Dodaj do ulubionych

Polecam bibliotekę

14.10.05, 19:50
na ul. Wasilkowskiego 7, rewelacja. Maja same nowe ksiazki, mnostwo nowosci i
wciaz kupuja nowe.
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: Polecam bibliotekę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 12:34
      Oprócz tego wspaniały dział z ksiązką mówioną, na płytach i kasetach
    • Gość: gwiazdka Re: Polecam bibliotekę IP: *.chello.pl 17.10.05, 09:46
      Czy możesz podać godziny otwarcia i warunki regulaminu:)? Jakieś wpisowe itp?
      • kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 17.10.05, 11:23
        pon-pt bez sród-14-19, sroda -11-15. Wpisowe tak, jesli nie jestes zameldowana
        na ursynowie, ale zauwazylam ze ostatnio jesli ktos stale mieszka na ursynowie,
        to nie biora kaucji, ktora wynosi 20 zl.
        • Gość: baska Re: Polecam bibliotekę IP: *.dembego6.waw.pl 21.10.05, 22:13
          Czy gdzies na Ursynowie jest biblioteka dostępna dla osób pracujących zgodnie z
          "polską normą" czyli po 12h dziennie?????
          Ja moge tylko w soboty!!!!???
          • rubeus Re: Polecam bibliotekę 23.10.05, 09:10
            Wypozyczalni nie ma... W soboty 9-13 otwarta jest tylko czytelnia
            naukowa przy Lachmana 5
          • Gość: gwiazdka Re: Polecam bibliotekę IP: *.chello.pl 23.10.05, 19:31
            Pewnie myślą,że takie osoby nie mają już ochoty czytać książek:(.
            • kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 23.10.05, 20:47
              No wlasnie-kurcze jak sie pracuje do 17 i w miare blisko to ok, mozna do tej 19
              zdazyc, ale jak sie wraca pozniej, to sie jest pozbawionym ksiazek:((( ja sobie
              tego nie wyobrazam:((( powinna byc jakas biblioteka czynna do 20 np od 15, w
              jakis 1 dzien tygodnia.Ja wiem, ze pewnie ososbom pracujacycm w bibliotece
              byloby to nie na reke, ale ile ososb by sie zapisalo! wiele ludzi mysli, ze
              skoro na 19 sie nie wyrobi, to szkoda zapisywania sie.
          • silvio1970 Re: Polecam bibliotekę 24.10.05, 13:30
            > Czy gdzies na Ursynowie jest biblioteka dostępna dla osób pracujących zgodnie
            z
            > "polską normą" czyli po 12h dziennie?????

to nie jest żadna polska norma. ostatnio musiałem wypłacić 2 dni nadgodzin
            pracownikowi, który w sumie nie wyrobił mieięcznej normy pracy. Dodatkowo nie
            przedłużając z nim po miesiącu tejże umowy musiałem zapłacić mu ekwiwalent 6
            dni za róznego rodzaju przywileje pracownicze. to jest polska norma.
          • Gość: mamaP Re: Polecam bibliotekę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 16:54
            w soboty otwarta jest wypozyczalnia biblioteki ursynowskiej w budynku Wyzszej
            Szkoly Informatyczno-Ekonom na Stoklosach. Czlonkowie biblioteki moga
            korzystac z czytelni szkoly
        • magdaksp Re: Polecam bibliotekę 25.10.05, 18:26
          to troche dziwne że od osób nie zameldowanych na ursynowie biorą kaucje,bo już
          nie ma czegoś takiego jak rejonizacja bibliotek.możesz się zapisać do każdej
          warszawskiej biblioteki jeśli masz zameldowanie w warszawie a nie wdanej
          dzielnicy.
    • Gość: k-f Re: Polecam bibliotekę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 12:44
      Bez przesady, jaka rewelacja? Bibliotekarki miłe, owszem, ale ksiązek bardzo
      malutko.
      • kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 19.12.05, 10:08
        Tzn powiem Ci jakie sa moje wrazenia po kilku miesiacach: pracowlam kiedys w
        nienormowanym trybie-czasem mialam wolny caly dzien, czasem, szlam na
        popoludnie do pracy. Mialam wiec czas aby zajsc tam w roznych porach dnia i
        zawsze cos znajdowalam. Teraz zjawiam sie tam ok 18 i trudno mi cos nowego
        znalezc, co prawda nie wszystko czytam, interesuje mnie tylko czesc literatury.
        A ze czytam bardzo duzo to czesto wychodzialm stamtad ostatnio z niczym
        ciekawym. Zapisalam sie wiec do biblioteki w centrum i oczy mialalam jak 5
        zlotych gdy tam weszlam! naleze wiec do 2 bibliotek i wreszcie mam
        wystarczajaco duzo ksiazek:) A ze maja malo ksiazek-to jest nowa biblioteka,
        nie dadza rady od razu wszystkiego zkompletowac. Maja przyzkaz zamawaic ksiazki
        tylko z 1 zrodla i tam tez nie wszytsko od razu jest. Pozdrawiam.
        • rubeus Re: Polecam bibliotekę 19.12.05, 18:24
          Aby być precyzyjnym - muszą zamawiać książki w firmie, która wygrała
          przetarg na dostarczanie książek do Ursynowskiej Biblioteki Publicznej.

A skoro należysz do biblioteki w centrum, to może zapiszesz się
          do którejś na mokotowie [po drodze wszak :-)]

Poczytaj sobie o nich w tym wątku ->

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=289&w=27403785&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=289&w=33348346&a=33348346
          • kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 20.12.05, 10:01
            Dzieki-rzeczywiscie zachecajace :) ale tak: moj narzeczony zapisal sie do
            ursynowskiej na wasilkowskiego i ja tam naleze-mam wiec stamtad 6 ksiazek, z
            tej w srodmiesciu-5, razem wiec 11 i czuje ze mi na razie starcza:-). Nareszcie
            czuje ze mam ksiazek pod dostatkiem, bo jak sie tu sprowadzilam to nie
            wiedzialam gdzie sa biblioteki i targalalam ksiazki z mojej domowej:)))
            Pozdarwiam wszystkich czytajacych!
            • rubeus Re: Polecam bibliotekę 20.12.05, 18:47
              Polecam twojej i twojego narzeczonego (mam nadzieję, że tównież
              czytającego :-))) ) uwadze bibliotekę przy Braci Wagów 1 [koło NOK-u].
              Mają dużo różnych książek [i starszych i młodszych], a i nowości nie
              brakuje...
              • kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 21.12.05, 11:56
                Narzeczony nie czyta :((((ale uzycza swej osoby (a raczej karty) :)).Na braci
                wagów nalezalam ale ksiazki ktore tam wypozyczalam byly tak brudne i rozwalone
                ze sie brzydzilam...nowosci trudno bylo mi zlapac, a na nich mi zalezy, bo
                musze przyznac ze klasyka juz za mna :) nie cala oczywiscie,ale ta jej czesc,
                ktora mnie zaciekawila. Jestem tak zadowolona z tej biblioteki w srodmiesciu,
                ze hej! Wypozyczam same nowosci i okazalo sie ze nie pilnuja tak rygorystycznie
                ilosci 5 ksiazek na osobe-wczoraj wzielam 6:) No, az cala sie w srodku
                usmiecham jak mysle ile cudownych ksiazek mnie czeka:)
                • rubeus Re: Polecam bibliotekę 21.12.05, 19:38
                  Oj tak... nowości trudno upolować... Za dużo chętnych :-)
                  [No i nie specjalnie pilnowali terminów zwrotu ;-( ]
                  Z podróżami do bibliotek mam podobne dośwadczenia jak ty :
                  kiedyś specjalnie jeździłem z Kabat do biblioteki na Mokotowie
                  [przy Bytnara - w pobliżu Wołoskiej], aby wypożyczyć coś
                  'świeżego' z fantastyki - bo niestety na Ursynowie zbytnio tego
                  nie hołubią...

Btw.
                  Za szczęnięcych czasów [5-8 klasa podstawówki], razem z kumplem
                  praktycznie co tydzień jeździliśmy do dwóch ursynowskich
                  bibliotek publicznych i pożyczaliśmy po ok. 10 książek :-) ...
                  To były czasy :-))))

Miło kogoś spotkać [choćby wirtualnie tylko], kto pożera duże
                  ilości książek...
                  • kaaarolinkaa Re: Polecam bibliotekę 22.12.05, 11:05
                    Oj, tak, milo bardzo! A powiem Ci szczerze ze mezczyzne czytajacego jest poznac
                    o wiele trudniej!przynjamniej ja mam tylko dwoch kolegow ktorzy czytaja.... za
                    fantastyke sie dopiero zabieram, tzn za fantazy:). Klasyka za mna, ale na
                    tapete biore Eddingsa i Dicksona,no i Le Guin- Ty pewnie masz to juz za
                    soba...:) ale tak sobie mysle ze dzieki siegnieciu po fantastyke to otwiera sie
                    przed mna morze ksiazek! Wczesniej mieszkalam pod warszawa to nalezalam do 2
                    biblioek miejskich, gdzie pracuje moja przyjaciolka wiec co tydzien mialam
                    odlozona sterte nowosci:) , do uniwersyteckiej, ale BUW-u nie cierpie wiec
                    stamtad bralam tylko podreczniki, i do cudownej biblioteki na starowce, gdzie
                    bylo tyle ksiazek, ze zawsze cos fajnego znalazłam. Ale potem przeprowadzilam
                    sie na Ursynow i najpierw na Braci Wagow sie zapisalam a potem podsluchalam ze
                    na wasilkowskiego otwieraja, a tam to mam rzut beretem:) a potem wyczytalam
                    ksiazki i z Wasilkowskiego i w Srodmiesciu wyczytuje!:)) -ja naprawde jestem
                    maniaczka!:)) Fajnie, ze jest ktos, kto ma podobne podejscie do ksiazek:))
                    Miłego dnia!
                    • rubeus Re: BUW i fantastyka :-) 22.12.05, 17:37
                      Za studenckich czasów BUW traktowałem jako kolejną wypożyczalnię
                      z masą ciekawych książek do pochłaniania... Z pełną parą zacząłem
                      korzystać z jej zasobów jak przeniosła się do nowego budynku.
                      Namierzałem rejony z interesującymi mnie książkami
                      i ruszałem między półki na łowy ... :-))))))
                      Podręczniki brałem albo z biblioteki instytutowej albo
                      z wypożyczalni dydaktycznej [jak jeszcze istniała wyodrębniona ]

Jeśli odkrywasz świat fantastyki szeroko rozumianej, chętnie
                      w przyszłości posłużę za 'podręczną' biblioteczkę z
                      fantastyką naukową. Mam ponad 200 książek polskiej i zagranicznej
                      fantastyki wydanej przed '89 rokiem - istna mieszanina literautry wartościowej
                      i takiej bardziej 'makulaturowej'.
                      Parę ciekawych współczesnych tytułów [nie tylko z fantastyki]
                      mogę polecić :-)

Jakby co - pisz na rubeus@gazeta.pl :-))))

Pozdrawiam...
                      • jan-w Re: BUW i fantastyka :-) 22.12.05, 18:37
                        A gdyby Rubeus czegoś nie miał, jestem jeszcze ja. Z fantastyki w zasadzie mam
                        komplet.
                        • Gość: ula21 Re: biblioteka w centrum IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.05, 13:12
                          Kaaarolinkaa a gdzie w centrum jest ta fajna biblioteka ja też bym się chętnie
                          do niej zapisała. Mieszkam na Kabatach i korzystam z biblioteki na Al. KEN, ale
                          tam jest bardzo niemiła obsługa i chętnie zapisałabym się do jakiejś konkretnej
                          wypożyczalni.
                          • rubeus Re: biblioteka w centrum 30.12.05, 18:36
                            Ulu - w sprawie niemiłej obsługi - napisz proszę pisemko do
                            Dyrekcji Ursynowskiej Biblioteki. Nie jesteś odosobniona w poglądach
                            w tej kwestii...
                            [Ja pracowałem kiedyś - za studenckich lat - z kierowniczką tej placówki
                            raptem przez tydzień i nabawiłem się do niej awersji, że po dziś
                            dzień omijam wypożyczalnie szerokim łukiem...

Jeśli Ci po drodze - polecam którąś z mokotowiskich bibliotek.
                            Albo inną placówkę na Ursynowie...
              • Gość: ula21 Re: pytanko do rebusa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.05, 13:17
                mam pytanko odnośnie biblioteki przy NOK-u. Jakiś czas temu moja koleżanka
                chciała się tam zapisać i została odesłana z kwitkiem ponieważ bliżej jej
                miejsca zameldowania otwarto nowa bibliotekę publiczną. Zdziwiło mnie to bardzo
                ponieważ nie sądziłam że w bibliotekach jest rejonizacja ale sama nie chodziłam
                tego sprawdzić. Może się orientujesz czy do tej biblioteki może zapisać się
                osoba która niekoniecznie mieszka po sasiedzku.
                • kaaarolinkaa Re: pytanko do rebusa 30.12.05, 13:35
                  NOK-u? czyli natolinskiego domu kultury? czyli na braci wagów pewnie sie
                  zapisywala? jesli tak to dziwnie ja potraktowali bo ja tez tam nalezalam a
                  meldunek mam poza Warszawa. A blizej mojego miejsca zamieszkania jest
                  biblioteka na Nugat 4 ale nic takiego mi nie powiedziano-z tego co wiem nie ma
                  rejonizacji; one maja tam b. duzo czytelnikow ale to nie znaczy ze nie moga
                  zapisac-hmmm, przykra sytuacja. Biblioteka w srodmiesciu to nr 31 na
                  marszałkowskiej,rog hozej. Idziesz od Rotundy, mijasz Hoza i dosłownie 2 m i
                  masz napis Rekawiczki, szkola jezykowa-takie waziutkie wejscie-na scianie z
                  boku jest tez szyld biblioteki.2 metry od Hozej, tak ze prawie na rogu.
                  Pozdrawiam
                • kaaarolinkaa Re: pytanko do rebusa 30.12.05, 13:36
                  sorki-nie zauwazylam ze to do Rubeusa bylo :))
                • rubeus Re: pytanko do rebusa 30.12.05, 18:30
                  Może się zapisać każdy - nikt nie powinien robić żadnych problemów
                  , oczywiście jeśli ma się zameldowanie w Warszawie.
                  Ba... żadna biblioteka publiczna na terenie m.st W-wy nie może cię odesłać
                  z kwitkiem, jeśli masz kaprys zapisać się do wypożyczalni na drugim końcu
                  stolicy...

Co do wypożyczalni na Braci Wagów - to poprostu 'troska' pań bibliotekarek
                  - po co masz daleko jeździć tak daleko jak masz pod domem... ;-)
                  A jakby co - wystarcz się uprzeć i powiedzieć, że tu jest większy
                  wybór książek i tu chcesz...
                  Nie ma absolutnie żadnej przymusowej rejonizacji...
                  • Gość: ula21 Re: pytanko do rebusa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.12.05, 22:41
                    dzięki za szybką odpowiedź wypróbuję obie biblioteki może wreszcie znajdę coś
                    co mi sie spodoba. W bibiotece do której chodzę jest tak niesympateczna
                    atmosfera, że aż strach tam wchodzić. Jednak jak człowiek dużo czyta to zaciska
                    zęby i idzie nawet tam gdzie nie jest mile widziany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka