Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY

IP: *.crowley.pl 21.11.03, 08:17
Spółdzielnia wezwała wczoraj w zmasowanej akcji ogłoszeniowej na klatkach
schodowych do protestu przeciwko Dom Development, właścicielowi działki
przy Kiepury. Obawiam się, że chodzi tu jedynie o prywatny interes
przyszłych właścicieli zadania IIb , które zostało rozsprzedane po cichu
pomiędzy znajomych zarządu. Teraz grozi im ,że Dom Development wybuduje
duże, gęste osiedle tuż pod ich oknami, a miało być tak pięknie: cisza,
widok na zieleń . Sama spółdzielnia też wybudowała przecież osiedle gęste
na maksa, ale innym chce tego zabronić.
Ja też wolałbym park, szkołę i przejście do Alei Kasztanowej. Ale w momencie
sprzedaży pierwszych gruntów DD wiadomo było,że koncepcja z rezerwą
oświatową upadła. Wiadomo było to już 3 lata temu.
Obserwuj wątek
    • rubeus Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY 21.11.03, 11:30
      > Obawiam się, że chodzi tu jedynie o prywatny interes
      > przyszłych właścicieli zadania IIb , które zostało rozsprzedane po cichu
      > pomiędzy znajomych zarządu. Teraz grozi im ,że Dom Development wybuduje
      > duże, gęste osiedle tuż pod ich oknami, a miało być tak pięknie: cisza,
      > widok na zieleń . Sama spółdzielnia też wybudowała przecież osiedle gęste
      > na maksa, ale innym chce tego zabronić.

ja nie wiem.. wszedzię wszsycy węszą spiski, widzą tylko
      interesy jakiejś wyimaigowanej grupki 'ziomalów'
      czy tez 'krewnych i znajomych królika'...
      Tu chodzi o interes nas wszsytkich - mieszkańców całego osiedla...
      Nie jest jeszcze za późno aby zgłosić swój sprzeciw.
      DD jeszcze nie ma pozowolenia na budowę...
      Protest wyłożony jest w biurach spółdzielni przy Bronikowksiego 9, Dembego 23,
      Wańkowicza 4 i u ochrony w budynkach na nowym osiedlu.
      Każdy może przyjść i podpisać.
      ja napewno to zrobię.
      • Gość: king Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.gazeta.pl 21.11.03, 14:16
        chodzi o protest, który ma zapewnić osobom powiązanym ze spółdzielnią piękne
        widoki z okien ( np. pan architekt jeleń ... itd. ) a które " zafundowały "
        min. pozostałym mieszkańcom śmietniki-molochy z " tarasami widokowymi"
        wewnątrz podwórek ,

a teraz ktoś inny chce im wybudować domy przed ich oknami .... w odległości
        dużo większej niż te stojące w spółdzielni kabaty

kto głupi - podpisuje protest ....
        • Gość: Podejrzliwy Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.crowley.pl 21.11.03, 15:05
          To chyba mieszkańcy Osiedla Kabaty powinni protestować przeciwko gęstej
          zabudowie i betonie na ich Osiedlu , bo gęściej i tak nie można.

DD też musi trzymać się przepsów, a szkoły charytatywnie na własnym terenie
          nie będzie budował. Ciekawa jestem, czy przeciwko inwestycjom Edbudu Zarząd też
          by protestował, albo przecieko stacji benzynowej przy KEN przed oknami
          Oseidla Kabaty
        • looos Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY 21.11.03, 15:23
          Czyli co ? Na zasadzie - skoro ja mam z okna widok na
          blok obok, to czemu oni mają nie mieć ??? Mieszkam z
          drugiej strony osiedla, choc mieszkałem też na zadaniu II
          z widokiem własnie na to "pole", bo inaczej tego nazwać
          nie można, i mimo tego ze tam już nie mieszkam nie podoba
          mi się za bardzo pomysł zabudowania tego placu. Co za
          dużo to nie zdrowo. I bynajmniej nie dlatego ze mam tam
          mieszkanie (bo z niego widok i tak bedzie zasłonięty
          przez IIb) ani dlatego ze lubie p. architekta Jelenia (co
          tam słychac z naszym smietnikiem ?:>.

Drugie miejsce gdzie zaraz będą wbijac bloki to między
          Wańkowicza w KEN, no cóż.. :(

--
          L.
          • Gość: Podejrzliwy Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.crowley.pl 21.11.03, 15:45
            A ja wolałbym zieleń i parki wszędzie i na każdym kroku. Obłudne jest tylko
            obwieszanie każdej klatki kilkudziesięcioma obwieszczeniami na koszt
            spółdzielców, kiedy w rzeczywistości chce się tylko upiec własny interesik
          • Gość: AGA Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.crowley.pl 21.11.03, 16:43
            looos napisał:

> (co
            > tam słychac z naszym smietnikiem ?:>.
            >
            > Wg p. Inspektora nadzoru beztroska cisza. Zarząd skoncetrował się na walce
            z konkurencją - DD, więc nie ma czasu myśleć o takich przyziemnych sprawach,
            jak śmietnik . Smietnika nie ma i nie będzie.Zarząd i tak nie musi z niego
            korzystać, a mieszkańcy slepo wierzą, że to tylko dla ich dobra.
            Mogliby np. zobaczyć coś brzydkiego albo nieprzyzwoitego w śmietniku. A tak co
            z oczu , to z serca , a jak coś nie istnieje, to znaczy ,że nie ma problemu.
            > L.
            • Gość: Kroll Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: 195.205.179.* 21.11.03, 17:44
              Podejrzliwy i King!!!
              Macie 100 % racji. Dygnitarze spółdzielni z prezesem i wice , architektem,
              szefem Rady na czele i innymi- mieszkający w pilnie strzeżonych segmentach -
              zwanym pieszczotliwie KREMLEM z racji obwarowania ( zamykane bramy, kamery itd)-
              oraz budujący dla siebie i znajomków zadanie II B- poczuli zagrożenie własnych
              interesów.
              To, że oni wybudowali spółdzielcom budynki w takiej odległosci, ze można
              zajrzeć sąsiadowi do talerza-to dobrze, że okna dachowe ciekną,- a w garażach
              smród, woda i brud, że śmietnik chcieli wybudować pod okanami mieszkań- na to
              wszystko mieli uzasadnienie.
              Ale teraz właściciel terenu chce dygnitarzom wybudować w znacznie większej
              odległości - ale nieopodal ich segmentów i apartamentów, swoje budynki- to oni
              organizują protest.

ONI- mieli mieć cicho, zielono, spokojnie- jak na wybrańców przystało.
              To, że EDBUD buduje z drugiej strony osiedla też bardzo blisko- to dobrze.
              EDBUD jest swój. A poza tym -z tamtej strony nie mieszka prezes ani żaden ze
              spółdzielczych dygnitarzy.
              Był sobie taki Kali: jak Kalemu cokolwiek robiono, to było źle, jak Kali robił
              co chciał- to było bardzo dobrze. Można to zadedykować Panom i z Zarządu i z
              Rady.I jeszcze jedno: teraz odwołujecie się do spółdzielców? Przypomnijcie więc
              sobie waszą arogancję i lekceważenie podstawowych norm i obowiązków( za które
              na dodatek pobieracie wynagrodzenie).
              Teraz nagle to Wy musicie organizować protest... A ile było tych protestów ,
              spraw sądowych w ostatnich latach ,a dotyczących Waszej działalności.. I gdzie
              trafiały...?
              Ironia losu... ale także czasem dygnitarze też się muszą zniżyć do prostego
              spółdzielcy...Uwiera to- nieprawdaż ?
              Panowie-manipulować ludźmi można długo- ale nie bezterminowo.Protest w
              obronie Waszych żywotnych interesów-jaki jest, każdy widzi.

• rubeus Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY 21.11.03, 18:34
                Ludzie... czemu wy się uparliscie węszyc wszędzie i we wszystkim jakieś
                spisk, przekrety, sobiepaństwo...
                Co wam sie na mózgi rzuciło...
    • Gość: gosia Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.idea.pl 21.11.03, 17:36
      Przejście do Alei Kasztanowej będzie ulicą Bronikowskiego, która połaczy
      Jeżewskiego z Kiepury. Jestem mieszkanką osiedla DD, też chyba musimy
      oprotestować spółdzielnię, która z zbiegu Dembego i Jeżewskeigo buduje szlaban,
      który ma odciąć ruch kołowy, motywując, to tym, że im parkujemy na parkingu
      wzdłuż naszego osiedla. Na razie to oni parkują przy jeżewskeigo przed wzjadem
      na nasze osiedle, bo tak się składa, że u nas był obowiązkowy zakup miejsca
      parkingowego i wszyscy parkują w garażu, który na razie nie wygląda na
      przepełniony, a tylko niektórzy właściele 2 samochodów parkują na zewnątrz, ale
      im spokojnie wystarczają miejsca przed naszym osiedlem. CO prawda jest tam
      napisane droga wewnętrzna, ale moim zdaniem jeżeli ulica jest na planie miasta,
      to nie można jej tak po prostu zamknąć.
      • rubeus Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY 21.11.03, 18:22
        można zamknac...
        • Gość: Jogi Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.chello.pl 21.11.03, 19:52
          No i widzisz Gosiu-niejaki Rubeus-jak bezkompromisowy działacz spółdzielczy
          rozwiał -bez nadmiernych - dywagacji- Twoje wątpliwości.
          Poprostu-musisz tego się nauczyć- niektórzy mogą zamknąć nie tylko uliczkę. W
          zamykaniu mają wieloletnią wprawę
          Ty bowiem nie wiesz-do jakich to poważnych domów prowadzi ta uliczka. Aj,aj-
          aż się boję pisać -do jakich PANÓW,aj,aj-jeden Pan to jest jak DWÓCH PANÓW-co
          ja mówię dwóch- jak Trzech,aj,aj moja wyobraźnia nawet tego nie obejmuje-takie
          to poważne PAŃSTWO.
          I ty Gosiu-nie będziesz swoim widokiem (szwendając się wokół ich
          posiadłości)-zasłaniała horyzontów- które ONI zakreślili.
          • rubeus Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY 21.11.03, 20:17
            hehe... ja działacz spółdzielczy... a to dobre... naprawde dobre...
            przedni dowcip... Ja tylko (aż?) mieszkam w zasobach SMB "Osiedle Kabaty"...
            heh...
            człowiek popisze troche na forum, wyrazi swoje poglądy, poirytuje się na
            innych współ forumowiczów, i odrazu takie komplimenta...
            Zdaje mi się, że to określenie stosuje się w powszechnej opinni tylko do osób ongiś pracujących w strukturach organów ścigania i bezpieczeństwa...
            • Gość: Jogi Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.chello.pl 21.11.03, 20:38
              Jak nie jesteś-to będziesz-wyraźnie masz zadatki na takiego-Wicie,rozumicie-
              przełamujemy w waszym interesie trudności.Obiektywne rzecz jasna.
              A co to są te organy ? -coś ty za dobrze wyeudukowany jesteś w
              temacie.Szczególnie w tych Organach Bezpieczeństwa....
              Ciekawe.Tak wszystko wiesz i wszędzie zajrzysz. Czyżbyś był-nie daj Boże -
              jakimś dzielnicowym ?????Kompliment to nie jest-niestety......heeeeeeeeeee
              • Gość: SAS Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.chello.pl 21.11.03, 21:16
                King -trafiłeś w nich !!!!!!!
                Cytuję Twoje słowa- Kto Głupi-podpisuje protest. Nic dodać...
                A swoją drogą- to dlaczego dla ochrony interesu grupki osób uruchamia się
                całą machinę (nieudolną co prawda) spółdzielczą, zaczepiają ludzi
                ochroniarze ,trwa nagabywanie ludzi o podpisy. Chodźcie sami Panowie
                zainteresowani z listą- może się dowiecie trochę o sobie i usłyszycie ocenę
                swojej pracy.
                Kontakt z członkiem spółdzielcą naprawdę nie plami...
              • rubeus Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY 21.11.03, 21:32
                skądże znowu... Latek licze sobie zaledwie 24... Do żadnej polityki nie zamierzam się mieszać...
                A co do 'zajrzy i wszystko wie' - wystarczy się przespacerować po terenie moczydła i kabat i popatrzeć na boki... czasem przeczytac lokalną gazetkę...
                wszystko o czym piszę widać jak na dłoni...
                A co do organów bezpieczeństwa i tego typu tekstów - toć wystarczy zajrzeć do dowolnego wątku o spółdzielni mieszkaniowej - zwłaszcza w okresie przedywborczym do wszelakcih grup członkowskich czy ZP ), czy gazetek/ulotek kolportowanych... w owym czasie tam co i rusz takie zarzuty padają...
                • amelka33 Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY 06.01.04, 18:45
                  24 lata - piękny wiek
      • Gość: AGA Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.crowley.pl 24.11.03, 09:24
        Bardzo się cieszę ,że teren ten zostanie w końcu uporządkowany i będzie
        przejście do Alei Kasztanowej . Na moje protesty 3 lata temu ,że robi się tu
        śmierdzące śmietnisko i można byłoby chociaż zrobić tymczasowe boisko, które
        tu było kiedyś, spółdzielnia (pan prezes)odpisała mi,że to nie jej teren i
        nie obchodzi jej, gdzie psy załatwiają swoje potrzeby ( cytat) . Nic wtedy nie
        obchodziła jej żadna rezerwa oświatowa, ani chociaż uporzadkowanie terenu
        najmniejszym kosztem, aby mógł przynajmniej ostatnie 3 lata służyć dzieciom.
        Najlepiej wybetonowac cały teren spółdzielni , ogrodzic trawniki i broń Boże
        nie zatrudniać dozorców ani sprzątaczy , to problem zniknie sam, a beton zmyje
        deszcz. Nawet chodnik przy Kiepury, który jest przecież własnością Spółdzielni
        zarasta chwastami od lat i niszczeje. Edbud zrobił sobie z tego kawałka
        terenu prywatny folwark i rozjeżdził go totalnie ciężarówkami. Jak mieszkańcy
        osiedla wyobrażają sobie teraz budowę szkoły na prywatnym terenie
        dewelopera? Kto ma pieniądze, żeby teren ten odkupić ???? Jeśli ma, to niech
        kupuje, będzie musiał zapłacić wartość drogiego gruntu i utracony zysk DD. Bo
        ja na przykład tych pieniędzy nie mam.
    • Gość: też bym się napił Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.chello.pl 21.11.03, 21:16
      w sytuacji gdy spółdzielcy wydali kasę na przestrzenie publiczne - plac, skwer,
      ciągi spacerowe, a deweloper się grodzi budując o wiele mniej parkingów, nie
      respektując równoważnie interesy międzysąsiedzkie - to taki Podejrzliwy jest
      raczej agentem DD,
      szansa na szkołę była, kasa prawie jest, a potrzeby są oczywiste - osiedle dla
      teraz już 20.ooo docelowo obywateli bez szkoły - to konstytucyjny, przestrzenny
      i logiczny błąd decydentów, niestety mniej ważny od interesów dewelopera,
      a poza tym nadmierne cfaniactwo i niespełnianie wymogów Prawa Budowlanego jest
      kolego Podejrzliwy dostateczną podstawą do obrony własnych praw

ps. nie mieszkam przy terenie szkoły
      • Gość: Jogi Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.chello.pl 21.11.03, 21:26
        Prawa Budowlanego? Strasznie praworządny się zrobiłeś. To jak jesteś takim
        specjalistą -to może zajmiesz się przestrzeganiem Prawa Budowlanego właśnie w
        SMB Osiedle Kabaty. Zanim zaczniesz pisać o rozsądnych ludziach per: Agent.
        Mam ci przytoczyć listę fatalnych w skutkach zaniedbań na tym osiedlu?
        Niedoróbek,fuszerek wykonawcy , wręcz głupoty w projektowaniu..
        Nawet to, że byś się napił(tyle tylko pewnie potrafisz) nie upoważnia cię
        do bezczelności i hucpiarstwa.
        • Gość: king Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.gazeta.pl 22.11.03, 00:50
          mam mieszkanie w spoldzielni kabaty od 1998 roku - obiecywali nam gdy budowali
          budynek przy Bronikowskiego 55 ( pierwszy z nowego osiedla ) zieleń, ciszę i
          spokój; później jeleń ( nadworny architekt kabat i edbudu) na zebraniach ,
          wprost na nasze pytania o śmietniki - molochy , odpowiadał nam , że są tak duże
          i w środku podwórka bo wymagają tarasów widokowych ( tak ... nie śmiejcie się
          ... ) a zabudowa jest tak gęsta - gdyż on wymyślił sobie takie właśnie osiedle
          wielkomiejskie ( stąd też tyle wszędzie betonu i koski bitumicznej )
          a na nasze pytania o balkony ( spójrzcie na pierwsze budynki - na jednym piętrze
          są balkony, na innym nie ) odpowiadał, że nie zgadza się na balkony ( a więc
          ludzie muszą kupić mieszkania bez nich ) gdyż brak balkonów wyszczupla mu
          koncepcyjnie wizję budynków....
          a teraz płacz i zgrzytanie zębów bo DD buduje na działce-na którą liczyły kabaty
          , że dostaną za friko;
          " dygnitarze" spółdzielni myśleli , że zrobią sobie na niej park - miło
          widoczny z ich okien ....
          • Gość: SAS Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.chello.pl 22.11.03, 21:40
            Gość portalu: king napisał(a):

>
            > a teraz płacz i zgrzytanie zębów bo DD buduje na działce-na którą liczyły
            kabaty
            >
            > , że dostaną za friko;
            > " dygnitarze" spółdzielni myśleli , że zrobią sobie na niej park - miło
            > widoczny z ich okien ....
            >
            Gratulacje-king!!!!!!
            W końcu dobrze-że wprawdzie w kilku odsłonach-ale prawda o cwaniactwie i
            traktowaniu członków w tej spółdzielni wychodzi na światło dzienne. Panowie
            Dygnitarze wykombinowali sobie- że przejmą - tak jak dotąd - kolejny kawał
            państwowej ziemi za darmo- i zrobią sobie prywatny park- otaczający ich
            segmenty oraz zaplanowane do realizacji tzw. zadanie II B czyli luksusowy
            apartamentowiec- w którym usadzili się sami ze swoimi kolesiami.
            A tu przyszedł deweloper , poprostu kupił ziemię -i jak gajowy przegonił
            spryciarzy z lasu.
            Darmocha się nie powiodła...a więc dygnitarstwo w krzyk. Jak przeczytałem -
            że ONI chcieli budować szkołę -to myślałem- że kabaret Laskowika (reaktywowany)
            występuje na osiedlu...
            Zauważcie- ci panowie-zawsze mają na uwadze albo dzieci, albo matki, albo ludzi
            starszych ... Oni służyli potrzebujacym całe życie- jak w wierszyku: nie
            spali ,aby spać mógł ktoś... Dobrze nauczyli się manipulacji, nawet
            wiadomo ,gdzie...
            A może Panowie odpowiedzieli by na proste pytanie- jak to się dzieje-że
            dostaliście ziemię za darmo, a mieszkania sprzedajecie spółdzielcom w podobnych
            cenach co deweloperzy ???
            A gdyby dysponowali tą ziemią- to napewno żadna szkoła tam by nie powstała.
            A co ?- może gustowne-otoczone wysokim murem- wille dla wybrańców ... A
            może......Oni naprawdę mają wspaniałe pomysły... Tylko nikt ich
            -oprócz ich samych - nie docenia... Tym bardziej,że te pomysły służą wyłącznie
            im.
            ps. A co tam ze śmietnikiem?? Myślicie , że przyschło.. To Wam się tylko
            wydaje.
            • wozimek Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY 22.11.03, 22:33
              Myślę, że wojna powinna pozostać tam skąd wyszła tzn. pomiędzy zarządami
              Spółdzielni, Developera i gminy (aczkolwiek ta już forsę zainkasowała nie
              sądzę, aby była zainteresowana powstrzymywaniem budowy). My mieszkańcy i bądź
              co niebądź sąsiedzi powinniśmy skoncetrować się na próbie dogadania się tak,
              aby nasze współistnienie było na stopie przyjaznej. Jeżeli nie to obok siebie
              powstaną dwa getta odgrodzone od siebie murem (tym budowanym dookoła
              spółdzielni i wzajemną niechęcią). Nie o to chyba tutaj chodzi. Według mnie na
              rzeczywistość, która wokół nas się buduje wpływ mamy znikomy. Nie podoba się,
              że rośnie nam pod oknami to co rośnie, ale jakie by to "miasteczko" nie było,
              unikajmy awantur tylko dlatego, że ktoś jest mieszkańcem Spółdzielni lub
              mieszka w domu zbudowanym przez developera.

PS. Niestety właśnie 10 minut temu pod moimi oknami przejechał właśnie
              pierwszy budożer i chyba będzie hałasował w imieniu DD.
          • Gość: cfaniaczek Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.chello.pl 23.11.03, 12:38
            Panowie SAS i King, to ta sama osoba - zwróćcie szanowni
            forumowicze uwagę na styl pisania wypowiedzi,
            a zwłaszcza na charakterystyczne '-' w poszczególnych
            zdaniach.

A co do meritum sprawy - przychylam się do
            opinni osoby o nicku 'też bym się napił'.
            Interesuje mnie też opinnia mieszkańców
            pierwszego etapu osiedla przy Jeżewskiego.
            W końcu im też chyab składano jakieś zapewnienia
            co do przyszłości terenu 'rezerwy oświatowej'.
            • Gość: SAS Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.chello.pl 23.11.03, 22:16
              Niestety- ale utraciłeś węch-panie śledczy o nicku cfaniaczek.
              Nie podpisuję się nickiem King- bo mogę podpisać się swoim- jak powyżej.
              A Forumowiczowi King -biję brawo, bo otwarcie pisze o tym, o czym członkowie
              tej spółdzielni mówią -na spotkaniach, w garażach, na spacerach....
              A ty dalej pisuj Bzdety w stylu "zapewniano ich o rezerwie oświatowej",bo
              słownictwo to w sposób oczywisty plasuje cię w gronie dygnitarstwa... Napijcie
              się razem- z kolesiem powyżej.... Pasujecie do siebie-zresztą ja ci to będę
              mówił, przecież znasz swoich kumpli ...
            • Gość: gosia Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.idea.pl 24.11.03, 10:59
              Ja jestem mieszkanką pierwszego etapu osiedla DD i mam okna na właśnie
              rozpoczynającą się budowę. Oczywiście jak kupowalismy mieszkanie była tam
              wpisana "rezerwa oświatowa", ale my i tak zdawaliśmy sobie sprawę, że szanse na
              szkołe są raczej mizerne. Co do parku to powstał już lub jeszcze powstaje
              projekt zagospodarowania terenu między jeżewskiego i Przy Bażantarni. Byleby
              tylko na to gminie wystarczyło pieniędzy, to już będzie super.
              • Gość: AGA Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.crowley.pl 24.11.03, 11:38
                Zgadzam się z przedmówczynią. Dogadajmy się ponad podziałami. Gdyby DD zrobiło
                przedłużenie Bronikowskiego i ładne zielone dojście do alei Kasztanowej, to
                mieszkańcy DD mogliby też korzystać ze sklepów i placów Osiedla Kabaty. Wiele
                osób będzie przechodziło tędy do metra. Nie wyobrażam sobie dwóch szczelnie
                zagrodzonych wrogich osiedli.W tej chwili coraz trudniej poruszać się dookoła
                ogrodzeń.. SMB Osiedle Kabaty ma mnóstwo niesprzedanych miejsc postojowych w
                garazach podziemnych, takze wynajmuje je niedrogo. Wszystkim powinno
                zależeć,żeby samochody nie zastawiały chodników. Mieszkańcy DD,którym nie
                ołaca się kupowac garażu, mogliby tanio wynając takie miejsce na Wańkowicza
                albo Bronikowskiego, pod warunkiem, że będą mieli dobre dojście, a nie musieli
                latac dookoła.
                • Gość: king Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.gazeta.pl 24.11.03, 12:26
                  cos cfaniaczek to jakis " mały " cwaniaczek - spójrz skąd są moje i SAS-a IP a
                  będzisz wiedział czy jesteśmy tą samą osobą ...
                  i myślisz może, że w spółdzielni kabaty nie ma więcej niż jednej osoby , której
                  się nie podoba zarząd i kumoterstwo wszędzie panujące ....
                  a teraz nie wyszło - działeczka "uciekła" sprzed nosa ( czytaj: została w
                  sposób rynkowy kupiona )....
                  • Gość: SAS Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: 5.2.* / *.chello.pl 24.11.03, 19:27
                    Utarłeś nosa -King- "cfaniaczkowi". On myśli, że forumowicze są na tyle
                    naiwni- że nie są w stanie rozróżnić IP. Jeśli wogóle myśli o czymkolwiek
                    innym oprócz swoich interesików.
                    A jaki pokaz sił zbrojnych dają dygnitarze. Dwa wozy- jeden nawet z
                    napisem "operacyjny". Ciekawe-kto zapłaci fakturki za to całodobowe stanie- jak
                    trzeba pogonić chuliganerię z osiedlowych ławek- to ochrony nie ma: jak
                    pilnować ineresów dygnitarstwa - to ruszyli jakby się bin Laden pojawił.
                    Stratedzy od siedmiu boleści....
                    • Gość: wytrych1 Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.crowley.pl 25.11.03, 15:11
                      Czy ktoś wie, jak rozwija się akcja? Czy wiele protestów zebrano i gdzie je
                      złożono i jakie są dalsze plany ? Manifestacja, leżenie Rejtanem w błocie,
                      przykuwanie łańcuchem do płota ? Znam przypadek pewnej niemieckiej ekolożki,
                      którą pzrejechał buldożer, bo jej nie zauważył.
                      • Gość: Kabat Ludkowie - litości ... IP: *.starnettelecom.pl 25.11.03, 15:41
                        Temat jest z typu tych żywotnie interesujących a co poniektórzy nie sa w stanie
                        kilku zdań sklecić bez osobistych wycieczek i/lub przycinków. Ja osobiście
                        nerwowo reaguję na ludków dzielących zdanie na własne i błędne. Co do meritum:
                        o aktualnych zarzadcach s-pni Osiedle Kabaty mam zdanie od dawna wyrobione i
                        bardzo niecenzuralne co nie znaczy, że z założenia pluje na wszystko co robią -
                        nawet im zdarza się cos dobrego. W tej sprawie warto pamiętać o "prehistorii"
                        czyli "radosnych latach" 80ych i 90ych późnego PRLu. Nikt sobie wtedy nie
                        zawracał dupy jakimiś prawami własności do ziemi czy innymi bzdetami (wszystko
                        wszak było "nasze"). Świetnie obecnie prosperujacy ogrodnik (ten między
                        Kasztanową a Bażantarnią) już nie miał nadzieji przed przymusowym wysiedleniem
                        i opuszczeniem terenu pod planowane tereny oswiatowo - rekreacyjne. Wtedy też,
                        na fali przełomu 89/90 z ogromnej s-pni Natolin postanowiła się wydzielić
                        obecna s-pnia Wyżyny. Na takie dictum "działacze" mieszkajacy po prawej stronie
                        obecnego metra też postanowili pójść "na własne". W trakcie ponadrocznych walk
                        i potyczek ludzie mieszkajacy na Kabatach i mający tam dostac mieszkania
                        stwierdzili, że i tak są de facto odzieleni i od Moczydła i od Wyżyn w związku
                        z czym także się oddzielą. Na koniec zostały więc 4 spółdzielnie: Wyżyny,
                        Wolica, Osiedle Kabaty i Natolin. I właśnie O-K, jako jedyna, była głównie
                        inwestująca ale co do ziemi funkcjonowała na podstawie tzw. przyrzeczenia
                        ziemi, które jako forma prawna nie istniało. To jest własnie przyczyna tego, iż
                        spółdzielni wydawało się, że będzie władać terenem między Rosoła, Wąwozową,
                        KENem i Kasztanową a kolejni władcy Ursynowa sukcesywnie rózne tereny z tego
                        kwadratu opylali innym spółdzielniom, spółkom i developerom. A to, że w tej
                        sytuacji s-pnia O-K broni własnej dupy może tylko cieszyć ...
                        • Gość: king Re: Ludkowie - litości ... IP: *.gazeta.pl 25.11.03, 23:39
                          jak to ładnie ująłeś Kabat - spółdzielnia broni własnej dupy - czyli swoich
                          prominentów ....
                          tak pokrętnego wyjaśnienia jeszce nie czytałem !!!
                          • Gość: AGA Re: Ludkowie - litości ... IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 26.11.03, 08:06
                            Jedno jest pewne,że zniszczyli kolejny trawnik przy Jeżewskiego i postawili
                            jakąs budę i szalunki do betonu. A potem piszą w biuletynie ,ze to psy im
                            wszystko niszczą!!!!!!!!!
                        • amelka33 Re: Ludkowie - litości ... 08.01.04, 14:51
                          !
                    • rubeus Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY 26.11.03, 09:21
                      SAS - ochrona jest związana z DD, i ma za zadanie pilnowanie płotu, aby go nie zniszczono i nie ukradziono...
                      Czasami naprawdę warto ruszyć się z domu i przejść pare kroków i zapytać się co i jak, zamiast wypisywać jakieś niestworzone rzeczy...
                      • Gość: mieszkańcy DD Re: Co sądzicie o proteście SMB OSIEDLE KABATY IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 28.11.03, 09:48

Bożenna |
                        2003-11-24 08:56:41 | 62.179.46.226 I jeszcze zapomniałam dodać na temat
                        wypowiedzi mieszkańca Osiedla Kabaty. Też jestem mieszkańcem i wiem, że w
                        planach spółdzielni jest zabudowanie boiska na rogu Rosoła i Wąwozowej oraz
                        boiska do koszykówki między garażami,a szkołą amerykańską.
                        Wczoraj wieczorem (niedziela) dozorcy chodzili od mieszkania do mieszkania z
                        protestem do podpisu.
                        A może SBM Kabaty chodzi o szereg domków,które mają być budowane wzdłuż nowej
                        inwestycji DD -lokalizacja jakby pogorszyła się nieco (domki są już dawno
                        sprzedane ważnym osobom) stąd ta energiczna akcja godna lepszej sprawy.

Bożenna |
                        2003-11-24 08:46:46 | 62.179.46.226 Sklep ARTUS, o dostęp do którego wszyscy
                        się martwią nie jest wynajmowany od SBM Osiedle Kabaty-jest dawno sprzedany i
                        jest własnością prywatną.
                        Zauważyłam, że od kilku dni (całą dobę) stoi pod gruszą (na przeciw Artusa)
                        patrol operacyjny ochrony KOnstalnet (czy cos takiego), drugi pojazd stoi na
                        końcu nowopostawionego płotu nowej inwestycji. Ciekawe czego pilnują?

Agnieszka |
                        2003-11-22 16:20:09 | 80.54.11.212 Czy ktoś kto wziął plany skserowane przez
                        Jacka mogłby je zeskanować i umieścić na stronie?
                        Jacku! Wielkie gratulacje z okazji powiększenia rodzinki!!!

Rubeus | rubeus@gazeta.pl
                        2003-11-22 12:22:02 | 62.179.38.35 Drodzy sąsiedzi z Jeżewskiego...
                        Pozwole sobie zamieścić słów parę na temat Osiedla Kabaty, którego to
                        mieszkańcem jestem...
                        1. Protest

Niektóre argumenty przytaczane przez władze spółdzielni rzeczywiście trącą
                        nieco hipokryzją, ale wedle mnie sedno sprawy tkwi w czym innym. Na tych
                        tereneach miała powstać infrastruktura oświatowa - czyli nie tylko szkoła, ale
                        też boiska, sala gimanstyczna itp. służące również okolicznym mieszkańcom.
                        Mówiło się o tym odkąd zaczeło rozwijać się moje osiedle
                        (sprowadziłem się tutaj w 1989 r. ).
                        Przez całe lata gmina nic nie robiła w tym kierunku, ale jakaś nadzieja
                        pozostawała...
                        W związku z tym z niejakim zaskoczeniem odebrałem budowę waszego osiedla.
                        A teraz nagle dowiaduje się, że cały ten teren ma być zabudowany...
                        DD dostał podobno pozwolenie na budowę, tylko spółdzielnia nie została
                        poinformowana o tym fakcie.

2.Wygląd

Padło w którymś z komentarzy stwierdzenie, że naszae bloki jako jedyne z
                        nieliczncych na ursynowie nadal 'starszą' wyglądem, że spółdzielnia powinna coś
                        z tym zrobić (czy coś w tym stylu.)
                        Otóż kwestia wygląda tak:
                        Budynki nie bendą raczej ocieplane styropianem, choć nie wykluczone jest, że za
                        jakiś czas zostaną otynkowane.
                        (O ile członkowie wyrażą na to zgodę... Trochę żal mi pięknych bluszczy, ale
                        jeśli zostaną odpowiednio i fachowo podcięte, to po jakimś czasie odrosną)

Pozdrawiam i życze owocnych bojów z DD

Acha.. zparaszam do odwiedzania mojego forum... link jak widzę
                        jest na stronie głównej :)

eko |
                        2003-11-21 18:00:16 | 148.81.190.252 Witam.
                        Kiedyś będziemy wspólnotą mieszkaniową i będziemy musieli się zorganizować.
                        Może spróbujemy to przyspieszyć i stworzyć nieformalny zespół osób który będzie
                        nas reprezentował oczywiście DD nadal administrowałoby osiedlem.DD nie ma
                        interesu by nas reprezentować.Poza tym dużo siędzieje wokół nas . Wydaje mi
                        się ,że mielibyśmy jako taką kontrolę nad tym co dzieje się wokół nas, w myśl
                        zasady "nic o nas bez nas "Bo czy to nowa budowa czy parking w jakiś sposób
                        oddziaływuje na naszą wspólnotę. Nie wiem czy istnieją prawne możliwości w
                        stworzeniu takiej grupy. Może warto poddać to pod głosowanie?

Konrad |
                        2003-11-21 17:07:56 | 217.96.25.227 cześć

wozimek |
                        2003-11-21 17:04:19 | 217.153.88.118 Wysłałem zapytanie do SMB "Osiedle
                        Kabaty". Jeśli zechcą mi odpowiedzieć to napiszę.
                        To, że są na łasce lub niełasce, nie oznacza, że nie mogą zabrać głosu w
                        kwestii potencjalnego odebrania im znacznej liczby klientów.
                        Myślę, że jeżeli będzie trzeba, to uda nam się dostęp do sklepu wywalczyć bez
                        wywoływania wojny światowej.

da |
                        2003-11-21 16:35:39 | 62.233.166.146 Jeśli to ma być ograniczenie ruchu
                        kołowego to po co długi płot aż do następnego budynku

da |
                        2003-11-21 16:31:57 | 62.233.166.146 Ci właściciele sklepów wynajmują lokale
                        od SBM Kabaty więc są na ich łasce.

wozimek |
                        2003-11-21 15:30:07 | 62.181.171.227 To nie jest budowa parkingu, tylko
                        ogrodzenie do istniejącego pod naszymi oknami(Tego żwirkowego po wschodniej
                        stronie tuż za płotkiem). Ograniczenie ma dotyczyć tylko ruchu kołowego. Piesi
                        przejdą bez problemu. Oczywiście jest to informacja z drugiej ręki tzn. od
                        mieszkańca spółdzielni.
                        Z drugiej strony, jeżeli byłoby inaczej, to właściciele i ajenci sklepów
                        znajdujących się wewnątrz spółdzielni są zainteresowani, aby w ich sklepach
                        było dużo klientów. Myślę, że jakby co, to moglibyśmy liczyć na ich poparcie w
                        kwesti otwarcia dostępu do nich.

JaceK |
                        2003-11-21 15:26:26 | 213.158.197.100 Póki co to wygląda, że oni parkują u
                        nas (proponowałem w ramach odwetu założenie słupków - wtedy to były żarty, ale
                        może powinno się to rozważyć?). Rozmawiałem z jedną z aktywistek SBM Kabaty i
                        wiem, że póki co walczą z Mostostalem Siedlce - cytrynowa budowla na rogu KEN -
                        i dziesiątkami samochodów tarasujacych ulicę - developer, żeby poprawić
                        sprzedaż zniósł wymóg zakupu miejsca parkingowego! I sprzedał mieszkania.
                        Ciekawe - stać na mieszkanie, stać na Volvo, ale już na garaż nie. SBM na razie
                        poustawiał śliczne tabliczki informujące, że miejsca wzdłuż Jeżewskiego są dla
                        mieszkańców ich osiedla (co ciekawsze to oznakowali tak miejsca na wysokości
                        osiedla Jeżewskiego - zbudowanego przez DD).

zenon |
                        2003-11-21 15:07:50 | 213.17.171.138 Witam!
                        Właśnie - moim zdaniem budowanie parkingu może zamknąć drogę do sklepu.

zenon

da |
                        2003-11-21 14:34:50 | 62.233.166.146 Byłem przed chwilą w Urzędzie Gminy i
                        dostałem informację, potwierdzoną przez DD, że dopiero dzisiaj złożono wniosek
                        o wydanie zaświadczeń o samodzielności lokali oznacza to że sprawa aktów się
                        przeciągnie. Najgorsze jest to że wielokrotnie dzwoniłem w tej sprawie do DD i
                        otrzymywałem informacje, że lada moment otrzymają te zaświadczenia, a wcale o
                        nie nie wystąpili. Pytałem się też w wydziale archtektury o powstające
                        ogrodzenie. Pani która jest jednocześnie mieszkanką SBM Kabaty powiedziała że
                        spółdzielnia się grodzi (swój teren) abyśmy nie parkowali u nich samochodów.
                        Myslę, że powinniśmy wystąpić jako lokatorzy do SBM Kabaty i Gmniny o
                        informację na temat planów ogrodzenia terenu SBM Kabaty. Jeśli wszystkie tereny
                        należą do SBM Kabaty to będą mogli je ogrodzić i bedziemy chodzić w koło
                        Jeżewskiego, Rosoła, Wąwozową do Wańkowicza lub nawet KEN. Na terenach SBM
                        Kabaty jest wiele sklepów, kawiarnia, placyk zabaw od czego możemy być odcięci.
                        DD też ma wszystko w nosie i buduje grodzi teren jak im wygodniej. Pobudują
                        oddadzą po jakimś czasie mieszkania właścicielom i pójdą w dalej w świat a my
                        zostaniemy jak małpy w klatkach chodząc do końca życia wzdłuż kilometrów
                        ogrodzeń. Wydaje mi się że na nich też trzeba wymóć stworzenie możliwości
                        jakiejś komunikacji między ogrodzeniami. Czekam na propozycje.

r |
                        2003-11-21 13:06:07 | 193.59.95.68 poza tym jakie to sa te wiadome powody,
                        dla ktorych nie mieliby sie mieszkancy odwazyc protestowac?

r |
                        2003-11-21 13:04:26 | 193.59.95.68 moze ktos moglby w urzedzie sprawdzic - ja
                        odpadam bo ne pracuje w wawie i na likendy tylko zjezdzam na kasztany

natomiast jesli chodzi o protest mieszkancow jezewskiego 5 i 7 to jest on malo
                        prawdopodobny - sa to mieszkania "na wynajem" i wlasiciele nie beda sie tym az
                        tak interesowac - sam akurat mam tam jedno M, klatka wychodzi akurat na te
                        uliczke
                        nie zamierzam jednak protestowac z tego powodu
                        wspolczyniik wynosi ok 1,15 nie 1,5; 400 samochodow to nie az tak wiele jak by
                        ci sie moglo wydawac, zapewniam cie,

eko |
                        2003-11-21 12:51:31 | 212.76.4
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka