Dodaj do ulubionych

Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols...

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.02.12, 06:20
Brawo ! A więc jednak mieszkańcy też mają płacić !!! Czemu więc Pliszka łgał w żywe oczy ? Władzunia nie umie zbudować parkingów, to te darmowe uczyni płatnymi i wprowadzi opłaty na jakie stać może mieszkańców stolicy, a nie tego zapyziałego miasta. Drodzy radni, dla równowagi zróbcie jeszcze bilety MPK po 5 zł i opłaty stałe w przedszkolach na poziomie 1000 zł. Ludzie obudźcie się. Dość już okradania nas - mieszkańców. Czas powiedzieć dość szujom z PO. A i uroczy szef uśmiechający się do kamer dba tylko o określone grupy nacisku i interesy kolesi od betonu i polbruku. Później będzie się chwalił basenami i tramwajem, tylko kogo będzie w tej wiosce na to stać. Pozdrowienia dla mieszkańców ul Kościuszki - wy już wiecie kogo w wyborach macie nie wybierać.
Obserwuj wątek
    • Gość: ol Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.02.12, 07:11
      To chyba jakaś kpina! 2,5 zł za godzinę i jeszcze parking płatny będzie przez 2 godziny dłużej niż obecnie?! Teraz to ani autobusem jeździć (niedawna podwyżka), ani samochodem (bo majątek trzeba będzie zostawić na dziurawym parkingu, gdzie ciężko znaleźć jakiekolwiek miejsce), zostaje jedynie rower... gdyby oczywiście były ścieżki rowerowe...
    • kacprzycki Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... 23.02.12, 07:16
      nie jestem zadowolony z zapisów tego projektu. To co można w nim dojrzeć, to brak ambicji i świadomości, zmian jakie są potrzebne i konieczne. Jaki cel nam przyświeca, co dzięki temu chcemy osiągnąć poza zwiększonymi wpływami do kasy?

Więcej pytań i poszukiwanie odpowiedzi na moim blogu krzysztof.kacprzycki.pl/?p=1640

Gdzie były konsultacje w tej sprawie, przecież poszukiwanie parkingów alternatywnych do strefy, to nie konsultowanie samej strefy? Kto dysponuje opiniami Rad Osiedli objętych i przylegających do strefy, bo w poniedziałek jeszcze nikt Rad Osiedli, nie dopytywał w tej sprawie, bo projekt nie był jeszcze dostępny!

• Gość: czytelnik Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 07:51
        Panie Krzysztofie
        Cel jest oczywisty - zmniejszenie ruchu samochodowego w ścisłym centrum i zwiększenie rotacji parkujących
        Pan się z tym nie zgadza?
        • Gość: mk Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.compute-1.amazonaws.com 02.03.12, 01:38
          Wręcz przeciwnie. Chodzi tutaj przede wszystkim o kasę. Reszta nie ma znaczenia da ratusza, który funkcjonuje jak swawolny farmer na prerii nie znając rachunku kosztów.
      • Gość: Felo Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.bpsystem.pl 23.02.12, 10:50
        Nie lansuj się tak.
      • Gość: mix Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.compute-1.amazonaws.com 23.02.12, 12:28
        A czy w tym mieście istnieje jeszcze pojęcie konsultacji? Przecież od lat robi się tylko to, co się wysmaży przy ratuszowych biurkach uciekając przed opinią społeczną jak przed ogniem. Wydaje się, że pojęcie ratuszowej mafii staje się najbardziej adekwatnym pojęciem do panującej sytuacji.
    • Gość: gość Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.olsztyn.mm.pl 23.02.12, 07:45
      to jest jakaś paranoja, pokażcie mi kogoś komu się to podoba, hm to już taniej jest parkować w alfie ;P, nasze miasto jest żałosne, nie umie wprowadzić niczego co dałoby mieszkańcom więcej wygody, w końcu to nasze miasto i my tu mieszkamy ! ale nie, po co, każdy z nich nie ma problemów z parkowaniem, a my, żeby się gdzieś wcisnąć musimy robić 3 rundki na mieście, zaj***** , pozdrawiam i po prostu gratuluję kolejnego wspaniałego projektu, bravo
    • Gość: LOL Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.12, 09:08
      strefa powinna być od 9-15 - jeżeli myślimy o rotacji aut a nie o zarabianiu (po 15 jest gdzie zaparkować ) często parkuję (staram się) na 10 -15 minut max czemu nie można dostosować parkomatrów do mniejszych kwot - ostatnio miałem problem na wypiz... olsztynie miałem tylko 0,80 zł i 5zł. co miałem robić? nie wrzuciłem nic :)
    • Gość: :-( Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 10:20
      Jest to nieudolne postępowanie na zasadzie "dziury w jezdni ulicznej - nie naprawiać, postawić znak ograniczenia szybkości...".
      I przy okazji - czemu Ratusz ma ogromny, darmowy parking kosztem dramatycznej sytuacji petentów i braku parkingów w Śródmieściu..?
    • Gość: MK Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.12, 10:30
      Z tego co jeździłem i parkowałem w centrach miast w Polsce to kwoty wpisują się w średnią. Należałoby jednak zlikwidować darmowe parkingi urzędnicze pod szubienicami i za ratuszem. Chcą parkować - proszę wnieść opłatę.
      • Gość: Lukas Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.02.12, 12:24
        Dokładnie, tak w tym problem
        „Wykonanie analiz przedwykonawczych budowy parkingów alternatywnych względem strefy płatnego parkowania na terenie Olsztyna”
        Protokół z Konsultacji Społecznych, które odbyły się w dniu 13.09.2011 r. o godzinie 17:00 w Warmińsko – Mazurskim Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie, Al. Piłsudskiego 7/9.

Pytanie: W prezentacji zostało powiedziane, że w 44% parkowanie odbywa się bez opłat. Co to znaczy i skąd to wynika?

Odpowiedź Wykonawcy: Parkowanie „bez opłat” w strefie płatnego parkowania wynika z tego, iż są duże obszary parkingowe, gdzie wszyscy, bądź wybrane grupy osób są zwolnione z opłat (parking na Placu Dunikowskiego, na Placu Solidarności, obszar zamknięty zabudowaniami przy ulicach 22-go Stycznia i Pieniężnego, na tyłach CH Alfa, na tyłach urzędu miasta od ulicy Ratuszowej dla pracowników). Z kolei na parkingu przy dworcu PKP i PKS mały procent uiszczania opłat wynika z tego, iż postoje są krótkie (podwożenie i odbieranie pasażerów, mała gastronomia). Tak jak zostało to przedstawione w prezentacji, po wstępnych analizach, takie miejsca należy zlikwidować na terenie SSP i tak jak pozostałe tereny objąć płatnym parkowaniem.
    • Gość: jkol Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.olsztyn.mm.pl 23.02.12, 10:43
      skoro mam juz placic abonament, to bardzo prosze mi zagwarantowac miejsce parkingowe. Jako mieszkanka ulicy Sklodowskiej nie mam gwarancji, ze wracajac z pracy bede mogla spokojnie zaparkowac samochod pod domem. A abonament bede musiala placic. Szczerze mowiac, to malo mnie obchodzi ograniczenie ruchu w scislym centrum czy na Starowce, bo ja tam sie i tak musze poruszac. To gdzie niby mam parkowac?? na Jarotach??
      • jajakoekonomista Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O 23.02.12, 12:02
        @jkol
        50 zł to jeszcze nie abonament, ale trudno się nie zgodzić że w uzasadnieniu do uchwały podanie argumentu że to na pokrycie kosztów wydania karty to jakaś pomyłka.
        www.srodmiescie.olsztyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=52:strefa-patna-dla-mieszkacow&catid=18:opiniowanie-projektow-prawa-miejscowego-parkingi&Itemid=7
      • olsztynski.blogspot.com Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O 23.02.12, 12:06
        Powiększenie strefy i podniesienie opłat spowoduje, że mniej samochodów wjedzie do śródmieścia i w konsekwencji o miejsca będzie łatwiej parkowac mieszkańcom.
        A poza tym nawet konstytucja , która gwarantuje wiele obietnic bez pokrycia, nie gwarantuje miejsc parkingowych pod domem. Więc skąd ten egzotyczny postulat?
        A ja żądam wolnego miejsca w autobusie miejskim bo przecież kupuję bilet.
        Proszę poczytać co to jest "dobro rzadkie" to dowie się pani czemu takie postulaty są niemożliwe do spełnienia.
      • Gość: rowerzysta Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.02.12, 19:56
        > skoro mam juz placic abonament, to bardzo prosze mi zagwarantowac miejsce parki
        > ngowe.
        Proszę sobie samej zagwarantować miejsce parkingowe w ramach swojej posesji. Drogi publicznej, jak wskazuje nazwa, są publiczne. Jeśli chce Pani gwarancji, to proszę bardzo - można wykupić kopertę - wg nowych cen 350 zł miesięcznie. Polecam! W Warszawie jest kilkukrotnie drożej.
        • Gość: Bee Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.02.12, 11:13
          @rowerzysta
          Jak czytam twoje posty zawsze mam nieodparte wrażenie, że masz jakiś kompleks samochodu. Może straciłeś prawko za piwko. Rozmwiamy o kosztach mieszkania w centrum, które i bez opłat za parkowanie są wyzsze niż np. na Jarotach. Można wyprowadzić meiszkańców ze ścisłego centrum (jeszcze trochę szykan i to się stanie faktem), ale wtedy nawet monitoring nie pomoże, wieczorem nie popedałujesz bezpiecznie na Starówkę. Taki jest koszt "martwych" centrów.
          • Gość: rowerzysta Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.02.12, 11:51
            Nie ma to jak merytoryczna dyskusja, bez wycieczek osobistych. W dodatku nietrafionych. Nie mam kompleksów - mój samochód stoi zaparkowany obok roweru w garażu, za który zapłaciłem kupę forsy, m.in. po to żeby nie martwić się o miejsce postojowe. Za tenże garaż płacę też miesięczny czynsz - ot, koszt świętego spokoju i wygody. Tobie też polecam takie rozwiązanie. Myślę, że te 20000-30000 na garaż i 30-50 zł miesięcznie, pozwoli Ci myśleć spokojniej o SPP w centrum.

Możesz mi wyjaśnić z jakiego powodu koszty mieszkania w centrum są wg Ciebie wyższe niż np. na Jarotach?
            • Gość: Bee Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.02.12, 16:33
              Proszę bardzo - wywóz nieczystości, konieczność podgrzania wody (ta z wodociągów jest tańcza), wyższe wydatki na fudusz remontowy, brak możliwośc docieplenia budynku (nie myśl, że chciałbym kamieniczke styropianem obłozyć, to tylko stwierdzenie stanu rzeczy), więc większe wydatki na ogrzewanie, zły stan wszelkich insatalacji, "rabunkowa gospodarka pseudo-biznesmanów-sklepikarzy", przynosząca wspólnotom straty (vide koszty funduszu remontowego) itd. Powiedz mi proszę gdzie na Starym Miescie mam sobie garaż postawić. Poza tym 20 czy 30 tys nie wystarczy (na Jarotach pewnie tak).
              A co do wycieczek personalnych - sam się prosisz. Przecież za każdy razem podkreślasz tę swoją cyklistowską filozofię (nawet nickiem), Przy garażach też sobie prywatą lecisz. A dlaczego - bo taka jest istota tej dyskusji - rozmawiamy o naszym mieście, w którym chcemy żyć. My, nie jekieś UFO-ludki.
    • Gość: :P Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.12, 10:57
      Za ratuszem jest mały parking dla dostawców i kilku dyrektorów reszta parkuje gdzie popadnie czasem blokuje się kilka aut (bo i tak kończą o 15-16 wszyscy) jest jeszcze spory parking dla radnych - zamknięty wjazd tylko na pilot
    • Gość: Moniek Miasto Autostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 11:12
      Za europejskie i pożyczone (bo własnych nie mamy) miasto wybudowało sobie cztero pasmową autostradę prosto do serca miasta (Artyleryjska-Partyzantów) tak by przedstawiciele lokalnej elity mogli się szybko przemieszczać ze swoich podmiejskich domów (siedlisk) pod sam Ratusz. Władze robią co mogą by Olsztyn był zatkany korkami samochodowymi po same uszy, ale świat niestety patrzy więc trzeba wprowadzać jakieś "kosmetyczne" zmiany by się nie rozniosło jak stolica Cudu Natury jest antyekologiczna. Proponuję zmierzyć natężenie trujących wydechów na ul. Ratuszowej o godz. 16:00 i zobaczyć jak bijemy rekordy ekologii. Miasto, które ze swoimi 15 jeziorami, terenami zielonymi i historią mogłoby być turystyczną mekką zarządzane jest przez ludzi, którzy zamiast wysłać Straż Miejską do walki z nielegalnie parkującymi samochodami i oczyścić z nich chodniki, używa stróżów porządku do legitymowania i szykanowania ludzi co to mieli odwagę przejść przez ulicę w nieoznakowanym miejscu. Parkowanie w mieście za cenę pół litra benzyny???? To chyba europejski rekord wyjaśniający dlaczego Olsztyn tak rozpaczliwie wygląda a za wszystkie zmiany musi nam płacić Unia. Pan Prezydent miasta, który za swej młodości pracował w byłym DDR i chyba mówi po niemiecku, powinien wrócić na chwilę do swoich byłych pracodawców i przyjrzeć się ograniczeniom ruchu samochodów w Dreżnie, Goerlitz lub Frankfurcie nad Odrą. I zastanowić się dlaczego Goerlitz pęka w szwach od turystów a po drugiej stronie Odry w Zgorzelcu (tak jak w Olsztynie) pustki. Dlaczego w byłym DDRze pieszy jest najważniejszy i to tak bardzo, że główną ulicę Drezna ŻWĘŻONO do jednego pasa i ograniczono na niej szybkość do.... 20km/godz. Jak w każdym kapitalistycznym kraju, parking powinien być dobrem luksusowym i rynkowym, na które jest stać niewielu. Jak w prawdziwym kapitaliźmie, mieszkańcy Olsztyna powinni móc wybierać, czy chcą sobie kupić szynkę czy parking. A podziemny parking w Alfie jak i parkingi koło Tesco czy Carrefour itp. powinny być słono opodatkowane, tak by te sklepy nie mogły ich udostępniać za darmo (bo ze strony miasta ten brak opodatkowania to subsydiowanie jednych sklepów na niekorzyść innych). A ci których stać na samochód i benzynę powinni zrozumieć, że tak jak nie zatankują za darmo w Statsoil bądż Orlenie bo MUSZĄ COŚ ZAŁATWIĆ, DOJECHAĆ DO PRACY, ZROBIĆ ZAKUPY (itp tłumaczenia) tak i muszą płacić za wszystko inne RYNKOWĄ cenę.
      Albo spadać.
      • olsztynski.blogspot.com Re: Miasto Autostrada 23.02.12, 11:55
        Gość portalu: Moniek napisał(a):

> Za europejskie i pożyczone (bo własnych nie mamy) miasto wybudowało sobie czter
        > o pasmową autostradę prosto do serca miasta (Artyleryjska-Partyzantów) tak by p
        > rzedstawiciele lokalnej elity mogli się szybko przemieszczać ze swoich podmiejs
        > kich domów (siedlisk) pod sam Ratusz.

Moniek - przywracasz mi wiarę w Olsztyn !!!
        Czyli są ludzie, którzy rozumieją, że budowanie autostrad w centrum to głupota
        Dobre i to ! Nie wszystko w takim razie jeszcze stracone :)
      • Gość: EAS Bredzisz jak potłuczony komuch, który okrada ludzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.12, 13:50
        dla ich dobra, które sam definiuje. Chcesz dyktować jak ktoś ma dysponować swoją własnością, a ludzi jak bydło wepchnąć w łapy MPK. Niemcy mają darmowe autostrady, w tym obwodnice większości istotnych miast, więc mogą sobie pozwolić na ograniczenia w centrum. Pominę kwestię relacji zarobków do cen, mniejszej potrzeby jeżdżenia po urzędach, itp.
        • Gość: rowerzysta Re: Bredzisz jak potłuczony komuch, który okrada IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.02.12, 19:54
          Czyli zamiast walczyć z tymi debilizmami, proponujesz je pielęgnować i produkować następne. Brawo. Tak na pewno do czegoś dojdziemy! :>
    • Gość: Śródmieście Za ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 11:32
      >skoro mam juz placic abonament, to bardzo prosze mi zagwarantowac miejsce parkingowe.
      >Jako mieszkanka ulicy Sklodowskiej nie mam gwarancji, ze wracajac z pracy bede mogla
      >spokojnie zaparkowac samochod pod domem. A abonament bede musiala placic. Szczerze
      >mowiac, to malo mnie obchodzi ograniczenie ruchu w scislym centrum czy na Starowce, bo ja
      >tam sie i tak musze poruszac. To gdzie niby mam parkowac?? na Jarotach??
      Jest chyba jasne, że jeśli każdy mieszkaniec Pani domu (bądź każdy mieszkaniec Skłodowskiej zechce sobie postawić auto pod domem to dla wszystkich miejsca nie starczy i musi dojść do przepychanek. W cywilizowanej Europie dla mieszkańców takich ulic są zniżki parkingowe na określone okoliczne ulice (np. 50% normalnej opłaty godzinowej). Ale nie gwarantują one miejsca pod domem. A jeśli na zniżkowych ulicach nie ma miejsca? To parkuje się dalej (tam gdzie jest miejsce) za normalną cenę albo płaci słone mandaty (w stylu 100-150 euro) albo.... pozbywa się samochodu. Można również zmienić adres..... ale o polskiej anarchii z pewnością nie ma mowy.
    • Gość: Śródmieście Ratuszowy parking darmowy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 11:38
      >Za ratuszem jest mały parking dla dostawców i kilku dyrektorów reszta parkuje gdzie popadnie
      > czasem blokuje się kilka aut (bo i tak kończą o 15-16 wszyscy) jest jeszcze spory parking dla
      >radnych - zamknięty wjazd tylko na pilot

To rzeczywiście typowo polski skandal.... W cywilizowanej Europie do Ratusza przychodzi Fiskus i pyta po ile są te miejsca parkingowe. I jeśli są poniżej ceny rynkowej, to beneficjenci za parkowanie swoich prywatnych aut muszą od tej różnicy płacić podatek.
      • Gość: leszek1960 Re: Ratuszowy parking darmowy.... IP: *.olsztyn.mm.pl 23.02.12, 12:01
        Powiem tym razem nieładnie to sk...stwo . Abonament dla mieszkańców jest draństwem i chamstwem, a strefa dla dojeżdżających tu mieszkańców powinna być do 15-stej. Im o nic innego nie chodzi tylko patrzą jak od nas wyciągnąć kasę. W d... mają nasze dobro.
    • jajakoekonomista Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O 23.02.12, 11:58
      Biorąc pod uwagę że uchwała była opublikowana na BIPie UM w poniedziałek, a uzasadnienie do niej w środę to mieszkańcom nie daje się zbyt dużo czasu na reakcję:
      www.srodmiescie.olsztyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=52:strefa-patna-dla-mieszkacow&catid=18:opiniowanie-projektow-prawa-miejscowego-parkingi&Itemid=7
      • jajakoekonomista Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O 23.02.12, 12:15
        Chyba wiele uwag mieszkańców Śródmieścia wynika z niedoczytania: opłata zryczałtowana ma wynosić 50 zł za ROK. Więc mówienie tu o abonamencie dla mieszkańców jest lekkim nieporozumieniem. Abonament półroczny dla niemieszkańca parkującego w śródmieściu wyniesie 400 zł, a więc rocznie to koszt 800 zł, czyli 16 x więcej.
        Wbrew pozorom, przy wysokich podwyżkach, sami mieszkańcy powinni mieć łatwiej z parkowaniem, bo ich warunki się pogarszają o 50 zł rocznie, a dojeżdżających do centrum o 400 zł.
        www.srodmiescie.olsztyn.pl/
    • Gość: DO BOJU Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.olsztyn.mm.pl 23.02.12, 12:04
      Trzeba się zorganizować i na znak protestu zablokować (ostrzegawczo) np na 1 godz całą strefę.
    • iwaniuk-online Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... 23.02.12, 12:05

J€bani złodzieje. jedynie tak to można określić.

Do ałtora:

Po liczebnikach porządkowych stawia się kropkę, nieuku.
    • Gość: Eryk Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 12:06
      czy zauważyliście, ze strefa jest pokazana na starym planie, bez nowej Artyleryjskiej? Słaba to wizytówka miejskich włodarzy
      • jajakoekonomista Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O 23.02.12, 12:22
        @Eryk
        Faktycznie tak jest bo na mapie Google jeszcze nie ma Artyleryjskiej.
        Zastanawiać może jednak to że Artyleryjskiej na potrzeby planowania strefy nie domalowali za to wymazali (zgodnie z prawdą) ulicę Fabryczną, która do dziś na Googlach idzie przez aptekę, h&m i spożywczy w Alfie:)
    • iwaniuk-online Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O 23.02.12, 12:07

"Czemu więc Pliszka łgał w żywe oczy ? "

Bo to jego praca.
    • szybki0007 Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... 23.02.12, 12:20
      No i zaczęło się, wprowadzili opłaty dla mieszkańców, a teraz zostało im tylko co jakiś czas podnosić opłaty (oczywiście dla naszego dobra). Poza tym opłaty powinny być do godziny 15-stej. To po to was dziady wybraliśmy ? Nie patrzycie jak mieszkańcom ulżyć tylko jak wydoić... pięknie wami sterują .... brak mi słów.... Chętnie przystąpię do blokady strefy to dobry pomysł. Może wróci im rozum i zrozumieją ,że funkcja radnego to nie powinny być rządy, a zaszczytna służba dla mieszkańców miasta.
    • Gość: mix Interes Urzędu Miasta IP: *.compute-1.amazonaws.com 23.02.12, 12:20
      tkwi nie w budowaniu parkingów a w łatwym zbieraniu pieniędzy na wynagrodzenia ciągle rozrastającej się armii ratuszowych urzędników.
    • Gość: jkol Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.olsztyn.mm.pl 23.02.12, 12:37
      Doczytalam, ze 50zl to oplata roczna. Rozumiem, ze centrum jest specyficznym miejscem odnosnie miejsc parkingowych, ale mimo wszystko nie podoba mi sie ten abonament. Argument, ze placac za bilet autobusowy wymaga sie miejsca siedzacego do mnie nieprzemawia. Tak czy inaczej, jak juz sie bilet skasuje, dojezdza sie do celu. A jak ja zaplace abonament, miejca miec nie musze, czyli nie dostaje tego, za co zaplacilam. Nie urzadza mnie parkowanie "troche dajej", bo to "troche" okazuje sie w praktyce dosc spora odlegloscia. I nie, nie zrezygnuje z samochodu, jesli mi nie odpowiada ta oplata. Jesli jednak moge sie wypowiedziec, to to wlasnie czynie i zglaszam sprzeciw. A co sie tyczy pracownikow ratusza...nie dosc, ze maja gdzie parkowac, to jeszcze zupelnie nie licza sie z przepisami wyjezdzajac z pracy o godzinie 15nastej. Czy jada pod prad czy nie, wazne, ze musza wyjechac
      • Gość: ktos Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 13:01
        w strefach poza opłatami też nie masz gwarancji, że znajdziesz miejsce pod blokiem. Ja płacę abonament półroczny i też nie mam gwarancji, że zaparkuję pod drzwiami urzędu.
        Mieszkam na osiedlu, gdzie mieszkańcy zastawiają mi wjazd do garażu, a mam tam miejsce parkingowe- i co? Lipa....
        50 zł to naprawdę na rok nie jest dużo!!! 4,17 zł za miesiąc... to tak jakby parkować dwie godzinki....
        Kurcze- aaaa, jest inny problem- na statystyczną rodzinę przypadają minimum dwa samochody, z tego jeden przeważnie sobie stoi w strefie 24/24h i zajmuje miejsce :)
        • jajakoekonomista Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O 23.02.12, 14:21
          Trochę Radio Erewań z tymi zmianami:
          olsztynski.blogspot.com/2012/02/zmiana-strefy-w-radiu-erewan.html
        • Gość: re ktoś Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.olsztyn.mm.pl 23.02.12, 15:24
          Ty nie ktoś tylko urzędas ktory zafundował nam te podwyżki
    • Gość: terber Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.dynamic.mm.pl 23.02.12, 14:01
      A może by tak uaktualnić przebieg nowych ulic ?
      A nie tylko uaktualniać opłaty tzn. podnosić.
    • Gość: jas A ja się pytam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.12, 14:21
      Co w zamian?
      Co ubędzie?
      Co przybędzie?
      Straty/koszty znamy, a co z korzyściami?
      Co RM nam proponuje?
      Potargujmy się, w końcu jest to jakaś transakcja (no chyba, że się mylę bo żyję w innych świecie wartości i zasad).
    • Gość: Zulu Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.12, 14:47
      A czemu nie całe miasto w granicach administracyjnych?! Ile to dodatkowego szmalu by było! Jakby tu wynieść się na pobliską wieś? Zaraz za rogatkami jest conajmniej jedna przyjazna mieszkańcom gmina idę tam płacić podatki! Nie czas na arbuzy, nie czas!
    • Gość: MDK Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w Ols... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.12, 15:13
      no i zaczęło się. za tydzień przecież otwierają basen, a 1,8mln rocznie na jego dotowanie trzeba gdzieś znaleźć. łatwiej jest pozyskać środki podnosząc wszelkie opłaty i podatki (to tak w połowie roku) niż szukając oszczędności. a w bajki o "większej rotacji samochodów w strefie parkowania" nikt z logicznie myślących przecież nie wierzy. inną sprawą jest stosunek ceny do jakości usługi - pobieranie opłat za parkowanie w kartoflisku na Nowowiejskiego jest barbarzyństwem.

a co do blokady strefy parkowania jest lepszy pomysł: na zapleczu ratusza są dwa całkiem spore (jak na warunki olsztyńskie) parkingi - wystarczy o godzinie 7 zastawić je 50-60 samochodami. nich jeżdżą nasi kochani radni i urzędnicy jeżdzą i się "rotują" po śródmieściu w poszukiwaniu miejsca na samochód.
      • Gość: Gość Re: Prezentujemy mapę nowej strefy postojowej w O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 22:04
        POmysł dobry ale realizacja powinna być inna. Zastawić należy wyjazd z parkingu radnych i urzędasów w okresie ich powrotu do domu. Niech "popracują dłużej" albo wracają na piechotę...
    • dawid_kp A tak BTW, co to za historyczna mapa!? 23.02.12, 16:16
      trochę kompromitacja, pokazywać mapę "nowych" stref z artyleryjską jak glista i bez ronda koło targowiska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka