Dodaj do ulubionych

Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.10, 14:45
Niekoniecznie coś wypłacą bo nie będą mieli kodu z tokena.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: 217.98.20.* 13.02.10, 14:51
      Własnie otrzymałem cos takiego. Poszło do kosza od razu. Jeszcze w dodatku
      chciało jakiś 'pakiet językowy' instalować!! Najlepsze, że przychodzi to
      rzekomo z poczty lukasbank.pl!
      • Gość: X Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: *.acn.waw.pl 13.02.10, 15:10
        > Najlepsze, że przychodzi to rzekomo z poczty lukasbank.pl!

A co w tym dziwnego? Adres nadawcy każdy może sobie zmienić w programie pocztowym.
    • Gość: Marcinek z Bemowa Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: *.acn.waw.pl 13.02.10, 14:51
      bez tokena nawet się nikt nie zaloguje. Swoją drogą to ktoś obeznany z
      internetem w niewielkim stopniu chociaż i o zdrowych zmysłach nie weźmie takiego
      e-mail na serio, w dodatku po angielsku.
      • pan_traktor Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail 13.02.10, 16:15
        Gość portalu: Marcinek z Bemowa napisał(a):

> Swoją drogą to ktoś obeznany z
        > internetem w niewielkim stopniu chociaż i o zdrowych zmysłach nie weźmie takieg
        > o e-mail na serio, w dodatku po angielsku.

Nie całkiem. To czysta statystyka. Po prostu złodziejom NIE OPŁACA się robić tego dokładniej - bo nie ma takiej potrzeby. Jeżeli w każdej populacji jest - załóżmy - 1% debili, to po rozesłaniu miliona fałszywych e-maili do klientów różnych banków, dostaniesz 10 tysięcy odpowiedzi z danymi. Nawet jeżeli tylko 1% tych danych nadaje się do włamania, to wciąż masz możliwość okradzenia 100 osób (debili). I jeżeli każdego okradniesz tylko na marne 100$ to masz na czysto 10 tysięcy baksów. Na czysto - bo rozesłanie miliona e-maili z nie kosztuje prawie nic. Efekt skali.

A przecież wystarczy wejść na dowolne forum, żeby naocznie przekonać się, że debili w populacji jest więcej niż 1% ;)
      • pan_traktor Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail 13.02.10, 16:22
        Gość portalu: Marcinek z Bemowa napisał(a):

> bez tokena nawet się nikt nie zaloguje. Swoją drogą to ktoś obeznany z
        > internetem w niewielkim stopniu chociaż i o zdrowych zmysłach nie weźmie takieg
        > o e-mail na serio, w dodatku po angielsku.

Nie całkiem. To czysta statystyka. Po prostu złodziejom NIE OPŁACA się robić tego dokładniej - bo nie ma takiej potrzeby. Jeżeli w każdej populacji jest - załóżmy - 1% debili, to po rozesłaniu miliona fałszywych e-maili do klientów różnych banków, dostaniesz 10 tysięcy odpowiedzi z danymi. Nawet jeżeli tylko 1% tych danych nadaje się do włamania, to wciąż masz możliwość okradzenia 100 osób (debili). I jeżeli każdego okradniesz tylko na marne 100$ to masz na czysto 10 tysięcy baksów. Na czysto - bo rozesłanie miliona e-maili z nie kosztuje prawie nic. Efekt skali.

A przecież wystarczy wejść na dowolne forum, żeby naocznie przekonać się, że debili w populacji jest więcej niż 1% ;)
    • Gość: b-ania Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: *.radom.vectranet.pl 13.02.10, 14:51
      ale mogą zobaczyć ile sąsiad ma, czy ma długi, dlaczego płaci konkurencji a nie
      mnie, ile ma lokat, ile kredytów...itd.
    • Gość: mistrzuniu Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: *.gorzow.mm.pl 13.02.10, 15:11
      Ciekawe jaki idiota tam się zalogował??
      • Gość: brak Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: *.19.165.4.osk.enformatic.pl 13.02.10, 15:28
        pewnie nie jeden
        bo ludzie sa dziwni..
    • ben-oni Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! 13.02.10, 15:45
      A polska Policja oczywiście jest bezradna, bo nie ma podstaw do wszczęcia
      dochodzenia itd itp. Bo polska Policja to dupy pod krawatami.
      • pan_traktor Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail 13.02.10, 16:05
        ben-oni powiedział co wiedział:

> A polska Policja oczywiście jest bezradna, bo nie ma podstaw do wszczęcia
        > dochodzenia itd itp. Bo polska Policja to dupy pod krawatami.

Podaj proszę źródło informacji, że policja odmówiła wszczęcia dochodzenia w TEJ sprawie. Dziękuję.
        • gangusek Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail 13.02.10, 17:24
          Nawet jak nie odmowila, to i tak skupia sie na aresztowaniu ludzi tlumaczacych
          napisy, zakuwaniu ich w kajdanki i wyprowadzaniu pod bronia. Mimo ze zarzuty
          jakie im stawiano byly bezpodstawne i nie mialy poparcia w kodeksie karnym.
      • Gość: Hahahaha Dupa to ciebie zrobił, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 16:43
        i widać to na każdym kroku!
      • Gość: Stomper Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: *.echostar.pl 13.02.10, 20:35
        Policja nie zastąpi mózgu.
    • parkomat zabezpieczenia działają 13.02.10, 15:49
      GMAIL w ogóle nie dopuścił do mnie tej poczty, wylądowała w spamie.
      Ale jeśli ktoś czyta takie maile w spamie, to ten był po angielsku, z adresu
      kcduxw@lukasbank.pl
      Po kliknięciu w link, Firefox rozświetlił się na czerwono alarmując, że jest to
      próba oszustwa. Żeby wejść na stronie i podać jakieś numery, musiałem
      kilkukrotnie zignorować ostrzeżenia.
      Na końcu otworzyła się strona bez polskich znaków, napisana niegramatycznie.
      Jeśli ktoś faktycznie by się na to nabrał, to znaczy że przez zupełny przypadek
      miał konto w Lucas Banku, ponieważ już dawno temu rodzina powinna go
      ubezwłasnowolnić z powodu ciężkiego debilizmu.
      • Gość: gosc Re: zabezpieczenia działają IP: 109.243.184.* 13.02.10, 17:47
        owszem - Firefox zablokował tę stronę - ale dopiero po paru zgłoszeniach - rano
        bez problemu dało się na nią wejść. Inna sprawa - wystarczy podejrzeć linka w
        otrzymanej poczcie - to że HTML wyświetla www.lukasbank.pl nie oznacza że link
        prowadzi do takiej strony - ale niestety - są tacy co bezmyślnie klikają we
        wszystko :(
    • Gość: Gosh Dżizas ale sensacja IP: *.aster.pl 13.02.10, 15:56
      A jaka rozbudowana wiadomość <LOL>
      Dlatego nigdy nie będziecie lepsi od onetu
    • Gość: templar Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: 77.255.68.* 13.02.10, 16:21
      W tytule postu jest już lepiej, ale zwróćcie uwagę na tytuł artykułu:
      "Fałszywe maile Lukas Banku"! Nie przypomina Wam to czegoś? A "polskie obozy
      zagłady"? Tyle trąbiono w mediach na ten temat i dalej takie konstrukcje są
      stosowane! Przecież to nie Lukas Bank rozsyła fałszywe maile, ale hakerzy
      chcący "obrobić" klientom banku konta. A wystarczyłoby się zastanowić i
      napisać po prostu prawdę: "Maile fałszywego Lukas Banku"...
      • Gość: ja Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 17:54
        też nie bo nikt nie załozył drugiego likasbanku.
        jesli już to "maile do klientów podszywajace sie pod lukas bank"
    • Gość: jeepek Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 16:32
      to wymyslił jakiś debil bo jak mu mam podać numery z tokena
    • Gość: Radykal Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: *.toya.net.pl 13.02.10, 16:39
      Sa dwa wyjscia.Nie prowadzic transakcji przez siec (ja tak robie)i nie zaluje.Zalozyc osobne konto przeznaczone tylko do transakcji przez siec i trzymac na nim odpowiednia do czasu i miejsca kwote.Uzupelniac ja co miesiac lub w miare potrzeb.Wracajac do sprawy jestem bardzo ciekawy dlaczego akurat klienci owego banku otrzymali te e-maile a nie inni,ktorzy nie sa w tym banku?
      • Gość: alpepe Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: *.pools.arcor-ip.net 13.02.10, 17:30
        a ja mam konta internetowe sztuk dwie, do tego obsługuję dwa konta internetowe
        męża i jakoś nic nigdy mi się nie przydarzyło. Ale ja myślę.
      • olek_01 Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail 16.02.10, 10:24
        Gość portalu: Radykal napisał(a):

> Sa dwa wyjscia.Nie prowadzic transakcji przez siec (ja tak robie)i nie zaluje.Z
        > alozyc osobne konto przeznaczone tylko do transakcji przez siec i trzymac na ni
        > m odpowiednia do czasu i miejsca kwote.Uzupelniac ja co miesiac lub w miare pot
        > rzeb.Wracajac do sprawy jestem bardzo ciekawy dlaczego akurat klienci owego ban
        > ku otrzymali te e-maile a nie inni,ktorzy nie sa w tym banku?

jes jeszcze jedno - zmieniać co kilka tygodni hasła do obsługi internetowej, ale
        przede wszystkim NIE PODAWAĆ ich w necie - to jak zostawić otwarte Auto za 100
        000 pln albo dom za milion
        myśleć trzeba ,niestety a nie zganiać na internet :P
    • Gość: gość Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: *.cdma.centertel.pl 13.02.10, 16:58
      Ciekawe po co komu to? lukas mam generowane zmienne klucze (co niecałą minute)
      które można wpisać tylko raz plus swoje stałe hasło. Nawet jeżeli ktoś raz
      wpisze hasło i login to nie ukradną mu pieniędzy z konta. Chyba że jest
      ostatni jakiś błąd w systemie Lukas Banku, że można użyć dwa razy klucza.
    • Gość: jaros Lukas jest zabezpieczony tokenami wiec mogą sobie IP: *.chello.pl 13.02.10, 17:37
      wysyłać i tak nic z tego nie wyjdzie.
    • Gość: ja Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 17:48
      policja jest od scigania,prokuraqtura od postawienia zarzutów, od
      sadzenia jest sad a od ustalania przepisów prawa sejm.
      nie miej pretensji do policji ze kogoś ściga na podstawie prawa w
      danej chwili obowiazujacego. sad jest od tego aby stwierdzic czy
      zarzuty są podstawne czy nie.
    • Gość: Coda cielaki już komentują choć nie wiedzą o czym mowa IP: *.home.aster.pl 13.02.10, 17:48
      ludzie, przecież jasno jest napisane, że w tym mailu proszą o podanie numerów
      kart i PIN do tych kart czyli to co wystarcza do zakupów przez internet.
      wystarczy, że im podacie te dwa numery i tokena wtedy możecie sobie wsadzić w
      de... narobią wam debetu bez niego.
      token jest potrzebny przy logowaniu na stronę banku ale złodziej nie
      potrzebuje wchodzić na wasz bankowy profil, bo po co ? żeby administrator
      namierzył numer IP ?
      • kgsz Dziwne... 13.02.10, 19:32

> ludzie, przecież jasno jest napisane, że w tym mailu proszą o podanie numerów
        > kart i PIN do tych kart czyli to co wystarcza do zakupów przez internet.

Przecież do tego używa się CVV2, a nie PIN?
    • naprawdetrzezwy No i gitarra. 13.02.10, 18:01
      Idioci się zalogują, a złodzieje pozbawią ich pieniędzy.
      Trzy, cztery razy w ten sposob w się w kóncu nauczą, by czytać
      umowy.

Twórcom tych e-maili w sumie należy się nagroda za pozbawianie
      pieniędzy głupków.
    • delling Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! 13.02.10, 18:28
      Czyli co? Ktoś wykradł dane osobowe klientów Lukas Banku? Moje gratulacje.
      • Gość: gg Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: 212.183.140.* 13.02.10, 18:59
        czytaj ze zrozumieniem, a pozniej zabieraj glos
      • Gość: gosc Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: 212.183.140.* 13.02.10, 19:01
        litosci!!!!!!!!!!!1czytaj ze zrozumieniem, a pozniej zabieraj glos
        • Gość: ja Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 19:14
          jesli te maile dostają tylko klienci lukasbanku to dane tych
          klientów nadawca skadś musiał wziać. skad - to juz inna sprawa.
        • Gość: ja Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 19:23
          jesli maile dostaja klienci lukasbanku to nadawca musiał w jakis
          sposób zdobyc adresy tych osób.
          czytanie ze zrozumieniem to jedno, myslenie to drugie.
      • Gość: Łowca lamerów Emaile lecą w ciemno do byle kogo IP: 217.116.104.* 13.02.10, 20:00
        Nie mam konta w LB, a mimo tego otrzymałem tę wiadomość. Wniosek jest jeden -
        'napastnicy' walą w ciemno, licząc na to, że w końcu trafią w klienta banku. Z
        drugiej strony kto mieczem wojuje od miecza ginie. Gdyby tak zalać fałszywy
        serwer fałszywymi loginami i hasłami, być może komuś odechciało by się żartów :-]
      • Gość: E! Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: *.chello.pl 16.02.10, 16:51
        No bo skąd mieli telefony od klientów?
    • Gość: klient lukasa Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.10, 18:40
      Ludzie, litości!!!
      Jak ktoś ma konto w Lukas Banku, to wie, że w banku nie proszą o Twego
      e-maila. Wszystkie wiadomości są na stronie Lukasa po zalogowaniu. Niby
      dlaczego mielibyśmy odpowiadać na wiadomości na prywatnej poczcie? Na to
      nabierają się tylko (bez urazy) idioci.
      • Gość: ja Re: Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-mail IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 19:25
        niestety, własnie na tych "idiotów" oszusci liczą
        Ty myslisz, ale nie wymagaj tego od wszystkich bliźnich.
    • Gość: ja Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 19:28
      jeśli maile dostaja klienci konkretnego banku to ich dane nadawca
      musiał skądś wziac.
      czytanie ze zrozumieniem to jedno, myslenie i wyciaganie wniosków to
      drugie
    • kgsz Token 13.02.10, 19:28
      ...i, jakkolwiek przestępcy pozyskają PIN i hasło, nic nie zrobią.
      • Gość: ja Re: Token IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 19:33
        token jest do logowania sie na stronie bankowosci.
        tutaj "proszą" o podanie numeru karty oraz pinu do niej, czyli tego
        co jest uzywane przy zakupach i pobieraniu gotówki.
    • Gość: Suchy Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 19:41
      Maile dostali nie tylko klienci Lucas Banku! Na przykład ja dostałem a nie
      jestem klientem. Takie listy są rozsyłane na wszystkie zdobyte przez oszusta
      adresy e-mail w nadziei, że właścicielem któregoś będzie wystarczająco głupi
      klient akurat tego banku, którego witrynę podrobił.
    • Gość: Gość Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: *.kielce.vectranet.pl 13.02.10, 20:15
      Nieco więcej na InfoProf: www.infoprof.pl/infosec.php?m=blog&id=1630
    • Gość: cdn Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: *.146.219.182.ip.abpl.pl 13.02.10, 20:18
      Trzeba być kompletnym idiotą żeby się na to złapać. Nikt nigdy nie prosi o
      żaden PIN i żadne hasła.
    • Gość: wiesiek Znowu jestem pokrzywdzony! Nie dostałem takiego IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.10, 20:25
      maila :(
      Czyżby mnie spamerzy nie lubili?
      • Gość: Stan K. Re: Znowu jestem pokrzywdzony! Nie dostałem takie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 21:24
        Wiesiek nie martw się, też cię kiedyś okradną. Np. ZUS, skarbówka - jest tego od
        cholery. Głowa do góry, mieszkasz w wesołym kraju.
    • Gość: yo! Klienci Lukas Banku: uwaga na fałszywe e-maile! IP: *.chello.pl 15.02.10, 20:10
      Potwierdzam - phishing! Dostałem wczoraj tą wiadomość na skrzynkę
      interia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka