Dodaj do ulubionych

Kosmiczna cena za m3 cieplej wody!

28.12.06, 19:51
Poniewaz od niedawana mieszkam na Ursynowie, jestem przerażona ceną jaką
pobiera sobie społdzielnia za ciepłą wodę m3 to 15zł.Mam pytanie czy w innych
spóldzielniach,też są takie ceny????
Obserwuj wątek
    • jaromir_gazy Czy to kosmiczna cena za m3 ciepłej wody! 28.12.06, 20:08
      Iwona6621, jestem wdzięczny za poruszenie tego tematu. Bo moze Twój post
      przyczyni się do porównania cen w innych spółdzielniach i wyciagnięcia wniosków.
      Przy okazji pytanie - czy cena ta obeejmuje koszt m3 wody i jego podgrzanie -
      to jest ważne! czy jest to samo podgrzanie a za wode płacisz osobno.
      U mnie, w spółdzielni Jary cena podgrzania m3 wynosi 9,54 zł, koszt m3 zimnej
      wody, która będzie pdgrzewana, 5,24 zł czyli w sumie jest to 15,78 zł, czyli
      wedlug Twoich kryteriów u mnie cena ta jest bardziej kosmiczna! Prawde mówiąc,
      nie zwracalem na to uwagi, może to był mój błąd.
      Ale teraz mam nadzieję, że sąsiedzi z okolicznych spółdzielni podadzą swoje
      ceny i będziemy dochodzić, dlaczego ogrzewanie wody z tej samej ciepłowni
      kosztuje różnie w różnych spółdzielniach. A jeszcze ciekawsze będą argumenty
      zarządów w wyjaśnianiu tych różnic.
    • iwona6621 Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 28.12.06, 20:16
      Witam,dziękuje za odpowiedz.W aneksie ma tak:połata zmienn c.w 9,88zł
      • iwona6621 Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 28.12.06, 20:24
        Dalszy ciąg mojej wypowiedzi:c.w 9,88zł + zimna woda 5,24zł.To daje kwotę
        całkowitą za cw.Ale i tak uważam,ze to to jakaś głupawka.Przecież spóldzielnia
        tej wody nie podgrzewa.Chyba spec dostarcza ja podgrzaną.Więc jaka jest
        rzeczywista cena tej ciepłej wody??
        • mami7 Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 28.12.06, 21:48
          Tyle kosztuje i u mnie na Jeżewskiego, nie w spółdzielni.
          Woda tyle kosztuje i kropka. Nie znaczy to, że mi sie to podoba.

Nie jest tak, że spec dostarcza wodę podgrzaną, no chyba, ze do grzejników. w
          piwnicy któregos bloku jest pewnie jakaś kotłownia, czy wymiennikownia gdzie
          wodę się podgrzewa.
          • jaromir_gazy Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 29.12.06, 12:17
            mami7 ma rację - SPEC dostarcza gorącą wodę do węzła cieplnego, w którym słuzy
            ona do podgrzania wody do grzejników i zimnej wody, ktora pobieramy jako wode
            ciepłą. My placimy SPEC-owi wlaściwię za dosrarczane ciepło plus jakies inne
            oplaty. A to spoldzielnia dokonuje rozliczeń dla swoich zasobów.
            Ale oprócz ogólnych stwierdzeń nadal brak mi szczegółów aby dokonać rzetelnego
            porównania.
    • olecky Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 29.12.06, 13:01
      iwona6621 napisała:

> Poniewaz od niedawana mieszkam na Ursynowie, jestem przerażona ceną jaką
      > pobiera sobie społdzielnia za ciepłą wodę m3 to 15zł.

wychodzi 3-4 zl za goraca kapiel w wannie - to duzo?

> Mam pytanie czy w innych
      > spóldzielniach,też są takie ceny????

zalezy od sposobu rozliczenia. To, ile spoldzielnia placi dalej, silnie zalezy
      od temperatur zewnetrznych - przy mrozach -20 podgrzewanie jest znacznie drozsze
      niz podczas upalow. Niektore spoldzielnie zmieniaja ceny co kwartal, inne
      usredniaja cene za caly rok. Wiec to, ze ktos kiedys np. w lipcu placil np. 7
      zl/m3, jeszcze o niczym nie swiadczy.

pozdrawiam, olek
      • wobo1704 Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 29.12.06, 14:05
        SPEC dostarcza do węzła cieplnego bardzo gorącą wodę (nawet powyżej 100 stopni).
        Woda ta ogrzewa wodę w kaloryferach i podgrzewa zimną wodę. Oziębiona wraca z
        powrotem do kotłów w elektrociepłowni.
        W węźle cieplnym jest w sposób ciągły dokonywany pomiar ilości i temperatury
        wody przychodzącej i powracającej do SPECu. Dane te są zapisywane przez
        komputerek w węźle cieplnym.
        Różnica temperatur i ilość wody daje ilość ciepła dostarczonego do budynku.
        Raz na miesiąc SPEC odczytuje z komputerka ilość ciepła i wystawia spółdzielni
        rachunek ZA CIEPŁO (+ koszt utrzymania instalacji). Na tej podstawie
        spółdzielnia obciąża mieszkańców.

Sposób obciążania zależny jest od tego, czy w mieszkaniach są indywidualne
        wodomiary zimnej i ciepłej wody, czy jest tylko wspólny wodomiar dla całego
        budynku.
    • quazaar Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 30.12.06, 11:39
      SM Wyzyny: podgrzanie wody 12,15/m3 + woda i kanalizacja 5,24/m3 - ceny od
      stycznia
    • chram7 Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 01.01.07, 17:40
      my mamy własną kotłownię. i sami podgrzewamy wodę w co i cw.

w I półroczu 06 sumy na rachunkach były :
      zimna woda 4.81 zł/m3
      podgrzanie m3 - 6.50 zł/m3
      ogrzewanie (wg indywidualnych liczników) - 36.50 zł/GJ
    • mr_x3 Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 01.01.07, 21:27
      Woda z kranu niezależnie czy ciepła czy zimna dostarczana jest przez MPWiK.
      Część wody po wejściu do budynku idzie od razu ‘na mieszkania’ – to zimna woda.
      Cześć idzie na wymienniki ciepła. Do wymienników dochodzi woda dostarczona
      przez SPEC. Zimna woda nagrzewa się od tej ciepłej. Wody te się nie mieszają,
      ale np. do czajnika lepiej nalewać wody zimnej, bo zawsze w wymienniku ciepła
      może być jakieś nieszczelność. Woda dostarczana przez SPEC krąży w obiegu
      zamkniętym (elektrociepłownia-odbiorcy) i często jest np. barwiona stąd np. w
      przypadku awarii ulicę zalewa zielona ciecz :)
      Centralne ogrzewania w nowych instalacjach działa w obiegu zamkniętym
      (wymiennik ciepła-grzejnik). Obieg zamknięty + brak dostępu powietrza wydłuża
      działanie instalacji :P

Kosztu ogrzewania nie da się prosto porównać – np. w starych instalacjach są
      często duże straty ciepła. Jeśli chodzi o CO to jeszcze mamy np. niedocieplone
      budynki, nieszczelne okna itp.

W końcu dość wysoka cena ciepłej wody ma zachęcić odbiorców do oszczędności.
      • jaromir_gazy Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 02.01.07, 11:10
        Mr-x3 opisuje dość dokładnie proces podgrzewania wody, ale nam chodzi raczej o
        porównanie, ile za to podgrzanie płacimy. Zgadzam się, że nie da się tego
        prosto porównać dla różnych spółdzielni czy też budynków, ale jednak trzeba to
        robić. Właśnie dlatego, aby w wyniku porównania można było przekonać się, że w
        tej samej miejscowości w różnych spółdzielniach zasilanych ciepłem z tego
        samego żródła opłaty są różne, często nawet dość znacznie. Podobnie jest w
        odniesieniu do budynków w danej społdzielni. I mając takie porównania należy
        dochodzić, dlaczego tak się dzieje - skoro w jednym budynku podgrzanie kosztuje
        np. 12 złotych, to dlaczego w innym już 20 złotych? Przyczyn tego może być
        bardzo wiele - zły system rozliczeń, kradzież ciepłej wody, zły rozdział ciepła
        na co i cw itp.
        Tak więc zamiast wdawać się w teoretyczne rozważania, chętnie zapoznałbym się z
        proponowanymi zaliczkami na ogrzanie m.sześć. wody w sąsiednich spółdzielniach -
        Imielin, Stokłosy, Wyżyny, Przy Metrze, Na Skraju czy też we wspólnotach takich
        jak przy stacji metra Stokłosy( nie wiem, czy mają własne kotłownie czy ciepło
        ze stołecznego SPEC-u). Podobnie jest z centralnycm ogrzewaniem.
        • garden2005 Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 03.01.07, 17:52
          SMB Osiedle Kabaty - dane z faktury za grudzień 2006 Wąwozowa 8
          zimna woda 4,90zł/m3 netto + 7%VAT = 5,243zł/m3 brutto
          podgrzanie wody 7,66zł/m3 netto + 22%VAT= 9,34zł/m3 brutto
          ----------------------------------------------------------
          koszt za 1m3 ciepłej wody wynosi brutto 14,588zł

Wartości tych obu pozycji w przypadku patrzenie na koszt m3 ciepłej wody sumują
          się, gdyż czym innym jest dostarczenie wody do podgrzania(poz.1)a czym innym
          jej podgrzanie(poz.2)
          Za zimna wode placimy jedynie 5,243zł za m3.

Okazuje się że w ramach jednej spółdzielni koszt 1m3 dostarczenia zimnej wody
          jest różny!

Faktura druga za Bronikowskiego 1 - zimna woda netto 4,50zł/m3, podgrzanie
          netto 7,66 zł

Faktura trzecia za Wańkowicza 2 - zimna woda netto 4,90zł/m3, podgrzanie netto
          6,78 zł

Pozdrawiam wszystkich

Mała dygresja odnośnie wody. Radziłbym nie lekceważyć przecieków szczególnie w
          WC. Czasem się zdarzają nieszczelności(niedomknięcia zaworu) i woda leci sobie
          małym strumyczkiem, ledwo zauważalnym, leci niby mało, ale za to cały czas:-)
          W 2003r miałem właśnie taką przygodę ale zlekceważyłem ją.... do pierwszego
          rachunku za wodę :-))))))))
          Po dwóch miesiącach nieużywania wody, lokal stał zamknięty, zapłaciłem około
          2000zł za zużycie zimnej wody!
          Oczywiście, że wezwałem hydraulika i :-)))))), źle miałem zamontowany
          podtynkowy przycisk do spuszczania wody firmy valsir - odwrotnie coś tam, jakiś
          zaczep. Dwie minuty roboty hydraulika i woda przestała cieknąć.
          No i od tego zdarzenia rachunki przychodzą już wyobrażalne, rzeczywiste i
          normalne, czego wszystkim ursynowianom życzę.
          • m.malone Na Skraju 03.01.07, 18:10
            5,24 (zw) + 9,22 (grzanie) = 14,46
    • 0golone_jajka Nad DOlinką 03.01.07, 19:10
      podgrzanie m3 - 8,5, koszt m3 - 6,3 razem około 15 zł/m3 - to są ceny przybliżone
      Ciekawe swoją drogą ile wodu idzie na jedną kąpiel - dziś to sprawdzę.
    • p.o.box.77 Re: Kosmiczna cena za m3 cieplej wody! 05.01.07, 09:57
      u mnie jest chyba ciutke drożej bo 16,... za metr.

nie wszędzie tak jest. ale u mnie jest "wlasna kotlownia" i stawki są wyliczane
      z kosztów wytwozenia 1m3 cieplej wody. pokrętne to, a przede wszystkim drogie.
      podobnie jest ze stawkami za ogrzewanie. "wspólnota rządzi się własnymi
      prawami". pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka