Dodaj do ulubionych

Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba?

IP: 62.233.164.* 12.05.04, 23:38
J.W.

Czekam na wasze wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Amanda Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 03:05
      w mojej dzielnicy ubostwiam jej luksus, prestiz, elitarnosc, kulturalnosc
      ludzi, estetyzm architektoniczny, spokoj i brak zanieczyszczen.....to na prawde
      piekna, niezwykla dzielnica, gdybym nawet chciala to bym sie za chiny nigdzie
      indziej nie przenosla, "bo tu mnie najlepiej na moich kabatach" jak czasami
      sobie spiewam....tylko jakos ostatnio pojawia sie wiecej choloty, ale moze to
      tylko tak mi sie wydaje i moja dzielnica nadal zatrzyma swoj elitarny,
      luksusowy prestiz jaki posiada...

baj, Amanda
      • Gość: mia Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 09:40
        Czy swoja wypowiedzią chciałaś sprowokować innych ?
        Też mieszkam na Kabatach i raczej nie kładłabym nacisku na elitarność ... to
        normalne osiedle dla zwykłych ludzi
        • Gość: Olaf Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: 62.233.164.* 14.05.04, 06:48
          Zgadza się.
          Elitarny to może być Konstancin ze swoimi willami, a nie blokowisko na końcu
          miasta.
          • Gość: gość Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.05.04, 23:07
            > Elitarny to może być Konstancin ze swoimi willami, a nie blokowisko na końcu
            > miasta.

Konstancin to był elitarny przed wojną. A Kabaty nie są elitarne, tylko to w
            miarę przyzwoite osiedle, jak na polskie warunki, ale jakieś 50 tysięcy razy
            lepsze od syfiastych blokowisk proletariackich, dlatego was tak zawiść zżera. W
            Polsce zazdrości się mieszkania na zwykłym osiedlu w czystym bloku bez lumpów,
            na Białorusi zazdrości się bieżącej wody w kranie, w Etiopii zazdrości się
            plastikowych sandałów i scyzoryka.
            • lucek94 Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? 19.05.04, 13:12
              A mnie się podoba prawie wszędzie na Osiedlu Kabaty. Szczególnie miło jest na
              Placu Forum przy fontannie, w ogródku kawiarnianym i mam nadzieję wkrótce
              otwartym ogródku scrabblowo-brydżowym. Obserwowałam wiosnę, pięknie utrzymaną
              zieleń, szczególnie miły widok to mnóstwo krokusów koło klubu.
              Często przesiaduję na spacerze z maleńkim dzieckiem. Miły jest widok jak wiele
              matek korzysta z ogródka gdzie może chwilę pogadać, poplotkować, spotkać się z
              innymi młodymi matkami, napić się wspaniałej kawy lub zjeść pyszny deser.
              Budzące się po śnie zimowym drzewa, zadbane trawniki, ogrodzenia drzew siatką i
              palisad przed naszymi kochanymi pieskami, w których kwitły przepiękne tulipany
              a mam taką nadzieję będą kwitły następne kwiaty.
              Podziwiam dbałość o osiedle oraz podziwiam właściciela klubu, który
              nieprzerwanie od wiosny ubiegłego roku przyczynia się społecznie w znaczący
              sposób do wyglądu tego uroczego placyku. Zawsze posprzątany pasaż i dodatkowe z
              tego co słyszałam prywatne również nasadzenia zieleni.

Wszystko to sprawia, że czuć w tym miejscu zachodnią kulturę, szwajcarską
              dokładność i elegancję. Po prostu jest gospodarz lub kliku gospodarzy, których
              widać na codzień że dbają.

Brakuje mi jednak w tym miejscu, poza czterema pięknie podświetlonymi drzewami,
              dodatkowych nasadzeń wysoką zielenią w pustych trawnikach Placu Forum.
              Miały być, wiosna mija a nic się na razie nie zanosi by obietnice tych nasadzeń
              byłyby realizowane.

Pozdrawiam miło i cieple sąsiadów, Lucek :-)
        • Gość: gość Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.05.04, 21:51
          Pisownia Amandy świadczy ,że nie należy do żadnej elity.
    • Gość: amo Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 08:50
      To, że Kabaty są na końcu miasta i na spacer można zwyczajnie pójśc.
    • chiara76 Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? 13.05.04, 09:16
      bliskość lasu.
      • Gość: Janina Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 13.05.04, 13:14
        bliskość lasu i metra
      • Gość: Fuzzy Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.chello.pl 20.05.04, 10:52
        Tylko, zeby ulatwiono na dostep do lasu. Np. jakas kladka nad obszarem
        grodzonym przez metro.

Pozdrawiam,
        Fuzzy, takze Kabatczyk juz od 7 lat!!!
    • Gość: agatka_s Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.04, 11:19
      Porządek (tylko czasem jak jest duży wiatr to śmiecie latają brrrr), brak dziur
      w jezdniach, proste chodniki, dobra infrastruktura (dentyści, apteki,
      basen,sklepy spożywcze, kościół wszystko w zasiegu walking distance), estetyka
      osiedla (zadbane, trawniki, zadbane fasady domów, brak jakiś ruder czy ruin),
      cisza i spokój w weekendy, oczywiśxcie las i oczywiście metro (choć ja akurat
      jeżdze samochodem, ale awaryjnie to super rozwiązanie), ścieżki rowerowe

Brakuje mi prawdziwej zieleni (drzewka są ale póki co poza Aleją Kasztanową to
      tylka jakieś rachityczne). Denerwuje chamstwo kierowców pędzących na złamanie
      karku po osiedlowych uliczkach (np tych prowadzących do szkoły), duży tłok na
      dojazdowej Al KEN i Rosoła i taki sam na ścieżkach rowerowych (chyba że się
      jeździ tak jak ja czasem o 8.00 rano), brak ogólnodostępnych terenów dla
      dzieci, bo w zasadzie poza strzeżonymi zamkniętymi placami nic takiego nie
      istnieje.

Więcej grzechów nie pamiętam...
      • Gość: lu Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.acn.waw.pl 14.05.04, 22:37
        Tak, tak cisza od rana do wieczora. Lataj takie malutkie i cichutkie samolciki.
        Niektore o piatej nad ranem, ale wtedy spimy, wiec nie sluchamy! I sasiedzi sa
        naprawde wspniali. Robia imprezy,bo maja dobre humory w polowie tygodnia. A
        mmy z nimi. O drugiej nad ranem idziemy spac. Do samolocikow. Jest pieknie!
        • Gość: Katarzyna Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.04, 00:32
          Rzeczywiscie jest tak glosno? Ja mieszkam na Ursynowie Polnocnym i jest w miare
          cicho, samolotow nie slychac, a sasiedzi nie imprezuja.
          Na Kabatach podoba mi sie ladna architektura i czystosc. Nowe budynki tak
          swiezo wygladaja. Ale wyobrazam sobie, jak Wam trudno wydostac sie rano z tych
          ciasnych uliczek, pewnie stoicie w korkach :(
          • Gość: lu Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.acn.waw.pl 16.05.04, 14:33
            Prawde mowiac, jak samoloty nie lataja, a sasiedzi spia, to noca slychac
            slowiki. A przed deszczem zaby daja koncert, ze az milo. Trzysta metrow od domu
            mam lake a nad nia skowronki...

Ale ostatnio u mnie dzwiekowe szalenstwo...
            • Gość: jemigrant Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 14:47
              A mie sie podoba ze jest jak u nas na wsi -

Chce wyrzucic smieci to wyrzucam jak u tatula na gospodarkie na gumnie.
              Bydlatka tez trzymamy - a co mamy dwa burki - a te jak glodne to ostre sa jak
              brzytewki a juz posiedza caly dzien same w domku no to jak je wieczorem z Magda
              wypuszczamy na trawnik no to maja zabawe.
              A w sasiednim bloku to nawet ktos swinke trzyma w mieszkaniu - on chyba jest z
              mazur bo mazurzy to z bydlatkami zyja pod jednym dachem.

A i muzyka taka sama jak u nas w remizie przy swiecie ale tutaj to caly dzien
              mozna posluchac bo somsiad glosnik na balkon wystawia.

No i tak my zyjemy tu na tych Kabatach po tym jak zesmy wyjemigrowali z naszej
              chudoby.

z kabatow pozdrawiam was serdecznie - roku panskiego 2000 i czwartego.
              • Gość: Monika Nie przesadzaj jemigrancie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.04, 19:40
                Nie przesadzaj jemigrancie. Ogrodnik przesadza, a ty juz podobno miastowy.
                Czuc od ciebie nienawisc do psow.
                Szkoda mi cie.
                A ze smieci nie segregujesz i rzucasz gdzie popadnie, to tez zle i swiadczy o
                braku kultury. Pomieszkasz tu dluzej, to daj Boze, nauczysz sie.
                • Gość: jemigrant Re: Nie przesadzaj jemigrancie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 20:32
                  psy to ja bardzo lubie.

Ale nie tak jak moj somsiad ktoren harta wielkego jak cielaka sobie przywiozl i
                  trzyma na piatym pietrze.

no to nasze dwa pitbulle to spokojne sa zwierzaki przy tym harcie ktoren biegac
                  lubi a ze pokoj ma sciany to i co rusz glowa sie o te sciany obija co i w calym
                  bloku slychac.

No a ze ten somsiad to on prawnik jest i caly dzien w robocie siedzi to i ta
                  psiunia caly dzien glowa wali o sciane.

No to ja wole nasze pitbulle bo one spokojnie w domu siedza kiedy Magda i ja w
                  robocie siedzim.

A smieci nie rzucam byle gdzie - no mozem choine zem wyrzucil i pare razy gazety
                  i szmaty przez okno poszly. Ale reszte w czarnych celofanach nosim do smietnika.
                  choc nie wszyscy nasi somsiedzi tacy sa akuratni - bo duzo smieci sie wala dookola.
            • Gość: el. Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.futuro.pl 16.05.04, 14:55
              Kabaty - najwieksza ilość(na m kw.) nowobogackich snobów z wsiowymi
              korzeniami. Doprawdy jedyne takie zjawisko w skali stolicy i kraju. Zresztą
              celnie opisane przez sympatycznego Fina we wczorajszym programie "Europa da się
              lubić).
              • Gość: Zuzia Moze masz pecha? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.04, 19:46
                To ciekawe z punktu widzenia socjologicznego.
                Ja mam bardzo kulturalnych i wyksztalconych sasiadow: lekarze, profesorowie.
                Moze po prostu masz pecha?
                Ja Kabaty bardzo lubie.
                • Gość: jemigrant Re: Moze masz pecha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 20:39
                  ja tam pecha ni mam bo tez u mnie w bloku sami panstwo dokturzy i adwukaci
                  mieszkajom.

No moze z moim wyjatkiem - bo ja jemigrowalem z ojcowizny no i tatula mi
                  mieszkanie tu kupil bo my slyszeli ze to dobra chudoba - no i kupilismy to
                  mieszkanie za te buraki co je to tatula sprzedal do Polskiego cukru.

No I Magde sobiem wzial z naszych stron bo dziewczyna robotna jest i do tych
                  spraw dryg ma jak sie patrzy a nie tak jak te miastowe co to je wiecej trzeba
                  jezykiem obracac niz lody z lodziarni na ryneczky w mojej ojcowiznie.

A ten somsiad co to on wystawia glosnik na balkon to on dokotorem dla kobiet
                  jest w szpitalu - no to powazna figura jest.

Ale mnie tatula tez szafre grajaca kupil po zniwach no to on tego fanatika gra a
                  ja mu ich troje i michala zapuszczam.
                  No to on sie wsiekl i mnie mowil ze na jakes forum mnie opisal ze ja ich troje
                  gram na cale osiedle.

No to on juz osmieszyl sie i my z Magda smieli sie ze dwie godziny z tego.

Z Kabatow pozdrawiam was w roku panskim 2000 i czwartym.
                  • Gość: Stefan Sloma IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.04, 21:36
                    Buty sobie wyczysc, sloma ci wylazi. Zapisz sie na lekcje polskiego, bo mnie
                    mdli jak cie czytam, jemigrancie.
                    • Gość: lu Re: Sloma IP: *.acn.waw.pl 16.05.04, 22:23
                      Ja po prostu jemigranta nie czytam, bo nie warto. Ma problem zwany zawiscia. To
                      jego problem i niech go boli. Ostatecznie lepiej, zeby sie wyzyl na forum niz
                      inaczej wyladowywal swoje frustracje.

• Gość: jemigrant Re: Sloma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 22:44
                        No cozesz wy ludziska ?

Ja nie kryje sie z tego skod pochodze.
                        A i slomy wiele w zyciu przerzucilem kiedy z tatula zboze sprzatalismy na
                        ojcowiznie - i sie tego ani ani nie wstydze.

A tera mieszkam na Kabatach i siem bardzo ciesze z tego, ze moge zyc posrodku
                        takich mundrych ludzi jak moje somsiady.

I taksowke kupilismy z tatulom co nia jezdze do pracy co dnia i szafe grajaca
                        mamy i psy chowamy. Nie odrozniamy sie od somsiadow ani o tyle.

I moze to was boli biedni ludzie ze ja sie ciesze z tego com mam i nigdy sie
                        wstydze skad pochodze.

Moze to was ludziska denerwuje bo chcielibyscie zapomniec zescie wy albo wasi
                        rodziciele przyjechali z jednom tekturowom walizkom na centralny. Ja tez zem
                        przyjechal no i co z tego - no i nic.

A tera mi sie bardzo podoba na Kabatach bo zyje sobie tutaj jak ten pan.

Z Kabatow pozdrawiam serdecznie w roku panskim 2000 i czwartym.
                      • Gość: Stefan Re: Sloma IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.05.04, 23:25
                        Masz racje, lu.
                        To indywiduum jest oblesne. Ale niech sobie pisze na forum zamiast na murach.
                        • jemigrant Re: Sloma 19.05.04, 00:11
                          Gość portalu: Stefan napisał(a):

> Masz racje, lu.
                          > To indywiduum jest oblesne. Ale niech sobie pisze na forum zamiast na murach.

A ty sie panoczku za lepsego uważas bo kilka latek dlużej w mieście
                          pomieszkujesz ? I już że se gardzis prostym czlowiekiem Stefanku.

No nieładnie - tak cie matula wychowała ? Ja tam wszystkich ludzi mam w
                          poszanowaniu i somsiadom sie kłaniam nawet jak oni mi tego fanatika przez
                          calutka nocke mi grali.

Oj nielubicie wy panoczki prostych ludzi bo za bardzo wam przypominajom skad
                          zeście sie wydostali i jak łacno tam że se mozecie wrócić.

A ja i tam lubie Kabaty bo ja tera bede taki sam panoczek jak Stefan i bede z
                          góry patrzał na moich nowych somsiadow co sie ze wsi sprowadzają każdego dnia do
                          mojego bloku. Jako i wy na mnie patrzycie.

Z Kabatów pozdrawiam was kumy. Roku pańskiego 2000 i czwartego.
                          • nooleczka do jemigranta 19.05.04, 13:10

jemigrancie zaznaczam na początku, że ja nic do Ciebie nie mam, jestem rodowitą
                            warszawianką, urodzilam sie calkiem niedaleczko, na mokotowie. Zapytam tylko z
                            czystej ciekawości:
                            czemu tak strasznie tępisz ludność napływową? Czy to jakieś przestępstwo
                            przeprowadzic się z prowincji do warszawy, tu skończyć studia, zdobyć
                            wykształcenie, dostać pracę, znaleźć mieszkanie? Co jest w tym złego? Czemu tak
                            gardzisz i tak plujesz na ludzi którzy mają taki życiorys? Przeszkadza Ci to w
                            czymś?
                            Czy tylko tak na siłę starasz się być oryginalny?

Pozdrawiam Ciebie w roku pańskim 2004
                            • lucek94 Re: do jemigranta 19.05.04, 14:22
                              A mnie się podoba prawie wszędzie na Osiedlu Kabaty. Szczególnie miło jest na
                              Placu Forum przy fontannie, w ogródku kawiarnianym i mam nadzieję wkrótce
                              otwartym ogródku scrabblowo-brydżowym. Obserwowałam wiosnę, pięknie utrzymaną
                              zieleń, szczególnie miły widok to mnóstwo krokusów koło klubu.
                              Często przesiaduję na spacerze z maleńkim dzieckiem. Miły jest widok jak wiele
                              matek korzysta z ogródka gdzie może chwilę pogadać, poplotkować, spotkać się z
                              innymi młodymi matkami, napić się wspaniałej kawy lub zjeść pyszny deser.
                              Budzące się po śnie zimowym drzewa, zadbane trawniki, ogrodzenia drzew siatką i
                              palisad przed naszymi kochanymi pieskami, w których kwitły przepiękne tulipany
                              a mam taką nadzieję będą kwitły następne kwiaty.
                              Podziwiam dbałość o osiedle oraz podziwiam właściciela klubu, który
                              nieprzerwanie od wiosny ubiegłego roku przyczynia się społecznie w znaczący
                              sposób do wyglądu tego uroczego placyku. Zawsze posprzątany pasaż i dodatkowe z
                              tego co słyszałam prywatne również nasadzenia zieleni.

Wszystko to sprawia, że czuć w tym miejscu zachodnią kulturę, szwajcarską
                              dokładność i elegancję. Po prostu jest gospodarz lub kliku gospodarzy, których
                              widać na codzień że dbają.

Brakuje mi jednak w tym miejscu, poza czterema pięknie podświetlonymi drzewami,
                              dodatkowych nasadzeń wysoką zielenią w pustych trawnikach Placu Forum.
                              Miały być, wiosna mija a nic się na razie nie zanosi by obietnice tych nasadzeń
                              byłyby realizowane.

Pozdrawiam miło i cieple sąsiadów, Lucek :-)

• jemigrant Re: do jemigranta 19.05.04, 14:47
                              nooleczka napisała:

>
                              > jemigrancie zaznaczam na początku, że ja nic do Ciebie nie mam, jestem rodowitą
                              >
                              > warszawianką, urodzilam sie calkiem niedaleczko, na mokotowie. Zapytam tylko z
                              > czystej ciekawości:
                              > czemu tak strasznie tępisz ludność napływową? Czy to jakieś przestępstwo
                              > przeprowadzic się z prowincji do warszawy, tu skończyć studia, zdobyć
                              > wykształcenie, dostać pracę, znaleźć mieszkanie? Co jest w tym złego? Czemu tak

Ale zesz kobito ty mnie calkiem nie rozumiesz.
                              Przeca ja mowie otwarcie ze ja też żem przyjechał ze wsi, tu siem wyksztalcił i
                              mieszkanie my kupili tutaj z tatulom.
                              No to jak ja moge tempic ludność napływową jak ja sam z ludności napływowej jestem.

Ja tylko nie lubiem tych moich somsiadow co to juz za miastowych sie majom i z
                              gory na człowieka patrzom bo on siem nie wstydzi swoich korzeni, tego skąd pochodzi.

A ja pochodzę z Kurpiów na ten przykład i zawsze to mówie.

A po drugie to ja nie lubie tych somsiadów co to myślom sobie że se na bewerly
                              chyls siem sprowadzili i juz wszytko im wolno jak pięć tysiączków za metr
                              chałupy położyli.

I se calom noc i dzień puszczajom fanatika i inne barachła na cały regulator z
                              szafy grającej a potem kiedy w robocie siedzom to se pytają na forumach róznych
                              czy Kabaty to prestiszowa chudoba jest czy nie ?
                              Niech se lepiej swoich somsiadów zapytajom to już oni im ten prestisz im w dupe
                              wsadzom.

I tak to sie żyje na naszych Kabatach gdzie los mnie przygnał.

Z Kabatów pozdrawiam. W roku pańskim 2000 i czwartym.
                              • nooleczka Re: do jemigranta 19.05.04, 15:03
                                jemigrant napisał:
                                > Ja tylko nie lubiem tych moich somsiadow co to juz za miastowych sie majom i z
                                > gory na człowieka patrzom bo on siem nie wstydzi swoich korzeni, tego skąd
                                poch
                                > odzi.
                                >
                                A KTO się wstydzi swoich korzeni??? Nawiąż ze swoim sąsiadem dobre stosunki,
                                porozmawiaj z nim jesli uważasz że puszcza za głośno muzykę, zapytaj skąd
                                pochodzi. To takie trudne? Czy masz jakieś kompleksy które Ci w/w kroków nie
                                pozwalają zrobić? Czy wstydzisz się swojej wymowy?

Odwagi i do dzieła :-)

Pozdrawiam
                                • Gość: Hahahahha.... Re: do jemigranta IP: *.chello.pl 20.05.04, 11:05
                                  Ale dziwni jestescie z tym swoim pochodzeniem. Jakies kompleksy, chyba tak. Ale
                                  to Wasz problem!!! Sami musicie sobie z tym poradzic, bo inaczej nie bedziecie
                                  pasowac do ogolu na Kabatach Hehehe...
                                  Ciekawe co byscie mysleli jak byscie byli Murzynami (bez obrazy) naprzyklad!!!

Pozdrawiam wszystkich hahahahahaha...
    • rubeus Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? 19.05.04, 17:30
      Podoba mi się architektura niektórych starszych i nowszych
      budynków na terenie Kabat i Moczydła,
      zadbane ogródki na terenie SMB Kabaty [zapraszam do osobistego obejrzenia
      zwłaszcza tych położonych wzdłuż Bronikowskiego
      Wiosna na Kabatach ]
    • Gość: Pluszak Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.chello.pl 19.05.04, 21:04
      To, że jest tyle betonu. I blok na bloku. I zamiast zieleni i parków rosną nowe
      betonowe osiedla. A trawniki są ograniczone do niesbędnego minimum!
      • lucek94 Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? 21.05.04, 13:08
        Co jest to jest. Tego się już nie zmieni. Zieleń i parki są na innych terenach
        lub prywatnych posesjach. Myslę, że z uwagi na cenę terenu na Kabatach
        inwestorzy zafundowali nam aż takie zagęszczenie. Zamiast narzekać można się
        przeprowadzić albo coś stanowczego robić. Można próbować poprawiać kulturę
        naszych miejsc, nie śmiecić, zwracać uwagę na zieleń i ganić oraz potępiać
        szkody. Należy również chwalić to co mamy. Miał być wątek: .... - co wam się tu
        podoba, a jak zwykle na forum oprócz żali, narzekań, częstych kłótni, drwin
        itp. jak do tej pory związku z tematem "podoba" nie widać.

Buziaki dla sąsiadów.

"Jak sie robi to sie zrobi" . Niech każdy się włączy i coś dobrego dla ogółu
        zrobi. Będzie można więcej pochwał wypisywać.
    • Gość: gość Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.05.04, 21:49
      Najbardziej podobają mi się komary w lasach kabackich.Zwłaszcza jest ich dużo
      przy tablicy upamiętniającej ofiary kastrofy lotniczej .
    • marphi1 Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? 30.05.04, 10:30
      Mi najbardziej podoba sie to, że Kabaty to takie fajne "zadupie". Klimat małego
      miasteczka ale w dobrym znaczeniu. Do lasu blisko, do sklepu blisko, do
      Warszawy tez blisko...

Ludzie to żadna elita ( i chyba dobrze po ta polska "elita" to aż żal dupę
      ściska jak się na nią patrzy ) ale "menelstwa" tez nie ma.

Cicho, spokojnie...jak na wsi a jednak w miescie. Właśnie dlatego
      przeprowadziłem sie tu ze ścicslego śródmiescia Warszawy. Są oczywiscie - jak
      wszędzie - gorsze i lepsze ulice, gorsze i lepsze domy itp, itd . ale
      generalnie jest ok.
    • malevich Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? 30.05.04, 13:20
      Może nie powinnam się wypowiadać, bo nie jestem z Kabat tylko z Ursynowa Pn,
      ale napiszę coś ponieważ wydaje mi się, że stac mnie na pewien obiektywizm. Dla
      Waszej wiadomości - fanką Ursynowa też nie jestem, ale staram sie interesować
      swoją okolica.

Nie byłam na Kabatach własciwie od lat, postanowiłam przejechac się rowerem,
      zeby zobaczyć co się zmieniło. No i zmieniło się. Na plus muszę policzyć to, że
      jest czysto, budynki są zadbane, powietrze wydaje się świeższe. Stworzono
      kawiarenki, miły jest ten plac z fontanną. Ale developerzy pokazali chyba
      maksimum bezmyślności na jaka ich stać - mnóstwo domów, ludzie chyba zaglądają
      sobie w okna - ale to nawet mogę jeszcze zrozumieć, dzieki temu Kabaty
      przypominają miasto, a nie osiedle. Znacznie gorsze jest to, że te domy
      kompletnie do siebie nie pasują. Widać, że projektując kolejny budynek nie
      patrzy sie co jest na działce obok. No i te kolory! Czy my żyjemy w kraju
      daltonistów??? OK. - niech nie będzie szaro, ale dom w kolorze cytryny to już
      przesada. I tak zielony kanciasty stoi koło różowego okrągłego, a ten z kolei
      koło brązowo-różowo-niebieskiego. O mamo! Szkoda. Liczyłam, ze Kabaty będą
      ozdobą Ursynowa. Jest chyba trochę lepszych projektów - viterra?, ale
      większość ... Mimo to raczej jestem na plus, podoba mi sie. Ciekawe tylko jak
      Kabaty będą wyglądały za parę lat. Obecnie jest to osiedle na dobrym poziomie,
      ale nie ekskluzywne - czy będzie utrzymywać ten pułap? Jednak muszę dodać, że
      jesli prestizowym osiedlem ma byc Marina, to już wole Kabaty. Jak można
      mieszkać w osiedlu całkowicie oddzielonym od świata??? Na ich stronie powołują
      się na tradycje Saskiej Kępy czy Żoliborza, tyle że one stanowią część
      Warszawy, a nie są ogrodzonym gettem. Za to Marina ma jednolitą zabudową - co
      jest zaletą bo stanowi jakąś całość, ale z drugiej strony projektowanie
      jakiegoś fragmentu miasta w całości to juz przeszłość i domena poprzedniej
      epoki (patrz Ursynów). Ale sie rozpisałam ;-)
      • Gość: Dyzio Re: Kabaty - co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.starnettelecom.pl 31.05.04, 11:03
        Mieszkam tu przeszło 10 lat. Podoba mi się bliskość lasu i to, że zostają mimo
        wszystko pola i łąki. Generalnie podoba mi się połączenie komunikacyjne z
        cywilizacją (tu bezapelacyjnie "prowadzi" metro) choć drażnią mnie
        manipulacje "przy" autobusach (koło mnie przez te lata jeździło coś z 15
        różnych linii !!!). Pdoba mi się i to, że mimo wszystko nawet manelstwo jest w
        miarę (?!?) spokojne. Mniej mi się podoba możliwość (a właściwie spore jej
        ograniczenie) dojazdu samochodem do cywilizacji - tak naprawde sa tylko 3 ulice
        (ciagi komunikacyjne) czyli Rosoła, KEN i Stryjeńskich z "przelotem" na
        Puławską. A już najmniej podoba mi się to, że coraz więcej pojawia się u nas
        różnych nowobogackich i takich co to albo zapominaja skąd przyszli albo (i to
        częściej) gdzie przyszli czyli takie nasze polskie małe piekiełko typu ubaw do
        rana na cały regulator ale i śmieci wyrzycane do kosza a nie śmietnika,
        samochód zaparkowany na trawniku i/lub palcu zabaw (byle najbliżej
        swojej "klatki" [w obu znaczeniach]) ale i pomazane ściany, małolaty (7~10 lat)
        piłujące pyszczydła prawie do północy pod oknami ale i dawcy nerek na swych
        jednośladach. Moge tak długo ale to chyba przypadłosci nie tylko kabackie ...
        • lucek94 Co wam sie najbardziej tu podoba? NOWE DRZEWA :-) 02.06.04, 16:16
          Właśnie dzisiaj Plac Forum ma nowe duze drzewo :-))))) Brawooooooooooo :-)))
          O czterevh nowych lipach nie wspominam, bo chyba wszyscy zwrócili na to uwagę.

Pozdrawiam sąsiadów :-))) i wszystkich z osiedla.
          • Gość: nico Re: Co wam sie najbardziej tu podoba? IP: *.se.com.pl 03.06.04, 13:26
            Nic. Paskudne betonowe blokowisko dla biedoty. Całe szczęscie, że tam nie
            mieszkam:)))
            • marphi1 Re: Co wam sie najbardziej tu podoba? 03.06.04, 14:44
              Gość portalu: nico napisał(a):

> (...) blokowisko dla biedoty.

dla biedoty ??? - hmm...4000 - 6000 za metr . No nie wiem moze i tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka