luna37 14.11.06, 15:48 Wedle zyczenia macie 4:))) na początek mój obiadek: 2 bułki + 1 jałowcowa + 3 kubek kawy :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luna37 Re: Gotowanie 4 IP: 62.29.133.* 14.11.06, 23:05 Mamy 4 więc po co meczyc się na terójce??? sery pleśniowe sa najlepsze do panierowania, ale trzeba smazyc je na głębokim tłuszczu, bardzo gorącym i bardzo szybko :))) to wiem:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 15.11.06, 07:50 W głębokim, pierwsze słyszę? Camembetra trzeba przed panierowaniem nadziubdziać całego widelcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna37 Re: Gotowanie 4 IP: 62.29.133.* 16.11.06, 19:11 tak mi mówili z tym serem...tacy znajomi chińczycy...:) ja dziś dziecku zaserwowalam parówki zapiekane w serze żółtym :) parówki byly swieże ser nie bardzo ale i tak smakowało:) było zrobiona a'la hot dog :) a jutro wyjedżam ałuzbowo to pewnie sobie hamburgera zrobi:) obiady ma w szkole :) jak wróce to może kanapki z serem mu zrobię :) za to w niedzielę...oooo już sie szykuje na lasagne ...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 16.11.06, 22:07 To może za tydzień Luna zjemy wspólnie?????? Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 17.11.06, 07:29 Na kolację był makaron z twarogiem. Makaron ugotować, polać stopionym masłem na to pokruszyc twaróg, posypać cukrem i cynamonem. Proste i napchać się można :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 18.11.06, 21:53 makaron z twarogiem nazywa się ,,kaczy żer'' Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 20.11.06, 08:04 Ja lubię takie jedzenie, smakowało zabójczo, dawno tego nie jadłam. Niektórzy robią makaron z solą i ze śmietaną. Takiego nie próbowałam. Upiekłam ciasto z jabłkami. To moje najprostsze. 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki mąki, niepełna szklanka cukru, pełna łyżeczka proszku do pieczenia , 4 jajka, owoce. Margarynę rozpuścic i wystudzić. Potem wszystko wymieszac dokłądnie tylko łyżką. Najpierw jajka mieszałam takim mieszadełkiem drucianym. Z mąką ostrożnie, bo jajka są i mniejsze i większe. Jabłka w plasterki na ciasto, miałam 2 akurat, wgnieść trochę, posypać odrobiną cukru i cynamonu. Piec w 170 stopni. Nie wiem ile, zależy jaki kto ma piekarnik, najlepiej zajrzeć po 1/2 godzinie, wsadzić wykałaczkę i zobaczyć czy sucha, czy jeszcze 15 czy mniej, czy więcej. Ciasto można robić z różnymi owocami, ja na ciepłe posypuję jeszcze odrobiną cukru, dlatego do ciasta daję niecałą jego szklankę. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 20.11.06, 09:00 Lubię makaron z twarogiem i śmietaną. Ja piekłam murzynka z rodzynkami. Przepis potem ,bo wnuk nie daje pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 22.11.06, 11:55 Wczoraj upiekłyśmy z koleżanką gofry. I o dziwo tym razem nie wywaliłyśmy korków :) Zjedliśmy z dżemem wiśnowym, posypane cukrem pudrem, mmm, pychota, osób chętnych do jedzenia było 4, zniknęły w mgnieniu oka :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 22.11.06, 13:38 Lustro,widzę że lubisz słodkości. Ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna37 Re: Gotowanie 4 IP: 62.29.133.* 22.11.06, 22:17 a ja jestem na suchej karmie od kilku dni :(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 23.11.06, 07:44 Oj lubię słodkie :) Tylko piec nie lubię , ale czasem piekę. Na suchym jedzeniu moge wytrzymać 2 dni, ale jestem nieszczęśliwa nawet gdy przez jeden dzień nie ma obiadu. Ziemniaczki :) Wczoraj mamuśka zrobiła krokiety z mięsem. Ze skrzydeł z indyka. Ugotowane i zmielone z machewka i przyprawami, dobre były, jednakże wolę z twarogiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 23.11.06, 16:12 U mnie raz w tygodniu musi byc upieczone ciasto i niekoniecznie w sobotę. Latem natomiast co 2 dzien robię coś na zimno z galaretka i bitą śmietaną.Pycha. Z twarogiem robie pyszne pierogi,mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
luna37 Re: Gotowanie 4 27.11.06, 20:22 A ja wczoraj popelniła piers indyka duszona w ziołach i białym winie..:))) Pychota:))) Odpowiedz Link Zgłoś
luna37 Re: Gotowanie 4 28.11.06, 23:22 bo zeżerli....:D ja też nie spróbowałam...:D a że wena kucharzeniowa ogarnia mnie raz na miesiąc...wiec teraz poczkamy do grudnia :))0 A tak generalnie wszem i wobec dzis jadłam pyszna pizze u bystrej...jej farsz...marzenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
luna37 Re: Gotowanie 4 02.12.06, 22:39 pytaj bystrej...ja wiem tylko że bylo super i było tam coś jak pomidor i ser:) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 07.12.06, 11:00 Zrobiłam szybkie pączki twarożkowe. Tylko chyba powinnam była dodać alkoholu, za dużo tłuszczu mi się napiły, no i chyba lepiej było dać olej niż smalec, no cóż, zdobyłam doświadczenie ;) 3 jajka, 1 serek homogenizowany, 1/2 szklanki mąki, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 250 dkg smalcu lub oleju do smażenia, cukier puder do posypania. Wąski garnek najlepiej. Jajka z serkiem wymieszać, a mąkę z proszkiem i potem dodać ją do jajek, wymieszać ponownie. Smażyć wkładając małą łyżeczką pączusie, albo dużą ale wtedy połowę łyżki, przewracać w tłuszczu. Usmażone kłaść na papierowe serwetki, potem serwetki zmieniać, na koniec posypać pudrem. Miałam dziki pomysł wyciągając je z garnka delikatnie szczypcami do grilla :) Mimo iż trochę nie wyszły zostały pożarte w tempie błyskawicznym. A może Wam wyjdą lepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 07.12.06, 23:39 farsz do pizzy ;cebula,pieczarki,chuda kiełbasa np.ogonówka,papryka świeża, oregano,pieprz,sol. na to świeże pomidory ,oliwki,starty ser i do pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 08.12.06, 07:26 Ciekawy skład. Moja mama nie robi z kiełbasą, pieczarkami cebulą i serem albo zamiast kiełbasy szynka i ananas, oliwek nie lubię(no do greckiej się przekonałam)ani oregano, bo moim zdaniem dominuje smak potrawy. Każdy lubi co innego. Sama pizzy nie popełniłam. Boję się drożdżowego. Zresztą drożdżowe podobno udaje się dopiero wtedy, gdy się jest babcią ;) więc mi nie wyjdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna37 Re: Gotowanie 4 IP: 62.29.133.* 11.12.06, 20:20 bystra jest:) to jej wychodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 13.12.06, 21:50 Lustereczko nie oglądaj się na mamę tylko sama coś wyczaruj. Idą święta,niepowtarzalna okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 14.12.06, 07:25 Nie biorę się za: drożdżowe, czerninę, zupę serową, bo i tak mi nie wyjdzie takie jak mamy :) Na święta kompot z suszonych owoców i marzy mi się sernik, na kruchym cieście, musze poszukać jakiegoś przepisu. Wczoraj robiłam placki pankracki: mąka, szczypta soli, łyżeczka cukru, mleko, starte jabłka, jajko i rodzynki. Zamerdać. Smażymy, mniam. Zjadłam z cukrem, a połówek ze śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 15.12.06, 21:37 A z pierogami jak stoisz? Robisz czy tylko jesz? Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 02.01.07, 07:52 Na święta pierogi z kapustą i grzybami, i uszka połówek zrobił. Były pyszne :) Ja upiekłam sernik (rany, chyba 3 raz w życiu :)) i nawet wyszedł :) i zrobiłam kompot wigilijny. Na Nowy rok połówek upiekł roladę z karkówki faszerowana mielonym mięsem i było oczko z buraków :) ładnie wyglądały plastry. A ja zrobiłam roladę makową, ale dałam za dużo maku i mi się nie chciała zwinąć. Nic to, taka też była dobra :) Jak i co połówek robi w kuchni, to mnie Bystra nie pytaj. W kuchni sie tylko kłócimy, on musi tam zawsze być sam, sam robi i sam podaje, a ja się wkurzam, że nie mogę wejść do kuchni. Więc jak on robił roladę, ja sprzątałam u rodziców, jak ja robiłam swoją, on poszedł robić do mojej mamy robić pyzy na obiad. Czasem i ja tez coś gotuję, ale moje niestety nie jest takie dobre jak jego. Wszystko się zmieniło, inny połówek inne obyczaje. Kiedyś to ja tylko gotowałam i robiłam w kuchni, nie umiem się do tego przyzwyczaić, więc są spięcia, on nie piecze więc ja się staram od czasu do czasu cos upiec. Piec nie lubię, ale jak już to już. Ciasto lubimy oboje. W tym roku stawiam sobie za zadanie piec róźne ciasta a nie tylko to samo najprostsze z innymi tylko dodatkami. Ciekawe co z tego postanowienia wyniknie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 02.01.07, 17:33 Ja z ciastami też stoję nie teges. Ale dostałam sprawdzony przepis na rafaello-PYCHA zrobiłam,udało się wybornie. Akurat zrobiłam córce na 26 urodziny w prezencie. sernik też na święta mi wyszedł niczego (nie opadł) za makowce się nie zabieram wcale i inne drożdżaki. Natomiast pierogi- powalają na kolana. Teraz apetyt mi dopisuje bo odwykam od fajek ,więc zmykam do kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 03.01.07, 07:24 Drożdżowego tez nie robię. A rolada makowa była z biszkoptu, a mam gotowy z puszki tylko wzbogacony :) właśnie zjadłam ostatni kawałek :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 03.01.07, 21:46 Jak dasz przepis to zrobię tego niby makowca. A co? Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 05.01.07, 07:52 Rolada makowa 100 g – 400 kcal Biszkopt: 4 jajka, pół szklanki cukru, 10 dag mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, aromat rumowy Masa: 25 dag maku, 2 łyżki masła, 10 dag cukru, żółtko, 4 drobno pokrojone figi, 5 dag posiekanych migdałów Lukier: 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki wódki lub rumu, łyżeczka soku z cytryny Żółtka ukręcić z połową cukru na puszysty kogel-mogiel. Ubić sztywna pianę z białek i utrwalić pozostałym cukrem, delikatnie wymieszać z żółtkami, aromatem oraz dodawaną po łyżce mąką pszenną i ziemniaczaną. Dużą płaska blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem i rozsmarować na nim ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w temp. 180 stopni C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem, przykryć wilgotną ściereczką, odwrócić spodem do góry, a pergamin spryskać wodą i zdjąć. Ciasto zwinąć w rulon razem ze ściereczką i przestudzić. Jeszcze ciepłe rozwinąć i usunąć ściereczkę. Mak wsypać do wrzącej wody i gotować 30 minut. Odsączyć na sicie i co najmniej dwukrotnie zemleć. Żółtko* utrzeć z dwiema łyżeczkami cukru. Wymieszać mak ze stopionym masłem, koglem-moglem, miodem, cukrem i bakaliami. Mak przed mieleniem należy osączyć, dlatego najlepiej ugotować go i wyłożyć na sito poprzedniego dnia. Ostudzone ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć. Z cukru pudru, alkoholu i soku cytrynowego utrzeć lukier i posmarować nim roladę. *nie używam surowego żółtka do masy. Zamiast zabawy z makiem, dodałam masę makową, bez dodatku cukru, miodu, migdałów, dałam tylko figi. Nie dałam też aromatu rumowego. Część maku z puszki, którego nie użyjesz do rolady możesz zamrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 05.01.07, 08:22 • Re: sernik lustroo 05.01.07, 08:21 + odpowiedz mam taki przepis na sernik: 50 dag dobrego tłustego twarogu, 4 jajka, 6 łyżek masła, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru pudru, zapach(pomarańczowy lub cytrynowy), niepełna łyżeczka proszku do pieczenia, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa. Twaróg przekręcić rzez maszynkę 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę i roztopione masło(niektórzy twierdzą, że lepiej ucierać, a nie roztapiać, ja akurat utarłam) oraz zapach i proszek. Dodawać po łyżce masy serowej i mąki i miksować, dodac bakalie. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą. Spód po posmarowaniu formy masłem posypać tartą bułką lub rozkruszonymi herbatnikami. Zalać formę ciastem. Piec ok. 40 minut. Można na wierzch posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 05.01.07, 08:58 Jabłecznik przekładany "Olaboga goście idą" 1 kg jabłek utrzeć 4 żółtka , szklanka cukru - utrzeć 1 i 1/2 szklanki mąki, mały proszek do pieczenia, 1/2 kostki margaryny (roztopić) 1 śmietana. Wszystko oprócz jabłek wymieszać. Białka ubić i wymieszac delikatnie łyżką. Wymieszane składniki rozlać na połowę. Połowę nalać na blachę i na to wyłożyć utarte jabłka i na wierzch nalać drugą połowę ciasta. Piec na złoty kolor ok. 20 minut. Jak przestygnie posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 05.01.07, 21:36 Dzienks lustereczko. Jutro sobota ,więc pieczeniowe szaleństwo . Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 08.01.07, 09:19 :) Chciało mi się ciasta, ale nie piekłam, bo wyjeżdżaliśmy, może w tym tygodniu coś upiekę :) Robiłam taką sałatkę: makaron muszelki, ćwiartkę cebuli w kostkę usmażyć, szynka w kostkę usmażyć, tak ze 4 plasterki, papryka marynowana w kostkę, feta w kostkę, wymieszać z tym tłuszczem z patelni, przyprawić do smaku. A wczoraj się zważyliśmy i połówek stwierdził, że nie będzie jadł kolacji i że trzeba by poćwiczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 15.01.07, 09:18 Zrobiliśmy z połówkiem drożdżowe bułeczki. Z galerii potraw. Pierwszy raz. Kto nie robił nigdy drożdżowego, nie powinien się zabierać sam :) dobrze, że zajrzałam do drugiej książki, co trzeba dokładnie zrobić :)To był jeden wielki koszmar ;) Ale dały się zjeść :) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 18.01.07, 07:31 Tylko ja piszę :( A ktoś to chociaż czyta? Sałatka: Puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 ugotowane na twardo jajka, papryka konserwowa (pokroić w kostkę) i torebka ugotowanego ryżu. Pieprz, sól, cukier, papryka słodka do smaku. Nawet niezłe to było, zawsze jakaś inna kolacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
angela-rt Re: Gotowanie 4 19.01.07, 08:32 dobra sałatka potrzebujemy: por,papryka konserwowa,gotoane jaja,ser zółty twardy ,majonez. Składniki kroimy w kostke mieszamy ,dodajemy majonezu doprawiamy jeśli trzeba - pyszne ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 19.01.07, 12:25 :) Zrobię taką w przyszłości ;) tylko bez pora, mój żołądek go nie lubi, to nie jem :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 21.01.07, 14:12 Dorzuciłabym puszkę kukurydzy ,którą uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 22.01.07, 07:42 Całej nie, ale pół puszki, to tak :) Obiad sobotni, wątróbka drobiowa smażona z cebulką, ziemniaki, kiszona kapusta wzbacona jak zwykle jabłkiem, marchewką, cebulą i przyprawami, mniaaaam :) i ciasto z jabłkami upiekłam :) W niedzielę zupa pomidorowa na sercach drobiowych, pół mojej roboty, pół połówka :) pychota :) jeszcze na dziś jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
angela-rt Re: Gotowanie 4 22.01.07, 20:32 lustroo napisała: > :) Zrobię taką w przyszłości ;) tylko bez pora, mój żołądek go nie lubi, to nie > > jem :) Ale to juz nie bedzie ta sałatka tylko inna ,diabeł tkwi w ... ;-))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
luna37 Re: Gotowanie 4 18.02.07, 01:44 Dzisiejsza kolacja wspaniałej autorki jakże genialnego postu: śledzie w sosie musztardowym oliwki zielone z papryką 1/2 wędzonej nóżki kurczaka oliwki czarne 1 opakowanie serka Danio - obowiązkowo kokosowego herbata a na deser u bystrej - lody truskawkowo-śmietankowe polane wisienkami i kawa Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Gotowanie 4 18.02.07, 11:55 I czym się chwalisz?????? kupiłaś gotowce w sklepie!!!! brrrr śledzie z serkiem :( Najlepszy był wieczór z lodami :)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 20.02.07, 10:53 Też nie mam się czym chwalić :( Upiekłam ciasto dwa razy (Fale Dunaju ale bez kremu)raz mi nie wyrosło, a raz zakalec wyszedł na środku :( Nie mogiem opanować mojej kuchenki buuu. Kawy nie lubię, a za lodami nie przepadam aż tak bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
luna37 Re: Gotowanie 4 20.02.07, 22:42 a ja mogę!:))) dzis kaszanka z oliwkami i cukierki Marsy na dokładkę...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 21.02.07, 07:44 Dziwny zestaw :) A dziś post, to wczoraj usmażyłam rybę(chińska ryba karmiona sztucznie w stawach, kto zgadnie nazwę?)i zrobiłam po grecku. Nie było to szczytowe osiagnięcie, ale nawet całkiem niegłupio smakuje. Wczoraj próbowane :) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 02.03.07, 07:34 Nikt nie zgadł :) Usmażyłam przedwczoraj na kolację placki pankracki, z tym, że zamiast jabłka, dałam pokruszonego twarogu i rodzynki. Dalej to jak do zwykłych pankracków, 1 jajko, mleko, szczypta soli i mąki ile wlazło :) Odpowiedz Link Zgłoś
luna37 Re: Gotowanie 4 26.03.07, 22:30 dzis zrobiłam kotlety z soczewicy..:))) z pieczarkami:))) pychooootaaaa.... Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 27.03.07, 07:40 Soczewicy jeszcze nigdy nie jadłam. Ostatnio co gotuję, to kompot z jabłek, hihi :) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 05.04.07, 13:47 W zeszłą sobotę szybki obiad, bo mycie okien i dłubanie w ogrodzie. Zupa jarzynowa na kostce rosołowej, o dziwo nawet mi wyszła niezła :) Ziemniaki, wątróbka smażona z cebulką, która mi się spaliła na węgiel :) znaczy się cebulka :) wątróbka była dobra :) do tego duszone jabłko w plasterkach z majerankiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
luna37 Re: Gotowanie 4 09.04.07, 21:24 spróbuj kotlety z soczewicy z grzybami...pycha:)) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 10.04.07, 08:35 Kiedys zrobiłam kotlety warzywne, brr, paskudne były :) W święta upiekłam sernik(miodzio) i babkę(hm) :) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gotowanie 4 11.04.07, 07:50 Jabłko kroisz na plasterki, obierane lub nie, zależy od jabłka, wydrążasz środki "kółeczek" smażysz na oleju z jednej strony, potem z drugiej, posypujesz majerankiem przewracasz i posypujesz druga stronę, do mięsa pychota. Można nie przykrywać przykrywką, bo łatwiej jest pilnować, żeby się nie rozleciały :) Odpowiedz Link Zgłoś