Gość: swiatowy IP: 91.104.66.* 14.02.09, 20:16 miasta.gazeta.pl/torun/1,87119,6267043,Bedzie_hala_dla_Torunia_za_120_mln__Kosmiczna_.html Ci to maja marszalka nie to co u nas .Ciekawe gdzie podzialy sie pieniadze na filharmonie?poszly na termy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czego zazdrościsz? Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 20:37 Siedziba marszałka i marszałek z Torunia to jest jakieś kuriozum w województwie kuj.-pomorskim.Największym miastem regionu jest 360 tys.Bydgoszcz z siedzibą wojewody, a kasą rządzi ok.190tys.Toruń gdzie znajduje się Urząd Marszałkowski i marszałek toruński namaszczony przez o.Rydzyka.Obydwu ich łączy jedno skubanie ludzi z kasy dla swojego miasta. To jest powszechnie znana przypadłość toruńska. Chciałbyś żeby Urząd Marszałowski miescił się w Elblągu i marszałkiem był ciągle elblążanin przeznaczający prawie całe fundusze unijne dla Elbląga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.66.* 14.02.09, 20:54 Zazdroscic zazdroszcze ale nie ma to nic wspolnego z zawiscia.Tu natomiast zgadzam sie z Toba dla mnie jest to nie zrozumiale choc Olsztyn tez jest skubany przez Elblag jak to mozliwe zeby Bydgoszcz jakby nie bylo miasto wyzej stojace niz Olsztyn czy Torun bylo tak rabane? Choc przyganial kociol garnkowi.U nas to znaczy w wojewodztwie elblaskim marszalek nie wychodzi z Elblaga ,kasa strumieniami tam ludzie od nich do nas o wszystkim decyduje Elblag co i jak tylko patrzec jak opodatkuja mieszkancow Olsztyna na rzecz Elblaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 15:56 Tak czy inaczej Toruń jest sporo większy od 150-tysięcznego Olsztyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruń potrafi Torun bud. Las Vegas chociaż jest mniejszy od W-wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 16:07 miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,6272138,O__Rydzyk___modelowy_inwestor_na_czas_kryzysu.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 16:18 Toruń ma 208 tys. mieszkańców, nie 190 tys. I nie o ilość chodzi, tylko o jakość - a społeczeństwo Torunia jest jednym z najlepiej wykształconych społeczeństw miejskich w kraju. Dlatego w Toruniu średnie pensje są o ponad 300 zł wyższe niż w Bydgoszczy i ta różnica stale rośnie. Za komuny było odwrotnie. Najlepsze inwestycje trafiają do Torunia lub do gmin sąsiadujących z miastem. Dlaczego olsztyńskich matołów boli to, że urząd marszałkowski jest w Toruniu? Gdyby nie ten podział władz wojewódzkich - wojewoda (dzisiaj mało ważny) w Bydgoszczy, marszałek w Toruniu - to nie byłoby województwa kujawsko-pomorskiego. To był warunek podstawowy, bez tego nie zgodzilibyśmy się na wspólne województwo z Bydgoszczą, bylibyśmy z Gdańskiem. Ja osobiście żałuję, że w Polsce nie ma 6-8 silnych województw (landów), a zawdzięczamy to głównie tym debilom z AWS-u (niech szlak trafi te śmieci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab A co do Rydzyka i prezydenta Torunia... IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 16:53 Rydzyk jest, jaki jest, każdy widzi, ale jedno trzeba mu przyznać: to jest bardzo kreatywny człowiek, ściąga potężną kasę do Torunia i potężnie buduje (a pracownikom płaci uczciwie i - z tego, co wiem - zawsze w terminie). Oczywiście, on przynosi nam pewne straty prestiżowe, ale miasto znacznie więcej zyskuje na jego obecności, niż traci. Rydzyk kiedyś odejdzie, a to, co zbudował i jeszcze zbuduje - zostanie w Toruniu. Podejrzewam, że niejedno miasto chciałoby mieć takiego Rydzyka u siebie. A co do prezydenta Torunia - tak, komuch, lewica (choć nie z SLD), ja nie głosowałem na niego, ale po rządach debila z AWS-u prawicowe społeczeństwo Torunia wybrało sobie lewicowego prezydenta i to był bardzo dobry wybór, Zaleski jest najlepszym prezydentem, jakiego Toruń dotychczas miał. (Lewicowa Bydgoszcz tym razem zrobiła odwrotnie i wybrała sobie prawicowego prezydenta - bardzo uczciwego człowieka, ale umiarkowanie dobrego gospodarza). A że prezydent miasta spotyka się z bardzo wpływowym zakonnikiem? To jest psi obowiązek prezydenta! I ja go za to szanuję - rozmawia z każdym, kto może zrobić coś dobrego dla miasta. Życzę Olsztynowi takiego prezydenta, jakiego ma Toruń. Za dwa lata - bo teraz nie ma szans, teraz wśród kandydatów takiego nie macie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab nie podskakuj Re:Toruń miasto czerwono- czarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 21:13 www.torun.pl/portal/zawartosc_n.php? strona=wl_nagr_honor_lista Wrzuć w gogle urząd miasta w toruniu i dowiesz się jakie to jest miasto.Każdy kto ma wpływ na aktualną sytuacje polityczną natychmiast zostaje honorowym obywatelem.Nie ważne co ma na sumieniu ważne ,że można skorzystać.Ciekawe czy jest w kraju miasto którego honorowym obywatelem jest Michał Rola żymierski ,Jurij Mironowicz Kosenko itp.Poza tym ten lewicowy obecny prezydent Zaleski już sądząc po jego wypowiedziach na stronie miasta zręcznie wpisał się w toruńską megalomanię i obłudę.Wie facio czym ująć wiecznie niedowartościowanych mieszkańców. Wystarczy trochę połechtać ich próżnośc i już 70 % poparcia w pierwszej turze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab nie podskakuj Re:Toruń miasto czerwono- czarne-honorowi obywatel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 21:16 www.torun.pl/portal/index.php?strona=wl_nagr_honor_11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab nie podskakuj Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 20:50 Nie piernicz głupot ab.Zapytaj najsłynniejszej dewotki polskiej torunianki Alicji Grześkowiak ówczesnej marszałek senatu ,jak to było z tym województwem kuj.-pomorskim.Miał być w nim Włocławeek i Budgoszcz bez pierników toruńskich ,którzy chcieli być koniecznie w Gdańsku. W ostatnim momencie kobita coś zamieszała i wciśnięto Toruń.Teraz jak sam widzisz (wystarczy przeczytać wypowiedzi osób z regionu kuj.-pom)wszyscy mają po dziurki w nosie rządów toruńskich i najprawdopodobniej ten region się z rozpadnie. Ty lepiej nie podskakuj na forum ,bo Torunia nikt nie chce i możesz jeszcze błagać ,żeby Olsztyn go zechciał. Jeżeli ładnie poprosisz i przeprosisz za wszystkie dotychczasowe obelgi masz szanse być jeszcze dumny ,że możesz być razem z Kopernikiem Warmiakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 21:12 Dobrze, że to napisałeś, biedny przygłupie. Każdy może teraz sam stwierdzić, że ktoś tak głupi jak ty nie mógł dostać się na UMK. I to jest normalne, nie wszyscy mogą kończyć dobre uczelnie, w każdym razie nie na studiach stacjonarnych. Ale z tobą jest już źle, ty już jesteś psychiczny, to już jest choroba, ta twoja zwierzęca nienawiść do Torunia. Jeśli coś jeszcze do ciebie trafia, synku - idź do lekarza po pomoc, mówię to z całą powagą i tylko z ludzkiego obowiązku, bez odrobiny współczucia czy sympatii, na to mnie widocznie nie stać w stosunku do ciebie. Idź do lekarza, może jeszcze nie jest za późno. Bo ty się naprawdę skończysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab nie podskakuj Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 21:59 ab -eku czy ty nie jesteś sbekiem z UMK? Ciągle wyskakujesz z tą komuszą uczelnią jak gdyby w kraju nie było innych o znacznie wyższym poziomie i większych szansach na znalezienie pracy w zawodzie. Nawet co zdolniejsi torunianie olewają tą szkółkę tow.felka dzierżyskiego wybierając techniczne uczelnie w Poznaniu ,Gdańsku ,Warszawie ,a ty bzdecisz ciągle to samo jako niereformowalny beton w PRL-u.Co do reszty twojej wypowiedzi się nie ustosunkuję ,po prostu sam sobie wystawiasz świadectwo. Wiem ,że prawda boli .Nic na to nie poradzę ,że mieszkasz w grajdole który jest pośmiewiskiem nie tylko w naszym kraju. To jest twój wybór.Pa,pa pozdrówka dla komuchów i papcia Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.86.* 15.02.09, 17:18 Elblag-126 tys Olsztyn-175.5 tys Torun-206 tys Dane GUS Pozatym budzet miasta Olsztyna i Torunia jest podobny ..NIE FALSZUJ DANYCH GUS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.86.* 15.02.09, 17:31 W Toruniu w poblizu nie ma wiekszych miejscowosci jak w OLsztynie .Tu jest pobliskie Barczewo-okolo15 tys ,Dywity okolo8 tys ,Gutkowo tez kilka tys (nie wiem ile)i do wszystkich tych miejscowosci jezdzi mpk Olsztyn, Torun w poblizu nie ma nic 40 km do Bydgoszczy i tyle.Miasta porownywalne,pod wzgledem budzetu(Torun ma troche wiekszy)ludnosci,oddzialywania na swoj region i rangi w Kraju .Nie porownuje tu Olsztyna do Krakowa czy Lodzi wiec jak powiatowi naukowcy z elblagowa nie maja nic konkretnego do powiedzenia to niech wracaja do piaskownicy albo gospody w swoim powiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 17:57 Gość portalu: swiatowy napisał(a): > W Toruniu w poblizu nie ma wiekszych miejscowosci jak w > OLsztynie Zanim coś palniesz, to najpierw spójrz na mapę. Chełmża, Chełmno, Świecie, Kowalewo Pomorskie, Golub-Dobrzyń, Aleksandrów Kujawski. Wszystko albo prawie wszystko większe od Barczewa. I parę mniejszych miasteczek. Nie ma to znaczenia dla sprawy, o której rozmawiamy, ale trzymajmy się faktów. Ja jestem z Torunia, z Elblągiem nie mam prawie nic wspólnego, ale kiedy widzę, że ktoś pisze "elblągowo", żeby poniżyć i obrazić mieszkańców tego miasta, to mnie szlag trafia i natychmiast mam ochotę pisać o "olsztynkowie", żeby poniżyć matoła. Weź to siebie światowy do serca, albo zawsze będę Cię traktował jak matoła. Odpowiedz Link Zgłoś
kongresowy_pepek_europy Elblągowo, Olsztynowo... 15.02.09, 18:08 A czy "szlag Pana trafia", gdy mieszkańcy "jednego z najlepiej wykształconych społeczeństw miejskich w kraju" (Pana cytat z tego tematu, napisana 15.02.09, 16:18) mówią o "drugiej stolicy" woj. kujawsko-pomorskiego per "Brzydgoszcz", "Bydłoszcz" albo "Tyfusowo"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Elblągowo, Olsztynowo... IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 18:27 Owszem, trafia mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re:ab - mreck ty sflustrowany dziadzie z elblagowa IP: 91.104.86.* 15.02.09, 19:22 pajacu ty jeden ja piesze o pod olsztynskich miejscowosciach! oddalonych od Olsztyna kilka kilometrow!!gdzie jezdza autobusy miejskie!a ty piszesz o miasteczkach,ktore kiedys lezaly w wojewodztwie torunskim.Budzety miast Olsztyna i Torunia sa podobne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re:ab - mreck ty sflustrowany dziadzie z elblagow IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.09, 19:25 Budżety może i podobne (chociaż nie porównywałem) - ale ranga miast i klasa... - wybacz.. nieporównywalna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab swiatowy, ty biedny idioto! IP: *.torun.mm.pl 15.02.09, 19:49 Nie nadajesz się do poważniejszej rozmowy, jesteś matołem, więcej nie będę próbował rozmawiać z tobą jak z człowiekiem. Mreck był świetnym facetem, bardzo inteligentnym i miał świetne poczucie humoru, był najdowcipniejszym człowiekiem, jacy się pojawiali na tym forum (nawet dowcipniejszym ode mnie). Był bardzo złośliwy, ale nigdy nie chamski, a spotykał się tylko z prostackimi odpowiedziami takich chamów jak ty, leon czy yadol. Jakim trzeba być idiotą, żeby mnie uważać za mrecka? Z każdej mojej wypowiedzi widać, że ja przejmuję się Toruniem, moim miastem. To zauważył nawet ten przygłup, który nie dostał się na UMK i teraz nieustannie atakuje Toruń. Wy, biedne matoły (ty, leon i yadol) jesteście głupsi nawet od przygłupa. I tak, matole, kończy się nasza rozmowa, która przez moment zapowiadała się na inną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kultura toruńska Re: swiatowy, ty biedny idioto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 20:37 Dalej,same wyzwiska i nawet nie chce się czytać tych wypocin gościa z miasta kandydującego do miana Europejskiej Stolicy Kultury. Powszechnie wiadomo ,nie tylko w kraju ,że Toruń to miasto hipokrytów i złodzieji wszelkiej maści. Chyba Europa na głowę musiałaby upaśc,żeby Toruń był reprezantantem jej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: IP: 91.104.86.* 15.02.09, 20:47 Swoja droga Torun europejska stolica kultury?Miasto ktore nawet nie posiada filharmonii nie mowiac o operze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re:ab - mreck ty sflustrowany dziadzie z elblagow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:09 Gość portalu: swiatowy napisał(a): > pajacu ty jeden ja piesze o pod olsztynskich miejscowosciach! > oddalonych od Olsztyna kilka kilometrow!!gdzie jezdza autobusy > miejskie!a ty piszesz o miasteczkach,ktore kiedys lezaly w > wojewodztwie torunskim.Budzety miast Olsztyna i Torunia sa podobne Liczebność mieszkańców gmin sąsiadujących z Toruniem to ponad 55 tys. osób, z czego na osiedlach posiadających bezpośrednie związki funkcjonalno-przestrzenne z Toruniem – ponad 45 tys. osób. ILE LICZĄ MIESZKAŃCÓW GMINY SASIADUJĄCE BEZPOŚREDNIO Z OLSZTYNEM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab nie podskakuj Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 22:12 Przygłupie ab ,zapomniałes jak nazywałeś mieszkańców Olsztyna bydłem i matołami?Twoje słownictwo to przewaga wyrazów: bydło, matoł ,idiota, debil,no i wszystkich którzy napiszą coś niezgodnego z twoim wyobrażeniem o Toruniu wysyłasz do psychiatry,lub insynuujesz ,że strasznie chcieli studiować na umk ale ich nie przyjęto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.86.* 15.02.09, 17:31 W Toruniu w poblizu nie ma wiekszych miejscowosci jak w OLsztynie .Tu jest pobliskie Barczewo-okolo15 tys ,Dywity okolo8 tys ,Gutkowo tez kilka tys (nie wiem ile)i do wszystkich tych miejscowosci jezdzi mpk Olsztyn, Torun w poblizu nie ma nic 40 km do Bydgoszczy i tyle.Miasta porownywalne,pod wzgledem budzetu(Torun ma troche wiekszy)ludnosci,oddzialywania na swoj region i rangi w Kraju .Nie porownuje tu Olsztyna do Krakowa czy Lodzi wiec jak powiatowi naukowcy z elblagowa nie maja nic konkretnego do powiedzenia to niech wracaja do piaskownicy albo gospody w swoim powiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOKALS Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 08:55 Budżet Olsztyna: dochody - 704 tys. Budżet Torunia: dochody - 784 tys. TO JEST PODOBNY BUDŻET? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.86.* 15.02.09, 19:40 ab vel mreck vel praptak i inne nicki czy to prawda ze przez 23 lata ....? no wiesz o czym mowie ?To by tlumaczylo twoja frustracje.To dlatego uciekles do Torunia? Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi_pl Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale 16.02.09, 20:38 Powiem krótko, to co dzieje się w tej chwili w kuj-pom woła o pomstę do nieba. dobrało się 3 idiotów (całbecki, dombrowicz i zalewski) i okradają region pchając wszystko do torunia. mosty, hale, stadiony itp. Wszystko im się należy. Jak coś jest nie po ich myśli to zaraz biegną na skargę do prasy albo tv. Kilka tygodni temu ukazał się artykół w Pomorskiej jak to Olsztyn śmie ukraść im ich kopernika, jak brzydko się o torunianach wypowiadają Olsztynianie, itd. Ale to jeszcze nic w porównaniu do tego co dziś było w tv regionalnej. Ukazał się reportaż że w Olszynie szkaluje się (ich) kopernika bo z okazji urodzin zakłada się mu czapkę, domalowuje coś itp. Ręce opadają. Banda zakompleksionych głupków. My to mamy na codzień z tymi ludźmi. Teraz kradną ze wspólnej kasy, oby im te łapy uschły szybko, zanim cały region zruinują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.torun.mm.pl 16.02.09, 20:45 kiwi_pl napisał: > Powiem krótko, to co dzieje się w tej chwili w kuj-pom woła o pomstę do nieba. > dobrało się 3 idiotów (całbecki, dombrowicz i zalewski) i okradają region > pchając wszystko do torunia. mosty, hale, stadiony itp. Olsztynianom wyjaśniam, że Dombrowicz jest prezydentem Bydgoszczy. Czyż Toruń i my, torunianie, nie jesteśmy genialni, skoro potrafimy sprawić, że nawet prezydenci innych miast kradną u siebie i przynoszą do nas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abb Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 21:05 Kopernik jednak wiedział co robi nigdy nie odwiedzając sbekistanu.Szczęście ,że mieszkańcy Fromborka nie pozwolili wykraść piernikom szczątek wielkiego Warmiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.102.* 16.02.09, 21:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=91126403&a=91339083 ab twoj Elblag jest malym i malo znaczacym miastem i takim zostanie nawet jakby ktos upadl na glowe i postradal zmysly i wywalil te pol miliarda!!! na uleczenie malomiasteczkowych fobi i kompleksow kilku niedowartosciowanych maniakow takich jak ty a sam fakt ze uciekles to Torunia bo w Elblagu nie ma przyszosci tylko to potwierdza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.torun.mm.pl 16.02.09, 21:19 Sam się załatwiłeś, matole. Gdyby przyszłość była w Olsztynie, to uciekłbym do Olsztyna, nie? Toruń jest wspaniały i ma świetną przyszłość przed sobą. Elbląg jest w dołku, ale wyjdzie z niego. Olsztyn też wyjdzie - a wyszedłby szybciej, gdyby nie było takich matołów jak ty i ten niedoszły student UMK, który się tu pęta pod nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abb Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 21:38 Jo,jo toruń ma wspaniałą przyszłość przed sobą tylko musi najpierw wykończyć cały region kuj.-pomorski. Ponadto wysłać o. Rydzyka na żebraninę po całej Polsce , świecie i już będzie super!! Będzie Las Vegas , Watykan i przeniesiona stolica Polski do Torunia.Zmieni się życiorys Kopernikowi opowiadając ,ze calutkie życie spędził w Toruniu i tam ma nawet swoich krewnych. Kto wie ,czy jednym z nich nie jest niejaki twardogłowy komuch ab któremu wydaje się ,że marzeniem wszystkich były studia na umk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abb Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 21:25 <Kopernik ( - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi_pl Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.acppharma.pl 17.02.09, 09:33 Dla toruniaków Kopernik jest z Torunia, bo się tam urodził. Ale Ciechowski też jest z Torunia (choć urodził się w Tczewie), bo w Toruniu mieszkał kilka lat. Taka ich interpretacja jest wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Tu osmieszony i namierzony przez ol4 IP: 91.104.102.* 16.02.09, 22:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=56&w=87132064&a=87829362 Okazuje sie ze mreck wtedy dzialajacy rowniez pod nickiem praptak2 udajacy mieszkanca mazurskiej wioski to nie malolat a starzejacy sie facet w wieku okolo 50 lat,ktory ma problemy jak widac nie tylko z glowa.Osmieszony i zblazniony ,ktorego los rzucil do Torunia przybiera teraz "torunska"czapke Stanczyka i jako forumowy clown nie mogacy sie wyzbyc swoich antyolsztynskich kompleksow dziala nadal pod nowym nickiem ab Wracajac do tematu .To z kim Olsztyn ma sie porownywac jak nie z Toruniem,Rzeszowem, Kielcami,Bielsko-Biala miasta podobnej czy zblizonej wielkosci z podobnym budzetem .Olsztyn 710mln Torun chyba 770 tys bo chyba nie z powiatowym miasteczkiem Elblag gdzie budzet tego miasteczka wynosi chyba 450 tys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdynianin Re: Tu osmieszony i namierzony przez ol4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 23:33 I znowu zioło? Jak zwykle kłopoty z liczbami, procentami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chujanin Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: 91.104.102.* 16.02.09, 23:38 Forum Olsztyn to nie lecznica dla czubkow!Nie macie buraki innych problemow jak tylko zajmowac tym co sie dzieje w Olsztynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdynianin Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 23:48 No swiatowy, swietnego masz najnowszego nicka. Tak trzymać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sralfa Re: Torun buduje stadion a teraz jeszcze hale IP: *.centertel.pl 07.04.09, 17:23 Kiedy toruńskie firmy pobudują stadion i hale w Olsztynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab witam, ch...aninie IP: *.torun.mm.pl 17.02.09, 09:21 Witam, ch...aninie, skoro już tu zajrzałeś. Jestem ab. I mam jedną uwagę - nie wyzywaj swiatowego od buraków, bo to są warzywa pożyteczne, w przeciwieństwie do swiatowego, który jest po prostu warzywem (bezprzymiotnikowym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_beetroot Re:chamy z elblagowa opanowaly forum Olsztyn IP: 91.104.102.* 17.02.09, 00:01 Chamy ze sloma w butach z elblagowa opanowaly forum Olsztyn.Mata te swoje powiatowe forum?to piszta o KFC czy tych waszych wplatomatach a nie tu swoja elblonsko gnojowice rozrzucacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdynianin Re:chamy z elblagowa opanowaly forum Olsztyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:11 swiatowy: To ile pięter ten wieżowiec? 20-25 ? Czyżby minus 5? Rewelka na skalę światową.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Toruń: UMK wyprzedaje nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 17:45 wiadomosci.onet.pl/1948885,11,torun_umk_wyprzedaje_nieruchomosci,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UWM zapomniało Re: Toruń: UMK wyprzedaje nieruchomości IP: *.centertel.pl 07.04.09, 18:01 miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,48726,2593280.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miliony euro Re: Toruń: UMK wyprzedaje nieruchomości IP: *.chello.pl 08.04.09, 10:12 Po co w toruniu to collegium humanicum skoro coraz mniej osób decyduje się na studia w tym mieście?? Przecież wiadomo co to jest za uczelnia i jaką moralnością charekteryzuje się jej przeważająca część kadry. Budowa nowej siedziby to wyrzucanie pieniędzy podatników w błoto.Czy o taką gospodarkę chodziło polakom głosującym za przystąpieniem Polski do UE??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierniki przekreca Przekręty w wycenie byle dać na swój uniwersytet?? IP: *.chello.pl 08.04.09, 14:36 miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,6472462,Historyczna_awantura_radnych_Platformy.html Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przekręty w wycenie byle dać na swój uniwersy 08.04.09, 23:00 Mreck znów odzyskuje siły :) Tym razem elbląski Sauron aż piszczy żeby się uwiarygodnić jako toruński ab. Zmień nick jak to zwykle robisz a pojedziesz na tym jakieś dwa tygodnie- zanim zgubi Cię prymitywizm, wyzwiska i brak elementarnej wiedzy z jakiejkolwiek dziedziny :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KW PZPR Re: Przekręty w wycenie byle dać na swój uniwersy IP: *.centertel.pl 09.04.09, 18:41 Szkoda że UWM nie jest tak wspomagany! Niech odkupią od UWM budynek do którego chodzili z donosami a bywało że do spowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyprzedaż w toruni Re: Przekręty w wycenie byle dać na swój uniwersy IP: *.chello.pl 14.04.09, 10:32 pomorska.pl » Miasta » Toruń A A A dodano: 14 kwietnia 2009, 9:15 tagi:BachotekpedagogikaToruńUMK Prorektor UMK Włodzimierz Karaszewski: Bachotka nie sprzedamy Rozmawiała Kamila Mróz, kamila.mroz@pomorska.pl Rozmowa z prof. Włodzimierzem Karaszewskim, prorektorem UMK ds. ekonomicznych i rozwoju. (fot. Autorka) - Panie rektorze, kilka miesięcy temu pan kanclerz mówił, że tegoroczna dotacja dla uniwersytetu prawdopodobnie będzie mniejsza. Z drugiej strony uczelnia jest w trakcie kilku poważnych inwestycji. Czy uda się je wszystkie zrealizować zgodnie z planami? - To właściwie są dwie sprawy. Pierwszą są dotacje, którą uniwersytet otrzymuje na działalność podstawową i naukową. Teraz już wiemy, że ta podstawowa będzie nieco wyższa niż w roku ubiegłym. O tym decyduje także to, co w tym roku zrobiły inne uczelnie; jeśli rozwijałyby się dynamiczniej od nas, otrzymalibyśmy mniejszą dotację. Niestety, ministerstwo zmniejszyło nam dotację na badania i naukę, co z całą pewnością odczujemy. Ale jednocześnie powinno wyzwolić to większą aktywność uczelni w pozyskiwaniu środków zewnętrznych. Drugą sprawą są inwestycje. Centrum Optyki Kwantowej już jest uwzględnione w planach inwestycyjnych ministerstwa i niebawem je rozpoczniemy. Rozbudowę wydziału prawa kończymy, i na szczęście, choć późno, znalazły się na niego pieniądze. Ministerstwo partycypuje w ok. 75 proc. w finansowaniu tej inwestycji. Jesteśmy też zaawansowani w zapewnieniu "montażu finansowego” Collegium Humanisticum, choć cały czas prowadzimy jeszcze działania, by uzyskać na nie dofinansowanie ze środków budżetu państwa jako udział własny. Z kolei Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii to bardzo nowoczesny projekt, który wychodzi na przeciw planom strategicznym naszego kraju. Tu jeszcze nie mamy deklaracji, wsparcia z budżetu. Ale jestem optymistą. reklama - Pod młotek idzie obecna siedziba Instytutu Historii. Na tym ma się nie skończyć m.in. właśnie po to, żeby zebrać pieniądze na nowe projekty. Które jeszcze nieruchomości UMK zamierza sprzedać? - Zapewnienie udziału własnego jest bardzo ważne w finansowaniu projektów i ogranicza ryzyko inwestycyjne. Ale chodzi też o dostosowanie naszej bazy do istniejących potrzeb. Jest jedna rzecz, na którą nie zwraca się uwagi - historia uniwersytetu. Uniwersytet otrzymał budynki w centrum miasta i potem zwiększał swój potencjał w ten sposób, że przekazywano mu jakieś obiekty użyteczności publicznej, które jednak nie były budowane pod potrzeby dydaktyczne. I budynek biurowy przy pl. Teatralnym, i "Harmonijka”, i nawet Collegium Maius nie są na miarę tych czasów. - Collegium Maius zostanie sprzedane? - Nie. Collegium Maius będzie zawsze. Jednak nie ma tam wielkich sal, dobrze nagłaśnianych, gdzie można wykorzystać nowoczesne narzędzia. To mimo wszystko nasz budynek historyczny. Po co jednak zachowywać budynek przy ul. Asnyka, który był siedzibą Kombinatu Budowlanego? - Mówimy o Instytucie Pedagogiki. - Tak. I podobnych mu obiektów jest masę. Jak wybudujemy nowe, to te powinniśmy sprzedać. - Kiedy pedagodzy przeprowadzą się do Collegium Humanisticum? - Teraz zaczniemy realizować pierwszy etap budowy Collegium Humanisticum, z dużą bazą seminaryjną i wykładową, która jest większa od potrzeb historyków, więc myślę, że inne jednostki też będą z nich korzystać. Później rozpoczniemy kolejne etapy budowy. Myślę, że w pierwszej kolejności powinni się tam przenieść pedagodzy, którzy teraz prowadzą swoją działalność naukową w dwóch obiektach - przy ul. Asnyka i Fredry i mają kiepskie warunki. Tworzy się też nowy wydział politologiczny, który także przejął budynek administracyjny, gdzie miały być biura kas chorych. To nie jest obiekt dydaktyczny, więc studenci nowego wydziału przeprowadzą się na Bielany jako kolejni. - Uniwersytet dysponuje także gospodarstwami rolnymi. - Uniwersytet prowadził zakłady pomocnicze, w których studenci odbywali praktyki, a część produkcji trafiała do stołówek. Dzisiaj uniwersytetowi nie jest potrzebne gospodarstwo rolne, przyda się komuś innemu, więc mam nadzieję, że je sprzedamy. Tak samo, jak kilka niefunkcjonalnych budynków, co sprawi, że zmniejszą się też wysokie koszty stałe ponoszone na nie przez naszą uczelnię. Niedawno ukazał się artykuł mówiący o wielkim majątku uniwersytetu - 128 budynków - ale aby taki majątek mieć, trzeba być bogatym; więc wraz ze zmianami inwestycyjnymi, trzeba go ograniczać. - Państwo już wyliczyliście ile dzięki temu, biorąc pod uwagę budynki i ziemię, możecie zyskać? - Myślę, że np. obiekt przy ul. Asnyka w utrzymaniu kosztuje ok. 300 tys. rocznie. W nowoczesnym Collegium Humanisticum też będziemy ponosić koszty, ale nie już takie duże. Wraz z rozwojem i unowocześnieniem bazy lokalowej uniwersytetu nastąpi koncentracja, która umożliwi zmniejszanie kosztów np. związanych z dozorem budynków. Trudno teraz oszacować skalę tego. - Ile wart jest ośrodek wypoczynkowy w Bachotku? - Tego ośrodka na razie nie będziemy sprzedawać. Zamierzamy go wydzierżawić. Moim zdaniem, teraz nie jest dobry okres na jego sprzedaż. - To jest już pewne? - Mam nadzieję, że tak. Zwrócimy się o to na najbliższym Senacie. Ośrodek generuje straty, a nie mamy z czego ich pokrywać. Dawniej pracownicy uniwersytetu, nie tylko naszego, bardzo chętnie korzystali z jego usług. Dzisiaj, jest wielka oferta usług wypoczyn- kowo-turystycznych, a o ośrodek cały czas trzeba dbać i zatrudniać tam pracowników także poza sezonem. - Ile on rocznie kosztuje UMK? - Nie pamiętam tej kwoty, ale w ostatnich latach generuje rocznie straty około 250 tys. zł, co obciąża fundusz socjalny uczelni. Niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś