Gość: jaxa IP: 62.89.77.* 23.08.10, 10:11 Przesadzacie już z tym smrodem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rydzyk_fizyk Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród 23.08.10, 10:18 Błędem była raczej inwestycja w postaci postawienia budynków mieszkalnych obok istniejącego zakładu - stacji postojowej metra. Zawsze mnie zresztą dziwiły zachwyty nad Kabatami a teraz nawet sami mieszkańcy starają się obrzydzić tę dzielnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdesperowany Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.10, 12:25 Ktoś jednak pozwolił na postawienie budynków, a teraz miasto wybudowało szkołę dla klas 1-3 - 40 metrów od źródła trucia RAKOTWÓRCZYMI chemikaliami. Twarz szczypie, oczy łzawią, dzieci kaszlą - czy komuś takie rzeczy można robić??? A cała sprawa poszła o 20-30 zł różnicy na podkładzie kolejowym, który można było zaimpregnować ekologicznymi środkami. fakt, na kilku tysiącach sztuk jest to pare groszy, ale w sumie całej inwestycji to kropla w morzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 89.204.137.* 23.08.10, 13:33 Skoro te substancje są rakotwórcze, to jakim cudem dopuszczono je do użytku?? Odpowiedz Link Zgłoś
kimowiec Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród 25.08.10, 01:22 Nie są rakotwórcze. Potwierdziły je badania NIEZALEŻNEGO instytutu. Tylko do tych oszołomów o delikatnych noskach to nie dociera i oni wiedzą swoje. Normalnie zupełnie jak ekolodzy... Odpowiedz Link Zgłoś
kimowiec Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród 25.08.10, 01:21 Ale wiesz, że badania instytutu zdrowia nie wykazały jakoby te opary były rakotwórcze? Rozbudowa STP ma związek z powstaniem drugiej linii metra i nie życzę sobie, żeby jakaś banda oszołomów blokowała rozwój miasta. Wasze argumenty obaliły niezależne badania a jak się nie podoba to wypad poza granice miasta, fagasy!!! Widziały gały co brały jak na modnych Kabatach mieszkanko kupowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Ursyno Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 85.222.99.* 23.08.10, 14:24 Ten smrod obejmuje nie tylko cale kabaty ale dolatuje na Ursynow - ponad pol kilometra dalej. Smierdzi nawet z drugiej strony metra - w lesie kabackim. Przez kilkanascie lat sasiedztwo metro nie stanowilo problemu. Lepiej przyjdz do ratusza wesprzec protest, to moze w przyszlosci nie zasmrodza czyms twojej okolicy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek_wariat Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 193.201.36.* 23.08.10, 14:36 Zgadzam się. Tak to jest jak się kupuje mieszkanie bez głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
zatruty_net Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród 28.08.10, 22:06 Oczywiste jest że wykonane przez Metro Warszawskie Sp z o.o. prace, nie spełniają jakichkolwiek wymogów higienicznych. Podstawową przyczyną tego stanu rzeczy jest to, że choć możliwe było nie emitowanie uciążliwych jak i szkodliwych substancji to zaakceptowano rozwiązanie najbardziej szkodliwe i najbardziej uciążliwe. Inspektor Sanitarny oraz Ochrony Środowiska zaakceptowały błąd wypaczający sensowność ich funkcjonowania, mającego na celu na zabezpieczenie ludności przed właśnie takimi zjawiskami. Oczywiste jest że założenia do funkcjonowania STP Kabaty zostały opracowane w latach 80 tych, kiedy nie było wokół STP Kabaty zabudowań mieszkalnych oraz budynków użyteczności publicznej. Prowadząc koncepcję rozbudowy STP Kabaty należało raz jeszcze zweryfikować takie założenia, uaktualnić je. W rezultacie tych zaniedbań, błędów i uchybień torowiska zbudowane są w technologii jak w latach 80-tych z podkładów nasączonych rakotwórczą substancją, która uwalnia się w upalne dni prowadząc do rozstroju zdrowia wielu osób, zastosowanie innej technologii dało by niewątpliwie odmienny efekt i prawidłowy rezultat. Jeżeli chodzi o błąd w oddaniu do uzytku przedszkola publicznego 50 metrów od złożenia do ziemi kilkunastu tysięcy ton drewna impregnowanego rakotwórczą substancją to błąd jest tu oczywisty. Zastanawiam się jednak czy Inspektor sanitarny ma odwagę przyznać się do błędu i niedopusci do użytkowania tego przedszkola. Pozostawiam rozwadze rodziców czy chcą aby do takiego przedszkola uczęszczały ich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmm Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.10, 10:19 Jakiś redaktorek musi mieszkać w tych blokach, bo faktycznie, zrobili z tego temat na całą Wawę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec kabat Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 85.222.99.* 23.08.10, 14:28 Zapraszam do mnie na balkonik wieczorem. Mieszkam 300 metrow od zrodla smrodu. Zobaczymy ile wytrzymasz. Wczesniej napiszesz mi tylko oswiadczenie, ze wiesz czym to grozi .... metronastruje.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Gazeta wspiera ochlokrację IP: *.acn.waw.pl 23.08.10, 10:20 To niedopuszczalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkurzona Kpiarzy zapraszamy na kilka wdechów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.10, 10:23 Błagam nie piszcie komentarzy typu: przesadzacie, głowach wam się poprzewracało. Te opary są nie tylko smrodliwe, ale i szkodliwe dla zdrowia. Tu się ludzi truje. Jeśli nie chcecie ludziom pomóc, TO NIE PRZESZKADZAJCIE! Nie chcielibyście tu spędzić ani godziny czasu. Metro wybrało najgorszą ale najtańszą technologię kosztem zdrowia ludzi, niech ją zmieni na nieszkodliwą. Jest to możliwe. To tylko tyle i aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Mam dość mieszkańców Kabat IP: *.home.aster.pl 23.08.10, 10:31 Dlaczego całe miasto ma płacić za wasze fanaberie? Chcecie innej technologii to dorzuccie się na różnicę cen i tyle. Albo trzeba było nie kupować tam mieszkania. Przypomina mi to Okęcie, kupiłeś dom przy lotnisku to nie narzekaj na samoloty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Mam dość mieszkańców Kabat IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.10, 10:49 Widzę, że Twój wpis w dokładnie tym samym układzie pojawia się wszędzie. Żałosne.... PIES OGRODNIKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Mam dość mieszkańców Kabat IP: *.home.aster.pl 23.08.10, 11:06 Akurat pierwszy raz zabrałem w tej sprawie głos, sam kupiłem mieszkanie na Mokotowie przy transie N-S której jeszcze nawet nie budują. Ale wiem iż jest w planach i kupując tu mieszkanie zgodziłem się na to. Dlatego nie rozumiem dlaczego kupując mieszkanie na Kabatach teraz wam się nie podoba iż tam sa prowadzone roboty remontowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: Mam dość mieszkańców Kabat IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:31 nadal nie kminię jaki jest wg ciebie związek miedzy stosowaniem rakotwórczego kreozolu (por. dyrektywę unijną eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32001L0090:pl:HTML) a wyrażaniem zgody na mieszkanie przy jakiejś ulicy lub zakładzie pracy? Ludzie zamieszkali przy zajezdni ale działalność zajezdni nie może obejmować stosowania substancji szkodliwych dla zdrowia. Jesli nawet uznasz że taki los mieszkańców, to pochyl się chociaż na losem robotników! Może za parę lat grupka dzieci straci rodzica, żebyś ty mógł być dumny z metra. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Mam dość mieszkańców Kabat 23.08.10, 12:22 W przemyśle stosuje się wiele szkodliwych substancji np. metale ciężkie - tyle, że jeśli stężenia nie przekraczają norm to sąsiadom nic do tego. Mieli świadomość, że ich mieszkania graniczą z zabudową przemysłową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a1 Re: Mam dość mieszkańców Kabat IP: *.aster.pl 23.08.10, 13:25 Weź człowieku się lecz. Uważasz, że ktoś się godził kupując mieszkanie tutaj na to, żeby go truto ? Rozumiem, że internet to miejsce wylewania żalu przez różnych przychlastów, więc apeluje do ludzi, żeby najpierw myśleli a potem pisali. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Mam dość mieszkańców Kabat 23.08.10, 13:51 Weź człowieku się lecz. Uważasz, że ktoś się godził kupując mieszkanie tutaj na to, żeby go truto ? Nie. Uważam tylko, że godził się na immisje które nie zakłócają korzystania z jego nieruchomości ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec kabat Re: Mam dość mieszkańców Kabat IP: 85.222.99.* 23.08.10, 14:35 Nie chodzi o "smrodek" tylko bejcowo-dworcowy rakotworczy fetor obejmujacy obszar kilometr na kilometr. Tu mieszkaja tysiace ludzi. Nie powinno sie stosowac rzeczy zagrazajacych zdrowiu. Zmien postawe i skieruj energie na pomoc w walce z urzedasami albo ktoregos dnia bedziesz w takiej samej dupie jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec kabat Re: Mam dość mieszkańców Kabat IP: 85.222.99.* 23.08.10, 14:35 metronastruje.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Mam dość mieszkańców Kabat IP: 89.204.137.* 23.08.10, 13:36 "nadal nie kminię" A ja nadal nie koprzę ani nie paprykuję, dlaczego nie napisałeś tego zdania po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: Mam dość mieszkańców Kabat IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:26 Nie ma związku fakt mieszkania na Okęciu i stosowanie kreozolu przez metro. Kreozolu, który jest rakotwórczy. A do lepszej technologii już się dorzuciliśmy i teraz chcemy, żeby została zastosowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Mam dość mieszkańców Kabat IP: 198.28.69.* 23.08.10, 13:00 uważaj ,żeby pod równie prawomocnie wybudowanym twoim domem miasto ci czegoś nie zafundowało - możesz mieć taki sam problem jak ci ludzie z Kabat bo wnaszym systemie prawnym jesteś niestety takim samym drobnym petentem jak i oni Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Mam dość mieszkańców Kabat 23.08.10, 13:54 Czekaj, czekaj. Jeśli ktoś będzie chciał budować coś przed jego domem to będzie on raczej stroną w odpowiednim postępowaniu administracyjnym a nie petentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lml Re: Mam dość mieszkańców Kabat IP: *.tampfl.dsl-w.verizon.net 23.08.10, 13:55 Poczekamy przyjemniaczku jak ciebie i twoje dzieci ktoś zacznie truć co wtedzy bedziesz mówił i gdzie sie żalił.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Kpiarzy zapraszamy na kilka wdechów IP: 80.50.234.* 23.08.10, 10:31 Matro było tam pierwsze, a plany rozbudowy metra jeszcze dawniej. O co więc ta awantura. Zachciało się mieszkać w "prestiżowej" dzielnicy to proszę bardzo nie truć minie lato to i smród się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WKU Re: Kpiarzy zapraszamy na kilka wdechów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.10, 10:42 Widać, że kierujesz się zwykłą zazdrością, a swoją drogą, slogan "metro było tam pierwsze" jest do bani, bo czy fakt że niby było pierwszwe upoważnia ich do trucia kilku tysięcy osób? Pomyśl, ale chyba nie za bardzo Ci się to udaje bo używasz haseł bezrefleksyjnie. A opary kreozotu będą tu przez lata. Szkoła - nowa - jest tuż przed zajezdnią. Ludzie walczą o zdrowie, a kpiarze marnują czas na stukanie w klawiaturkę! WSTYD i BEZMYŚLNOŚĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Re: Kpiarzy zapraszamy na kilka wdechów IP: 195.117.162.* 23.08.10, 13:47 > fakt że niby było pierwszwe upoważnia ich do trucia kilku tysięcy > osób? Te kilka tysięcy to tam przesiedlono, czy sami sobie pokupowali mieszkania? Skoro sami pokupowali, to mają sąsiedztwo zakładu przemysłowego na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w liczy się zdrowie czy olej kreozotowy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.10, 10:53 Metro było pierwsze, widziały gały, = PO CO TAKIE KOMENTARZE? Z zazdrości? polskie piekiełko? A może pracownicy PR metra dostali prikaz, żeby wpisywać komentarze metodą KOPIUJ, WKLEJ... żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bar Re: liczy się zdrowie czy olej kreozotowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.10, 13:21 Wcale nie z zazdrosci ale... kazda inwestycja w Polsce jest oprotestowywana przez setki ludzi z jednej strony kazdy chce jezdzic trojpasmowkami, miec metro ktore umozliwia szybki dojazd do centrum, lotnisko z ktorego bedzie mozna odleciec na wakacje,..... mieszkac na tyle blisko tej infrastruktury by moc z niej jak najczesciej korzystac i po jak najnizszej cenie kupic mieszkanie ale z drugiej strony jezeli w zwiazku z budowa lub eksploatacja danej infrastruktury ponosze niedogodnosci to od razu ponosza ludzie krzyk podejmijcie w koncu decyzje czy potrzebujecie drog, metra, lotnisk czy nie.... jezeli nie to przeciez mozecie wyprowadzic sie do puszczy bialowieskiej, bieszczad lub innych malowniczych, czystych i cichych regionow Polski. Ja potrzebuje szybko przemieszczac sie po Warszawie dlatego wybralem mieszkanie kolo ronda Wiatracznej. Caly czas jest tam duzy ruch a bedzie jeszcze wiekszy gdy powstanie SOW i odnoga metra wiem o tym i ciesze sie z tego bo latwiej mi bedzie poruszac sie po moim ukochanym miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: Kpiarzy zapraszamy na kilka wdechów IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:36 Fakt, że tam jest metro, nie ma nic do rzeczy. Przedmiotem sporu jest stosowanie rakotwórczego kreozolu, zabronionego w UE. U nas stosowanego , bo ktoś tam wylobował, albo kontrola społeczna zawiodła. Ja nie mieszkam przy zajezdni, ale popieram akcję. A co do prestiżowości dzielnicy. :-) Tak.. Ursynów rządzi! To miasto napędza społeczność, która tu mieszka, młodzi, wykształceni, otwarci. Jestem dumny, że tu mieszkam (od 12 lat, wcześniej centrum, ochota, żoliborz, praga pd.).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Kpiarzy zapraszamy na kilka wdechów IP: 89.204.137.* 23.08.10, 13:37 "kreozolu, zabronionego w UE. U nas stosowanego " Przecież Polska JEST w UE. Skoro jest zabroniony w UE, to u nas też nie może być stosowany. Zawiadom prokuraturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Nie ma zagrożenia dla ludzi! IP: *.acn.waw.pl 23.08.10, 10:31 Metro stosuje środki dopuszczone do użytku. Wstępne badania sanitarne NIE POTWIERDZIŁY zagrożenia dla zdrowia ludzi! Proszę więc nie oszukiwać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: Nie ma zagrożenia dla ludzi! IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:59 "Środki dopuszczone do użytku" W jakich ilościach? Przy jakich warunkach sotosowania? W jakim stężeniu? Nie wiesz o czym piszesz człowieku. A jakie badania, możesz się powołać na źródło? Odpowiedz Link Zgłoś
kimowiec Re: Nie ma zagrożenia dla ludzi! 26.08.10, 16:08 Kolejne kłamstwo oszołomstwa z Kabat. Poniżej daję link do artykułu, w którym jest także mowa o badaniach: www.tvnwarszawa.pl/-1,1670624,wiadomosc.html To co istotne, cytuję poniżej: "Po protestach Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska zlecił badania. Nie stwierdzono jednak żadnych nieprawidłowości. Uciążliwe, ale nieszkodliwe Wyniki badań nie potwierdzają obaw mieszkańców. - To co czują ci ludzie może być uciążliwe i nieprzyjemne, ale nie jest szkodliwe – przekonuje Maria Suchy, specjalista ds. komunikacji społecznej Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska. - Zmierzyliśmy szczególnie stężenie fenolu. Wokół całej stacji ustawiliśmy dziesięć mierników. Stężenia nie przekraczały norm - dodaje." I co teraz, małpki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arktur dlaczego uwazasz IP: 193.105.35.* 23.08.10, 10:38 ze Metro wybralo najgorsza technologie? podklady drewniane sa trwalsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: dlaczego uwazasz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.10, 10:47 Oleje są nasaczane rakotwórczym olejem kreozotowym. Poczytaj sobie. Jest rakotwórczy, ale tani. W Polsce udaje się ominąć przepisy. Są inne, lepsze technologie, nie rujnujące zdrowia ludzi. Ale widać, liczy się CENA. www.pis.lodz.pl/akt_100423.htm Mam nadzieję, że to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Widziały gały co brały. IP: 195.117.162.* 23.08.10, 10:41 STP już tam była jak stawiano te bloki. Podkłady też tam leżą od lat. Trzeba było nie kupować tam mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Widziały gały co brały. IP: 217.33.154.* 23.08.10, 11:07 > Podkłady też tam leżą od lat. Podkłady na II linię metra leżą od lat? Ty naprawdę masz coś z głową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Re: Widziały gały co brały. IP: 195.117.162.* 23.08.10, 12:13 > Podkłady na II linię metra leżą od lat? Te na I linię leżą od lat i jakoś nie przeszkadzają. Na II linię będą stosowane takie same. Nazwijmy sprawę po imieniu: Pieniążków za mało mają roszczeniowcy? Teraz na ekoterror naciągane jest metro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: Widziały gały co brały. IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:22 nie ma racji. kreozol jest rakotworczy i nie powinno się go stosować bez względu na gały, brały czy inne twoje koncepcje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Widziały gały co brały. IP: *.fuw.edu.pl 23.08.10, 12:11 > nie ma racji. kreozol jest rakotworczy i nie powinno się go stosować bez względ > u > na gały, brały czy inne twoje koncepcje Ale nikt nie pokazał konkretnych badań wskazujących, że mieszkańcy są narażeni na działanie substancji rakotwórczych. Tak samo sanepid nie wykazał żadnych zagrożeń. Owszem sam olej jest rakotwórczy ale po np. wypiciu. Tak samo jak azbest przy wdychaniu, ale ten sam azbest w ścianie nie jest groźny. To tylko psychologia strachu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Re: Widziały gały co brały. IP: 195.117.162.* 23.08.10, 12:15 > kreozol jest rakotworczy i nie powinno się go stosować Jakieś badania, potwierdzenia, zakazy? Jak na razie mamy festiwal jeków. Nikt nikomu nie kazał kupować mieszkań przy zakładzie przemysłowym. Odpowiedz Link Zgłoś
easy100 Re: Widziały gały co brały. 23.08.10, 12:41 Mieszkam tu od 11 lat i niestety nie przewidziałam SMRODU i "oparów chemicznych". Zastanawiam się skąd w naszym narodzie tyle nieprzyjemnych komentarzy, ciekawe, czy jak się kiedyś znajdziesz w zbliżonej sytuacji (czego Ci NIE życzę), to będziesz taki "wesolutki". Polak Polakowi wilkiem jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f451 tak? to przypomnij sobie jak reagowali mieszkańcy IP: 85.222.87.* 23.08.10, 11:38 Kabat na protesty mieszkańców Białołęki wobec rozbudowy Czajki. Teraz powiem złośliwie: sprzedajcie mieszkania na Kabatach i przeprowadźcie się na zieloną Białołękę... Odpowiedz Link Zgłoś
kimowiec Re: Kpiarzy zapraszamy na kilka wdechów 26.08.10, 15:47 A oto wypowiedź jednego z mieszkańców bliskiej okolicy STP,umieszczona na jednej z grup dyskusyjnych: "Ja mieszkam przy zajezdni, miedzy zajezdnia a Tesco, na samym koncu, o uciazliwym smrodzie dowiedzialem sie z tego postu, nigdy nie czulem nic nieprzyjemnego, nie wiem w ogole co o tym myslec..." To pokazuje jak kłamliwe są oskarżenia garstki oszołomów. I co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apok Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 109.243.13.* 23.08.10, 10:49 ktoś może wyjaśnić dlaczego w 21 wieku używa się drewnianych podkładów kolejowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.acn.waw.pl 23.08.10, 10:51 Bo są najtrwalsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apok Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 109.243.13.* 23.08.10, 11:09 to nie prawda betonowe są trwalsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.acn.waw.pl 23.08.10, 11:15 Gość portalu: apok napisał(a): > to nie prawda betonowe są trwalsze chyba bunkry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apok Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 109.243.13.* 23.08.10, 11:31 drewnianych bunkrów się nie budowało ale więzienia zbudowane z drewnianych podkładów kolejowych istniały i nie były trwałe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejarz Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:37 > Bo są najtrwalsze bzdura co najwyżej cichsze.. ale nie trwalsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród 23.08.10, 10:53 W Alejach Niepodległości właśnie wymieniają tory tramwajowe i kładą nowe na podkładach drewnianych również zabezpieczonych olejem. Torowisko przebiega kilka metrów od domów.Rozumiem że tramwaje tez się mają stamtąd wynieść ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:40 Nigdzie nie znalazłem postulatu, żeby zlikwidować zajezdnię czy tramwaje. Nie manipuluj kolego, bo jeszcze zostaniesz politykiem. Chodzi o nie stosowanie rakotwórczego kreozotu pl.wikipedia.org/wiki/Kreozot. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaszumak kreozot=rak! METRO? oczywiście tak! 23.08.10, 11:51 Ludzie czytajcie artykuł ze zrozumieniem. Tu nie chodzi o pieniactwo, zastopowanie prac metra czy też protest przeciwko rozbudowie metra. Tu chodzi o zastosowanie niewłaściwej technologii, którą można jeszcze zmienić. O to ludzie z tej dzielnicy walczą. Olej kreozotowy służący do impregnacji podkładów kolejowych jest - oprócz potwornej smrodliwości - silnie toksyczny. Walka jest o ZDROWIE. Ktoś popełnił błędy formalne na górze, a ludzie walczą o zdrowie, by m.in. ich dzieci nie truły się w nowowybudowanej szkole dla maluchów (klasy 0-3) 50 m. od źródła skażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Re: kreozot=rak! METRO? oczywiście tak! IP: 195.117.162.* 23.08.10, 12:16 > Olej kreozotowy służący do impregnacji podkładów > kolejowych jest - oprócz potwornej smrodliwości - silnie toksyczny. Gdyby tak było nie byłby stosowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 192.193.245.* 23.08.10, 14:08 W Wikipedii nie ma jeszcze artykułu pod taką nazwą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.acn.waw.pl 23.08.10, 11:08 Gość portalu: apok napisał(a): > ktoś może wyjaśnić dlaczego w 21 wieku używa się drewnianych podkładów > kolejowych? w XXI wieku masz tak łatwy dostęp do informacji, że mógłbyś sobie w chwilę sam poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apok Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 109.243.13.* 23.08.10, 11:30 misiu właśnie o to chodzi że mam dostęp do informacji i wiem że drewniane są droższe i mniej trwałe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:44 Ja odebrałem twoje pytanie jako prowokujące. Tak, stosowanie drewnianych podkładów w dodatku konserwowanych kreozotem, w tym przypadku jest bardzo podejrzane. Ktoś poszedł na skróty.. a może lobby przemysłu drzewnego miało w tym udział. W każdym razie sprawa jest poważniejsza niż by to wynikało z tej sprawy. Ile jeszcze rakotwórczych substancji musimy wchłonąć, żeby ktoś mógł zarobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filut z Pragi Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.10, 12:46 podejrzane. Ktoś poszedł na skróty.. a może lobby przemysłu drzewnego miało w > tym udział. Tak, Kunikowi zalatwil to Dyzma z Jaszunskim na popijawie w Bristolu Popytaj w PO - na pewno znajda sie tropy - moze nawet do samego Bufetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.acn.waw.pl 23.08.10, 10:55 czy połowa redakcji stołka mieszka na kabatach czy może Agora chce tam coś budować/sprzedać? skąd taka sraczka z tymi podkładami. wydawałoby się, że poważna gazeta a poświęca masę miejsca bzdurom, których istnienia nie dostrzega nawet wielu mieszkających tam ludzi. Bywam na kabatach kilka razy w tygodniu o różnych porach dnia. kilka razy specjalnie się wybrałem wokoło zSTP na spacer i niczego poza zwykłym "zapachem" nowych podkładów nie zauważyłem. coś tu "śmierdzi" i ewidentnie nie są to podkłady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baron Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 195.42.249.* 23.08.10, 10:59 Uch, zapłaciło się 10k / metr mieszkania i tu taka wtopa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bill i wszystko jasne IP: *.acn.waw.pl 23.08.10, 11:01 "Ale Metro Warszawskie, wybierając taką a nie inną technologię, sposób i termin realizowania uciążliwej dla ludzi inwestycji, popełniło błąd. A za błędy się płaci" aaa czyli chodzi o kaskę. ok, niech w takim razie państwo kabaciarstwo sfinansują stosowanie innej technologii. w końcu jeśli ta im przeszkadza to niech zafundują "sobie" nieśmierdzące albo pachnące konwaliami podkłady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: i wszystko jasne IP: *.merinet.pl 23.08.10, 12:07 Myślisz tyle, na ile cie stać. Kiedy w Twojej wiosce zacznie się zadyma i zaczniesz protestować, to ja ciebie poprę. Bo to kwestia wartości.. poczucia, że się żyje społeczności, wspólnocie... a nie za płotem strzeżonego osiedla i jak za płotem rabują staruszkę, to zamyka się okno narzekając na hałas. Kto wie.. być może dzięki właśnie "państwu kabaciarstwu" urzędnik w twojej gminie pomyśli dwa razy, zanim wyda zgodę na budowę asfalciarni albo wysypiska śmieci. Proszę o czytanie ze zrozumieniem - napisałem "wyda zgodę". Bo nie w tym rzecz, żeby "niczego nie było" tylko, żeby było z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
vonsmroden Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród 23.08.10, 11:06 Czy pieniactwo, to nowy sport narodowy Polaków? Nie dla metra, bo śmierdzi, weto dla wieżowca, bo cień rzuca. Tylko pomniki chcą budować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:21 Gdzie wyczytałeś "nie dla metra"? Nie w tym artykule chyba. Tu chodzi o to żeby metro nie smrodziło rakotwórczym kreozolem, a nie żeby nie jeździło. A jeśli chodzi o cień wieżowca, to czemu się odzywasz? Na ciebie pada? Ludzie protestują, bo mieli mieszkania warte ileś tam, a teraz będą mieli mieszkania warte mniej, bo obok ktoś zarabia większą kasę na wiżowcu i więcej mu wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f451 metro na Kabaty !! smród metra na Białołękę !! IP: 85.222.87.* 23.08.10, 11:40 ... he he he ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.10, 11:51 Nikt z protestujących nie mówi o zaprzestania prowadzenia prac, tylko o zaprzestaniu prowadzenia prac w uciążliwej technologii. Można to robić, tylko nie po minimalnych kosztach, a przy zastosowaniu bezpiecznej, technologii. Nie ma raportu środowiskowego, a powinien być. Jak się idzie na łatwiznę, zakładając "że jakoś to będzie", to później takie są tego efekty. Chytry dwa razy traci. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród 23.08.10, 12:31 Jeśli tak to zróbcie to na drodze prawnej zamiast tylko jęczeć. Zawsze można próbować wzruszyć decyzję o pozwoleniu na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-o-to-chodzi Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 193.104.164.* 23.08.10, 12:43 właśnie bynajmniej protestującym żeby zatrzymać budowę tylko żeby zmienić technologię... tak mi się zdaje na podstawie artykułów i wypowiedzi tych osób? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród 23.08.10, 13:58 To niech wniosą powództwo z art.222 § 2 KC - jakoś nie wróżę im powodzenia ale może przynajmniej metro będzie miało pewność prawną co do swych działań. Odpowiedz Link Zgłoś
easy100 Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród 23.08.10, 12:37 To nie jest pieniactwo, tylko życie w smrodzie nie do wytrzymania od kilku miesięcy. To chyba jest różnica. No cóż Polak Polakowi wilkiem jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Polskie Piekiełko czy działanie Metra?! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.10, 11:08 Skąd tyle zawziętości u tych, którzy nie mieszkają w tej dzielnicy? Po co tracicie czas na klepanie tych głupot, tak zazdrościcie? Nie rozumiecie, że jeśli kilka tysięcy ludzi cierpi, to jest powód do protestu. Jeśli kieruje Wami czysta zawziętość, to bardzo to smutne, jeśli jesteście pracownikami METRA, to już niedługo SAMI będziecie zbierać te rakotwórcze i smrodliwe kłody z zajezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Polskie Piekiełko czy działanie Metra?! IP: *.acn.waw.pl 23.08.10, 11:10 Gość portalu: w napisał(a): > Skąd tyle zawziętości u tych, którzy nie mieszkają w tej dzielnicy? Po co > tracicie czas na klepanie tych głupot, tak zazdrościcie? Nie rozumiecie, że > jeśli kilka tysięcy ludzi cierpi, to jest powód do protestu. Jeśli kieruje Wami > czysta zawziętość, to bardzo to smutne, jeśli jesteście pracownikami METRA, to > już niedługo SAMI będziecie zbierać te rakotwórcze i smrodliwe kłody z zajezdni > . zawziętość to raczej w twojej wypowiedzi widać. NIE widać natomiast tych "tysięcy", o których piszesz. a sugestia o tym, że pracownicy metra piszą na tym forum tobie na złość jest godna Jarka Kaczyńskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Polskie Piekiełko czy działanie Metra?! IP: 188.33.211.* 23.08.10, 11:20 Taaaaa. Jasne że to pracownicy metra. W ramach przerwy w malowaniu podkładów zażerają kanapki pisząc komentarze na forum. Proporcje trzy podkłady - jeden koment. Inaczej nici z premii. Sprawdz czy w lodowce nie masz drwali. Bo twoj deweloper niezle cie wyrabal. Pretensje do niego i do wlasnej naiwnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polecam uwadze Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:12 eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32001L0090:pl:HTML Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.acn.waw.pl 23.08.10, 11:22 "Do użytku jedynie w instalacjach przemysłowych lub profesjonalnej obróbce".ii)W odniesieniu do drewna po obróbce w instalacjach przemysłowych lub przez profesjonalistów i), które wprowadza się na rynek po raz pierwszy lub wycofywanych w miejscu pierwotnym: jest to dozwolone jedynie dla użytku profesjonalnego i przemysłowego, np. na kolejach, w transmisji energii elektrycznej i telekomunikacji, do ogrodzeń, dla celów rolniczych (np. słupy podtrzymujące drzewo) oraz w portach i drogach wodnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bill Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.acn.waw.pl 23.08.10, 11:31 jak widać czytanie ze zrozumieniem to nadal rzadkie zjawisko w tym kraju:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:50 Rozwiniesz jakoś swoją myśl? (2) Ostatnie badania [5] wykazały, iż kreozot ma większy potencjał wywoływania nowotworu niż dotychczas uważano. (...) [5] Badania nad rakotwórczością dermatologiczną produktów smoły dwuwęglowej poprzez zastosowanie w stałym cyklu na męskich osobnikach myszy CD-1 (78 tygodni), sprawozdanie końcowe Fraunhoferskiego Instytutu Badania Toksyczności i Aerozolu (Hanower, Niemcy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: 192.193.245.* 23.08.10, 14:07 "nie może być używane:w budynkach, niezależnie od ich przeznaczenia,w zabawkach,na placach zabaw,w parkach, ogrodach oraz otwartym ośrodkach rekreacyjnych i wypoczynkowych, w przypadku gdy istnieje ryzyko częstego kontaktu ze skórą," "produktów pośrednich lub gotowych przeznaczonych do konsumpcji przez ludzi i/lub zwierzęta,inne materiały mogące zatruć wyżej wymienione produkty." Jesli mieszkancy zamierzaja konsumowac te podklady to obawy sa uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:55 Chcesz powiedzieć że unia nie zabrania stosowania kreozotu? Oczywiście że nie. Wskazuje tylko że jest rakotwórczy i zaleca ograniczanie jego użycia. O to jest spór. Zamiast użyć innej substancji, albo w inny sposób, metro poszło na łatwiznę i truje mieszkańców. Homo sovieticus nie rozumie, że można chcieć kształtować swoje otoczenie. Że rośnie świadomość tego, co szkodliwe i że może być inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.fuw.edu.pl 23.08.10, 12:17 > Chcesz powiedzieć że unia nie zabrania stosowania kreozotu? > Oczywiście że nie. Wskazuje tylko że jest rakotwórczy i zaleca ograniczanie > jego użycia. Ale w jakich stężeniach i w jakiej postaci jest rakotwórczy? W jakich warunkach były robione badania Fraunhoferskiego Instytutu Badania Toksyczności? Czy takie same warunki panują w mieszkaniach kabaciarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szary człowiek Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.10, 11:26 Podchwytliwe pytanie: czy ktoś z krytykujących protest mieszkańców Kabat mieszka na Kabatach w sąsiedztwie stacji technicznej metra? Nie? Jaka szkoda... Skazujecie tych ludzi na życie w smrodzie w rakotwórczych oparach ale siebie uważacie za ludzi światłych, na poziomie he he he... Jeden idiota wydał zgodę na budowę szkoły i osiedla mieszkaniowego w pobliżu stacji technicznej metra w pobliżu, drugi idiota wybrał szkodliwą technologię do rozbudowy metra, trzeci idiota, nagiął przepisy, wdrożył projekt rozbudowy w życie. Byle tanio i szybko. Cierpi z tego powodu połowa osiedla. Oczywiście teraz nie ma winnego, nic nie można z tym zrobić itd itp. To się nazywa polska szkoła prowadzenia inwestycji. Powinni tego uczyć na Harvardzie :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielony Miś Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.aster.pl 23.08.10, 12:26 Zapomniałeś o tych, którzy kupili te mieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród 23.08.10, 12:35 Pominąłeś tych idiotów, którzy nie sprawdzili gdzie kupują mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród 23.08.10, 13:53 ja. mieszkam nazaraz obok polnej rozy, z okien widze stacje (zapewne w przciwienstwie do pana z Ekologicznej - nie wiem jakim cudem moze cokolwiek czuc - Ekologiczna jest w ogole w innym miejscu!! ale moze dobrze brzmi w tekscie) NIC nie czuje. Rak zapewne juz uszkodzil mi wech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamara Kabaty to wiocha IP: *.mofnet.gov.pl 23.08.10, 11:52 Napłowi z wiosek w Polsce to przekleństwo tego osiedla. Prawdziwi warszawiacy uciekają z tamtąd mają dość "wsi na codzień". Wystarczy wsiąść do metra i czuć jak towarzystwo z Kabat rano do pracy zapomniało wziąść mydła i umyć się. Zapach potu unoszący się w wagonie metrza niczym swojski zach z PKS-u w Pściniu dolnym - coś swojskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnemiastoursynów Re: Kabaty to wiocha IP: *.merinet.pl 23.08.10, 11:56 aleś ty głupi/a. "Napłowi" hehe Odpowiedz Link Zgłoś
magdaszumak Re: Kabaty to wiocha 23.08.10, 11:57 Oczywiście prawdziwi Warszawiacy mówią i piszą WZIĄŚĆ tak jak Tamara.... he he Boże, jakie to żałosne. Chyba zamieszkam ponownie na Starej Ochocie, bo na tych moich ukochanych Kabatach słoma przyklaja mi się do butów. Sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: Kabaty to wiocha IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.10, 12:08 Właśnie po takich postach można odnieść wrażenie, że rdzenni Warszawiacy to w większości prymitywi, bez znajomości ortografii, kultury wyższej, z brakami w dziedzinie kultury osobistej - w odróżnieniu od napływowej "wiochy", którą tak krytykują. Na szczęście znam kilku rdzennych Warszawiaków, którzy ten stereotyp łamią. Odpowiedz Link Zgłoś
ona_kontrowersyjna Pani Tamara z Ministerstwa Finansów 23.08.10, 12:24 bardziej powinna uważać co i skąd pisze i jeszcze się przyznaje gdzie mieszka... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Kabaty to wiocha IP: 217.17.44.* 23.08.10, 12:57 Jestem z Warszawy (od pokoleń)a od 11 lat mieszkam na Kabatach. Akurat w "feralnym" miejscu - obok bazy technicznej metra. Od kilku miesięcy nie jestem w stanie wytrzymać we własnym mieszkaniu - moje dziecko wywiozłam z domu na całe wakacje. W poniedziałek syn wraca i rozpocznie naukę na ul Wilczy Dół. Boję się o jego zdrowie i zdrowie naszej rodziny. Dlaczego obrażasz mnie i moją rodzinę i ośmieszasz miejsce w którym mieszkam? Moim zdaniem masz jakieś kompleksy, nie wydaje mi się abyś była warszawianką, pewnie mieszkasz w jakimś "Pcimiu Dolnym" i z zawiści plujesz jadem. Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Śmierdzi i musi śmierdzieć. Praw chemii Pan nie 23.08.10, 12:14 zmienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torro glupoty ludzkiej i bezinteresownej nienawisci tez IP: *.ifpan.edu.pl 23.08.10, 15:03 Odpowiedz Link Zgłoś
magdaszumak czytacie ze zrozumieniem? do kpiarzy 23.08.10, 12:26 Ludzie czytajcie artykuł ze zrozumieniem. Tu nie chodzi o pieniactwo, zastopowanie prac metra czy też protest przeciwko rozbudowie metra. Tu chodzi o zastosowanie niewłaściwej technologii, którą można jeszcze zmienić przy budowie drugiej linii metra. O to ludzie z tej dzielnicy walczą. Są bezsilni. Olej kreozotowy służący do impregnacji podkładów kolejowych jest - oprócz potwornej smrodliwości - silnie toksyczny. Walka jest o ZDROWIE. Ktoś popełnił błędy formalne na górze - i to niedawno - a ludzie walczą o zdrowie, by m.in. ich dzieci nie truły się w nowowybudowanej szkole dla maluchów (klasy 0-3) 50 m. od źródła skażenia. Moje dziecko jest alergikiem. BOJĘ SIĘ JAK KAŻDA MATKA. Zrozumieliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Re: czytacie ze zrozumieniem? do kpiarzy IP: 195.117.162.* 23.08.10, 13:33 > Olej kreozotowy służący do impregnacji podkładów kolejowych jest - > oprócz potwornej smrodliwości - silnie toksyczny Kazali wam go pić? Bo jest szkodliwy po spożyciu. Gdyby był szkodliwy w innych zastosowaniach nie byłoby możliwości stosowania go w podkładach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linka link IP: *.statoil.com 23.08.10, 12:31 www.railwaysleeper.com/railway%20sleeper%20treatments.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.home.aster.pl 23.08.10, 12:50 To nie jest do końca prawda. Mieszkam max 200m od zajezdni, a tak naprawdę smród poczuliśmy w mieszkaniu dopiero wczoraj wieczorem. Wiadomo, że przechodząc wzdłuż ogrodzenia, w kierunku lasu Kabackiego, możemy delektować się smrodkiem, ale bez przesady!! Bloki "z oknami wychodzącymi na zajezdnię", znajdują się dużo dalej od placu budowy niż nasz, wspomnianą szkołę postawiono przy przeciwległym, w stosunku do placu budowy, krańcu terenu metra, minimum 500m od torowiska. Nie mam pojęcia czemu ludzie wpadli w taką histerię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.aster.pl 23.08.10, 13:05 Widać z Twojego wpisu,źe nie znasz miejsca w którym mieszkasz.Nowe torowiska,wyłożone tymi cuchnącymi podkładami dochodzą do samej szkoły przy Wilczym Dole- zresztą właśnie z tamtej strony znajduje się główna część inwestycji.Wystarczy wejść na wał od strony lasu,ale od Moczydłowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.aster.pl 23.08.10, 13:40 Ludzie, o co Wam chodzi. Mieszkań kabat walczą o swoje, a Wy nie dość, że nie pomagacie to jeszcze na nich naskakujecie. Czy dobrze macie w głowach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qelo Bojkot metra IP: *.emea.ibm.com 23.08.10, 13:34 proponuje bojkot metra i przesiasc sie na rowery albo na narty biegowe zima :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kimowiec Re: Bojkot metra 25.08.10, 01:28 A może bojkot takich ja ty, twardogłowych oszołomów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lml Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.tampfl.dsl-w.verizon.net 23.08.10, 13:34 Dla wszystkich, którzy wypowiadają się na formum negatywnie - przyjedźcie na Kabaty, powąchajcie a potem piszcie. Gwarantuję, że 90% zmieni zdanie a reszta krzykaczy przestanie komentować bo ich będzie łeb bolał. Nie chodzi tu tylko o smród - chodzi o całkowitą bezradność setek mieszkańców trutych codziennie i całkowitą obojętność intytucji państwowych oraz urzędników niezależnie od ich orientacji politycznej. Całej sprawy by nie było gdyby nie cheć zaoszczędzenia paruset tysięcy złotych na środkach nieszkodliwych ale nieco droższych. Prędzej czy później przytrafi sie coś podobnego Wam. W każdym cywilizowanym kraju wykonawca i zleceniodawca robót by juź dawno siedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napływ z Grójca Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.aster.pl 23.08.10, 14:01 No, ale przecież ten środek jest dozwolony. Mówi o tym załącznik do dyrektywy, już tu cytowany. Krótko mówiąc, metro używa kreozotu zgodnie z prawem. Puszczałem w tej sprawie średniozłośliwe komentarze, ale tak serio to nawet rozumiem protestujących. Wasz problem jest jednak taki, że metro stosuje środek zgodnie z prawem, a wy nie macie ekspertyz ani zadnych badań potwierdzających, że skażenie kreozotem na waszych osiedlach przekracza jakieś normy i jest szkodliwe. A może macie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lml Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.tampfl.dsl-w.verizon.net 23.08.10, 14:15 No masz troche racji. Poczytaj tutaj - metronastruje.pl. Bylo kilka akcji Sanepidu. Pierwsza - postawili czujniki 4.5km od metra (!). Kolejne - na czas kontroli - przestawało śmierdzieć (!!!). Oficjalne stanowisko tzw. władz - nie ma norm na smród (!!!!!). Wiele osób ma udokumentowane przez lekarzy problememy ze zdrowiem, . Dlatego też wczoraj sprawa została skierowana do prokuratury. To naprawdę nie jest kolejna akcja nawiedzonych ekologów. Wychodzisz na balkon - łzy z oczu ciekną, żona się dusi a dziecko płacze. Kto tego nie doświadczył nie zrozumie. Bezspośrednio obok źródła smrodu jest szkoła i przedszkola. Ponadto - nie bylo afery jak śmierdziło tylko trochę - mieszkańcy zaczeli protesotwać jak zaczęło śmierdzieć nie do wytrzymania. Pozdrawiam i mimo wszystko życzę zeby inni nie znaleźli sie w podobnej sytuacji gdzie nie tylko można stracic zdrowie ale i resztki wiary w instytucje państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
puchacz_sceptyk No dobrze, a jakie jest zdanie Metra? 23.08.10, 13:52 GW, bez dbałości o zachowanie dziennikarskiej solidności, opublikowała opinię mieszkańców. Dlaczego pominięto racje Metra, tego artykuł nie wyjaśnia, a szkoda. Intrygującym się wydaje, dlaczego mieszkańcy Kabat mają pretensje do masowego przewoźnika, ale ani słówkiem nie pisną o niewątpliwej winie deweloperów? Przecież większość ludzi zetknęło się w swoim życiu z torowiskami, choćby na małych stacyjkach kolejowych. Specyficzny zapach (smród?) sieci torowisk, zwrotnic i urządzeń kolejowych nie jest niczym odkrywczym. Moim zdaniem to nie miasto jest winne kłopotów okolicznych mieszkańców, lecz architekci i deweloperzy którzy wcisnęli ludziom ten kit z pełną świadomością bliskiego sąsiedztwa wielkiego obiektu o charakterze technicznym. Jest to poniekąd też wina samych mieszkańców, bezkrytycznie przyjmujących wyrafinowane, komercjalne sztuczki handlarzy obiektami mieszkalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec kabat Re: No dobrze, a jakie jest zdanie Metra? IP: 85.222.99.* 23.08.10, 14:41 Problemu nie bylo przez kilkanascie lat funkcjonowania metra. Poczytaj prtosze metronastruje.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kimowiec Re: No dobrze, a jakie jest zdanie Metra? 25.08.10, 01:27 Bo nie było rozbudowy STP? A jak ją budowali to Wam się jeszcze mieszkanka na Kabatach nie śniły? Doucz się trochę zamiast powtarzać bzdury za swoich pseudo-mentorem. Lepiej dla Was, żeby to wstrzymanie prac nie wpłynęło negatywnie na termin oddania centralnego odcinka drugiej linii metra bo wtedy marny będzie wasz los... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Ludzie, na całym świecie podkłady są betonowe... IP: 217.153.207.* 23.08.10, 14:15 Przestańcie wytykać mieszkańcom Kabat, że wali tym olejem strasznie, bo rzeczywiście trudno wytrzymać, w żadnej europejskiej stolicy nie spotkałem się z taką technologią sprzed 100 lat. Niektórzy alergicy rzeczywiście mają przerąbane, a reszta po prostu nie ma czym oddychać. I przestańcie pisać głupoty, że ktoś jest ze wsi lub z miasta. I że bogaczom z Kabat wszystko przeszkadza. Nie mieszkacie tam i nie wiecie jak to jest naprawdę. Proszę, zanim coś napiszecie, odrobina refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
qnegunda Brednia. 23.08.10, 15:38 > Ludzie, na całym świecie podkłady są betonowe Na wąskich łukach, zwrotnicach, krzyżakach na całym świecie stosuje się podkłady drewniane. Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Ciskajcie się dalej. 23.08.10, 23:37 Gość portalu: Gość napisał(a): > Przestańcie wytykać mieszkańcom Kabat, że wali tym olejem strasznie, bo > rzeczywiście trudno wytrzymać, w żadnej europejskiej stolicy nie spotkałem się > z taką technologią sprzed 100 lat. Niektórzy alergicy rzeczywiście mają > przerąbane, a reszta po prostu nie ma czym oddychać. I przestańcie pisać > głupoty, że ktoś jest ze wsi lub z miasta. I że bogaczom z Kabat wszystko > przeszkadza. Nie mieszkacie tam i nie wiecie jak to jest naprawdę. Proszę, > zanim coś napiszecie, odrobina refleksji. Gdyby ten protest nie był protestem tylko wnioskiem, gdyby był w innym tonie ( na razie jest "macie to zmienić i chooj"), poparty wcześniejszym rozpoznaniem w celu uniknięcia ośmieszenia się bzdurami typu " w unii zabroniony", "przestarzała technologia" "można dać betonowe" to pewnie już dawno ktoś by to załatwiał. A tak przebrzmiałe gwiazdy przebrzmiałych partii wpadają do was ogrzać się przy ogniu z podkładów. Tylu młodych, gniewnych, wykształconych i nikt nie spojrzał w projekt PRZED budową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Kabaty vs. Metro: ciąg dalszy sporu o smród IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.23, 09:25 W upalne dni (w 2022) nadal czuć było ten zapach w dzień i w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś