rodziców- jestes dorosły, idz do pracy i sam sie utrzymuj-juz droga wolna, zabawa szkolna- było ostrzezenie, zeby nie wnosic, bo bedzie sprawdzac pan chłopcow a pani dziewczyny.. skad zdziwienie, ze zabrali? (normalni) chcecie prywatnych studniówek?? to zwykła Wasza impreza bedzie-popijawa..bo inaczej chyba nie potraficie.. szkoda, ze cierpią Ci normalni(a moze juz dla Was nienormalni, bo nie chca sie zapijac z Wami??) do czego Wam tak naprawde teraz ta studniówka??? Odpowiedz Link Zgłoś
zmichalg1 Konstytucja RP, art. 46 16.02.12, 23:39 Przepadek rzeczy może nastąpić tylko w przypadkach określonych w ustawie i tylko na podstawie prawomocnego orzeczenia sądu. I tyle w temacie... Za to wylanie alkoholu szkoła może beknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
ju-li1 Re: Konstytucja RP, art. 46 17.02.12, 00:01 zmichalg1 napisał: > Za to wylanie alkoholu szkoła może beknąć. Beknąć to możesz Ty, jak za dużo wypijesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... IP: *.95.93.191.gl.digi.pl 17.02.12, 00:03 gdyby obowiązywał zakaz wnoszenia telefonów to też by tak rekwirowały dla siebie święte makrony? po imprezie pewnie z 200 telefonów by sie uzbierało i jak tu wtedy oddać? Tak na serio alkohol był zawsze obecny czy było przyzwolenie czy nie. Ja miałem studniówkę w szkole gdzie roiło się od moherowej armii inkwizytorek ,jednak dało się wnieść bez problemu i z głową wypić w dodatku przed nosem świętych bab. Nikt nie leżał nie było zadymy i wszyscy byli zadowoleni. za parę lat mój syn będzie miał swoją studniówkę i pewnie mu powiem aby nie pil tam , jednak znajac życie i on sobie wniesie flaszeczke. Jak go złapią to go opiernicze za to ,że wnosił pomimo zakazu. Jak zarekwirują alkohol to pojde po zwrot pieniązków do szkoły bo była to jego własność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarynka Re: Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Ob IP: *.play-internet.pl 17.02.12, 00:40 Porównanie alkoholu do telefonów komórkowych to nadużycie. Piłeś na swojej studniówce, zrozumiesz, że syn też będzie chciał - czym się chwalisz? Że nie odróżniasz szkoły od ławki w parku? Że wychowujesz swoje dziecko na człowieka bez honoru? Każdy bandyta wg naszego prawa może oskarżyć kogoś, kogo napadł, o uszkodzenie ciała, jeśli broniący się złamie mu nos, szczękę i obie nogi. Tak jak uczniowie mogą iść oskarżyć nauczycieli, że im "małpki" wypili czy wylali. Żałosne. Przypuszczam, że te dzieciaki wychowane są w cwaniactwie - brawo rodzice! Rośnie wam nowa gorsza jakość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13f Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 00:38 ...a świnie do chlewika. Swego czasu kombinatorskie bydełko wnoszące własną wałówę do restauracji nie miało nawet szans na szkolenie, o przystąpieniu do matury nie wspominając... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsfb dzieci sie oburzyły IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 01:41 ze nie udało się wyrolować n-li. A jakby im sie udało coś rpzemycic, to wtedy byłyby gadki, jacy to oni głupi, naiwni, a oni cwani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.02.12, 07:31 Jestem maturzystką w tej szkole i powiem tak . Jeżeli uczniowie nie wnosiliby alkoholu to nic by nie zmieniło,bo to tak na prawdę nie o to chodzi . Nauczyciele mieli obowiązek oddać nam naszą własność, a nie bezczelnie wylać to . Uważam,że nie powinni się dziwić,że uczniowie teraz wymyślają różne plotki na ich temat . Podobno nauczyciel wyszedł kompletnie pijany po kilku minutach jak tylko skonfiskowali alkohol,ale to głupota , bo godzinę po rozpoczęciu imprezy rozmawiałam z nim . Słyszałam też jeszcze jedną rzecz . Nie wiem czy to prawda, ale jednak . Nauczyciele domagają się przeprosin w gazecie (podobno) a ja radziłabym nie wymagać takich rzeczy tylko przez czyjąś nadgorliwość . Gdyby nie ona alkohol zostałby oddany po studniówce . Jeżeli nauczyciele uważają,że udało im się powstrzymać od picia po studniówce to lojalnie informuję , iż prawie połowa uczniów poszła po studniówce na tzw piwo lub kielicha. Nie wiem jaki był cel tego wszystkiego . Jestem dumna z Pani Kasi, że nie przyłożyła ręki do wylewania alkoholu . Odpowiedz Link Zgłoś
aniabajk Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... 17.02.12, 07:46 Kelnerzy pewnie sami wypili ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 07:52 Myślę, że cała armia ludzi powinna oskarżyć Urząd Celny o zagrabienie przemycanago towaru ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asssss Re: Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Ob IP: *.171.188.72.static.crowley.pl 17.02.12, 09:21 nie rozumiem o co ten cały szum, przecież do żadnego lokalu nie można wnosić swojego alkoholu, pełnoletni uczniowie mogli kupić sobie alkohol w restauracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... IP: *.dynamic.mm.pl 17.02.12, 09:39 tak impreza była sponsorowana przez młodzież a lokal był wynajety napewno sporo kosztował co niektórzy rodzice byli nadgorliwi sam kiedyś bawiłem sie na studniówce lekko zakrapianej moje dzieci 2 też jakoś nie ma problemu są dorośli to jest tradycja i dobra zabawa a sama kontrola to kpina ja sam bym czepnął gościa który by mi kobietę lub sympatię obmacywał WSTYD DLA LOKALU MAJĄ POZAMIATANE .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pffff. Re: Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Ob IP: *.upc-i.chello.nl 17.02.12, 09:50 Raczej wstyd dla Wyborczej. Zabrali małolatom wódkę na studniówce, a Wyborcza pisze o tym tak, jakby to było złamanie postanowień wszystkich Konwencji Genewskich i Karty Praw Podstawowych razem wziętych. No zabrali, zabrali i co? Straszna rzecz się stała, młodzież nie mogła pić wódki na imprezie szkolnej. Czy w tej imprezie brał udział synek jakiegoś ważnego dziennikarza, że trafiło to na główną i siedzi już drugi dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
ju-li1 Re: Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Ob 17.02.12, 15:27 Gość portalu: andre napisał(a): > sam kiedyś bawiłem sie na studniówce lekko zakrapianej moje dzieci 2 też >jakoś nie ma problemu są dorośli to jest tradycja i dobra zabawa Bardzo dziwne "tradycje" zadomowiły się w niektórych środowiskach. Impreza zakrapiana obficie wódką jest dla mnie antonimem dobrej zabawy. Dla moich dzieci również. Co innego lampka wina. Ale jeżeli chcę ją wypić w lokalu, to zamawiam u kelnera, a nie przemycam w majtkach. Jacy rodzice, takie dzieci. Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: post scriptum Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.12, 09:45 Oburzona młodzież nie wie czym jest pojęcie stosowności. Jeśli chciała się uchlać, to tańszym kosztem, bez zapraszania nauczycieli, bo po co, mogła zrobić sobie bibę, pić i rzygać do woli. Szkoła ma wychowywać w duchu trzeżwości, więc jeśli robi się imprezę pod jej auspicjami, to trzeba stosowć się do reguł w niej obowiązujących. Myślę, że fantastycznie musi się czuć nauczyciel - urzędnik państwowy - przyglądaąc się "dobrej zabawie wychowanków". Nic tylko sie upić!:) Odpowiedz Link Zgłoś
vald Gdzie jest ok 100 postów z tego tematu z wczoraj? 17.02.12, 10:24 Nie wiem kto i w jakim celu prowadzi taką politykę cenzury - bo jak to inaczej nazwać . Wczoraj ten ten sam temat było blisko 300 odpowiedzi , różnych, w tym i kilka moich. Dzisiaj nie ma po nich śladu. Jaki jest sens dyskutowania na jakikolwiek temat na tym upadającym niestety portalu, skoro, normalne wypowiedzi są kasowane w myśl jakiegoś nieznanego planu moderatorów. Wywalcie tych modów, bo to są jakieś szczyle , które -co bardzo możliwe nie rozumieją - na czym polega swoboda wypowiedzi. Albo zróbcie tak, że wypowiadają się tylko zarejestrowani albo wszyscy i nikt nie kasuje postów które nie pasują wizji autora tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adhd Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 14:49 Smieszy mnie ten artykul i cala afera o nic. Grupka dzieciakow nie moze przezyc tego, ze wydali kilka zl na flaszke, ktora im zabrano i wymyslaja jakies glupie oskarzenia... Skoro sa tacy dorosli powinni wiedziec, ze do lokalu nie wypada brac wlasnego alkoholu, chociaz wiadomo, ze mlodziez zawsze kombinuje ;) a tym bardziej nie wypada nawalic sie na imprezie szkolnej. Zakazy nie maja sensu, po prostu nie wypada i juz. Wiadomo, ze w kazdej szkole co roku na 100dniowke wnosi sie alkohol, bo ochrona nie jest w stanie wszystkich dokladnie przeszukac, a wypicie drinka nie jest przeciez grzechem, ale prosze was ludzie - miejcie troche pokory, samokrytyki i szacunku dla nauczycieli oraz reszty uczniow, ktorej sie za was obrywa. Ja sie bardzo dobrze bawilam, dlatego dziwi mnie cala ta afera. W imieniu swoim i innych uczniow, ktorzy maja ciut rozumu w glowie chcialabym bardzo przeprosic dyrekcje szkoly, nauczycieli oraz pracownikow restauracji za kolegow/ kolezanki ze szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
killervirus Re: Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Ob 17.02.12, 18:43 www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/alkohol-ma-zniknac-robic-zapasy-co-robic-prohibi,17_38047.html zniknie ze sklepow alkohol nie wiem jak dam rade? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Ob IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.12, 14:32 byłem tam, nikt mnie nie obmacywał ani nie widziałem, zeby obmacywał kogos, ciekawe skad taki news w gazecie.. pytali mam czy nie i wszystko.. udalo sie wniesć na symboliczny drink, u nas było kulturalnie.. a jak jakaś pacjentka napiła sie zanim weszła i jej zaszkodziło.. rodzice zostali zawiadomieni..bo ledwie trzymała sie na nogach.. i zabrali ja do domu.. to sie dopiero nabawiła.. szkoda, ze taka opinie nam robią:( i pewnie odbije się na maturze:( i dla tych co winni i co zachowywali się normalnie.. szkoda:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Obur... IP: *.dynamic.mm.pl 18.02.12, 20:08 Było zapowiedziane ze nie wolno wnosić alkoholu na studniówkę , więc o co te pretensje . Nikt nie obiecywał żadnego przyjmowania alkoholu do depozytu depozytów , tym bardziej zwracania go uczniom poimprezie , więc jak ktos się do tego nie dostosował niech więc nie ma potem nieuzasadnionych pretensji . jestem rodzicem jednej z uczestniczek tej studniówki i jak najbardziej popieram to co zrobili tam nauczyciele i miejmy raczej pretensje do naszych " grzecznych " dzieci , a nie jakims paszkwilem obarcza się nauczycieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tera ja Re: Prohibicja na studniówce, wódka do zlewu. "Ob IP: *.play-internet.pl 20.02.12, 08:48 Jest zakaz wnoszenia alkoholu i wszystko, dzieciaki (bo chyba trudno uważać za dorosłych) jak zwykle chciałyby inaczej. Z powyższych wpisów widać że nie wszyscy 18-latkowie są dorośli. Część z nich mogłaby wnosić alkochol bo wie co z nim zrobić, ale część powinna ukratkiem wnosić mleko.... Odpowiedz Link Zgłoś