Dodaj do ulubionych

ZOMO Małkowskiego

02.10.06, 15:27
Pragnę złożyć wyrazy uznania Panu Prezydentowi naszego miasta, za doskonale
zorganizowaną sobotnią akcję przeciwko olsztyńskim pseudokibicom. Brawo! Nie
ma to jak sprawne służby prewencyjne, które trzęsły portkami podczas zadymy i
ograniczyły interwencję do minimum ale którym nie zabrakło odwagi żeby
zatrzymać kilku przypadkowych małolatów i udzielić
im "upomnienia". "Upominali" ich całą drogę do komisariatu, potem jeszcze
dokonali drobnych poprawek na miejscu. Najmłodszy z zatrzymanych chłopców po
zwolnieniu z aresztu został odwieziony do szpitala z podejrzeniem obrażeń
wewnętrznych. Dzieci spędziły w areszcie całą noc, nie zostały nawet
opatrzone. Rodzicom odmówiono kontaktu z nimi. Jeden z ojców niemal został
pobity, gdy poprosił o widzenie z synem. To chore... Jak czuli się rodzice
takich 14, 15latków, którym na drugi dzień oddali synów ledwo żywych, w
zakrwawionych ubrankach? Czyżby gimnazjalista, ktory wraca od koleżanki a ma
akurat pecha mieszkać w pobliżu stadionu stanowił zagrożenie publiczne tak
wielkie, żeby go panowie mundurowi mieli prawo skatować niemal do
nieprzytomności? Czy tak ma wyglądać bezpieczny Olsztyn??
Obserwuj wątek
    • Gość: fidel Re: ZOMO Małkowskiego IP: *.olsztyn.mm.pl 02.10.06, 15:44
      przecież wszędzie są kamery i wszystko widać, kto skąd szedł i dokąd
    • edico Re: ZOMO Małkowskiego - poważny błąd 02.10.06, 16:10
      Po pierwsze - Art. 1.1 Ustawy o Policji a szcególnie pkt 6 tego artykułu
      negastywnie weryfikuje tego rodzaju sugestie a art. 3 delikatnie przypomina o
      obowiązujących uregulowaniach odsyłając do innych aktów prawnych.

Po drugie - Art. 16.1. mówi: W razie niepodporządkowania się wydanym na
      podstawie prawa poleceniom organów Policji lub jej funkcjonariuszy, policjanci
      mogą stosować następujące środki przymusu bezpośredniego... A który to
      policmajster jest w stanie wskazać i zacytować konkretny przepis, na podstawie
      którego stwierdza naruszenie obowiązujacego stanu prawnego upoważniającego go do
      zastosowania takiego przymusu wynikającego z...

Bzdury zatem acan opowiadasz, choć osobiście współczuję tym służbom zagonionym w
      kozi róg między prawem, kościołem a społeczeństwem.

W tej kwestii, kochasiu Ty mój rycerzu w lśniacej zbroi, zauważ różnicę pomiędzy
      podkuwaniem koni a zabijaniem bazyliszków.
      • Gość: Ola jaki blad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 16:18
        Edico..ma racje...Przesadzasz gosciu z tym maltretowaniem niewiniatek.
        pewnie twoj smarkacz sie tam znalazl a teraz jeczysz i o pomste wolasz. A po
        cholere zes go tam wysylal?
        Od wielu lat juz wiadomo ze dzieci nie wysyla sie na mecze pilki noznej.
        • silverwitch Re: jaki blad? 02.10.06, 16:53
          Na mecz? Dwójka tych młodszych nawet nie była na tym meczu, przypadkiem znaleźli
          się blisko ale poza terenem stadionu. Zostali zgarnięci z chodnika, nawet nie
          uciekali bo nie wiedzieli co sie dzieje. Zgarnęli też chłopaczka, który czekał
          na przystanku na autobus... Widocznie policjantom brakowało do kompletu i
          zgarniali z ulicy kogo popadnie. Bandytów uciekających miedzy blokami olali. Po
          co się męczyć, prawda?
          Prosto z mostu i na temat - policjanci pobili DZIECI. Dzieciaki w wieku
          gimnazjalnym przy ktorych nie znaleziono niczego bardziej niebezpiecznego niż
          telefon komorkowy. Nie zarejestrowały ich też kamery, bo niby jakim cudem.
          Jedynym dowodem popełnienia przestępstwa była ich obecność w pobliżu miejsca
          zajścia. Czy to wystarczający powod, żeby skatować dzieci w radiowozie a potem
          im poprawic na komendzie? No to ja dziękuję za taki system...
          • edico Re: jaki blad? 02.10.06, 17:08
            silverwitch napisała:

> ...Czy to wystarczający powod, żeby skatować dzieci w radiowozie a potem
            > im poprawic na komendzie? No to ja dziękuję za taki system...

Myślę, że wystarczy. Dzieci powinne wyrobić sobie świadomość istniejącego
            niebezpieczeństwa własnej obecności w tłumie. Skoro nie wyrobiłeś(aś) instyktu
            samozachowawczego u własnych dzieci, koszty Twoich błędów wychowawczych ponoszą
            one same i nie jest to miejsce na gorzkie żale i szukanie winnych.
            • silverwitch Re: jaki blad? 02.10.06, 17:20
              Nie pobił ich tłum tylko policjanci - stróżowie prawa, którzy mają chronić
              między innymi takie dzieciaki, właśnie w takich sytuacjach. Całe szczęście moje
              dziecko jest jeszcze za małe, żeby zaplątać się w cos takiego, ale jak pomyślę
              sobie, że za pare lat jakiś przepompowany testosteronem psychopata może wysłac
              je do szpitala w imię "prawa" to robi mi sie zimno. Edico, zastanów się nad tym
              co piszesz...
              • edico Re: jaki blad? 02.10.06, 19:55
                silverwitch napisała:

> Nie pobił ich tłum tylko policjanci - stróżowie prawa, którzy mają chronić
                > między innymi takie dzieciaki, właśnie w takich sytuacjach.
                Czy widziałeś, jak te Twoje dzieciaki wracają w tłumie ze szkoły? Bardzo często
                się zastanawiam, kogo tu winić p rodziców czy szkołę? Biorąc jednak pod uwagę,
                że w szkole spedzają zaledwie kilka godzin, przewaga - niestety - leży po
                stronie rodziców i częściowo także najbliższego środowiska. Nie sądzę, by tyle
                "zaściankowego animuszu" rodem z wiejskiej zabawy zaszczepiano w szkole :(

> Całe szczęście moje
                > dziecko jest jeszcze za małe, żeby zaplątać się w cos takiego, ale jak pomyślę
                > sobie, że za pare lat jakiś przepompowany testosteronem psychopata może wysłac
                > je do szpitala w imię "prawa" to robi mi sie zimno.
                Ti martw się na przyszłość. Za parę lat będzie za późno. Na dzień dzisiejszy
                masz już amnestię dla maturzystów a w roku nastepnym może być amnestia dla
                drugorocznych. W tym tempie za parę lat świadectwa będa otrzymywali uczniowie
                tylko za sam fakt wpisania się na listę uczniów w tej czy innej szkole.
                Perspektywa bardzo klarowna dla szkół i nauczycieli (chyba się przekwalifikuję -
                hi), tylko co z tym wychowaniem???

> Edico, zastanów się nad tym co piszesz...
                No cóż, najpierw stań się odpowiedzialnym rodzicem. Po tem być może będzie
                okazja porozmawiać o Twoim sposobie spoglądania na świat.
            • Gość: ToKu Policja bije. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 17:27
              Jest brutalna.

O tym też wiadomo nie od dziś,że lepiej nie znaleźć się na dołku bo się dostanie.
              I na nic potem skargi do przełożonych i sądu. Wiadomo, albo bili tak, że nie
              widać, albo będą utrzymywać, że przywieziono Cię w takim stanie i cały
              komisariat to potwierdzi. Więc w sądzie będzie Twoje słowo, przeciwko słowu
              kilkunastu policjantów.

Naprawdę nie życzę Ci Edico, żeby Cię gliniarze podczas jakiejś akcji
              przypadkiem zawinęli, ale wówczas miałbyś okazję przekonąć się o czym mówię.
              Wystarczy, że pomylą im się adresy (były takie przykłady) i zamiast sąsiada
              złodzieja zawitają do Ciebie.
              Albo przypadkiem zostaniesz ogarnięty przez awanturującą się część tłumu. Nie
              było to podczas zamieszek w tą sobotę, ale na własne oczy widziałem jak policja
              mocno dowaliła starszemu panu, który spokojnie sobie siedział (w sensie nie
              wykonywał żadnych gwałtownych, tudzież agresywnych ruchów), a ogarnęła go
              policyjna tyraliera (możę nie miał siły uciekać? - trybuna odkryta, mecz z Legią
              co go przegraliśmy 6:1, czy jakoś tak).
              Widziałem też jak na koncercie pan policjant poganiał pałką po plecach (mocno)
              dziewczynę, której wczesniej kazał się rozejść (nie tylko jej), dziewczyna
              wykonywała jego polecenie, ale że była w stanie wskazującym, to robiła to wolno
              (zdaniem pana policjanta - za wolno).
              Pamiętam, jak kolega na przystanku Woodstock w 1997 podszedł do suki, żeby
              zapytać się o godzinę, zrobił to kulturalnie, w odpowiedzi dostał wiązankę
              mocnych słów, nie wytrzymał odpowiedział Ty dla mnie też jesteś..." i spędził w
              tej suce czas do wieczora (o godzinę pytaliśmy się rano, przed południem).
              Pocieszenie, że go wypuścili i nie pobili.

Przykłądy można mnożyć, tylko, żeby to zauważyć, to trzeba czasem też wyjść z
              domu, a nie siedzieć w trójkącie praca - monitor - ekran.
              • edico Re: Policja bije. 02.10.06, 20:07
                Drogie dziecię, wyobraź sobie, że 15 lat już kiedyś skończyłem i z gliniarzami
                niejednokrotnie miewałm do czynienia z mieszanymi uczuciami najprawdopodobniej z
                obydwu stron. O tym wiem zarówno ja jak i ci, którzy ponosili określone
                konsekwencje. Niestety albi i stety, ludzie są wszędzie. Problem polega
                natomiast na braku wyobraźni.

Na mecze nie chodzę już od wielu lat przede wszystkim ze względu na towarzystwo
                gdzie indziej legitymujące się zaświadczeniami lekarskili na jakieś dyslektyki
                czy inne odchyły, których jakoś na tych meczach dostrzec nie mogłem poza
                nieodpowiedzialnością własnego postępowania.

Skoro wspominasz mi o Woodstoku (wolę inny rodzaj muzyki), czy podrzucić Ci link
                do info z postępowania prokuratorskiego dot. imporez organizowanych nad jez.
                Lednickim?

Skoro rozmawiamy o konkretach, nie móew mi o tym, że w Ameryce murzynów biją.
            • Gość: T2 Re: jaki blad? IP: *.olsztyn.mm.pl 02.10.06, 17:29
              edico czy ty nie jesteś przypadkiem policjantem? Może pójdziesz do przedszkola
              wpajać maluchom instynkt samozachowawczy za pomoca pałki? Szkoda słów...
              • maretina a ja naiwna sadzilam 02.10.06, 18:25
                ze policja podlega pod komendanta glownego policji. teraz czytam, ze pod
                Małkowskiego... no, no, no. ma facet mozliwosci.
                • Gość: T2 Re: a ja naiwna sadzilam IP: *.olsztyn.mm.pl 02.10.06, 18:38
                  A komendant to niby pod kogo?
                  • maretina Re: a ja naiwna sadzilam 02.10.06, 18:44
                    Gość portalu: T2 napisał(a):

> A komendant to niby pod kogo?

nie mam wystarczajacej wiedzy, zeby powiedziec Ci pod kogo podlega komendant
                    glowny policji, moze pod ministra mswia... nie wiem. na milion procent nie pod
                    Małkowskiego.
                    slyszales, zeby komendanta policji ( chociazby miejskiej)powolywal prezydent
                    miasta? wow!
                    • Gość: me Re: a ja naiwna sadzilam IP: *.160.234.225.olsznet.ec.pl 02.10.06, 18:54
                      To proste: komendant miejski pod komendanta wojewódzkiego, ten pod głównego a
                      ten z kolei pod ministra swia. Jak czytam niektórych z was to płaczę ze smiechu
                      i zajady mi pękają :) Okazuje się, że na mecze chodzą tylko dzieci, starcy i
                      kobiety w ciąży. skąd w nich tyle wigoru, żeby rozwalić bramę i wbiec pomimo
                      ochrony na boisko. Podziwiam ich :) Zomo nie jest Pana Małkowskiego. Nie
                      mieszjacie Go do tej sprawy.
                      • Gość: T2 Re: a ja naiwna sadzilam IP: *.olsztyn.mm.pl 02.10.06, 19:41
                        Gość portalu: me napisał(a):

> To proste: komendant miejski pod komendanta wojewódzkiego, ten pod głównego a
                        > ten z kolei pod ministra swia.

Przeczytaj regulamin organizacyjny Urzędu Miasta to będziesz wiedzieć kto i pod
                        kogo podlega. Komenda Miejska Policji jest jednostką, którą bezposrednio
                        nadzoruje prezydent miasta. Co widać na załączonym obrazku.
                        • silverwitch Re: a ja naiwna sadzilam 02.10.06, 19:59
                          Teraz będziecie się kłócić kto i pod kogo podlega. Jak jesteście tacy
                          zaangażowani to może znajdźcie mi ustawę, która daje policji prawo do
                          wymierzania sprawiedliwosci na własną rekę. Czy znęcanie się nad zatrzymanymi
                          jest legalne? Dlaczego nie spacyfikowali tych bydlaków nazywających siebie
                          kibicami już na stadionie? Łatwiej było zrobić łapankę, gdy najwięksi zadymiarze
                          uciekli między bloki (nikt ich nawet nie gonił). Potem grupki pijanych kiboli
                          krążyły po osiedlach a nikt nawet palcem nie kiwnął bo służby były zajęte biciem
                          kilkunastu zatrzymanych. Nie wiem kto pod kogo podlega ale za bezpieczeństwo
                          miasta odpowiedzialny jest Prezydent.
                        • edico Re: a ja naiwna sadzilam 02.10.06, 20:14

> Gość portalu: me napisał(a):
                          >
                          > > To proste: komendant miejski pod komendanta wojewódzkiego, ten pod główne
                          > go a
                          > > ten z kolei pod ministra swia.
                          >
                          > Przeczytaj regulamin organizacyjny Urzędu Miasta to będziesz wiedzieć kto i
                          > pod kogo podlega. Komenda Miejska Policji jest jednostką, którą bezposrednio
                          > nadzoruje prezydent miasta. Co widać na załączonym obrazku.

Taaaaa.... :))
                          Czy coś do tego jeszcze możesz coś ciekawego dodać :))
                        • Gość: me Re: a ja naiwna sadzilam IP: *.olsztyn.net.pl 03.10.06, 07:56
                          T2 poczytaj ustawę o policji i będziesz wiedział więcej i przy okazji powiedz
                          mi o jest dokumentem wyższej rangi: ustawa czy regulamin urzędu miasta? Mi nie
                          odpowiadaj bo ja wiem ale doczytaj dla siebie.
                      • Gość: ToKu Nie twierdzę, że na mecze chodzą tylko starcy i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 19:48
                        dzieci.

Śmiem natomiast twierdzić, że na mecze chodzą również normalni ludzie, o czym
                        policja zdaje się czasami zapominać.

Jak już się ruszą to uciekaj komu życie miłe, bo leją i chyba nie specjalnie
                        patrzą kogo.
                        • Gość: T2 Re: Nie twierdzę, że na mecze chodzą tylko starcy IP: *.olsztyn.mm.pl 02.10.06, 20:07
                          Gość portalu: ToKu napisał(a):

> Jak już się ruszą to uciekaj komu życie miłe, bo leją i chyba nie specjalnie
                          > patrzą kogo.

No i właśnie o to chodzi. Narozrabia bandyteria, oberwą przy okazji niewinni ludzie.
                • edico Re: a ja naiwna sadzilam 02.10.06, 20:11
                  maretina napisała:

> ze policja podlega pod komendanta glownego policji. teraz czytam, ze pod
                  > Małkowskiego... no, no, no. ma facet mozliwosci.

Ba... Jest w układzie :))
                  • Gość: Beno Re: a ja naiwna sadzilam IP: *.um.olsztyn.pl 03.10.06, 18:28
                    te możliwości to odpowiedzialność za zapewnienie bezpieczeństwa Tobie, twojej
                    mamie, bliskim i twojemu majatkowi (gdyby sie pzrypadkiem znalazł na drodze
                    przemarszu grupy dzieci powracających od kolezanki. Być może w przyszłosci
                    odkryjesz,że sprawowanie funkcji publicznej zobowiązuje i nakłada wiecej
                    odpowiedzialności niż daje możliwości, między innymi z powodu pernamentnej
                    kontroli społecznej. Pozdrawiam
                    • edico Re: a ja naiwna sadzilam 03.10.06, 18:35
                      Gość portalu: Beno napisał(a):

> ... Być może w przyszłosci
                      > odkryjesz,że sprawowanie funkcji publicznej zobowiązuje i nakłada wiecej
                      > odpowiedzialności niż daje możliwości, między innymi z powodu pernamentnej
                      > kontroli społecznej. Pozdrawiam
                      O tym wcale nie musisz mnie przekonywać i nie jest to jakaś retoryczna przekora.
                      Nie wiem natomiast, czy przekonałeś o tym wszystkich olsztyńskich
                      funkcjonariuszy publicznych, bo mamco do tego pewne wątpliwości :)

Również pozdrawiam
              • edico Re: jaki blad? 02.10.06, 20:10

> edico czy ty nie jesteś przypadkiem policjantem? Może pójdziesz do przedszkola
                > wpajać maluchom instynkt samozachowawczy za pomoca pałki? Szkoda słów...

Serdecznie dziękuję ci za "ty" drogi chłopcze. Mam nadzieję, że twoje dzieci
                trochę więcej z przeszkola wyniosą.
                • Gość: 6zmysł Re: jaki blad? IP: *.olsztyn.mm.pl 02.10.06, 20:18
                  Panie edico, pięknie to brzmi, czy tak należy się do Pana zwracać?
                  Bzdury Pan piszesz, z góry osądzasz nie znając człowieka i jego wychowania,
                  wstydź się Pan.
                  • edico Re: jaki blad? 02.10.06, 22:55
                    Forma postów w zupełności wystarczy za cenzurkę prezentowanej postawy i nie ja
                    muszę się tego wstydzić.
    • Gość: swiatowy Re:Kibic Stomilu nie bandyta IP: *.range86-143.btcentralplus.com 02.10.06, 21:16
      Pamietam mecz Stomil-Motor Lublin w 2 lidze w 87 roku siedzialem wtedy pod
      trybuna kryta a zaraz na dole siedziala kilkudziesiecio- osobowa grupa kibicow
      Motoru ,ktora to po jakims czasie sprowokowala awanture na stadionie Rozpoczela
      sie bitwa pomiedzy kibicami Motoru a bardziej krewkimi kibicami Stomilu ,w
      wyniku czego na stadionie wybuchla panika a po chwili "wjechalo" ZOMO
      rozdzielajac paly na prawo i lewo bijac przy tym dzieci,osoby postronne i ludzi
      starszych To co zrobila na ostatnim meczu policja czyt.19 ,20 letnie
      koty,odbywajace sluzbe w policji to zwykle odreagowanie strachu przed
      wygolonymi sterydowcami-bandytami na 14,15 letnich dzieciach Ich sie bali na
      dzieciach odreagowali Reasumujac Polandia to dziwny kraj rozniacy sie tym od
      tej cywilizowanej Europy ze tam MUSZA udowodnic ci ze jestes winny a tu to ty
      MUSISZ udowodnic ze jestes niewinny
    • darek2104 Re: ZOMO Małkowskiego 07.10.06, 10:44
      Również grtuluję, bandytów na Syberię można wywieźć do pracy przy wyrębie lasów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka