05.12.11, 09:24
Byłam dzisiaj w laboratoriach w Omży (do trzeciego nauczona doświadczeniem zadzwoniłam) i chciałam wykonać badania, m.in. na HIV-a. Of kors prywatnie. I wiecie co? Nie da się. W moim cudownym, rodzinnym mieście na 3 badania z 5 musiałabym mieć skierowanie. W Warszawie praaaawie bez mrugnięcia okiem mogę zrobić sobie RTG płuc.
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: HIV 05.12.11, 09:26
      A jak człowiek zemdleje DWA RAZY czekając na odmowę wykonania badań, to żadna pielęgniarka nawet nie podejdzie i nie spyta, czy może jakoś pomóc. Moi "współstacze" się mną zaopiekowali.

K...
      • berta-death Re: HIV 05.12.11, 09:39
        Na HIV też trzeba skierowanie??
        • thank_you Re: HIV 05.12.11, 09:49
          Tak! Na HIV-a od DERMATOLOGA! Bez dyskusji! Na WR od wenerologa!
          • swiete.jeze Re: HIV 05.12.11, 10:26
            thank_you napisała:

> Tak! Na HIV-a od DERMATOLOGA!

Szkoda, że nie od dentysty albo weterynarza.

A te badania, które chcesz nie zawierają się na przykład w tych dla krwiodawców?
            • thank_you Re: HIV 05.12.11, 11:00
              Niestety nie mogę być krwiodawcą.

Dla mnie to generalnie nie jest jakiś wielki problem - wrócę do Warszawy, to zrobię sobie te badania. Ale co z ludźmi, którzy zostają tutaj?
              • swiete.jeze Re: HIV 05.12.11, 12:05
                Gugiel mówi, że się da, ale faktycznie to przez jakiegoś dermatologa przechodzi.

> Ale co z ludźmi, którzy zostają tutaj?

Myślę, że to samo co w każdym innym mieście- zdecydowana większość się nie bada.
                • thank_you Re: HIV 05.12.11, 13:06
                  Ale mi chodzi o to, że ja chciałam te badania zrobić prywatnie. A oni mimo tego do 3 z 5 badań żądają skierowań. Przecież to zakrawa na paranoję. Są ludzie, którzy nie mają ochoty czekać w kolejce do specjalisty kilku m-cy, aby uzyskać skierowanie na badania i dlatego wybierają płacenie za usługi. A tutaj - jak się okazuje - nawet tak się nie da. :-) Nie bo nie. :-)

>zdecydowana większość się nie bada

To moje kolejne zdziwienie. Myślałam, że w pewnych sytuacjach WSZYSTKIE kobiety są kierowane na te badania. A jak się okazuje jest wręcz przeciwnie.
                  • redundant Re: HIV 05.12.11, 13:53
                    > do 3 z 5 badań żądają skierowań. Przecież to zakrawa na paranoję. Są ludzie, k
                    > tórzy nie mają ochoty czekać w kolejce do specjalisty kilku m-cy, aby uzyskać s
                    > kierowanie na badania i dlatego wybierają płacenie za usługi. A tutaj - jak się
                    > okazuje - nawet tak się nie da. :-) Nie bo nie. :-)

Polska Solidarna.
                    • thank_you Re: HIV 05.12.11, 15:52
                      Lepsza Solidarna niż Sprawiedliwa. ;-)
                      • redundant Re: HIV 05.12.11, 22:27
                        Albo Liberalna, jak w tej, no - wstyd nawet pisać taką wstrętną nazwę - Warszawie. :P
                        • thank_you Re: HIV 06.12.11, 16:39
                          A nie znam, nie widujemy się. ;-)
    • swiete.jeze Re: HIV 05.12.11, 09:47
      W W-wie to przecież są jakieś anonimowe punkty za friko, w autobusach coś pisali ostatnio.
      • thank_you Re: HIV 05.12.11, 09:51
        No właśnie. A tutaj chcesz zapłacić za badanie i...dupa.
    • qw994 Re: HIV 05.12.11, 19:06
      Skierowanie na badanie na HIV?? Ale jaja.
      • thank_you Re: HIV 06.12.11, 16:44
        Ciekawe jak jest gdzieś indziej, bo może niepotrzebnie psioczę na moje miasto. :-)
        • qw994 Re: HIV 07.12.11, 06:44
          Ja u siebie na wsi nie będę sprawdzać, unikam kontaktów z publiczną służbą zdrowia, czy jak to tam zwał :)
          Swoją drogą, ciekawa jestem, jakie wskazanie byłoby na takim skierowaniu: "Liczne przypadkowe kontakty seksualne bez lateksowego zabezpieczenia"?. Śmieszno i straszno.
          • thank_you Re: HIV 07.12.11, 09:39
            Qw, no wiesz? Chyba ze względu na orientację seksualną. ;-)
            • qw994 Re: HIV 09.12.11, 07:25
              No jakieś wskazanie na skierowaniu przecież chyba trzeba podać :) A ponieważ sam pomysł skierowania wydał mi się absurdalny, to puściłam wodze wyobraźni :)
        • swiete.jeze Re: HIV 15.12.11, 11:45
          thank_you napisała:

> Ciekawe jak jest gdzieś indziej, bo może niepotrzebnie psioczę na moje miasto.
          > :-)

Idę dzisiaj ogarnąć jak jest w W-wie (ew. jutro, jeśli dzisiaj nie dotrę).
          • thank_you Re: HIV 15.12.11, 12:29
            W Wawie jest zupełnie normalnie. Nikt nie wymaga skierowań, gdy chcesz prywatnie przebadać krew. :D A HIVa to już w ogóle za darmo można zrobić. Kiłę pewnie też, to w końcu choroba społeczna, w przypadku której można zostać przymusowo doprowadzonym na leczenie.
            • swiete.jeze Re: HIV 15.12.11, 14:02
              Znalazłam jakąś rozpiskę punktów i w dwóch jeszcze HCV jest w zestawie za friko. Ja to w sumie jestem krwiodawcą, ale potrzebuję kogoś tam za rękę zaprowadzić, żebym miała sumienie spokojne.
          • thank_you Re: HIV 15.12.11, 12:32
            No ale daj znać. :-)
            • swiete.jeze Re: HIV 16.12.11, 09:24
              Na Nowogrodzkiej byliśmy. Kolejek nie ma, wynik na HIV dzisiaj, na HCV w poniedziałek.
    • 8n Re: HIV 12.12.11, 15:09
      mediweb.pl/medicaltest/wyswietl.php?id=1469
    • pawel1940 Re: HIV 14.12.11, 08:09
      Polecam zainteresować się honorowym oddawaniem krwi. Badania wirusologiczne gratis :-).
      • thank_you Re: HIV 14.12.11, 19:47
        Nie wszyscy mogą zostać honorowymi dawcami krwi.

W cywilizowanych miastach zlecenie takiego badania jest normą - podobnie jego wykonanie. Niestety do Omży cywilizacja jeszcze nie dotarła.
      • qw994 Re: HIV 15.12.11, 06:24
        Owszem, ale tylko wtedy, kiedy od ciebie tę krew pobiorą.
        • pawel1940 Re: HIV 16.12.11, 10:23
          Istotnie nie zawsze chcą. Ale jak ktoś może oddać to będą dwie pieczenie, a ogień sfinansuje budżet państwa :-).
      • berta-death Re: HIV 15.12.11, 23:22
        Łoświęcipańscy, ojciec założyciel powrócił na forumowe łono.
        • pawel1940 Re: HIV 16.12.11, 10:22
          Ano czasem zagląda popatrzeć jak forum kwitnie ;-).
          • qw994 Re: HIV 17.12.11, 09:02
            Raczej dogorywa :)
            • pawel1940 Re: HIV 22.12.11, 12:48
              No istotnie, bywało lepiej :-). Ale są znane nicki, jest mi więc przytulnie tu przysiąść :-).
              • qw994 Re: HIV 24.12.11, 07:39
                Uhm, tutaj stałe towarzystwo się kręci :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka