Gość: Mazur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 20:46 Jest wyjście: trzeba BWA podporządkować Dom Gazety. Oczywiście tylko na początek, bo jakby sie dobrze przyjrzeć innym naszym muzeom... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eddie za darmo to było 20 lat temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 20:56 Za darmo to dzisiaj nawet kopa w doope nie dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Em Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdumiona" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.02.12, 22:15 Cóż, zapewne pani nauczycielka myślała, że ktoś za nią poprowadzi lekcję, a ona sobie w tym czasie zrobi luz i ewentualnie zerknie na eksponaty. A tu stress - brak wiedzy i przygotowania do lekcji, katastrofa dydaktyczna. Pewnie jak by chciała przygotować się do lekcji to by materiały z muzeum dostała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warmiak Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdumiona" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.02.12, 22:28 Poza tym pani nauczycielka zapewne niewiele bywała w świecie i nie wie, że wszędzie wynajęcie przewodnika to dodatkowy koszt. A powinna bo o ile sie orientuję to zarbia znacznie więcej niż pracownicy mueum, którzy wystawy "przygotowują". A i wakacjie ma dwa razy dłuzsze, jest czas się dokształcić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdum IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.12, 03:59 Dziwne, że dopiero teraz mutacja "Wyborczej" przypomniala sobie o muzem Dom Gazety Olsztynskiej. poprzednio jak diabeł swięconej wody unikala samejm nazwy. Oj "dziennikarze", "dziennikarze", Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do warmiak Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdumiona" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.02.12, 07:18 Szybko liczysz czyjeś pieniądze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warmiak Re: Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdum IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.02.12, 22:27 Cały artykuł i związna z nim dyskusja to liczenie pieniędzy, więc się nie oburzaj. Co powiesz na post zniesmaczonego, który najwyraźniej dużo wie o muzuem, bo pani Bogdanowicz liczy nie tylko pieniądze ale i lata (bo mowa o emeryturze). A swoja droga jeo poziom frustracji i zazdrości zasługuje na skasowanie personalnego postu! Ale ad rem: Jakoś na całym świecie nikogo nie dziwi, że w każym muzeum usługa przewodnika jest dostępna za dodatkową opłatą. Kilka słow o wystawie (jak w BWA) opowie każda pani z ekipy pilnującej ekspozycję (tyle się nasłuchają, że wiedzą dużo i chwała im za to). Pani nauczycielce wyraźnie chodziło o wykład, który zastąpilby lekcję (która również jest płatna, bo to praca dodatkowa, każdy nauczyciel w tym miejscu powie, że niezwykle ciężka...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polska_baba Oprowadzanie to działalność edukacyjna IP: *.dynamic.mm.pl 24.02.12, 12:41 Po pierwsze, muzeum ma w obowiązkach prowadzenie działalności edukacyjnej, a oprowadzanie wycieczek uczniów jest to jak najbardziej działalność edukacyjna. Po drugie, nauczyciel nie jest fachowcem od zbiorów konkretnego muzeum i nawet jak się wcześniej przygotuje, nie będzie mógł powiedzieć uczniom nic ponad opisy eksponatów i na pewno nie odpowie na wszystkie pytania. Po trzecie, nie porównuj takiego muzeum z dużymi placówkami, przez które przewija się masa zwiedzających. Tam trzeba płacić, bo gdyby każdy zażądał za darmo oprowadzającego, to muzeum by zbankrutowało. Po czwarte, muzeum jest finansowane z pieniędzy publicznych, więc ma też obowiązki wobec utrzymującego je społeczeństwa, a oprowadzenie raz na jakiś czas szkolnej wycieczki nie jest wymaganiem nadmiernym. Chciwość i lenistwo, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zniesmaczony Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdumiona" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.02.12, 08:40 Pani Bogdanowicz z Muzeum pobiera emeryturę i pensję i z pewnością nie widzi problemów finansowych u innych. Jej się należy, a inni niech sobie radzą. Na dodatek jest odpowiedzialna za promocję muzeum. A udzielona informacja dla dziennikarza jest w moim odczuciu arogancka. Czy tak promuje się zbiory Warmii i Mazur? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdumiona" IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.12, 09:33 O ile dobrze zrozumiałem, pracownicy mają w umowie "prowadzenie działalności edukacyjnej, ", więc opowiedzenie dzieciom czy młodzieży o eksponatach chyba do tego się zalicza???? i zgadzam się z poprzednikiem- odpowiedź pani dyrektor jest arogancka i bezczelna- w końcu to muzeum jest dla ludzi czy odwrotnie??? komuś się chyba pomyliły priorytety, co nie jest nowością w tym mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Em Re: Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdum IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.02.12, 11:37 Za prace należy płacić, muzeum za opłata prowadzi lekcje muzealne. Arogancja jest wielka po stronie nauczycielki. W czasie pracy, czyli zajęć szkolnych chce iść do muzeum, pobiera za ten czas pieniądze i chce, żeby za nią ktoś pracował! Przecież oprócz 18 godzin zajęć dydaktycznych pani nauczycielka ma pozostałe 22 godziny pracy tygodniowo m.in. na przygotowanie się do lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLsztyniak Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdumiona" IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.12, 11:47 Nauczyciele mają do zrealizowania swój program, wyjście do muzeum to zajęcia dodatkowe i to muzeum powinno zależeć na tym, by do takich zajęć zachęcać, w ramach zapisanej w ustawie "działalności edukacyjnej". Poza tym to niewielki Dom Gazety Olsztyńskiej, a nie muzeum typu Wawel, czy Malbork, gdzie dodatkowa opłata za przewodnika jest zrozumiała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czort Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdumiona" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.02.12, 14:21 "Byłam zdumiona" - czym? że trzeba zapłacić niewielką kwotę dodatkowo? Ile to będzie w przeliczeniu na jedno dziecko? Jest to jedna z niewielu form, gdzie dana jednostka może zarobić na siebie. "Za darmo", to nawet własna żona nie daje. Owszem przewodnik może być w cenie, ale cena biletu będzie wyższa, kto jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: violence Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdumiona" IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.12, 14:29 Znowu agresja. Ciągle kogoś kąsamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdum IP: *.15.228.197.bransat.pl 18.02.12, 16:32 Szkoda, że tak mało ludzi chodzi do BWA, może nie wiedzą, że tam czekają ich wszelkie wygody za darmo. Chyba to z głupoty walą do Domu Gazety Olsztyńskiej, gdzie trzeba "wysupłać" 3 zł i wynająć przewodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibic Re: Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdum IP: 172.25.254.* 18.02.12, 17:22 Ktoś posłużył się argumentem, że wszędzie się płaci za przewodnika. Oczywiście, że wszędzie, ale tu śmieszne jest to, że te panie mają zadania edukacyjne. WIęc jak je realizują, gdy przychodzi wycieczka szkolna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: li Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdumiona" IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.12, 19:40 Najlepiej zlikwidujmy wszystkie muzea, poczynając od Domu Gazety Olsztyńskiej, na Wawelu kończąc (bo z tego co mi się wydaje BWA nie jest muzeum). Wtedy nikt się nie będzie dziwił, że z czegoś te instytucje muszą się utrzymywać, że "stere" eksponaty wymagają nieco więcej więcej wkładu dla ich zachowania, niż wystawienie wątpliwej jakości bohomazów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepiej tak Re: Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdum IP: *.olsztyn.vectranet.pl 19.02.12, 17:22 Słabość naszego muzeum być może polega na mentalności zatrudnionej tam kadry. Bo większość tych postów, z pretensją do zarobków, zakresu pracy, zwiedzających, to przypuszczalnie muzealnicy. Można zrezygnować z pracy w muzeum skoro za tak niskie płace jest tyle pracy, że nie można wypełnić już obowiązku edukacyjnego. A jaka wyliczanka w kontekście pracy i urlopu nauczyciela. Wypadałoby prezentować więcej kultury i uprzejmości w placówce związanej z kulturą. Zachęcać dzieci i młodzież nie tylko wystawami, ale miłą i kompetentną obsługą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warmiak Re: Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdum IP: *.olsztyn.vectranet.pl 19.02.12, 17:35 @ Lepiej tak Fajnie tak podsumować, nie wnikając w precyzję dziennikarskiego przekazu. Co do słabości kadry, to może właśnie z tych mizernych funduszy się bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dani Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdumiona" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 15:44 W prywatnej firmie - "za darmo" często gęsto robi się dla klienta rzeczy dodatkowe - w państwowym, samorządowym urzędzie, muzeum czy innym pasożytniczym tworze nie robi się bo "nie ma w obowiązkach". Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emtec ??? IP: 213.184.21.* 21.02.12, 13:01 Parę odpowiedzi: 1. temat mało chodliwy bo tylko jedna gazeta napisała. 2. Pan Garncowa nie lubi dyrektora i jest zazdrosna bo mało ludzi przychodzi do bwa bo kto lubi sztukę współczesną której nie rozumie młodzież XXI wieku. 3. Muzeum na wawelu a muzeum gazety czy inne mają ten sam status i podlegają temu samemu czyli za przewodnika tu i tu musisz zapłacić 4. panie z sal maja w obowiązkach pilnować, a nie opowiadać o salach ( to tak jak ochrona) 5. Nie ma nic za darmo a muzealnik z najniższa krajową albo i mniejszą sumą nie będzie wychodził poza zakres swoich obowiązku (też tak bym zrobił jak bym tyle zarabiał) 6. I pytanie na koniec co robią ci wszyscy co mówią że muzealnicy nic nie robią. np. nauczyciel pomęczy nas 18 godzin w tygodniu i do domu/ magazynier w sklepie rozładuje paletę i siedzi na Facebooku/ sprzedawcy w alfie którzy stoją czasem po parę godzin nic nie robiąc i inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smuta Re: ??? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 21.02.12, 21:16 Ale jesteś żałosny/a emtec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moby Dick Re: ??? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.02.12, 23:29 Do emteka - komentarz twój jest żałosny i napastliwy. Umiesz liczyć pieniądze, a nie widzisz związku zakresu obowiązków z wykonywaną przez pracowników Domu Gazety Olsztyńskiej "działalnością edukacyjną"??? Należy koniecznie zmienić zakres obowiązków poszerzając je o obowiązek oprowadzania szkolnych wycieczek edukacyjnych. P.S. Nie mieszaj wątków osobistych z tematem artykułu. Chyba nie byłeś nigdy na wystawach w CBA, gdzie pokazywano obrazy naszych klasyków? Punkty 1 - 6 twojego elaboratu - żenada i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: ??? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.02.12, 18:55 Za oprowadzanie, czyli przewodnika we wszystkich muzeach jest opłata. Poza tym zdaje się, że to wielkie oszustwo. Taka sytuacja nie miała miejsca, ktoś sieje CZARNY PR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elena Za darmo o muzeum nie posłuchasz. "Byłam zdumiona" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.12, 15:00 Po pierwsze – muzeum nie jest placówką edukacyjną a kulturalną i działalność edukacyjna jest jednym z wielu, ale wcale nie najważniejszym zadaniem. Po drugie – gdzie jest zapisane, że swoją działalność edukacyjną muzeum ma prowadzić za darmo? Muzeum nie jest w 100% dotowane z budżetu i musi zarobić na swoje utrzymanie, a jedną z możliwości zarobkowania jest właśnie opłata za przewodnika, czy za zajęcia edukacyjne. Po trzecie – czy tak trudno zrozumieć, że panie pilnujące wystaw, czy sprzedające bilety, mogą nie mieć obowiązku oprowadzania? Po wystawie, w razie potrzeby i możliwości, oprowadzają pracownicy merytoryczni, dla których jest to czynność dodatkowa (nie ma jej w zakresie czynności) i za którą nie otrzymują dodatkowych pieniędzy (opłata jest dla muzeum), a jednak to robią. I jeszcze jedno, czy można „posłuchanie kilku słów wstępu” do wystawy w Galerii BWA porównać z godzinnym oprowadzaniem po muzeum? Poza tym, wystarczyłoby, żeby pan Nauczycielka zadała sobie trochę trudu i przed wyjściem do Muzeum Gazety zajrzała na stronę internetową, żeby zapoznać się z cennikiem – nie musiałaby się dziwić i rozkręcać afery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tim ŚCIEMA BWA IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.02.12, 21:36 Byłem w BWA dziesiątki razy i za tej i za tamtej władzy. Nigdy nikt mi nie zaproponował oprowadzenia - co to za ściema! Odpowiedz Link Zgłoś