Dodaj do ulubionych

EKON - Ursynów

04.02.14, 13:43
Zainteresowane osoby informuję, że Ekon, w związku z rewolujcją śmieciową, nie odbiera już surowców w naszej dzielnicy. Pani z infolinii twierdzi, że niby może się to zmieni, ale szanse są marne. tak że zostawione przez nich worki nie będą odebrane (przynajmniej dziś tak było na Belgradzkiej).
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: EKON i śmieci w ogóle 04.02.14, 16:23
      U mnie bez zapowiedzi nie odebrali w ostatni piątek. A miałam gigantyczny (bo takie zostawiają - chyba 180 l?)) worek plastików. Niestety mam go nadal, bo jednocześnie firma Trans-Formers zdemontowała i wywiozła znienacka pojemniki na śmieci segregowane, a SITA nowych nie zamontowała. Po 1.02 śmieci nikt nie odbiera. Wesoło, co? Ponoć jest pat (informacja Z SITA), w przypadku mojego osiedla wystąpił spór z miastem, czy jesteśmy zabudową wielo- czy jednorodzinną. Na wszelki wypadek zatem nikt nie podejmuje żadnych działań, a góry śmieci segregowanych piętrzą się w domu (u mnie, bo podejrzewam, ze niektórzy mogą nie być aż tak wytrwali i wywalają wszystko jak leci:-)
    • grecz Re: EKON - Ursynów 04.02.14, 18:19
      Szkoda... I szkoda, że nie pojawiła się o tym informacja od Spółdzielni...Zwłaszcza, że w mojej altance brak tych tak pięknie opisanych przez Spółdzielnie w specjalnym ogłoszeniu pojemników...
      • zulus1111 Re: EKON - Ursynów 04.02.14, 19:34
        Dzwoniłam wczoraj do EKON-u ( poniedziałek to dzień odbioru u mnie) i pan powiedział mi, że SITA nie chce z nimi współpracować, a jeszcze cały czas prowadzą rozmowy ze S-nią Wyżyny. Jednak chyba nic z tych rozmów nie wyszło, bo dzisiaj pojawiła się na tablicy ogłoszeń informacja ze spółdzielni, że współpraca z EKON-em zakończyła się.
        Pod moim śmietnikiem stoją jakieś nowe pojemniki, ale niestety nie podpisane, tak więc nie bardzo wiadomo, gdzie co wyrzucać. A przecież to chyba nie problem podpisać. A tak poza tym to pod każdym śmietnikiem na moim osiedlu są w tej chwili po trzy rodzaje pojemników, jeszcze takie "stare, starsze, najstarsze". Zajmują kilka miejsc parkingowych. W altankach śmietnikowych, które są pozamykane też są jakieś pojemniki. Ciekawe, kiedy ten bajzel się skończy i te stare pojemniki powyjeżdżają od nas.
        • zulus1111 Re: EKON - Ursynów 04.02.14, 19:37
          A tak na marginesie - bardzo szkoda, że nikt nie chce się dogadać z EKON-em. Trzymałam kciuki za tych ludzi przy poprzednich zawirowaniach, teraz też będę to robić. Mam nadzieję, że komuś ich praca będzie przydatna.
          • esimona Re: EKON - Ursynów 04.02.14, 20:04
            Niestety HGW wycofała EKONOWI dotacje nie dając nic w zamian. Bez nich chorzy ludzie staną się bezrobotni. To jeszcze jedna urzędnicza bezduszność.
          • mary_ann Re: EKON - Ursynów 05.02.14, 08:58
            A nie możemy czegoś dla nich zrobić? Ma ktoś jakiś pomysł?

Z Sitą jest nota bene dziwna sprawa. Kiedy w sobotę rozmawiałam z nimi, panienka z infolinii poinformowała mnie, że mają podpisaną umowę z naszym dawnym "wywozicielem", "Trans-formersami". Jednym słowem - jeśli dobrze rozumiem - Sita i tak ma (przynajmniej u nas) podwykonawcę, dawną firmę śmieciarską, i zarabia na pośrednictwie.
            • soni Re: EKON - Ursynów 05.02.14, 20:50
              Ekon rozesłał listy do mieszkańców pisząc o zakończeniu współpracy oraz o tym, że ludzie, którzy tam pracowali stracą pracę

Zachęcają do wyrażenia swojej opinii i tu dwa maile, gdzie można pisac:
              Biuro Gospodarki Odpadami Komunalnymi Urzędu Miasta St Warszawy: sekretariat.bkog@um.warszawa.pl
              oraz
              SITA:
              sitapolska@sitapolska.com.pl

piszmy więc!
              • world_cup111 Re: EKON - Ursynów 06.02.14, 11:42
                Zapraszam do wysłania petycji do firmy SITAtutaj
              • mary_ann Re: EKON - Ursynów 06.02.14, 17:54
                Piszmy koniecznie.
                W ulotce podają jeszcze telefon Urz. Miasta, pod którym można zgłosić protest:
                22 44 34 501

(Osobiście nie bardzo widzę sens protestowania w SITa, bardziej wierzę w naciskanie na miasto)
    • sigrid.storrada Re: EKON - Ursynów 04.02.14, 21:58
      Turtle3, dzięki za informację.

Ale szkoda, to było bardzo wygodne rozwiązanie, większość surowców do jednej torby, spod drzwi odebrane... no i oczywiście praca dla ludzi, którym zapewne ciężko coś innego znaleźć.
    • mary_ann Re: EKON - Ursynów 07.02.14, 14:01
      Informuję, że na mój mail do Urz, Miasta otrzymałam dziś (czyli następnego dnia) następującą odpowiedź:

Oświadczenie

W związku pojawiającymi się doniesieniami na temat sytuacji Stowarzyszenia „Niepełnosprawni dla środowiska EKON”, chcę podkreślić, że w zasadzie od początku realizowania śmieciowej reformy w Warszawie jesteśmy w stałym kontakcie ze Stowarzyszeniem. Od dłuższego czasu wspólnie szukamy możliwości zaangażowania EKONu w system gospodarki śmieciami w stolicy, co EKON podkreśla, pisząc w swoim oświadczeniu: „Mając wsparcie ze strony władz miasta, do ostatnich chwil próbowaliśmy osiągnąć porozumienie z firmą SITA.”

Przedstawiliśmy Stowarzyszeniu propozycję, która nie tylko pozwoli w dalszym ciągu funkcjonować popularnym „Mrówkom”, ale też objąć swoją działalnością również inne części miasta, które do tej pory pozostawały poza zasięgiem EKONu. Nie ma mowy, by tak wyjątkowa inicjatywa została pozostawiona bez pomocy Miasta.

Urząd m.st. Warszawy

--
    • grecz są jakieś postępy... 07.02.14, 21:32
      tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,ekon-porozumial-sie-z-sita-mrowki-wroca-na-ursynow,113253.html
    • nicknateraz Re: EKON - Ursynów 07.02.14, 21:51
      Odstawiałem im worek lub dwa co tydzień ale niestety wiodąca partia zrobiła reformę. Wstępnie posegregowane śmieci są niezłym biznesem i powinny być odbierane BEZPŁATNIE. Stary system działał nieźle ale niestety działał w/g reguł wolnego rynku i ciężko był kręcić lody. Wiodąca partia w porę spostrzegła lukę w systemie i ją "załatała". Pozdrowienia dla wyborców PełO
      • teczy_nie Re: EKON - Ursynów 09.02.14, 16:53
        znam kilka "Mrówek" nawet bardzo dobrze i ludzie ci są w rozpaczy. Nie przedłuzono im umowy o pracę, pracowali naprawdę ciężko i solidnie, teraz są na lodzie.
        Ursynów tonie w śmieciach, syf z malarią, a ci którzy przyczyniali się do porządkowania rzeczonego, siedzą w domach załamani, chętni do pracy i pozbawieni możliwości dorobienia 1134 zł do 610złotowej renty.

Coś tu nie tak w tym kraju
      • tommen Re: EKON - Ursynów 10.02.14, 09:37
        mam bardzo podobną ocenę tej ustawy i jej celowości - pod hasłami segregacji i ekologii zrobiono lukę do kręcenia lodów.
        Ciekawe, że do tego by w altankach stały trzy pojemniki potrzeba było aż ustawy sejmowej...
    • mary_ann Re: EKON - Ursynów 10.02.14, 18:43
      Jest 10.02, a na moim osiedlu nadal nie ma pojemników na odpady segregowane - serio!

A z ciekawostek - pani z firmy Sita, z którą rozmawiałam zaraz po 1.02, już wtedy zaniepokojona zniknięciem starych pojemników, na których miejscu nie pojawiły się od razu nowe - bardzo się ucieszyła na wieść, że dotąd śmieci zabierała od nas firma Trans-Formers. "To doskonale, bo mamy z nimi podpisaną umowę, dalej będę od Państwa zabierać".

Czyli co? Sita wygrała przetarg, a teraz będziemy jej płacić za pośrednictwo?
      • nicknateraz Re: EKON - Ursynów 12.02.14, 19:01

> Czyli co? Sita wygrała przetarg, a teraz będziemy jej płacić za pośrednictwo?

Przecież na tym polegała reforma. Żeby można było zarobić, a towarzyszom żyło się lepiej.. A lemingi łykają śpiewkę o ekologii jak gęsi paszę..
        • domi_33 Re: EKON - Ursynów 12.02.14, 21:20
          no i co z chlopakami? czemu nie podrzucili w tym tygodniu workow pod drzwi? szczerze mowiac do blokowego smietnika az sie boje zajrzec. jakas epidemia moze to grozic.
          • teczy_nie Re: EKON - Ursynów 13.02.14, 11:14
            a chłopaki czekają, aż będa mogli przystapić do pracy...
            póki co, siedzą nadal na "bezpłatnym". anim sie sprawa rozwiąże, szczury sie wypasą jak nigdy dotąd.
            U mnie w smietniku sodoma z gomorą, tylko patrzeć aż sie pojawią w mieszkaniu "goście"
            • mary_ann Re: EKON - Ursynów 13.02.14, 11:27
              No, czekamy, czekamy. Co zabawniejsze, na okolicznych osiedlach pojawiły się pojemniki na odpady sortowane. A u nas - dalej nie:-)
              • teczy_nie Re: EKON - Ursynów 13.02.14, 11:57
                SITA jest najgorszą firmą, więc czemu wygrała ten idiotyczny przetarg? pytanie głupie, ale dla niezorientowanych, podstawowe.
                Decydenci ws reformy o odpadach komunalnych, powinni przede wszystkim dokonać segregacji w swoich mózgach.

TO NIE JEST cywilizowany kraj
                • turtle3 Re: EKON - Ursynów 13.02.14, 14:21
                  U mnie na Belgradzkiej poprzednia firma wywiozła kilka dni temu swoje pojemniki na plastik i papier, a SITA nie dostarczyła swoich. Ekonu nadal nie ma. Czy mamy wywalać plastik i papier jak leci do pojemników na odpady mokre?
                  • teczy_nie Re: EKON - Ursynów 13.02.14, 17:11
                    wydaje mi się, że nie ma innego wyjścia, chociaż to nie najlepsze rozwiązanie.
                    Ja będę wywalać jak leci bo mało,że nie uszanowali pracownikow i ich pracy, mieszkańców - czyli nas - to władze mają gdzieś porządek i szumnie rozpowszechnianą ekologię.
                    średniowieczny syf. podobno tzw "gabaryty" mają być wywożone raz na kwartał. wlos się jeży
                    • grecz Re: EKON - Ursynów 13.02.14, 18:44
                      Jakbyś sprawdziła u źródła (harmonogramy.sitapolska.pl/) to byś się dowiedziała, że to nieprawda, bo gabaryty mają być wywożone raz na miesiąc. Nie wiem, czy to za rzadko, czy wystarczająco (wyjdzie w praniu), ale to nie na pewno raz na kwartał.

teczy_nie napisała:

> średniowieczny syf. podobno tzw "gabaryty" mają być wywożone raz na kwartał. wl
                      > os się jeży
                      • turtle3 Re: EKON - Ursynów 14.02.14, 10:25
                        Ze świata absurdu:

dziś dzwoniłem do spółdzielni w sprawie pojemników na śmieci przy naszym bloku i info jekie dostałem nadaje się do komedii Barei. Otórz miasto informuje, że do pojemników czanych wrzucamy odpady zmieszane, czerwonych papier i plastik a zielonych szkło. Tymczasem SITA u nas ma taki system: szkło faktycznie do zielonych ALE: od Universas odkupili pojemniki niebieskie, które pełnią rolę czarnych (nota bene są nieopisane), natomiast czarne mają czerwoną a pokrywę i pełnią rolę czerwonych (co też nie jest oczywiste). Myślę, że ktoś, kto nie ma nawyku segregacji po prostu nie ma pojęcia jak segregować, bo informacje są sprzeczne.
                        • teczy_nie Re: EKON - Ursynów 14.02.14, 14:26
                          :D :D : :D :D

a nie lepiej pomalować je w kolorowe paski?
                          i po problemie
                        • mary_ann Re: EKON - Ursynów 14.02.14, 17:53
                          turtle3 napisał:

szkło faktycznie do zielon
                          > ych ALE: od Universas odkupili pojemniki niebieskie, które pełnią rolę czarnych
                          > (nota bene są nieopisane), natomiast czarne mają czerwoną a pokrywę i pełnią r
                          > olę czerwonych (co też nie jest oczywiste).

Piękneeee.

To zupełnie jak w tym starym dowcipie:

- Tatusiu, co to jest?
                          - Czarne jagody?
                          - Czarne? To dlaczego są czerwone?
                          - No bo są jeszcze zielone.
                        • grecz Re: EKON - Ursynów 14.02.14, 22:21
                          U mnie na szczęście mniej kolorowo :D Frakcja sucha oraz szkło (wg informacji od spółdzielni zawieszonej na drzwiach wejściowych do klatki) mają iść do czarnych z czerwonymi klapami, przy czym każdy pojemnik miał być opisany, gdzie szkło, gdzie papier+plastik... Miał ;)
      • mary_ann Re: EKON - Ursynów 28.02.14, 16:20
        Jest 28.02. Dziś, JUŻ po miesiącu od wejścia w życie nowego systemu, SITA dowiozła pojemniki na odpady segregowane (o połowę mniejsze od starych, ale nie wymagajmy zbyt wiele:-)
        • teczy_nie Re: EKON - Ursynów 29.03.14, 21:03
          grecz 13.02.14, 18:44
          Jakbyś sprawdziła u źródła (harmonogramy.sitapolska.pl/) to byś się dowiedziała, że to nieprawda, bo gabaryty mają być wywożone raz na miesiąc. Nie wiem, czy to za rzadko, czy wystarczająco (wyjdzie w praniu), ale to nie na pewno raz na kwartał.

u źródła... :P
    • grecz dogadali się :) 26.03.14, 16:00
      Sita i Ekon dogadali się, umowę podpisują jutro :)
      • teczy_nie Re: dogadali się :) 29.03.14, 21:00
        Ty się greczu nie mądrzyj,bo w sieci aż huczy od info ws E.
        hłe hłe, jedyny poinformowany się znalazł, ale dziex za niusa :D
        • grecz Re: dogadali się :) 30.03.14, 21:11
          "W sieci" też huczało od informacji o zaprzestaniu działalności E. ale jakoś parę osób pisało o tym choćby w tym wątku. Więc nie bądź taki hop do przodu....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka