Gość: Mili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 02:45 Witam! Jakie ulice obejmuje Imielin? Chodzi mi chociaz o graniczne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rub Re: IMIELIN-granice IP: *.chello.pl 12.05.05, 07:58 Południową Granicą będzie ulica F. Płaskowiciekiej Północna - hmmmm.... być może Ciszewskiego... Zachodnia - obstawiałbym rotm. Pileckiego Wschodnia granica jest problematyczna - ale stawiałbym na ul. Rosoła - z uwzględnieniem enklawy sięgającej Nowoursynowskiej między ulicami Ciszewskiego i Nugat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldo Re: IMIELIN-granice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:53 A co ci do tego ? czyżbyś był urzędnikiem gminy Ursynów ? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: IMIELIN-granice 12.05.05, 11:38 A co ci (tobie) do tego że ktoś sie pyta??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx222 Re: IMIELIN-granice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:59 Gość portalu: rub napisał(a): > Południową Granicą będzie ulica F. Płaskowiciekiej > Północna - hmmmm.... być może Ciszewskiego... > Zachodnia - obstawiałbym rotm. Pileckiego > Wschodnia granica jest problematyczna - ale stawiałbym na ul. Rosoła - z > uwzględnieniem enklawy sięgającej Nowoursynowskiej między ulicami Ciszewskiego > i Nugat... Jednak KEN. Czyli : Pileckiego, Ciszewskiego, KEN i Plaskowickiej. Na wschód od KEN rozciąga się "Osiedle Na Skraju". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ot Re: IMIELIN-granice IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.05.05, 00:17 czyli najwazniejsze osiedle imielina i ursynowa :) Pozdrawiam, to nie prowokacja :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ul Re: IMIELIN-granice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 02:04 Imielin to jest część Ursynowa ,a nie jakiś samodzielny twór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mili Re: IMIELIN-granice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 10:39 Chciałam wiedzieć,gdyż nie orientuję się dobrze w rozgraniczeniu np. Imielin- Natolin-Na skraju. Mowilam kiedys,ze mieszkam na Imielinie lub kolo stacji M Imielin i teraz chyba tej drugiej formy bede uzywac,bo wyglada,ze mieszkam "NA SKRAJU" :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nat Re: IMIELIN-granice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 10:47 Jak miło, że niektórzy Ursynowianie potwierdzili swoją tożsamość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mili Re: IMIELIN-granice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:02 Nie nazwalabym siebie Ursynowianka,gdyz mieszkam tu dopiero 1rok i 7miesiecy, wiec rodowici mieszkancy moga sie poczuc urazeni.Ale jestem b.zadowolona. No chyba ze Ursynowianka z wyboru :))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx222 Re: IMIELIN-granice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 12:28 Natolin, wg pierwotnych założeń administracyjnych, miał być jednostką organizacyjną na tym samym "poziomie" co Ursynów (później jednak ten pomysł się nie przyjął). Natolin miał obejmować wszystkie tereny na południe od ul. Płaskowickiej aż do ul. Przy Bażantarii. Dalej na południe, aż do lasu, miała się znajdować jednostka organizacyjna ;) "Moczydło". W skład Natolina miały wchodzić: "Osiedle Wyżyny" (pomiędzy ulicami Płaskowickiej, KEN, Przy Bażantarii) oraz "Osiedle Wolica" (Przy Bażantarii, KEN, Płaskowickiej). Odpowiedz Link Zgłoś
p.o.box.77 Re: IMIELIN-granice 13.05.05, 16:00 wg mnie i pamietam takie ofcjalne określenia z lat 80tych że cały zabudowany wielką płytą tereny na południe od doliny służewieckiej nazywał się ursynów- natolin. mieszkałem na lasku brzozowym i o tym terenie mówiono i spółdzielnia się nazywała natolin-wolica. osobiście imielinem zawsze nazywałem wszystko między rosoła a findera, i ciszewskiego i płaskowicką. nie przypominam sobie żeby kiedyś ktoś mówił mieszkam na skraju... ale przy dzisiejszych rozmiarach dzielnicy, pojawiło się sporo nowych określeń. typu: ursynów-centrum, lub stary imielin i stara wolica. Chyba po prostu tego się trzeba trzymać. zatem jest niestety takie miejsce jak "na skraju"... ale to brzmi jakoś kiepsko... jak dla mnie... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mili Re: IMIELIN-granice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:39 brzmi,dlatego tak nie mowie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: IMIELIN-granice 13.05.05, 16:40 Ja moze nie powinnam sie wypowiadać, bo jestem Ursynowianką dość świeżej daty, ale mój mąż i jego rodzina - zawsze używali okreslenia Imielin, nie na Skraju... Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: IMIELIN-granice 13.05.05, 17:35 Część formalno-nieformalnych podziałów obszaru dzielnicy Ursynow ma swoje źródła w przeszłości tych terenów - które miejscami uległy rozciągnięciu na tereny blokowisk (stąd Stary Imielin, na terenie wsi Imielin, wcześniej Jemielin, Jemielino - wzmankowanej już w XV w., i 'nowy' Imielin położony niejako po Sąsiedzku, Wolica [od Wola Służewska]- dla terenów połozonych na skarpie w pewnej odległości od pałacyku ursynowskiego, Natolin [daw. Bażantarnia, stąd ulica Przy Bażantarni], no i sam Ursynów, który na mapach południa warszawy w latach 60-tych stosowany był dla terenu wokół pałacyku Ursynowskiego i terenów dziś. kampusu SGGW, Kabaty - nazwa od wsi Kabaty [dziś częściowo Stare Kabaty - pierwsza wzmianka w XIV w.], Moczydło - od wsi/folwarku Moczydło wzmiankowanej w dok. z XVI w. - położone było na drodze prowadzącej do Piaseczna od Służewca przez Imielin), częsciowo podziały wzieły się od obaszarów administowanych przez spółdzielnie, które wydzieliły się ze molocha SMB Ursynów (m.in Jary, Stokłosy, Na Skraju ), a częściowo z nazw pętli autobusowych - np. Ursynów Północny, Południowy. www.trasbus.com/planywarszawy/1961/26-27.jpg www.trasbus.com/plan1982.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx222 Re: IMIELIN-granice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:49 Wiedza przeze mnie posiadana, jest oparta na oryginalnych mapach i planach Ursynowa-Natolina z przełomu lat 70 i 80 ;) Odpowiedz Link Zgłoś