Gość: Ursynowiak IP: 109.243.210.* 03.02.10, 09:21 Urzędasy, weźcie się za szkieletor "fortepianu", który tam straszy od PONAD 10 LAT, zajmując olbrzymi szmat terenu, a nie ględźcie o fantastycznych planach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: imp Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: 217.153.167.* 03.02.10, 09:28 Tylko spowalniać i spowalniać, jak widać Ursynów też trzeba zakorkować bo to nie normalne, że KEN normalnie funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 09:36 Prof. Budzyński powątpiewa w szansę przekształcenie tych okolic w centrum dzielnicy. Słuchajcie profesora, to przecież jemu zawdzięczamy Ursynów i on wie najlepiej, że normalnej dzielnicy nie da się tu już zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jankop sraty taty bedzie jak zawsze developerzy POstawią IP: *.chello.pl 03.02.10, 11:44 blokowisko jak przy innych ulicach Dereniowej Płaskowickiej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.10, 09:35 Tak to prawda 'fortepian" to jest coś na miarę naszych możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
eadingas Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 11:34 Klawisze sie odlepily temu fortepianu... Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... 03.02.10, 10:23 W tym całym projekcje chodzi aby przerobić Ursynów na kształt kabackiego slumsu ku uciesze developerów. A jeszcze uzyskać kawałek terenu kosztem jezdni... aj, waj dusza się raduje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.chello.pl 03.02.10, 10:23 Wspolczuje mieszkancom Ursynowa (przeraza mnie to miejsce) i pozdrawiam z Zoliborza. Tu jeszcze da sie zyc ale urzednicy juz mysla gdzie by tu postawic blokowisko i wziac w lape od dewelopera- dlatego plany zagospodarowania nigdy nie powstana w Wawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.aster.pl 22.02.10, 20:32 Z radością się wyprowadziłam z Żoliborza na Ursynów i nie wyobrażam już sobie mieszkania gdzie indziej. Z jednej strony mam metro pod domem i 15 minut do śródmieścia (30 na Żoliborz), z drugiej - 20 minut piechotą do Lasu Kabackiego. Lasek Bielański to nie to samo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... IP: 80.48.255.* 03.02.10, 10:24 Bla,bla,bla.Gadu,gadu. Pogadac mozna a tymczasem wszystkie inwestycje na Ursynowie sa wycinane.Nie powstaje dom kultury,al.Ken maila byc poszerzana w ubieglym roku na odcinku od Belgradzkiej do Przy bazantarni i dalej do Wawozowej,Rosola od Jezewskiego do Wawozowej,miala byc budowana ulica -lacznik z Wilanowem - nic nie zostalo zrobione. A tu mzonki o centrum Ursynowa przy Ghandii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blow Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:45 Panie Budzynski, z całym szacunkiem dla Tworcy Ursynowa... zwęzić KEN? 40km/h? ciekawe czy zakładał Pan takie rewolucyjne zmiany projektując kolejny mrówkowiec (swoją drogą paskudny...) u zbiegu KENu i Braci Wagów? Rosoła, Pileckiego, Stryjeńskich, KEN to ulice, które już w tej chwili codziennie rano są zakorkowane... co do inicjatywy - jestem zdecydowanym zwolennikiem, jako architekt, były student p. Gzella i mieszkaniec Ursynowa. Multikino przyciąga sporą liczbę ludzi, którzy wieczorem majac możliwosć (patrząc po sobie) chetnie poszliby do knajpy, do parku... Biorąc pod uwagęświetne skomunikowanie tego miejsca dodanie paru usług wyszłoby na dobre... jesli chodzi o oswajanie KENU - zwezac nie ma co, ale przydałoby się wiecej zieleni... jest do dyspozycji pas przed ratuszem, pas przed multi.. Z drugiej strony nalezy pamietać tez o ograniczeniach wlasnosciowych... szkieletor za mutlikinem nalezy do kogos i dlatego wyglada tak jak wyglada.. podobnie jak z dzialka za kosciolem.. Odpowiedz Link Zgłoś
gebhard Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 12:10 kolego architekcie, proszę czytać ze zrozumieniem: ewentualne zwężenie dotyczy ulicy Ghandi a nie KEN - KEN według pomysłu prof. Budzyńskiego ma mieć spowolniony ruch z priorytetem pieszych i zwężoną pierzeją ZABUDOWY, żeby była bardziej ludzka w skali i dostępna - usługi w parterach, więcej przejść dla pieszych itd. na odcinku Stokłosy-Imielin KEN to obecnie szeroki "pas startowy" obsadzony rozrzuconymi bezwładnie wielkopłytowymi punktowcami, to on wymaga rewitalizacji, a nie ulica Ghandi która nie skupia obecnie żadnych ważnych funkcji centrotwórczych, natomiast KEN taki potencjał ma - vide ostatnia sympatyczna rozbudowa LeClerca Rosoła i Pileckiego mają być tranzytówkami - po trzy pasy ruchu,zielona fala, rzadko rozmieszczone światła Stryjeńskich jest nią mam nadzieję tymczasowo - do momentu zbudowania przedłużenia Belgradzkiej za górką przy Kazury nie wiem jakie dzieło prof. Budzyńskiego krytykujesz - jego rozwiązanie urbanistyczne Pasażu Ursynowskiego wraz z placem przed kościołem Wniebowstąpienia i parkiem JPII jest moim zdaniem modelowe i się świetnie sprawdza. podobnie sympatyczny jest pasaż Natoliński - niska, max. 4 kondygnacyjna zabudowa jako mieszkaniec Ursynowa, czynny architekt, były student zarówno profesora Gzella jak i Budzyńskiego jestem ze tym drugim pomysłem tak więc podpisuję się pod wnioskiem o rozpisanie konkursu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blow Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 18:01 zgoda, pozwolilem sobie na nadinterpretację - o zwężeniu KENu p. Budzyński nie mówił. mój błąd. zwalnianie moim skromnym zdaniem jest nie do przyjęcia. możemy sobie zakładać że tranzytówki zrobimy z Rosoła i Pileckiego. Faktem jest, że poczekamy jeszcze długo na przebicie Belgradzkiej więc stryjeńskich wylotówką jeszcze trochę będzie. Jeśli rozwiążą problemy własnościowe koło dolinki służewieckiej i połączą KEN ursynowski ze służewieckim to będzie naturalna droga wyjazdowa dla wszystkich, którzy tam mieszkają. Nie poddaję w wątpliwość konieczności oswajania przestrzeni przy KENie. Pas startowy jest też w stronę Kabat, przed Belgradzką, Płaskowicką. Kilka usług w parterach raczej tego nie zmieni niestety. Faktem jest, że obecna zabudowa i urbanistyka zdecydowanie nie zachęca do przemieszczania się z jednej strony Kenu na drugą. Dlatego uważam, że należy mierzyć siły na zamiary i zacząć od oswajania skrzyżowań - zacząć od tego przy multikinie, potem to przy leclercu, galerii ursynow... a krytykowany budynek stoi na skrzyzowaniu Płaskowickiej i KENu. Nie krytykuję założenia światyni wraz z okoliczną zabudową czy pasażu natolińskiego. mówię o konkretnym budynku, którym pan profesor wpisał się w postepującą w pień zabudowę ursynowa. na jedno kopyto i jedna wysokosc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gebhard Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 20:44 oswajanie skrzyżowań - pełna zgoda rejon Multikina ma potencjał tylko trzeba uważać żeby go nie popsuć zwycięski projekt domu kultury wraz z otoczeniem jest OK więc nie wiem po co tu majstrować: www.pro-invest.spzoo.pl/strona.php?41525 co do budynku Pod Brzozami pozwolę się nie do końca zgodzić: owszem elewacja od strony Multikina ma forteczny wyraz, ale sam budynek ma zielony dach z drzewami i zaprojektowane patio, tarasowo obniża się do 4 kondygnacji od południa, zaś obecnie budowany drugi etap ma b. ciekawą bryłę, szczególnie na tle najnowszych "szaf" sąsiadujących wzdłuż KEN-u: www.simur.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pppp Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 11:03 To kolejna akcja jakiś "zielonych", mająca na celu zablokowanie będących już w realizacji rozwiązań komunikacyjnych. Przecież ulicą Gandii będzie wprowadzany ruch z południowej obwodnicy Warszawy (węzeł obok Reala, przy wlocie do tunelu) Cała dyskusja nie ma sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mops Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... IP: 194.183.57.* 03.02.10, 11:04 głównie to tu chodzi o promocję młodych projektantów. niech wymyślają tak, aby popawić to co już sknocone . a pan profesor ze swoją świetlaną wizją al.ken może się zgłosić to kolejnej edycji mam talent. sukces murowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Niech lepiej coś zrobbią ze slumsami w Środmieściu IP: 83.145.50.* 03.02.10, 12:00 Jak wiadomo podstawową cechą miasta jest łatwość parkowania. Jeśli na danym terenie jest płatne niestrzeżone parkowanie to ten teren nie jest miastem tylko slumsem. Ostatnio największym slumsem stało się stare miasto gdzie zabronili parkować dłużej niż 3 minuty. Na Ursynowie jest względnie OK, byle by nie stawiali nowych budynków i nie likwidowali obecnych parkingów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursynowianka Re: Niech lepiej coś zrobbią ze slumsami w Środmi IP: *.chello.pl 03.02.10, 12:19 Jeśli jeszcze raz usłyszę, że Ursynów to blokowisko, to mnie szlag trafi. Pokażcie mi choć jedną dzielnicę w Warszawie, gdzie jest tyle terenów spacerowych i przestrzeni między domami co w okolicach Końckiego Jaru, Wiolinowej, Pięciolinii. To jedyna dzielnica, gdzie wciąż jest więcej knajp niż banków, mamy własne kino, brakuje faktycznie szpitala. Nie mam zdania nt projektu wokół ul Indiri Ghandi, ale KEN mniej więcej od Płaskowickiej w kierunku Kabat powoli zamienia się w aleję, gdzie można się wieczorem przejść, napić piwa albo kawy, spotkać z ludźmi, zjeść coś. To już dawno nie jest tylko blokowisko. Natomiast Kabaty faktycznie są dramatem urbanizacyjnym, bo jak porównać przestrzeń pomiędzy blokami tam i na starym Ursynowie, to widać wyraźnie, że w Kabatach była i jest wolna amerykanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Niech lepiej coś zrobbią ze slumsami w Środmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 12:29 Hmm.. Uważasz, że na Ursynowie jest więcej przyjaznych terenów do spacerowania niż na Saskiej Kępie, Grochowie czy Żoliborzu? Ja mimo wszystko wole spacerować w innych miejscach, niż pośród bloków. Dodatkowo, jedno sieciowe kino na jakieś 250 tysięcy ludzi mieszkających na Ursynowie to chyba nie jest powód do dumy ;). Podobnie jak te koszmarki w typie CH Land.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursynowianka Re: Niech lepiej coś zrobbią ze slumsami w Środmi IP: *.chello.pl 03.02.10, 13:04 Tak, tak uważam. Ja też wolę spacerować nie między blokami - i dlatego codziennie chodzę na spacer do lasu PIECHOTĄ. A jak mam ochotę na łąki to zbiegam wąwozem ze skarpy i mam łąki. Tak jest na Natolinie. A jeśli ktoś ma mniej czasu, to może wyjść na krótszy spacer i nie przedzierać się wąskimi chodniczkami między płotami strzeżonych osiedli, tylko mieć kawałek przestrzeni. Niestety na Kabatach tego już zabrakło, bo faktycznie deweloperzy robili co chcieli i teraz ludzie sobie do talerzy zaglądają. Jedna alejka kasztanowa to za mało. Ursynów ma swoje mankamenty, na pewno, ale jako jego mieszkanka od 30 lat nie dam sobie wmówić, że teraz jest to blokowisko. Blokowisko to Tarchomin ze swoimi Derby I, II itd, Chomiczówka, Stegny. Ale na pewno nie Ursynów. A co do Budzyńskiego: można dyskutować o urodzie jego bloków, ale dla mnie osobiście większym koszmarem jest choćby Galeria Ursynów i te pseudokamienice nowych osiedli, każda z innej parafii. Osiedla zaprojektowane przez Budzyńskiego miały jakiś ład przestrzenny i architektoniczny, uwzględniały coś więcej niż cenę metra kwadratowego ziemi. Nie żebym broniła tamtych czasów, tylko wszystko ma swoje konsekwencje. Dla mnie najsłabsze punkty Ursynowa to Imielin i Kabaty. Przy czym obydwa, o ile wiem, nie były projektowane przez Budzyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Niech lepiej coś zrobbią ze slumsami w Środmi IP: 83.145.50.* 03.02.10, 15:46 Kiedyś pracowałem na Ursynowie i bywałem na lunchu w CH Land. Może i trochę tam trudno o miejsce do zaparkowania ale dawało radę. Prawdziwy koszmar to tombakowe tarasy, ktre każą sobie płacić za parking, albo blue city, gdzie większośc parkingu jest płatna albo zarezerwowana i trzeba pół godziny walczyc o miejsce. Generalnie najlepsze CH to Arkadia, gdzie jest doskonały i pojemny parking, problemem jest tylko przejezdność rąda Babka, które należałoby przerobić na bezkolizyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm blokowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 14:52 no ale przecież to blokowiska. co tam stoi. bloki. bloki tworzą blokowiska, niezależnie od gęstości ich rozstawienia i tego czy są między nimi tereny zielone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: blokowisko IP: 83.145.50.* 03.02.10, 15:43 W miastach są bloki, na wsiach są chaszcze, po których się spaceruje. Po mieście jeździ się samochodem. Nie wiem po jaka cholerę iśc do knajpy i kupić piwo za 8PLN czy kawę za 10PLN jak można jechać do CH, kupić piwo i kawę do domowego ekspresu ciśnienioweg i w domu się napić za znacznie niższa cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
manekin1 :D 03.02.10, 17:51 "Nie wiem po jaka cholerę iśc do knajpy i kupić piwo za 8PLN czy kawę > za 10PLN jak można jechać do CH, kupić piwo i kawę do domowego > ekspresu ciśnienioweg i w domu się napić za znacznie niższa cenę." Ale z Ciebie kasztan, kolego :D Takich jak ty na Ursynowie pełno. Przyjeżdżają z całej Warszawy do Tesko, mają tanią kawę i piwo oraz foliówki za darmo. Najczęściej mają wąsy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Re: blokowisko IP: *.aster.pl 22.02.10, 20:34 No cóż, T prezentuje typowo prowincjonalny punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... IP: *.chello.pl 03.02.10, 12:05 Po co zwężać ulicę i ją korkować? Można postawić znaki ograniczające prędkość.Ruch będzie wolny ,ale płynny. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobiejac Ursynów to nie blokowisko! 03.02.10, 12:33 Jakie blokowisko? Tak może napisć tylko dziennikarzyna z prowincji, który dostał robotę w "Wybiórczej" za pensję o połowę niższą od warszawskich kolegów. Która dzielnica Warszawy ma pod nosem Las Kabacki? Gdzie, oprócz Śródmieścia, metro rozwiązuje 70% dojazdów? To nie blokowisko a normalna nowoczesna dzielnica. Co do najładniej nazywające się ulicy Warszawy (ilu z czytelników wie kim była pani Indira Gandhi?) to STANOWCZO PROTESTUJĘ! Urzędasy chcą budowania kolejnych zamkniętych bloków dla nuworyszy z prowincji. Dosyć już tego, niech się wprowadzją na Targówek, Bródno czy inszy Marysin! Jacek - od 27 lat Ursynowianin, urodzony na Mokotowie djamaladdin.blog.pl - blok rdzennego Warszawiaka Odpowiedz Link Zgłoś
tom.krakus Re: Ursynów to nie blokowisko! 03.02.10, 12:56 takisobiejac napisał: > Jakie blokowisko? A co jak nie blokowisko? Sam mieszkam na takim i się nie unoszę. Normalne, "tradycyjne" miasto ma ulice obudowaną zabudową pierzejową (np. Grochowska, Puławska (część), Al. Solidarności). Zazdroszczę wam takich inicjatyw, jak i fajnej dzielnicy. Na moim blokowisku (na Gocławiu) tylko hula wiatr, a chodniki ładnie wyglądają z lotu ptaka a są bezużyteczne dla pieszych. Tęsknię za pierzejami z Grochowa/Kamionka. > Która dzielnica Warszawy ma pod nosem Las Kabacki? A które ma Park Skaryszewski?. Ta licytacja jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czepiacz dalej!! IP: 78.133.159.* 03.02.10, 12:40 plan powinien obejmować także teren za Pileckiego (póki co dziewiczy, tu dopiero ma się pojawić przedłużenie Gandhi, na razie są tymczasowe betonowe płyty), więc tu można wszystko urządzić kompletnie od nowa wraz z dojściem do Lasu Kabackiego, który zaczyna się zaraz za Płaskowickiej w tym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladi jeszcze tylko kosciol i pelnia szczescia IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 12:47 najlepiej na gorce Odpowiedz Link Zgłoś
and192 Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... 03.02.10, 12:51 "Normalne miasto" ma korzenie XIX-wieczne i w tym sensie Ursynów nie ma szans się nim stać. Wzorcowe miasta "prawdziwe" mają wąskie ulice, zwarte pierzeje i ... tramwaje. Ale jak na dziwny eksperyment Ursynów stał się przez ostatnie 20 lat całkiem znośny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursynowianka Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.chello.pl 03.02.10, 13:07 :-) no właśnie. Kto powiedział, ze Ursynów powinien być miastem. Jest dzielnicą, mnie to wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
and192 Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 13:29 Mnie jakoś też - od 25 lat. Tym bardziej, że cała Warszawa jest mało wielkomiejska. Pozdrawiam krajankę. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Pierzeje? 06.02.10, 14:28 and192 napisał: > "Normalne miasto" ma korzenie XIX-wieczne i w tym sensie Ursynów nie ma szans > się nim stać. Wzorcowe miasta "prawdziwe" mają wąskie ulice, zwarte pierzeje i > ... tramwaje. Ale jak na dziwny eksperyment Ursynów stał się przez ostatnie 20 > lat całkiem znośny. Co wy wszyscy z tymi pierzejami? Mnie się bardziej podoba otwarta zabudowa. Pierzeje budzą we mnie klaustrofobię. Na Ursynowie mają tylko tę zaletę, że odgradzają mieszkańców starych bloków od hałasu z ulicy. Gdyby wzorowanie się na XIX-wiecznych miastach uznać za dobre, to najlepszą realizacją w Warszawie byłyby te molochy z podwórkami-studniami koło metra Wilanowska: www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Warszawa,+Bukowi%F1ska&Submit=Szukaj&long=21.0275594&lat=52.1806138&type=2&scale=1&svActive=false Pomyślcie też, że otwarte modernistyczne osiedla XX wieku, z widokiem na zieleń i przestrzeń, były odpowiedzią właśnie na XIX-wieczną niezdrową, ciemną i klaustrofobiczną zabudowę. Teraz znowu wahadło w drugą stronę i dalejże budować kamienice, pierzeje i podwórka-studnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Tuwim o "prawdziwej" zabudowie miejskiej 06.02.10, 14:34 Heh, jak znalazł ilustracja do tego "nowoczesnego" budownictwa: www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Warszawa,+Bukowi%F1ska&Submit=Szukaj&long=21.0275594&lat=52.1806138&type=2&scale=1&svActive=false Julian Tuwim Kamienice Dom jak więzienie, Kamienna twierdza, Ludzie codziennie Na siódme piętra Dźwigają serca. Odpoczywają I wyżej idą, I liczą stopnie. Stają przyoknie I na podwórze Patrzą samotnie: Dno uwięzione W kamiennej rurze, Tunel stojący Sztorcem ku górze, Tunel przebity W żałobnym murze. Palą zapałki, Czytają kartki Na drzwiach przybite. Jeszcze nie tutaj! Niosą i niosą Schylone karki, Ręce wiszące, Serca walące, Zdyszane płuca. Przynieśli serca, Przynieśli ręce, Stają przed drzwiami; Ciężko zdyszani Czytają z ulgą Znane nazwisko. A w piersi bulgot, Bulgot otchłani. (A w tej otchłani Zamknięte nisko Między murami Szare kolisko: Przyziemne, szczurze, Ciemne podwórze.) Już noc w łachmanach Na dachach siada, Ciemne gałgany Gnuśnie rozkłada. Idą do okien, Patrzą ku górze: Oto powoli Z niebios opada, Tunel zamyka Drugie podwórze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WojciechJ Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 17:04 Czy Panowie Architekci nienawidzą samochodów? Ludzie muszą jakoś dojechac do domów, sklepów itp. Gratuluję zatem rewolucyjnej idei ZMNIEJSZANIA przepustowości ulic. Wszędzie ją zwiększają, u nas zmniejszają. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.krakus Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 18:39 Gość portalu: WojciechJ napisał(a): > Czy Panowie Architekci nienawidzą samochodów? Ludzie muszą jakoś dojechac do > domów, sklepów itp. Gratuluję zatem rewolucyjnej idei ZMNIEJSZANIA > przepustowości ulic. Wszędzie ją zwiększają, u nas zmniejszają. To nie prawda. Wszędzie zwiększali w latach sześcdziesiątych. Teraz dochodzi nawet do likwidacji autostrad (Seul, autostrada przez środek miasta). Polecam poczytać na ten temat: Dr hab. Jacek Wesołowski: Miasto w ruchu. Przewodnik po dobrych praktykach w organizowaniu transportu miejskiego pdf 35 MB Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 19:00 tom.krakus napisał: Wszędzie zwiększali w latach sześcdziesiątych. > Teraz dochodzi nawet do likwidacji autostrad (Seul, autostrada przez środek miasta €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ co to sie dzieje,postepmaki daja jako przyklad organizacji ruchu Azje a jeszcze pare tygodni temu zwolennikow poruszania sie po miscie samochodem wysylali do tej Azji ps.wiem,wiem,jestesmy daleko za Azja-tacy Chinczycy jezdza tylko rowerami Odpowiedz Link Zgłoś
tom.krakus Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 21:06 > co to sie dzieje,postepmaki daja jako przyklad organizacji ruchu Azje Podobnie jak są Polacy (rybacy), tak są i Szwedzi (rybacy), są też Francuzi (taksówkarze), Luxemburczycy (pracownicy stacji benzynowych), mieszkańcy Monako (masarze). Nie brakuje również... Czy tak postępowy kixx powinien wrzucać wszystkich Azjatów do wspólnego wora? > ps.wiem,wiem,jestesmy daleko za Azja-tacy Chinczycy jezdza tylko > rowerami Pudło, właśnie przestają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.acn.waw.pl 05.02.10, 14:38 e tam ja to wiem to wy nas wyrzucaliscie do Azji,a nie my was Odpowiedz Link Zgłoś
madrekate Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... 03.02.10, 17:20 "Jakim cudem to miałoby się stać? - pyta. Jego zdaniem Multikino i ratusz to za mało, by mówić o centrotwórczym programie. - Główny plac, kościół i Pasaż Ursynowski już powstały w innej północnej części dzielnicy - przypomina." Czy Pan profesor w swojej mądrości nie wie, że najlepiej pokazuje życie GDZIE centrum społeczne się skupia? I co z tego, że tam przy kościele jest plac, ale nie skupia On życia wieczornego, jest przepięknym n=miejscem spacerów mam z dziećmi i tyle. A jeśli o centrum kulturalno-rozrywkowym mowa to od dawna właśnie jest nim Multikino i knajpki w nim się znajdujące. Dodać Dom kultury, park ze skate parkiem i fontanną i będzie git. Jestem ZA roszerzeniem tej części. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine Widzę pewną niekonsekwencję GW... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 17:55 Jakiś czas temu była akcja podczas której GW i jej fani uznali że prlowskie blokowiska to najfajniejsze miejsce do życia, skąpane w zieleni i z wielkimi przestrzeniami które dają odetchnąć... A tu nagle pierzeje i przyjazne miasto? No cóż.. jak widać tylko krowa nie zmienia poglądów.. Z samą ideą się oczywiście zgadzam, powiem więcej, uważam że w ogólnym, bodajże studium zagospodarowania i rozwoju miasta (czy jak to się nazywa) powinien być wymóg projektowania dzielnic tylko z zabudową pierzejową.. Warszawa swoje już wycierpiała przez pomysły modernistycznych urbanistów. Wyznawców Le Corbusiera i komunistycznej Karty Ateńskiej powinno się zamykać w obozach reedukacyjnych. (piszę to jako nie-architekt i nie-znawca, lecz jedynie użytkownik, który miał nieszczęście mieszkać na nieludzkim blokowisku) Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: Widzę pewną niekonsekwencję GW... 03.02.10, 19:03 to samo mialem napisac-ale nie bede powtarzac,tego co juz zostalo napisane. Ursynow,jeszcze pare tygodni temu dzielnica,ktora byla Mekka wszystkich pisamakow ze Stolecznej ,nagle kwalifikuje sie wylacznie do przeprojektowania i przebudowy. Zmienil sie naczelny,czy co.... Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Widzę pewną niekonsekwencję GW... 03.02.10, 20:49 > (piszę to jako nie-architekt i nie-znawca, lecz jedynie użytkownik, który miał > nieszczęście mieszkać na nieludzkim blokowisku) Dla porównania proszę zamieszkać w kamienicy z podwórkiem-studnią, preferencyjnie przynajmniej 5-piętrowej, na parterze i w oficynie i wtedy się wypowiedzieć, bo na razie to ja pana bym zamknął. W ośrodku dla upośledzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Widzę pewną niekonsekwencję GW... IP: *.acn.waw.pl 05.02.10, 14:37 dwie skrajnosci mam wrazenie ze cos MUSI byc posrodku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine Polecam państwa Beneluksu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 15:38 i tamtejszą architekturę. Będzie pan mógł zobaczyć jak może wyglądać normalne miasto. Potem sam się pan zamknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzywi Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.olf.sgsnet.se 03.02.10, 18:33 dokładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwer oddać ludziom KEN IP: *.sgh.waw.pl 03.02.10, 18:50 Cytat: "Trzeba przede wszystkim pamiętać o al. KEN, która ma szansę stać się taką "lepszą Marszałkowską". Jestem przekonany, że należy obniżać rangę komunikacyjną i tranzytowość tej ursynowskiej alei - przekonuje prof. Budzyński". Na początek proponuję naprawić spaprany projekt rozszerzenia KEN między Płaskowickiej i Belgradzką. Jakiś dureń zlikwidywał przejścia dla pieszych, zostawiając tylko jedno i to w miejscu dublującym się z przejściem podziemnym. A na odcinku między północnym wejściem na stację Natolin, a Płaskowickiej nia ma żadnego przejścia, chociaż po obu stronach ulicy są knajpki, kawiarnie, sklepiki (i banki zresztą też). W efekcie sztucznie rozdzielono mieszkańców i dostęp do sklepów. A środkiem powstała autostrada, którą po nocy z hukiem rozpędzają się tępowaci dawcy organów. Może "Gazeta" by powalczyła o przejście dla pieszych? Odpowiedz Link Zgłoś
gebhard Re: oddać ludziom KEN 03.02.10, 20:30 dokładnie, KEN ma pecha do projektów drogowych - na tym odcinku panowie poprawili się co prawda bo przypomnieli sobie o oddzielnych pasach do lewoskrętu i włączenia do ruchu, ale kompletnie olali pieszych - trzeba lecieć 500m żeby przejść do sklepu na drugą stronę ulicy - żenada Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Natolin to raj 04.02.10, 21:08 A jak ktoś potrzebuje mieć max 2 metrowy chodnik zastawiony samochodami i metrowe sople nad nim to niech się przeprowadzi, a nie innych do takich atrakcji zmusza. To mówiłem ja lat 32 z czego osiem w kamienicy na Cmielnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Po moim trupie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 13:49 Gangsterka w wykonaniu młodych "zdolnych inaczej" Ciekaw jestem co będzie z samochodami, gdy na miejscu istniejących parkingów pojawią się kolejne zamknięte osiedla. Deweloperów to cieszy napewno. Odpowiedz Link Zgłoś