piotreqqq 25.03.10, 20:23 I jak zwykle dużo hałasu i nic z tego nie wynika. Nie dowiedziałem się z artykułu kto ma w końcu zapłacićza nieubezpieczone pacjentki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ps.lekarz Na katar najlepszy? IP: *.fbx.proxad.net 26.03.10, 22:54 Na katar i kaszel najlepsza jest kwasna woda w pastylkach. Trzeba polknac dwie i obficie popic woda. Po chwili sprobujcie chorzy kichnac lub zakaszlec!!! Wyleczenie murowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinowa_5 Re: Na katar najlepszy ginekolog IP: *.icpnet.pl 28.03.10, 13:15 jak to kto? Ja, Ty i wszyscy którzy pracują.... Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Na katar najlepszy ginekolog 28.03.10, 13:39 Nie,tego nie mozna spokojnie czytac.To pacjentka ma miec inicjatywe i wychodzic z wnoszeniem skarg.Po cholere ja sie pytam mam narazac sie na stres,bo ktos nie przestrzega obowiazujacych przepisow???To rejestratorka,jezeli gowno wie,nie moze podniesc dupy z krzesla,i isc z zapytaniem do kierownika przychodni??A moze tu znowuz chodzi,o jakies krety wenty z NFZ?z placeniami? i moze przychodnie poprostu boja sie.Ten Kraj jest chory nieuleczalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ais wklejam przepisy ustawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.10, 14:08 USTAWA z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych link do pobrania: isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20042102135 najlepiej sciagnąc "tekst ujednolicony" i sobie wydrukowac. Art. 2. 1. Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo: (...) 3) inne, niż wymienione w pkt 1 i 2, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie ukończyły 18. roku życia lub są w okresie ciąży, porodu i połogu – zwane dalej „świadczeniobiorcami”. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: wklejam przepisy ustawy 28.03.10, 14:32 > które nie ukończyły 18. roku życia lub są w okresie ciąży, porodu i połogu > – zwane dalej „świadczeniobiorcami”. Dzieci to jeszcze rozumiem - nie mogą pracować, nie mogą się ubezpieczyć. Ale jakim prawem ciężarówki? Udany wsad daje do około rok darmowego ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciezarna -> dzikowy IP: *.chello.pl 28.03.10, 16:20 Twoim zdaniem pracodawcy ustawiaja sie w kolejkach, zeby zatrudniac ciezarne??? Odpowiedz Link Zgłoś
nomina @Ciezarna 28.03.10, 17:58 A z czego, Twoim zdaniem, te ciężarne chciały utrzymać dzieci, nie mając dochodu? Na jakiej podstawie decydowały się na ciążę, wiedząc, że nie utrzymają dziecka? Pracująca na zwolnieniu ma ubezpieczenie, żona pracująca w domu jest na ubezpieczeniu męża. Jeśli pozostaje w związku nieformalnym i durne prawo nie uznaje możliwości ubezpieczenia z książeczki partnera, może wykupić ubezpieczenie dobrowolne, skoro straciła pracę (nb. sprawę należy skierować do sądu, bo kobiety ciężarnej nie wolno zwolnić). Jeśli była wcześniej bezrobotna, ma ubezpieczenie z urzędu pracy. Ciężarna nie ma żadnych podstaw do braku ubezpieczenia - większych niż np. osoby niepełnosprawne. Innym problemem jest nieznajomość przepisów o ubezpieczeniu zdrowotnym. Ja czasem korzystam z innego przepisu, którego nie tylko nie uwzględniają systemy informatyczne przychodni, a rejestratorki go nie znają, ale nawet ZUS nie wiedział, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ev_ik Re: wklejam przepisy ustawy 28.03.10, 18:21 dzikowy napisał: > > które nie ukończyły 18. roku życia lub są w okresie ciąży, porodu i > połogu > > – zwane dalej „świadczeniobiorcami”. > > Dzieci to jeszcze rozumiem - nie mogą pracować, nie mogą się > ubezpieczyć. Ale jakim prawem ciężarówki? Rusz trochę makówką, myślenie na prawdę nie boli. Wystarczy, że ciężarówka zachoruje na zwykłe przeziębienie, nie będzie miała dostępu do lekarza i sama będzie się leczyć jak umie. Wystarczy, że będzie brała zwykłą aspirynę, a może urodzić dziecko z wadami. Nie wspomnę już nawet o innych chorobach (np. cukrzyca), które mogą powodować trwałe uszkodzenie płodu. Teraz sobie policz, co wychodzi taniej: darmowe leczenie ciężarówek, czy leczenie, rehabilitacja i utrzymywanie upośledzonych dzieci (a później ludzi)? Jeszcze jakiś mądrala chce odmówić kobietom w ciąży darmowego leczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Nikt nie chce zabronić IP: *.chello.pl 28.03.10, 18:56 Tak, teraz darmowe leczenie, potem zasiłki darmowe dla obiboka a potem będzie miała preferencje w dostępie do przedszkola jako matka samotnie wychowująca dziecko z partnerem...echhh Odpowiedz Link Zgłoś
ev_ik Re: Nikt nie chce zabronić 28.03.10, 22:52 Coś ci się pomyliło, bo dyskusja dotyczy leczenia kobiet w ciąży, a nie pierwszeństwa w przyjmowaniu do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
bgoralska1972 W Krakowie tez:( 28.03.10, 18:55 Byłam świadkiem jak odmówiono lecznia w przychodni małemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annika Na katar najlepszy ginekolog IP: *.marienlyst.dk 28.03.10, 21:05 Czesc, mieszkam w Szwecji. Bedac w Polsce ostatnio z wizyta zachorowalo moje dziecko. Na pogotowiu pani w rejestracji domagala sie ksiazeczki ubezpieczeniowej, w drodze wyjatku zgodzila sie przyjac dziecko z 40 stopniowa goraczka, a dowod ubezpieczenia mam doniesc w ciagu 7 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Na katar najlepszy ginekolog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.10, 21:41 no tak ustawa jest i wyraźnie o tym mówi ale tylko mówi bo w efekcie dostanie się do lekarza na NFZ nie jest takie łatwe. Sama w czasach LO (kilka lat temu) miałam ten problem. Mieszkałam w innym mieście, mama za granicą pracowała na czarno mi czasem coś przesłała na utrzymanie, ojciec jak miałam 6 lat wypiął się na rodzinę i nie płacił nawet alimentów. Byłam sama bez opieki- na szczęście dobrze się uczyłam i nikt specjalnie nie interesował się mną bo byłam raczej wzorem do naśladowania a nie chodzącą patologią. Na nieszczęście zaczełam sporo chorować. Rozpoznano u mnie astmę (oczywiście prywatna wizyta) ale wcześniej jak chorowałam wielokrotnie toczyłam walkę z paniami w rejestracji. Nie byłam pełnoletnia, miałam gorączkę, zapalenie oskrzeli jeśli nie początek zapalenia płuc. Kaszel, świsty a nikt nie chciał mnie zbadać bo nie mam ubezpieczenia ze sobą. Na szczęście kierowniczka przychodni była lekarzem i zlitowała się i powiedziała jak usłyszała moją historię "ja Cię dziecko przyjmę". Dostałam antybiotyk pomogło na troche ale potem znowu infekcje i duszności w nocy. Dzwoniłam do NFZ (wtedy chyba kasy chorych) przełączali mnie po pokojach w końcu dowiedziałam się, że powinnam być ubezpieczona ale nie ma mego nr PESEL w ich bazie i ktoś mnie musi zgłosić. Zaproponowano by była to szkoła a szkoła nie chciała zgłosić bo była w innym woj niż byłam zameldowana- tłumaczenie, że nie dostaną za mnie zwrotu i tak przez 4 lata LO nie mogłam leczyć się państwowo... taka patologia :( Leki, antybiotyki były w różny sposób załatwiane nie będę pisać jak... ale przetrwałam do czasów kiedy na uczelnia mnie ubezpieczyła :) teraz na ironię prawię nie choruję a astma była na tle alergicznym- brak alergenu i ataków duszności brak od kilku lat :) ale co przeżywałam w LO... Teraz sama jestem lekarzem dentystą- odbywam roczny staż na NFZ. Na szczęście u nas nie sprawdzają tak rygorystycznie ubezpieczeń raczej się wierzy pacjentom i pomaga szczególnie jak boli...powiedzmy aż tak dużo nie straci gabinet jak z jednego pacjenta raz na jakiś czas się przyjmie i nawet fundusz go odrzuci nie zwróci kasy. Jeśli chodzi o dzieci i kobiety w ciąży powinno to być oczywiste że mają ubezpieczenie ale na tym się kończy bo ustawa jest, konstytucja jest a panie z rejestracji tych przepisów nie znają i mówią "nie ma miejsc", "ubezpieczenie i kropka". Trzeba pamiętać, że do leczenia każdy ma u nas prawo- nawet ten nie ubezpieczony tylko potem pozostaje pytanie jednostki służby zdrowa kto za to zapłaci. Smutne.... ciężarna jest ubezpieczona ze względu na dziecko-ono nie jest winne, że jest na tym świecie. Samo na siebie nie zarobi i się nie ubezpieczy a jak będzie zdrowe to kiedyś odpracuje te kilka wizyt u lekarza. Dla mnie to oczywiste, że dzieci i kobiety ciężarne są ludzmi których trzeba chronić. Najgorsze jest, że jak przywiozą bezdomnego pijaczka to go przebadają na nasz koszt i jeszcze domyją w szpitalu albo więźniom usuną zatrzymane ósemki poza kolejką-tak tak pamiętam jak przywieźli bandziora na uczelnię na chirurgię stomatologiczną. czterech z pistoletami i więzień. Z więzienia nawet nie zadzwonili, że jadą tylko przyjechali i kazali usunąć bo więźnia troche coś tam boli... a dla niego atrakcja bo same młode studentki a on wyposzczony... A dla przykładu dodam, że normalni ludzie czekają z pół roku na zabieg! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Na katar najlepszy ginekolog IP: *.home.aster.pl 28.03.10, 21:17 Czy każdy artykuł o kobietach w ciąży musi być ilustrowany gołym brzuchem? Nie można inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciężarna Na katar najlepszy ginekolog IP: 80.51.210.* 28.03.10, 22:20 podajcie namiary na tę ustawę jutro muszę zanieść do pogotowie potwierdzenie ubezpieczenia bo w czwartek zbyt słabo sie czułam aby pomyśleć o papierach .. okazuje sie że niepotrzebnie bede sie jutro telepać po mieście aby w stacji pogotowia udowodnić że jestem ubezpieczona skoro nie musże Odpowiedz Link Zgłoś