Dodaj do ulubionych

Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w TVP??

• Gość: maggie Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.gmk.net.pl 20.02.04, 16:52
      wkońcu mogłabym posłuchać co aktorzy mówią naprawdę a nie co akurat
      przetłumaczyli, często mało kompetentni tłumacze:)
    • Gość: Gradualista Re: Step by step IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 17:16
      To co? Piszemy społeczny projekt ustawy? Niechże w niej stoi, że telewizja w
      Polsce musi:
      - dubbingować (zwłaszcza tam, gdzie dialogi są długie i szybkie a dowcip
      językowy aż się skrzy), albo
      - opatrywać napisaai (filmy muzyczne, adaptacje klasyki).

By jednak nie przerazić niedouczonych, niech będzie b. długie vacatio legis
      albo, jeszcze lepiej, stopniowe obniżanie max. górnego limitu filmów i seriali
      z lektorem. Skoro TVP liczy sobie jakieś 47 lat, to niech owoż limit obniża się
      co roku o n.p. 4 albo 5 pkt proc. W ten sposób już za 20, góra 25 lat horror
      pt. lektor w filmach fabularnych odejdzie w niebyt.
    • Gość: Phil Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: 150.254.34.* 20.02.04, 17:22
      Jestem na tak
    • Gość: młody Re: Kto pamięta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 17:22
      Ja tego nie pamiętam, ale ponoć u samego zarania TVP, czyli w końcu lat 50-
      tych, tzw. telekino wyświetlało te same kopie, które wcześniej szły w kinach
      (niekiedy bardzo scharatane). Oczywiście były to w większości kopie z napisami.
      Lektora nie było. Dopiero po paru latach do władz dotarły skargi, że ekraniki
      takie małe, że ich prawie okrągłe kształty dużo obcinają. No i władza zrobiła
      nam dobrze. Ale przecież od tego czasu telewizory się zmieniły.
    • Gość: green Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 17:24
      Nie jestem za usuwaniem jadnego a wprowadzaniem drugiego. Mamy taką technikę,
      że każdy może dostać to co chce. Jednakże oglądanie filmów z lektorem jest
      fatalne i dlatego powinien zastąpić je dubbing aktorski. Dobrze zrobiony
      dubbing może poprawić wrażenia w trakcie oglądania (patrz Shrek, Dawno temu -
      Ja Klaudiusz i wiele innych)A co do techniki, to każdy może zobaczyć jak to
      wygląda w przypadku cyfry+. Jeśli chce się oglądać program w wersji oryginalnej
      wystarczy przełączyć ścieżkę dźwiękową i po wszystkim. Jeśli ktoś chce, można
      włączyć również napisy. I to tyle. Cały problem rozwiązany, trzeba tylko
      odrobinę dobrej woli w TVP.
    • Gość: jaa Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.pepsico.plusnet.pl 20.02.04, 17:45
      poza tym takie napisy przydały by się dla osób nie słyszących, dla których
      wciąż jest za mało programów...
    • Gość: deloplons Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.crowley.pl 20.02.04, 17:56
      jestem za napisami,

czytała Krystyna Czóbówna
    • Gość: schnuckelchen Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 20.02.04, 18:35
      ja jestem za ale moja babcia (i wiele innych osób też) to nie da sobie z tym
      rady
    • Gość: Napisowiec Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 19:18
      Ja też popieram. Myślę, że byłoby to świetne rozwiązanie i w końcu człowiek
      siedzący przed telewizorem nie był by tylko 100% pochłaniaczem!!!!
    • Gość: james Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.04, 20:00
      Jedna uwaga: nie mowcie mi o napisach funkcjonujacych w sieci jako rozsadnej
      alternatywie dla lektorow. Poziom tlumaczenia jest w 99% przypadkow zenujacy i
      uraga inteligencji widza.
    • aralski wszyscy telewidzowie sa przeciwko napisom 20.02.04, 20:19
      telewizja, drogi "madry" Panie, to nie tylko obraz, ale tez dzwiek. Chcesz se
      obejrrzec film w "orygiale", idz do kina, obejrzyj kasete.
      Ze Niemcy, Holendrzy, SKandynawy ucza sie w ten sposob angielskiego, ale im to
      samo wchodzi, to sa przeciez wszystko germanskie jezyki

JESTESMY PRZECIW
      • Gość: nikt Re: Wszyscy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 21:09
        Nie używaj tzw. wielkich kwantyfikatorów ("wszyscy"). Nigdy już nikt jeden nie
        będzie mówił za wszystkich!
    • Gość: Jerzy Ja jestem przeciw. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 20:40
      1. Lektorzy nie zagłuszją tak aktorów jak by sie wydawało.
      2. Gdy słucham lektora i słyszę oryginalne głosy też sie uczę języka.
      3. Gdy słucham lektora a nie czytam to bardziej skupiam się na obrazie a nie na
      czytaniu.
      4. Dobry lektor dodaje atmosfery.
      NIECH DALEJ CZYTAJĄ LEKTORZY.
      • Gość: sceptyk Re: No i się nauczył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 21:19
        1 Ależ tak, lektor zagłusza. Nie wszystko co prawda, bowiem oglądając film
        amerykański we włoskim dubbingu jednak słyszymy w tle ów itaski zaśpiew miast
        anglosaskiego. Inaczej filmów cudzoziemskich nie trzeba byłoby nadawać z
        dźwiękiem sciszonym do połowy. Jeśli ktoś ma system kina domowego to dużo mu
        przyjdzie z napisu stereo tuż pod logo telewizji.
        2 Rozumiesz aktorów i się uczysz? Co którego słowa, co piątego? Milony Polaków
        tak się właśnie świetnie języków nauczyły, że obcy turysta bez przewodnika u
        nas umarł w butach.
        3 Lektor częściej robi sobie kpiny z widząw niż robi atmosferę.
      • Gość: najmądrzejszy Re: Reszta świata się myli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 21:22
        Cały świat jest wrong, tylko my Polacy z naszym unikalnym jednoosobowym
        rozwiązaniem jesteśmy right. Tylko dlaczego, u licha, nikt od nas nie chce
        kupić tego patentu?
    • Gość: telewidz Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.star.net.pl / 195.116.129.* 20.02.04, 21:07
      Czy Wam rozum odebrało !!?? W większości telewizji na świecie filmy są
      dubbingowane !!!! co w wielu przypadkach kończy się okropnie. Ekran telewizora,
      nawet olbrzymiego jest za mały, napisy są słabo widoczne lub zasłaniają obraz,
      utrudniają koncentrację i odbiór filmu, po prostu męczą. Można to robić w
      wyjątkowych sytuacjach (ekranizacje sztuk teatralnych, filmy muzyczne itp).
      Jeśli ktoś chce się w ten sposób uczyć języków ma do wyboru stacje obcojęzyczne.
      Kolejna zastępcza dyskusja "Gazety"!!
    • Gość: Cyngo Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.04, 21:36
      Podpisuje się pod tym bez zastrzeżeń...Ostatnio moje dzieciaki (16 i 13 lat)
      zapytały się dlaczego w TV filmy czyta lektor ? Nie potrafiłem im tego
      wytłumaczyć. Ostatnio oglądaliśmy trochę filmów na DVD w wersji oryginalnej z
      napisami i widzę że odbiór jest zdecydowanie lepszy (szczególną przyjemność
      sprawia mi wsłuchiwanie się w specyficzny akcent niektórych postaci).
      Rewelacja ! Polski lektor "zabija" część emocji...
    • Gość: kqwe BeeeZeeeDuuRaaa IP: *.nsm.pl 20.02.04, 21:39
      Kino to rozrywka dla analfabetów, umieszczanie napisów
      to cofanie sie do średniowiecza. Technologia umożliwia udzwiękowienie
      i lokalizowanie filmow na wysokim poziomie
      i w tym kierunku powinnismy pojsc. Trzeba byc debilem, żeby chciec napisow
      zamiast glosu lektora. Jesli odejscie od lektora, to na jezyk oryginalny
      i motywowac ludzi do nauki jezykow.
      • Gość: niedb Re: O debilstwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 22:55
        "Trzeba być debilem, żeby nie chcieć lektora?" Słusznie! Wszyscy na północ,
        południe i zachód od Polski to skończeni debile. Tylko my jedni genialni.
        Zaraz, na jakich to jeszcze innych polach pokazujemy, żeśmy geniusze?
    • Gość: Krociech Za!!! IP: *.revers.nsm.pl 20.02.04, 22:01
      Może nie we wszystkich - weźmy pod uwagę, ze istnieje również taki gatunek ludzi, jak notoryczni krótkowidze - ale generalnie ZA!!!
      • Gość: krótkowidz Re: Za!!! IP: *.icpnet.pl 21.02.04, 00:42
        ale ja też jestem ZA!!! W końcu istnieją okulary...
    • Gość: Legionista POPIERAM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 22:13
      nt
    • Gość: jestem ZA ! Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 22:43
    • Gość: yozka Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 22:57
      Jestem jak najbardziej za! I nieprawda, że napisy zasłaniają połowę ekranu. Od
      ponad roku z polskimi napisami pokazywana jest większość filmów i programów w
      BBC Prime i moim zdaniem świetnie zdaje to egzamin.

Co do kłopotów z czytaniem - najwyższy czas wziąć się za analfabetyzm wtórny w
      Polsce.

A dubbing - owszem, ale tylko w kreskówkach. W fabułach nie ma racji bytu.
    • Gość: cdn Popieram!!! Super pomysł! IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 21.02.04, 00:14
    • Gość: inka Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: 81.18.211.* 21.02.04, 01:18
      Jestem za lektorami.Oglądając telewizję,robię zawsze coś innego,np. na
      drutach.Dzięki lektorowi nie muszę wpatrywać się w ekran.
    • Gość: przeczytajcie to!! Twoje rozwiązanie jest przedpotopowe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 05:09
      w niektórych krajach nadają kilka wersji językowych w kilku kanałach, w
      Hiszpanii to się nazywa DUAL. To jest najlepsze rozwiązanie. Na jednym kanale
      po polsku, na 2 po np. angielsku. Do tego można sobie włączyć napisy w
      telegazecie.
    • Gość: jąkała Re: Napisy angielskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 08:56
      Jednak nie ma to jak film na DVD z kilkoma opcjami w menu (full wypas@!).
      Osobiście preferuję wersję oryginalną plus napisy w tym samym języku (najlepsze
      są napisy angielskie dla słabo słyszących). Bez napisów nawet takiemu Polakowi,
      który zna język dobrze zawsze jakieś mniej lub bardziej istotne kwestie
      uciekną.
    • jaworskajoanna Re: do broman3 - Twoje myślenie jest "na skróty" 21.02.04, 10:23
      Drogi Człowieku. Twoje myślenie jest na skróty i bufoniaste. Obawiam się, że
      miewasz wypadki na nartach - oczywiście na Krupówkach. Sposób Twojego myślenia
      określa też użycie słowa "post" (to takie pięknie "zachodniobrzmiące" - a i
      Twój katecheta może będzie z tego zadowolony). W repertuarze masz zapewne też
      używanie jako przerywnika (przecinka, myślnika, etc.) słowa "dokładnie". Nie
      wspominając już o Twojej "komórce". ...
      • Gość: ARA Re: SUPER !!! MASZ RACJĘ JOANNA ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 10:44
        SUPER !!! MASZ RACJĘ JOANNA !
      • Gość: tos do broman3 - Twoje myślenie jest "na skróty" IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 16:16
        !!!
      • Gość: nieproszonyadwokat Re: A twoje argumenty, Joanno? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 17:18
        No tak, jak się nie ma argumentów MERYTORYCZNYCH, to stosuje się zarzuty AD
        PERSONAM. Niekiedy na pograniczu lżenia, co tylko daje określone świadectwo o
        Joannie i wszystkich tych, którzy staja po jej stronie. Wyklucza to Joannę i
        jej stronników z grona szanujących się dyskutantów.
        P.S. Może jestem mało domyślny, ale co do tego ma katecheta?
      • Gość: NAPIS do broman3 - Twoje myślenie jest "na skróty" IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 18:14
        joanna ten prymitywny broman3 prawdopodobnie ma też jakieś napisy na
        genitaliach, gdyż wydaje mu się, że lepiej wtedy jest po francusku - bo te
        prymitywne typy tak mają ! ...
      • broman3 Re: do broman3 - Twoje myślenie jest "na skróty" 22.02.04, 17:56
        Droga Joanno
        Nie rozumiem co daje ci prawo do obrazania mnie. Wyrazilem swoja opinie na
        forum i jak widac nie jestem tu odosobniony. Moze zamiast wypisywac inwektywy
        pod moim adresem, wyrazilabys Swoja wlasna opinie na ten temat. Zapewniam Cie,
        ze moje horyzonty sa wystarczajaco szerokie do podjecia dyskusji, a moja jazda
        na nartach nie ogranicza sie do Krupowek. Nie chcialbym sie znizac do Twojego
        poziomu i obrazac Cie, bo nie tego dotyczy ta dyskusja. Jezeli masz cos
        konkretnego do powiedzenia to zawsze mozesz wyslac Swoja opinie na forum, a
        jesli nie to moze czasami lepiej jest nic nie mowic niz wypisywac bzdury.
        Chetnie przeczytalbym Twoje wyjasnienie slow "na skróty i bufoniaste", poniewaz
        jak moze nie zauwazylas, staralem sie tu przedstawic rozne rozwiazania, w
        przeciwienstwie do Ciebie. Wiec jesli masz ochote polemizowac, to zapraszam do
        dyskusji.
        Pozdrawiam

Bartek

P.S. Nie posiadam wlasnego katechety, a szkole skonczylem juz dosyc dawno :)
    • Gość: kiniarz Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: 80.51.255.* 21.02.04, 11:05
      POMYSŁ DOBRY ALE -WŁŚNIE MA ZAWSZE JAKIEŚ ALE.NIE WSZYSCY MAJĄ DOBRE TELEWIZORY
      I DOŚĆ WYRAŻNY ODBIÓR TV-ABY MÓC PRZECZYTAĆ NAPISY.A CO Z OCZAMI MŁODYCH
      POLAKÓW? NIE DOSYĆ ŻE KOMPUTERY TO JESZCZE NAPISY W TELEWIZJI.MOŻNA BY BYŁO
      POWTÓRKI FILMÓW ROBIĆ Z NAPISAMI COŚ TAKIEGO ROBI KILKA STACJI KOMERC.NA RAZIE
      TO TRZEBA CHODZIĆ DO KINA , TAM SĄ NAPISY. A NA KONIEC CHCĘ POWIEDZIEĆ ŻE
      NAPISY TO TEŻ ZATRUDNIENIE KILKU OSÓB.A W NIEMCZECH CAŁY CZAS STOS. SIĘ DUBBING
      DO FILMÓW-I TAM DOPIERO NIE ZNAJĄ GŁOSÓW ORYG. AKTORÓW !
      • Gość: ani Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.icpnet.pl 21.02.04, 16:58
        Wszystko zależy od tego jakie są to napisy. Faktycznie, jeśli nie ktoś nie wie do czego służy klawisz 'Caps Lock' i nie potrafi wyłączyć wielkich liter, to taki tekst fatalnie się czyta. Wtedy nawet dobry komputer nie pomoże...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka