Dodaj do ulubionych

Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale

IP: 91.104.66.* 14.02.09, 20:16
miasta.gazeta.pl/torun/1,87119,6267043,Bedzie_hala_dla_Torunia_za_120_mln__Kosmiczna_.html

Ci to maja marszalka nie to co u nas .Ciekawe gdzie podzialy sie
pieniadze na filharmonie?poszly na termy?
Obserwuj wątek
    • Gość: czego zazdrościsz? Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 20:37
      Siedziba marszałka i marszałek z Torunia to jest jakieś kuriozum w
      województwie kuj.-pomorskim.Największym miastem regionu jest 360
      tys.Bydgoszcz z siedzibą wojewody, a kasą rządzi ok.190tys.Toruń
      gdzie znajduje się Urząd Marszałkowski i marszałek toruński
      namaszczony przez o.Rydzyka.Obydwu ich łączy jedno skubanie ludzi z
      kasy dla swojego miasta.
      To jest powszechnie znana przypadłość toruńska.
      Chciałbyś żeby Urząd Marszałowski miescił się w Elblągu i
      marszałkiem był ciągle elblążanin przeznaczający prawie całe
      fundusze unijne dla Elbląga?
      • Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.66.* 14.02.09, 20:54
        Zazdroscic zazdroszcze ale nie ma to nic wspolnego z zawiscia.Tu
        natomiast zgadzam sie z Toba dla mnie jest to nie zrozumiale choc
        Olsztyn tez jest skubany przez Elblag jak to mozliwe zeby Bydgoszcz
        jakby nie bylo miasto wyzej stojace niz Olsztyn czy Torun bylo tak
        rabane? Choc przyganial kociol garnkowi.U nas to znaczy w
        wojewodztwie elblaskim marszalek nie wychodzi z Elblaga ,kasa
        strumieniami tam ludzie od nich do nas o wszystkim decyduje Elblag
        co i jak tylko patrzec jak opodatkuja mieszkancow Olsztyna na rzecz
        Elblaga.
      • Gość: antymenel Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 15:56
        Tak czy inaczej Toruń jest sporo większy od 150-tysięcznego Olsztyna.
        • Gość: toruń potrafi Torun bud. Las Vegas chociaż jest mniejszy od W-wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 16:07
          miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,6272138,O__Rydzyk___modelowy_inwestor_na_czas_kryzysu.html
        • Gość: ab Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 16:18
          Toruń ma 208 tys. mieszkańców, nie 190 tys. I nie o ilość chodzi, tylko o jakość
          - a społeczeństwo Torunia jest jednym z najlepiej wykształconych społeczeństw
          miejskich w kraju. Dlatego w Toruniu średnie pensje są o ponad 300 zł wyższe niż
          w Bydgoszczy i ta różnica stale rośnie. Za komuny było odwrotnie. Najlepsze
          inwestycje trafiają do Torunia lub do gmin sąsiadujących z miastem. Dlaczego
          olsztyńskich matołów boli to, że urząd marszałkowski jest w Toruniu? Gdyby nie
          ten podział władz wojewódzkich - wojewoda (dzisiaj mało ważny) w Bydgoszczy,
          marszałek w Toruniu - to nie byłoby województwa kujawsko-pomorskiego. To był
          warunek podstawowy, bez tego nie zgodzilibyśmy się na wspólne województwo z
          Bydgoszczą, bylibyśmy z Gdańskiem. Ja osobiście żałuję, że w Polsce nie ma 6-8
          silnych województw (landów), a zawdzięczamy to głównie tym debilom z AWS-u
          (niech szlak trafi te śmieci).
          • Gość: ab A co do Rydzyka i prezydenta Torunia... IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 16:53
            Rydzyk jest, jaki jest, każdy widzi, ale jedno trzeba mu przyznać: to jest
            bardzo kreatywny człowiek, ściąga potężną kasę do Torunia i potężnie buduje (a
            pracownikom płaci uczciwie i - z tego, co wiem - zawsze w terminie). Oczywiście,
            on przynosi nam pewne straty prestiżowe, ale miasto znacznie więcej zyskuje na
            jego obecności, niż traci. Rydzyk kiedyś odejdzie, a to, co zbudował i jeszcze
            zbuduje - zostanie w Toruniu. Podejrzewam, że niejedno miasto chciałoby mieć
            takiego Rydzyka u siebie.
            A co do prezydenta Torunia - tak, komuch, lewica (choć nie z SLD), ja nie
            głosowałem na niego, ale po rządach debila z AWS-u prawicowe społeczeństwo
            Torunia wybrało sobie lewicowego prezydenta i to był bardzo dobry wybór, Zaleski
            jest najlepszym prezydentem, jakiego Toruń dotychczas miał. (Lewicowa Bydgoszcz
            tym razem zrobiła odwrotnie i wybrała sobie prawicowego prezydenta - bardzo
            uczciwego człowieka, ale umiarkowanie dobrego gospodarza). A że prezydent miasta
            spotyka się z bardzo wpływowym zakonnikiem? To jest psi obowiązek prezydenta! I
            ja go za to szanuję - rozmawia z każdym, kto może zrobić coś dobrego dla miasta.
            Życzę Olsztynowi takiego prezydenta, jakiego ma Toruń. Za dwa lata - bo teraz
            nie ma szans, teraz wśród kandydatów takiego nie macie.
            • Gość: ab nie podskakuj Re:Toruń miasto czerwono- czarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 21:13
              www.torun.pl/portal/zawartosc_n.php?
              strona=wl_nagr_honor_lista
              Wrzuć w gogle urząd miasta w toruniu i dowiesz się jakie to jest
              miasto.Każdy kto ma wpływ na aktualną sytuacje polityczną
              natychmiast zostaje honorowym obywatelem.Nie ważne co ma na sumieniu
              ważne ,że można skorzystać.Ciekawe czy jest w kraju miasto którego
              honorowym obywatelem jest Michał Rola żymierski ,Jurij Mironowicz
              Kosenko itp.Poza tym ten lewicowy obecny prezydent Zaleski już
              sądząc po jego wypowiedziach na stronie miasta zręcznie wpisał się w
              toruńską megalomanię i obłudę.Wie facio czym ująć wiecznie
              niedowartościowanych mieszkańców. Wystarczy trochę połechtać ich
              próżnośc i już 70 % poparcia w pierwszej turze.
              • Gość: ab nie podskakuj Re:Toruń miasto czerwono- czarne-honorowi obywatel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 21:16
                www.torun.pl/portal/index.php?strona=wl_nagr_honor_11
          • Gość: ab nie podskakuj Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 20:50
            Nie piernicz głupot ab.Zapytaj najsłynniejszej dewotki polskiej
            torunianki Alicji Grześkowiak ówczesnej marszałek senatu ,jak to
            było z tym województwem kuj.-pomorskim.Miał być w nim Włocławeek i
            Budgoszcz bez pierników toruńskich ,którzy chcieli być koniecznie w
            Gdańsku. W ostatnim momencie kobita coś zamieszała i wciśnięto
            Toruń.Teraz jak sam widzisz (wystarczy przeczytać wypowiedzi osób z
            regionu kuj.-pom)wszyscy mają po dziurki w nosie rządów toruńskich i
            najprawdopodobniej ten region się z rozpadnie.
            Ty lepiej nie podskakuj na forum ,bo Torunia nikt nie chce i możesz
            jeszcze błagać ,żeby Olsztyn go zechciał.
            Jeżeli ładnie poprosisz i przeprosisz za wszystkie dotychczasowe
            obelgi masz szanse być jeszcze dumny ,że możesz być razem z
            Kopernikiem Warmiakiem.
            • Gość: ab Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 21:12
              Dobrze, że to napisałeś, biedny przygłupie. Każdy może teraz sam stwierdzić, że
              ktoś tak głupi jak ty nie mógł dostać się na UMK. I to jest normalne, nie
              wszyscy mogą kończyć dobre uczelnie, w każdym razie nie na studiach
              stacjonarnych. Ale z tobą jest już źle, ty już jesteś psychiczny, to już jest
              choroba, ta twoja zwierzęca nienawiść do Torunia. Jeśli coś jeszcze do ciebie
              trafia, synku - idź do lekarza po pomoc, mówię to z całą powagą i tylko z
              ludzkiego obowiązku, bez odrobiny współczucia czy sympatii, na to mnie widocznie
              nie stać w stosunku do ciebie. Idź do lekarza, może jeszcze nie jest za późno.
              Bo ty się naprawdę skończysz.
              • Gość: ab nie podskakuj Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 21:59
                ab -eku czy ty nie jesteś sbekiem z UMK? Ciągle wyskakujesz z tą
                komuszą uczelnią jak gdyby w kraju nie było innych o znacznie
                wyższym poziomie i większych szansach na znalezienie pracy w
                zawodzie. Nawet co zdolniejsi torunianie olewają tą szkółkę
                tow.felka dzierżyskiego wybierając techniczne uczelnie w
                Poznaniu ,Gdańsku ,Warszawie ,a ty bzdecisz ciągle to samo jako
                niereformowalny beton w PRL-u.Co do reszty twojej wypowiedzi się nie
                ustosunkuję ,po prostu sam sobie wystawiasz świadectwo.
                Wiem ,że prawda boli .Nic na to nie poradzę ,że mieszkasz w
                grajdole który jest pośmiewiskiem nie tylko w naszym kraju.
                To jest twój wybór.Pa,pa pozdrówka dla komuchów i papcia Rydzyka.
        • Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.86.* 15.02.09, 17:18

Elblag-126 tys
          Olsztyn-175.5 tys
          Torun-206 tys Dane GUS
          Pozatym budzet miasta Olsztyna i Torunia jest podobny ..NIE FALSZUJ
          DANYCH GUS
          • Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.86.* 15.02.09, 17:31
            W Toruniu w poblizu nie ma wiekszych miejscowosci jak w
            OLsztynie .Tu jest pobliskie Barczewo-okolo15 tys ,Dywity okolo8
            tys ,Gutkowo tez kilka tys (nie wiem ile)i do wszystkich tych
            miejscowosci jezdzi mpk Olsztyn, Torun w poblizu nie ma nic 40 km do
            Bydgoszczy i tyle.Miasta porownywalne,pod wzgledem budzetu(Torun ma
            troche wiekszy)ludnosci,oddzialywania na swoj region i rangi w
            Kraju .Nie porownuje tu Olsztyna do Krakowa czy Lodzi wiec jak
            powiatowi naukowcy z elblagowa nie maja nic konkretnego do
            powiedzenia to niech wracaja do piaskownicy albo gospody w swoim
            powiecie
            • Gość: ab Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 17:57
              Gość portalu: swiatowy napisał(a):

> W Toruniu w poblizu nie ma wiekszych miejscowosci jak w
              > OLsztynie

Zanim coś palniesz, to najpierw spójrz na mapę. Chełmża, Chełmno, Świecie,
              Kowalewo Pomorskie, Golub-Dobrzyń, Aleksandrów Kujawski. Wszystko albo prawie
              wszystko większe od Barczewa. I parę mniejszych miasteczek.
              Nie ma to znaczenia dla sprawy, o której rozmawiamy, ale trzymajmy się faktów.
              Ja jestem z Torunia, z Elblągiem nie mam prawie nic wspólnego, ale kiedy widzę,
              że ktoś pisze "elblągowo", żeby poniżyć i obrazić mieszkańców tego miasta, to
              mnie szlag trafia i natychmiast mam ochotę pisać o "olsztynkowie", żeby poniżyć
              matoła. Weź to siebie światowy do serca, albo zawsze będę Cię traktował jak matoła.
              • kongresowy_pepek_europy Elblągowo, Olsztynowo... 15.02.09, 18:08
                A czy "szlag Pana trafia", gdy mieszkańcy "jednego z najlepiej wykształconych społeczeństw miejskich w kraju" (Pana cytat z tego tematu, napisana 15.02.09, 16:18) mówią o "drugiej stolicy" woj. kujawsko-pomorskiego per "Brzydgoszcz", "Bydłoszcz" albo "Tyfusowo"?
                • Gość: ab Re: Elblągowo, Olsztynowo... IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 18:27
                  Owszem, trafia mnie.
              • Gość: swiatowy Re:ab - mreck ty sflustrowany dziadzie z elblagowa IP: 91.104.86.* 15.02.09, 19:22
                pajacu ty jeden ja piesze o pod olsztynskich miejscowosciach!
                oddalonych od Olsztyna kilka kilometrow!!gdzie jezdza autobusy
                miejskie!a ty piszesz o miasteczkach,ktore kiedys lezaly w
                wojewodztwie torunskim.Budzety miast Olsztyna i Torunia sa podobne !
                • Gość: ~~ Re:ab - mreck ty sflustrowany dziadzie z elblagow IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.09, 19:25
                  Budżety może i podobne (chociaż nie porównywałem) - ale ranga miast i klasa... -
                  wybacz.. nieporównywalna :)
                • Gość: ab swiatowy, ty biedny idioto! IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 19:49
                  Nie nadajesz się do poważniejszej rozmowy, jesteś matołem, więcej nie będę
                  próbował rozmawiać z tobą jak z człowiekiem.
                  Mreck był świetnym facetem, bardzo inteligentnym i miał świetne poczucie humoru,
                  był najdowcipniejszym człowiekiem, jacy się pojawiali na tym forum (nawet
                  dowcipniejszym ode mnie). Był bardzo złośliwy, ale nigdy nie chamski, a spotykał
                  się tylko z prostackimi odpowiedziami takich chamów jak ty, leon czy yadol.
                  Jakim trzeba być idiotą, żeby mnie uważać za mrecka? Z każdej mojej wypowiedzi
                  widać, że ja przejmuję się Toruniem, moim miastem. To zauważył nawet ten
                  przygłup, który nie dostał się na UMK i teraz nieustannie atakuje Toruń. Wy,
                  biedne matoły (ty, leon i yadol) jesteście głupsi nawet od przygłupa.
                  I tak, matole, kończy się nasza rozmowa, która przez moment zapowiadała się na inną.
                  • Gość: kultura toruńska Re: swiatowy, ty biedny idioto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 20:37
                    Dalej,same wyzwiska i nawet nie chce się czytać tych wypocin gościa
                    z miasta kandydującego do miana Europejskiej Stolicy Kultury.
                    Powszechnie wiadomo ,nie tylko w kraju ,że Toruń to miasto
                    hipokrytów i złodzieji wszelkiej maści. Chyba Europa na głowę
                    musiałaby upaśc,żeby Toruń był reprezantantem jej kultury.
                    • Gość: swiatowy Re: IP: 91.104.86.* 15.02.09, 20:47
                      Swoja droga Torun europejska stolica kultury?Miasto ktore nawet nie
                      posiada filharmonii nie mowiac o operze
                • Gość: antymenel Re:ab - mreck ty sflustrowany dziadzie z elblagow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:09
                  Gość portalu: swiatowy napisał(a):

> pajacu ty jeden ja piesze o pod olsztynskich miejscowosciach!
                  > oddalonych od Olsztyna kilka kilometrow!!gdzie jezdza autobusy
                  > miejskie!a ty piszesz o miasteczkach,ktore kiedys lezaly w
                  > wojewodztwie torunskim.Budzety miast Olsztyna i Torunia sa podobne

Liczebność mieszkańców gmin sąsiadujących z Toruniem to ponad 55 tys. osób, z
                  czego na osiedlach posiadających bezpośrednie związki funkcjonalno-przestrzenne
                  z Toruniem – ponad 45 tys. osób.

ILE LICZĄ MIESZKAŃCÓW GMINY SASIADUJĄCE BEZPOŚREDNIO Z OLSZTYNEM?
              • Gość: ab nie podskakuj Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 22:12
                Przygłupie ab ,zapomniałes jak nazywałeś mieszkańców Olsztyna bydłem
                i matołami?Twoje słownictwo to przewaga wyrazów: bydło,
                matoł ,idiota, debil,no i wszystkich którzy napiszą coś niezgodnego
                z twoim wyobrażeniem o Toruniu wysyłasz do psychiatry,lub
                insynuujesz ,że strasznie chcieli studiować na umk ale ich nie
                przyjęto.
          • Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.86.* 15.02.09, 17:31
            powiecie
            powiecie
          • Gość: LOKALS Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 08:55
            Budżet Olsztyna: dochody - 704 tys.
            Budżet Torunia: dochody - 784 tys.

TO JEST PODOBNY BUDŻET?
    • Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.86.* 15.02.09, 19:40
      ab vel mreck vel praptak i inne nicki czy to prawda ze przez 23
      lata ....? no wiesz o czym mowie ?To by tlumaczylo twoja
      frustracje.To dlatego uciekles do Torunia?
    • kiwi_pl Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale 16.02.09, 20:38
      Powiem krótko, to co dzieje się w tej chwili w kuj-pom woła o pomstę do nieba.
      dobrało się 3 idiotów (całbecki, dombrowicz i zalewski) i okradają region
      pchając wszystko do torunia. mosty, hale, stadiony itp. Wszystko im się należy.
      Jak coś jest nie po ich myśli to zaraz biegną na skargę do prasy albo tv. Kilka
      tygodni temu ukazał się artykół w Pomorskiej jak to Olsztyn śmie ukraść im ich
      kopernika, jak brzydko się o torunianach wypowiadają Olsztynianie, itd. Ale to
      jeszcze nic w porównaniu do tego co dziś było w tv regionalnej. Ukazał się
      reportaż że w Olszynie szkaluje się (ich) kopernika bo z okazji urodzin zakłada
      się mu czapkę, domalowuje coś itp. Ręce opadają. Banda zakompleksionych głupków.
      My to mamy na codzień z tymi ludźmi. Teraz kradną ze wspólnej kasy, oby im te
      łapy uschły szybko, zanim cały region zruinują
      • Gość: ab Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.torun.mm.pl 16.02.09, 20:45
        kiwi_pl napisał:

> Powiem krótko, to co dzieje się w tej chwili w kuj-pom woła o pomstę do nieba.
        > dobrało się 3 idiotów (całbecki, dombrowicz i zalewski) i okradają region
        > pchając wszystko do torunia. mosty, hale, stadiony itp.

Olsztynianom wyjaśniam, że Dombrowicz jest prezydentem Bydgoszczy. Czyż Toruń i
        my, torunianie, nie jesteśmy genialni, skoro potrafimy sprawić, że nawet
        prezydenci innych miast kradną u siebie i przynoszą do nas?
        • Gość: abb Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 21:05
          Kopernik jednak wiedział co robi nigdy nie odwiedzając
          sbekistanu.Szczęście ,że mieszkańcy Fromborka nie pozwolili wykraść
          piernikom szczątek wielkiego Warmiaka.
        • Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.102.* 16.02.09, 21:06
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=91126403&a=91339083
          ab twoj Elblag jest malym i malo znaczacym miastem i takim zostanie
          nawet jakby ktos upadl na glowe i postradal zmysly i wywalil te pol
          miliarda!!! na uleczenie malomiasteczkowych fobi i kompleksow kilku
          niedowartosciowanych maniakow takich jak ty a sam fakt ze uciekles
          to Torunia bo w Elblagu nie ma przyszosci tylko to potwierdza!
          • Gość: ab Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.torun.mm.pl 16.02.09, 21:19
            Sam się załatwiłeś, matole. Gdyby przyszłość była w Olsztynie, to uciekłbym do
            Olsztyna, nie? Toruń jest wspaniały i ma świetną przyszłość przed sobą. Elbląg
            jest w dołku, ale wyjdzie z niego. Olsztyn też wyjdzie - a wyszedłby szybciej,
            gdyby nie było takich matołów jak ty i ten niedoszły student UMK, który się tu
            pęta pod nogami.
            • Gość: abb Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 21:38
              Jo,jo toruń ma wspaniałą przyszłość przed sobą tylko musi najpierw
              wykończyć cały region kuj.-pomorski.
              Ponadto wysłać o. Rydzyka na żebraninę po całej Polsce , świecie i
              już będzie super!! Będzie Las Vegas , Watykan i przeniesiona stolica
              Polski do Torunia.Zmieni się życiorys Kopernikowi opowiadając ,ze
              calutkie życie spędził w Toruniu i tam ma nawet swoich krewnych.
              Kto wie ,czy jednym z nich nie jest niejaki twardogłowy komuch ab
              któremu wydaje się ,że marzeniem wszystkich były studia na umk.
          • Gość: abb Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 21:25
            <Kopernik ( -
            • Gość: kiwi_pl Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.acppharma.pl 17.02.09, 09:33
              Dla toruniaków Kopernik jest z Torunia, bo się tam urodził. Ale
              Ciechowski też jest z Torunia (choć urodził się w Tczewie), bo w
              Toruniu mieszkał kilka lat.
              Taka ich interpretacja jest wszystkiego.
    • Gość: swiatowy Re: Tu osmieszony i namierzony przez ol4 IP: 91.104.102.* 16.02.09, 22:39
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=56&w=87132064&a=87829362
      Okazuje sie ze mreck wtedy dzialajacy rowniez pod nickiem praptak2
      udajacy mieszkanca mazurskiej wioski to nie malolat a starzejacy sie
      facet w wieku okolo 50 lat,ktory ma problemy jak widac nie tylko z
      glowa.Osmieszony i zblazniony ,ktorego los rzucil do Torunia
      przybiera teraz "torunska"czapke Stanczyka i jako forumowy clown nie
      mogacy sie wyzbyc swoich antyolsztynskich kompleksow dziala nadal
      pod nowym nickiem ab
      Wracajac do tematu .To z kim Olsztyn ma sie porownywac jak nie z
      Toruniem,Rzeszowem, Kielcami,Bielsko-Biala miasta podobnej czy
      zblizonej wielkosci z podobnym budzetem .Olsztyn 710mln Torun chyba
      770 tys bo chyba nie z powiatowym miasteczkiem Elblag gdzie budzet
      tego miasteczka wynosi chyba 450 tys
      • Gość: gdynianin Re: Tu osmieszony i namierzony przez ol4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 23:33
        I znowu zioło? Jak zwykle kłopoty z liczbami, procentami itd.
    • Gość: chujanin Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.102.* 16.02.09, 23:38
      Forum Olsztyn to nie lecznica dla czubkow!Nie macie buraki innych
      problemow jak tylko zajmowac tym co sie dzieje w Olsztynie?
      • Gość: gdynianin Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 23:48
        No swiatowy, swietnego masz najnowszego nicka. Tak trzymać!!!
        • Gość: Sralfa Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.centertel.pl 07.04.09, 17:23
          Kiedy toruńskie firmy pobudują stadion i hale w Olsztynie?
      • Gość: ab witam, ch...aninie IP: *.torun.mm.pl 17.02.09, 09:21
        Witam, ch...aninie, skoro już tu zajrzałeś. Jestem ab.
        I mam jedną uwagę - nie wyzywaj swiatowego od buraków, bo to są warzywa
        pożyteczne, w przeciwieństwie do swiatowego, który jest po prostu warzywem
        (bezprzymiotnikowym).
    • Gość: el_beetroot Re:chamy z elblagowa opanowaly forum Olsztyn IP: 91.104.102.* 17.02.09, 00:01
      Chamy ze sloma w butach z elblagowa opanowaly forum Olsztyn.Mata te
      swoje powiatowe forum?to piszta o KFC czy tych waszych wplatomatach
      a nie tu swoja elblonsko gnojowice rozrzucacie
      • Gość: gdynianin Re:chamy z elblagowa opanowaly forum Olsztyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:11
        swiatowy: To ile pięter ten wieżowiec? 20-25 ? Czyżby minus 5?
        Rewelka na skalę światową....
    • Gość: * Re: Toruń: UMK wyprzedaje nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 17:45
      wiadomosci.onet.pl/1948885,11,torun_umk_wyprzedaje_nieruchomosci,item.html
      • Gość: UWM zapomniało Re: Toruń: UMK wyprzedaje nieruchomości IP: *.centertel.pl 07.04.09, 18:01
        miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,48726,2593280.html
        • Gość: miliony euro Re: Toruń: UMK wyprzedaje nieruchomości IP: *.chello.pl 08.04.09, 10:12
          Po co w toruniu to collegium humanicum skoro coraz mniej osób
          decyduje się na studia w tym mieście??
          Przecież wiadomo co to jest za uczelnia i jaką moralnością
          charekteryzuje się jej przeważająca część kadry.
          Budowa nowej siedziby to wyrzucanie pieniędzy podatników w
          błoto.Czy o taką gospodarkę chodziło polakom głosującym za
          przystąpieniem Polski do UE???
          • Gość: pierniki przekreca Przekręty w wycenie byle dać na swój uniwersytet?? IP: *.chello.pl 08.04.09, 14:36
            miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,6472462,Historyczna_awantura_radnych_Platformy.html
            • leon.1 Re: Przekręty w wycenie byle dać na swój uniwersy 08.04.09, 23:00
              Mreck znów odzyskuje siły :) Tym razem elbląski Sauron aż piszczy żeby się
              uwiarygodnić jako toruński ab. Zmień nick jak to zwykle robisz a pojedziesz na
              tym jakieś dwa tygodnie- zanim zgubi Cię prymitywizm, wyzwiska i brak
              elementarnej wiedzy z jakiejkolwiek dziedziny :) :) :)
              • Gość: KW PZPR Re: Przekręty w wycenie byle dać na swój uniwersy IP: *.centertel.pl 09.04.09, 18:41
                Szkoda że UWM nie jest tak wspomagany! Niech odkupią od UWM budynek
                do którego chodzili z donosami a bywało że do spowiedzi
                • Gość: wyprzedaż w toruni Re: Przekręty w wycenie byle dać na swój uniwersy IP: *.chello.pl 14.04.09, 10:32
                  pomorska.pl » Miasta » Toruń

A A A dodano: 14 kwietnia 2009, 9:15

tagi:BachotekpedagogikaToruńUMK

Prorektor UMK Włodzimierz Karaszewski: Bachotka nie sprzedamy
                  Rozmawiała Kamila Mróz, kamila.mroz@pomorska.pl

Rozmowa z prof. Włodzimierzem Karaszewskim, prorektorem UMK ds.
                  ekonomicznych i rozwoju.

(fot. Autorka)
                  - Panie rektorze, kilka miesięcy temu pan kanclerz mówił, że
                  tegoroczna dotacja dla uniwersytetu prawdopodobnie będzie mniejsza.
                  Z drugiej strony uczelnia jest w trakcie kilku poważnych inwestycji.
                  Czy uda się je wszystkie zrealizować zgodnie z planami?
                  - To właściwie są dwie sprawy. Pierwszą są dotacje, którą
                  uniwersytet otrzymuje na działalność podstawową i naukową. Teraz już
                  wiemy, że ta podstawowa będzie nieco wyższa niż w roku ubiegłym. O
                  tym decyduje także to, co w tym roku zrobiły inne uczelnie; jeśli
                  rozwijałyby się dynamiczniej od nas, otrzymalibyśmy mniejszą
                  dotację. Niestety, ministerstwo zmniejszyło nam dotację na badania i
                  naukę, co z całą pewnością odczujemy. Ale jednocześnie powinno
                  wyzwolić to większą aktywność uczelni w pozyskiwaniu środków
                  zewnętrznych.

Drugą sprawą są inwestycje. Centrum Optyki Kwantowej już jest
                  uwzględnione w planach inwestycyjnych ministerstwa i niebawem je
                  rozpoczniemy. Rozbudowę wydziału prawa kończymy, i na szczęście,
                  choć późno, znalazły się na niego pieniądze. Ministerstwo
                  partycypuje w ok. 75 proc. w finansowaniu tej inwestycji.

Jesteśmy też zaawansowani w zapewnieniu "montażu finansowego”
                  Collegium Humanisticum, choć cały czas prowadzimy jeszcze działania,
                  by uzyskać na nie dofinansowanie ze środków budżetu państwa jako
                  udział własny. Z kolei Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych
                  Technologii to bardzo nowoczesny projekt, który wychodzi na przeciw
                  planom strategicznym naszego kraju. Tu jeszcze nie mamy deklaracji,
                  wsparcia z budżetu. Ale jestem optymistą.

reklama

- Pod młotek idzie obecna siedziba Instytutu Historii. Na tym ma się
                  nie skończyć m.in. właśnie po to, żeby zebrać pieniądze na nowe
                  projekty. Które jeszcze nieruchomości UMK zamierza sprzedać?
                  - Zapewnienie udziału własnego jest bardzo ważne w finansowaniu
                  projektów i ogranicza ryzyko inwestycyjne. Ale chodzi też o
                  dostosowanie naszej bazy do istniejących potrzeb. Jest jedna rzecz,
                  na którą nie zwraca się uwagi - historia uniwersytetu. Uniwersytet
                  otrzymał budynki w centrum miasta i potem zwiększał swój potencjał w
                  ten sposób, że przekazywano mu jakieś obiekty użyteczności
                  publicznej, które jednak nie były budowane pod potrzeby dydaktyczne.
                  I budynek biurowy przy pl. Teatralnym, i "Harmonijka”, i nawet
                  Collegium Maius nie są na miarę tych czasów.

- Collegium Maius zostanie sprzedane?
                  - Nie. Collegium Maius będzie zawsze. Jednak nie ma tam wielkich
                  sal, dobrze nagłaśnianych, gdzie można wykorzystać nowoczesne
                  narzędzia. To mimo wszystko nasz budynek historyczny. Po co jednak
                  zachowywać budynek przy ul. Asnyka, który był siedzibą Kombinatu
                  Budowlanego?

- Mówimy o Instytucie Pedagogiki.
                  - Tak. I podobnych mu obiektów jest masę. Jak wybudujemy nowe, to te
                  powinniśmy sprzedać.

- Kiedy pedagodzy przeprowadzą się do Collegium Humanisticum?
                  - Teraz zaczniemy realizować pierwszy etap budowy Collegium
                  Humanisticum, z dużą bazą seminaryjną i wykładową, która jest
                  większa od potrzeb historyków, więc myślę, że inne jednostki też
                  będą z nich korzystać. Później rozpoczniemy kolejne etapy budowy.
                  Myślę, że w pierwszej kolejności powinni się tam przenieść
                  pedagodzy, którzy teraz prowadzą swoją działalność naukową w dwóch
                  obiektach - przy ul. Asnyka i Fredry i mają kiepskie warunki. Tworzy
                  się też nowy wydział politologiczny, który także przejął budynek
                  administracyjny, gdzie miały być biura kas chorych. To nie jest
                  obiekt dydaktyczny, więc studenci nowego wydziału przeprowadzą się
                  na Bielany jako kolejni.

- Uniwersytet dysponuje także gospodarstwami rolnymi.
                  - Uniwersytet prowadził zakłady pomocnicze, w których studenci
                  odbywali praktyki, a część produkcji trafiała do stołówek. Dzisiaj
                  uniwersytetowi nie jest potrzebne gospodarstwo rolne, przyda się
                  komuś innemu, więc mam nadzieję, że je sprzedamy. Tak samo, jak
                  kilka niefunkcjonalnych budynków, co sprawi, że zmniejszą się też
                  wysokie koszty stałe ponoszone na nie przez naszą uczelnię. Niedawno
                  ukazał się artykuł mówiący o wielkim majątku uniwersytetu - 128
                  budynków - ale aby taki majątek mieć, trzeba być bogatym; więc wraz
                  ze zmianami inwestycyjnymi, trzeba go ograniczać.

- Państwo już wyliczyliście ile dzięki temu, biorąc pod uwagę
                  budynki i ziemię, możecie zyskać?
                  - Myślę, że np. obiekt przy ul. Asnyka w utrzymaniu kosztuje ok. 300
                  tys. rocznie.
                  W nowoczesnym Collegium Humanisticum też będziemy ponosić koszty,
                  ale nie już takie duże. Wraz z rozwojem i unowocześnieniem bazy
                  lokalowej uniwersytetu nastąpi koncentracja, która umożliwi
                  zmniejszanie kosztów np. związanych z dozorem budynków. Trudno teraz
                  oszacować skalę tego.

- Ile wart jest ośrodek wypoczynkowy w Bachotku?
                  - Tego ośrodka na razie nie będziemy sprzedawać. Zamierzamy go
                  wydzierżawić. Moim zdaniem, teraz nie jest dobry okres na jego
                  sprzedaż.

- To jest już pewne?
                  - Mam nadzieję, że tak. Zwrócimy się o to na najbliższym Senacie.
                  Ośrodek generuje straty, a nie mamy z czego ich pokrywać. Dawniej
                  pracownicy uniwersytetu, nie tylko naszego, bardzo chętnie
                  korzystali z jego usług. Dzisiaj, jest wielka oferta usług wypoczyn-
                  kowo-turystycznych, a o ośrodek cały czas trzeba dbać i zatrudniać
                  tam pracowników także poza sezonem.

- Ile on rocznie kosztuje UMK?
                  - Nie pamiętam tej kwoty, ale w ostatnich latach generuje rocznie
                  straty około 250 tys. zł, co obciąża fundusz socjalny uczelni.
                  Niepotrzebnie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka