Dodaj do ulubionych

Pogrzeb ze zdolnością kredytową

IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.11, 09:25
Mam życzenie by mnie skremowano i nigdzie nie zakopywano, tylko wysypano, lecz to jest niezgodne z prawem.
Dlaczego moi bliscy mają być obciążeni jakimś grobowcem i opłatami z tym związanymi, w którym i tak nic ciekawego nie ma, a są tylko same problemy.
Obserwuj wątek
    • lang-uage Podziękujcie katotalibom z rządu 28.10.11, 13:06
      musieli was okraść żeby wybrańcy mogli dostawać po kilkaset tysięcy zł łapiecie głąby? coraz częściej będzie pochówek samodzielny albo porzucanie zwłok
      • tomalamas Re: Podziękujcie katotalibom z rządu 28.10.11, 13:38
        "A trzeba doliczyć jeszcze koszty wykopania grobu, mszy, nagrobka i miejsca na cmentarzu, które w Łodzi kosztuje ok. 3 tys. zł."

Policzmy po cenach rynkowych.
        - kopanie grobu 40 zł/h(z ZUS-ami), w 6 godzin się uwinie w miarę sprawny kopacz czyli 240 zł
        - msza 200 zł/h (powiedzmy, że to wynagrodzenie specjalisty, ministranci pracują za darmo) czyli góra 300 zł
        - nagrobek zazwyczaj kupuje się dopiero gdy ziemia osiądzie - nie każdy musi mieć marmur, tak jak nie każdy jeździ za życia BMW
        - opłaty za miejsce na cmentarzu są w granicach 500 zł, chyba że ktoś sobie życzy "leżeć" w "trendy" miejscu, wtedy fakt, 3 tys. mogą nie wystarczyć.

"trumnę, ubranie, kwiaty, transport zwłok."

- normalna trumna to jakieś 500-800 zł
        - ubranie... trudno nazwać ubraniem to co oferują zakłady pogrzebowe, nie płacą za to więcej niż 150 zł
        - kwiaty, rozumiem, że to po to "żeby ludzie nie gadali"
        - transport zwłok + panowie do niesienia trumny na jakieś dwie godzinki, 5 ludzi po 25 zł/h czyli 250 zł + koszt auta 250 zł

Mamy zatem 2500 zł... Hmmm... Ktoś na tym nieźle zarabia po prostu, żerując na ludziach. Takie same przebitki są na weselach i innych "obowiązkowych" i "wypaśnych" imprezach.
    • dd1987 w tapczanach niedługo będą chować 28.10.11, 13:06
      żeby wystarczylo na wykopanie dołu w tapczanach niedługo będą chować
    • Gość: srapple Pogrzeb ze zdolnością kredytową IP: 87.207.53.* 28.10.11, 13:07
      1. Kremacja.

2. Pogrzeb w ogródku, rozsypywanie prochów (teraz chyba nielegalne?).

Ps. Nie chcę mieć pogrzebu.
      • Gość: gosc Re: Pogrzeb ze zdolnością kredytową IP: *.tktelekom.pl 28.10.11, 13:48
        Popieram. Kremacja kosztuje z 2 tys. i po sprawie, prochy rozsypać a nie człowiek gnije w ziemi z robalami
      • lang-uage Miała być ustawa ktora dopuszcza 28.10.11, 13:55
        skremowane zwłoki do zakopania w ogródku czy nawet trzymania urny w domu w końcu nie nić bardziej sterylnego jak spalone na popiół, tylko że ktoś chyba zablokował.............pomyślmy kto...........stawiam na mafię watykańską
    • koham.mihnika.copyright szpitale czekaja na dawcow, uczelnie na okazy 28.10.11, 13:10
      i jeszcze zostaje plastyfikator z Reichu.
    • Gość: chore Re: Pogrzeb ze zdolnością kredytową IP: *.142.197.238.metrointernet.pl 28.10.11, 13:13
      To jest chore! W Polsce nadal mamy najwyższy zasiłek pogrzebowy w Europie a nam wciąż mało. To firmy pogrzebowe powinny w końcu zejść na ziemie i obniżyć swoje chorendalne marże a nie jeszcze dodtakowo pamować kiedych ludzi w rozpoczy w kredyty!! PARANOJA
      • tomalamas Re: Pogrzeb ze zdolnością kredytową 28.10.11, 13:46
        Presja społeczna to się nazywa... Nie mogę być gorszy niż sąsiad, wuj, kolega bo będą gadali, że jestem sknera, że nie stać, że... i dzięki temu zakłady pogrzebowe w symbiozie z zarządcami cmentarzy i księżmi żyją sobie jak pączki w maśle.
    • kato28 Czyste złodziejstwo. 28.10.11, 13:15
      To jest po prostu gnojstwo ze strony pogrzebowych hien! 4000 to kupa szmalu tylko właścicielom zakładów pogrzebowych powywracała sie w d..ach. Najtańsza trumna w zakładzie pogrzebowym to koszt 1500 zł - u producenta - 400-500 zł, kwiaty - marża ok 300%, za przejechany kilometr karawanu pieniądze jak za lot na drugi koniec Europy. Ja rozumiem że zakup Jaguara do wożenia zwłok to koszt rzędu kilkuset tysięcy złotych ale czy naprawde taki wydatek jest uzasadniony? Z resztą ci co wożą zmarłych starymi mesiami też za pogrzeb nie biorą mniej... No ale prywatnie właściciel zakładu do czegcześ co nie jest BM-ką 7-ka czy Audi A8 raczej nie wsiądzie...
      • zigzaur Re: Czyste złodziejstwo. 28.10.11, 13:26
        Biznes po prostu.
        Nie wspomniałeś o kamieniarzach.
        Niedawno lobby kamieniarskie zachęciło biskupów, aby prowadzili negatywną kampanię reklamową przeciwko kremacji.
        • r0b0l obywatelu, odłóż na skrzynkę ;))) 29.10.11, 15:15
          finanse.wp.pl/kat,104124,title,Jest-nowe-ubezpieczenie-trumienne,wid,12857567,wiadomosc.html.......
          najtańszy pochówek na koszt państwa to 3400 pln.
    • zigzaur W wielu krajach zachodniej Europy zasiłek 28.10.11, 13:24
      pogrzebowy wynosi około 30 euro.
      Sądzę, że Polska będzie raczej naśladować model zachodnioeuropejski niż na odwrót.
      Pożyczając UE pieniądze Chińczycy mogą również zachęcić do stosowania ichniego modelu.

W znacznie bogatszych od Polski Stanach Zjednoczonych dominują groby ziemne.
      • r0b0l Re: W wielu krajach zachodniej Europy zasiłek 29.10.11, 15:40
        to za co naród wybuduje te pałace na cmentarzach???

Nie mówie tu o romskich przegięciach.
        Za życia zastaw sie a postaw się, po życiu to samo.

Chowając moich przodków wydawałem z głową, nawet czarnemu dałem według cennika, z uwagą że jak się postara to będzie premia. A zaprosiłem wyłącznie z szacunku dla zmarłych i zgodnie z ich wolą
    • Gość: Mt Pogrzeb ze zdolnością kredytową IP: *.aster.pl 28.10.11, 13:30
      Zastaw się, a pogrzeb się.
      • Gość: dziadek Re: Pogrzeb ze zdolnością kredytową IP: *.xdsl.centertel.pl 28.10.11, 13:42
        I znów ujawniają się roznej maści sępy i hieny spod znaku ........ nie będę pisał bo się narażę wydawcy.Gdzie wchodzą interesy i pieniądze tam niema boga, rozsadku , moralnosci.Zdarza się iż babcia lub dziadek trafiony tym zboczeniem zaciąga kredyt, a po śmierci syn lub córka musi spłacać.Tylko póżniej tak chwalą i z na cmentarz niechca iś i odwiedzić grob. Znam taki przypadek.
    • Gość: koko Kredytów udzielać będzie bank kościelny IP: *.cdma.centertel.pl 28.10.11, 13:34
      nawet chłopaki już rozpoczęły przygotowania marketingowe w tym kierunku i uchwaliły, że pogrzeby w urnie jako zbyt tanie i nierentowne nie nadają się dla katolików. Jeśli zbyt bardzo oszczędzimy na pogrzebie, to nie będziemy mogli zmartwychwstać. Gdyż tej łaski mogą dostąpić jedynie ci ludzie, których ciało zostało zabalsamowane i w chwili końca świata, będzie zdolne do wyjścia z trumny. Reszta - spalona lub zjedzona przez robali - może o tym zapomnieć.

Kolejnym jak mniemam krokiem Kościoła będzie wydanie oświadczenia, że ciało przechowywane w niskich temperaturach też nie może dostąpić prawa do zmartwychwstania, bo nie zdąży odtajeć.

Bo biznes, pomimo kryzysu, musi się kręcić.
    • Gość: gość Kremacja powinna byc obowiązkowa IP: *.tktelekom.pl 28.10.11, 13:49
      KREMACJA powinna byc obowiązkowa że by w razie powodzi czy innych kataklizmów ten "syf" nie wypływał na ziemię
    • Gość: alex Raj solidaruchów IP: *.net.autocom.pl 28.10.11, 13:54
      Ciesz się polska hołoto "zwycięstwem" nad komuną; teraz wam taki raj banda solidaruchów zgotowała, że nawet nie stać was zdechnąć, kojfnąć. Niedługo będą was wyrzucać na śmietnik, jak w katolskich Filipinach.
    • Gość: profesor Co to jest zakład funeralny????????? IP: 195.205.169.* 28.10.11, 13:59
      Do szkoły na język polski redaktorzyno!
    • masiek777 Kredyt na ten cel najlepiej zaciąnąc przed zgonem 28.10.11, 14:37
      a potem rodzina odmawia przyjęcia spadku.
    • sammler Re: Pogrzeb ze zdolnością kredytową 30.10.11, 21:59
      Gość portalu: polskiglupek napisał(a):

> Mam życzenie by mnie skremowano i nigdzie nie zakopywano, tylko wysypano, lecz
      > to jest niezgodne z prawem.

Mogą twoje prochy zgodnie z prawem wysypać do morza...

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka