Dodaj do ulubionych

Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajcie sie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 18:39
Jak 170 tys. miasto może być metropolią?
Olsztyn miesci sie w przedziale miast od 100-300 tys czyli miast średnich.
Tak samo jak : Legnica, płock, Elbląg, Toruń, Koszalin, Kielce, Kalisz,
Zielona Góra, Białystok, Radom , Opole , Gorzów....
te miasta są średnimi miastami a nie metropoliami. Choc tak szczerze mówiąc w
Polsce nie ma czegoś takiego jak metropolia bo nawet nie ma miasta ktore
mialoby 2 mln mieszkańców. Warszawie do 2 mln brakuje ponad pół miliona.
Metropolia to Londyn, Nowy York, Paryż. Ale nasz Olsztyn metropolią???? no
dajcie spokój
Obserwuj wątek
    • nekroskop88 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 19.03.06, 18:45
      O przepraszam, nam (Białystok), brakuje tylko 6 tysięcy do przekroczenia 300
      tys., poza tym tworzymy aglomerację z 370 tys. mieszkańców i nie zgadzamy się
      na umieszczanie nas w tym samym gronie miast co Płock czy Zielona Góra! :-)

A Warszawa ma ok. 2,5 mln mieszkańców, bo przyjezdni się nie meldują ;-)
      • generallo Olsztyniacy i Elblążanie 19.03.06, 18:48
        Zauważ że mieszkańcy zarówno Olsztyna jak i Elbląga,
        też w większości pracują w Warszawie
        i tylko na weekend pędzą 7 do domku :)
        • Gość: ToKu Tak, tak. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 18:56
          Szkoda, że nie zauważyłem ubytku niemal 100 tysięcy mieszkańców w dni robocze.
          Ty wiesz co ty piszesz, czy tak sobie bredzisz bez sensu i składu - jak z tym
          Poznaniem, co to w Twoich oczach jest prawie o połowę mniejszy niż w
          rzeczywistości.

Żal, że nie jest się stolicą województwa ... ściska, co?
          Ale nie martw się, macie za to prężnie rozwijającą się firmę medialną, ptasią
          grypę i niedaleko do Bydgoszczy.

Pzdr.
      • Gość: ted Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.olsztyn.mm.pl 26.03.06, 07:56
        W ramach eksperymentu przy czynnym poparciu Policji na "obwodnicy" Olsztyna
        ul . Wyszyńskiego opodal budynku firmy "Generali" - celem zabezpieczeń,
        przedłużono rozdzielający jezdnię "płotek" betonowym umocnieniem "fortecznym".
        Pomysł chyba "wypalił"-piesi zdyscyplinowanie maszerują po przejściach.
        Brawo Policja i "władze"-ale gdyby tak jeszcze zadbano o estetykę.
        Przybyła Wiosna bezlitośnie ujawnia brud i bałagan.
        "Betonowe przedłużenie" jest brudne- pełno na nim przylepionego błota
        -wystarczy OSKROBAĆ-czekanie na deszcz nic tu nie zmieni?
        Zaschnięte błoto trzyma się "mocno".
        A może dalej "eksperynentować" i w przyszłości "beton" pomalować
        w czarno żółte ostrzegawcze pasy?
        Kandydowanie do miasta "metropolii" - zobowiązuje!!
        • Gość: Porządny A auta też są takie zdyscyplinowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 16:50
          Czy też tam, gdzie jest znak "stać wzdłuż chodnika" tak czynią, zamiast
          zagradzać pieszym cały chodnik w poprzek? Przecież prowadzący auta czasem też
          chodzą przez jezdnię i po chodniku?
    • generallo Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 19.03.06, 18:46
      wszystko się zgadza poza tym że podajesz Toruń,
      jako miasto średniej wielkości
      bowiem toruń i okolice mają razem 350 tys.
      czyli są miastem dorównującym Poznaniowi,
      a Poznań jest stolicą regionu Wielkopolska :)
      • nekroskop88 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 19.03.06, 18:50
        Toruń z Bydgoszczą chciałeś napisać, Toruń bez Bydgoszczy to jedynie 208 tys. +
        jakieś 50 tys. na przedmieściach
        • Gość: ygth Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 18:53
          co ma do tego jakas aglomeracja. Liczy się tylko ludność w miastach
          patrz Katowice maja 312 tys mieszkancow a ich aglomeracja to juz 3 mln osob
          Opole ma 125 tys mieszkancow a aglomeracja 250 tys
          Kalisz ma 110 tys a aglomeracja kalisko-ostrowska 318 tys
          Legnica ma 105 tys mieszkancow a jej aglomeracja legnicka lubinska to okolo 200
          tys.

A Torun ma 205 tys mieszkancow jako miasto
          wiec porownuje sie je i z Elblagiem i Olsztynem

A białystok 293 tys mieszkancow i tez jest srednim miastem jak Olsztyn czy
          Legnica
          • nekroskop88 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 19.03.06, 19:09
            Nie można porównywać Białegostoku (dla ścisłości 295 tys. mieszk.) z Olsztynem,
            który nawet nie tworzy aglomeracji.
            • Gość: swiatowy Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.range81-154.btcentralplus.com 19.03.06, 21:04
              "Nie mozna porownywac Bialegostoku z Olsztynem" A z kim chcesz porownywac ten
              twoj Bialystok z Krakowem?Olsztyn wyglada bardziej "miejsko"niz ten caly
              Bialystok .Bialystok nie wyglada jak miasto prawie 300 tys widziales kiedys
              Katowice 310 tys? Wielopoziomowe skrzyzowania ,nowoczesne kilunasopietrowe
              biurowce a nie wiejskie drewniane chaty w centrum Jak miasta sredniej wielkosci
              jak Rzeszow Torun czy Bialystok maja miec taki status to 100%Olsztyn tez
              powinniem miec ale jak zawsze najwiecej do powiedzenia maja wieski z jakis
              elblagow.Nawet Zielona Gora powinna dostac taki status bo jest to miasto dosc
              dobrze rozwiniete
              • nekroskop88 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 19.03.06, 21:09
                Masz jakiś kompleks wsi, ciągle się czepiasz tych domków, a nie chcesz zobaczyć
                jaką rolę pełni Białystok w dziedzinie kultury czy nauki. Olsztyn nie tworzy
                aglomeracji, nie jest także ważnym ośrodkiem gospodarczym. To jest metropolia?
                Taki skok z miasta do metropolii, bez pośredniej aglomeracji, tak? Heh...
                Białystok można porównywać do miast zbliżonych ludnością - Katowic, Lublina,
                Bydgoszczy, Kielc czy innych.

Ale według Ciebie, każde miasto powiatowe powinno mieć ten status.
                • Gość: swiatowy Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.range86-141.btcentralplus.com 19.03.06, 21:28
                  A jaka role w dziedzinie kultury pelni Bialystok?Tak do Lublina i Kielc owszem
                  ale Bydgoszcz i Katowice to nie ta liga kolego a porownywac sobie mozesz nawet
                  i do Warszawy Zawisc Cie zrzera i tyle "metropolia"Olsztyn jak sie polaczy z
                  powiatami to bedzie miala wiecej niz "bialostocka" Zawisc jeszcze raz zawisc
                  • nekroskop88 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 19.03.06, 21:35
                    Haha śmieszny jesteś. Białystok też się połączy, tyle, że nam jeden powiat
                    wystarczy, by zebrać 500 tys. A co do kultury. Białystok to polskie centrum
                    sztuki lalkarskiej z najlepszym teatrem lalek i Wydziałem Sztuki Lalkarskiej
                    warszawskiej AT, do tego kilka lalkarskich teatrów prywatnych (Wierszalin, K3,
                    Kompania Doomsday, Akcja DZRT), które odnoszą sukcesy na świecie oraz
                    Międzynarodowy Festiwal Szkół Lalkarskich. Dużo w Polsce znaczy nasza
                    Filharmonia i filia warszawskiej Akademii Muzycznej, białostockie chóry też
                    odnoszą duże sukcesy. W Białymstoku znajduje się jedna z najlepszych polskich
                    galerii sztuki współczesnej - "Arsenał". Wkrótce ma być budowana opera i
                    centrum kulturalne "Węglówka". Poza tym działa Teatr Dramatyczny, kilkanaście
                    prywatnych galerii sztuki, Muzeum Podlaskie z kilkoma oddziałami, Muzeum
                    Wojska, Galeria sztuki rodu Sleńdzińskich, kilka domów kultury, biblioteki.
                    • Gość: swiatowy Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.range86-141.btcentralplus.com 19.03.06, 21:56
                      Co Ty tu klepiesz jakies bzdury jakies chory czy prywatne teatry lalkalskie,
                      biblioteki Co to ma byc? W Olsztynie tez sa 2 teatry (dramatyczny ma status
                      narodowego) muzea filharmonia dorzuce planetarium ba sa i biblioteki Bialystok
                      to moze byc atrakcja dla Lomzy czy Siedlec ale nie Olsztyna Zdarza sie ze
                      ludzie z Bialegostoku przeprowadzaja sie czy przyjezdzaja na studia do Olsztyna
                      odwrotnie raczej sie nie zdarza
                      • nekroskop88 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 19.03.06, 22:00
                        Frustrat z Ciebie ;-) Nie wierzyć faktom, poczytaj sobie np. o polskim teatrze
                        lalek i zobacz, które ośrodki są ważne (podpowiem - Białystok i Wrocław). I co
                        z tego, że Wasz dramatyczny ma status narodowego? A u nas taki status ma
                        filharmonia. A co do wyjazdu na studia to masz złe dane. Bardzo często ludzie z
                        Waszego województwa i z samego Olsztyna przyjeżdzają tu na studia - na Akademię
                        Medyczną, Muzyczną, Teatralną czy Politechnikę.
                        • the_jazz Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 20.03.06, 00:22
                          Ja myślę, że nawet nie ma co porównywać Olsztyna z Białym... Byłem w obu
                          miastach i stwierdzam jednoznacznie, że Białystok jest o klasę wyżej w
                          porównaniu do Olsztyna. Nie chodzi już tylko o same rozmiary miast, ale o
                          wygląd, zadbanie, czystość itd. W Białym jest po prostu przyjemnie, kulturka a w
                          Olsztynie? Chyba nie musze nic mowic, bo kazdy kto był, sam wie.
                          Ja jestem z Elbląga i pewnie przez Olsztyniaków moja wypowiedz zostanie
                          potraktowana tak, jak nekroskop88, ale coz... wisi mi to.
                          Mam wrazenie, ze Olsztynowi udalo sie chwycic na chwile wladzy (z
                          nieuzasadnionych powodow) i teraz bardzo chcieliby, aby ich miasto uroslo do
                          rangi metropolii. Niestety nie tak szybko da sie zrobic z wioski, ktora zostala
                          zdobyta konno cos wyjatkowego. Juz nawet w Elblagu jest lepiej niz u Was, ale
                          najlepiej jest odszczekiwac sie, ze elblążan czy białostoczan zżera z
                          zawiści/zazdrości. Prawda jest taka, ze my naprawde nie mamy Wam czego
                          zazdroscic. Jak jestem jeszcze sklonny uwierzyc, ze niektórzy w Elblagu nie moga
                          do konca zaakceptowac, ze Olsztyn dostal województwo tak Białystok? Bialystok
                          bije Olsztyn na glowe. I nie mowcie, ze ktos tu zazdrosci, bo tak naprawde to
                          Was kicha zżera. Z wielu powodów...

Pozdrawiam
                          • Gość: ToKu No to ja się zastanawiam, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 07:47
                            co robi Olsztyn tak wysoko w rankigach na jakość życia (czy coś w tym stylu),
                            choćby w zeszłorocznym Wprost? Gdzie był w tym rankingu Biały? Gdzie był Elbląg
                            (wzięli go w ogóle pod uwagę)

Dlaczego rok w rok wygrywa konkurs na najpięknięjsze miast Tour de Pologne
                            (który notabene przejeżdża i przez Elbląg - no nie?)

Kogo tu kicha zżera?

P.S. Wolę już miasto zdobywane konno i mieć dużo zabytkowych budynków niż
                            miasto, które wałczyło o każdą kamienicę tak zażarcie, że rzadko która się ostała.
                            A do mojej wioski przynajmniej nikt nie wjechał nieazauważony czołgiem do
                            centrum, bo zwyczajnie jest na to za duża!
                            • Gość: ToKu Polityka 2004 i Wprost 2005 - Olsztyn 5-te miejsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 15:22
                              A jak się was czyta, to można faktycznie dojść do wniosku, że tu jest do bani.

Na szczęście ja wierzę, że w Polsce są wolne media i że to nie zasługa układu,
                              że jesteśmy w obu rankingach bardzo wysoko.

Dla porówniania w rankingu polityki Elbląg, Białystok i Toruń poza pierwszą 20,
                              we Wproście Białystok łapie się w pod koniec pierwszej dziesiątki, Toruń pod
                              koniec drugiej, ale tu wiele miast nie było w ogóle branych pod uwagę jak np.
                              Elbląg.
                              • monika_z_kalisza Re: Polityka 2004 i Wprost 2005 - Olsztyn 5-te mi 20.03.06, 19:36
                                Ja jestem z Kalisza i szczerze mówiąc to moim zdaniem Olsztyn jest o klase
                                wyżej niż Białystok
                            • the_jazz Re: No to ja się zastanawiam, 21.03.06, 14:58
                              Z tego co wiem to tytul najlepszego miasta zeszlorocznej tour de Pologne zyskal
                              wlasnie ELBLAG. Nie wiem skad Wy te dane bierzecie...
                              I tak samo w tym roku TDP bedzie goscic w Elblągu.
                              • Gość: ToKu Oj, wydaje mi się, że mam rację (jak zwykle) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 18:10
                                langteam.bikeworld.pl/tour/?langteam=news2&id=323&dzial=3
                                tam masz podane, że Olsztyn wygrał trzykrotnie, jak sądze w latach
                                osiemdziesiątych nie przyznawano tego wyróżnienia, pozostają więc lata 2003,
                                2004 i 2005.

To tyle.

Linki do miejsc w rankingach Polityki i Wprost znajdź sobie sam
              • koczisss Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 20.03.06, 20:36
                Gość portalu: swiatowy napisał(a):

> "Nie mozna porownywac Bialegostoku z Olsztynem" A z kim chcesz porownywac ten
                > twoj Bialystok z Krakowem?Olsztyn wyglada bardziej "miejsko"niz ten caly
                > Bialystok .Bialystok nie wyglada jak miasto prawie 300 tys widziales kiedys
                > Katowice 310 tys? Wielopoziomowe skrzyzowania ,nowoczesne kilunasopietrowe
                > biurowce a nie wiejskie drewniane chaty w centrum Jak miasta sredniej wielkosci
                >
                Katowice są w GOP-ie i bez tych skrzyżowań nie poradziły by sobie, bo tam ruch
                nie jest tylko miejski, czyli katowicki, ale i z innych miast gopu.
                > jak Rzeszow Torun czy Bialystok maja miec taki status to 100%Olsztyn tez
                > powinniem miec ale jak zawsze najwiecej do powiedzenia maja wieski z jakis
                > elblagow.Nawet Zielona Gora powinna dostac taki status bo jest to miasto dosc
                > dobrze rozwiniete
        • Gość: mkpm Re: Bez przesady IP: *.c29.msk.pl 19.03.06, 22:08
          Poznań liczy prawie 600 tys.mieszk.,to trochę więcej niż 350 tys.
      • Gość: ToKu Poznań ma ponad pół miliona mieszkańców, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 18:51
        a toruń i oklice to nie to samo co miasto (no chyba, że pod Toruniem nie ma
        wiosek) - jak wliczysz okolice do poznania to pewno uzbierasz i milion (notabene
        Swarzędz i Luboń leżą bliżej Poznania niż Cichocinek i Aleksandrów Torunia)
        • nekroskop88 Re: Poznań ma ponad pół miliona mieszkańców, 19.03.06, 18:52
          Dokładnie. Aglomeracja Poznania to 943 tys. ludzi.
      • Gość: alfik Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.elb.vectranet.pl 20.03.06, 16:01
        Generallo,Poznań-samo miasto ma cos ok.600 tys.mieszkańcow.
      • koczisss Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 20.03.06, 20:34
        generallo napisał:

> wszystko się zgadza poza tym że podajesz Toruń,
        > jako miasto średniej wielkości
        > bowiem toruń i okolice mają razem 350 tys.
        > czyli są miastem dorównującym Poznaniowi,
        > a Poznań jest stolicą regionu Wielkopolska :)

Poznań ma ponad 500 tys. ludzi i piszę tu osamym mieście!
      • albertyn Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 21.03.06, 14:21
        Gratuluje wiedzy!
        Poznań jako stolica Wielkopolski ma 350 tyś...Obecnie ma PONAD 600 TYŚ.
        i JAK TORUN MOŻNA PRZYROWNAC DO POZNANIA! Pod jakim wzgledem...?
        200 tys Toruń takie zapyziałe miasto pełne pretensji- i w dodatku chce się
        kreowac na polską metropolię....!!!!!
        • Gość: thg Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 16:01
          a jak mozna mowic ze poznan ma ponad 600 tys skoro ma 550 tys.
    • being28 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 19.03.06, 18:56
      Pies ogrodnika - sam nie weźmie, innemu nie da. Typowo polskie:(
      • Gość: ted Re: Olsztyn i Metropolia!!! A gdzie porządek? IP: *.olsztyn.mm.pl 19.03.06, 19:25
        "Ślepy" na brud "magistrat"nie widzi że w jego najbliższym sąsiedztwie jest
        brudno.Topniejący śnieg bezlitośnie "ujawnia"-pozostałości sylwestrowych
        szaleństw(butelki-rozbite szkło papier itp-na wysepce-płotkach rozdzielającącej
        jezdnie.
        W krzakach-krzewach przy jezdni ul.1-go Maja-Piłsudzkiego nie lepiej- a przecież
        to centrum miasta kandydujacego do "metropolii". Skwerek przed ratuszem też nie
        zachwyca czystością.Czy ratuszowi pretorianie tego nie widzą.
        • Gość: kts Re: Olsztyn i Metropolia!!! A gdzie porządek? IP: *.olsztyn.mm.pl 19.03.06, 21:13
          Gdzie im do metropoli z tym brudem!!!!!chyba ze metropolia wsi.
    • Gość: Hakenbu Definicja słowa "metropolia"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 21:20
      Metropolia nie musi oznaczać mega miasta: Los Angels, czy innego Tokio od razu.
      Słowo to określa również miasto, którego znaczenie wybiega daleko poza jego
      granice. Nie wiem ile kilometrów, może świadczyć o "meropolitalności". Myślę,że
      już 50 km w warunkach polskich powinno dawać taki status. Olsztyn, wystarczy
      spojrzeć na mapę, jest taką metropolią, naturalną stolicą dla obszarów w
      promieniu co najmniej 100 km od jego granic.

Po prostu w takim obszarze brak jest dla Olsztyna konkurencji. Białystok mimo
      swojej liczebności to miasto bez wyrazu i infrastruktury i ciąży na nim
      wizerunek wielkiej wsi. Elbląg żyje w cieniu swoich wielkich sąsiadów z
      Trójmiasta i ani myśli zniżać się do konkurowania z jakimś tam Olsztynem.

Spojrzeliśmy na wschód i na zachód, spójrzmy na południe. Cóz tam mamy?: Łomżę,
      Ostrołękę, Ciechanów... brrr... Cóż przy takiej "konkurencji" Olsztyn nie musi
      się starać. I niestety nie stara się. Nie ma widoków na lotnisko, ani na
      porządne drogi, słowem Olsztyn okopuje sie w swojej prowincjonalności w błogim
      samozadowleniu, że i tak ludzie z Ełku, Lidzbarka Welskiego czy innego Pieniężna
      jeśli nie zdecydują się na migrację za granicę czy do Warszawy najpewniej
      wybiorą właśnie Olsztyn.
      • nekroskop88 Re: Definicja słowa "metropolia"... 19.03.06, 21:23
        A jakisz to wyraz i infrastrukturę ma Olsztyn? Nie rozśmieszaj mnie.
        • Gość: Hakenbu Re: Definicja słowa "metropolia"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 21:37
          Wszystko zależy od punktu widzenia. Olsztyn to miasto poniemieckie i choćby
          dzięki temu jest nieporównywalnie bogatsze we wszelkie instalacje, drogi,
          koleje, itp. niż miasta, które rozwijały się w zaborze rosyjskim a potem w II
          RP. Te pozostałości niestety stale niszczeją, a nowych prawie się nie buduje,
          mimo to Olsztyn sprawia wrażenie miasta średniej wielkości, ma róznorodną
          zbudowę, no i nie ma tutaj drewnianych chałup krytych strzechą nawet na
          przedmieściach.

Podeslij mi jakies fotki z centrum Białegostoku, albo jakiejś reprezentacyjnej
          dzielnicy to może zmienię zdanie. W Olsztynie na pewno bardzo razi brak choćby
          jednego bezkolizyjnego skrzyżowania, estakady czy jakiegokolwiek rozwiązania
          komunikacyjnego zrobionego z rozmachem na miarę wielkości miasta. W Białymstoku
          są estakady? Jeśli tak, to punkt dla niego :)

• nekroskop88 Re: Definicja słowa "metropolia"... 19.03.06, 21:39
            Zaraz coś wygrzebię.
            Mamy wiadukt i skrzyżowanie dwupoziomowe ;-)
            • nekroskop88 Re: Definicja słowa "metropolia"... 19.03.06, 21:42
              A zresztą, co ja będę upiększał rzeczywistość :-)
              Tu jest cały wątek o Białymstoku:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=29265615
              Są tu miejsca ładne i wspominane drewniane chatki. Ja tam się ich nie wstydzę,
              bez nich Białystok nie byłby taki jaki jest, jak to ktoś kiedyś powiedział :)
              • Gość: Hakenbu Re: Definicja słowa "metropolia"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 21:48
                To macie nawet kryte lodowisko? No, no...
                • nekroskop88 Re: Definicja słowa "metropolia"... 19.03.06, 21:49
                  Tak i nawet halę sportowo-widowiskową w budowie, dziwne prawda? ;-)
              • being28 Re: Definicja słowa "metropolia"... 19.03.06, 21:54
                Przez ostatnie kilkadziesiat lat Olsztyn i kilka innych miast nie mialo jakichkolwiek szans na rozwoj. Kasa szla do Warszawy i do kilku osrodkow w stylu Slaska gdzie pompowano pieniadze na wszelkie inwestycje jak np. huty, stocznie, jakies podobne zaklady. U nas zawsze byly koncowki i jakies ochlapy. Udal sie na szczescie Stomil. Dlatego trudno porownac nas z Toruniem (Kopernik i co jeszcze?), Bialymstokiem czy np. Lublinem. Biorac pod uwage to co zostawili nam Niemcy i do tego Matka Natura, przy rownych szansach Olsztyn powienien od dluzszego czasu rozkwitac. Nie ma u nas zadnego lotniska, nie ma pociagow (kilak godzin do Mikolajek to skandal), nie ma drog, nie mowiac juz o autostradach. Teraz jest szansa na wybicie sie, nie mozna dac sie znowu wyprzedzic przez slazakow, warszawiakow i reszte wszelkich przemyslowych wiosek.

Po okresie wyzysku przez cala Polske mamy moralne prawo do wyciagania kasy, niewazne jak to nazwac, czy to beda metropolie, czy tez sciana wschodnia. W Krakowie juz biadola, ze wschod zabiera im kase. Kazdy bedzie chcial wyciagnac ile sie da. Jak powiedzial poeta: Badź wierny. Idź... po kase;)

Ty też jesteś w układzie!!!
                • nekroskop88 Re: Definicja słowa "metropolia"... 19.03.06, 21:57
                  Kraków? Pupilek każdej władzy? Przykład - Nowa Huta.
                  Mekka turystyczna Polski i Europy. I oni jeszcze mają czelność jęczeć, że im
                  wschodnia Polska, ta gorsza, poniewierana część, zabiera pieniądze? Czas
                  najwyższy!
                  • Gość: Hakenbu Re: Definicja słowa "metropolia"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 22:22
                    Urodziłem się w Nowej Hucie. Wierz mi, nie chciałbyś tam zamieszkać, choć to
                    przecież "pupilek" PRLowski był....
                    • nekroskop88 Re: Definicja słowa "metropolia"... 19.03.06, 22:24
                      Tu nie chodzi o wygląd (chociaż mi się osobiście socrealizm podoba) tylko o
                      samą inwestycję ;-)
                • Gość: Hakenbu Olsztyński skansen. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 22:14
                  Narzekanie na PRL nie ma już sensu. Oceniać Olsztyn należy z pesrpektywy
                  ostatnich 16 lat. A wtedy okaże się, że Olsztyn miał nieszczeście być rządzony
                  przez ludzi bez wizji i pomysłu na miasto. Te kilkanascie lat, trzeba sobie
                  dobitnie powiedzieć, zostały zmarnowane. Nowych dróg jak na lekarstwo,
                  komunikacja miejska rodem z ktajów III świata, atut gęstych połączeń kolejowych,
                  spadek po Niemcach też z roku na rok jest sukcesywnie niszczony.

Olsztyn rozwija jedynie uniwersytet, ale to za mało, żeby miasto stało się
                  przyjazne dla mieszkańców. Trzeba skończyć z mentalnością "jesteśmy zapyziałą
                  prowincją, bo nam wredna Warszawa nie dała". A ile kasy z Unii nieudacznicy z
                  ratusza dla Olsztyna pozyskali w ostatnich latach i na co? Winę ponoszą sami
                  mieszkańcy, bo z uporem maniaka głosują na PRLowskich aparatczyków.

Czyżby ludzie nie mieli potrzeb i aspiracji, nie widza jak wyglądają inne
                  miasta? Nie chcą mieć chociaż choć jednej reprezentacyjnej ulicy, którą można by
                  się chwalić w folderach turystycznych i na pamiątkowych zadjęciach?

• nekroskop88 Re: Olsztyński skansen. 19.03.06, 22:16
                    I jak tam Hakenbu, pewnie zdania nie zmieniłeś? ;-)
                    • Gość: Hakenbu Re: Olsztyński skansen. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 22:20
                      Cóż... budowle sakralne macie okazałe i w ilości jak myślę mogącej spełnić
                      potrzeby co najmniej milionowego miasta. Ładne są parki i kamienice, ale samo
                      miasto od środka sprawia wrażenie góra 50tyś. lokalnego miasteczka. Olsztyn
                      ratują poniemieckie kamienice i starówka.

Dworzec PKP to takie samo badziewie co i w Olsztynie i dzisiątkach innych miast
                      w Polsce. Mimo wszystko zachęciłeś mnie do wizyty w Białymstoku, do którego
                      nigdy nie było mi po drodze. Zobaczę na żywo i wyrobię sobie samodzielną opinię.
                      • nekroskop88 Re: Olsztyński skansen. 19.03.06, 22:22
                        Białystok miał ładne centrum z XIX wieku, jednak większość kamienic była
                        żydowska, dlatego władze ich nie odbudowały. Poza tym część przepadła przy
                        wytyczaniu nowych ulic, np. naszej "trasy W-Z".
                      • nekroskop88 Re: Olsztyński skansen. 19.03.06, 22:27
                        A co do świątyń - jest ich tak dużo, bo Białystok jest wielokulturowym miastem,
                        stąd takie nagromadzenie :-)
                        • ol4 Dyskusja nie na temat 19.03.06, 23:53

Ludzie - to nie jest zagadnienie czy Olsztyn sie nadaje na metropolie , bo to
                          nie ma znaczenia. W tym kraju rzeczowe argumenty nie swiadcza o niczym. Wazne
                          jest to , ze WARTO miec na papierze status metropolii i o to Olsztyn walczy.

Natomiast co do Bialegostoku i innych miast - nie przecze ze 300 tys
                          mieszkancow robi wrazenie (zwłaszcza ze 50% z nich siedzi w USA i w Belgii :-),
                          ale prawda taka nekroskop ze w naszej czesci Polski , Bialystok ma opinie
                          duzego kołchozu i tego nie zmienisz.
                          Torun, Elblag, Olsztyn, nawet taki Grudziadz - to sa miasta.
                          A Bialystok w tym gronie zachowuje sie jak gó.. , ktore przyczepiło sie do
                          okrętu i krzyczy " Jazda ! Płyniemy! "
                          :-)
                          • nekroskop88 Re: Dyskusja nie na temat 20.03.06, 09:26
                            Może tak, może nie, ale obecnie znaczy więcej niż Olsztyn.
        • Gość: pawo Re: Definicja słowa "metropolia"... IP: *.ukonline.co.uk 22.03.06, 01:04
          Na pytanie skad, z Polski, pochodze zawsze odpowiadam, ze ze
          polnocno-wschodniej. Jesli rozmowca jest bardziej dociekliwy moge mu wposmniec o
          jeziorach czy tez fabryce opon, na ktorych on jezdzi lub siegnac do histori i
          wspomniec np. Korepnika a Ty ?
      • Gość: Alla Re: Definicja słowa "metropolia"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 01:30
        Gość portalu: Hakenbu napisał(a):
        > Olsztyn, wystarczy
        > spojrzeć na mapę, jest taką metropolią, naturalną stolicą dla obszarów w
        > promieniu co najmniej 100 km od jego granic.
        > Po prostu w takim obszarze brak jest dla Olsztyna konkurencji.
        Co ty człeku bredzisz????!!!! Gdybyś kiedykolwiek wyściubił nos za Olsztyn na
        te 100 km, to wiedziałbyś, że
        ok. 100 km na pn.zach. leży Elbląg, któremu "bliższy" jest Gdańsk nie tylko
        naturalnie
        mniej niż 100 km na pd.wschód leży Myszyniec - stolica "Kurpiaków" ;)))
        mniej niż 100 km na pd. Mława (mazowieckie)- Warszawa jest naturalną stolicą
        mieszkańców tego grodu
        Wszystko 100 km na zachód to wpływy pomorskie i kujawsko-pomorskie
        100 km na północ.... hihihihi rzeczywiście sądzisz, że region Kaliningradu
        uważa Olsztyn za swoją metropolię????!!!!!
        • Gość: lolq Re: Definicja słowa "metropolia"... IP: 217.97.164.* 20.03.06, 16:54
          Stolicą północno - wschodniego rogu mapy jest Białystok czy Wam się to podoba
          czy nie;]
          Metropolią możecie być co najwyżej dla Grunwaldu...
          • ol4 Re: Definicja słowa "metropolia"... 20.03.06, 17:10
            Bialystok to stolica Białorusinow conajwyzej. Nie sadze aby komukolwiek na
            Mazurach bylo z nim po drodze.
            • nekroskop88 Re: Definicja słowa "metropolia"... 20.03.06, 17:14
              I wice versa. Oba miasta mają inną historię, inną tradycję, inną kulturę i
              nigdy nie miały ze sobą żadnych związków.
              • ol4 Re: Definicja słowa "metropolia"... 20.03.06, 17:36
                Dokladnie. Dlatego zakonczmy ta bezsensowna dyskusje.

Wg mnie Olsztyn to "srednia" metropolia. Ale w gre wchodza pieniadze z UE i
                warto miec ten status na papierze. Nie sadze aby Bialystokowi stala sie krzywda
                jesli i my dolaczymy do grona.
    • Gość: ciekawy Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.03.06, 21:07
      Gość portalu: Trzezwy napisał(a):

> Warszawie do 2 mln brakuje ponad pół miliona.

Ponad pol miliona? Skad te dane?
    • maretina Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 20.03.06, 21:52
      Gość portalu: Trzezwy napisał(a):

> Jak 170 tys. miasto może być metropolią?
      jesli to jest warunek do zdobycia unijnej kasy to normalny czlowiek w takiej
      sytuacji loobuje "za" a nie "przeciw".naprawde martwisz sie tym, ze cos za te
      pieniazki mozna w miescie zrobic?
      • ol4 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 20.03.06, 23:35
        Bravo maretina :-) Niektorzy niestety zazdroszcza. Sami biedni to i Olsztynowi
        zle zycza.
        • Gość: alfik Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.elb.vectranet.pl 22.03.06, 18:28
          Tak bardzo mi was zal,nieszczesne miasto.
          • ol4 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 22.03.06, 21:24
            alficzek debilu nie szukaj tu kumpli
          • 999s Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 22.03.06, 21:49
            Alfik niepotrzebnie. Olsztyn naprawdę się bez Twojego żalu obejdzie. Lepiej
            spuść swój wzrok z Olsztyna niżej ku ziemi spójrz na swoje miasteczko. Skoro
            Elbląg jest taki fajowy to nie masz co się przejmować ta rachityczną stolicą
            województwa. Jeśli myślisz, że na tym forum wyleczysz się ze swoich kompleksów
            to się mylisz.

Po co więc tracisz czas i energię elektryczną na opluwanie i dosrywanie
            Olsztynowi, skoro mógłbyś zrobić coś pożytecznego dla twojego pięknego
            miasteczka np. pozbierałbyś psie kupy. Wszyscy byliby szczęśliwi. Olsztyniacy bo
            byś tu nie pluł i Elblążanie bo ich miasto byłoby czystsze i jeszcze piękniejsze.

• Gość: alfik Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.elb.vectranet.pl 23.03.06, 18:02
              I kto tu jest zakompleksiony?Naprawdę mi was zal,mieszkacie w tak nieszczesnym
              mieście,ze tego nie da sie wyrazić,wiem że prawda boli,ale innej nie ma.Wcale
              nie zachwalam mojego grodu,bo kto z kim przystaje -sam takim się staje,Elbląg
              to to takie troche mniejsze zadupie od waszego i to by bylo tyle.
    • Gość: elmagiko Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.dsl.pipex.com 25.03.06, 00:40
      Hmmm... Smutno mi sie zrobiło po przeczytaniu tego forum. Przez 6 lat mieszkałem
      w Białymstoku, przez ostatnie dwa w Olsztynie. Muszę powiedzieć ze kocham oba
      te miasta bo każde z nich jest inne i na swój sposób wyjątkowe. Dziwne sa wasze
      argumenty i to licytowanie zalet i wad.
      Teraz mieszkam za granica i tesknie tak samo za Białymstokiem jak i Olsztynem.
      Nauczcie sie kochać te miasta takie jak są BO WARTO!!!
      • Gość: Allenstein Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.zie.pg.gda.pl / *.zie.pg.gda.pl 25.03.06, 11:00
        ...Olsztyn, Elblag, czy Bialystok nigdy nie byly ani nie beda Metropoliami...
        nie posiadaja zadnych cech metropolii, ani szans rozwojowych...
        w Polsce uksztaltowaly sie w ciagu roznych procesow demograficznych,
        urbanistycznych, ekonomicznych, kulturowych 3 Metropolie w obecnych granicach:
        Poznan, Krakow i Warszawa oraz 2 metropolie na tzw.Kresach Wschodnich: Lwow i
        Wilno...
        oprocz tego w obecnych granicach znajduja sie zdegradowane powojennymi
        zniszczeniami i wyludnieniem 2 metropolie 'niepolskie': slasko-czesko-niemiecki
        Wroclaw [Breslau] oraz hanseatycko-pomorsko-niemiecki Gdansk [Danzig], ktory
        zreszta byl przez pewien czas [XV-XVIIw.] nawet glowna Metropolia tej czesci
        EUropy...
        • Gość: ToKu Śląsko - Czesko - Niemiecki, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 11:28
          Hanzetycko - Pomorsko - Niemiecki...

Z taką klasyfikacją to wszystkie metropolie w Polsce są "niepolskie"

Warszawa - Mazowiecko - Żydowska
          Kraków - Wiślańsko - Małopolsko - Żydowsko - Niemiecka
          Poznanń Polańsko - Wielkolpolsko - Niemiecka (Goplańska?)

A tak nawiasem mówiąc, to przecież nie o to, żeby miasta spełniały słownikową
          definicję metropolii tu chodzi, tylko o to, zeby dostać kasę z Unii. Jak tak do
          UE porównać, to metropolią w Polsce mienić by się mogła tylko Warszawa, ale cóż
          stopień urbanizacji nie ten...

Jak Unia chce dać kasę na ośrodki miejskie, to nie chcemy żeby było tak, że w
          Holandii i Belgii będzie dotowanych ośrodków po co najmniej kilka, a w większej
          było nie było Polsce - jeden albo dwa, stąd wynajdowanie metropolii na siłę.

A jeżeli kasę chce dostać (i ma na to szanse) Rzeszów, to dlaczego nie Olsztyn???
          • Gość: Allenstein Metropolia... IP: *.zie.pg.gda.pl / *.zie.pg.gda.pl 25.03.06, 11:52
            napisalem tam okreslenia przykladowe, podkreslajace dominujace cechy etniczno-
            kulturowe tych miast... chodzi o to, ze takie miasta/metropolie jak Krakow,
            Poznan, Warszawa ,a nawet Wilno i Lwow mozna okreslic jako typowo polskie, z
            dominujaca historia, kultura, architektura, sztuka, populacja 'polska'...
            natomiast Wroclaw, a w jeszcze wiekszym stopniu Gdansk to
            miasta/metropolie 'niepolskie' w momencie ksztaltowania sie i przez wieksza
            czesc swojego istnienia [do 1945]... to miasta multikulturowe i wielonarodowe
            [a w przypadku Gdanska wytwarzajace nawet wlasna swiadomosc narodowa], gdzie
            ludnosc, architektura i kultura typowo polska do 1945 istnialy tylko w
            minimalnym stopniu i mialy niewielki wklad w formowanie sie i rozwoj tych
            metropolii...
            • 999s Re: Metropolia... 25.03.06, 13:52
              Chodzi tylko o papier. Dzięki papierowi stwierdzającemu obszar metropolitalny
              można ciągnąć kasę. Jeśli chodzi o wielkość metropoli to taki Poznań przy Los
              Angeles wygląda o wiele żałośniej niż Olsztyn przy Poznaniu.

• Gość: alfik Re: Metropolia... IP: *.elb.vectranet.pl 26.03.06, 11:17
                Ta biurokracja kiedys zniszczy cala ta Unie Europejską.
              • Gość: swiatowy Re: Metropolia... IP: *.range86-134.btcentralplus.com 26.03.06, 12:21
                A niech buraki podusza sie z tej zawisci a jezeli chodzi o Poznan to wielkoscia
                blizej mu do Olsztyna niz Warszawy
                • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 13:15
                  A Ty byłeś kiedyś w Poznaniu?
                  • Gość: swiatowy Re: Metropolia... IP: *.range86-134.btcentralplus.com 26.03.06, 13:22
                    Bylem i w "metropolitalnym"Bialymstoku tez
                    • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 13:24
                      O Białymstoku nie wspomniałem!

A jak odniesiesz się do postu poniżej?

I odpowiedz, czy Poznaniowi bliżej powierzchnią do Warszawy, czy Olsztyna?
                      Liczby nie kłamią!
                    • nekroskop88 Re: Metropolia... 26.03.06, 13:33
                      > Bylem i w "metropolitalnym"Bialymstoku tez

w latach 70.? :-)
                • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 13:21
                  Warszawa pow. 517,9 km2
                  Poznań pow. 261,37 km2
                  Olsztyn pow. 87,89 km2

Z tego wynika, że Poznań od Warszawy ma powierzchnie mniejszą o 1,98 raza, a
                  Olsztyn jest mniejszy od Poznania o 2,97 raza.
                  Olsztyn jest mniejszy od Warszawy o 5,89 raza
                  No i komu bliżej do kogo?
                  • Gość: swiatowy Re: Metropolia... IP: *.range86-134.btcentralplus.com 26.03.06, 13:27
                    Jak sie nie myle to np.Tarnobrzeg ma wieksza powierzchnie niz Olsztyn czy
                    Bialystok
                    • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 13:30
                      No i co z tego?
                      Zapodałeś, że Poznań ma bliżej do Olsztyna niż Warszawy, a ja Ci tu udowadniam,
                      że się mylisz, nic więcej!
                      O Białymstoku nie wspominałem, bo to w tym momencie nie ma znaczenia!
                    • Gość: mm Re: Metropolia... IP: *.c29.msk.pl 26.03.06, 14:10
                      Wg mnie nie powinno się mierzyć wielkości miasta powierzchnia, którą dane
                      miasto zajmuje.
                      • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 14:59
                        Jeśli nie powierzchnią, o której zresztą nie ja zaczłąem, a światowy, to Olsztyn
                        jeszcze gorzej wypada w zestawieniu z Poznaniem:)
                        • Gość: ToKu Kocziss, lubię Cię, masz inteligentne posty, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 15:45
                          ale z przytoczonych przez Ciebie danych faktycznie wynika, że Poznaniowi bliżej
                          do Olsztyna niż Warszawy.

Olsztyn 87, Poznań 261, Warszawa 517. Po zaokrągleniu, które nic nie zmienia.

W liczbach bezwzględnych (bo w takich zda się winno się mierzyć komu do kogo
                          bliżej)
                          Poznań od Olsztyna dzieli 174, od Warszawy 256, czyli gdzie mu bliżej?

Ja czasem naprawdę uważam, że matematyka na maturze powinna być obowiązkowa.
                          Między innymi dlatego, że jest królowa nauk, ale nie tylko.

• Gość: bagiennapijawka Re: Metropolia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 13:28
                    Poznań jest mniejszy od Warszawy o 256,53 km2
                    Olsztyn jest mniejszy od Poznania o 173,48 km2.
                    No i komu bliżej do kogo?
                    Koczisss - i Tyś politechnikę kończył :)))))
                    • Gość: swiatowy Re: Metropolia... IP: *.range86-134.btcentralplus.com 26.03.06, 13:31
                      PO-570 Tys mieszkancow
                      OL-175 TYS
                      W-wa 1.7 mln
                      • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 13:33
                        NIe mieszaj ludności z powierzchnią!
                      • Gość: yui Re: Metropolia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 18:11
                        Wawa ma 1,6 mln,
                        Poznan 565 tys
                        Olsztyn 173 tys
                    • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 13:33
                      Nie licz powierzchnią, a ile razy jest mniejszy!
                      Jak napisałem wyżej, a to jest z wyliczeń, to Poznań od warszawy prawie 2 razy,
                      a dokładniej 1,98, a Olsztyn do poznania prawie 3 razy, a dokładniej 2,97.
                      Powierzchnia, którą tu odejmujesz nie ma znaczenia.

Podziel powierzchnię Poznania przez Olsztyna i wyjdzie ile razy jest mniejszy!
                      • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 13:37
                        Olsztyn ma powierzchnię niewiele większą od dzielnicy w Warszawie 'Wawer', która
                        ma 79 km2.
                      • Gość: bagiennapijawka Re: Metropolia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 13:43
                        Kiedy właśnie wyliczanie procentowe nie ma tu sensu :)))) Czy to nie Mark Twain
                        powiedział 'There are three kinds of lies: big lies, damned lies and
                        statistics'. Albo tego nie rozumiesz, albo uparłeś się manipulować liczbami. No
                        to żegnam.
                    • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 13:35
                      Olsztyn jest mniejszy od Poznania o 173,48 km2.

Czyli prawie 3 razy, bo Olsztyn ma zaledwie powierzchnię niespełna 88 km2.
                      • 999s Re: Metropolia... 26.03.06, 13:42
                        Wisła ma powierzchnię 110 km2. Czy to oznacza, że jest wielkim miastem?
                        • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 13:48
                          NIe o to mi chodzi. Imć swiatowy napisał, że Poznaniowi Blizej do Olsztyna niźli
                          Warszawy, a z tego wynika, że tak nie jest. I to pod względem infrastruktury, a
                          i także powierzchni Poznań jest bliżej Warszawy, takie są fakty, niestety!
                        • Gość: swiatowy Re: Metropolia... IP: *.range86-134.btcentralplus.com 26.03.06, 13:52
                          Nie wiem co ten kociss chce udowodnic? Rzeszow ma i mniejsza powierzchnie i
                          liczbe mieszkancow a status metropolii posiada(czego nie podwarzam)Moze dlatego
                          ze lezy na poludniu a Olsztyn na polnocy tak jak Bialystok a status metropolii
                          to jednak awans ekstraklasa polskich miast Kociss chyba wie ze jednak Olsztyn
                          jest ciut atrakcyjniejszy niz Bialystok i to go boli prawda kociss?
                          • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 13:55
                            To Ty chyba jakiś tępy jesteś, czy co?

Napisałeś, że Poznaniowi bliżej do Olsztyna, niż Warszawy, a ja tylko
                            przedstawiłem liczby (fakty), że jesteś w błędzie. Białegostoku, ani Rzeszowa
                            nie mieszam!

Punktem odniesienia jest Warszawa, która jest ponad 5 razy większa od Olsztyna,
                            nie całe 2 razy od Poznania i to tyle.
                            A Olsztyn prawie 3 razy mniejszy niż Poznań!

Stad wniosek, ze Poznaniowi blizej do Warszawy niż Olsztyna!
                            Trudno pojąć?
                            • Gość: swiatowy Re: Metropolia... IP: *.range86-134.btcentralplus.com 26.03.06, 14:06
                              To Ty chyba jakis tepy jestes albo takiego udajesz Wielkosc miasta okresla sie
                              liczba mieszkancow a nie powierzchnia i to tez nie zawsze(jak w przypadku
                              Bialegostoku ktory napewno nie sprawia wrazenia wiekszego miasta niz Olsztyn)
                              po2 powierzchnia Bialegostoku jest podobna do powierzni Olsztyna to nie podawaj
                              tu jakis bzdurnych porownan z dzielnicami Warszawy
                              • nekroskop88 Re: Metropolia... 26.03.06, 14:08
                                Olsztynowi pod każdym względem jest daleko do Poznania, więc bez względu na to
                                światowy co weźmiesz za kryterium (ludność, powierzchnię czy kryterium)
                                Poznaniowi zawsze będzie bliżej Warszawy.
                                • Gość: swiatowy Re: Metropolia... IP: *.range86-134.btcentralplus.com 26.03.06, 14:15
                                  Tak Jezeli chodzi o ludnosc to Poznan "ma blizej do W-WY")roznica "tylko" ponad
                                  1.1 mln mieszkancow
                                  • nekroskop88 Re: Metropolia... 26.03.06, 14:16
                                    Taaaa i z tego wyciągasz wniosek, że Poznań ma bliżej do Olsztyna - różnica
                                    tylko pół miliona :-)
                                    • nekroskop88 Re: Metropolia... 26.03.06, 14:16
                                      o przepraszam - 400 tys.
                                      • Gość: swiatowy Re: Metropolia... IP: *.range86-134.btcentralplus.com 26.03.06, 14:27
                                        Miedzy innymi ale daj juz spokoj z tym Poznanien OLSZTYN TO MIASTO KTORE MA
                                        SPORO DO ZAOFEROWANIA NIESTETY OD DAWNA RZADZONE PRZEZ LUDZI KTORZY MAJA NIC DO
                                        ZAOFEROWANIA i chyba tu lezy problem
                                        • nekroskop88 Re: Metropolia... 26.03.06, 14:29
                                          O właśnie, bo o tym miał być wątek.
                                        • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 14:58
                                          I problem z takimi jak Ty zadufanymi w sobie palantami!
                                          • Gość: alfik Re: Metropolia... IP: *.elb.vectranet.pl 27.03.06, 17:53
                                            Olsztyn nekropolią...
                              • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 14:57
                                Głupku, jeszcze raz powtarzam, że Białegostoku tu nie mieszam, a po drugie sam
                                zacząłeś pisać o wielkości miast pod względem powierzchni. Jeśli przyjmiemy
                                kryteria ludnościowe to Olsztyn w stosunku do Poznania, a tym bardziej Warszawy
                                jeszcze bardziej blado wypadnie!
                                W przypadku porównania Olsztyna i Poznania powierzchniowo to jest jak 1:2,97, a
                                ludnościowo to już 1:3,11!!!
                                • 999s Re: Metropolia... 26.03.06, 16:01
                                  Dobra. Olsztyna nie ma co porównywać do Poznania jest to zbędne. Trzeba
                                  zaznaczyć iż na początku wieku miał on circa 5 tys. mieszkańców, po II wojnie pi
                                  razy drzwi 40 tys., teraz ma ze 180 (niecałe). Widać , że się rozwija, ma potencjał.

Chodziło mi tylko o to by zwrócić uwagę , ż słowa "metropolia" jest śliskie. I
                                  czasami używane ni przypiął ni wypiął. Z pktu widzenia powiedzmy Liczbarka
                                  Warmińskiego Olsztyn może uchodzić za metropolię, z pktu widzenia Blągów nie
                                  może, ale np. Poznań może. Z pktu widzenia Nowojorczyka (bo przeca w Stanach
                                  ;ludzie miewają farmy o powierzchni większej niż Olsztyn, Poznań i delty Wisły)
                                  i Olsztyn i Poznań są po prostu miasteczkami- muszymi kropkami na mapach.

• Gość: alfik Re: Metropolia... IP: *.elb.vectranet.pl 26.03.06, 17:29
                                  Z tych 88 km2 niech podadza ile jest wody,a ile lądu.
                                  • 999s Re: Metropolia... 26.03.06, 17:57
                                    Alfik weź goń się i popodliczaj areał upraw buraków cukrowych w swoim miasteczku.
                                  • Gość: xyz Re: Metropolia... IP: *.olsztyn.mm.pl 26.03.06, 18:42
                                    > Z tych 88 km2 niech podadza ile jest wody,a ile lądu.

Wody mamy sporo, ale to dobrze. Olsztyn i tak ma dosyć dużą gęstość
                                    zaludnienia - 1 978 os./km².
                • Gość: alfik Re: Metropolia... IP: *.elb.vectranet.pl 26.03.06, 16:59
                  ŚWIATOWY,nie porownuj poteznej aglomeracji,jaką jest niwątpliwie Poznań, do
                  swojej nadjeziornej wioski.
                  • Gość: swiatowy Re: Metropolia... IP: *.range86-134.btcentralplus.com 26.03.06, 18:58
                    Z punktu widzenia Elblaga Poznan jest potezna agromeracja ale nie Warszawy i
                    blizej mu do Olsztyna czy chce czy nie co do Ciebie kociss to jednak nie umiesz
                    prowadzic kulturalnej dyskusji i wystaje Ci sloma z twoich bialoruskich
                    walonkow Nie nabijaj postow na tym forum a zajmij sie lepiej problemami
                    waszej "metropolii"
                    P.S CZy to prawda ze mieszkancy waszej"metropolii"robia dalej zakupy u ruskich
                    na bazarach?
                    • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 19:11
                      Tobie też człowieczku dużo brakuje do kultury!
                      Jak dobrze pamiętam, nie ja pierwszy zacząłem pyskówki, lecz ty!
                      I nie mówię tu oczywiście o dzisiejszym dniu!

A czy będę tu pisał, to nie twój zasrany interes!

Rozumiesz, czy powtórzyć jeszcze raz?
                      • Gość: swiatowy Re: Metropolia... IP: *.range86-134.btcentralplus.com 26.03.06, 19:23
                        Nie przypominam sobie zebym kiedykolwiek urzadzal z Toba pyskowki na forum
                        Bialystok zawistny karzelku
                        • koczisss Re: Metropolia... 26.03.06, 19:36
                          Nie, rzuciłeś się na mnie jaś świnia na gó.. na olsztyńskim forum!
                          Bo napisalem, że jestem z Białegostoku i coś człowieczku Ci się nie spodobało!
        • Gość: swiatowy Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.range86-134.btcentralplus.com 26.03.06, 13:42
          Olsztyn i Bialystok posiadaja szanse rozwojowe(Najwieksze miasta stolice swoich
          regionow) Elblag nie (lezy za blisko trojmiasta i nie jest to osrodek o
          znaczeniu nawet regionalnym)
        • maretina Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 27.03.06, 10:42
          Gość portalu: Allenstein napisał(a):

> ...Olsztyn, Elblag, czy Bialystok nigdy nie byly ani nie beda Metropoliami...
          > nie posiadaja zadnych cech metropolii, ani szans rozwojowych...
          > w Polsce uksztaltowaly sie w ciagu roznych procesow demograficznych,
          > urbanistycznych, ekonomicznych, kulturowych 3 Metropolie w obecnych
          granicach:
          > Poznan, Krakow i Warszawa oraz 2 metropolie na tzw.Kresach Wschodnich: Lwow i
          > Wilno...
          > oprocz tego w obecnych granicach znajduja sie zdegradowane powojennymi
          > zniszczeniami i wyludnieniem 2 metropolie 'niepolskie': slasko-czesko-
          niemiecki
          >
          > Wroclaw [Breslau] oraz hanseatycko-pomorsko-niemiecki Gdansk [Danzig], ktory
          > zreszta byl przez pewien czas [XV-XVIIw.] nawet glowna Metropolia tej czesci
          > EUropy...

no i co? wywod piekny a co to ma do pieniedzy z UE?dlaczego nie widzisz w tym
          szansy rozwoju miatsa, tylko gledzisz jakies kocoboly?
          • Gość: swiatowy Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.range86-134.btcentralplus.com 27.03.06, 13:10
            Wiedza czysto ksiazkowa z historii dobry z ekonomia na bakier
            • maretina Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 27.03.06, 13:49
              Gość portalu: swiatowy napisał(a):

> Wiedza czysto ksiazkowa z historii dobry z ekonomia na bakier

z potrzebami mias i ich mieszkancow rowniez. nie przyjmuje nawet do wiadomosci,
              ze ktos na takich warunkach chce nam dac kase.
              • ol4 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 27.03.06, 23:31
                Maretina - madra z Ciebie dziewczyna :) ale chyba nie jestes tu dlugo , radze
                Ci nie gadac z glupkami. Forum stwarza iluzje rownosci, ale pamietaj ze alfik
                to burak z Elblaga i nie ma pojecia o czym pisze, podobnie jak allenstein.
                Takze pal ich licho
          • edico Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajcie 28.03.06, 01:56
            Olsztyn rozwijał się tylko w swej historii ze wzglęgów politycznych. Zresztą i
            uwarunkowań ku temu nie ma zbyt obiecujących. Taka - przynajmniej moim zdaniem -
            jest naga prawda. Ambicje mogą tylko sprzyjać łączeniu i zagospodarowywaniu
            tego, czym region ten obdarzyła natura w sposób korzystnie wywarzony. Sama
            historia wytyczyła zupełnie niezłe szanse egzystencji tego miasta i regionu. Dla
            ich zrealizowania potrzeba czegoś więcej oprócz nikomu nie potrzebnej
            pomnikomanii czy fanaberii nawiedzonych. Olsztyn jest pięknym miastem i nie
            pozwólmy psuć jego dla czyichś indywidualnych nie skoordynowanych z niczym
            ambicji. Nie ma żadnego problemu - oprócz decyzji - popwiększenia Olsztyna o
            zabudowywane od lat tereny leżące daleko poza granicami miasta. Głównym
            problemem jest sprawa urbanizacji tego tereny chociaż by tylko po to, by
            wojewoda wzorem humoru suwałkach nie musiał wydawać zarzadzenia o zakazie
            przeganiania krów. Miasto, to nie tylko ilość ludności czy km. kwadratowych, ale
            również miejsca pracy i związany z tym styl życia czy mentalności mieszkańców.
            Urbanistycznie Dywity czy Keźliny już dawno są w mieście. Miejsca pracy coraz
            bardziej przesuwają się w kierunku Jonkowa. Klebark wcale nie długo chyba będzie
            nowym Pieczewem. Pozostaje mi tylko złożyć gratulacje dla walczących o lotnisko
            w Dajtakach nie dostrzegających tego, co się dzieje w Stawigudzie.

Chłopcy, ahoj! Niebieskie morze lśni :))
            • Gość: swiatowy Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.range81-151.btcentralplus.com 28.03.06, 13:54
              Edico jaka historie i wzgledy polityczne masz na mysli? ta przed czy powojenna?
              bo moim zdaniem to tylko co dostalismy po wojnie od komunistow to OZOS i
              dozynki to tyle Olsztyn nigdy nie byl pupilkiem centrali zawsze warszawka
              traktowala Nas jak wies kolo Lanska i tak jest do dzisiaj moze dlatego ze
              Olsztyn nigdy nie mial dobrego polityka ktory by Nas godnie reprezentowal na
              szczeblu centralnym No bo kto? Florek? Konopczyna?
              • wpi05500 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 28.03.06, 16:41
                Białystok jest w Polsce dopiero od 1918 roku (i to z przerwami, kiedy powrócił
                do białoruskiej macierzy). Wyniki referendum w 1939 wyraźnie pokazały gdzie
                Białystok powinien zostać. Gdyby nie ludność napływowa po wojnie (drugiej
                światowej) to większość ludności Białostoczcyzny byłaby prawosławna.
                Białystok jest historycznie częścią Wielkiego Księstwa Litewskiego, które mimo
                że w unii z Koroną to jednak stanowiło oddzielne państwo.
                • nekroskop88 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 28.03.06, 16:52
                  Białystok jest w Polsce od unii lubelskiej, czyli od 1569 roku. Dopiero w 1807
                  roku znalazł się w zaborze rosyjskim i został stolicą Obwodu Białostockiego, a
                  w 1842 roku Białystok włączono do guberni grodzieńskiej.
                  • wpi05500 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 29.03.06, 09:26
                    Białystok uzyskał prawa miejskie dopiero w 1692. Granica pomiędzy Wlk.
                    Księstwem Litewskim, które było odrębnym organizmem państwowym, przebiegała
                    rzeką Białką, w poprzek dzisiejszego Białegostoku. Reszta należała do Podlasia -
                    krainy, która została siłą przyłączona do Korony, tak jak Ukraina. Ale czy
                    była to Polska? W XVI wieku po polsku mówiły tam tylko spolonizowane elity.
                    • Gość: MIESZKANIEC Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:36
                      Olsztyn i metropolia.
                      Dobry żart :))
                      Syf na ulicach,brak kultury-co jest zreszta najbardziej widoczne również na
                      ulicach..
                      Aaaa tam szkoda słów
                      • wpi05500 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 29.03.06, 10:28
                        Dogadał kocioł garnkowi, a sam smoli.
                        Jedno prowincjonlane miasteczko kłóci się z drugim prowincjonalnym miasteczkiem
                        o to które jest metropolią.
                        I Olsztyn i Białystok są bardzo podobne, obie miejscowości to dziury, obie też
                        mają jakiś tam obszar oddziaływania, etc. Żadne z nich nie spełnia definicji
                        metropoli.
                        Ale tu nie o definicję chodzi tylko o kasę z Brukseli. I się nie dziwię, że
                        Olsztyn czy Kielce o to walczą. Na Kresach Wschodnich jest tylko jedno miasto,
                        które naprawdę coś znaczy - Lublin.
                        • Gość: swiatowy Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.range86-134.btcentralplus.com 29.03.06, 10:47
                          Olsztyn to nie kresy wschodnie tak naprawde to nawet nie lezy na wschodzie Tak
                          w dzisiejszych czasach Lublin znaczy bardzo duzo tak jak Torun czy Czestochowa
                          • wpi05500 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 29.03.06, 11:02
                            Kresy Wschodnie w pojęciu umownym, jako najsłabiej rozwinięte obszary Polski.
                            Pod ten termin łapie się również np. Świętokrzyskie, Podregion Radomski i
                            Ostrołęcko-Siedlecki, choć czysto geograficznie wygląda to trochę inaczej...
                            • Gość: swiatowy Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.range86-134.btcentralplus.com 29.03.06, 11:21
                              Wlasnie to wszystko jest pojeciem umownym Bogata Warszawa tez lezy na wschodzie
                              a np slabo rozwiniete jest zachodnioporskie sam Szczecin rozwija sie slabo nie
                              mowiac juz o Koszalinie a Slupsk w pomorskim? ale wracajac do tematu oczywiscie
                              Olsztyn nie jest zadna metropolia tak jak polowa z tych miast ktora ten status
                              posiada jest "metropolia"dla regionu a z punktu widzenia Warszawy to Poznan tez
                              nia nie jest
                    • koczisss Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 29.03.06, 12:21
                      No, a Olsztyn to piastowskie miasto, czyż nie tak?
                      Nie rozśmieszaj człeku!
                      • wpi05500 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 29.03.06, 13:30
                        Pokaż miejsce, w którym twierdziłem, że Olsztyn jest miastem piastowskim... Ja
                        nigdy tego nie twierdziłem... Olsztyn ma wspaniałą historię i każdy
                        olsztynianin jest z niej dumny...
                        • koczisss Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 29.03.06, 20:12
                          Z niemieckiej historii tego miasta?

Jeśli Olsztyn nie jest mastem całkowicie polskim, bo historia była taka, a nie
                          inna, to po co czepiasz się Białegostoku, który ma w swych dziejach również
                          epizody niepolskości?

Białystok dostał prawa miejskie jeszcze za I Rzeczypospolitej i znajdował się
                          wtedy w Koronie. Fakt, później był pod panowaniem pruskim, carskim, a w 1919
                          roku znów pod polskim. A Olsztyn dopiero po 1945 stał się polskim miastem!
                          • wpi05500 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 30.03.06, 11:01
                            Oj widzę, że z historią u Ciebie na bakier... Warto się podszkolić...
                            • koczisss Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 30.03.06, 17:42
                              Gdzie nie mam racji?
                • koczisss Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 29.03.06, 12:20
                  Ha ha ha!
                  Przed wojną prawosławnych w Białymstoku prawie nie było, gro ludności stanowili
                  Żydzi, Polacy, Niemcy, a gdzieś na szarym końcu byli Rosjanie i Białorusini!
                  • Gość: Allenstein Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.zie.pg.gda.pl / *.zie.pg.gda.pl 30.03.06, 12:25
                    ...Koczisss ma niestey racje- Olsztyn dopiero po 1945 roku znalazl sie w
                    granicach Polski... i wszytskie bajki wscikane w szkolach dzieciakom, ze w 1945
                    roku 'powrocil do Macierzy' to socjotechniczne poematy pisane w latch
                    powojennych przez moskiewsko-warszawskich 'uczonych', a obecnie zaadaptowane
                    przez katolicko-narodowych 'myslicieli'...
                    ..przed 1945 Olsztyn byl teoretycznie w granicach Rzeczypospolitej przez okres
                    1466-1772, ale tak naprawde byl w granicach warminskiego dominium biskupiego,
                    ktore tylko uznawalo zwierzchnosc Krola Polskiego -ale nawet w tym krotkim
                    okresie zwierzchnosci ludnosc w wiekszosci byla niemiecka ,a jezeykiem
                    urzedowym byl niemiecki!!!...
                    ..i bzdura,ze wszytscy Olsztynianie sa dumni z historii Olsztyna: z czego maja
                    byc dumni z morderstw, gwaltow, grabierzy dokonywanych na rodowitych
                    mieszkancach w 1945 i z wypedzen ludnosci [ktorej pewna czesc przed wojna
                    przyznawala sie do Polskosci] po 1945 ??? powody do dumy,heheh, prymitywy!!!..
                    • maretina Allenstein 30.03.06, 12:36
                      jesli ktos w tym watku zachowuje sie prymitywanie to tylko Ty.nic nie
                      rozumiesz, malo wiesz a pienisz sie jakbys zywil sie platkami mydlanymi.
                      normalny czlowiek nie nabija sie z bolesnej historii, bo tworzyli ja ludzie,
                      ktorzy w tragicznych okolicznosciach stracili rodzine, dobytek a czasem nawet
                      zycie. wstydz sie prymitywie.
                      • Gość: Allenstein Re: Olsztyn, Metropolia IP: *.zie.pg.gda.pl / *.zie.pg.gda.pl 30.03.06, 13:43
                        eeh, prymitywna polska kobieto -Ty nawet nie rozumiesz tego co czytasz...
                        Ja w zadnym slowie NIE nabijam sie z tragicznej historii ludzi, co wiecej,
                        bardzo mi przykro, ze ta historia jest niedoceniana i pogardzana - i nawet nie
                        wolno w tym kraju pisac o prawdziwej, tragicznej historii i prawdziwych
                        mieszkancach...
                        jezeli juz sie nabijam, to z prymitywow, ktorzy po 1945 zasiedlili te piekne
                        ziemie i urocze miasta, tworzac nowa 'sztuczna' historie...
                        • maretina Re: Olsztyn, Metropolia 30.03.06, 14:07
                          rozumiem co czytam i nie sadze, zebym zasluzyla sobie swoja wypowiedzia w tym
                          watku na obelge "prymitywna". Ty owszem: w kliku postach. cham, burak, prostak,
                          ignorant.....slowem: elektorat samoobrony lub pisu.
                          • Gość: xyz Re: Olsztyn, Metropolia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 13:30
                            lepsza nie jesteś, tylko prostactwo odpowiada obelgami na obelgi
                            słowem:zajmij się kajtkiem
                            • maretina Re: Olsztyn, Metropolia 31.03.06, 13:58
                              Gość portalu: xyz napisał(a):

> lepsza nie jesteś, tylko prostactwo odpowiada obelgami na obelgi
                              > słowem:zajmij się kajtkiem

odczep sie od kajtka, ok? z nim nie dyskutujesz. ty jestes prostakiem, bo
                              wiesz, ze matke najlatwiej zaatakowac krzywdzac jej dziecko. jestes takim samym
                              prostakiem jak allenstein.nie wstydze sie w tym watku zadnej swojej wypowiedzi.
                              to ty wstydz sie tego, ze w taka dyskusje wplatujesz bogu ducha winne dziecko.
                              nie potrafisz zajac tematem watku? to zamkij swoja buzi i zabierz paluchy z
                              lawiatury.
                    • wpi05500 Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci 31.03.06, 12:10
                      Ok. Czyli rozbiorów nie było, bo m.in. Prusy zajęły de facto swoje ziemie,
                      które tylko teoretycznie należały do "Rzeczpospolitej".
                      Widać, że historia nie jest Twoją największą stroną. W większości miast
                      Rzeczpospolitej językiem powszechnie używanym w tamtych czasach był niemiecki.
                      I nikomu to nie przeszkadzało. Ludzie porozumiewali się w wielu językach.
                      Południowa część Prus Książęcych oraz południowa Warmia była zamieszkana przez
                      osadników z północnego Mazowsza, dlatego też ten region został nazwany
                      Mazurami. I ludność na tym obszarze przez wieki porozumiewała się dialektem
                      mazurskim i warmińskim języka polskiego.
    • Gość: Jan Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.olsztyn.mm.pl 31.03.06, 16:17
      Często bywam w Olsztynie bo mam tu rodzinę niestety to bardzo brzydkie miasto
      oprócz starówki.Czy władze miasta nie widzą tych dziurawych ulic,zaniedbanych
      budynków i śmieci na ulicach?Wstyd,olsztyniacy.
      • Gość: olo3oo Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 17:17
        Po pierwsze co to za metropolia bez ; lotniska { jest w rzeszowie}- a szymany
        to przeciez pic.. .,po drugie bez dobrych polączeń pkp - do wawy jezdzi się
        coraz dłużej .,po trzecie bez dobrych połaczeń z resztą kraju - drogowych .W
        koncu zobaczcie na centrum - mikro starówka , alfa i wiecej co - poniemieckie
        rudey - Warszawska , Pienieżnego - obok dziki gaj jakieś chaszcze aż do
        kosciuszki - za 100 lat powstanie tam park .. che che . Jestem olsztyniakiem
        ale jak czytam o metropolitalnosci Olsztyna to mie skręca .Ludzie czy wyście
        och... jęli ? To miasto żyje jeszcze z przeciętnego uniwerku , i pracy ludzi
        na zachodzie poza tym niestety to prowincja na końcu - dosłownie świata.A w
        około zobaczcie to najbardziej zapadły region naszego kraju .. .
        • Gość: gocha Re: Olsztyn i Metropolia!!! No ludzie opamiętajci IP: *.ols.vectranet.pl 08.06.06, 14:21
          Własnie po to aby bylo lotnisko i przebudowa infrastruktury potrzebny jest
          status metropolii.
          Skoro mieszkasz w Olsztynie dziwni mnie Twoje podejscie do sprawy. Przecietny
          uniewerek - a co? nie skonczyles? My zyjemy z pracy ludzi na Zachodzie? - skąd
          ten wniosek? Twoi Rodzice na Ciebie pracują? Czy może Żona lub dziewczyna? Na
          mnie i na wielu moich znajomych na pewno nie...
          A prowincjonalizm zawdzieczamy właśnie takim mieszkańcom jak Ty... nic tylko
          pogratulować i postawy i poglądów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka