funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:25 No dzięki, ale ja chyba w dołek wpadnę po tym odkryciu. Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:35 mogie se jeszcze pstryczka w ucho dać:) Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:36 Ale obiecaj, że mocno :F Żeby a tu się rozległo. Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:42 to musze chyba poprosic koleżankę bo ja to za delikatny jestem na takie:) aż tak to nie dam rady:) Odpowiedz Link
lupus76 Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:45 Rozumiem, że koleżanka ma Ci ucha użyczyć, zebyś miał gdzie pstrykać? :D Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:48 Chyba ręki, żeby pstrykła Jego. A co? Nie należy Mu się? Należy się, jak każdemu facetowi!!! Odpowiedz Link
lupus76 Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:50 Ale to koleżance będzie nie wygodnie pstrykać się w swoje ucho. a facetowi należy się bycie instruktorem, oczywiście, dobrze że zauważyłaś. Jeszcze by sobie Piczykłak palca nadwerężył i co? Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:56 I dobrze Mu tak :F Nikogo mi tak dziś nie żal, jak siebie :D Odpowiedz Link
lupus76 Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:57 Weź melisy. Bo w Urzędzie Skarbowym, ani w ZUS-ie jeszcze Cię nie było, prawda? Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:01 Nie było. Będzie w styczniu, że ja tam będę. Bo w tym roku nie dam rady. Ale urzędy to pikuś. Dam radę. Ja muszę wcześniej wiedzieć, na czym stoję. Przepisy znać, żeby nie zawalić sprawy. Odpowiedz Link
lupus76 Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:14 funny_game napisała: > Ale urzędy to pikuś. > Ja Ci tego posta w styczniu wyciągnę :D Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:18 :)))) Mam takiego kumpla, który niedawno z dziewczyną swą zakładał firmę. Po urzędach łazili oboje, ale gadał on, bo pańcie w okienkach nadzwyczaj szybko, sprawnie i ochoczo go obsługiwały. Dziwny jest, np. staje przy okienku i zaczyna: ja nie wiem, od czego zacząć, ale widzę, że pani jest zajęta malowaniem paznokci, to może pani poprosi od razu kierownika... I robi przy tym minę numer osiemset dwa i załatwia wszystko w 5 minut. Albo jedzie z niezapiętym pasem, machają na niego mielicjanci, a ten tylko zwalnia i krzyczy do nich "Dobrowolnie poddaję się karze słownego upomnienia!". I oczywiście jedzie dalej, zapinając już pas, ale bez mandatu ;) Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:49 no tak, przeciez mówię ze ja za delikatny jestem na takie masochizmy:) Odpowiedz Link
oposka Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:29 > No dzięki, ale ja chyba w dołek wpadnę po tym odkryciu. nie łaz pieszo to na pewno nie wpadniesz --- słońce, słońce... Odpowiedz Link
oposka Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:32 hm ? to moze nie wpadaj tylko ... omijaj ? --- słońce , słońce ... Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:36 Mądralińskich się na forum ostatnio namnożyło, nie sądzisz? :D Odpowiedz Link
oposka Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:48 że co ? ,że ja ? e ja tylko taki dziń dziś mam :-) --- słońce, słońce Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:55 Dzińdziś Chan, no nie znasz tej postaci histerycznej? Odpowiedz Link
oposka Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:02 Dziubdziuś Cham. Pchał-coś-sam --- słońce, słońce Odpowiedz Link
oposka Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:56 kurna wiedziałam nogi mi się dziś plonczom ;-) juz dwa razy bym się wyrznęła ale język ? dziwna sprawa :D chodziło mi o dzień dziś :) Odpowiedz Link
lupus76 Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:59 Może jezyk wystraszył się upadku i płata Ci figle? :D Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:34 Tak, mogę. Jestem głupia i to bardzo, ponieważ nie wiem, jak się zabrać do założenia własnej firmy. Tzn. częściowo wiem, bo to proste, ale jak dochodzę do kwestii pod tytułem rozliczanie kosztów, to wymiękam. O rozliczanie kosztów za prąd, wodę, czynsz w przypadku, gdy firma ma siedzibę i wykonuje działalność w mieszkaniu właściciela. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:37 Funny, toż ty bijesz mondrościom i inteligencjom nas wszystkich na głowę! Własna firma, dziewczyno!!!!!!!!!!!! :DDD Odpowiedz Link
lupus76 Re: Jestem głupia 20.10.08, 12:38 a studiowałaś rabunkowość? Bo jeśli nie, to nie jesteś alfą i omegą, a stąd do głupoty daaaaaaaaleka jeszcze droga :D Odpowiedz Link
dzikoozka z uprzejmosci nie zaprzecze :))) 20.10.08, 12:54 a tak serio to nikt tego nie rozbierze bez pol litra Odpowiedz Link
funny_game Re: z uprzejmosci nie zaprzecze :))) 20.10.08, 12:57 Tzn. tych kwestii "gospodarczych"? Odpowiedz Link
dzikoozka Re: z uprzejmosci nie zaprzecze :))) 20.10.08, 13:05 dokłądnie ja tylko wyliczyłąm że moj gabinet to 10,6% powierzchni mieszkania i tyle z czynszu wrzucam w koszty, prądu wogóle nie wrzucam (bo to jakieś grosze byłyby a poza tym z rachunku męża idzie to nawet nie wiem ile. Odpowiedz Link
oposka Re: z uprzejmosci nie zaprzecze :))) 20.10.08, 13:07 a moze na biuro osobny licznik załozyć ale to się pewnie nie opłaca :-) Odpowiedz Link
dzikoozka Re: z uprzejmosci nie zaprzecze :))) 20.10.08, 13:08 no pewnie ze nie, ile tego prądu moze z kompa nabrać??? za 20 zeta/mc z czego podatku sobie odliczy całe 4 zet? Odpowiedz Link
staryigruby Re: z uprzejmosci nie zaprzecze :))) 20.10.08, 13:11 Najprosciej tak, jak piosze dzikoozka - proporcjonalnie do pow. mieszkania, tylko ze nie jestem pewien, czy nie obowiązuje taki przepis, ze sprzedaż ruchomosci lub nieruchomosci związanych z prowadzoną działalnoscią nie jest wyłączona z opodatkowania ryczałtowego. Mówiąc po ludzku....jak się np. wykorzystuje auto do firmy, to zawsze sprzedaz tego samochodu jest obciązona podatkiem, tak jak innego towaru. Pytałas tez funny o przepisy dot. e-handlu, nie wiem, czy jak na razie to sa jakieś szczególne, chyba wciaż kodeks cywilny, ustawa o działalnosci gospodarczej i ewentualnie o sprzedaży konsumenckiej o ile sprzedajesz osobom "prywatnym". raczej skorzystaj z biura rachunkowego...:) Pozdawiam :) Odpowiedz Link
funny_game Re: z uprzejmosci nie zaprzecze :))) 20.10.08, 13:14 :) Dzięki. Zamierzałam skorzystać z pomocy koleżanki, prowadzącej biuro rachunkowe, ale ona na ostatnich nogach przed porodem jest i teraz nie będę jej męczyć :) Ja sobie poradzę i wszystko ogarnę, ale jak zwykle bym chciała teraz zaraz natychmiast wszystko kumać i, co najważniejsze, wszystkiego być pewną. Ja nie chcę, żeby mnie US ścigał :F Odpowiedz Link
staryigruby Re: z uprzejmosci nie zaprzecze :))) 20.10.08, 13:21 To skorzystaj z usług koleżanki, lub kogoś innego - lepiej się zając tym na czym masz marżę, a koszty redukowac przy zachowaniu jakości nabywanych usług[sypnał banałem staryigruby] :D Odpowiedz Link
funny_game Re: z uprzejmosci nie zaprzecze :))) 20.10.08, 13:28 Tylko wiesz co? Ja bym wolała sama się wszystkim zająć, bo to trudne nie jest. Na początek tylko potrzebuję wsparcia wiedzą itp. Nie chcę wydawać pieniędzy na usługi biura, dopóki działalność nie rozrośnie się na tyle, żeby to było konieczne. Na razie potrzebuję się zagłębić w przepisy i komentarze do nich napisane po ludzku. W przepisy dotyczące e-handlu. Odpowiedz Link
nekomimimode Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:18 a ja jestem głupsza. byłam wczoraj na wystawie kotów :) wstawię niedługo zdj. Odpowiedz Link
nekomimimode Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:31 były prześliczne ale zauważyłam ,że te z mniejszą ilością futra są bardziej towarzyskie i kontaktowe ;) Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:35 Serio? Może po prostu specyficzni ludzie wybierają takie koty i je specyficznie wychowują? Nie, to nie to, nasze oba koty są diametralnie różne... Odpowiedz Link
nekomimimode Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:41 np norweskie i maincoon były strasznie dumne patrzyły się w obiektyw z wyższością albo w oczy i pozowały ale nie reagowały na nic innego. te krótkowłose były strasznie fajne , ruchliwe i wesołe, a persom podobało się głaskanie ;) Odpowiedz Link
nekomimimode Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:49 noesteti ,chłop z córcią czekali na mnie na zewnątrz. gdyby nie to ,to jeszcze ze 2 godziny bym tam łaziła Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:50 A nie miałaś ochoty zwinąć pod pachę z trzech kotów i zacząć uciekać? :D Odpowiedz Link
nekomimimode Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:53 miałam i chyba było to po mnie widać ;D Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:58 Pewnie opłacili specjalną ochronę przed takimi jak my :D Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:46 Ja też :( nie umiem zrobić stronki internetowej nawet przy pomocy szablonów :( Odpowiedz Link
funny_game Re: Jestem głupia 20.10.08, 13:48 Też nie umiem i to gotowego szablonu na allegro wgrać :D I tu jestem akurat pewna, że znajdę kogoś, kto to umie zrobić, zrobi według moich wskazówek, wgra mi, zapłacę i koniec. Bo za stronę to ja się nieco później wezmę, najpierw na aledrogo będę kokosy zbijać :F Odpowiedz Link