qw994 05.08.09, 22:35 Coś czytacie, co moglibyście polecić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
2szarozielone Re: Ciekawe książki 05.08.09, 22:38 Właśnie kończę kupioną trochę przypadkiem książkę "Paryż nigdy nie ma końca" Enrique Vila-Matasa. I jestem zachwycona :) Jest gawędziarska, zabawna, napisana ironicznie i z dystansem, inteligentna i aż się chce połazić po Paryżu... A teraz czeka "Księżniczka Angina" Rolanda Topora. Autor broni się sam. Odpowiedz Link
qw994 Re: Ciekawe książki 05.08.09, 22:50 Nigdy nie czytałam niczego Topora, dzięki za rekomendację. Ja polecam gorąco "Układ" Elii Kazana i "Obsługiwałem angielskiego króla" Hrabala. Odpowiedz Link
thank_you Re: Ciekawe książki 05.08.09, 22:58 Ooo, właśnie mi przypomniałaś. Zaginął mi "Układ". Musze popytać znajomych, kto mi buchnął ;-) A ja czytam właśnie Bartoszewskiego "Powstanie Warszawskie" i "Stalingrad", ale nie chce mi się iść i sprawdzać autora :-) Odpowiedz Link
qw994 Re: Ciekawe książki 05.08.09, 23:03 "Układ" jest niesamowity. Dlatego, że niejednoznaczny moralnie. Odpowiedz Link
thank_you Re: Ciekawe książki 05.08.09, 23:07 Tylko zbyt młode osoby nie powinny go czytać :-) Odpowiedz Link
thank_you Re: Ciekawe książki 05.08.09, 23:11 Odpowiedź jest w Twoim wcześniejszym poście :D Odpowiedz Link
omlet.schabowy Re: Ciekawe książki 05.08.09, 23:18 thank_you napisała: > A ja czytam właśnie Bartoszewskiego "Powstanie Warszawskie" i "Stalingrad", ale > nie chce mi się iść i sprawdzać autora :-) Bartoszewski to brązownik. Tomasz Łubieński, "Ani tryumf, ani zgon. Szkice o Powstaniu Warszawskim" Odpowiedz Link
thank_you Re: Ciekawe książki 05.08.09, 23:21 Brązownik, nie brązownik, ale książka jest fajna. To spisane w jednym miejscu audycje o PW puszczane w RWE. Odpowiedz Link
omlet.schabowy Re: Ciekawe książki 05.08.09, 23:33 Ale picownik. Dynamiczne podejście do prawdy. Odpowiedz Link
thank_you Re: Ciekawe książki 05.08.09, 23:35 Ja go lubię. A książka jest fajną relacją PW :P Odpowiedz Link
2szarozielone Re: Ciekawe książki 05.08.09, 23:01 A Topora - to KONIECZNIE od zbioru opowiadań "Cztery róże dla Lucienne" zacznij :) Fantastyczny jest - o ile ceni się czarny humor. Hrabala znam i uwielbiam (w ogóle mam słabość do czeskiej literatury i filmu), a "Układu" jeszcze nie... No to - przede mną :) Odpowiedz Link
2szarozielone Re: Ciekawe książki 05.08.09, 23:13 Przeczytam :) Ale mam teraz kolejkę przed sobą... Jeszcze mi kolega kazał przeczytac "Zaćmienie" Johna Banville'a a koleżanka "The Blind Assassin" Margaret Atwood. Ostatnie po angielsku i zajmie mi to milion lat pewnie... Ale właśnie - Atwood jest dobra do czytania. "Kobieta podręczna" i "Kobieta do zjedzenia" :) Odpowiedz Link
rgard Re: Ciekawe książki 06.08.09, 09:18 2szarozielone napisała: > "Układu" jeszcze nie... No to - przede mną :) nudna starzyzna... szkoda czasu Odpowiedz Link
kedrok1 Re: Ciekawe książki 05.08.09, 23:33 ponieważ gatunek nie został wymieniony to napiszę: Nagi Wojownik - Pavel Tsatsouline Tradycyjne karate kiokushin - Piotr Szeligowski MUAY THAI KICKBOXING - Chad Boykin ;););) Odpowiedz Link
poranna_bryza Re: Ciekawe książki 06.08.09, 08:55 a ja ostatnio totalnie odmóżdżającego Szczygielskiego czytam ;) taki zabijacz wolnego czasu w tramwajach ;) Odpowiedz Link
i.nes Re: Ciekawe książki 06.08.09, 22:47 Pochłonęłam: Grzędowicz - Księga jesiennych demonów Durrenmatt - zbiór 4 opowiadań (Obietnica, Kraksa, Sędzia i jego kat, Grek szuka Greczynki) Watanabe - Za kwietnymi polami Przeczytałam, ale klęłam nad słabą jakością tłumaczenia: Irving - Źródło Wyrzuciłam fpisdu: Pilipiuk - Oko Jelenia :/ Odpowiedz Link
conena Re: Ciekawe książki 07.08.09, 08:58 Szpetni czterdziestoletni - Osieckiej. niestety, kupiłam wydanie z 85 roku:/ no, nieważne, i tak czyta się dobrze. Murakamiego nie zniesłam, czeka Pilipiuk, na wakacje dostałam "Cień wiatru" czy "Szept wiatru" i mam nadzieję, że to nie jakieś ckliwe babskie guano. Odpowiedz Link
i.nes Re: Ciekawe książki 07.08.09, 11:17 e, całkiem dobrze się czyta! choć przy odrobinie inteligencji dość szybko wiadomo osocho ;) Odpowiedz Link
conena Re: Ciekawe książki 07.08.09, 13:32 szkoda trochę, że to guanowate, ale grunt, że na wakacje się nada:-) Odpowiedz Link
i.nes Re: Ciekawe książki 07.08.09, 11:19 conena napisała: > czeka Pilipiuk A który? bo Oko Jelenia pizgnęłam przez okno :/ Zastanawiam się nad tą "2586 kroków", ale boję się, bo grubaśna i nie wiem czy jest sens ją ciągać w świat... Odpowiedz Link
conena Re: Ciekawe książki 07.08.09, 13:31 > A który? weźmisz czarno kure po Kronikach jestem mocno napalona na Wędrowycza, jakkolwiek to brzmi, i całą resztę Pilipiuka, więc proszę mi nie obrzydzać;-))) Odpowiedz Link
i.nes Re: Ciekawe książki 07.08.09, 14:01 conena napisała: > po Kronikach jestem mocno napalona na Wędrowycza, jakkolwiek to > brzmi, i całą resztę Pilipiuka, więc proszę mi nie obrzydzać;-))) Nie obrzydzam ;) Sama zaczynałam od Wędrowycza. I na nim powinnam była skończyć... ;P Odpowiedz Link
asaj Re: Ciekawe książki 07.08.09, 10:14 Tytuł: "FRISZTA" autorki nazwiska nie pamiętam. Kobieta wychodzi za Afgańczyka i tam żyje. Pełna humoru, super się czyta. Odpowiedz Link
chinsk.i.smok A ja się zabieram za 07.08.09, 14:27 Kroniki Galla Anonima. Powaga. Jako rozrywka, a nie lektura. :) Odpowiedz Link
elderlane Re: A ja się zabieram za 12.08.09, 12:35 Dziennik - Palahniuka, kolesia, który napisał Fight Club(Podziemny krąg) Sztuka bycia Elą - J.Nilsson, szwedzka pisarka, lektura dla kobiet, ale zdecydowanie nie jest to taka "babska" książka Modlitwa za Owena - J.Irving, długa, momentami zbyt rozwlekła, ale cudowna cokolwiek co napisał Mario Puzo:) Białe zeszyty - Sonia Raduńska ,kobieta po przejściach, która buduje swój świat na nowo, zapiski dnia codziennego, nie każdy moment w życiu odpowiednia Tektonika uczuć - E.E. Schmitt i nie tylko ta książka, zakręcone, niespodziewane zakończenia małych ludzkich maskarad w sumie więcej tytułów nie przychodzi mi do głowy...może też być klasyka literatury i polskiej i światowej ale to chyba mało kogo interesuje... Odpowiedz Link