Dodaj do ulubionych

Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquaparku

05.03.10, 08:25
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: piter to z sentymentu do PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 08:26
      widac ze wladze dzialaly jyz przed '89
      • Gość: m. Re: to z sentymentu do PRL IP: *.comarch.com 05.03.10, 08:36
        widac, ze mentalnie niektorzy w PRL zostali. Jak wytlumaczyc
        wyrzucenie smiecia 5m od kosza?
        • Gość: Górnik W-ch Re: to z sentymentu do PRL IP: 195.177.83.* 05.03.10, 08:44
          My pamietamy frajerska akcje kibicow z Olesnicy...
          • Gość: krakusik Jak to donos to redaktor to ciul. IP: 85.222.87.* 05.03.10, 13:24
            • aplus tylko co jak nie donos? moze "postawa obywatelska" 05.03.10, 23:27
              wez sie PO-pukaj
              • Gość: Ja GWniany tytuł, gwniana gazeta, na pohybel pismakow IP: 85.222.87.* 07.03.10, 09:13
      • Gość: kaczor Re: to z sentymentu do PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 10:31
        W tej waznej kwestii zgodze sie z przeczulonymi nawet na powrot do
        PRL, choc tylko ci co zyli w tym systemie moga powiedziec o syfie i
        brudzie spolecznym wynikajacym z braku srodkow i bidy.
        Wnosze APEL do wszystkich ktorym mily jest czysty krajobraz by w
        zarodku wyplenic zaraze podmiejska, nowo bogackich ktorzy za
        ostatnie pieniadze nabyli szope czy stodole i w droce do roboty ze
        swojego rzecha (czesto jest nim BMW czy audi) wyzucaja smieci na
        pobocza drogi.
        Coz silniejsze sa przyzwyczajenia wysane z mlekiem matki i zwyczaje
        nabyte chodzenia za potrzeba, za stodole.
        Walczmy z chamstwem wylapujac debili z nadzieja iz wladza nagrodzi
        nie tyle nas ile sprawce posprzataniem poboczy drogi np kilku
        kilometrow najbardziej zasyfionej trasy.
        Podobnie mozna zadzialac na osiedlach z namierzonym smieciazem.
        Smieciaz do smieci
      • Gość: kk Re: to z sentymentu do PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 10:36
        A co jedno ma wspólnego z drugim.Pomysł bardzo dobry,bo Polacy to
        naród brudasów i wszelkimi sposobami należy to zwalczć.Przez 20 lat
        nie nauczyliśmy się swoje śmieci wrzucać do swojego kubła to nie ma
        innego sposobu.Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych,gdzie przy
        nim wybudowano blokowisko.Mieszkańcy ze swoimi kundlami idą na nasze
        uliczki aby pieski się w....ły-jak z tym walczć?Może takie zdjęcia
        coś by pomogły?Obok mnie sklep z wódą,co tydzień z mojej działki
        zbieram spore wiadro butelek.To jest właśnie mentalny relikt PRL-u.
    • Gość: baca Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquaparku IP: *.connect.netcom.no 05.03.10, 08:31
      Jak znam życie to za kilka tygodni 99% mieszkańców Oleśnicy bedzie ukaranych
      za zaśmiecanie miasta, a pozostałe 1% będzie się codziennie pluskać za darmo w
      parku wodnym...
      ;-)
      • Gość: andy83 Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.e-wro.net.pl 05.03.10, 08:35
        > Jak znam życie to za kilka tygodni 99% mieszkańców Oleśnicy bedzie ukaranych
        > za zaśmiecanie miasta, a pozostałe 1% będzie się codziennie pluskać za darmo w
        > parku wodnym...
        > ;-)

A każdy ukarany zacznie biegać z aparatem aby udowodnić, ze inni tez śmiecą :]
        W końcu 1 % będzie śmiecić, a 99% będzie się pluskać.
        Budujmy nowe aquaparki , będzie czyściej.
        • Gość: zex Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: 212.244.185.* 05.03.10, 09:02
          Dokładnie to samo chciałem napisać. Zamiast oburzać się na "donosicielstwo",
          przestańcie wreszcie bezmyślnie śmiecić!
          • kontonaspam Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa 05.03.10, 09:42
            Donosicielstwo jest nie najlepszym słowem, źle się kojarzy. Ale jeśli ludzie
            sami się nie będą nawzajem pilnować, zginiemy w syfie.
            Tymczasem w PL ciągle można odnieść wrażenie, że zły nie jest ten co robi źle,
            ale ten który na to zwraca uwagę.
            "Komuna" skończyła się 20 lat temu. Czym innym jest donieść do UB/SB, że sąsiad
            drukuje bibułę, czym innym donieść, że sąsiad zaśmieca otoczenie. W drugim
            przypadku piętnowane powinno być przymykanie oka na takie czyny, a nie walka z
            takimi zachowaniami.
            • tajemniczydonpedro Słusznie 05.03.10, 12:58
              kontonaspam napisał:

> Donosicielstwo jest nie najlepszym słowem, źle się kojarzy.

Obywatelskie powiadomienie
              Uprzejmie zawiadamiam Pana Naczelnika, że ta Kowalska spod szóstki dokarmia
              koty. Biega ich w okolicy już ze 30, srają do piaskownic a wszędzie walają się
              resztki gnijącego jedzenia. W piwnicach jest pełno pcheł, bo o odpchleniu taka
              już nie pomyśli i też ich nie odrobacza. Mnoży się toto be kontroli. Nic
              dziwnego, bo ona sama to stara qrva a jej stary był ubekiem. Uprzejmie proszę o
              nasłanie na nią straży miejskiej z dużym mandatem a najlepiej o przymusowe
              wykwaterowanie do lokalu socjalnego. A koty wytruć. Polecam się na przyszłość,
              jakby co, to jestem do usług.
              Patriota
            • Gość: fidogucio Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 15:08
              Witam ! Wszystkim , którzy popierają kretyński pomysł nagradzania
              donosów za pieniądze wszystkich podatników , chciałbym zwrócić
              uwagę , że problem tkwi w wychowaniu , uświadamianiu a nie na
              utwierdzaniu w przekonaniu , że donoszenie na innych rozwiąże
              problem . A włodarzom miasta i gminy Oleśnica proponuje ukierunkować
              swoją energię i kasę podatników w innym kierunku np. szybszego
              zbierania śmieci zapakowanych w plastikowe torby przez młodzież po
              akcji sprzątanie świata , które to często zanim zostaną zebrane
              wracają do rowów itp.
          • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa 05.03.10, 09:43
            I sr@ć psami.
    • Gość: ziutek Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquaparku IP: *.chello.pl 05.03.10, 08:32
      oglądanie psich kup nie jest przyjemne
      • Gość: nm Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.wroclaw.mm.pl 05.03.10, 12:46
        oglądania oleśnickich wieśniackich mord we wrocławiu również. czy jak zrobię
        zdjęcie pokazujące jak oleśnickie wsiowe ścierwa parkują w moim mieście śmiecąc
        swoim złomem otoczenie to też dostanę bilet do wiejskiego aquaparku?
      • Gość: bn Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.wroclaw.mm.pl 05.03.10, 12:47
        za to twoja wąsata niemyta morda jest przyjemna.. czasami lepsza psa kupa niż
        polska morda pospolita
    • Gość: andy83 Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.e-wro.net.pl 05.03.10, 08:33
      > Takiej zachety do denuncjaci i demoralizacji nie zjadziemy nawet w
      > ogrodymeskosci.blog.onet.pl/ , a jest tam sporo podłości.

Już bardziej zdemoralizowanego niż ty to nie znajdzie się.
      Ty nie rozumiesz że chodzi o obronę dobra wspólnego.

Czy zgłaszanie przestępstwa na policję jest podłością upodły człowieku ?
      • Gość: wsiok Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.interblock.pl 05.03.10, 08:40
        Gość portalu: andy83 napisał(a):

> Czy zgłaszanie przestępstwa na policję jest podłością upodły człowieku ?

Za "komuny" podobno było a czy teraz jest inaczej -nie wiem.
        • Gość: zex Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: 212.244.185.* 05.03.10, 09:09
          może dlatego że nadal mentalnie żyjesz w PRL
        • Gość: andy83 Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.e-wro.net.pl 06.03.10, 08:54
          > > Czy zgłaszanie przestępstwa na policję jest podłością upodły człowieku ?
          >
          > Za "komuny" podobno było a czy teraz jest inaczej -nie wiem.
          Raczej za komuny było przyzwolenie na kradziez państwowego i przymykanie oczu na
          wandalizm.
          Dlatego za komuny było tyle złodziejstwa.
          Właśnie przedwczoraj widziałem jak z jednej budowy przez płot goście przerzucali
          jakies zafoliowane paczki i wskoczyli do autobusu.
          Nie zadzwoniłem na policje bo co będę złodziei podpierniczał.
          Jeszcze potem w sądzie będę musiał świadczyć.
          Chyba tkwię jeszcze w epoce komunizmu :)

Ale mimo ze jestem takim leniem jestem chyba największym "donosicielem" w dzielnicy.
          Kilka dni temu np. doniosłem na złodzieja lusterek na policję.
          Zresztą nie jestem w stanie policzyć ile razy donosiłem różnych sprawach.
          Są efekty wyraźnie widoczne, sąsiedzi wielokrotnie gratulowali. Można by zrobić
          więcej ale trzeba by więcej współpracować z policją.
          Pytanie czy warto robić coś dla ludzi którzy na forach nazywają to donosicielstwem ?
      • Gość: m. Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.comarch.com 05.03.10, 08:44
        to jest reklama... ;-) demoralizacja i denuncjacja nie ma tutaj
        znaczenia ;-)
      • Gość: wykidajlo2 Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 09:49
        Kapucha jest kapuchą, nie wierzysz, zgłoś pytanie a DJ of RM Ci odpowie.
        Bliźniacy też.
        • Gość: andy83 Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.e-wro.net.pl 06.03.10, 08:58
          > Kapucha jest kapuchą, nie wierzysz, zgłoś pytanie a DJ of RM Ci odpowie.
          > Bliźniacy też.

Nie lubisz bliźniaków ?
          Pewnie nie lubisz prawa i sprawiedliwości.
          Cóż nie ty jeden się tego boi.
          Kapucha to słowo ze slangu więziennego ?
          Idę o zakład że znasz wszystkie słowa z grypsery.
    • Gość: gość dzisiaj Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquaparku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 08:35
      to ja wole już zakapować proboszczowi, przynajmniej dostane 365 dni
      odpustu! Oleśnica jest przykładem systemu sprawowania władzy!!!!
      • Gość: gość Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: 77.74.154.* 05.03.10, 08:45
        taki pomysł nie musiałby być wdrożony, gdyby ludzie wykazywali się choć odrobiną
        kultury osobistej. Realia są takie, że rzadko który właściciel psa sprząta po
        nim (w odróżnieniu od innych bardziej cywilizowanych krajów). Poza tym jak
        widzę, że mieszkańcy mojej ulicy - ludzie niebiedni, bo właściciele domów
        jednorodzinnych, zamiast zamówić wywóz śmieci, wolą je wywalać na łąkę za moim
        domem (bo taniej i łąka nie moja), to oznacza tylko, że poza brakiem
        elementarnego wychowania, czują się bezkarni
        • boykotka Polecam rozwiązanie z mojej gminy 05.03.10, 09:21
          Każdy dom jednorodzinny musiał przedstawić w gminie umowę na wywóz
          odpadów komunalnych.
          • darkraj Re: Polecam rozwiązanie z mojej gminy 05.03.10, 09:53
            boykotka napisała:

> Każdy dom jednorodzinny musiał przedstawić w gminie umowę na wywóz
            > odpadów komunalnych.
            =================== Tak jak jest na zachodzie.
            Jeśli nie, podatki i ubezpieczenie (bo śmieci=bałagan--> zwiększone ryzyko
            wypadków i pożaru) zostają bardzo drastycznie podniesione.
            To samo dotyczy ścieków do indywidualnego szamba: brak dowodów na opróżnianie i
            badanie szczelności, to wielotysięczne kary.
            I to w trybie administracyjnym, nie sądowym.
            Niesprzątnięcie psiej kupy to jednorazowy mandat w wysokości około połowy
            tygodniówki.
            Masz całkowitą rację: to faktycznie, bardzo skutecznie działa.
          • Gość: jood Re: Polecam rozwiązanie z mojej gminy IP: *.md4.pl 05.03.10, 10:21
            Zgadza się, ale płaci się za wywiezienie jednego kontenera. Więc jeśli wywozi się mniej kontenerów, bo część śmieci poszła do lasu albo do pieca CO, to i mniej się płaci.
            • Gość: andy83 Re: Polecam rozwiązanie z mojej gminy IP: *.e-wro.net.pl 06.03.10, 09:38
              > Zgadza się, ale płaci się za wywiezienie jednego kontenera. Więc jeśli wywozi s
              > ię mniej kontenerów, bo część śmieci poszła do lasu albo do pieca CO, to i mnie
              > j się płaci.

Bzdura. Śmieciarka jeździ do wszystkich w tym samym czasie.
              Jeśli kontener jest do połowy zapełniony bo reszta poszła do lasu to i tak
              płacisz jak za pełny kubeł.
              Wielkość kubłów i czasu wywozu dobiera się tak aby u większości kubły nie były
              przepełnione.
              Jeśli ktoś ma za dużo śmieci moze je przechowac do nastepnego kursu.
              Dodatkowo stawia się pojemniki do segregacji to opłacą się umniejszyć zawartość
              swojego kubła i plastiki wsdzac do kontenerów na plastik.
    • Gość: baba Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.aster.pl 05.03.10, 08:37
      Czyja jest tu podłość? Cwaniaczek rękami i nogami będzie się bronił przed odpowiedzialnością. Sprzątaj po psie, ludziom będzie przyjemniej.
      • Gość: fm Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.wroclaw.mm.pl 05.03.10, 12:49
        nie wychodź babo z domu i przestań jeździć MPK, też będzie ludziom przyjemniej.
        kupki im [przeszkadzają... a wejź jeden z drugim do autobusu, tam ludzie jadą
        (podobno) a nie gówna i jak śmierdzi. zakłamane społeczeństwo!!!!
        • Gość: baba Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.aster.pl 05.03.10, 13:07
          faktycznie błysnąłeś inteligencją i wychowaniem. Zrozumiałe, że masz pieski, po których nie sprzątasz.

ps. baba to tylko nic nie znaczący nick
        • Gość: tak, tak, baba Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.aster.pl 05.03.10, 13:35
          ps. charakterystyczne dla psiarzy jest przysłowiowe odwracanie kota ogonem, zwrócić mu uwagę o hałasowanie psa, natychmiast argument, że dzieci płaczą co podobno jest gorsze od szczeku, a Ty właśnie z brudem w autobusach. Kto brudzi i smrodzi? Może ten, który nie potrafi dojrzeć winy w sobie!
          • Gość: andy83 Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.e-wro.net.pl 06.03.10, 09:44
            > ps. charakterystyczne dla psiarzy jest przysłowiowe odwracanie kota ogonem, zwr
            > ócić mu uwagę o hałasowanie psa, natychmiast argument, że dzieci płaczą co podo
            > bno jest gorsze od szczeku, a Ty właśnie z brudem w autobusach. Kto brudzi i sm
            > rodzi? Może ten, który nie potrafi dojrzeć winy w sobie!

On uważa ze w autobusie śmierdzą wszyscy za wyjątkiem posiadaczy psów.
        • Gość: andy83 Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.e-wro.net.pl 06.03.10, 09:43
          > nie wychodź babo z domu i przestań jeździć MPK, też będzie ludziom przyjemniej.
          > kupki im [przeszkadzają... a wejź jeden z drugim do autobusu, tam ludzie jadą
          > (podobno) a nie gówna i jak śmierdzi. zakłamane społeczeństwo!!!!

Z tobą coś nie tak .
          Śmierdzi ci w autobusie a dziwisz się że ludziom śmierdzą rozdeptane kupy ?
          No chyba że uważasz że wszyscy w autobusie śmierdzą.
          Nie sądź po sobie.
          Są ludzie którzy się myją.
          Psiarze nawet jak się myją to śmierdzą bo ubrania maja przesiąknięte zapachem psa.
          A psy jedne śmierdzą bardziej a inne więcej.
          Często odwiedzam posiadaczy psów w ich mieszkaniach i wiem jaki smród czuć już w
          drzwiach.
    • por1 Tu nie chodzi o donosisielstwo... 05.03.10, 08:38
      tylko o wyrobienie,o wzbudzenie zanikłej postawy obywatelskiej. Nie
      moze nam byc wszystko jedno ,jeśli sami bedziemy "tolerancyjni "
      wobec takich zachowań to nie łudźmy sie. Dla wielu prostakow taki
      wyrzucony pet na chodnik ,czy nie sprzątnięta kupa to normalne. A
      przecież to totalnuy brak kultury ,wręcz chamstwo. Dlatego tez
      takie postepowanie powinno sie spotkać z potepieniem lub chociaz
      telefonem na Policję. w Niemczech taka postawa to dobry obywatel, u
      nas to donosiciel.
      A ja powtórze za J.Kobuszewskim "z chamstwem należy walczyć siłOM
      i ...."
      • malauchatka Re: Tu nie chodzi o donosisielstwo... 05.03.10, 09:53
        Właściwie, powinienem Ci przyklasnąć, gdyż podobnie jak Ty uważam, że nie
        powinno być fałszywie pojętej "tolerancji" i nie powinno być też przyzwolenia na
        "psi urobek" i nieograniczone wyrzucanie śmieci na ulice, a tak niestety się dzieje.
        Wystarczy spojrzeć na nasze ulice aby to zauważyć.
        Mam jednak zastrzeżenia do samej metody, otóż.... jak znam życie a znam je
        nieźle mam wątpliwości co do "obywatelskiego donosu" jako metody.
        Wychowywałem się w środowisku gdzie powiedzenie o kimś "kapuś" było przyczyną
        "totalnego ostracyzmu" dla kapusia. A tutaj właśnie do kapowania i to płatnego
        się namawia.
        Na moją miarę "dreptusia" i szarego człowieka spotkałem się z kapowaniem na
        szczęście nie osobiście ale kilkoro z moich znajomych miało różne utrudnienia
        życiowe, powodowane przez "życzliwych" donosicieli głównie bezinteresownych
        zawistników.
        To jest ta druga strona medalu, wymagająca zastanowienia, chociaż jak znam życie
        wiele osób(tzw "bezinteresownych obywateli") z braku laku potrafiłoby
        podkablować samych siebie, po oczywiście odpowiednim ukierunkowaniu, no ale to
        jest życie i jego realia.
        Pozdrawiam
    • jan_sobczak1 Kapownictwo. Jaki to bliski temat dla GW 05.03.10, 08:39
      To przecież ta gazeta zatrudniała i zapewne nadal zatrudnia kapusiów i
      donosicieli. Oraz jest największym w Polsce obrońcą tychże.
      • Gość: ktos Re: obywatelska postawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 08:43
        Nalezy nagradzac obywatelskie zachowania. Minie nie jest obojetne ze
        ktos smieci.
      • Gość: Leszek Synku, pier.llisz IP: 195.47.201.* 05.03.10, 11:30
        Nie wiesz co to kapownictwo, więc się nie odzywaj. Ktoś łamie prawo -
        notorycznie i olewając sąsiadów, więc należy mu się mandat. To nie jest żadne
        kapownictwo. Tylko Polacy zrażeni do kapusiów w okresu komunizmu, wszelkie
        informacje do organów traktują jako kapownictwo, podczas gdy to jest dbanie o
        innych, w tym dzieci, które bawią się w tych miejscach, a nawet Ciebie, żebyś
        nie przyniósł gówna z jakąś choroba do domu - na butach. Co, pewnie pieska masz,
        i tez olewasz sąsiadów, zamiast posprzątać po nim? Każdy taki nieodpowiedzialny
        leń będzie chrzanił o kapownictwie. Masz zwierzaka masz obowiązki.
        • nonieee Re: Synku, pier.llisz 05.03.10, 12:35
          Gość portalu: Leszek napisał(a):

> Nie wiesz co to kapownictwo, więc się nie odzywaj. Ktoś łamie prawo -
          > notorycznie i olewając sąsiadów, więc należy mu się mandat. To nie jest żadne
          > kapownictwo. Tylko Polacy zrażeni do kapusiów w okresu komunizmu, wszelkie
          > informacje do organów traktują jako kapownictwo, podczas gdy to jest dbanie o
          > innych, w tym dzieci, które bawią się w tych miejscach, a nawet Ciebie, żebyś
          > nie przyniósł gówna z jakąś choroba do domu - na butach. Co, pewnie pieska masz
          > ,
          > i tez olewasz sąsiadów, zamiast posprzątać po nim? Każdy taki nieodpowiedzialny
          > leń będzie chrzanił o kapownictwie. Masz zwierzaka masz obowiązki.

To jest kapownictwo. Jedna z plugawszych rzeczy, które człowiek robi człowiekowi.
          • Gość: Leszek Re: Synku, pier.llisz IP: 195.47.201.* 05.03.10, 13:35
            > To jest kapownictwo. Jedna z plugawszych rzeczy, które człowiek robi człowiekowi

A jak nazwiesz sranie mi pod oknem? Co jest plugawsze? Z resztą, myśl co chcesz,
            ja nie będę oszczędzał syfiarzy z ich pieskami.
            • Gość: obywatel RP Re: Synku, pier.llisz IP: *.chello.pl 17.03.10, 21:50
              Leszek, w pełni się z Tobą zgadzam. A ci wszyscy narzekacze to zwykłe bydło,
              które chce się pozasłaniać hasełkami, by usprawiedliwić swoją mentalną
              zgniliznę. Lubisz psie gówno? to se je zbieraj z ulicy i żryj co dzień jako
              każdy posiłek, skoro tak Ci "miłośniku zwierząt i swobód obywatelskich" to
              odpowiada. A prawo jest prawem i za srającego na chodnik Twojego psa należy Ci
              się mandat. I obyś dostał ich dostatecznie dużo, aspołeczna i nieodpowiedzialna
              szujo. Amen. (inwektywy kierowane do tych, którzy uważają, że "sranie psem" na
              publiczne chodniki jest w porządku a nie sprzątanie po nich - jak najbardziej ok)
          • Gość: andy83 Re: Synku, pier.llisz IP: *.e-wro.net.pl 06.03.10, 10:04
            > To jest kapownictwo. Jedna z plugawszych rzeczy, które człowiek robi człowiekow
            > i.
            >

Są dwie drogi albo chama opierdzilic ale zwykle cham lubi jak siefgo opierdziela
            więc pozostaje go skopac lub opluć

adruga droga to posłużyć się prawem i i powidaomic słuzby o zawuważonym
            wyktroczeniu lub przestępstwie.

Ponieważ samosąd jest zakazany nie ma innej drogi trzeba zgłaszac osoby które
            utrudniają życie innym i łamią prawo.

Donoszenie byłoby złe gdyby była trzecia skuteczna metoda walki z chamstwem.
            Znasz taka to podaj ?

Walczysz z chamstwem czy dajesz na nie przyzwolenie ?

Jeśli przyzwalasz to dlaczego ?
            Może sam lubisz być chamem i cenisz bezkarność ?
            Może obawiasz się że chamstwo ukarane nie będzie ci takiej przyjemności sprawiać ?
            To jedyne wytłumaczenie twojej odzywki.
            Jeśli jest inne to podaj ale mam sporo lat i jeszcze nikt mi innego powodu prze
            ten czas nie podała dla którego nie warto tepic chamstwa i dlaczego wielu sie
            boi donoszenia.

W dobie aparatów cyfrowych i komórek bardzo łatwo dać odpór chuliganom, wandalom
            i bandytom.
            Wystarczy z komórki zadzwonić pod 997.
            Jedna z zalet aparatu to demonstracyjnie robię zdjęcie dzikim parkingowym i
            mówię, że jak na aucie będzie ryska to nigdy nie zapomną tego dnia.
            Jeśli ktoś wyrzuca śmieci to wystarczy filmować , nie trzeba donosić , już samo
            to zwykle wystarcza .
            Podobnie jeśli widzę że ktoś wysiada z auta blokując chodnik lub pasy to robię
            zdjęcie a gdy mnie pyta po co to mówię ze nie jestem na służbie i nie mam
            bloczka mandatowego ale ustalą właściciela pojazdu i przyślę wezwanie
            komunikacyjne na jego adres .Nie dyskutuje i odchodzę i zwykle widzę ze kierowca
            szybko przestawia auto.
            Podobny numer stosuję z właścicielami psów ale dość rzadko.
            Często fotografuję gdy ktos się kreci koło samochodów czy wałęsa się po klatce
            schodowej.

Od dziwo zdarzało się ze te zdjęcia przydały się potem policji.
            Planuje zatem zrobić monitoring bo ostatnio w kilkunastu samochodach powybijano
            szyby.
            Czy też będę donosicielem gdy przekażę nagranie policji ?
            Czy nie chcielibyście mieć takich donosicieli na osiedlu ?

• ecci Re: Synku, pier.llisz 06.03.10, 10:19
              I chwała Ci za to Andy :)
              Gdyby było takich osób więcej, może by coś się zmieniło w tym pokręconym kraju...

Sam mieszkam w Oleśnicy, i wystarczy przejść się przez park między Cmentarzami a
              blokami z ul. Klonowej aby zobaczyć skalę problemu.
              Krytykujących pomysł zapraszam właśnie tam, problem ten jest najbardziej widoczny.
      • s3raph Re: Kapownictwo. Jaki to bliski temat dla GW 05.03.10, 16:30
        jan_sobczak1 napisał:

> To przecież ta gazeta zatrudniała i zapewne nadal zatrudnia kapusiów i
        > donosicieli. Oraz jest największym w Polsce obrońcą tychże.

to po jaka cholere ja czytasz?
        kup sobie bravo girl hahaha :D
    • Gość: Krakus_88 Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquaparku IP: *.ver.abpl.pl 05.03.10, 08:40
      Bulwersują się tylko Ci którzy śmiecą, inni nie mają obaw ani powodu ;)
      • Gość: Kolumb Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 10:51
        Bardzo dobre podsumowanie.
    • Gość: Tomek Donieś na sąsiada. Wstyd Panie Bronś. IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.03.10, 08:44
      Wstyd Panie Braś za ten pomysł już na pana nie zagłosuje chociaż Pana bardzo
      szanowałem nigdy nie donosiłem, żeby za bilet z ludzi kapusiów robić - WSTYD
      • kontonaspam Re: Donieś na sąsiada. Wstyd Panie Bronś. 05.03.10, 09:44
        Z biletu możesz zrezygnować :)
      • Gość: krycha Re: Donieś na sąsiada. Wstyd Panie Bronś. IP: *.netia.citysat.com.pl 05.03.10, 11:31
        Alternatywy 4
      • Gość: nie kabluję Re: Donieś na sąsiada. Wstyd Panie Bronś. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 11:38
        życie nie lubi podłości dziś doniesiesz na sąsiada ,jutro on na ciebie.A znam
        takie przypadki,że dobrych stosunków sąsiedzkich powstała
        nienawiść i ciągłe sprawy sądowe.
    • awatar_sm W Kurduplandii Miłości 05.03.10, 08:49
      donoszą na sąsiada że im nie odpowiada,
      donoszą na kurdupla że im zawadza,
      donoszą na krasnala że im żone uwodzi,
      donoszą na murzyna że ma czarne dzieci,
      Nawoływanie do donoszenia w kraju największych, ogłupiałych
      donosicieli, zabawne, bardzo.
      Tańsze od biletu jest piwo, parówka, tirówka.
      • Gość: zex Re: W Kurduplandii Miłości IP: 212.244.185.* 05.03.10, 09:10
        Odpowiem ci cytatem:
        "Też poetka, wierszokletka, niech mi nos pod ogon wetka"
    • awatar_sm Tańsze od biletu są: piwo, parówka, tirówka. 05.03.10, 08:53
      W Kurduplandii Miłości
      donoszą na sąsiada że im nie odpowiada,
      donoszą na kurdupla że im zawadza,
      donoszą na krasnala że im żonę uwodzi,
      donoszą na murzyna że ma czarne dzieci,
      Zachęcanie do donoszenia w kraju największych, ogłupiałych
      donosicieli, zabawne, bardzo.
    • 12.12a1 Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquaparku 05.03.10, 08:55
      No tak,nagroda za donosicielstwo jest przednia.Przy wyborach mieszkancy
      Olesnicy powinni gruntownie sie zastanowic kogo wybieraja.Pewnie strazy
      miejskiej sie jeszcze nie dorobili a jesli juz maja to straznicy zza krzaków
      lustruja kierowców komu to zalozyc blokade na kola.Czy to jest tak trudno
      wynajac najdrozsza firme do sprzetania psich pomników i kosztami obciazyc
      wlascicieli posesji wspólnot,spóldzielni mieszkanowych?
      • Gość: baba Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.aster.pl 05.03.10, 08:59
        czy możesz wyjaśnić, dlaczego mam dopłacać do cwaniaczka hodowcy psa, który literalnie ma wszystko gdzieś? ludzie muszą się nauczyć porządku i przestrzegać elementarne zasady współżycia w grupie.
        • Gość: wykidajlo2 Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 09:19
          Jeśli masz samochód, jego destrukcyjny wpływ na środowisko i zdrowie innych jest
          znacznie większy niż posiadacza trzech psów, który po nich nie sprząta. Różnica
          taka, że nie pozornie widać, za to statystyki porażają - 100% wzrost zachorowań
          na nowotwory złośliwe w ostatnich 15 latach, będący w ścisłej korelacji z
          postępami w motoryzacji i wzrostem sprzedaży mięsopodobnych towarów w różnej
          maści marketach.
          • Gość: baba Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.aster.pl 05.03.10, 11:13
            Samochody są koniecznością, psy zwłaszcza trzy w domu to paranoja. Niestety mam paranoika z dwoma psami, który z miłości do pupili nie tylko nie sprząta po nich, ale bezstresowo wychowując katuje nimi sąsiadów. Pieski(bardzo groźne)wyprowadzane są trzy razy dziennie na maks. 15 min jednorazowo, co wystarcza na zrobienie kupy. Całymi dniami, od świtu do nocy, z przerwami na klozet pieski siedzą same w domu szczekaniem i wyciem umilając sąsiadom życie. Jak słyszysz od kolesia tekst: "psy są po to by szczekały" to wybacz... ugryzłam się w język.
            • wykidajlo2 Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa 05.03.10, 11:59
              Miałem kiedyś sąsiadkę, której mój pies przeszkadzał (chociaż nie szczekał).
              Było mnie stać i wyprowadziłem się na wieś a mieszkanie sprzedałem. Przez kilka
              lat była tam agencja towarzyska i sąsiadka nie protestowała, widać nie
              przeszkadzało. Teraz agencji już nie ma i do mieszkania sprowadzili się inni
              ludzie (bez psa). Teraz z nimi sąsiadka wojuje, wiadomo oni nie przyleją. No ale
              jak ktoś ma nierówno pod sufitem... A co do samochodów - do końca lat 80. wcale
              nie były niezbędne do życia (teraz też nie). Była nieźle zorganizowana
              komunikacja publiczna.
              • Gość: baba Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.aster.pl 05.03.10, 12:37
                tak, oczywiście, pieski nie szczekają, tylko baby przeszkadzają, skąd znamy te teksty, tak samo jak płacący mandaty, mający problemy z prawem tłumaczą, że oni są w porządku, tylko mieli pecha i na złego policjanta wpadli, albo do chrzanu był prokurator, itd. Na własny użytek cały świat podły tylko "JA" taki święty.
                Co oczywiście nie znaczy, że możesz mieć rację i trafiłeś na głupią sąsiadkę. Tylko wiesz, do takich tłumaczeń mam duuuuuży dystans, bo wiem, jak to jest w rzeczywistości.
        • cillian1 Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa 05.03.10, 09:29
          Na początku byłem nawet za, po zastanowieniu się, twierdzę, że to głupi pomysł,
          dlaczego?
          Bo sąsiad nie będzie donosił, bo inny zanieczyszcza, sąsiad będzie częściej
          wykorzystywał tą opcję, aby uprzykrzyć życie innemu! a bo ma lepszy samochód, a
          bo ma lepszą furtkę itd. itp.
          Jednak najlepszym środkiem w tych czasach jest kara pieniężna. Osiedle obsrane,
          właściciele psów płacą większe, i większe, i większe opłaty! Obsranie znika,
          składki znikają! Tak samo co do śmieci w okolicy! Jest syf, większe opłaty za
          sprzątanie. Ktoś napisze: dlaczego mam płacić, jak ktoś przyjedzie i wyrzuci
          worki...
          Może nie przyjedzie, jak raz zostanie złapany i oddany straży miejskiej, czy
          policji ;)
          • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa 05.03.10, 10:09
            cillian1, czyżbyś nie znał mentalności polskich urzędów i ludzi tam pracujących?
            Opłaty wrosną, ale później, gdy chodniki będą już tak czyste jak sumienie
            katolickiego księdza, to i tak pozostaną na tym samym poziomie, bo inflacja, bo
            wyższe koszty, bo gradobicie w Timbuktu.
          • monsiu46 Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa 05.03.10, 10:56
            Ciut głupkowato ględzisz i sam sobie zaprzeczasz.Bo żeby złapać śmieciarza z
            innego rejonu, trzeba utworzyć straż obywatelską na Twoim osiedlu. Wyobrażam
            sobie, że przyjeżdża swoim wypasionym BMW troje karków i wyrzuca śmieci. A Ty
            jako przykładny obywatel zatrzymujesz ich i zgłaszasz odpowiednim władzom. W
            dobie powszechności telefonów komórkowych donosy o zaśmiecanie bez
            udokumentowania zdjęciem powinny nie być rozpatrywane. Chyba że byłoby kilku
            świadków. Więc złośliwie trudno byłoby działać.A podnoszenie opłat byłoby ze
            skutkiem jak opisał przede mną ktoś inny. Nasze władze chętnie podniosą opłaty -
            obniżki to dla nich straszna trudność.
          • Gość: tt Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.centertel.pl 05.03.10, 17:28
            "Bo sąsiad nie będzie donosił, bo inny zanieczyszcza, sąsiad będzie częściej
            wykorzystywał tą opcję, aby uprzykrzyć życie innemu!"

Nonsens. Nieważne, w jakim celu będzie wykorzystywał te opcję. Najważniejsze, żeby:
            1. ukarać śmieciarza/obsrywacza
            2. żeby było czyściej

Inne porachunki między sasiadami nie mają żadnego znaczenia. Jak nie będzie
            smiecił - nikt mu tego nie zarzuci (pamiętaj, że trzeba to udokumentować,
            udowodnić). A anonimowe oskarżenia bez dowodów będą na pewno ignorowane.
      • Gość: ech Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.telpol.net.pl 05.03.10, 09:14
        A dlaczego niby JA mam płacić ca jakiegoś chama który zostwaia odchody na
        trawniku pod moim oknem??
    • Gość: ril Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquaparku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 08:55
      Niestety w Polsce nawet jeśli prawo jest uznawane za sensowne -
      często mniej potępia się nie przestrzeganie go niż donoszenie na
      tych, którzy je łamią.
    • Gość: migo Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquaparku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.10, 08:56
      [i]a ja wam szczrze powiem zew Warszawie by sie cos takiego przydalo
      bo jest syf, ja tam lubie porzadek na ulicach a nie chodzic po
      wszystkim fajne nie jest jak wychodzisz z dzieckiem na spacer a ono
      sie przewraca twarza w jakiegos peta lub brudnego smiecia nie mowiac
      juz o psich odchodach snieg stopnial a syfilis zostal a dostac
      bilecik calodniowy za darmo to fajna sprawa i dobra mobilizacja :D
      pozdro
    • Gość: kandydat na tw Re: Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquapa IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.10, 09:00
      ..całkiem nawet fajny pomysł ale mam jeszcze inną
      propozycję. Albo do akwaparku albo całodzienny bilet
      na karuzelę. Chętnych na TW może być jeszcze więcej
    • Gość: Misiek Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquaparku IP: *.in2p3.fr 05.03.10, 09:02
      POPIERAM - moze sie wreszcze polacy naucza ze dobra wspolnego sie nie niszczy.
      Poki co wspolne = niczyje wiec ...
    • danpolbroker W tym popieprzonym kraju wraca 05.03.10, 09:04

komuna lat 50-tych i najlepioej niech powołają polskie STASI, no i
      ocyzwiđcie nalez ynacybnie roybudowa policje i więziennictwo.
      Proponuje hasło
      3 tysiące więzień w Polsce na trzecie tysiąclecie.
      • Gość: cezary Re: W tym popieprzonym kraju wraca IP: *.static.sonofon.dk 05.03.10, 09:11
        Pozwalasz,aby sasiad nawrzucal psiego gowna na twoj ogrodek?.Ale jak
        nawrzuca za twoim plotem na chodnik to jest OK ?
        • Gość: tt Re: W tym popieprzonym kraju wraca IP: *.centertel.pl 05.03.10, 17:32
          Nie widzisz, że on sam chce nawrzucać wszędzie tego gówna? Tylko sie boi, że
          ktoś na niego doniesie...
          Własnie na takich gnojków najlepiej działa takie "neighbour watch". Wszędzie, w
          każdej sytuacji powinni sie liczyc z tym, że ktoś ich widzi. A burackie
          zachowania (i burackie posty) będą piętnowane.
      • Gość: obywatel RP Re: W tym popieprzonym kraju wraca IP: *.chello.pl 17.03.10, 21:43
        Debil z Ciebie, wiesz o tym?
    • loppe nie można tego zawiadomieniem nazywać 05.03.10, 09:05
      donos to brzydkie słowo

porządni obywatele musza zawiadamić żeby bydło nie triumfowało,
      chyba że co? mają sami walczyć
      • boykotka Re: nie można tego zawiadomieniem nazywać 05.03.10, 09:24
        loppe napisał:

> donos to brzydkie słowo

W Niemczech brak reakcji byłby przestępstwem. To tylko świadczy, że
        jesteśmy mentalnie nadal w rosyjskim zaborze.
        • loppe Re: nie można tego zawiadomieniem nazywać 05.03.10, 09:36
          dokładnie, naród wiecznych partzantów z pomieszaniem pojęć ("dla
          uczciwych piekło, dla cwaniaków raj" jak śpiewał poeta)
          • loppe Re: nie można tego zawiadomieniem nazywać 05.03.10, 10:34
            oczywiście pomysł nagradzania biletem jest zły, bilety się kiedyś
            skończą:))))))) nie mówiąc o tym że robi z obywatela chytrusa i że
            będzie dużo zgłoszeń cwaniaków-milośników darmowej kapieli
            • boykotka Re: nie można tego zawiadomieniem nazywać 05.03.10, 10:46
              loppe napisał:

> oczywiście pomysł nagradzania biletem jest zły, bilety się kiedyś
              > skończą:)))))))
              Niestety prędzej skończą się miejsca na pływalni. Pływam codziennie,
              więc wiem, że dziś nie starczy wybrać się na pływalnię o 6-tej rano
              by mieć tor do pływania tylko dla siebie. Dlatego proponuję mandaty
              przeznaczyć na budowę nowych pływalni :)
    • redakotr Każdy kto krytykuje ten pomysł, udowadnia... 05.03.10, 09:10
      ... że wciąż sposobem myślenia tkwi w epoce głębokiego komunizmu (albo jest
      zwolennikiem PiS co prawie na jedno wychodzi). Ludzie z takim przekonaniem
      uważają że wszystko zależy od Władzy. Władza posprząta, Władza obroni, Władza
      nauczy. Zero współodpowiedzialności za siebie, za swoich sąsiadów, za teren na
      którym się mieszka. Przecież ci idioci którzy wywożą śmieci do lasu działają
      na szkodę nas wszystkich! W krajach wysoko rozwiniętych takie "donoszenie"
      jest bardzo dobrze widziane, bo każdy rozumie że zaśmiecanie jest szkodliwe.
      • Gość: DJ HEJTER Re: Każdy kto krytykuje ten pomysł, udowadnia... IP: *.3s.pl 05.03.10, 10:15
        zanim coś skrytykujesz to się zastanów czy chcesz żyć w państwie gdzie sąsiad
        kabluje na sąsiada w zamian za bilet na basen. a władza jest od tego żeby coś
        robić, co nie?
        • redakotr Re: Każdy kto krytykuje ten pomysł, udowadnia... 05.03.10, 10:26
          Tu nie chodzi o bilet na basen. Chodzi o to żeby ludzie przestali patrzeć
          wyłącznie na czubek własnego nosa.
          Większość Polaków to takie osoby które bez nagrody nie kiwną palcem, nawet nie
          podniosą papierka z ziemi. Śmierdzące samolubne lenie. Widać to w Warszawie -
          prawie nikt nie sprząta odchodów po swoich psach. I to mnie wkurza, bo po części
          też taki jestem, tak nas ukształtował poprzedni system. Dlatego każda inicjatywa
          która burzy ten stan jest dobra.
        • Gość: Loko3 Re: Każdy kto krytykuje ten pomysł, udowadnia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 13:38
          A jesli twoj sasiad pekluje nowordki w beczce i o tym wiesz, to
          powiadomienie policji tez bedzie "kablowaniem"? Albo moze to lepiej Ci
          przemowi do rozumu- jesli zobaczysz ze sasiad rysuje gwozdziem lakier
          na samochodach innych sasiadow, to co?
        • Gość: tt Re: Każdy kto krytykuje ten pomysł, udowadnia... IP: *.centertel.pl 05.03.10, 17:36
          Wolę żyć w takim, gdzie jest porządek a nie obsrane trawniki i zaśmiecone lasy.
          Wystarczy, żeby władza robiła to, co do niej należy. Czyli karała winnych. A kto
          przedstawi dowody - to juz nie ma znaczenia. Pewnie taniej (wiec z punktu
          widzenia obywatela - korzystniej) jest wykorzystać powszechne telefony komórkowe
          obywateli, niż zatrudniać kolejnych strażników czy policjantów.
          Od sprzątania sa firmy sprzątające, nie władza. A najlepiej, jeśli się unika
          śmiecenia - wtedy jest czysto i tanio (nie płacimy za sprzątanie).
    • konrad.walczybinski Popieram!!! 05.03.10, 09:13
      Popieram ten pomysł. Bardzo odważny.

Czemu mamy tolerować śmieciarzy?!
    • kaktuskowo Donieś na sąsiada. Dostaniesz bilet do aquaparku 05.03.10, 09:14
      Wyżej, na tej samej stronie, jest sondaż o tym donoszeniu. Weżcie się
      tam i zagłosujcie.
      Ujmę to tak: z przyjemnością POINFORMUJĘ, że brudas, cham, prostak,
      śmierdziel, zakała, czy inny burak, śmieci, zastawia przejście, parkuje
      na miejscu niepełnosprawnych. ON musi zostać napiętnowany i ukarany bo
      inaczej nie zrozumie. Tak jak ci z tekstów tu zamieszczonych. Amen.
    • boykotka Świetny pomysł 05.03.10, 09:18
      Nie lubię śmieciarzy a zwłaszcza właścicieli piesków, którzy nie
      sprzątają po swoich pupilach, lubię pływać dla mnie świetna fucha.
      Szkoda, że w Warszawie nie można tak dostać się na pływalnię. Ale
      polecam władzom miasta taką alternatywę.
      • Gość: wykidajlo2 Re: Świetny pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 09:21
        A za 15 lat kolejna lustracja...
        • boykotka Re: Świetny pomysł 05.03.10, 09:27
          Gość portalu: wykidajlo2 napisał(a):

> A za 15 lat kolejna lustracja...

Dokładnie widać po tym wpisie, że mentalnie nadal pozostajesz w
          epoce PRL-u. Ja z tobą w niej siedzieć nie zamierzam. Po to jest
          prawo by je respektowano.
          • Gość: wykidajlo2 Re: Świetny pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 09:31
            Prawo w PRL też było po to, by je respektować. Ci którzy tamto prawo egzekwowali
            wraz z tymi, którzy donosili mają teraz przechlapane. A żeby teraz wypowiadać
            się mądrze o PRL, trzeba było wtedy być dorosłym człowiekiem.
            • boykotka Re: Świetny pomysł 05.03.10, 10:02
              Chyba mamy na myśli zupełnie inne pojęcia gdyż to co było prawnie
              robione za PRL'u nie jest obecnie ścigane z urzędu. Po za tym nie
              porównuj psich kup z donosami na ludzi

> Prawo w PRL też było po to, by je respektować. Ci którzy tamto
              > prawo egzekwowali wraz z tymi, którzy donosili mają teraz
              > przechlapane. A żeby teraz wypowiadać
              > się mądrze o PRL, trzeba było wtedy być dorosłym człowiekiem.
              • Gość: wykidajlo2 Re: Świetny pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 10:07
                Niezależnie od okoliczności kapucha pozostaje kapuchą. Jeśli nie wierzysz,
                wyślij zapytanie a DJ of RM Ci odpowie.
                • boykotka Re: Świetny pomysł 05.03.10, 10:31
                  Po to Pan bóg dał mi wolną wolę i rozum bym mogła się sama nimi
                  posługiwać.

> Jeśli nie wierzysz, wyślij zapytanie a DJ of RM Ci odpowie.
                  • Gość: wykidajlo2 Re: Świetny pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 10:55
                    Dobra kobieto, wypuszczam Cię od blisko godziny (wczoraj miałem ciężki dzień i
                    trzeba odreagować). Pora więc na podsumowanie z mojej strony: Mieszkam w domku
                    jednorodzinnym na wsi podmiejskiej i śmieci wyrzucam do kosza, chociaż odnoszę
                    wrażenie, że jest to działanie jałowe, wielu moich sąsiadów postępuje
                    nieetycznie, wywożąc te śmieci diabli wiedzą dokąd lub spalając (plastiki) w
                    piecach. Szlag mnie nieraz na to trafia ale ja nigdzie nie doniosę. W tym
                    zidiociałym państwie tak wiele działań jest zabronionych, że w razie czego
                    sąsiedzi też by na mnie donieśli i ja miałbym przechlapane (w skrajnym przypadku
                    mogliby mnie spalić). Przykładowo - w moim mieście, do którego wieś należy
                    administracyjnie, stosowny regulamin NAKAZUJE organiczne odpadki wrzucać do
                    kosza (zamiast kompostować). Oczywiście, ja kompostuję, no ale już popełniam
                    wykroczenie. Z drugiej strony żadne służby nie kontrolują umów w sprawie wywozu
                    i ich realizacji, kiedyś przy wódce mówiłem o tym mojemu koledze,
                    wiceprezydentowi miasta. On powiedział, że Straż Miejska ma sumę baz danych ze
                    wszystkich zakładów oczyszczania w mieście i będzie chodzić tam, gdzie nie ma
                    umów i nie ma wywozu śmieci. Parę miesięcy temu miałem okazję przekonać się -
                    przyszli akurat do mnie (miałem kwitów tyle ile trzeba a nawet więcej), no i
                    zastrzeżeń do mnie nie mieli żadnych, natomiast do moich sąsiadów-śmieciarzy
                    nawet nie wstąpili. I zapewne postąpili ci strażnicy racjonalnie, spełnili to co
                    trzeba i w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku poszli spać snem
                    sprawiedliwego. Więc o czym tu dalej gadać? Z poczucia dobrze pojętego obowiązku
                    robić swoje i tyle. Pozdrawiam...
                    • boykotka Re: Świetny pomysł 05.03.10, 11:13
                      brakuje ci po prostu odwagi, by przynajmniej próbować zmienić ten
                      świat.
                      Ponieważ wiele osób nazywa mnie głupio naiwną, więc jestem raczej
                      przyzwyczajona do twojego toku myślenia.
                      • Gość: wykidajlo2 Re: Świetny pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 11:37
                        Wydaje Ci się, przeżyłem kawał życia, moje dzieci mają 36 i 32 lata a ja sam
                        zbliżam się do emerytury. Mój kolega, wspomniany wcześniej wiceprezydent miasta,
                        człowiek bardzo stanowczy który z niejednego pieca chleb jadał, próbował w
                        zakresie śmieci coś zmienić i nic się nie udało a "za całokształt" całkiem
                        niedawno przestał być wiceprezydentem. Po prostu za bardzo nadepnął komuś na
                        odcisk. Myślę, że sensownym rozwiązaniem sprawy byłoby wprowadzenie powszechnego
                        podatku śmieciowego (do dyskusji, czy pogłówny czy proporcjonalny do dochodów).
                        Zapewne wtedy z czystego lenistwa nie prowadziłoby to do wywożenia śmieci do
                        lasu czy podrzucania ich innym. Do tego jednak potrzebna jest dobra wola
                        USTAWODAWCY, a tej nie ma i pewnie nie będzie. Spuszczanie tego zagadnienia na
                        rady miast i gmin ("niech sobie zrobią referendum") nic nie da - u mnie też
                        było, z powodu zbyt niskiej frekwencji zdechło.
                • Gość: Dilbert Re: Świetny pomysł IP: 193.0.242.* 05.03.10, 10:49
                  aha, czyli jak zobaczysz uciekającego z miejsca wypadku sprawcę to obrócisz się
                  na pięcie i udasz, że nic się nie stało?
                  • Gość: wykidajlo2 Re: Świetny pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 10:58
                    Tak, tak - zapewne zdążę w ciągu paru sekund wyciągnąć notes i spisać numery
                    rejestracyjne.
                    • Gość: Dilbert Re: Świetny pomysł IP: 193.0.242.* 05.03.10, 11:10
                      No proszę, sytuacja całkiem hipotetyczna a Ty już racjonalizujesz swoją postawę.

Aby ułatwić Ci proces myślowy, podam inny przykład. Widzisz, że Twój sąsiad
                      zabija siekierą swoją żonę. Co robisz? Zostaniesz w takiej sytuacji kapusiem? A
                      jeśli tylko ją zbije? A jeśli zbije tylko psa? A jeśli pies tylko nafajda na
                      Twój wypielęgnowany trawnik? A jeśli narobi ale tylko na publiczny trawnik?

Gdzie jest granica?
                      • Gość: wykidajlo2 Re: Świetny pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 11:46
                        W przypadku zabójstwa mam ustawowy obowiązek donieść (jeśli taką wiedzę
                        posiadam). W pozostałych przypadkach lepiej się nie wtrącać bo można dostać po
                        ryju a w skrajnym przypadku spalić się. Wieś (a na takiej mieszkam) rządzi się
                        swoimi, bardzo zresztą surowymi prawami i dlatego jest tam o wiele spokojniej i
                        bezpieczniej niż w mieście. Mieszkam na wsi 10 lat i bez obawy mogę o każdej
                        porze dnia i nocy spacerować bez żadnej obawy, że ktoś mnie napadnie. Kiedyś
                        drobny złodziej (z miasta) ukradł mojemu znajomemu trochę narzędzi. Miejscowi
                        chłopcy znaleźli go dość szybko i doprowadzili do poszkodowanego. Był
                        przerażony, oddał wszystko, skamląc jedynie, by go nie bić i od tamtego czasu
                        już do naszej wsi nie przychodzi.
                      • Gość: fvb Re: Świetny pomysł IP: *.wroclaw.mm.pl 05.03.10, 13:16
                        heh, granica jest tam gdzie się dzieje komuś krzywda. psie gówno nie jest takim
                        zagrożeniem jak rozbite szkło. ile czasu rozkłada sie plastikowa torebka?
      • darkraj Re: Świetny pomysł 05.03.10, 10:15
        boykotka napisała:

> Nie lubię śmieciarzy a zwłaszcza właścicieli piesków, którzy nie
        > sprzątają po swoich pupilach, lubię pływać dla mnie świetna fucha.
        > Szkoda, że w Warszawie nie można tak dostać się na pływalnię. Ale
        > polecam władzom miasta taką alternatywę.
        ===================== No dobra. A jak ktoś nie umie pływać, jest wstydliwy albo
        ma stany neurotyczne na widok większej powierzchni wodnej, ale lubi porządek? Co
        wtedy?;-DDD

Pracować za darmo i to na włsnym sprzęcie?
        Radni i reszta ratuszowych darmozjadów mają tyle wolnego, że z nudów podejmują
        coraz durniejsze uchwały.
        A bajzel na ulicach wcale nie maleje, i żaden z nich nie ma pomysłu, jak temu
        zaradzić.

A wystarczy za takie materiały o brudasach płacić gotóweczką, bo nie wierzę, by
        właściciele aquaparków udzielali swoje obiekty za frajer.
        Miasto zapewne i tak musi to re-finansować.
    • Gość: artur Krótko jestem za, IP: *.grupalotos.pl 05.03.10, 09:21
      a dodatkowo śmiecący powinien zapłacic za ten bilet

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka