13.02.10, 17:30
"Logika to rozum najpłytszy, posiadają go nawet maszyny"

co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • 2szarozielone Re: Logika 13.02.10, 17:45
      Najpłytszy? Powiedziałabym, że podstawowy i elementarny. Fundament. Najgłębszy.

Dlatego mają go nawet maszyny :)
      • mason_i_cyklista Re: Logika 13.02.10, 17:50
        podstawowy, elementarny, fundamentalny ale nie doskonały. Kierując się czystą
        logiką w wydaniu maszynowym brakuje emocji i spontanu (o, aż mi to słowo w
        uszach zachrzęściło). czyli może logika konieczna, choć nie wystarczająca?
        • athroposs Re: Logika 13.02.10, 17:58
          mason_i_cyklista napisał:

> czyli może logika konieczna, choć nie wystarczająca?

Dokładnie tak :)
        • 2szarozielone Re: Logika 13.02.10, 17:59
          Dokładnie to miałam na myśli :)
          • mason_i_cyklista Re: Logika 13.02.10, 18:12
            czyli właściwie zależnie od stopnia położenia nacisku na tzw. "wrażliwość" można
            przyznać, że zdanie jest prawdziwe? i o prawdziwej wartości człowieka świadczy
            ów wrażliwość, a nie sama logika? w sumie kontrowersyjna teoria, ale trzeba by
            chyba gdzieś rozłożyć akcenty
            • sootball Re: Logika 13.02.10, 18:24
              logika a racjonalność to dwie różne rzeczy. Emocje są tez "logiczne". Wydaje się
              że nie są, bo są za bardzo złożone i zbyt wielu elementów nie widzimy.
              • mason_i_cyklista Re: Logika 13.02.10, 18:31
                jeśli nawet emocje i działanie pod ich wpływem jest logiczne, to co jest
                nielogiczne? no chyba, że mówisz o emocjach, bez kierowania się nimi?;)
            • 2szarozielone Re: Logika 13.02.10, 18:29
              "Wartość" człowieka to strasznie rozmyte stwierdzenie i przez to kiepsko je
              wtłoczyć w ramy logiki ;)
              Logika to tylko sposób rozumowania; taki rodzaj narzędzia. Można je wykorzystać
              w różny sposób i w różnych celach. Można też wyciągnąć całkiem logiczne wnioski
              z pewnych przesłanek - ale innych, niezbednych do prawidłowego wnioskowania nie
              zauważyć, ze względu na braki np. w empatii.
              • mason_i_cyklista Re: Logika 13.02.10, 18:35
                oj tam teoretyzuje sobie, a nie tworze wykładanie wartości;)

a na codzien? logika czy emocje? strzelać focha w hołdzie duszy, czy pomijać
                rzeczy bez znaczenia ku uciesze logiki?
                • 2szarozielone Re: Logika 13.02.10, 18:49
                  złoty środek ;) ja zazwyczaj trochę folguję emocjom, a potem potrafię się
                  zgodnie z logiką przyznać do błędu ;)
                  • mason_i_cyklista Re: Logika 13.02.10, 18:53
                    :)

a ja mam wrażenie że popłynąłem, więc idę po piwo
    • forumowicz_pospolity Re: Logika 15.02.10, 10:17
      niby najpłytszy a wyciągnął ludzkość z głębi jaskiń, pozwolił zbudowac te
      maszyny itd

ale oczywiscie sama logika to mało, uczucia, druga półkula też musi byc dopieszczona
    • puszysta_gimnazjalistka Re: Logika 15.02.10, 11:54
      Nie "nawet maszyny" a "tylko maszyny", ludzie logiką się nie kierują, są za głupi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka