kaaarolinkaa 14.10.05, 19:50 na ul. Wasilkowskiego 7, rewelacja. Maja same nowe ksiazki, mnostwo nowosci i wciaz kupuja nowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jurek Re: Polecam bibliotekę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 12:34 Oprócz tego wspaniały dział z ksiązką mówioną, na płytach i kasetach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: Polecam bibliotekę IP: *.chello.pl 17.10.05, 09:46 Czy możesz podać godziny otwarcia i warunki regulaminu:)? Jakieś wpisowe itp? Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 17.10.05, 11:23 pon-pt bez sród-14-19, sroda -11-15. Wpisowe tak, jesli nie jestes zameldowana na ursynowie, ale zauwazylam ze ostatnio jesli ktos stale mieszka na ursynowie, to nie biora kaucji, ktora wynosi 20 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baska Re: Polecam bibliotekę IP: *.dembego6.waw.pl 21.10.05, 22:13 Czy gdzies na Ursynowie jest biblioteka dostępna dla osób pracujących zgodnie z "polską normą" czyli po 12h dziennie????? Ja moge tylko w soboty!!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Polecam bibliotekę 23.10.05, 09:10 Wypozyczalni nie ma... W soboty 9-13 otwarta jest tylko czytelnia naukowa przy Lachmana 5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: Polecam bibliotekę IP: *.chello.pl 23.10.05, 19:31 Pewnie myślą,że takie osoby nie mają już ochoty czytać książek:(. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 23.10.05, 20:47 No wlasnie-kurcze jak sie pracuje do 17 i w miare blisko to ok, mozna do tej 19 zdazyc, ale jak sie wraca pozniej, to sie jest pozbawionym ksiazek:((( ja sobie tego nie wyobrazam:((( powinna byc jakas biblioteka czynna do 20 np od 15, w jakis 1 dzien tygodnia.Ja wiem, ze pewnie ososbom pracujacycm w bibliotece byloby to nie na reke, ale ile ososb by sie zapisalo! wiele ludzi mysli, ze skoro na 19 sie nie wyrobi, to szkoda zapisywania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Polecam bibliotekę 24.10.05, 13:30 > Czy gdzies na Ursynowie jest biblioteka dostępna dla osób pracujących zgodnie z > "polską normą" czyli po 12h dziennie????? to nie jest żadna polska norma. ostatnio musiałem wypłacić 2 dni nadgodzin pracownikowi, który w sumie nie wyrobił mieięcznej normy pracy. Dodatkowo nie przedłużając z nim po miesiącu tejże umowy musiałem zapłacić mu ekwiwalent 6 dni za róznego rodzaju przywileje pracownicze. to jest polska norma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaP Re: Polecam bibliotekę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 16:54 w soboty otwarta jest wypozyczalnia biblioteki ursynowskiej w budynku Wyzszej Szkoly Informatyczno-Ekonom na Stoklosach. Czlonkowie biblioteki moga korzystac z czytelni szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: Polecam bibliotekę 25.10.05, 18:26 to troche dziwne że od osób nie zameldowanych na ursynowie biorą kaucje,bo już nie ma czegoś takiego jak rejonizacja bibliotek.możesz się zapisać do każdej warszawskiej biblioteki jeśli masz zameldowanie w warszawie a nie wdanej dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-f Re: Polecam bibliotekę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 12:44 Bez przesady, jaka rewelacja? Bibliotekarki miłe, owszem, ale ksiązek bardzo malutko. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 19.12.05, 10:08 Tzn powiem Ci jakie sa moje wrazenia po kilku miesiacach: pracowlam kiedys w nienormowanym trybie-czasem mialam wolny caly dzien, czasem, szlam na popoludnie do pracy. Mialam wiec czas aby zajsc tam w roznych porach dnia i zawsze cos znajdowalam. Teraz zjawiam sie tam ok 18 i trudno mi cos nowego znalezc, co prawda nie wszystko czytam, interesuje mnie tylko czesc literatury. A ze czytam bardzo duzo to czesto wychodzialm stamtad ostatnio z niczym ciekawym. Zapisalam sie wiec do biblioteki w centrum i oczy mialalam jak 5 zlotych gdy tam weszlam! naleze wiec do 2 bibliotek i wreszcie mam wystarczajaco duzo ksiazek:) A ze maja malo ksiazek-to jest nowa biblioteka, nie dadza rady od razu wszystkiego zkompletowac. Maja przyzkaz zamawaic ksiazki tylko z 1 zrodla i tam tez nie wszytsko od razu jest. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Polecam bibliotekę 19.12.05, 18:24 Aby być precyzyjnym - muszą zamawiać książki w firmie, która wygrała przetarg na dostarczanie książek do Ursynowskiej Biblioteki Publicznej. A skoro należysz do biblioteki w centrum, to może zapiszesz się do którejś na mokotowie [po drodze wszak :-)] Poczytaj sobie o nich w tym wątku -> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=289&w=27403785&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=289&w=33348346&a=33348346 Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 20.12.05, 10:01 Dzieki-rzeczywiscie zachecajace :) ale tak: moj narzeczony zapisal sie do ursynowskiej na wasilkowskiego i ja tam naleze-mam wiec stamtad 6 ksiazek, z tej w srodmiesciu-5, razem wiec 11 i czuje ze mi na razie starcza:-). Nareszcie czuje ze mam ksiazek pod dostatkiem, bo jak sie tu sprowadzilam to nie wiedzialam gdzie sa biblioteki i targalalam ksiazki z mojej domowej:))) Pozdarwiam wszystkich czytajacych! Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Polecam bibliotekę 20.12.05, 18:47 Polecam twojej i twojego narzeczonego (mam nadzieję, że tównież czytającego :-))) ) uwadze bibliotekę przy Braci Wagów 1 [koło NOK-u]. Mają dużo różnych książek [i starszych i młodszych], a i nowości nie brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 21.12.05, 11:56 Narzeczony nie czyta :((((ale uzycza swej osoby (a raczej karty) :)).Na braci wagów nalezalam ale ksiazki ktore tam wypozyczalam byly tak brudne i rozwalone ze sie brzydzilam...nowosci trudno bylo mi zlapac, a na nich mi zalezy, bo musze przyznac ze klasyka juz za mna :) nie cala oczywiscie,ale ta jej czesc, ktora mnie zaciekawila. Jestem tak zadowolona z tej biblioteki w srodmiesciu, ze hej! Wypozyczam same nowosci i okazalo sie ze nie pilnuja tak rygorystycznie ilosci 5 ksiazek na osobe-wczoraj wzielam 6:) No, az cala sie w srodku usmiecham jak mysle ile cudownych ksiazek mnie czeka:) Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Polecam bibliotekę 21.12.05, 19:38 Oj tak... nowości trudno upolować... Za dużo chętnych :-) [No i nie specjalnie pilnowali terminów zwrotu ;-( ] Z podróżami do bibliotek mam podobne dośwadczenia jak ty : kiedyś specjalnie jeździłem z Kabat do biblioteki na Mokotowie [przy Bytnara - w pobliżu Wołoskiej], aby wypożyczyć coś 'świeżego' z fantastyki - bo niestety na Ursynowie zbytnio tego nie hołubią... Btw. Za szczęnięcych czasów [5-8 klasa podstawówki], razem z kumplem praktycznie co tydzień jeździliśmy do dwóch ursynowskich bibliotek publicznych i pożyczaliśmy po ok. 10 książek :-) ... To były czasy :-)))) Miło kogoś spotkać [choćby wirtualnie tylko], kto pożera duże ilości książek... Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 22.12.05, 11:05 Oj, tak, milo bardzo! A powiem Ci szczerze ze mezczyzne czytajacego jest poznac o wiele trudniej!przynjamniej ja mam tylko dwoch kolegow ktorzy czytaja.... za fantastyke sie dopiero zabieram, tzn za fantazy:). Klasyka za mna, ale na tapete biore Eddingsa i Dicksona,no i Le Guin- Ty pewnie masz to juz za soba...:) ale tak sobie mysle ze dzieki siegnieciu po fantastyke to otwiera sie przed mna morze ksiazek! Wczesniej mieszkalam pod warszawa to nalezalam do 2 biblioek miejskich, gdzie pracuje moja przyjaciolka wiec co tydzien mialam odlozona sterte nowosci:) , do uniwersyteckiej, ale BUW-u nie cierpie wiec stamtad bralam tylko podreczniki, i do cudownej biblioteki na starowce, gdzie bylo tyle ksiazek, ze zawsze cos fajnego znalazłam. Ale potem przeprowadzilam sie na Ursynow i najpierw na Braci Wagow sie zapisalam a potem podsluchalam ze na wasilkowskiego otwieraja, a tam to mam rzut beretem:) a potem wyczytalam ksiazki i z Wasilkowskiego i w Srodmiesciu wyczytuje!:)) -ja naprawde jestem maniaczka!:)) Fajnie, ze jest ktos, kto ma podobne podejscie do ksiazek:)) Miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: BUW i fantastyka :-) 22.12.05, 17:37 Za studenckich czasów BUW traktowałem jako kolejną wypożyczalnię z masą ciekawych książek do pochłaniania... Z pełną parą zacząłem korzystać z jej zasobów jak przeniosła się do nowego budynku. Namierzałem rejony z interesującymi mnie książkami i ruszałem między półki na łowy ... :-)))))) Podręczniki brałem albo z biblioteki instytutowej albo z wypożyczalni dydaktycznej [jak jeszcze istniała wyodrębniona ] Jeśli odkrywasz świat fantastyki szeroko rozumianej, chętnie w przyszłości posłużę za 'podręczną' biblioteczkę z fantastyką naukową. Mam ponad 200 książek polskiej i zagranicznej fantastyki wydanej przed '89 rokiem - istna mieszanina literautry wartościowej i takiej bardziej 'makulaturowej'. Parę ciekawych współczesnych tytułów [nie tylko z fantastyki] mogę polecić :-) Jakby co - pisz na rubeus@gazeta.pl :-)))) Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: BUW i fantastyka :-) 22.12.05, 18:37 A gdyby Rubeus czegoś nie miał, jestem jeszcze ja. Z fantastyki w zasadzie mam komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula21 Re: biblioteka w centrum IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.05, 13:12 Kaaarolinkaa a gdzie w centrum jest ta fajna biblioteka ja też bym się chętnie do niej zapisała. Mieszkam na Kabatach i korzystam z biblioteki na Al. KEN, ale tam jest bardzo niemiła obsługa i chętnie zapisałabym się do jakiejś konkretnej wypożyczalni. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: biblioteka w centrum 30.12.05, 18:36 Ulu - w sprawie niemiłej obsługi - napisz proszę pisemko do Dyrekcji Ursynowskiej Biblioteki. Nie jesteś odosobniona w poglądach w tej kwestii... [Ja pracowałem kiedyś - za studenckich lat - z kierowniczką tej placówki raptem przez tydzień i nabawiłem się do niej awersji, że po dziś dzień omijam wypożyczalnie szerokim łukiem... Jeśli Ci po drodze - polecam którąś z mokotowiskich bibliotek. Albo inną placówkę na Ursynowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula21 Re: pytanko do rebusa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.05, 13:17 mam pytanko odnośnie biblioteki przy NOK-u. Jakiś czas temu moja koleżanka chciała się tam zapisać i została odesłana z kwitkiem ponieważ bliżej jej miejsca zameldowania otwarto nowa bibliotekę publiczną. Zdziwiło mnie to bardzo ponieważ nie sądziłam że w bibliotekach jest rejonizacja ale sama nie chodziłam tego sprawdzić. Może się orientujesz czy do tej biblioteki może zapisać się osoba która niekoniecznie mieszka po sasiedzku. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: pytanko do rebusa 30.12.05, 13:35 NOK-u? czyli natolinskiego domu kultury? czyli na braci wagów pewnie sie zapisywala? jesli tak to dziwnie ja potraktowali bo ja tez tam nalezalam a meldunek mam poza Warszawa. A blizej mojego miejsca zamieszkania jest biblioteka na Nugat 4 ale nic takiego mi nie powiedziano-z tego co wiem nie ma rejonizacji; one maja tam b. duzo czytelnikow ale to nie znaczy ze nie moga zapisac-hmmm, przykra sytuacja. Biblioteka w srodmiesciu to nr 31 na marszałkowskiej,rog hozej. Idziesz od Rotundy, mijasz Hoza i dosłownie 2 m i masz napis Rekawiczki, szkola jezykowa-takie waziutkie wejscie-na scianie z boku jest tez szyld biblioteki.2 metry od Hozej, tak ze prawie na rogu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: pytanko do rebusa 30.12.05, 13:36 sorki-nie zauwazylam ze to do Rubeusa bylo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: pytanko do rebusa 30.12.05, 18:30 Może się zapisać każdy - nikt nie powinien robić żadnych problemów , oczywiście jeśli ma się zameldowanie w Warszawie. Ba... żadna biblioteka publiczna na terenie m.st W-wy nie może cię odesłać z kwitkiem, jeśli masz kaprys zapisać się do wypożyczalni na drugim końcu stolicy... Co do wypożyczalni na Braci Wagów - to poprostu 'troska' pań bibliotekarek - po co masz daleko jeździć tak daleko jak masz pod domem... ;-) A jakby co - wystarcz się uprzeć i powiedzieć, że tu jest większy wybór książek i tu chcesz... Nie ma absolutnie żadnej przymusowej rejonizacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula21 Re: pytanko do rebusa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.12.05, 22:41 dzięki za szybką odpowiedź wypróbuję obie biblioteki może wreszcie znajdę coś co mi sie spodoba. W bibiotece do której chodzę jest tak niesympateczna atmosfera, że aż strach tam wchodzić. Jednak jak człowiek dużo czyta to zaciska zęby i idzie nawet tam gdzie nie jest mile widziany. Odpowiedz Link Zgłoś