Gość: adrecvzek IP: *.escom.net.pl 30.07.07, 08:10 "We skrócie " jak tak można pisać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: taki tam ...w przerwie między strajkiem a braniem w łapę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:13 ............!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek. polscy lekarze czynią cuda,a podwyżki i tak ... IP: *.net.autocom.pl 30.07.07, 09:48 polscy lekarze czynią cuda,a podwyżki i tak dostaną górnicy i energetycy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: ...w przerwie między strajkiem a braniem w ła IP: *.chello.pl 30.07.07, 10:39 Za tę wypowiedź nie zasługujesz, śmierdzielu, na miano człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: ...w przerwie między strajkiem a braniem w ła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:28 Ale z ciebie palant gdybyś ty znalazł sie w szpitalu z jakąś ciężką chorobą i oni by ci pomogli to byś śpiewał inaczej a tak to mądry jesteś chodziaż gó.. wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania.Lusia Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.wlodkowic.pl 30.07.07, 08:29 Uważam ,ze powinno ukazywać sie więcej takich artykułow na temat"Co potrafia polscy lekarze....." po tych żenującuch atak na służbę zdrowia ze strony rządu.W kazdej grupie społecznej sa "czarne owce" ,kore są godne potępienia,ale od razu stawiać lekarzy po pręgieżem???? to już istna demagogia....Mam nadzieje ,ze nasze społeczeństwo umie dostrzec gdzie leży prawda oczywista... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxximus31 Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:39 Co mam powiedzieć, łatwiej jest uzdrawiać służbę zdrowia metodami pisiorków niż poważnie się zastanowić, co nasi lekarze umieją i jak tym lekarzom i co ważniejsze nam pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj_dlugi Od kiedy Polacy stacjonują Bagdadzie? IP: 62.87.176.* 30.07.07, 14:03 cały czas wydawało mi się że w Divaniyah? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:39 Ciekawe, czy ta mieścina, gdzie tak doskonale operują, ma cudotwórców, czy to zbieg okoliczności. .. mam chore dziecko. poważnie chore. I widzę albo przewspaniałych lekarzy (ukłony dla oddziału onkologii w CZD!!!) albo wręcz przeciwnie- bez kompetencji, traktujących pacjenta jak przedmiot. Ten tekst jest pozytywny, można być dumnym. Dobrze by było gdyby pojawił się w prasie zagranicznej bo chyba ogół społeczeństw zachodnich zna polską służbę zdrowia ze strajków, łowców skór i licytacji szpitali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Może niektórzy IP: 87.105.164.* 30.07.07, 09:16 Większość albo nie potrafi albo im się nie chce... Może mamy kilku dobrych lekarzy, ale większość, z jakima mają styczność przeciętni pacjęci jest fatalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek. Re: Może niektórzy IP: *.net.autocom.pl 30.07.07, 09:50 Cóż skoro tak twierdzisz to musisz się znać na medycynie o wiele lepiej od lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:41 pan Ziobro i pan Jarosław powinni to przeczytać i wyciągnąć wnioski , najpierw trzeba podnieść tej grupie zawodowej pensje do europejskiego minimum a dopiero potem ścigać ewentualnych "biorących" a nie odwrotnie jak to jest obecnie, ale tak czy owak nie zmienia to faktu, że za takie bohaterskie i ludzkie odruchy nie wyobrażam sobie sytuacji bez podziękowania ze strony rodziców w jakiejkolwiek postaci od świeżych jajek począwszy a na czymś grubszym skończywszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Wśród lekarzy są też ludzie przez duże L! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:48 Jest ich co prawda mało, ale są. Jak w każdej grupie zawodowej większość stanowią miernoty, ale zdarzają się i prawdziwe "perły". I takim lekarzom należy dać znaczne podwyżki pensji. A nie całej grupie zawodowej! Większość, to nie żadni cudotwórcy, lecz konowały siedzące za biurkami i przepisujące aspirynę i inne leki powszechnie dostępne w aptekach, oraqz traktujący pacjentów przedmiotowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Wśród lekarzy są też ludzie przez duże L! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:00 Polska się kompromituje płacąc lekarzowi 300 Euro miesięcznie, jesteśmy obiektem drwin... owszem sowicie wynagradzać najlepszych a przeciętniakom płacić mniej, ale na niższym poziomie europejskim a nie afrykańskim jak to jest w Polsce, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssss W Afryce zarabia sie duzo wiecej!!! IP: *.umwd.pl 30.07.07, 11:23 Nie obrazaj Afryki!! mam kolege z Keni ktory razem ze mna studiuje medycyne i w Keni lekarze to bardzo bogaci ludzie!!! Tam mlody lekarz zarabia okolo 2000 dolarow amerykanskich i dostaje mieszkanie za darmo a czesto takze samochod do wlasnej dyspozycji:) ...a zycie w Afryce jest duzo tansze:) ...a nas lekarz bez specjalizacji to dostanie jakies 1000 zlotych! Wstyd dla Polski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 Za dobrze macie-kosztem wyzysku białego personelu 30.07.07, 14:32 "Zapłaciłem za operację, ale w Anglii tyle zapłaciłbym za jedną wizytę u lekarza - mówi Mohammed. " wszystko na temat Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Wśród lekarzy są też ludzie przez duże L! 30.07.07, 09:50 Zanim zaczniesz o perłach to najpierw trzeba poznać sprawę. P. profesor Skalski raczej powinien stanąc przed komisją dyscyplinarną za narażenie pacjenta. Lekarz nie może zachowywac się jak dureń, nawet jak to z boku wygląda pięknie. Krew niech odda rodzina, a on ma być wypoczęty i sprawny do jak słychać trudnego zabiegu. Po oddaniu typowo 500ml krwi ma dostać posiłek regeneracyjny i mieć dzień wolny w pracy bo się do niej nie nadaje, a nie rżnąć gieroja. Ciekawe co będzie jak okaże się, że po tej operacji są powikłania ?. Czy wtedy rodzice też go będą wychwalać ? Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Wśród lekarzy są też ludzie przez duże L! 30.07.07, 11:50 ml2403 napisał: > Zanim zaczniesz o perłach to najpierw trzeba poznać sprawę. P. profesor Skalski > > raczej powinien stanąc przed komisją dyscyplinarną za narażenie pacjenta. > Lekarz nie może zachowywac się jak dureń, nawet jak to z boku wygląda pięknie. > Krew niech odda rodzina, a on ma być wypoczęty i sprawny do jak słychać > trudnego zabiegu. Po oddaniu typowo 500ml krwi ma dostać posiłek regeneracyjny > i mieć dzień wolny w pracy bo się do niej nie nadaje A oddawałeś kiedyś krew? Bo ja 6 razy po 450 ml (a nie 500) i nigdy nie miałem żadnych problemów, po półgodzinie jeździłem samochodem, wierciłem, ciąłem, wyrzynałem, kułem i żadnych oznak pogorszenia stanu psychofizycznego nie zauważyłem. tak btw: Oddać 450 ml krwi i operować. Chwali się, nie powiem, ale żeby od razu superbohaterstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.kielce.net.pl 30.07.07, 08:44 Operacje wady polegającej na braku światła przełyku (zarośnięty przełyk) są wykonywane w Polsce od przynajmniej 20 lat (tyle lat pracuję i sam wielokrotnie znieczulałem do tego typu zabiegów) Ale jestem bardzo ciekawy na czym polegała nowatorskość metody? Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda 30.07.07, 09:40 Nie rozumiem po co pisać takie pierdoły. Większość tych zabiegów to normalne operacje. Nie ma się czym chwalić na poziomie wykonującego. Cudem jest to, że w kraju gdzie przeznacza się takie marne pieniądze na ochronę zdrowia w ogóle coś takiego się robi. W tej Francji nad którą tak rozpływał się p.Piecha z okazji leczenia ludzi po wypadku autokaru, za takie pieniądze jak w Polsce to nic by nie robili. Natomiast chwalenie się, że w Prokocimiu robi się coś wspaniałego to już gruba przesada. Wykończyli całą chirurgię dziecięcą w okolicy i co zrobią to się chwalą bo i tak nikt niczego nie skontroluje. Jak mieli dobrego kardiochirurga to nie wytrzymał i odszedł (prof.Malec), a następca mimo, że też profesor to jednak drugi albo trzeci sort. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda 30.07.07, 09:43 Nowatorskość tej metody polegała na tym, że po operacji nastąpił jej ciąg dalszy w postaci telefonu do zaprzyjaźnionego dziennikarza, ktory napisał laurkę. Sczególne zasługi na tym polu ma wymieniany tu także szpital w Prokocimiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurczak Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:35 Był o tym niedawno artykuł w GW - poszukaj. Nowatorskość polega na tym, że dotychczas w Polsce brakujący fragment przełyku uzupełniano zazwyczaj fragmentem jelita, co często dawało dodatkowe trudności i powikłania. W tej metodzie wyprowadza się istniejącą część przełyku na zewnątrz i wydłuża przez kilka tygodni, po czym zszywa z otworem w żołądku, tak aby dziecko miało przełyk naturalny, a nie zrobiony z fragmentu jelita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek To prawda lekarz irlandzki IP: 193.28.178.* 30.07.07, 08:45 moglyby zamiatac w Polsce ulice, strach chodzic do nich, medycyna w Polsce jest na najwyzszym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: To prawda lekarz irlandzki IP: 85.134.207.* 30.07.07, 09:33 niestety musze sie pod tym podpisac. UK i IE jezeli chodzi o medycyne to trzeci swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: To prawda lekarz irlandzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:04 > niestety musze sie pod tym podpisac. UK i IE jezeli chodzi o medycyne to trzeci > swiat. W Polsce lekarzem zostaje najczęściej najlepszy uczeń , potem przez miernoty nazywany konowałem . W UK i IE uczniom przewyższających poziomem niekonowałów szkoda czasu i poświęcenia na TYLE lat nauki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Artukuł jest tendencyjny!!! Oddanie krwi może dopr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:47 doprowadzić do omdlenia lekarza i śmierci pacjenta. Polscy lekarze nie operowali przełyku tylko obserwowali zabieg i uczyli się. Itd, itd, itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosnaidzie Dlaczego to lekarz oddal krew? IP: *.polskieradio.pl 30.07.07, 08:52 Nie rozumiem dlaczego to lekarz oddał krew, a nie rodzice i rodzina dziecka. mozna przeciez oddac krew w punkcie kriwodastwa ze wskazaniem dla kogo ja oddajemy. nawet jesli mamy inna grupe, centrum dokonuje wymiany. jest to dla mnie zupelnie niezrozumiale. w zupelnosci wystarczyloby dla takiego malenstwa gdyby krew oddali mama i tata. i jest to ich obowiazek. co nie zmienia faktu, ze lekarz zachowal sie bardzo wspanialomyslnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość a dlaczego Stalin dawał dzieciom cukierki? IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 09:15 Tak samo sensowne pytanie. Ludzie, czytacie gadzinówkę kominternu, w której jedyną prawdziwą informacją jest data wydania, chociaż co do tego też są wątpliwości. Ten artykuł to kolejne uderzenie w rząd: "patrzcie jakich mamy cudownych medyków, a ci faszyści-kaczyści chcą ich zgnoić, nie dajmy się kaczystom!". Druga część tego "przekazu informacyjnego" jest w artykule o zamierających strajkach bukielowców. "Dla dobra pacjentów zawieszają strajki, zła kaczystowska władza nie chce z nimi rozmawiać, więc wracają do swoich obowiązków, które wypełniają sumiennie i z wielkim poświęceniem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Stawiam diagnozę dla ciebie IP: *.e-wro.net.pl 30.07.07, 09:28 - szybko postępujący proces moheryzacji mózgu. - leczenie: komora gazowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Nie tak łatwo jest oddać krew. Warunków jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:19 ... multum, oprócz zdrowotnych jest to choćby przebywanie w ostatnich latach w Wielkiej Brytanii, nie mówiąc o wielu bardziej odległych krajach. Szczegóły: krewniacy.pl/?action=showArticle&id=106 Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Dlaczego to lekarz oddal krew? 30.07.07, 09:57 Zgadzam się całkowicie poza ostatnim zdaniem. Lekarz nie zachowałm się wspaniałomyślnie tylko idiotycznie. Po oddaniu krwi człowiek jest osłabiony, a jego zdolność reakcji jest taka jakby miał ze 2 promile alkoholu, gdyż w krótkim czasie traci ok. 10-15% krwi. Taki ktoś nie powinien być dopuszczony do pracy, a zwłaszcza tak odpowiedzialnej. On swoim nieodpowiedzialnym zachowaniem naraził zdrowie lub życie pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Dlaczego to lekarz oddal krew? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:15 ml2403 napisał: > Zgadzam się całkowicie poza ostatnim zdaniem. Lekarz nie zachowałm się > wspaniałomyślnie tylko idiotycznie. Po oddaniu krwi człowiek jest osłabiony, a > jego zdolność reakcji jest taka jakby miał ze 2 promile alkoholu, gdyż w > krótkim czasie traci ok. 10-15% krwi. Taki ktoś nie powinien być dopuszczony do > > pracy, a zwłaszcza tak odpowiedzialnej. On swoim nieodpowiedzialnym zachowaniem > > naraził zdrowie lub życie pacjenta. LOL, a gdzie jest napisane, że zrobił to TUŻ przed operacją? A nawet jeśli, lepiej byłoby robić łapankę i czekać, aż dzieciak umrze? Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Dlaczego to lekarz oddal krew? 30.07.07, 10:24 Przepis przewiduje dzień wolny od pracy po oddaniu krwi. Jak wierzysz tak słowu pisanemu to przeczytaj dokładnie, oddał czekoladę pielęgniarkom, komus tam konserwę i poszedł łatać serce itd. Ciekawe czy wiedząc to tak spokojnie dałbyś zoperować swoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Dlaczego to lekarz oddal krew? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:49 ml2403 napisał: > Przepis przewiduje dzień wolny od pracy po oddaniu krwi. Jak wierzysz tak słowu > > pisanemu to przeczytaj dokładnie, oddał czekoladę pielęgniarkom, komus tam > konserwę i poszedł łatać serce itd. Ciekawe czy wiedząc to tak spokojnie dałbyś > > zoperować swoje dziecko. Może jednak musiał. W każdym razie ja krótko po oddaniu krwi zasuwam na rowerze i czuję się świetnie. Pół litra dla dryblasa 100 kilo wagi tym bardziej nie zrobi różnicy. Pamiętaj, że zalecenia zakładają najgorszy przypadek, na przykład cherlawą kobietę 150 cm wzrostu. Zresztą po kilku godzinach ubytek krwi znika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Dlaczego to lekarz oddal krew? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 14:20 Zgadzam się całkowicie poza ostatnim zdaniem. Lekarz nie zachowałm się > wspaniałomyślnie tylko idiotycznie. Po oddaniu krwi człowiek jest osłabiony, a > jego zdolność reakcji jest taka jakby miał ze 2 promile alkoholu, gdyż w > krótkim czasie traci ok. 10-15% krwi. Taki ktoś nie powinien być dopuszczony do > > pracy, a zwłaszcza tak odpowiedzialnej. On swoim nieodpowiedzialnym zachowaniem > > naraził zdrowie lub życie pacjenta. A czy przypadkiem zdrowie i życie pacjenta nie było już bardzo poważnie narażone i to ryzyko rosło wprost proporcjonalnie do czasu o jaki wydłużało się wykonanie zabiegu? Może po prostu dokonano analizy ryzyka do korzyści i bilans był po stronie wiekszych korzyści. Ty nie pomyślałbyś o pacjencie prawda? Czekałbyś zgodnie z procedurami, nie wysilając się na pogłówkowanie, mając w poważaniu ryzyko, ze życie tego dziecka się skończy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Dlaczego to lekarz oddal krew? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 14:17 Bo on miał B Rh+. To wielki "rarytas" dla Stacji Kriodawstwa i pewnie dlatego "wysupłali" krew dla chłopca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Artukuł jest tendencyjny!!! Oddanie krwi może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 11:36 Gość portalu: Margo napisał(a): > doprowadzić do omdlenia lekarza i śmierci pacjenta. Ubytek krwi jest wyrównywany po paru godzinach, a na pewno nie zaczął operować do razu. Poza tym zdrowy, silny facet w ogóle nie powinien odczuć pobrania, chyba że przez pierwsze kilka minut. A zapewniam Cię, że chirurgiem byle ułomek nie zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolololo Re: Artukuł jest tendencyjny!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 13:01 Zgadzam sie z przedmówcą!!! Redaktorzy GW sami nie wiedza co piszą. Na tym samym portalu części poświęconej krwiodawstwu można przeczytać czarne na białym, że krew oddana danego dnia może być użyta dopiero po jej spreparowaniu, czyli za kilka dni. Panie i Panowie redaktorstwo poczytajcie czasem artykuły swoich kolegów, żeby uniknąć pisania bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nietak Re: Artukuł jest tendencyjny!!! IP: 62.22.30.* 30.07.07, 13:26 Ale kompromitacja! Może najpierw przeczytaj tekst ze zrozumieniem! W podstawówce tego uczą! Na wypadek, gdyby Ci się znowu nie powiodło to podpowiem, iż lekarz wymienił swoją krew na krew dla dziecka! Nigdzie nie pisze, że jego krew została użyta jeszcze tego samego dnia! Powodzenia w czytaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Lekarz , ktory oddał krew dziecku które operował.. IP: 81.15.171.* 30.07.07, 08:49 olbrzymi szacunek dla tego człowieka. Serdecznie go pozdrawiam i zycze wielu skukcesów i wszystkiego dobrego. cieszy, że tacy ludzie sa jeszcze w tym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: Lekarz , ktory oddał krew dziecku które opero IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.07.07, 08:51 cos pieknego... lekarz oddajacy krew. oby kazdy potrafil choc troche pomyslec o kims innym.. pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: Lekarz , ktory oddał krew dziecku które opero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:57 Tak, to coś niebywałego! Właściwie to chyba precedens. Ten fakt pozwala przywrócić choć trochę wiarę w dobrego lekarza w Polsce. Dla tego człowieka ogromny szacunek, a dla innych lekarzy to powinien być wzór do naśladowania. Gdy czyta się takie informacje, to robi się cieplej na sercu. Dla takiego lekarza powinna być znaczna podwyżka pensji i odpowiedni status. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Lekarz , ktory oddał krew dziecku które opero 30.07.07, 10:21 Gość portalu: d. napisał(a): > cos pieknego... lekarz oddajacy krew. oby kazdy potrafil choc troche pomyslec o > kims innym.. pozdrawiam wszystkich Napisałem to już powyżej ale jak czytam coś trakiego to ręce opadają. Ilu jeszce ludzi w Polsce ma taka judymową wizję lekarza. Ten pan profesor naraził dziecko, które operował po oddaniu krwi. Powinien za to odpowiedzieć, może nawet i karnie. Jak ktoś nie wie jaką sprawność ma człowiek po oddaniu krwi, to niech nie gada takich głupot. Czy jakby lekarz operował mając 1,5-2% alkoholu to też byłby tak chwalony, bo w sensie jego sprawności to absolutnie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Lekarz , ktory oddał krew dziecku które opero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:59 Jasne, pozamykać wszystkich, za wszystko, żeby nie było niczego. © Kononowicz Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Lekarz , ktory oddał krew dziecku które opero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 14:28 Ja też to już wyżej napisałam. Życie tego dziecka już było bardzo poważnie zagrożone i zapewne znacznie większym ryzykiem było czekanie na krew. Tym ryzykiem była śmierć pacjenta. Czapki z głów dla tego faceta, który wykazał się elastycznością i niestandardową reakcją. Jestem pewna, ze chirurg z wieloletnim stażem doskonale wiedział, co moze się wydarzyć po oddaniu 450 ml krwi przez dorosłego faceta, skalkulował ryzko i podjął decyzję. Jak rozumiem dziecko żyje. Mógł nienerwowo poczekać aż mały zejdzie. i byłby w porządku prawda? Krwi nie było, zabiegu nie było a że pacjent zmarł... C'est la vie. Odpowiedz Link Zgłoś
ipswich1 Czapki z głów, chociaż niektórzy z pewnością 30.07.07, 08:56 powiedzą, że tak powinno być. Wielkie uszanowanie dla takich postaw, także dla żołnierzy z Bagdadu. Nie popierałem, nie popieram i nie poprę tej awantury w którą się Polska wmieszała, ale takie postawy, jak tych żołnierzy w sprawie tej dziewczynki mogą nam/im uratować honor. Takimi czynami zaczniecie robić dobro i zdobywać szacunek Irakijczyków. Jeszcze raz wielki szacunek dla bohaterów tego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Re: Czapki z głów, chociaż niektórzy z pewnością IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:59 Są lekarze i są konowały, tak jak są ludzie i są ludziska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f. W skrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:00 dokladnie, az mnie zeby zabolaly, jak to zobaczylem. moze nie kazdy ma predyspozycje, zeby byc mistrzem ortografii, ale od redaktorow powinno sie zdecydowanie wymagac poprawnosci. w koncu pelnia role nie tylko informacyjna, ale i edukacyjna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: W skrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:14 to idź do dentysty jak Cię zęby zabolały a nie tracisz czas na wyszukiwanie błędów w tekstach i później zaśmiecasz forum swoimi uwagami odbiegającymi od tematu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raul Skąd się bierze lęk lekarzy przed... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:13 Skąd się w takim razie bierze lęk i opór lekarzy przed odpowiedzialnością za błędy? Za te zaszyte chusty itd.? Czemu w Polsce lekarzy odpowiadających za błędy jest jakieś 100 razy mniej niż w Niemczech? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Skąd się bierze lęk lekarzy przed... IP: 217.17.47.* 30.07.07, 10:19 Każdy zabieg niesie ryzyko. Przypuszczam, że lekarze w Anglii, dlatego nie podjęli ryzyka, bo bali sie procesu w przypadku niepowodzenia. I dlatego operacja została przeprowadzona w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Ale większość chciałaby równać w dół, jak we... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:15 ... wszystkim. Na przykład zarobki. To samo w nauce, edukacji, ekonomii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thor GW zmieniła zdanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:17 do niedawna była nagonka na lekarzy dziś już dwa artykuly pozytywne a jeden wręcz gloryfikujący co się stało? kto z kim się dogadał że nagle taka zmiana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek No nie, ta straszna GW nie może być przecież... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:13 niejednostronna. Przecież to fanatycy, kłamcy, manipulatorzy i tak dalej, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thor Re: No nie, ta straszna GW nie może być przecież. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:48 > niejednostronna. Przecież to fanatycy, kłamcy, manipulatorzy i tak dalej, prawd > a? zawsze się z tego śmiałem ale jak przez kilka tygodni czytam jacy to lekarze są be, a teraz nagle w jeden dzień jacy to oni sa super to naprawdę można się nad tym zastanowić prawdopodobieństwo że to zbieg okoliczności jest bardzo małe nie wierze w teorie spiskowe, ale w matematykę już tak dlatego nie gram w totka dlatego nagła zmiana w GW wydaje mi się dziwna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: No nie, ta straszna GW nie może być przecież. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 11:02 Gość portalu: thor napisał(a): > > niejednostronna. Przecież to fanatycy, kłamcy, manipulatorzy i tak dalej, > > prawd > > a? > > zawsze się z tego śmiałem > ale jak przez kilka tygodni czytam jacy to lekarze są be, a teraz nagle w jeden > > dzień jacy to oni sa super Ja nie zauważyłem. Może jednak przegapiłeś część tekstów? W każdym razie wcześniej ktoś tu zarzucał GW, i to nie raz, że popiera mafię w białych kitlach. Odpowiedz Link Zgłoś
buszek3 Polscy lekarze knoca na potege i obijaja sie.. 30.07.07, 09:31 Osoba z rodziny byla pacjenetm w ub. roku szpitala na Banacha w Warszawie. W czasie badan sonda podziurawiono jej dwunastnice/ jedna pilna i niepotrzebna operacja/ a potem ponownie otwierano brzuch bo potworzyly sie krwiaki, w wyniku kolejnego blegu lekarzy. Osoba lezala ok. miesiaca w szpitalu, mala 2 operacje w wyniku bledow lekarzy, stracila zdrowie, 20 kg etc etc. Do sprawy glownej/ guza/ , ktory byl powodem przyjecia do szpital;a w ogole sie nie zabrano. W lipcu br. osoba ta ponownie konsultowala szpital na Banacha - spedzila w nim kilka dni i stwierdzajac totalna nieudolnosc i brak zainteresowania lekarzy pacjentem/mi wypisala sie na wlasna prosbe... Lekarz nadzorujacy pacjenta nie mial przez 4 dni czasu zeby na 3 minuty skontaktowac sie z pacjentem, w godzinach pracy spal prawie caly dzien na kanapce " bo mial dyzur". To kpiny w zywe oczy i za taka prace lekarze w Polsce za duzo zarabiaja. Zagranica,gdzie zarobki faktycznie sa wyzsze, za taka prace znalezliby sie natychmiast na bruku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Polscy lekarze knoca na potege i obijaja sie. IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 09:37 > Zagranica,gdzie > zarobki faktycznie sa wyzsze, za taka prace znalezliby sie natychmiast na > bruku.. Nie na bruku, tylko w sądzie i w więzieniu. I tego boją się bukielowcy, że wreszcie będzie "jak za granicą". Wcale nie będą musieli wyjeżdżać, żeby sąd puścił ich w skarpetkach albo wsadził do paki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Polscy lekarze knoca na potege i obijaja sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 11:40 Gość portalu: gość napisał(a): > Nie na bruku, tylko w sądzie i w więzieniu. I tego boją się bukielowcy, że > wreszcie będzie "jak za granicą". Wcale nie będą musieli wyjeżdżać, żeby sąd > puścił ich w skarpetkach albo wsadził do paki :) Tylko że tam albo odmawiają ryzykownych operacji, albo płacą za ubezpieczenie od błędów setki tysięcy dolarów rocznie (co przerzuca się na koszty ubezpieczeń pacjenta, w efekcie dziesiątki milionów Amerykanów nie jest ubezpieczonych). No i nie dwoi im się przed oczami z przemęczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek No to równajmy w dół, zostaną sami nieudacznicy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 11:38 W imię prawa i sprawiedliwości. Gdzie drwa robią, tam wióry lecą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Artykuł propagandowy. IP: *.chello.pl 30.07.07, 09:32 Ciekawe na czyje zlecenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzetelność prasy Lekarze zapowiadali że się opodatkują by kupować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:43 Lekarze od dawna zapowiadali że się opodatkują by kupować przychylność mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~blądynka Piękna reklama IP: 193.108.194.* 30.07.07, 09:37 Tak się tym przejęłam, że nie dokończę śniadania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etam Re: Piękna reklama IP: *.sdb.lublin.pl 30.07.07, 10:48 Dokończ śniadać. Gdybym był blisko to i co innego bym dokończył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: public enemy uk mala muzulmanka w nagrode wysadzi sie w autobusie IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 09:38 KORAN = MAIN KAMPF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: mala muzulmanka w nagrode wysadzi sie w autob IP: *.medizin.uni-leipzig.de 30.07.07, 10:15 przydaloby sie Twoj mozg przeszczepic, a poniewaz to niemozliwe zlgos sie do grup psychoterapeutycznych Kolego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marx Polscy rolnicy tez ... a gornicy itp? IP: *.dip.t-dialin.net 30.07.07, 09:59 Bezstronnosc tej gazety .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Jakim prawem, do ku.. nędzy, polscy IP: *.chello.pl 30.07.07, 10:00 lekarze operują za darmo irackie dzieci, podczas gdy nie ma pieniędzy i lekarzy chętnych do leczenia naszych obywateli!!!!!!!!!!!! A może weźmiemy się za leczenie dzieci z Namibii albo Nigerii? Po co się rozdrabniać, weźmy się za leczenie młodych Chińczyków, tam to dopiero jest rynek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Przeczytaj jeszcze raz. Była zbiórka pieniędzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 11:20 W akcję ratowania dziecka zaangażował się również burmistrz Żagania Sławomir Kowal, który zorganizował zbiórkę pieniędzy na operację oraz utrzymanie dziewczynki wraz z ojcem i dziadkiem w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.e-wro.net.pl 30.07.07, 10:02 Cud:kolega po operacji baybasów wrócił do domu bez stopy(amputacja),wiek 52 lata.Naprawdę zdolni lekarze ,wrocław szpital im. marciniaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaś Widać panowie i panie od naprawy wizerunku działaj IP: 82.160.181.* 30.07.07, 10:10 ą, i próbują zatuszować ich chamską i pijacką naturę, której nauczyli się biorąc łapówy w PRL-u...co niektórzy co się zawiesili do teraz myśleli że są bogami... szkoda słów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: 196.46.110.* 30.07.07, 10:40 To musiala byc jakas pionierska operacja, te baybasy. We Wroclawiu, podobnie jak na reszcie powierzchni naszej planety, wykonuje sie bypassy. A moze kolega jest po prostu kolejna ofiara glosnego ostatnio efektu ubocznego naduzywania konopii indyjskich i oprocz rozdwojenia jazni doswiadczyl tez zaniku mozgu? To by tlumaczylo pisanie idiotycznych postow i podpisywanie sie pod nimi jako swoj wlasny "kolega". Odpowiedz Link Zgłoś
anestpl Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda 30.07.07, 11:36 Cud:kolega po operacji baybasów wrócił do domu bez stopy(amputacja),wiek 52 > lata Do wytworzenia pomostu naczyniowego(by-pass) wykorzystuje się żułę z podudzia (odpiszczelową) a nie kupuje się w sklepiku z by-passami. A że kolega brudas i dopuścił do zakażenia rany na nodze to żeby uratowąć go przed wstrząsem septycznym trzeba było usunąc zakażoną nogę. Tak więc narodzie rzadkie mycie skraca nogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.e-wro.net.pl 30.07.07, 12:18 Może masz rację,napisałem bo to dlamnie szok,różnie mogło być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagon Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: 62.233.177.* 30.07.07, 10:07 SLICZNA CZAPECZKA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: missi Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: 83.15.180.* 30.07.07, 10:21 Nóz mi sie w kieszeni otwiera kiedy czytam te opinie. Ludzie, opamiętajcie się troche. Wiem, że w Polsce każdy zna się na medycynie, polityce i ekonomii, ale nie do przesady. Przestańcie jechać po lekarzach. Boli Was że ratują ludziom życie ?? W każdej grupie zawodowej są wspaniali spacjaliści i osoby, które mineły się z powołaniem. Ale najlepiej jest szczekać, że wszyscy lekarze źli. Tylko jak trzeba iść do szpitala to wtedy uśmiech przylepiony do buźki i jakoś nikt nie wypowie swego zdania o ich pracy, tylko na forum tylu odważnych. A wracajac do artukułu to dobrze, ze wreszcie po tej nagonce na lekarzy ukazała się wreszcie pozytywna opinia o ich pracy, może wreszcie ktoś przejrzy na oczy, że w Polsce naprawde mamy dobrych specjalistów <chociaż wątpię, żeby ktos przejrzał na oczy, ale może.... pomarzyć dobra rzecz> Odpowiedz Link Zgłoś
epime Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda 30.07.07, 12:10 Popieram zamieszczanie w Gazecie pozytywnych artykułów o polskiej medycynie. Lekarze powinni być przedstawiani w pozytywym świetle, bo znakomita większość z nich na to zasługuje. Ja do końca życia będę wdzięczna lekarzowi, który opiekował się mną w czasie ciąży i porodu. Dzięki jego opiece urodziłam w wieku 40 lat zdrową i śliczną córeczkę. Mój poprzedni gin (z którym się, nota bene, na zawsze pożegnałam), który rozpoznał u mnie ciążę, przeraził mnie fatalnymi rokowaniami, czarnowidztwem diagnostycznym i próbami faszerowania mnie niedozwolonymi w ciąży specyfikami. Nie dziwcie się więc że mojego obecnego Lekarza uważam wręcz za zbawcę i dobrodzieja! To doskonały specjalista i niezwykle prawy człowiek o wielkim sercu! Dziękuję, Panie Doktorze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:21 Tak czynią cuda , moja córka już 5 lat w śpiączce,z powodu błędu konowałów,ze szpitala im.Rydygiera we Wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eunika Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.chello.pl 30.07.07, 10:15 moze niektorzy ale wiecej jest takich co robia tez cuda tylko troche inne: zostawianie chust w brzuchu po operacji, notoryczne chrzanienie operacji-ale o tym mniej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sracze sprzatac! [...] IP: *.hsd1.or.comcast.net 30.07.07, 10:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz tanio jest ! IP: *.c152.petrotel.pl 30.07.07, 10:19 Zapłaciłem za operację, ale w Anglii tyle zapłaciłbym za jedną wizytę u lekarza - mówi Mohammed. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juliana43 Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.chello.pl 30.07.07, 10:22 RATUNKU !!!!!! Nie wierzę w poświęcenie lekarzy !!! Dwa miesiace temu w szpitalu w Lublinie umierał na zawał na oddziale neurologi mój mąż który został przywieziony z udarem. Przez pół godziny trzymano Go na izbie przyjęć zamiast natychmiast przewieżć na OIOM. Położono na sali ogólnej, dopiero po 3 godz. zrobiono badanie tomografem. Ponieważ mąż miał sprawne: umysł, słuch i prawą stronę ciała, to odpowiadał na moje pytania uściskami ręki i pokazywał że Go boli za mostkiem, a panie pielęgniarki powiedziały, że przy udarze to takie ruchy niczego nie oznaczają. śliczna blond lekarz siedząca na sali przy biurku zagłębiona była w swoich sprawach i nie reagowała. Nie mierzono mu ciśnienia. Nie wezwano kardiologa, naczyniowca. Po jakimś czasie okazało się że nie ma tętna i rozpoczęła się reanimacja, która byłaby zakończona bardzo szybko gdyby nie moja ostra interwencja, że już parę godzin wcześniej sygnalizowałam że z mężem dzieje się coś niedobrego. Wówczas wzieto się ostro do reanimacji i do ratowania własnej skóry, wlewano w niego hektolitry płynów i utrzymywano jego funkcje przy pomocy aparatury jeszcze przez 5 dni. Do pacjenta na sąsiednim łóżku żona nie mogła doprosić się naczyniowca od 11:00 godz. do 20:00 godz. gdyż noga pacjenta zsiniała i była zimna. O 20:00 pan doktór stwierdził że jest zator i trzeba natychmiast operować a jak operacja się nie powiedzie to trzeba będzie amputować nogę. RATUNKU. Do kiedy jeszcze pozwolimy polskim lekarzom bezkarnie uzurpować sobie prawo do decydowania o życiu ludzi. RATUNKU !!!!!!!!!!!!!!!! Panie ninistrze Ziobro proszę o radykalniejsze działania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patryk Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.aster.pl 30.07.07, 11:03 A co ty bys chciala za darmo????Bo te skladki to fikcja,tyle co ty placisz na nfz miesiecznie kosztuje 1 wizyta na Zachodzie.Za darmo to tylko u znachora.Na Zachodzie,by palcem nie tkneli,za taka kase,ciesz sie,ze w Polsce podjeli reanimacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.resetnet.pl 30.07.07, 14:55 A po co na OIOM? Teraz w cz Odpowiedz Link Zgłoś