Dodaj do ulubionych

Śpiewające płyty cz.VII

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.05.03, 21:31
Zgodnie z umową śpiewamy dziś wspólnie ustaloną piosenkę Trubadurów

Znamy się ! Znamy się !
Znamy się tylko z widzenia
A jednak lubimy się trochę
Przez ulicę szeroką jak rzeka
Zaglądamy sobie do okien, do okien

Już wiem , że masz oczy niebieskie
Że lubisz wieczory i kwiaty
A gdy czasem zanucisz piosenkę
Twój głos pomaga mi marzyć, marzyć

Marzenia jak ptaki szybują po niebie
Na pewno potrafisz wsród nich znależć siebie
I wierzę, że kiedyś odgadniesz z tych marzeń
Że chciałbym się z tobą zobaczyć naprawdę

Obserwuj wątek
    • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VII IP: *.acn.waw.pl 18.05.03, 22:09
      Ja myślałem, że "Znamy się tylko z widzenia" (co świetnie do nas pasuje) będzie
      tytułem wątku po "Psim łokciu".
    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VII IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.05.03, 22:13
      Zaczynamy Skaldów - chociaż trudne piosenki mają

Ktoś mnie pokochał,
      świat nagle zawirował, bo
      ktoś mnie pokochał na dobre i na złe.
      Bezchmurne niebo znów mam nad głową,
      bo ktos pokochał mnie.
      Ktoś mnie pokochał,
      niech wszyscy ludzie wiedzą, bo
      ktoś mnie pokochał na dobre i na złe.
      Ktos mnie pokochał , ze snu mnie zbudził
      ktoś, kto pokochał mnie
      Lampa nad progiem , krzesło i drzwi,
      wszystko mi mowi,
      że mnie ktoś pokochał.
      Woda i ogień,
      powtarza wciąż mi,
      że mnie ktoś pokochał dziś.
      Pukajcie ze mną
      w niemalowane drewno, bo
      czasami szczęście trwa tylko chwile dwie.
      Pukajcie ze mną ,
      bo wiem na pewno,
      że ktoś pokochał mnie
      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VII IP: *.acn.waw.pl 18.05.03, 22:16
        Naprawdę? Jednak Skaldowie? Jest pani pewna?
        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VII IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.05.03, 22:49
          jd- dużo mówisz mało śpiewasz - jakie ich jeszcze piosenki możemy śpiewać -
          Kulig, Medytacje wiejskiego listonosza, Przepiękna wiolonczelistka , no i dalej
          nie pamiętam
          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VII IP: *.acn.waw.pl 18.05.03, 22:51
            Mnóstwo, jutro podjedziemy do sprawy metodycznie
        • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.VII IP: *.chello.pl 18.05.03, 22:53
          Nigdy nie lubiłam Skaldów, wręcz mnie drażnili przefajnowaniem, brzmieniem,
          aranżacjami, więc nie będę Wam kibicowała teraz, choć to dla Was żadna
          strata ;)
          A wątek "psi łokieć" rzeczywiście zamieńcie bo się za dużo trzeba namachać
          myszą. :)))
          N marginesie - zdaje się, że psy jednak mają łokieć...
          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VII IP: *.acn.waw.pl 19.05.03, 08:51
            Starym zwyczajem polecimy po dużych płytach. Pierwsza była w roku chyba 1966,
            nazywała sie Skaldowie i była świetna - pełna świeżości i stylowej surowości. A
            były na niej takie kawałki:

Jutro odnajdę ciebie
            Weź mnie ze sobą
            Nocne tramwaje
            Uciekaj, uciekaj
            Kochajcie Bacha dziewczęta
            Wieczorna opowieść
            Jarmark
            Pamiętasz niebo nad Hiszpanią
            Zabrońcie kwitnąć kwiatom
            Pamiętasz jak mi powiedziałaś
            Między nami morze
            Byle nie o miłości
            Moja czarownica
            • Gość: lustro Re: Śpiewające płyty cz.VII IP: 213.76.143.* 19.05.03, 09:04
              Wysokie płoty tato grodził,
              Żeby do Kasi, do Kasi żeby, żeby do Kasi nikt nie chodził,
              Ale ta Kasia mądra była, ale ta Kasia mądra była
              I dziurę w płocie i w płocie dziurę, i dziurę w płocie wywierciła :))))
              • Gość: brzoza2 Re: Do Andulki IP: *.chello.pl 19.05.03, 20:14
                Andulko, Ty tez spróbuj polubic Skaldów, tak chociaz troszeczkę, z dystansem
                nawet, ale jednak.
                Ci faceci może rzeczywiście byli troszkę pretensjonalni (sa nadal) oraz - jak
                ich okresliłam na własny uzytek - "przeintelektualizowani", zaś ich głosy
                dalekie były od doskonałości. Jednak i piosenki, i to nieco dziwaczne (takie
                czasami "drgawkowe" - wio, wiolo, wiolonczelistka, la la la...")ich wykonanie
                miały swój urok. A same piosenki (znowu moim zdaniem), gdy oddzielimy je od
                wykonawców, sa bardzo piekne. I mądre. Szczególnie niektóre.
                • Gość: rita Re: Do jd IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 22:25
                  Jest taka śliczna piosenka Skaldów - znasz ją ?

Tak wiele było między nami już
                  A jeszcze tyle ma sie zdarzyć
                  Jest jedna droga, którą warto póść
                  Spojrzenia Twoje - drogowskazy

Zcałego serca życzę ci
                  Spełnienia marzeń najskrytszych
                  Jest tyle piękna w słowie mym
                  Tyle barw, nagłych tęcz i słodyczy

Z całego serca życzę ci
                  Uśmiechu słończ na twarzy
                  I jak najwięcej jasnych chwil
                  W rozmowach wszystkich naszych

Nie pytaj dokąd nas prowadzi czas
                  Nie próbuj drogi naszej nazwać
                  Żyjemy chwilą , która dla nas trwa
                  Tak zapisane było w gwiazdach

Z całego serca życzę ci
                  .................... ref
                  • Gość: jd Re: Do jd IP: *.acn.waw.pl 19.05.03, 22:50
                    To z późniejszych lat. Jutro (jeśli zdąże, bo mam ostry dzien) coś napiszę z
                    tej pierwszej płyty.
                    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 23:23
                      wiesz co mi sie przypomniało jeszcze - taka spokojna piosenka - Dopóki jesteś ,
                      znam melodię , nie pamiętam tekstu - pamiętasz z głowy ?
                      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: 193.0.68.* 20.05.03, 14:08
                        "Dopóki jesteś - jesteś ze mną". Bardzo ładny kawałek (może odrobine
                        przesłodzony). Mam nagrane, więc będzie cały tekst. A z tej pierwszej płyty nic
                        nie pamiętasz?
                        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 22:34
                          czyli ta pierwsza płyta Skaldów to chyba był niewypał, nic mi nie mówią tytuły
                          jak U nas najweselej, czy Zrób to dla mnie - może Krajobrazy coś kojarzę - ale
                          za to ta druga płyta to rewelacyjna, jeszcze ci coś z niej pośpiewam.
                          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.05.03, 09:37
                            Zdaje się, że coś pokręciłaś mieszając Skaldów z Trubadurami. Nieprawdaż?
                            Ja uważam że pierwsza płyta Skaldów była dobra bardzo.
                            • Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty IP: *.chello.pl 21.05.03, 18:44
                              Ja tez bardzo lubiłam te płyte. Czuje do niej wielki sentyment - "Nocne
                              tramwaje", "Jutro odnajde ciebie " (czy to jest ta piosenka, która zaczyna się
                              od słow: "dzisiaj zamknięte sa drzwi na klucz..."?), "Byle nie o
                              miłości", "Uciekaj, uciekaj" itp.
                              Może to jest kwestia wspomnień szczenięcych, pierwszych porywów serca, nie
                              wiem, ale lubie. Rita i Andulka sa za młode, żeby miec wspomnienia ze Skaldami.
                              No włąśnie - wiesz, rita, że ilekroć jako jeszcze pachole słyszałam owe "Nocne
                              tramwaje" to przed oczami miałam własnie Kraków, którego jeszcze wtedy nie
                              znałam. A gdy po latach po raz pierwszy do Krakowa przyjechałam okazało sie, że
                              moja wyobraźnia wyrysowała mi dokładnie taki obraz wielu miejsc, jakimi je
                              ujrzałam na zywo.
                              Tę płytę także gdzieś w piwnicy muszą mieć moi rodzice, chyba że porwał mi ją
                              brat (tak naprawde to była jego własność), a dokładniej bratanek, który odkryl
                              w sobie żyłke muzealnika i zbiera wszystkie "starocie" (starocia?). Cóż, pewnie
                              niedługo i nas do kolekcji dołączy...

• Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.05.03, 20:03
                                Brzoza bardzo słusznie mówi, z tym że "Jutro odnajdę ciebie" zaczyna sie
                                od "Minął dzień i i trzeba stąd odejść już", i dopiero wtedy "Dzisiaj znów
                                zamknięte są drzwi na klucz".

I w takim razie te reklamowane "Nocne tramwaje":

Przez miasto jadą nocne tramwaje
                                Pod twoim oknem przystanął mrok
                                Nikogo nie ma, nocny przystanek
                                Jakże daleko odeszłaś stąd

Zabłądziły światła w mrok
                                Nie odnajdę drogi już
                                Choć podobnych ulic sto
                                Nie odnajdę twoich ust

Znów odjechały puste tramwaje
                                Tylko konduktor chrapie przez sen
                                Już może jesteś, nocny przystanek
                                Nie, to przystanek jeszcze nie ten

Ostatni tramwaj przemknął tej nocy
                                W boczne uliczki odchodzi mrok
                                Jak cię odnaleźć, nocny przystanek
                                I wszystkie drogi zmieniłem, bo

Zabłądziły światła mrok
                                Nie odnajdę drogi już
                                Choć podobnych ulic sto
                                Nie odnajdę twoich ust

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 21:09
                                  Masz rację pokręciłam, na swoje usprawiedliwienie mam to , że ostatnio mam
                                  sporo problemów. Myślałam, że już zaczeliśmy Skaldów i czytając tytuły
                                  ostatnich utworów moało mi znanych nie skojarzyłam, że przytaczasz jeszcze
                                  Trubadurów. To kiedy będziemy jechać ze Skaldami i braćmi Zielińskimi ze
                                  słowami Leszka Moczulskiego ?
                                  W sobotę na Rynku w Krakowie Koncert Okudzawy - będą same gwiazdy występowały i
                                  chyba się też wybiorę - zdam relację
                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.05.03, 21:24
                                    "Nocne tramwaje" były oczywiście do słów Moczulskiego.
                                    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 21:27
                                      to jakie są piosenki z pierwszej ich plyty ?
                                      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.05.03, 21:33
                                        Rita, masz jakiś spory chaos, ale nie przejmuj się. Przypominam pierwszą płytę,
                                        która była juz podawana. A cztery posty wcześniej są słowa jednej z piosenek
                                        polecanej przez Brzozę. No więc ta pierwsza płyta Skaldów:

Jutro odnajdę ciebie
                                        Weź mnie ze sobą
                                        Nocne tramwaje
                                        Uciekaj, uciekaj
                                        Kochajcie Bacha dziewczęta
                                        Wieczorna opowieść
                                        Jarmark
                                        Pamiętasz niebo nad Hiszpanią
                                        Zabrońcie kwitnąć kwiatom
                                        Pamiętasz jak mi powiedziałaś
                                        Między nami morze
                                        Byle nie o miłości
                                        Moja czarownica
                                        • Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty IP: *.chello.pl 21.05.03, 21:49
                                          rita - koniecznie idź na tego Okudżawę, prosze Cie o to osobiście. A gdy
                                          wrócisz, opisz wszystko dokładnie, swoimi słowami, emocjami, jak to odebrałaś.
                                          Wdzięczna Ci bede ogromne.
                                          A Tobie, jd, wdzieczna bede równiez za przytoczenie (przypomnienie)słów "Jutro
                                          odnajde Ciebie", którą - jak się okazało nieco pokręciłam.
                                          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 21:55
                                            brzoza - ja bardzo lubię Okudżawę , dlatego idę , to są piosenki z lat
                                            studenckich, jeszcze był taki Wysocki - prawda ?

Uciekaj, uciekaj , bo cie wiatr zabierze
                                            Uciekaj , uciekaj bo..........

tyle pamiętam
                                            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.05.03, 23:03
                                              Tak jest, był Wysocki, straceńczo nastawiony do życia, i jeszcze wspominana tu
                                              kiedyś Żanna Biczewska. A jutro będzie "Jutro odnajdę ciebie" i "Uciekaj,
                                              uciekaj" - oba kawałki znakomite.
                                              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 23:25
                                                uciekłam bez teksu - teraz czekam na tekst to przyjdę
                                                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 21:28
                                                  Obiecałeś zaśpiewać Uciekaj, coś sie nie mogę doczekać, ale żeby nie tracić
                                                  czasu zaśpiewam ci Skaldów - Wiosna - dość popularna

Wiosna- cieplejszy wieje wiatr
                                                  Wiosna - znów nam ubyło lat
                                                  Wiosna, wiosna w kolo, rozkwitły bzy
                                                  Śpiewa skowronek nad nami
                                                  Drzewa strzeliły pąkami
                                                  Wszystko kwitnie w kolo, i ja i Ty

Ktoś na niebie owce wypasa, hej
                                                  Popatrz zakwitł już Twój parasol, hej
                                                  Nawet w bramie pan Walenty stróż
                                                  Puszcza wiosną pierwsze pędy już

Portret dziadzia rankiem wyszedł z ram
                                                  i na spacer poszedł sobie sam
                                                  Nie przeszkadza tytuł, wiek i płeć
                                                  By zieloną wiosnę w głowie mieć
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 23.05.03, 22:21
                                                    Obiecane kawałki dla Brzozy i Rity.

Minął dzień i trzeba stąd odejść już
                                                    Dzisiaj znów zamknięte są drzwi na klucz
                                                    Światła drżą, już nocny blask
                                                    A drogę dziś do twoich drzwi
                                                    Może tylko wiatr dobrze zna

Jutro cię odnajdę wśród tylu miast
                                                    Będę szedł przez tyle niejasnych dróg
                                                    Przez daleki kraj, ciepło twoich ust
                                                    Więc ucisz dziś
                                                    Ulic gwar i zamknij drogi już
                                                    Czekam na ciebie tu
                                                    Choć coraz większy gwar
                                                    Choć coraz większy tłum
                                                    Rozdziela nas tysiąc mórz

Minął dzień i trzeba stad odejść już
                                                    Dzisiaj znów zamknięte są drzwi na klucz
                                                    Światła aut pogasły już
                                                    I czemu nikt nie dotknie rąk
                                                    Nie uchyli drzwi…

---------------------------------------

Uciekaj, uciekaj, bo cię wiatr zatrzyma
                                                    Uciekaj, uciekaj, bo cię deszcz zatrzyma
                                                    Już chmury na niebie, daleko do ciebie
                                                    Hej, daleko do ciebie

Uciekaj, uciekaj, bo cię mgła zatrzyma
                                                    Już nocka na niebie, jak ja znajdę ciebie
                                                    Hej, jak ja znajdę ciebie

Uciekaj, uciekaj, bo cię świt zatrzyma
                                                    Słoneczko na niebie, jak blisko do ciebie
                                                    Hej, jak blisko do ciebie

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 21:48
                                                    dziękuję jd - teraz dedykuję coś dla ochłody:
                                                    Z kopyta kulig rwie

pa, , pa, pa,pa....
                                                    Ciągną , ciągną sanie, góralskie koniki
                                                    Hej jadą w saniach panny, przy nich Janosiki

pa, pa, pa, pa .....
                                                    Spod kopyt lecą skry, hej lecą skry
                                                    Zmarznieta ziemia drzy, hej ziemia drzy
                                                    Dziewczyna tuli się, hej tuli się
                                                    Z kopyta kulig rwie, hej kulig rwie

Patrz gwiazdy świecą w domach, nisko na dnie
                                                    Z kopyta kulig rwie....

pa, pa, pa, pa .....
                                                    Pędzi, pedzi kulig niczym błyskawica
                                                    Hej, poewali te panny prosto od Kmicica

pa, pa, pa, pa ....

Zbójnik od Kmicica, zbójnik szarooki
                                                    Hej, z wierzchu baranica, a pod spodem smoking

Z Okudzawy nici - dość , że opóznili o 1/2 godz. koncert, to jeszcze wogóle nie
                                                    było go słychać, zniechęciliśmy się i poszliśmy
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 25.05.03, 18:56
                                                    To był Kulig. Czy zostawiamy juz pierwszą płyte i przechodzimy do drugiej?

Szkoda, że wyszły nici z Okudżawy. Pamietasz, brzoza zapowiedziała kiedyś, że
                                                    czeka aż dojdziemy do szczegółowszych rozważań o Okudżawie? Tak, brzoza ma
                                                    chyba lakką szajbę na punkcie Okudżawy.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.05.03, 20:45
                                                    brzoza musi mieć jakieś wspomnienia z Okudżawą, może o nich napisze ?
                                                    Wiesz co Szwejk powiedział - gdzie ludzie śpiewają tam możesz spać spokojnie -
                                                    szczera prawda, więc ja zaśpiewam , chyba z tej drugiej płyty Skaldów, bardziej
                                                    ją pamiętam . Czy Skaldów dużo masz płyt ?

Dziś prawdziwych Cyganów już nie ma,
                                                    Bo czy warto po świecie się tłuc ?
                                                    Pełna miska i radio Poemat
                                                    Zamiast płaczu, co zrywał się z płuc....

Dawne życie poszło w dal,
                                                    Dziś na zimę ciepły szal.
                                                    Tylko koni, tylko koni, tylko koni,
                                                    Tylko koni żal.

jd- prosze o drugą zwrotkę, pewnie doskonale ją znasz !
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 25.05.03, 21:28
                                                    Rita, ta piosenka nie jest z drugiej płyty Skaldów. To w ogóle nie jest
                                                    piosenka Skaldów. Śpiewali ją Maryla Rodowicz i Stan Borys; II zwrotka:

Dziś prawdziwych Cyganów już nie ma
                                                    Cztery katy i okna ze szkła
                                                    Egzaminy i szkoła i trema
                                                    I do marsza orkiestra nam gra

dziś na zimę ciepły szal,
                                                    tylko koni, tylko koni,
                                                    tylko koni, tylko koni żal...

dziś pierogi, dzisiaj bal,
                                                    tylko koni, tylko koni,
                                                    tylko koni, tylko koni żal...

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.05.03, 21:43
                                                    wiem napewno, że to Skaldów i Maryli Rodowicz - chyba że ?

Gdzie są śpiewy tam można spać spokojnie - fajne to
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 25.05.03, 21:53
                                                    Wydaje mi się, że było tylko wykonanie Rodowicz i Stana Borysa. Ma to wprawdzie
                                                    pewien związek ze Skaldami: muzykę napisał Andrzej Zieliński (słowa Agnieszka
                                                    Osiecka).
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.05.03, 22:16
                                                    to może stąd ta piosenka została zakwalifikowana do Skaldów

Dziś prawdziwych cyganów już nie ma
                                                    I do szczęścia niewiele już brak.
                                                    Pojaśniało to zycie jak scena,
                                                    Tylko w butach przechadza się ptak

Wiesz co, byłam teraz z pasmi w ogrodzie i patrzyłam w niebo , są gwiazy lecz
                                                    nie ma księzyca , czy coś o tym wiesz, historia lubi się powtarzać - sprawdż
                                                    czy prezydent Warszawy jest na swoim miejscu.
                                                    Nie ma księzyca, poszukuję go i jeszcze raz wyjdę do ogrodu - jak cieplutko,
                                                    jak przyjemie , czyżby szykowała się jakaś zmiana pogodowa.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 26.05.03, 22:40
                                                    Zdaje sie że zostawiamy tę świetną pierwszą płytę i przechodzimy do drugiej, w
                                                    której już czuć komercje, jest troche przebojów i gry pod publikę, czego w
                                                    ogóle nie było na płycie pierwszej. No więc ta druga:

Wszystko mi mówi,że mnie ktoś pokochał
                                                    Nie całuj mnie pierwsza
                                                    Zapomniany młyn
                                                    Będzie kolęda
                                                    Wspólny jest nasz świat
                                                    Sen dla mojej dziewczyny
                                                    Na wirsycku
                                                    Zawołam na pomoc wszystkie ptaki
                                                    Sady w obłokach
                                                    Śpiewam, bo muszę
                                                    Dwudzieste szóste marzenie
                                                    Czy jeszcze zdążę
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 21:27
                                                    niektóre z tych piosenek znam, a na której płycie była ta piosenka ?

Byłaś ze mną tu i będziesz w huraganie słów i w szepcie
                                                    W kakofoni dnia i w ciszy, w kolorowych snach o niczym
                                                    Wbiegasz ze mną w deszcz i w słońce, gubisz własny cień po drodze
                                                    Czasem tłuczesz coś na szczęście, najważniejsze to że jesteś

i fajny refren - znasz go ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 27.05.03, 22:14
                                                    To jest z płyty dużo dużo późniejszej, która nazywa się "Rezerwat miłości".
                                                    Bardzo ładna płyta. Jest tam mój ulubiony kawałek "Pójdę do nieba".

Refren twojej piosenki:

Wierniejsza od marzenia
                                                    Weselsza niż wspomnienia
                                                    Cenniejsza od zaszczytu
                                                    Piękniejsza od zachwytu
                                                    Wierniejsza od marzenia
                                                    Otwarta na spojrzenia
                                                    Silniejsza niż nadzieja
                                                    Pogodna jak niedziela
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 22:20
                                                    to już dośpiewam ją do końca:
                                                    Jesteś ze mną tu i będziesz, w wietrze sponad gór, w kolędzie
                                                    W labiryncie szos i w róży, w odpoczynku po podróży
                                                    Mylisz ze mną dni i noce, piątek zmieniasz mi w sobotę
                                                    Pociech z Tobą sto i dwieście, najważniejsze to że jesteś

oczywiście piękny refren

słowa pisał Skaldom tylko Moczulski ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 27.05.03, 22:27
                                                    Nie tylko: również Osiecka, Młynarski, Jastrzębiec-Kozłowski (on właśnie tą
                                                    Wierniejszą od marzenia), Ewa Lipska.
                                                    Moczulskiego są jednak najlepsze (a Młynarskiego najgorsze).
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 22:55
                                                    Ale tego nie śpiewaliśmy:

Świat ma conajmniej tysiąc wiosek i miast
                                                    List w życiu człowiek pisze co najmniej raz

Ludzie zejdżcie z drogi , bo listonosz jedzie
                                                    Zamknij gaz. To co, że za granicą wujka masz
                                                    Ludzie zejdzcie z drogi, bo listonosz jedzie
                                                    Hamuj, bo rower ten każdy tutaj dobrze zna
                                                    Dostaniesz od wujka list

zostawiam ci drugą zwrotkę do zaśpiewania

(przypomniało mi sie coś o listonoszu, ale o tym jutro napiszę - jakaś akcja
                                                    złodziejska związana z listonoszem )
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 28.05.03, 09:13
                                                    To są "Medytacje wiejskiego listonosza" z trzeciej płyty. Ta trzecia płyta
                                                    nazywała się "Cała jesteś w skowronkach".

Następna zwrotka "Medytacji" leciała chyba tak:

Ja wiem, kto w życiu myśli, nie pisze nic
                                                    Kto bardzo kocha pisze długi list
                                                  • Gość: lustro Re: Śpiewające płyty IP: 213.76.143.* 28.05.03, 09:24
                                                    Jak tak śpiewacie sobie, to o wszystkim zapominacie, prawda? Tak miło jest. :)
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 28.05.03, 11:32
                                                    No nie; nie jest aż tak cukierkowo, przesłodzono i bezpamiętnie. Przeciwnie,
                                                    sporo pamiętamy, dochodzi również do różnic zdań, spięć, a nawet awantur, które
                                                    ja bardzo sobie cenię.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 22:00
                                                    Nie byłoby Skaldów bez Prześlicznej wiolonczelistki
                                                    ją też zaśpiewam

Choć chyba sto symfonii na pamięć już znam
                                                    Wciąż do filharmonii gnam, bo tam
                                                    Tuż obok dyrygenta strojnego we frak
                                                    Zasiada przejęta swą rolą tak

Przesliczna wio-, wiolo-, wiolonczelistka la, la, la
                                                    Prześliczna wio-, wiolo-, wiolonczelistka
                                                    Jej oczy lśnią, la la la la usta drżą, la la la la
                                                    Gdy dłonią swą, la la la la, struny przyciska
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 28.05.03, 22:45
                                                    Nie byłoby też Skaldów bez:

Mówiłaś kocham skowronki
                                                    Na polach, nad polami

Była kiedys spora dyskusja w prasie o sensie albo bezsensie tego tekstu

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 22:59
                                                    śpiewałam Skaldów co umiałam, nie znam tekstów tych piosenek, mogę je zaśpiewać
                                                    tylko po pierwszej linijce

Mówiłaś , kocham skowronki i proszę o pomoc dalej

a teraz dobranocka - kto spiewa ten spokojnie śpi
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: 193.0.68.* 29.05.03, 09:29
                                                    Może wieczorem zdążę rzucić ci całe te skowronki i moje ulubione "Pójdę do
                                                    nieba".
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 29.05.03, 20:02
                                                    Zgodnie z obietnicą (był taki przebój "Obietnice" - beznadziejny) "Cała jesteś
                                                    w skowronkach":

Mówiłaś kocham skowronki
                                                    Na polach, nad polami
                                                    To wszystko, co nam śpiewa
                                                    Za nami i nad nami
                                                    One stoją w powietrzu
                                                    Wysoko pod chmurami
                                                    One spadają z nieba
                                                    Z wiatrami, z obłokami

Cała jesteś skowronkach
                                                    Śpiewają twoje włosy
                                                    Śpiewa twoja sukienka
                                                    I pantofelek biały

Mówiłaś kocham skowronki
                                                    Na polach, nad polami
                                                    To wszystko, co nam śpiewa
                                                    Za nami i nad nami
                                                    One pilnują nieba
                                                    I pola tuz nad miedzą
                                                    O resztę się nie pytaj
                                                    Bo one ci powiedzą

Cała jesteś skowronkach
                                                    Śpiewają twoje włosy
                                                    Śpiewa twoja sukienka
                                                    I pantofelek

• Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 29.05.03, 20:03
                                                    A teraz zgodnie z obietnicą "Pójdę do nieba" (to nie był jakiś wielki przebój):

Moje niebo mieszka w górach
                                                    Gdzie nie sięga senny dym
                                                    A najbardziej chmurna chmura
                                                    Mniej pochmurna jest niż ty

Pójdę do nieba, kiedy będę chciał
                                                    Kiedyś iść trzeba w tę najdalszą dal
                                                    Pójdę do nieba, warto wiedzieć jak
                                                    W niebie się śpiewa, jak się w niebie gra
                                                    Pójdę do nieba w pełen słońca dzień
                                                    Żaden twój zegar nie zatrzyma mnie
                                                    Pójdę do nieba choć na kilka dni
                                                    Naucz się czekać, więcej nie chcę nic.

Moje niebo mieszka w górach
                                                    Gdzie się budzą barwne sny
                                                    Złoto, fiolet i purpura
                                                    Oczyszczają serce z mgły

Pójdę do nieba, kiedy będę chciał
                                                    Kiedyś iść trzeba w tę najdalszą dal
                                                    Pójdę do nieba, warto wiedzieć jak
                                                    W niebie się śpiewa, jak się w niebie gra
                                                    Pójdę do nieba w pełen słońca dzień
                                                    Żaden twój zegar nie zatrzyma mnie
                                                    Pójdę do nieba choć na kilka dni
                                                    Naucz się czekać, więcej nie chcę nic.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 22:05
                                                    Cała jestem w skowronkach, że taki tekst denny jest w drugiej piosence, a kto
                                                    go napisał ?
                                                    Jeśli chodzi o Moczulskiego, to kiedyś moja koleżanka z nim korespondowała i
                                                    czytałam wiersze skierowane do niej, ale nic z tego wyszło.
                                                    Czy jeszcze bierzemy Skaldów, czy zaczynamy coś innego?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: 193.0.68.* 30.05.03, 08:56
                                                    Rita, nie bądź aż tak bardzo w skowronkach. Ten tekst (nie Moczulskiego) nie
                                                    jest taki zły, a z muzyką brzmi bardzo stylowo.
                                                    Zdaje się, że masz dość tych Skaldów, to co dalej?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 14:31
                                                    a w czym mam wybierać ?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 22:11
                                                    oglądałeś Danća ? - był wspaniały, przy nim zawsze się bawię, naprawdę zrobił
                                                    szoł, uśmiałam się !!!! chodzi o Opole, które jest transmitowane
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 22:36
                                                    ja nic nie mówię , ale Opole mi sie podoba szczególnie po przerwie - niestety
                                                    zdradzę na chwile śpiewające płyty na rzecz Opola
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 31.05.03, 21:46
                                                    Ogladałem tego Dańca. Był w dobrej formie, choć widywałem go czasem w
                                                    beznadziejnej.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 21:51
                                                    oj, dobry był Daniec, dobry
                                                    jaki mam wybór do wyboru
                                                    emocje opadły mogę coś pośpiewać, chociaż dalej idzie Opole
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 31.05.03, 23:09
                                                    Może to Opole czymś cię natchnęło do dalszych tu śpiewań?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 23:14
                                                    dużo już przerobiliśmy, tylko , żebyśmy nie zapomnieli o ulubieńcach twojej
                                                    Izie i mojej Budce - kto nam jeszcze został wcześniej , przed nimi ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 01.06.03, 08:31
                                                    To jeszcze coś z dawniejszych lat: No to co, Dżamble, Tadeusz Woźniak,Albabki,
                                                    ABC, Rodowicz. W odwodzie sa także Okudżawa i Żanna Biczewska. Jest tego
                                                    jeszcze całkiem sporo (a będzie przybywać).
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 19:51
                                                    Zacznijmy od No to co - mam nadzieję , że słowo wstępne wygłosisz po piosence -
                                                    Pożar w Kwaśniewicach - pamiętasz - stara piosenka

W Kwaśniewicach stanął w ogniu dom
                                                    W Kwaśniewicach stanął w ogniu dom
                                                    Jedzie, jedzie straż ogniowa, trąbka gra
                                                    Sam komendant dziś prowadzi wóz
                                                    Jadą , jadą odważni strażacy
                                                    A beczkowóz wzbija w niebo kurz

resztę napiszę po meczu Capriatti - Pietreowa - ciekawy mecz w trzecim secie
                                                    Pietrowa prowadzi 4-2 - grają z ikrą
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty IP: *.chello.pl 01.06.03, 20:16
                                                    Rita, byłam na dwuipółdniowej imprezie nad jez. Maróz koło Olsztynka,
                                                    wytańczyłam sie łącznie ze 12 godzin, głównie przy muzyce Czerwonych Gitar. Ale
                                                    był i Maciej Kossowski, i Karin Stanek, Helena MAjdaniec i inni. Szkoda, że
                                                    Ciebie nie mogło być,wyobrażam sobie to balowanie ! Tak było fajnie aż wpadłam
                                                    w ubraniu do jeziora - trochę szczegółów w wątku "Jeziora" :)))
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 22:05
                                                    dobra - Wróćmy nad jeziora , choć zazdrość mnie znów bierze
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 02.06.03, 09:14
                                                    Mnie też szkoda że nie było.

"Pożar w Kwaśniewicach" Janczerski śpiewał jeszcze z Niebiesko-Czarnymi.
                                                    Pierwszą piosenką No to co (oficjalnie nazywało sie to "Grupa skifflowa No to
                                                    co i Piotr Janczerski") było chyba:

Gdy byłem chłopcem chciałem być żołnierzem
                                                    Miałem szablę i z papieru hełm
                                                    I siedmiu ołowianych żołnierzyków
                                                    Co przelewało w moich bitwach krew.

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 21:05
                                                    jd- nie mogę dzisiaj śpiewać - tu trzeba mieć czyste sumienie , a dziś go nie
                                                    mam
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 02.06.03, 21:15
                                                    Ok., ale bez przesady z tym sumieniem.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 05.06.03, 22:43
                                                    jd- jak byś miał wybór to którą piosenkę byś mi zadedykował ?

Pod Budą:
                                                    Tak, tak płyną łzy
                                                    łezka burza ja i ty

czy Perfektu
                                                    Gdy emocje już opadły
                                                    gdy nie cofnie sie wykrzykniętych słów
                                                    trzeba wiedzieć , kiedy ze sceny zejść

a może Butka Suflera
                                                    Znowu w życiu mi nie wyszło
                                                    Uciec pragnę w wielki sen
                                                    ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 05.06.03, 23:31
                                                    Ten kawałek Perfectu jest kompletnie beznadziejny, dwa pozostałe moga być, ale
                                                    jako dedykacje w aktualnej sytuacji:

Do lata, do lata, do lata
                                                    Piechotą będę szła, aaaaaaaaaaaaa
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 22:18
                                                    do lata, do lata, do lata piechotą by sie szło - dobrze się ją śpiewa, była
                                                    melodią całego dnia
                                                    Coś z Trubadurów ?
                                                    Te opolskie dziołchy
                                                    wielkie paradnice
                                                    kazały se poszyć
                                                    czerwone spódnice
                                                    czerwone spódnice
                                                    czerwone podwiązki
                                                    i tańczyły do białej nocki

pamięć zawiodła

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka