Dodaj do ulubionych

zawsze chcialam

10.12.08, 17:44
grac na skrzypcach
miec conajmniej 170 cm wzrostu
posiadac umiejetnosc szybkiego czytania
zwiedzic ameryke poludniowa

przy dobrych prognozach pierwsze i czwarte jest do spelnienia. z czytaniem
gorzej, w tym wzgledzie jestem slimakem. no i raczej nie urosne 10 cm.

a Wy?czego zawsze chcieliscie i na jakiem etapie sie znajdujecie?
Obserwuj wątek
    • myshorrek Re: zawsze chcialam 10.12.08, 17:45
      na jakim etapie w spelnianiu tych pragnien? a moze pozostawiacie je w sferze marzen?
      • akkknes Re: zawsze chcialam 10.12.08, 17:51
        chcialam czegos co komus z zewnatrz wyda sie szalenie debilne i mam
        to. naczekalam sie w hoooooooooooo ho czasu.
        chcialam pracowac w zawodzie i tyram.
        chcialam skonczyc studia i skonczylam.

generalnie podobno jest tak:
        bierzemy kartke i spisujemy na niej wszystkie swoje 'chcialabym'.
        potem zastanawiamy sie co chcemy z tej listy osiagnac w ciagu
        najblizszych 10 lat. zakreslamy.
        teraz zastanawiamy sie co chcemy w ciagu 5 lat. ew. dopisujemy cos
        nowego.
        no i teraz mamy rok zeby cos z tej listy miec, zrobic. zaznaczamy
        jedna rzecz. chyba ze mamy jakis inny nagly priorytet ktory nam
        wpadl do glowy.
        i od teraz robimy wszystko zeby to spelnic.
        i tak powolutku, pomalutku, i pojdzie.
        podobno zeby miec, osiagnac to co sie chce, trzeba to konkretnie
        nazwac.
        polecam!
    • 2szarozielone Re: zawsze chcialam 10.12.08, 18:25
      Cierpię na brak celu w życiu :/
      Ale tak w zasadzie to nie cierpię. Czuję, że powinnam cierpieć ;)

Ale umiem szybko czytać - te kursy działają. Miałam okazję spróbować za darmo,
      nie przykładałam się za bardzo - a i tak zadziałało znacząco.

• baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 20:09
      o to to! z tymi skrzypcami i kontynentem to trafiłaś u mnie w dziesiątkę :D
      Pprócz zwiedzania chciałabym jeszcze wysłać się na wolontariat.
      • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 20:43
        Ja w tamtym roku chciałam pojechać do Afryki i przez kilkanaście dni myślałam tylko o tym. Niestety, to zbyt droga impreza jak na moją kieszeń :-(
        • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 20:46
          No jak się dowiedziałam, że sama muszę sobie przelot zapłacić + na miejscu ileś
          tam jeszcze kasy na coś, a metę sobie wybrałam naprawdę daleko stąd... no to też
          uznałam, że póki co tego nie zrealizuję.
          • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 20:55
            Wiesz, oni czasami robią dotacje dla wolontariuszy, ale to chyba jest niewielki procent.
            Było mi cholernie przykro, bo chęci miałam, a tutaj każą płacić kilkanaście tys. zł. Wrr
            • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 21:07
              Kilkanaście tyś zł? Oszfak a za co tyle????
              U mnie to była kwestia kilka tyś zł za przelot + na miejscu teraz mi coś świta,
              że 500 $ natomiast nie kojarzy mi się na co.
              Tak czy siak zanim zaczęłam się bliżej interesować tematem, żyłam w błogim
              przeświadczeniu, że mnie to nic nie będzie kosztować. Popracuję te 3 w porywach
              do 12 m-cy, nic nie zarobię, ale i nie będę musiała dokładać do "biznesu" a tu
              zonk :/
              • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:08
                Jak szukałam, to wychodziło ok. 15 tys zł.
                Zupełnie nie rozumiem sposobu traktowania Afryki przez świat.
                • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:12
                  No dziwna polityka :/
                  • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:21
                    Dają im rybę zamiast wędki, a wolontariuszom, którzy poświęcają swój czas i często zdrowie każą płacić za chęć niesienia pomocy... Takich cudów to nawet w Erze nie ma :-)
                    • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:27
                      Dla mnie to jest niepojęte...
                      • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:37
                        Tzn. ja to rozumiem. Lepiej dać Afryce rybę, która i tak zostanie rozkradziona na wyższych szczeblach ewentualnie sprzedana na bazarach. A jeśli jakimś cudem dotrze do zwykłych ludzi, to po co im pracować na roli, skoro mają coś za darmo?
                        Światu opłaca się trzymać Afrykę w ryzach, w takiej wegetacji. To w sumie potężny kontynent i mógłby nieźle namieszać jeśli chodzi o rolnictwo itp. Rosja pokazała to niegdyś na przykładzie Ukrainy - Ukraina miała idealne warunki do uprawy ziemi, ale lepiej było trzymać głodnych ludzi, bo głodny człowiek nie podskoczy zbyt wysoko i będzie się cieszył z tego, co raz na jakiś czas dostanie od państwa.
                        I tak teraz świat gra z Afryką..
                        • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:42
                          A a propos tych opłat to wszystkie organizacje sobie tyle śpiewają?
                          • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:45
                            Nie wiem czy wszystkie i niestety nie pamiętam kto organizował te wyjazdy. Na pewno informacje są z internetu. Ale ja już nie zawracam sobie tym głowy..
                            • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:46
                              A ja jeszcze nie tracę nadziei, że odłożę kiedyś dyszkę i pojadę zbawiać świat ;))
                              • konstancja.wilde Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:54
                                na stronie pahu jest dużo ofert pracy. np w sudanie, afganistanie itd

www.pah.org.pl/koordynator_projektu_rolniczego_w_sudanie_,oferty_pracy.html

ja byłam w somalii przez 3miesiące, ale znalazłam sobie sponsora.
                                • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:59
                                  A też kazali Ci za wszystko płacić?
                                  W moim przypadku Afryka i Azja nie wchodzą w grę.
                                  • konstancja.wilde Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:11
                                    za przelot. tam miałam diety i wszystko czego mi było trzeba.
                                    pracowałam jako nauczyciel języka angielskiego. serio, łatwo o
                                    sponsora jeśli chodzi o takie wyjazdy.
                                    • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:15
                                      łatwo? jak to?
                                      tak czy siak z angielskim to ja nie chcę mieć nic wspólnego :>
                                      • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:19
                                        Prosisz różne firmy o pomoc, a nuż któraś się zgodzi :-)
                                        • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:21
                                          No i tu się zaczynają schody. Nie lubię prosić. A jak proszenie ma przypominać
                                          skamlenie to blednę :P
                                          • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:25
                                            Można też załatwić coś u kogoś znajomego :-)
                                            • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:32
                                              Taaaakich znajomych to chyba nie mam :P
                                              • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:41
                                                Ja też i dlatego siedzę w Warszawie :D
                                                • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:47
                                                  Ja to nawet w Warszawie nie siedzę, tylko w swoim pięknym mieście, gdzie
                                                  wychodzę codziennie na pole :D
                                                  • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:53
                                                    A kto to widział codziennie na pole wychodzić? :D Nienormalna, czy co? :D
                                                  • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:56
                                                    Jutro nie wyjdę! Zaszyję się w czterech ścianach i będę pisać do upadłego :D
                                                    A jak już upadnę i się podniosę to wsiądę w pociąg do wawy ;)))
                                                  • thank_you Re: zawsze chcialam 11.12.08, 00:00
                                                    Obyś w tym pociągu Ruskich nie spotkała, bo upadniesz jeszcze 3 razy i kto wie, czy wysiądziesz na odpowiedniej stacji :D
                                                  • baba_krk Re: zawsze chcialam 11.12.08, 00:01
                                                    Ha! Tym razem jadę z obstawą :D
                                                    A czy już coś wiadomo z knajpą?
                                          • niski.oktan Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:29
                                            W takim razie możesz uczyć hiszpańskiego cieniasów w Chile. :)
                                            • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:33
                                              Pudło! Jeśli chodzi o Chile to wolontariat przyrodniczy, tam gdzie diabeł mówi
                                              dobranoc :P
                                              • niski.oktan Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:35
                                                Przyrodniczy???
                                                A koniecznie musi być być Atacama?
                                                Może na początek Błędowska...
                                                :D :D :D
                                                • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:36
                                                  Żebym to ja Atacamę miała na myśli ;)
                                                  Kombinuj dalej :D
                                                  • niski.oktan Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:42
                                                    Tierra del Fuego też się da załatwić.
                                                    Na Helu, w zimie. :D

Poza tym lepiej nie prowokuj, bo Google Earth odpalę. :>
                                                  • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:48
                                                    Nie masz co odpalać, już mnie rozgryzłeś :D
                                                  • niski.oktan Re: zawsze chcialam 11.12.08, 00:00
                                                    I nawet nic sobie nie połamałem. :cool:

A tak w ogóle, to nie mów mi, co mam robić i co odpalać!
                                                    Jak będę chciał, to se nawet takiego jak na Scary Movie przypalę! :>
                                                  • baba_krk Re: zawsze chcialam 11.12.08, 00:04
                                                    Oktan nie drażnij w nocy jaszczura, bo po dupie oberwiesz :P
                                                    Ja Ci tylko chciałam zaoszczędzić czasu na poszukiwania. Pfff cóż za
                                                    niewdzięcznik :>
                                                    Jak dla mnie to możesz sobie przypalić nawet takiego jak ten koleś
                                                    es.youtube.com/watch?v=4hOtsHOZVLc
                                                    bylebyś na mnie nie chuchał, bo nie zdzierżę! ;)
                                      • niski.oktan Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:25
                                        Jak to "Jak to?"

Somalijski sponsor? Piece of cake.
                                        Mało to statków w pobliżu? :D :D :D
                              • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:59
                                Wiesz co było najgorszą rzeczą jaką widziałam? Serce mi prawie stanęło z żalu.

Byłam w Rumunii, zatrzymaliśmy się na stacji benzynowej i poszłam kupić kanapkę. Obok stacji był dom...dom to za dużo powiedziane. Jakaś ruina z powybijanymi szybami, na podwórku wysypisko śmieci, ubrania suszące się na płocie... W okolicy biega dziecko, chłopiec, na ok. 3 lata. Jest bose (połowa listopada). Otwieram kanapkę i widzę w niej salami. Niedobrze mi się zrobiło, więc...wyrzuciłam te salami na trawnik obok tego domu w nadziei, że jakiś pies to zje. Za jakieś dwie minuty podszedł w to miejsce ten chłopczy, wziął wędlinę i zaczął ją łapczywie jeść...
                                Łzy w oczach :-(
                                • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:18
                                  O Boże...
                                  Dlatego ja w sumie nigdy nie zdecydowałam do końca czy pchałabym się do ludzi
                                  czy raczej wybrałabym jakieś takie bardziej "przyrodnicze" wolontariaty.
                                  • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:20
                                    Marzy mi się podróż do Kambodży. Bo do Laosu to raczej mnie nie wpuszczą. Ale mam zamiar posuwać się coraz bardziej w prawo :D
                                    • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:23
                                      Ja jestem ukierunkowana tylko na kraje hiszpańskojęzyczne i pod tym względem
                                      monotematyczna aż do urzygu ;))))
                                      Kumpel był w Laosie, Kambodży, Indiach i jeszcze paru innych krajach i sporo się
                                      osłuchałam :/
                                      • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:27
                                        Indie jak Indie, ale Kambodża jest taka dzika :-)
                                        • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:34
                                          Musiałabym mieć dużo kasy, żeby się w tamte rejony udać, bo póki co jeśli chodzi
                                          o wyprawy to mam inne bardziej priorytetowe kierunki :P
                                          • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:39
                                            Bardziej chęci się liczą, a kasa to tak jakby bokiem. Kambodża zamknie moje wyprawy w prawą stronę świata :-) Później podbiję Amerykę Południową i tamtejsze dżungle ;-))))
                                            • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:49
                                              Mając kasę, znajdą się i chęci, mając chęci, kasa może się nie znaleźć :>
                                              To odwiedź mnie gdzieś tam na samym południu :D
                                              • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:51
                                                Znajomi koleżanki pojechali stopem do Indii, praktycznie bez grosza przy duszy :D
                                                • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:52
                                                  Stop to jest też coś na co się nie piszę, życie mi miłe :P
                                                  • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:58
                                                    Ja raz w życiu jechałam, od Sztutowa do Jantaru :D Nikt nie chciał się zatrzymać, bo stałam z chłopem :-) Schowałam chłopa za przystanek i od razu chętny się znalazł...trochę się zdziwił, gdy zobaczył mojego towarzysza :-)))

A ja bym chciała przeżyć autostopową przygodę. Muszę jak najszybciej, póki jestem młoda i odważna :D
                                                  • baba_krk Re: zawsze chcialam 11.12.08, 00:05
                                                    Życie mi miłe, zero przygód :>
                                                    Ja już muszę być stateczna :D
                                      • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:28
                                        A Fernando Morientesa lubisz? :D
                                        • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:34
                                          Z łóżka bym nie wyrzuciła :>
                                          • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:36
                                            On tak uroczo pokazuje język po każdej bramce zdobytej główką :D
                                            • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:39
                                              Ale są inni, których chętniej bym wzięła :P
                                              • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:42
                                                Wysłucham tego ze spokojem... :D
                                                • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:51
                                                  Poooooooooooooooooza tym, on jak na piłkarza to już młodziakiem nie jest :P
                                                  Teraz mam upatrzonych kilku małolatów :D
                                                  • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:56
                                                    Życzę każdemu młodziakowi, aby grał tak jak on :-)

Mnie małolaci nie interesują, jestem stała w uczuciach :D
                                                  • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 23:57
                                                    Mnie dzisiaj taki jedne młodziutki na kawę zaprosił :D
                                                    Ale też jestem stała w uczuciach ;)
      • myshorrek Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:14
        ja jestem wolontariuszka, ale lokalna. ;D razem z przyjaciolka dzialamy tez w
        adopcji serca.
        • baba_krk Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:51
          pięknie :)
    • staryigruby Re: zawsze chcialam 10.12.08, 20:35
      Nie od zawsze, ale od pewnego czasu chcę się nauczyć grać na
      pianinie. Etap na razie mocno startowy - kupiłem pianino, ćwiczę
      palce i czytanie nut.
      Z chciejów od zawsze, to chciałbym, żeby doba miała więcej godzin.:)
      • qw994 Re: zawsze chcialam 10.12.08, 20:39
        > ćwiczę palce

Uważaj, bo ci wirtuozeria wyjdzie w innej dziedzinie :)
        • staryigruby Re: zawsze chcialam 10.12.08, 20:47
          A co...jeszcze się nie rozmasowałaś po tym klapnięciu na
          chodniku...? :)
          • qw994 Re: zawsze chcialam 10.12.08, 20:52
            Nie :) Za bardzo piecze.
            • staryigruby Re: zawsze chcialam 10.12.08, 21:01
              Wieść gminna niesie, że ty lubisz masowanie....;)
              • qw994 Re: zawsze chcialam 10.12.08, 21:11
                A kto ci takich rzeczy naopowiadał? :)
                • staryigruby Re: zawsze chcialam 11.12.08, 07:37
                  Znasz tę osobę bardzo dobrze ;)
                  • qw994 Re: zawsze chcialam 11.12.08, 08:56
                    Trypelek? :)
                    • staryigruby Re: zawsze chcialam 11.12.08, 10:36
                      Rzuć jeszcze kilkoma nickami....zobaczymy kto cię masował :DDD
                      • qw994 Re: zawsze chcialam 11.12.08, 19:07
                        Trypel mnie nie masował, broń boże, ale rozmawialiśmy o masażach parę dni temu
                        :) Takich profesjonalnych, a nie erotycznych :)
    • thank_you Re: zawsze chcialam 10.12.08, 22:22
      Kiedyś nauczę się węgierskiego. No i chciałabym umieć grać na trąbce :-)
      • staryigruby Re: zawsze chcialam 11.12.08, 07:40
        > No i chciałabym umieć grać na trąbce :-)

A ćwiczysz już dmuchanie w jakaś rurkę, np. w słomkę od coli w
        McDonalds....:)?
        Bierzesz i kupujesz colę light małą, colę spijasz, a w rurkę
        dmuchasz, zeby grała. Ewentualnie kubeczek po koli może robić za
        pudło rezonujące.
        I masz trabkę :D!
    • funny_game Re: zawsze chcialam 11.12.08, 00:05
      myshorrek napisała:

> miec conajmniej 170 cm wzrostu

Obczasiki :)

A ja nigdy nie chciałam być wyższa.
      • baba_krk Re: zawsze chcialam 11.12.08, 00:08
        Ja o dziwo też nie :D
    • justysialek Re: zawsze chcialam 11.12.08, 00:20
      1. nauczyć się 5 języków obcych
      2. grać na gitarze (na skrzypce to jestem za mało wysublimowana ;-)
      3. nauczyć się pływać
      4. mieć szczęśliwą rodzinkę w tym dziecko
      5. nauczyć się prowadzic pojazdy drogowe
      6. zaśpiewać solo przy ludziach i do tego pięknie
      7. nauczyć się gotować
      8. jeszcze duuużżo dużżżooo duuuużżżo innych rzeczy zrobić...
      9. np jeździć na łyżwach figurowo ;-D

niekoniecznie w tej kolejności.

3 i 7 mam już za sobą - teraz czeka mnie szlifowanie
      1 - mam już dobre początki
      4 - jestem na dobrej drodze
      jeśli chodzi o 5 i 6 to musze jeszcze pokonać swoje lęki i będzie git

Na większe marzenia przyjdzie czas potem ;-)
      • funny_game Re: zawsze chcialam 11.12.08, 00:22
        justysialek napisała:

> 5. nauczyć się prowadzic pojazdy drogowe

Oj, to ja prędzej 10 cm urosnę, niż się tego nauczę.
        Qrde, jakie sprecyzowane masz te chciejstwa...
    • autume Lepiej uważajcie, bo pewien Rusek też chciał... 11.12.08, 07:52
      myshorrek napisała:

> a Wy?czego zawsze chcieliscie i na jakiem etapie sie znajdujecie?

...mieć conieco, i wiadomo jak się to chcenie skończyło :((
      • cytrynka_ltd chciał,aby komunizm wrócił i będą mieli kartki. 11.12.08, 19:17

• karka831 Re: zawsze chcialam 11.12.08, 09:22
      Sporo mam takich rzeczy. Niektóre są w toku, więc napiszę tylko o tych, które
      póki co mają małą szansę na spełnienie:

-Hong Kong - zawsze chciałam tam pojechać
      -Poznać Meryl Streep, myślę, że jest super babką
      -Pięknie śpiewać (tzn moim zdaniem, śpiewam ok, ale zdaniem innych nie. Dziwne. ;P)
      -Latać bezstresowo samolotem (na samą myśl robi mi się gorąco)

:)
    • lupus76 Re: zawsze chcialam 11.12.08, 15:05
      Zasnąć i się nie obudzić. Ale coś mi kurna nie wychodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka