Dodaj do ulubionych

Stan zabytków w Olsztynie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 22:12
W ostatnim numerze "Spotkań z zabytkami", z kwietnia 2005, na stronie 2 jest
krótki news:
"Powstał raport o olsztyńskich zabytkach. Spośród 426 obiektów tylko
trznaście jest w dobrym stanie, a aż ponad 300 zabytków zagrożonych jest
nieodwracalną destrukcją."
Dalej jest jeszcze kilka słów o braku pieniędzy na ochronę zabytków w
budżecie miasta i nadziei w Unii Europejskiej.
Czy to prawda? Jakos nie do końca chce mi się wierzyc, ze w mieście wielkości
Olsztyna moze być zaledwie 13 zabytków w dobrym stanie. Nie byłem nigdy w
Olsztynie, więc nie wiem, jak to wygląda w praktyce, ale wydawało mi się, ze
jest u was sporo zabytków - z pewnością nie tyle, co w Krakowie, Gdańsku,
Lublinie czy Poznaniu, gdzie sa ich tysiące w każdym z tych miast, ale ponad
400 obiektów - to całkiem nieźle.
Jeśli to co przytoczyłem to prawda, to byłoby straszne - kochani! - róbcie
coś!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • martucha30 Re: Stan zabytków w Olsztynie 13.04.05, 22:44
      Niestety, wasz prezydent Małkowski bardziej dba o interesy swoje i swoich
      kolegów niż o miasto. Błąd jaki popełniliści wybierając ideologię nad
      rzeczowością skutkuje (niestety) do dzisiaj. Destrukcja miasta za kadencji
      cenzora a nie gospodarza dała już wyniki. I wciąż się to pogłębia. Cóż, cenzor
      i propaganda - igrzyska zamiast chleba. Niestety.
    • Gość: swiatowy Re: Stan zabytków w Olsztynie IP: *.in-addr.btopenworld.com 13.04.05, 23:45
      Tu mnie zaskoczyles ze w Olsztynie jest az ponad 400 zabytkow natomiast ze
      tylko 13 w dobrym stanie to mnie nie dziwi."Tysiace" zabytkow w Poznaniu i
      Lublinie?nie przesadzasz od kiedy (szczegolnie) Poznan jest taki zabytkowy?
      • Gość: H Re: Stan zabytków w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 08:18
        Poznań - dokladnie nie wiem ile (bo w Lublinie wiem - ok 2,5 tys), ale samych
        kamienic na przełomie XIX/XX wieku nabudowano w Poznaniu kilka dzielnic
        (Jeżyce, wilda itp.). Z moich obseracji wynika, ze w Poznaniu jest jeślichodzi
        o ilość podobnie jak w Lublinie. Np. zabytkowych kosciołów jest w obu tych
        miastach po ok. 30. Poznań jest niezbt zadbany jeśli chodiz o architekturę -
        zbyt często są kontrasy - zabytkowe kamienice i nowsze wieżowce obok siebie -
        wiec w ogólbym odbiorze miasto bardzo na tym traci.
        Pozdrwiam!
        • ol4 Re: Stan zabytków w Olsztynie 14.04.05, 09:59
          W zyciu nie uwierze ze w Lublinie jest 2,5 tys zabytkow:) Bylem, widzialem i
          starowka wcale nie jest wieksza niz w Olsztynie...
          • Gość: H Re: Stan zabytków w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:13
            Bo starówka w Lublinie zrobiła sie za mała już XV wieku - już wtedy powstały 3
            koscioły poza murami. Lubelska starówka jest faktycznie bardzo mała, ale
            przytłaczająca większosć zabytków znajduje się poza nią. Np. na starówce sa 2
            koscioły, a 28 (zabytkowych) poza nią. Wszystkie cerkwie też sa poza Starym
            Miastem. Liczbę podaję po dokladnej analizie publikacji "Zabytki architektury i
            budownictwa w Polsce" t. 22, Województwo lubelskie, Warszawa 1995. Może po
            prostu nie wszystko co jest zabytkowe traktujesz jako zabytki. W Olsztynie
            pewnie jest więcej niż 400 zabytków, ale konserwatorzy zapewne nie objęli ich
            jeszcze ochroną (albo w ogóle nie obejmą). Zabytki to nie tylko koscioły,
            zamki, pałace i stare kamienice.
            Pozdrawiam!
            • Gość: Wielgibolo Re: Stan zabytków w Olsztynie IP: *.lublin.mm.pl 26.04.05, 16:13
              kolega Ol4 trochę przesadził. Starówka Olsztyńska jest ładna ale jej powierzchnia to najwyżej 1/3 lubelskiej, a wynika to w prosty sposób z historii obydwu miast. Lublin był zawsze ważnym ośrodkiem gospodarczym i miastem nieporównanie ważniejszym i większym niż Olsztyn. Stolica Warmii i Mazur do końca XIX wieku liczyła kilkanaście tysięcy mieszkańców,miała jeden kościół, zamek i trochę zabytkowych kamienic ( szczególnie te na dąbrowszczaków są warte uwagi), drugi kościół (piękny neogotycki kościół serca jezusowego) powstał tam dopiero na początku XX wieku
    • Gość: b28 Re: Stan zabytków w Olsztynie IP: *.go.net.pl 14.04.05, 10:17
      4 koscioly, 2 ratusze, kilka palacykow, zamek, areszt, kilka kamienic i to chyba koniec zabytkow:) Reszta to budynki stare i dlatego zapewne liczone jako zabytki. Ja juz wole nowy budynek niz stara rudere z komunalnymi mieszkancami.

Poznan zostal zniszczony w czasie wojny i prawie wszystko tam odbudowano, tak po socjalistycznemu, czy to tez zabytki?
      • Gość: H Re: Stan zabytków w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:18
        Oni to licza jako zabytki. W rzeczywistości raczej powinno sie
        powiedzieć "makiety na oryginalnych piwnicach". Ale jest tam też sporo
        oryginalnych zabytków - niektóre koscioły i większosć zabudowy w przełomu XIX i
        XX wieku, zamek cesarski, cytadela - wcale nie ta mało
        Ja jednak wolę stare rudery - warto im sie przyjrzeć i odkryć, o ile wiecej
        nasi przodkowie wagi przykładali do piękna niż my:-) Nawet nieduże domki na
        przedmieściach miewają bardzo interesujące dekoracje. O proporcjach starej
        architektury nie wspominając. A nowe wszędzie sa tak samo nijakie...
        Pozdrawiam i życzę jek najwięcej przyjemnosci w poznawaniu starych budynków i
        dostrzeganiu ich, fascynujących często, szczegółów!
      • oso1 Re: Stan zabytków w Olsztynie 22.04.05, 22:20
        A wcale że nie
        dzisiaj własnie przeczytałem na Allegro, że ktoś tam sprzedaje:
        "Antyk, waga - z 1964 roku"
        i się bardzo wkurzyłem, oj bardzo sie wkurzyłem ;)
        czyli generalnie ile to u nas antyków ;)

• Gość: H Re: Stan zabytków w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 22:35
          Niestety najwięcej w Polsce antyków mentalnych:)
          Co do wagi - wile takich ogłoszeń na Allegro i nie tylko - wielu sprzedających
          jest po prostu nieświadomych tego, co można nazwać zabytkiem i dlaczego, a co
          nazwane zabytkiem jest śmieszne:-)
          • Gość: mamut Re: Stan zabytków w Olsztynie IP: *.sympatico.ca 24.04.05, 01:10
            Chyba az tak tragicznie w Olsztynie z zabytkami nie jest.. inna sprawa ze
            pytanie co sie nazywa zabytkami.. jest masa nieco ruderowatych kamienic co do
            ktorych mam zastrzezenie czy maja jakakolwiek zabytkowa wartosc..no coz stare
            ale czy warto sie szarpac kazda rudere utrzymac przy zyciu? Moze te ktore sa
            nieco interesujace architektonicznie.. ktorych zachowanie faktycznie zostawia
            dla potomnych jakas sposcizne, ale o tak dla tego ze stary obiekt? No mam
            mieszane uczucia.. Dbac o to powinnismy aby zachowac jak najwiecej i w jak
            najlepszym stanie, ale badzmy realistami i wezmy pod uwage ze fundusze na
            restauracje zabytkow sa ograniczone.. dlatego chronmy najpierw to co
            najbardziej wartosciowe..

czuwaj
            • Gość: Lidia Re: Stan zabytków w Olsztynie IP: *.olsztyn.mm.pl 24.04.05, 12:51
              Cytat z "RAPORTU O STANIE ZABYTKÓW NIERUCHOMYCH - WNIOSKI
              OLSZTYN 2004"
              Na podstawie w/w oględzin zabytków nieruchomych stwierdzono następujący stan
              zachowania:
              a) budynki w dobrym stanie zachowania, nie wymagające przeprowadzenia
              prac: 54 obiekty;
              b) budynki w złym stanie zachowania, wymagające interwencji
              konserwatorskich lub budowlanych: 348 obiektów;
              c) budynki w bardzo złym stanie zachowania, zagrożone nieodwracalną
              destrukcją zabytkowej substancji lub katastrofą budowlaną, wymagające
              natychmiastowego podjęcia prac remontowych: 13 obiektów.

OGÓLNE WYTYCZNE KONSERWATORSKIE UMOŻLIWIAJĄCE TRWAŁE UTRZYMANIE ZABYTKÓW
              NIERUCHOMYCH
              W związku ze złym stanem zabytków wskazanym w w/w raporcie wskazane jest pilne
              podjęcie na terenie miasta Olsztyn kompleksowych działań w zakresie:
              a) naukowego badania i dokumentowania zabytków:
              - znajdujących się w stanie zachowania zagrażającym destrukcją;
              - poprzedzającego proces inwestycyjny jako standardowa dokumentacja
              przedprojektowa;
              b) prowadzenia prac konserwatorskich - działań mających na celu
              zabezpieczenie i utrwalenie substancji zabytku, zahamowanie procesów jego
              destrukcji oraz dokumentowanie tych działań;
              c) prowadzenia prac restauratorskich (w uzasadnionym przypadku) - mających
              na celu wyeksponowanie wartości artystycznych i estetycznych zabytku.

• Gość: H Re: Stan zabytków w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 13:23
                Dzieki za bardzo kompetentną odpowiedź! Wygląda na to że trochę w "Spotkaniach
                z zabytkami" przesadzili, ale i tak nie jest dobrze - jak zreszta w całej
                Polsce...
                Tak na marginesie - ostatnio byłem w Łucku - strasznie biedne miasto - aż
                szkoda patrzeć - ale zabytków niedawno odnowionych jest całkiem sporo - prawie
                całe stare miasto i dolny zamek (górny zamek to w ogóle atrakcja na skalę całej
                Ukrainy - wiec zawsze o niego dbali, ale pozostałe obiekty - widać, ze
                odnawiane niedawno). Na dolnym zamku na odnowienie czeka jeszcze w zasadzie
                tylko dawny klasztor szarytek a przy dawnym kolegium jezuickim (obecnie
                siedziba łacińskiego biskupa) też coś sie dzieje. A Łuck nie jest przecież w
                ogóle centrum turystycznym - mało kto tam z zagranicy zagląda, chociaż byłoby
                po co. Moglibyśmy się od nich uczyć - sa naprawdę niesamowicie biedni, ale o
                swoje dziedzictwo kulturowe dbają ile mogą - a warto zauważyć, ze akurat w
                Łucku większosci zabytków nie da się nazwac "ukraińskimi". Niestety reszta
                miasta - wygląda jak na nasze, polskie przyzwyczajenia - strasznie. W zasadzie
                poza starym miastem jedyne budynki które dobrze wyglądają, to siedziby polskich
                banków...
                Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka