Dodaj do ulubionych

Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi...

IP: 109.243.210.* 03.02.10, 09:21
Urzędasy, weźcie się za szkieletor "fortepianu", który tam straszy od PONAD 10
LAT, zajmując olbrzymi szmat terenu, a nie ględźcie o fantastycznych planach.
Obserwuj wątek
    • Gość: imp Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: 217.153.167.* 03.02.10, 09:28
      Tylko spowalniać i spowalniać, jak widać Ursynów też trzeba
      zakorkować bo to nie normalne, że KEN normalnie funkcjonuje.
      • zdzisiek66 Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 09:36
        Prof. Budzyński powątpiewa w szansę przekształcenie tych okolic w centrum
        dzielnicy.

Słuchajcie profesora, to przecież jemu zawdzięczamy Ursynów i on wie najlepiej,
        że normalnej dzielnicy nie da się tu już zrobić.
        • Gość: jankop sraty taty bedzie jak zawsze developerzy POstawią IP: *.chello.pl 03.02.10, 11:44
          blokowisko jak przy innych ulicach Dereniowej Płaskowickiej itp.
    • Gość: bolek Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.10, 09:35
      Tak to prawda 'fortepian" to jest coś na miarę naszych możliwości.
      • eadingas Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 11:34
        Klawisze sie odlepily temu fortepianu...
    • scibor3 Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... 03.02.10, 10:23
      W tym całym projekcje chodzi aby przerobić Ursynów na kształt kabackiego
      slumsu ku uciesze developerów. A jeszcze uzyskać kawałek terenu kosztem
      jezdni... aj, waj dusza się raduje...
    • Gość: Mat Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.chello.pl 03.02.10, 10:23
      Wspolczuje mieszkancom Ursynowa (przeraza mnie to miejsce) i pozdrawiam z
      Zoliborza. Tu jeszcze da sie zyc ale urzednicy juz mysla gdzie by tu postawic
      blokowisko i wziac w lape od dewelopera- dlatego plany zagospodarowania nigdy
      nie powstana w Wawie.
      • Gość: LuriTuri Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.aster.pl 22.02.10, 20:32
        Z radością się wyprowadziłam z Żoliborza na Ursynów i nie wyobrażam
        już sobie mieszkania gdzie indziej. Z jednej strony mam metro pod
        domem i 15 minut do śródmieścia (30 na Żoliborz), z drugiej - 20
        minut piechotą do Lasu Kabackiego. Lasek Bielański to nie to samo!
    • Gość: krzysztof Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... IP: 80.48.255.* 03.02.10, 10:24
      Bla,bla,bla.Gadu,gadu.
      Pogadac mozna a tymczasem wszystkie inwestycje na Ursynowie sa
      wycinane.Nie powstaje dom kultury,al.Ken maila byc poszerzana w
      ubieglym roku na odcinku od Belgradzkiej do Przy bazantarni i dalej
      do Wawozowej,Rosola od Jezewskiego do Wawozowej,miala byc budowana
      ulica -lacznik z Wilanowem - nic nie zostalo zrobione.
      A tu mzonki o centrum Ursynowa przy Ghandii.
      • Gość: blow Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:45
        Panie Budzynski, z całym szacunkiem dla Tworcy Ursynowa... zwęzić KEN? 40km/h? ciekawe czy zakładał Pan takie rewolucyjne zmiany projektując kolejny mrówkowiec (swoją drogą paskudny...) u zbiegu KENu i Braci Wagów? Rosoła, Pileckiego, Stryjeńskich, KEN to ulice, które już w tej chwili codziennie rano są zakorkowane...
        co do inicjatywy - jestem zdecydowanym zwolennikiem, jako architekt, były student p. Gzella i mieszkaniec Ursynowa. Multikino przyciąga sporą liczbę ludzi, którzy wieczorem majac możliwosć (patrząc po sobie) chetnie poszliby do knajpy, do parku... Biorąc pod uwagęświetne skomunikowanie tego miejsca dodanie paru usług wyszłoby na dobre...
        jesli chodzi o oswajanie KENU - zwezac nie ma co, ale przydałoby się wiecej zieleni... jest do dyspozycji pas przed ratuszem, pas przed multi..
        Z drugiej strony nalezy pamietać tez o ograniczeniach wlasnosciowych... szkieletor za mutlikinem nalezy do kogos i dlatego wyglada tak jak wyglada.. podobnie jak z dzialka za kosciolem..
        • gebhard Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 12:10
          kolego architekcie, proszę czytać ze zrozumieniem: ewentualne zwężenie dotyczy
          ulicy Ghandi a nie KEN - KEN według pomysłu prof. Budzyńskiego ma mieć
          spowolniony ruch z priorytetem pieszych i zwężoną pierzeją ZABUDOWY, żeby była
          bardziej ludzka w skali i dostępna - usługi w parterach, więcej przejść dla
          pieszych itd.

na odcinku Stokłosy-Imielin KEN to obecnie szeroki "pas startowy" obsadzony
          rozrzuconymi bezwładnie wielkopłytowymi punktowcami, to on wymaga rewitalizacji,
          a nie ulica Ghandi która nie skupia obecnie żadnych ważnych funkcji
          centrotwórczych, natomiast KEN taki potencjał ma - vide ostatnia sympatyczna
          rozbudowa LeClerca

Rosoła i Pileckiego mają być tranzytówkami - po trzy pasy ruchu,zielona fala,
          rzadko rozmieszczone światła

Stryjeńskich jest nią mam nadzieję tymczasowo - do momentu zbudowania
          przedłużenia Belgradzkiej za górką przy Kazury

nie wiem jakie dzieło prof. Budzyńskiego krytykujesz - jego rozwiązanie
          urbanistyczne Pasażu Ursynowskiego wraz z placem przed kościołem
          Wniebowstąpienia i parkiem JPII jest moim zdaniem modelowe i się świetnie
          sprawdza. podobnie sympatyczny jest pasaż Natoliński - niska, max. 4
          kondygnacyjna zabudowa

jako mieszkaniec Ursynowa, czynny architekt, były student zarówno profesora
          Gzella jak i Budzyńskiego jestem ze tym drugim pomysłem

tak więc podpisuję się pod wnioskiem o rozpisanie konkursu
          • Gość: blow Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 18:01
            zgoda, pozwolilem sobie na nadinterpretację - o zwężeniu KENu p. Budzyński nie mówił. mój błąd. zwalnianie moim skromnym zdaniem jest nie do przyjęcia. możemy sobie zakładać że tranzytówki zrobimy z Rosoła i Pileckiego. Faktem jest, że poczekamy jeszcze długo na przebicie Belgradzkiej więc stryjeńskich wylotówką jeszcze trochę będzie. Jeśli rozwiążą problemy własnościowe koło dolinki służewieckiej i połączą KEN ursynowski ze służewieckim to będzie naturalna droga wyjazdowa dla wszystkich, którzy tam mieszkają.
            Nie poddaję w wątpliwość konieczności oswajania przestrzeni przy KENie. Pas startowy jest też w stronę Kabat, przed Belgradzką, Płaskowicką. Kilka usług w parterach raczej tego nie zmieni niestety. Faktem jest, że obecna zabudowa i urbanistyka zdecydowanie nie zachęca do przemieszczania się z jednej strony Kenu na drugą. Dlatego uważam, że należy mierzyć siły na zamiary i zacząć od oswajania skrzyżowań - zacząć od tego przy multikinie, potem to przy leclercu, galerii ursynow...

a krytykowany budynek stoi na skrzyzowaniu Płaskowickiej i KENu. Nie krytykuję założenia światyni wraz z okoliczną zabudową czy pasażu natolińskiego. mówię o konkretnym budynku, którym pan profesor wpisał się w postepującą w pień zabudowę ursynowa. na jedno kopyto i jedna wysokosc.
            pozdrawiam
            • gebhard Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 20:44
              oswajanie skrzyżowań - pełna zgoda
              rejon Multikina ma potencjał tylko trzeba uważać żeby go nie popsuć
              zwycięski projekt domu kultury wraz z otoczeniem jest OK więc nie wiem po co tu
              majstrować:
              www.pro-invest.spzoo.pl/strona.php?41525
              co do budynku Pod Brzozami pozwolę się nie do końca zgodzić: owszem elewacja od
              strony Multikina ma forteczny wyraz, ale sam budynek ma zielony dach z drzewami
              i zaprojektowane patio, tarasowo obniża się do 4 kondygnacji od południa, zaś
              obecnie budowany drugi etap ma b. ciekawą bryłę, szczególnie na tle najnowszych
              "szaf" sąsiadujących wzdłuż KEN-u:
              www.simur.pl/
    • Gość: pppp Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 11:03
      To kolejna akcja jakiś "zielonych", mająca na celu zablokowanie będących już w
      realizacji rozwiązań komunikacyjnych. Przecież ulicą Gandii będzie wprowadzany
      ruch z południowej obwodnicy Warszawy (węzeł obok Reala, przy wlocie do
      tunelu) Cała dyskusja nie ma sensu!
    • Gość: mops Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... IP: 194.183.57.* 03.02.10, 11:04
      głównie to tu chodzi o promocję młodych projektantów. niech wymyślają tak, aby
      popawić to co już sknocone . a pan profesor ze swoją świetlaną wizją al.ken
      może się zgłosić to kolejnej edycji mam talent. sukces murowany.
    • Gość: T Niech lepiej coś zrobbią ze slumsami w Środmieściu IP: 83.145.50.* 03.02.10, 12:00
      Jak wiadomo podstawową cechą miasta jest łatwość parkowania. Jeśli
      na danym terenie jest płatne niestrzeżone parkowanie to ten teren
      nie jest miastem tylko slumsem. Ostatnio największym slumsem stało
      się stare miasto gdzie zabronili parkować dłużej niż 3 minuty.

Na Ursynowie jest względnie OK, byle by nie stawiali nowych budynków
      i nie likwidowali obecnych parkingów.
      • Gość: ursynowianka Re: Niech lepiej coś zrobbią ze slumsami w Środmi IP: *.chello.pl 03.02.10, 12:19
        Jeśli jeszcze raz usłyszę, że Ursynów to blokowisko, to mnie szlag trafi. Pokażcie mi choć jedną dzielnicę w Warszawie, gdzie jest tyle terenów spacerowych i przestrzeni między domami co w okolicach Końckiego Jaru, Wiolinowej, Pięciolinii. To jedyna dzielnica, gdzie wciąż jest więcej knajp niż banków, mamy własne kino, brakuje faktycznie szpitala. Nie mam zdania nt projektu wokół ul Indiri Ghandi, ale KEN mniej więcej od Płaskowickiej w kierunku Kabat powoli zamienia się w aleję, gdzie można się wieczorem przejść, napić piwa albo kawy, spotkać z ludźmi, zjeść coś. To już dawno nie jest tylko blokowisko. Natomiast Kabaty faktycznie są dramatem urbanizacyjnym, bo jak porównać przestrzeń pomiędzy blokami tam i na starym Ursynowie, to widać wyraźnie, że w Kabatach była i jest wolna amerykanka.
        • Gość: pat Re: Niech lepiej coś zrobbią ze slumsami w Środmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 12:29
          Hmm.. Uważasz, że na Ursynowie jest więcej przyjaznych terenów do spacerowania
          niż na Saskiej Kępie, Grochowie czy Żoliborzu? Ja mimo wszystko wole spacerować
          w innych miejscach, niż pośród bloków. Dodatkowo, jedno sieciowe kino na jakieś
          250 tysięcy ludzi mieszkających na Ursynowie to chyba nie jest powód do dumy ;).
          Podobnie jak te koszmarki w typie CH Land..
          • Gość: ursynowianka Re: Niech lepiej coś zrobbią ze slumsami w Środmi IP: *.chello.pl 03.02.10, 13:04
            Tak, tak uważam. Ja też wolę spacerować nie między blokami - i dlatego codziennie chodzę na spacer do lasu PIECHOTĄ. A jak mam ochotę na łąki to zbiegam wąwozem ze skarpy i mam łąki. Tak jest na Natolinie. A jeśli ktoś ma mniej czasu, to może wyjść na krótszy spacer i nie przedzierać się wąskimi chodniczkami między płotami strzeżonych osiedli, tylko mieć kawałek przestrzeni. Niestety na Kabatach tego już zabrakło, bo faktycznie deweloperzy robili co chcieli i teraz ludzie sobie do talerzy zaglądają. Jedna alejka kasztanowa to za mało. Ursynów ma swoje mankamenty, na pewno, ale jako jego mieszkanka od 30 lat nie dam sobie wmówić, że teraz jest to blokowisko. Blokowisko to Tarchomin ze swoimi Derby I, II itd, Chomiczówka, Stegny. Ale na pewno nie Ursynów. A co do Budzyńskiego: można dyskutować o urodzie jego bloków, ale dla mnie osobiście większym koszmarem jest choćby Galeria Ursynów i te pseudokamienice nowych osiedli, każda z innej parafii. Osiedla zaprojektowane przez Budzyńskiego miały jakiś ład przestrzenny i architektoniczny, uwzględniały coś więcej niż cenę metra kwadratowego ziemi. Nie żebym broniła tamtych czasów, tylko wszystko ma swoje konsekwencje. Dla mnie najsłabsze punkty Ursynowa to Imielin i Kabaty. Przy czym obydwa, o ile wiem, nie były projektowane przez Budzyńskiego.
          • Gość: T Re: Niech lepiej coś zrobbią ze slumsami w Środmi IP: 83.145.50.* 03.02.10, 15:46
            Kiedyś pracowałem na Ursynowie i bywałem na lunchu w CH Land. Może i
            trochę tam trudno o miejsce do zaparkowania ale dawało radę.
            Prawdziwy koszmar to tombakowe tarasy, ktre każą sobie płacić za
            parking, albo blue city, gdzie większośc parkingu jest płatna albo
            zarezerwowana i trzeba pół godziny walczyc o miejsce.

Generalnie najlepsze CH to Arkadia, gdzie jest doskonały i pojemny
            parking, problemem jest tylko przejezdność rąda Babka, które
            należałoby przerobić na bezkolizyjne.
        • Gość: pm blokowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 14:52
          no ale przecież to blokowiska. co tam stoi. bloki. bloki tworzą blokowiska,
          niezależnie od gęstości ich rozstawienia i tego czy są między nimi tereny zielone
          • Gość: T Re: blokowisko IP: 83.145.50.* 03.02.10, 15:43
            W miastach są bloki, na wsiach są chaszcze, po których się
            spaceruje. Po mieście jeździ się samochodem.
            Nie wiem po jaka cholerę iśc do knajpy i kupić piwo za 8PLN czy kawę
            za 10PLN jak można jechać do CH, kupić piwo i kawę do domowego
            ekspresu ciśnienioweg i w domu się napić za znacznie niższa cenę.
            • manekin1 :D 03.02.10, 17:51
              "Nie wiem po jaka cholerę iśc do knajpy i kupić piwo za 8PLN czy kawę
              > za 10PLN jak można jechać do CH, kupić piwo i kawę do domowego
              > ekspresu ciśnienioweg i w domu się napić za znacznie niższa cenę." Ale z Ciebie kasztan, kolego :D Takich jak ty na Ursynowie pełno. Przyjeżdżają z całej Warszawy do Tesko, mają tanią kawę i piwo oraz foliówki za darmo. Najczęściej mają wąsy...
            • Gość: LuriTuri Re: blokowisko IP: *.aster.pl 22.02.10, 20:34
              No cóż, T prezentuje typowo prowincjonalny punkt widzenia.
    • Gość: Leon Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... IP: *.chello.pl 03.02.10, 12:05
      Po co zwężać ulicę i ją korkować? Można postawić znaki
      ograniczające prędkość.Ruch będzie wolny ,ale płynny.
    • takisobiejac Ursynów to nie blokowisko! 03.02.10, 12:33
      Jakie blokowisko? Tak może napisć tylko dziennikarzyna z prowincji,
      który dostał robotę w "Wybiórczej" za pensję o połowę niższą od
      warszawskich kolegów.
      Która dzielnica Warszawy ma pod nosem Las Kabacki? Gdzie, oprócz
      Śródmieścia, metro rozwiązuje 70% dojazdów?
      To nie blokowisko a normalna nowoczesna dzielnica.
      Co do najładniej nazywające się ulicy Warszawy (ilu z czytelników
      wie kim była pani Indira Gandhi?) to STANOWCZO PROTESTUJĘ!
      Urzędasy chcą budowania kolejnych zamkniętych bloków dla nuworyszy z
      prowincji. Dosyć już tego, niech się wprowadzją na Targówek, Bródno
      czy inszy Marysin!

Jacek - od 27 lat Ursynowianin, urodzony na Mokotowie
      djamaladdin.blog.pl - blok rdzennego Warszawiaka
      • tom.krakus Re: Ursynów to nie blokowisko! 03.02.10, 12:56
        takisobiejac napisał:
        > Jakie blokowisko?
        A co jak nie blokowisko?
        Sam mieszkam na takim i się nie unoszę.
        Normalne, "tradycyjne" miasto ma ulice obudowaną zabudową pierzejową (np.
        Grochowska, Puławska (część), Al. Solidarności).

Zazdroszczę wam takich inicjatyw, jak i fajnej dzielnicy. Na moim blokowisku (na
        Gocławiu) tylko hula wiatr, a chodniki ładnie wyglądają z lotu ptaka a są
        bezużyteczne dla pieszych. Tęsknię za pierzejami z Grochowa/Kamionka.

> Która dzielnica Warszawy ma pod nosem Las Kabacki?
        A które ma Park Skaryszewski?. Ta licytacja jest bez sensu.
    • Gość: czepiacz dalej!! IP: 78.133.159.* 03.02.10, 12:40
      plan powinien obejmować także teren za Pileckiego (póki co
      dziewiczy, tu dopiero ma się pojawić przedłużenie Gandhi, na razie
      są tymczasowe betonowe płyty), więc tu można wszystko urządzić
      kompletnie od nowa wraz z dojściem do Lasu Kabackiego, który zaczyna
      się zaraz za Płaskowickiej w tym miejscu
    • Gość: vladi jeszcze tylko kosciol i pelnia szczescia IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 12:47
      najlepiej na gorce
    • and192 Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... 03.02.10, 12:51
      "Normalne miasto" ma korzenie XIX-wieczne i w tym sensie Ursynów nie ma szans
      się nim stać. Wzorcowe miasta "prawdziwe" mają wąskie ulice, zwarte pierzeje i
      ... tramwaje. Ale jak na dziwny eksperyment Ursynów stał się przez ostatnie 20
      lat całkiem znośny.
      • Gość: ursynowianka Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.chello.pl 03.02.10, 13:07
        :-) no właśnie. Kto powiedział, ze Ursynów powinien być miastem. Jest dzielnicą, mnie to wystarcza.
        • and192 Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 13:29
          Mnie jakoś też - od 25 lat. Tym bardziej, że cała Warszawa jest mało
          wielkomiejska. Pozdrawiam krajankę.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Pierzeje? 06.02.10, 14:28
        and192 napisał:

> "Normalne miasto" ma korzenie XIX-wieczne i w tym sensie Ursynów nie ma szans
        > się nim stać. Wzorcowe miasta "prawdziwe" mają wąskie ulice, zwarte pierzeje i
        > ... tramwaje. Ale jak na dziwny eksperyment Ursynów stał się przez ostatnie 20
        > lat całkiem znośny.

Co wy wszyscy z tymi pierzejami?
        Mnie się bardziej podoba otwarta zabudowa. Pierzeje budzą we mnie klaustrofobię.
        Na Ursynowie mają tylko tę zaletę, że odgradzają mieszkańców starych bloków od
        hałasu z ulicy.

Gdyby wzorowanie się na XIX-wiecznych miastach uznać za dobre, to najlepszą
        realizacją w Warszawie byłyby te molochy z podwórkami-studniami koło metra
        Wilanowska:
        www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Warszawa,+Bukowi%F1ska&Submit=Szukaj&long=21.0275594&lat=52.1806138&type=2&scale=1&svActive=false
        Pomyślcie też, że otwarte modernistyczne osiedla XX wieku, z widokiem na zieleń
        i przestrzeń, były odpowiedzią właśnie na XIX-wieczną niezdrową, ciemną i
        klaustrofobiczną zabudowę. Teraz znowu wahadło w drugą stronę i dalejże budować
        kamienice, pierzeje i podwórka-studnie.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Tuwim o "prawdziwej" zabudowie miejskiej 06.02.10, 14:34
          Heh, jak znalazł ilustracja do tego "nowoczesnego" budownictwa:
          www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Warszawa,+Bukowi%F1ska&Submit=Szukaj&long=21.0275594&lat=52.1806138&type=2&scale=1&svActive=false
          Julian Tuwim

Kamienice

Dom jak więzienie,
          Kamienna twierdza,
          Ludzie codziennie
          Na siódme piętra
          Dźwigają serca.

Odpoczywają
          I wyżej idą,
          I liczą stopnie.
          Stają przyoknie
          I na podwórze
          Patrzą samotnie:
          Dno uwięzione
          W kamiennej rurze,
          Tunel stojący
          Sztorcem ku górze,
          Tunel przebity
          W żałobnym murze.

Palą zapałki,
          Czytają kartki
          Na drzwiach przybite.
          Jeszcze nie tutaj!
          Niosą i niosą
          Schylone karki,
          Ręce wiszące,
          Serca walące,
          Zdyszane płuca.

Przynieśli serca,
          Przynieśli ręce,
          Stają przed drzwiami;
          Ciężko zdyszani
          Czytają z ulgą
          Znane nazwisko.
          A w piersi bulgot,
          Bulgot otchłani.
          (A w tej otchłani
          Zamknięte nisko
          Między murami
          Szare kolisko:
          Przyziemne, szczurze,
          Ciemne podwórze.)

Już noc w łachmanach
          Na dachach siada,
          Ciemne gałgany
          Gnuśnie rozkłada.
          Idą do okien,
          Patrzą ku górze:
          Oto powoli
          Z niebios opada,
          Tunel zamyka
          Drugie podwórze.
    • Gość: WojciechJ Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 17:04
      Czy Panowie Architekci nienawidzą samochodów? Ludzie muszą jakoś dojechac do
      domów, sklepów itp. Gratuluję zatem rewolucyjnej idei ZMNIEJSZANIA
      przepustowości ulic. Wszędzie ją zwiększają, u nas zmniejszają.
      • tom.krakus Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 18:39
        Gość portalu: WojciechJ napisał(a):

> Czy Panowie Architekci nienawidzą samochodów? Ludzie muszą jakoś dojechac do
        > domów, sklepów itp. Gratuluję zatem rewolucyjnej idei ZMNIEJSZANIA
        > przepustowości ulic. Wszędzie ją zwiększają, u nas zmniejszają.

To nie prawda. Wszędzie zwiększali w latach sześcdziesiątych.
        Teraz dochodzi nawet do likwidacji autostrad (Seul, autostrada przez środek miasta).
        Polecam poczytać na ten temat:
        Dr hab. Jacek Wesołowski: Miasto w ruchu. Przewodnik po dobrych praktykach w organizowaniu transportu miejskiego pdf 35 MB
        • kixx Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 19:00

tom.krakus napisał:

Wszędzie zwiększali w latach sześcdziesiątych.
          > Teraz dochodzi nawet do likwidacji autostrad (Seul, autostrada
          przez środek miasta

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

co to sie dzieje,postepmaki daja jako przyklad organizacji ruchu Azje
          a jeszcze pare tygodni temu zwolennikow poruszania sie po miscie
          samochodem wysylali do tej Azji

ps.wiem,wiem,jestesmy daleko za Azja-tacy Chinczycy jezdza tylko
          rowerami
          • tom.krakus Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić 03.02.10, 21:06
            > co to sie dzieje,postepmaki daja jako przyklad organizacji ruchu Azje

Podobnie jak są Polacy (rybacy), tak są i Szwedzi (rybacy), są też Francuzi (taksówkarze), Luxemburczycy (pracownicy stacji benzynowych), mieszkańcy Monako (masarze). Nie brakuje również...

Czy tak postępowy kixx powinien wrzucać wszystkich Azjatów do wspólnego wora?

> ps.wiem,wiem,jestesmy daleko za Azja-tacy Chinczycy jezdza tylko
            > rowerami

Pudło, właśnie przestają.
            • Gość: kixx Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.acn.waw.pl 05.02.10, 14:38
              e tam
              ja to wiem
              to wy nas wyrzucaliscie do Azji,a nie my was
    • madrekate Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić mi... 03.02.10, 17:20
      "Jakim cudem to miałoby się stać? - pyta. Jego zdaniem Multikino
      i ratusz to za mało, by mówić o centrotwórczym programie. - Główny
      plac, kościół i Pasaż Ursynowski już powstały w innej północnej
      części dzielnicy - przypomina."

Czy Pan profesor w swojej mądrości nie wie, że najlepiej pokazuje
      życie GDZIE centrum społeczne się skupia?
      I co z tego, że tam przy kościele jest plac, ale nie skupia On życia
      wieczornego, jest przepięknym n=miejscem spacerów mam z dziećmi i
      tyle.
      A jeśli o centrum kulturalno-rozrywkowym mowa to od dawna właśnie
      jest nim Multikino i knajpki w nim się znajdujące. Dodać Dom
      kultury, park ze skate parkiem i fontanną i będzie git.

Jestem ZA roszerzeniem tej części.

Pozdr.
    • Gość: spacemarine Widzę pewną niekonsekwencję GW... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 17:55
      Jakiś czas temu była akcja podczas której GW i jej fani uznali że prlowskie
      blokowiska to najfajniejsze miejsce do życia, skąpane w zieleni i z wielkimi
      przestrzeniami które dają odetchnąć... A tu nagle pierzeje i przyjazne miasto?
      No cóż.. jak widać tylko krowa nie zmienia poglądów..
      Z samą ideą się oczywiście zgadzam, powiem więcej, uważam że w ogólnym,
      bodajże studium zagospodarowania i rozwoju miasta (czy jak to się nazywa)
      powinien być wymóg projektowania dzielnic tylko z zabudową pierzejową..
      Warszawa swoje już wycierpiała przez pomysły modernistycznych urbanistów.
      Wyznawców Le Corbusiera i komunistycznej Karty Ateńskiej powinno się zamykać w
      obozach reedukacyjnych.
      (piszę to jako nie-architekt i nie-znawca, lecz jedynie użytkownik, który miał
      nieszczęście mieszkać na nieludzkim blokowisku)
      • kixx Re: Widzę pewną niekonsekwencję GW... 03.02.10, 19:03
        to samo mialem napisac-ale nie bede powtarzac,tego co juz zostalo
        napisane.
        Ursynow,jeszcze pare tygodni temu dzielnica,ktora byla Mekka
        wszystkich pisamakow ze Stolecznej ,nagle kwalifikuje sie wylacznie
        do przeprojektowania i przebudowy.
        Zmienil sie naczelny,czy co....
      • scibor3 Re: Widzę pewną niekonsekwencję GW... 03.02.10, 20:49
        > (piszę to jako nie-architekt i nie-znawca, lecz jedynie użytkownik, który miał
        > nieszczęście mieszkać na nieludzkim blokowisku)

Dla porównania proszę zamieszkać w kamienicy z podwórkiem-studnią,
        preferencyjnie przynajmniej 5-piętrowej, na parterze i w oficynie i wtedy się
        wypowiedzieć, bo na razie to ja pana bym zamknął. W ośrodku dla upośledzonych.
        • Gość: kixx Re: Widzę pewną niekonsekwencję GW... IP: *.acn.waw.pl 05.02.10, 14:37
          dwie skrajnosci
          mam wrazenie ze cos MUSI byc posrodku
        • Gość: spacemarine Polecam państwa Beneluksu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 15:38
          i tamtejszą architekturę. Będzie pan mógł zobaczyć jak może wyglądać normalne
          miasto. Potem sam się pan zamknie.
    • Gość: trzywi Re: Czy z ursynowskiego blokowiska da się zrobić IP: *.olf.sgsnet.se 03.02.10, 18:33
      dokładnie!
    • Gość: Qwer oddać ludziom KEN IP: *.sgh.waw.pl 03.02.10, 18:50
      Cytat: "Trzeba przede wszystkim pamiętać o al. KEN, która ma szansę
      stać się taką "lepszą Marszałkowską". Jestem przekonany, że należy
      obniżać rangę komunikacyjną i tranzytowość tej ursynowskiej alei -
      przekonuje prof. Budzyński". Na początek proponuję naprawić spaprany
      projekt rozszerzenia KEN między Płaskowickiej i Belgradzką. Jakiś
      dureń zlikwidywał przejścia dla pieszych, zostawiając tylko jedno i
      to w miejscu dublującym się z przejściem podziemnym. A na odcinku
      między północnym wejściem na stację Natolin, a Płaskowickiej nia ma
      żadnego przejścia, chociaż po obu stronach ulicy są knajpki,
      kawiarnie, sklepiki (i banki zresztą też). W efekcie sztucznie
      rozdzielono mieszkańców i dostęp do sklepów. A środkiem powstała
      autostrada, którą po nocy z hukiem rozpędzają się tępowaci dawcy
      organów. Może "Gazeta" by powalczyła o przejście dla pieszych?
      • gebhard Re: oddać ludziom KEN 03.02.10, 20:30
        dokładnie, KEN ma pecha do projektów drogowych - na tym odcinku panowie
        poprawili się co prawda bo przypomnieli sobie o oddzielnych pasach do lewoskrętu
        i włączenia do ruchu, ale kompletnie olali pieszych - trzeba lecieć 500m żeby
        przejść do sklepu na drugą stronę ulicy - żenada
    • robot_humano Natolin to raj 04.02.10, 21:08
      A jak ktoś potrzebuje mieć max 2 metrowy chodnik zastawiony samochodami i metrowe sople nad nim to niech się przeprowadzi, a nie innych do takich atrakcji zmusza. To mówiłem ja lat 32 z czego osiem w kamienicy na Cmielnej.
    • Gość: Anatol Po moim trupie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 13:49
      Gangsterka w wykonaniu młodych "zdolnych inaczej" Ciekaw jestem co będzie z
      samochodami, gdy na miejscu istniejących parkingów pojawią się kolejne
      zamknięte osiedla. Deweloperów to cieszy napewno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka