Dodaj do ulubionych

Nowa nazwa ul. Rosoła

IP: *.chello.pl 23.06.04, 21:03
Co myslicie o tym, że niektórzy radni (PIS i PO) z Rady Ursynów zmienili nazwę kawałka ul. Rosoła ? Rosoła od ul. Sikorskiego do Ciszewskiego będzie się nazywała Aleją SGGW.
Dla mnie jest to pomysl dziwny i chyba świadczy o tym, że niektórzy decydencji mają mnóstwo pomysłów, które mogą tylko utrudniac poruszanie się po Ursynowie. Po co tworzyć sztuczne nazwy. Chyba wszyscy i tak przyzwyczili się do starej nazwy.
Obserwuj wątek
    • Gość: KIKA Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.06.04, 21:55
      Chyba faktycznie się nudzą, co to za bzdura
    • Gość: xxx Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 22:00
      Pomysl swiadczy raczej o, hmmm... ze niektorzy radni sa "myslacymi inaczej"?
    • lewe_oko Re: Nowa nazwa ul. Rosoła 23.06.04, 23:50
      Nazwę ulicy Rosoła należało zmienić już dawno, ale al.SGGW brzmi kretyńsko!
      Pomijajac już fakt, że trudno przyzwyczaić się do tych nowych nazw. Jakiś czas
      temu chciano zmienić nazwę ul.ZWM, ale jakoś to nie przeszło. I dobrze. Z
      Rosołem to juz gorzej, ale wolałabym inna nazwę niż tę zaproponowaną przez
      PiS :-(
      • lewe_oko Re: Nowa nazwa ul. Rosoła 24.06.04, 00:02
        Mam! Wpadłam na moim zdaniem świetny (nie chwaląc sie oczywiście ;->) pomysł.
        Ta ulica powinna nazywać się Juliana Ursyna Niemcewicza! Tyle, że jest taka
        ulica. Zdaje się na Ochocie. Zatem niech Ochota odda nam ursynowskiego
        Niemcewicza, któremu nalezy się ulica koło jego pałacyku, a sobie znajdzie
        innego patrona :-) Ta nazwa pasowałaby też do al.KEN, przynajmniej historycznie.
      • Gość: xxx Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 00:03
        W dodatku poodbno nie zmieniaja nazwy calej ulicy, a tylko fragmentu.
        • Gość: jaa_ga Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.06.04, 00:16
          Dawna Rosoła będzie nową Aleją SGGW
          na odcinku Dolinka Służewiecka - Ciszewskiego.
          Pzdr:)
          • xxx222 Re: Nowa nazwa ul. Rosoła 24.06.04, 00:28
            Gość portalu: jaa_ga napisał(a):

> Dawna Rosoła będzie nową Aleją SGGW
            > na odcinku Dolinka Służewiecka - Ciszewskiego.

No to mamy Aleje Przenno-Buraczana :/

To juz lepiej bylo zmienic jej nazwe na calej dlugosci chociaz na Al. R.Reagana.
      • Gość: Mania A moze Rosołowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 16:18
        Słyszałam, jak niektórzy mówią, że idą ulicą Rosołową :)
        Tak też kiedyś mówiono o ulicy Komarowej (obecnie Wołoska), a ulica nosiła
        nazwę od nazwiska kosmonauty radzieckiego....
        Ulica Rosołowa, hm, zapachniało niedzielnym obiadkiem :)
    • Gość: Ewa Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.chello.pl 25.06.04, 10:20
      Każda tego typu zmiana pociąga za sobą dodatkowe koszty - zmiana tabliczek,
      meldunków, pieczątek, druków, powiadamianie zainteresowanych, wymiana dowodów
      osobistych itd. Kto ma za to płacic i po co? Czy nie ma ważniejszych wydatków?
      • Gość: nemo Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.04, 23:31
        Na Reagana ???
        Tożby się Reagan w grobie przewrócił.
        Rosoł, komuch jakiś, tym bardziej.
    • Gość: nemo Przerobić na Barszcza albo na Kapuśniaka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.04, 23:27
      całą
      jak wyżej
      stanowczo
      • Gość: ursyn a syrenkę na złotą kaczkę! IP: *.acn.waw.pl / *.acn.waw.pl 25.06.04, 23:38
        Kaczynski oglosil konkurs na nowe logo Warszawy: proponuję ZLOTA KACZKE!
      • Gość: Mania A może jednak Rosołkowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 16:21
        Niech by została ta zupna nazwa, npp. Rosołowa, co myślicie?
      • Gość: nemo Re: Przerobić na Barszcza albo na Kapuśniaka nt. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.07.04, 23:30
    • Gość: Pio Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.chello.pl 26.06.04, 14:23
      Tak, a Warszawa, to powinien byc kaczorland, bez praw dla ludzi, tylko jeden mądry,prawy i sprawiedliwy KACZOR. ;(
    • Gość: Blank Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.acn.waw.pl 26.06.04, 14:23
      Dla mnie to maxymalnie porypany pomysł. Juz Ci radni Ursynowe nie maja co robic?
      Tyle spraw jest do wyjasnienia. A oni zmieniaja nam nazwy ulic.
      Moze zmienia nazwe ulicy KEN na Barbii, a tak zeby bylo smieszniej?
      • Gość: gib Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.06.04, 14:47
        Jak dla mnie moze byc i Barbi :-)
    • Gość: Amigo Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 21:24
      To są dopiero debile.
      Niech pozamieniaja wszystie nazwy ulic na numery (tak jak w Nowym Jorku),
      i będzie spokój na zawsze, nie będzie problemów przy każdorazowej zmianie
      ustroju.
    • Gość: kasior Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: 195.117.255.* 28.06.04, 09:32
      Debilny pomysł. Nie dość, że topografia Ursynowa sprawia i tak już
      wystarczająco dużo problemów, to teraz pół ulicy ma sie nazywać Rosoła a reszta
      Aleją SGGW. Tak zupełnie bezinteresownie nikt nikomu życia nie komplikuje.
      Jeżeli to jest komuś na rękę to na pewno nie mieszkańcom ale tylko SGGW. Chyba
      trochę śmierdzi ta sprawa. Może ktoś podać nazwiska radnych, którzy wyszli z tą
      wspaniałą inicjatywą? Ciekawe, czy mieli jakiś interes do władz SGGW???
      • Gość: Dyzio Hej, "bezradni" - a czemu nie za swoje pieniądze IP: *.starnettelecom.pl 28.06.04, 12:21
        Już mnie coraz bardziej wnerwiają pomysły tych jedynie słusznych jak dorwą ten
        minimalny kawałek "wadzy" - od razu chca mnie uszczęśliwiać na siłę. Ale czemu
        za moje pieniądze ?!? Może by tak za swoje. Ale swoje a nie "swoje" czyli np.
        partyjne bo partie i inne takie są dofinansowywane przez państwo a więc i
        przeze mnie choć są takie których organicznie nie trawię - ale cóż: demokracja.
        Ja wiem, że niektórych myślenie boli. Ja wiem, że sporo jest takich, którzy
        uważają się za polityków i działaczy a zdanie i opinie dziela na własne i
        błędne. Ja wiem, że sporo jest "jedynie słusznych", którzy są impregnowani na
        argumenty oponentów a swoje powtarzaja jak "szczekaczki" - no ale sami,
        demokrastycznie ich wybraliśmy. Może warto im co jakiś czas przypominać, że jak
        im się wszystko z czymś tam kojarzy to lepiej się leczyć niż wprowadzać debilne
        pomysły w życie. Ludzie na Ursynowie i Natolinie wiedzą i/lub mieszkają o
        ul.Rosoła a nie "tego wstrętnego komucha Rosoła". Jak ktoś tegol nie pojmuje to
        kuracja będzie długa i nie gwarantuje pozytywnego efektu. Howgh!
        • lewe_oko Re: Hej, "bezradni" - a czemu nie za swoje pienią 28.06.04, 13:03
          Tak już pisałam, nie jestem zwolenniczką zmian nazw ulic, chyba że patron danej
          ulicy był jakimś potwornym człowiekiem i po prostu wstyd, żeby jej nadal
          patronował. Nastepny argument kontra to oczywiście koszty, a przecież na
          Ursynowie mamy parę potrzebniejszych wydatków. Kolejną sprawą jest
          przyzwyczajenie - np. słuszną decyzją było ustanowienie ulicy księdza
          Popiełuszki na Żoliborzu, ale wybrano ulicę Stołeczną, która akurat dośc mocno
          zakodowała się w umysłach Żoliborzan i Warszawiaków w ogóle. Efekt jest taki,
          że mnóstwo osób mówi nadal Stołeczna. Czasami zmiany sa jednak słuszne (patrz
          Marchlewskiego czy pl. Komuny Paryskiej).

Najgłupszym rozwiązaniem wydaje się jednak dzielenie ulicy od skrzyżowania tak,
          a do inaczej. To zawsze wprowadza zamieszanie i bałagan. A i tak ludziom spoza
          dzielnicy cieżko się odnaleźć na Ursy ;-))) Zatem jesli zmieniać to całość.
          Tylko nie na kretyńską al.SGGW... Mówiłam - Niemcewicz byłby najlepszy :)
          • Gość: Amigo Re: Hej, "bezradni" - a czemu nie za swoje pienią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 00:18
            lewe_oko napisała:

> Czasami zmiany sa jednak słuszne (patrz
            > Marchlewskiego czy pl. Komuny Paryskiej).

Z ta zmianą "Komuny Paryskiej" to nie za bardzo można się zgodzić.
            Komuna Paryska nie miała nic wspólnego z komuną socjalistyczną
            tylko sam nazwa "komuna" większości źle się kojarzy...
            • Gość: xxx Re: Hej, "bezradni" - a czemu nie za swoje pienią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 00:44
              To prawda. Ta nazwe zmienili "z rozpedu" :)
              • Gość: Dyzio Re: Hej, "bezradni" - a czemu nie za swoje pienią IP: *.starnettelecom.pl 29.06.04, 10:59
                Przjeszcze y zmianie pl.Komuny Paryskiej zafundowano jeszcze jeden typowy
                dla "zmieniaczy" argument - historyczność nazwy wychodząc ze słusznego skąd
                inąd załozenia, że nikt tego nie sprawdzi. Plac ten nazwano poczatkowo pl.
                Żeromskiego. W 1938 pl. Wilsona. W latach 39-45 coś tam Niemcy zmienili. W
                marcu czy kwietniu 1945 powrócono do ostatniej (!!!) przed wojną nazwy, którą w
                1947 zmieniono na KP. Czyli KP miała "swój" plac przeszło 40 lat. Ciekawi mnie
                też dlaczego żaden jedynie słuszny nie żąda zmiany ul. Foksal na Pierackiego
                (bo tak się nazywała od 1935r na cześć zamordowanego tamszefa MSW). Reasumując:
                uważałem i uważam, że należy starannie dobierać patronów ulic, myśleć przy tym
                (ja wiem, że niektórych to bardzo boli i "płodzą" nazwy ulic typu "Bitwy
                Warszawskiej 1920 roku" czy "Jana Sengera "Cichego"" co nic abslutnie nie
                uwłaczając patronom jako takim jest totalnie debilnym pomysłem jako nazwa ulicy
                bo normalny człowiek mieszka na Słowackiego a nie Juliusza Słowackiego i,
                powiem więdzej, wcale przy tym nie myśli, że jest to jeden z wieszczów. Dlatego
                podtrzymuję: wszelkie zmiany nazw ulic i placów na osobisty koszt wnioskodawcy.
                Zmiany symbolu miasta - też. Może rzeczywiście złota kaczka ...
            • lewe_oko Re: Hej, "bezradni" - a czemu nie za swoje pienią 29.06.04, 23:09
              Gość portalu: Amigo napisał(a):

> Z ta zmianą "Komuny Paryskiej" to nie za bardzo można się zgodzić.
              > Komuna Paryska nie miała nic wspólnego z komuną socjalistyczną
              > tylko sam nazwa "komuna" większości źle się kojarzy...

Nazwę zmienili słusznie, bo i tak wielu Żoliborzan mówilo pl.Wilsona albo
              Wilsoniak.
        • Gość: guzik Re: Hej, "bezradni" IP: *.mennica.com.pl 29.06.04, 15:38
          ja byłem przeciw i nie omieszkałem zabrać głosu, ale oczywiście młodego komucha
          nikt nie słuchał. głosują co chcą najlepiej na złość. problem tej rady polega
          na tym, że jedynymi radnyymi z doświadczeniem 2-3 kadencji to radni sld,
          pozostali to pierwszaki. nie mogą się z tym pogodzić więc wkładają kij w
          szprychy. tak samo było przecież z projektem stanowiska w sprawie budowy
          kościoła przy lachmana. jak wszystko uwalili
          • Gość: vig radna sld głosno popierała ta zmiane- zapomniałes? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.07.04, 22:55
            amnezja-to takie typowe dla sld...no i jeszcze to przerośniete własne EGO (inni
            głosują tylko zeby wam zrobic na złosc a nie dlatego ze maja inne zdanie...)
    • Gość: Fuzzy Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.chello.pl 29.06.04, 23:54
      Ciekawe, czy Ktos wie kim byl Pan Rosól, bo ja nie wiem?
      • lewe_oko Re: Nowa nazwa ul. Rosoła 30.06.04, 00:02
        Kolegą z celi Felka Dzierżyńskiego.
      • Gość: xxx Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 00:03
        A kto to jest Pan Sggw?
        • Gość: lu Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.acn.waw.pl 30.06.04, 10:36
          Niestety, pomysl jest fatalny. Raz, ze niczym nie uzasadniony, a dwa po prostu
          glupi: "Aleja SGGW" - brzmi fatalnie!
    • Gość: v radni s sld i sdpl tez byli za zmiana!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 20:04
      wiec za były wszyskie kluby!
    • Gość: Skubi Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.chello.pl 05.07.04, 23:25
      Nie i przeciwko byli SDPL i prawie całe SLD.
      • Gość: v Re: Nowa nazwa ul. Rosoła IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 12:51
        a najbardziej radna Halina Kedziora-Kula z SLD...
        • Gość: Dyzio Tyle tylko, ze to jest temat zastępczy ... IP: *.starnettelecom.pl 09.07.04, 10:54
          Zmiana nazw ulic jest generalnie przez ludność traktowana jako totalny debilizm
          połączony z arogancja władzy. Zainteresowanych tym jest 3 czy 4 politykierów,
          którzy myślą, że costam sobie u kogoś zaskarbią (dawniej sekretarz teraz
          proboszcz). Wszystkie te fanaberie wyczyniane sa za nasze (podatników)
          pieniądze a wnioskodawcy nawet jak (nierzadko) okazuje się, że decyzja i/lub
          działanie nie sprawdziło i/lub nie przyjęło się nie ponosza żadnych
          konsekwencji. Na Ursynowie jest multum spraw do załatwienia. Od groma mniej lub
          bardziej niezbednych inwestycji i potrzeb. A te (skreślone) "wybrańcy
          dzielnicy" (?!?) nagle postanawiają zasłużyć się nowymi tabliczkami z nazwa
          ulicy i co gorsza nie widzą surrealizmu swych propozycji. Ja wiem, że myślenie
          czasem boli i lepiej by za niektórych myślał ich guru partyjny ale nawet
          włazidupstwo ma swe granice ...
          • Gość: sld a ty niby skad wiesz ze myslenie boli???? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.07.04, 21:16
            jak sie nie podoba to trzeba było zostac radnym a jak sie nie chciało to moirda
            w kubeł! a jesli chodzi po potrzeby to rada dzielnicy akurat tyle moze -
            zaproponowac zmiane nazwy ... poza tym to nie fanaberia tylko powazna sprawa-
            chciałbys zeby twoja ulica nosiła imie np. stalina???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka