Dodaj do ulubionych

Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowied...

24.01.12, 17:23
to będzie dokładnie jak naszym prawem podatkowym, każdy urzędas US interpretuje sobie w zależności czy jest na kacu czy po awanturze rodzinnej i nie pitolcie że będzie inaczej, tu chodzi o zamknięcie ust myślących inaczej niż bolszewicka władza
Obserwuj wątek
    • Gość: Anor Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowied... IP: *.globalconnect.pl 24.01.12, 17:55
      Jak to powiedział Don Salluste z Manii Wielkości, "biedni powinni być bardzo biedni, a bogaci - bardzo bogaci"... i porządnie kontrolowani. Na naszych oczach powstaje kolejny ustrój idealny
      • Gość: Ahk4iePaiv8u Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi IP: *.net.autocom.pl 24.01.12, 20:19
        Niespodzianka od realisty - Jeżeli „społeczność internautów” tudzież „Anonymous” spodziewają się zmiany stanowiska rządu na coś w stylu „Uznajemy wyższość obywateli oraz boimy się że nasze strony www przestaną działać, dlatego natychmiast wycofujemy się z podpisania ACTA, i nigdy tego nie podpiszemy i w ogóle to ja, Premier oraz ja, minister Boni, oraz ja, minister Zdrojewski oraz ja szef BBN oraz my wszyscy pozostali ministrowie bardzo, ale to bardzo przepraszamy i dziękujemy za oświecenie nam jedynej właściwej drogi, pozdrawiamy, uściski, wasz kochający rząd który absolutnie nie ma żadnej władzy, a żeby cokolwiek osiągnąć wystarczy skrzyknąć się na fejsbuku i zablokować stronę i natychmiast ustępujemy dla waszego dobra” – jeżeli spodziewają się czegoś takiego, no cóż, to nie nastąpi.
        Bando idiotów, w tym roku zapłacicie parę tysiaków więcej za chipsy, piwo i zusik, prąd, gaz, wodę, benzynę.. ale to już nikogo nie obeszło. Za to macie stadion narodowy a sejm ma pięćset ipadów 2 z 3G.
        I byle do przodu :( Demokracja oburzeniowa - najpierw grzecznie głosujesz na tego kto obieca największą gruchę na nieistniejących wierzbach i dużego darmowego cyca z mleczkiem, a potem jak znowu się okaże że cię wydymali, możesz zepsuć czyjąś stronę www albo wyjść z transparentem na ulicę, podpalić cudzy samochód i sobie pokrzyczeć.

Brawo. Załosne. Bosz, jakie to wszystko żałosne.
        • Gość: >< Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 20:28
          Gość portalu: Ahk4iePaiv8u napisał co napisał i pozostaje jedynie dodać: na tym polega jeden z najstraszniejszych systemów totalitarnych o nazwie "demokracja" - ogłupiałe za pomocą mediów elektronicznych (tak niezależnych jak niezależne są koncesje nadawane przez władzę) bydło wyborcze łyka wszystko, co im powie nieskalana myślą morda w TV (ważne że ma błękitne soczewki kontaktowe, ładny krawat i czyste buty).
          do tego dochodzi finansowanie samych siebie za pieniądze zrabowane siłą w postaci tzw. podatków, które idą na marketing oraz opłacenie zastępów wiernych psów w postaci tzw. resortów siłowych i karuzela się kręci.
          wprowadzanie umów umożliwiających globalnym korporacjom umacnianie swojej monopolistycznej pozycji jest tylko tego efektem - kasa od tych korporacji zawsze się przyda aby umocnić swoją pozycję na tym demokratycznym rynku władzy.
        • mich64 Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi 24.01.12, 20:31
          Kolego całkowita RACJA. Rudy nas elegancko wykiwał i to w białych rękawiczkach. ACTA to pikuś. Podstępnie i ponad naszymi głowami rząd demontuje system oświaty i opieki zdrowotnej pod hasłem: walczymy z nadmiernym deficytem. A o deficyt wojny w Afganistanie nie pyta nikt. Na marginesie koszty udziału w tej wojence wzrosły nam z niespełna 500 milionów do kilku miliardów.
          • ponurak ad rem 24.01.12, 20:52
            Niemcy, Austria, Szwajcaria powiedziały ACTA "nie!". Dlaczego nasz premier nie potrafi przyznać, że to prawny bubel?
            • Gość: p Re: ad rem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 20:56
              ponurak napisał:
              > Niemcy, Austria, Szwajcaria powiedziały ACTA "nie!". Dlaczego nasz premier nie
              > potrafi przyznać, że to prawny bubel?

Bo najwyraźniej Niemcy, Austria i Szwajcaria to - jak stwierdził dzisiaj w TV "mądry inaczej" Niesiołowski - uległe demokracje hakerskie.
              • Gość: As Komentarz naruszał postanowienia paktu ACTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 21:12
                [Komentarz naruszał postanowienia paktu ACTA i został usunięty]
              • Gość: ... Re: ad rem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 21:53
                racja. A takich ustaw i aktow jak 'acta' beddzie jeszcze wiele, boja sie ze w pewnym momencie beda musieli zamachy w swoim kraju robic zeby jakies ustawy wprowadzac pod przykrywka dobra ogolu, moze jednak mamy wrazliwych politykow ?:) I lepiej teraz za morde zlapac niz dac sie rozpedzic zeby ludzie poczuli swobode.
              • Gość: aga Re: ad rem IP: *.devs.futuro.pl 26.01.12, 11:00
                Jak widac Niemcy , Austria czy Estonia mają poczucie własnej tożsamości narodowej. Polska jak zwykle patrzy na to co zrobi większosć. Z życia widomo ,że większosć równiez patrzy co robi większosć bez zadawania sobie i innym pytań czy to ma sens tzw. odruch stadny. Przeciez takie rzeczy powinny się dziac na poziomie pszedszkola conajwyżej. Wydawałoby się że reprezentuja nas ludzie mądrzy, niezależni........szczerze? Mój 4letni synek jest bardziej samodzielny w decyzjach niz politycy. I kolejne pytanie: kim sa dla nas Amerykanie którzy wyznaczają nam azymut? Kim oni są? Naród który pomimo wysokorozwiniętej cywilzacji nie potrafi i nie che podpisac umowy obligującej do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla? To ekologiczni terroryści i truciciele..od nich niczego nie można wymagać bo to oni stanowia jakie mają byc reguły gry. Mówicei co chcecie ale zawsze podziwiałam Niemcy i Angele za podejmowanie trudnych,odważnych i "niestadnych" decyzji - jej kolega Donald mógłby się od niej uczyć.
          • Gość: as A ja mam jedno niezadane nigdzie pytanie IP: 83.238.242.* 24.01.12, 23:00
            Jak z tego ACTA... wyjsc, gdy juz w nim bedziemy i bedzie lipa?
            • Gość: jacek Re: A ja mam jedno niezadane nigdzie pytanie IP: *.180.66.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.01.12, 23:14
              Jeśli dobrze się wczytałem to pod koniec ACTA jest mowa o pisemnej rezygnacji z umowy, ale okres wyjścia wynosi 180dni :/

Na to pytanie powinien odpowiedzieć prawnik oczytany z całym dokumentem bo pewnie gdzieś są klauzule i furtki o których nie mam pojęcia...
        • Gość: jato_pierre_dolain Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 20:53
          > Bando idiotów, w tym roku zapłacicie parę tysiaków więcej za chipsy, piwo i zu
          > sik, prąd, gaz, wodę, benzynę.. ale to już nikogo nie obeszło. Za to macie stad
          > ion narodowy a sejm ma pięćset ipadów 2 z 3G.

A ja jestem przekonany, że gdyby ludzie nie przejmowali się cenami benzyny i przewałkami posłów, to nie protestowaliby tak masowo przeciwko ACTA. Ta sprawa to kropla, która przepełniła dzban. Hakerzy pokazali, że rządowi można się przeciwstawić, i ludzie uwierzyli, że coś mogą, nie muszą tkwić w marazmie jak owieczki prowadzone na rzeź.

Pojutrze w Warszawie zapowiada się manifestacja z udziałem 20 tysięcy osób. Czegoś takiego nie było. chyba od 20 lat. To się może przerodzić w większy protest, zwłaszcza że niezależnie w tym samym czasie zaczęły się np. akcje kierowców na stacjach benzynowych.

Pamiętajmy, że strajki w roku 80 zaczynały się od protestów przeciwko nieświeżym kotletom w zakładowych stołówkach, a skończyły na obaleniu komuny.
        • ina2222 Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi 24.01.12, 21:20
          Najlepsze jest to, że wiele osób już od dawna trąbiło, że kontrola nad społeczeństwem będzie zwiększana. Teraz wielu z tych "mędrców", którzy w komentarzach mieszali ludzi tak piszących z błotem, idzie na demonstrację:)
        • Gość: Monika Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi IP: *.kopnet.pl 24.01.12, 21:21
          Dokładnie tak,. Banda rudysz pryszczy najierw głosuje na Cudotwórcę, a potem zdziwko, że ciuszki dziecieze wzrastaja n a % VAT-u :)
        • Gość: xxx smutna prawda, ale motłoch zawsze będzie motłochem IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 22:48
          danie motłochowi dostępu do internetu nie zmieni jego natury bydlęcej

to są zwyczajne zwierzęta

podludzie
        • antekguma1 Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi 25.01.12, 16:28
          Gość portalu: Ahk4iePaiv8u napisał(a):

> I byle do przodu :( Demokracja oburzeniowa - najpierw grzecznie głosujesz na t
          > ego kto obieca największą gruchę na nieistniejących wierzbach i dużego darmoweg
          > o cyca z mleczkiem, a potem jak znowu się okaże że cię wydymali, możesz zepsuć
          > czyjąś stronę www albo wyjść z transparentem na ulicę, podpalić cudzy samochód
          > i sobie pokrzyczeć.
          >
          > Brawo. Załosne. Bosz, jakie to wszystko żałosne.

W zeszłorocznych wyborach półtuski nie musiały się nawet zbytnio wysilać wymyślaniem gruch w celu ich obiecania. Wystarczyło, że postraszyli durny ludek płaskodziobym i jego bandą oszołomów, a durny ludek, robiący za jelonki przez ostatnie cztery lata pobiegł zagłosować na tych samych wybierając rzekomo mniejsze zło.
    • Gość: jeri Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi IP: *.teoc.pl 24.01.12, 18:00
      ten artykuł powinien przeczytać pan który wypowiadał się około godziny 17:00 w łódzkiej TVP regionalnej. Prawdopodobnie poseł PO. Twierdził on, że podpisze się obiema rękoma pod odrzuceniem ustawy ACTA jeśli choćby jeden zapis mówi o ograniczaniu wolności słowa w internecie. I co???? to pewnie tylko puste słowa, tak jak 99% polityków w naszym kraju.
    • pierwszywprawo Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi 24.01.12, 18:06
      Panoptykon rządzi, tylko jedna uwaga: pojęcie "efekt mrożący" (dosłowne tłumaczenie "chilling effect") jest po polsku niejasne. Lepiej byłoby mówić po prostu o "efekcie zastraszenia", bo dokładnie o to chodzi: boję się, że mogę naruszyć jakieś mętne a groźne prawo, więc w ogóle nic nie napiszę. Mamy do czynienia z terrorem legislacyjnym i trzeba to nazywać wyraźnie, po imieniu.
      • Gość: Greg Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 20:41
        Dokładnie tak jak piszesz, a co za tym idzie - ogólny spadek w ilości wytwarzanych w Internecie treści, co ostatecznie będzie skutkowało zubożeniem globalnego medium. Po prostu Internet przestanie być fajny a co więcej będziemy czuć, że ktoś nam wciąż patrzy na ręce.
      • sverir Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi 24.01.12, 20:55
        Tak, rządzi. Rzecz w tym, że już obecne przepisy pozwalają na ściganie kogoś, kto umieści bezprawnie (?) jakiś tekst czy zdjęcie na swoim blogu, ale jakoś to nie działa odstraszająco na blogerów. Nie tylko na nich zresztą - gazety i portale także nie mają obaw, by publikować cytaty czy zdjęcia. Temat jest wałkowany od kilku dni, a ja nadal nie mam jasnej odpowiedzi co się zmieni po ratyfikacji ACTA, jeżeli już obecne przepisy mogą być stosowane restrykcyjnie (a jeszcze nie są). Czy tylko to, że właśnie teraz sądy zaczną walić w tzw. piratów, czego dotychczas nie robiły (choć mogły)?
    • tym-oteusz Można sobie wyobrazić, że asteroida walnie w Panop 24.01.12, 18:07
      Sami stwierdzacie, że już teraz polski sąd może dokonać zabezpieczenia powództwa, a w jego ramach - nakazać wszystko co mu się żywnie podoba, a co jest konieczne do zabezpieczenia powództwa.
      Mieliśmy taki przykład podczas wojny o Tigera, gdy sąd nakazał wycofać ze sprzedaży wszystkie puszki napoju oznaczone nazwą "Tiger".

Co prawda nie słyszałem nigdy o "aresztowaniu bloga", czy jakiejkolwiek innej strony internetowej w ramach zabezpieczenia powództwa (nota bene: służy na nie zażalenie), ale jest ono teoretycznie możliwe.

Pytanie w takim razie: co macie do ACTA? Co ACTA tu zmienia? Nie rozszerza ona, ani nie zmniejsza uprawnień danym sądom na podstawie obowiązującego prawa.
      • Gość: bezlogowania Ockham, durniu! IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 21:14
        > Pytanie w takim razie: co macie do ACTA? Co ACTA tu zmienia? Nie rozszerza ona,
        > ani nie zmniejsza uprawnień danym sądom na podstawie obowiązującego prawa.

Jeżeli nic nie zmienia, to jest niepotrzebna, zaś koszty związane z jej opracowaniem są zwykłym okradaniem podatników i bezczelnym wydatkowaniem publicznej kasy na nikomu niepotrzebne monstrum legislacyjne.

Jeżeli zaś zmienia...
        • sverir Re: Ockham, durniu! 24.01.12, 21:47
          > Jeżeli zaś zmienia...

W przypadku umów międzynarodowych chodzi nie tylko o to czy coś w porządku krajowym się zmienia, czy nie. Czasem chodzi o to, żeby prawo regulujące jakąś materię było do siebie zbliżone, choćby dla bezpieczeństwa obywateli (jak na przykład konwencje w sprawie ruchu drogowego); a czasem chodzi o standard per se, czyli o deklarację, że umawiające się państwa nie zejdą poniżej pewnego poziomu regulacji (nie tylko ACTA, ale także rozmaite deklaracje praw człowieka i podobne).
          • Gość: burro do sverir IP: 85.222.116.* 28.01.12, 14:50
            Masz rację. ACTA jest sformułowana tak ogólnie, że można je będzie interpretować niemal dowolnie. I tu nie chodzi o obronę piractwa (jestem przeciw - sam jestem właścicielem praw autorskich i muszę walczyć o ich poszanowanie) ale o prawa elementarne (podstawowe). Rządy państw, które ograniczyły zakres Karty praw należy podejrzewać o złą wolę. Mnie nie obchodzi WBrytania ani Czechy, mnie obchodzi Polska i moje prawa w Polsce. Przec zytajcie choćby w Wikipedii o zmowie Kaczyńskich i PO (Wystarczy prześledzić daty działań związanych z Kartą.. A i jeszcze WIKILEAKS
    • tym-oteusz I kolejna porcja bzdur Panoptyconu 24.01.12, 19:53
      "ACTA może prowadzić do monitorowania i rejestrowania działań użytkowników w sieci (mimo braku uzasadnionych podejrzeń co do niezgodności ich zachowań z prawem), choć stoi to w sprzeczności z obowiązującym prawem europejskim oraz wytycznymi Europejskiego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Porozumienie nie narzuca tego w sposób bezpośredni, jednak takie praktyki może wymuszać art. 9 ust. 1 ACTA mówiący o sposobie naliczania odszkodowań oraz art. 23 i 27 ACTA przewidujące odpowiedzialność karną pośredników i dostawców internetu - jako podmiotów osiągających pośrednie korzyści z naruszenia prawa własności intelektualnej - za podżeganie lub pomocnictwo."

Aby można było mówić o pomocnictwie musi to być czyn popełniony ŚWIADOMIE i UMYŚLNIE. Absolutną bzdurą jest twierdzenie, że za pomocnictwo może odpowiadać dostawca internetu. Ja wiem, że cel uświęca środki, ale jest też coś takiego, jak etyka zawodowa. Takich bzdur po prostu nie powinno się rozgłaszać.

Kiedy już ustalimy - choć powinno to być oczywiste - że pomocnictwo nie może dotyczyć dostawcy internetu, ponieważ nie ma mowy o jego UMYŚLNYM działaniu, to cała reszta tej wymuszonej i wydumanej tezy wali się jak domek z kart.
      • Gość: Roastron I tak nie zasłużysz na premię od swojego pana IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 20:29
        z PO .....
      • Gość: three-gun-max Re: I kolejna porcja bzdur Panoptyconu IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 20:34
        co Ty chlopie opowiadasz. Stosujesz definicje z prawa karnego, które nie ma tu żadnego znaczenia ani tym bardziej zastosowania. ACTA ma swoje własne definicje, którymi się posługuje.
        • sverir Re: I kolejna porcja bzdur Panoptyconu 24.01.12, 20:48
          > co Ty chlopie opowiadasz. Stosujesz definicje z prawa karnego, które nie ma tu
          > żadnego znaczenia ani tym bardziej zastosowania. ACTA ma swoje własne definicje
          > , którymi się posługuje.

A posługuje się stwierdzeniem, że odpowiedzialność odszkodowawczą ponosi sprawca naruszenia, który wiedział lub miał wystarczające podstawy by wiedzieć, że zajmuje się działalnością stanowiącą naruszenie.

Co de facto sprowadza się do świadomości lub umyślności.
          • dean08 Re: I kolejna porcja bzdur Panoptyconu 24.01.12, 22:04
            Pomocnictwo może być nieumyślne - przynajmniej w polskim prawie cywilnym.
            • sverir Re: I kolejna porcja bzdur Panoptyconu 24.01.12, 22:49
              > Pomocnictwo może być nieumyślne

Nie jest istotne jakie może być pomocnictwo, ważne jakie jest karalne.

Albo umyślne - "Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego(...)".

Albo 'nieumyślne' - "(...)kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie"

Na gruncie polskiego prawa karnego ani dostawca internetu, ani pośrednik, nie posiada prawnego, szczególnego obowiązku niedopuszczenia do czynu zabronionego przez internautę. ACTA niczego w tym przypadku nie zmienia. Jeżeli więc dostawca internetu miałby odpowiadać za pomocnictwo w zamiarze ewentualnym, to taka sytuacja mogłaby mieć już teraz, bez implementowania tej umowy.
              • dean08 Re: I kolejna porcja bzdur Panoptyconu 25.01.12, 12:05
                Wyobraź sobie, że ACTA obowiązek takiej zmiany prawa karnego może wprowadzić.
                • sverir Re: I kolejna porcja bzdur Panoptyconu 25.01.12, 14:53
                  > Wyobraź sobie, że ACTA obowiązek takiej zmiany prawa karnego może wprowadzić.

W którym miejscu? Poproszę o konkretny cytat wskazujący na takie ryzyko.
      • Gość: realista Gdzieś ty był w weekend? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.12, 22:43
        POwcy się połapali i zwołali w poniedziałek pospolite ruszenie klakierów internetowych...sypnęli kaską - podwójna stawka za wpis i proszę mamy tymosia kreującego nową rzyczywistość. Będziemy tak długo wmawiać społeczeństwu, że to dla jego dobra aż uwierzy i ponownie na nas zagłosuje. Każde kłamstwo powtarzane odpowiednio długo staje się prawdą.
    • Gość: >< gazownia tak jak inne media wprowadzają w błąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 20:20
      ograniczanie tematu tylko do ściągania filmików z sieci ma na celu wykreowanie u ludzi przeświadczenia, że chodzi tylko o piractwo w necie.
      proszę nie uprawiać goebbelsowskiej propagandy i zacząć mówić o tym, że po wprowadzeniu ACTA możemy zapomnieć o tańszych zamiennikach leków, innych niż oryginalne częściach samochodowych, zapomnicie nawet o takich pierdołach jak tańsze zamienniki wkładów do drukarek.
      o oddaniu naszego zdrowia w łapy Monsanto (nasiona) nie wspominam z litości.
      • Gość: Alex Re: gazownia tak jak inne media wprowadzają w błą IP: *.unknown.vectranet.pl 24.01.12, 20:22
        Mozesz prosze rozwinac ten watek? Naprawde mnie interesuje Twoj punkt widzenia. Wytlumacz, jak to wplynie na tansze generyki.

Pozdrawiam.
        • Gość: >< Re: gazownia tak jak inne media wprowadzają w błą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 20:46
          ACTA to regulacja chroniąca prawa globalnych korporacji i ograniczająca konkurencję.
          koncern zastrzega skład chemiczny substancji i nie ma możliwości produkcji tańszych generyków bazujących na takim składzie. zapisy ACTA praktycznie eliminują generyki z obiegu.
          bardzo groźna jest sprawa nasion (kłania się wspomniany wcześniej Monsanto - ten sam, który faszerował nas kiedyś DDT) - jednorazowe użycie "opatentowanego" nasiona będzie równoważne z niemożnością wycofania się z niego. Monsanto to dzisiaj oczywiście GMO.
          itd. itd.
          • sverir Re: gazownia tak jak inne media wprowadzają w błą 24.01.12, 20:57
            > koncern zastrzega skład chemiczny substancji i nie ma możliwości produkcji tańszych
            > generyków bazujących na takim składzie

A teraz koncern nie może zastrzec składu chemicznego substancji? Może. Sam zresztą podajesz przykład GMO.
            • Gość: >< Re: gazownia tak jak inne media wprowadzają w błą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 21:07
              patent to zestaw praw nadawany wynalazcy na ograniczony okres, w zamian za udostępnienie nowego produktu do powszechnego użycia. po wygaśnięciu patentu, zgodnie z prawem, można sprzedawać generyczne wersje leku. standardowy patent jest ważny przez 20 lat. lek może być chroniony patentem na skład, ale nie na substancję czynną.
              ACTA zabezpiecza dożywotnio prawa koncernu.
              • sverir Re: gazownia tak jak inne media wprowadzają w błą 24.01.12, 21:48
                > ACTA zabezpiecza dożywotnio prawa koncernu.

Postanowieniem którego artykułu?
                • Gość: >< Re: gazownia tak jak inne media wprowadzają w błą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 22:00
                  nie ma ograniczeń czasowych i tu tkwi haczyk tego skandalicznego dokumentu
                  • sverir Re: gazownia tak jak inne media wprowadzają w błą 24.01.12, 22:50
                    Ale wg którego artykułu tak jest?
      • heil_eris Re: gazownia tak jak inne media wprowadzają w błą 24.01.12, 21:26
        Przeczytałeś chociaż ten tekst? Jedno z pytań dotyczy części samochodowych, ale oczywiście, żyj w swoim czarno-białym świecie, gdzie Ty wiesz wszystko najlepiej...
        • Gość: la Re: gazownia tak jak inne media wprowadzają w błą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 21:33
          Noooo ty najwyraźniej nie przeczytałeś :)
    • Gość: kinoman Dlaczego "Chomik" nie działa? IP: *.icpnet.pl 24.01.12, 20:21
      Dlaczego "Chomik" nie działa? Czyżby nasi robili skoordynowaną akcję z Amerykanami?
      • Gość: Hans Działa, nie kłam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 21:13
        • Gość: magda Re: Działa, nie kłam! IP: *.home.aster.pl 24.01.12, 22:10
          Nie działa, jest 'chwilowo' niedostepny.
      • Gość: Polk Komentarz usunięty [ACTA] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 21:14
    • Gość: jato_pierre_dolain Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowied... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 20:27
      "Przede wszystkim jego bezpodstawne zastosowanie przez dostawcę internetu może stanowić podstawę do ubiegania się o rekompensatę"

Inaczej mówiąc, ACTA łamie podstawową zasadę cywilizowanego prawa, jaką jest domniemanie niewinności. To bloger będzie musiał udowadniać operatorowi, że nie naruszył prawa, nie odwrotnie.
      • Gość: okulele99 Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi IP: *.home.aster.pl 24.01.12, 21:09
        i tak być powinno - skoro bloger upublicznia treści, on za nie odpowiada. skończy się bezkarne kopiowanie teledysków i filmów, trzeba w życiu brać odpowiedzialność za czyny i słowa, w końcu gimnazjalna hałastra się nauczy szacunku.
        • pablo35 Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi 24.01.12, 21:32
          Pół biedy, jeśli jeśli skończy się wylewanie pomyj na polskim internecie na wszystkich i wszystko... tylko niestety zapisy ACTA uderzą nie w gó...arzy wypisujących bzdury, tylko przede wszystkim w małe serwisy, które niekoniecznie muszą od razu łamać prawa autorskie. Wystarczy, że ktoś z dużych podpatrzy fajny pomysł i zablokuje go pod byle pretekstem. Tak ciężko to zrozumiec?
    • Gość: gOŚĆ Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowied... IP: *.multinet24.pl 24.01.12, 20:32
      Króyko i na temat! ZAMKNĄ USTA LUDZIOM I PRZEJMĄ MONOPOL.
    • Gość: jamci Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowied... IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 20:33
      i tak budzicie się z ręką w nocniku, bo większość wolała pasjonować się brzydką kaczką, czy Smoleńskiem... niestety inni dostaną w dupsko razem z wami... ale lepiej późno niż wcale
    • Gość: ble I to by było na tyle - AMEN. IP: *.globalconnect.pl 24.01.12, 20:34
      P.S. Tusk strzelił sobie w stopę. Albo Polska podpisze bubel, który może nas sporo kosztować, albo władza przyzna się do kolejnego już błędu w ostatnich tygodniach. Tak czy owak, prawdopodobnie popełnił polityczne samobójstwo. Teraz gra się toczy tylko o to, jak go będziemy pamiętali w dłuższej perspektywie czasu.
      P.S2 Ciekawe, jak ta decyzja odbije się na karierze jego córki?
      • Gość: hj Re: I to by było na tyle - AMEN. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 21:04
        Niech ta ustawa zacznie obowiązywać, bo ratyfikują ją służalczo na bank, a choćbym miał spędzić całą noc na ch...owym blogu jego córki, to na pewno znajdę coś, za co można będzie go zgłosić odpowiedniej firmie lub administratorowi.
    • zakamuflowany_niemiec Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi 24.01.12, 20:36
      Zwykly knebel! Amerykanskie korporacje zniszcza nas, wydrenuja kazdego PLN-a

STOP Acta, skoro prawo krajowe jest wystarczajace to po co nam to ustrojstwo??
      facebook.com/inwigilacja
    • Gość: Hax Dzięki za wytłumaczenie! W zasadzie są powody... IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 20:41
      żeby wszcząć rewolucję i obalić władzę za wszelką cenę.
    • sverir Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowied... 24.01.12, 20:42
      Fajnie, odpowiedzieli, super. Mam jednak (jak zawsze zresztą) uwagi:

"Rozwiązania te podobne są do znanej prawu cywilnemu procedury zabezpieczenia powództwa. ACTA zawiera jednak gwarancje, by instrument ten nie był nadużywany"

Czy w takim razie ACTA lepiej dba (o ironio!) o interes konsumenta, niż polska procedura cywilna?

"Niestety w polskich realiach(...)"

Te obawy rozumiem, ale - niestety - polskie realia, zwłaszcza w sądownictwie, nie powinny być jedyną przesłanką uchwalenia prawa. Nie możemy rezygnować z uchwalenia jakichś przepisów, bo w naszej ocenie polscy sędziowie nie są odpowiednio wykwalifikowani do podejmowania jakichś ustaleń (a tak niestety jest). Albo dopuszczamy jakieś rozwiązania - i robimy wszystko, żeby nie strzelić sobie w kolano - albo nie dopuszczamy w ogóle. Natomiast kierowanie się polskimi realiami... Cóż, to jest praktyczna falandyzacja prawa, ale nieco bardziej porządna, bo przynajmniej zgodnie z przepisami:)

"Ogólny charakter przepisu ACTA powoduje, że ciężko przewidzieć, w jaki sposób sądy będą go interpretować"

Ogólny charakter ma 95% przepisów funkcjonujących w obrocie prawnym RP. Jednak dotychczas zwykle nie stanowiło to problemu per se, zwykle dopiero w trakcie praktyki zwracano uwagę na pewne nieścisłości czy trudności interpretacyjne. Zmądrzeliśmy czy dopiero teraz stanowi to problem?

"Co więcej normy prawne wynikające z umowy ratyfikowanej w drodze ustawy (takiej jak ACTA) mają pierwszeństwo względem prawa krajowego"

Pewna nieścisłość. Wcale "normy prawne wynikające z umowy ratyfikowanej w drodze ustawy" nie mają pierwszeństwa względem prawa krajowego. Po pierwsze, prawem krajowym jest przede wszystkim Konstytucja RP, która ma pierwszeństwo nawet przed tak przyjętą umową. Po drugie, ustawa - będąca wyrazem ratyfikowania tej umowy - nadal musi zostać uchwalona przez parlament, a to oznacza, że umowa-ustawa stanowi element prawa krajowego.

"Porozumienie nie narzuca tego w sposób bezpośredni, jednak takie praktyki może wymuszać art. 9 ust. 1 ACTA mówiący o sposobie naliczania odszkodowań oraz art. 23 i 27 ACTA przewidujące odpowiedzialność karną pośredników i dostawców internetu"

Przewiduje taką odpowiedzialność wprost czy to tylko jedna z możliwych interpretacji ekspertów?
    • zablokowany-obrazliwy-nick przeczytałem cały artykuł 24.01.12, 20:49
      i guzik z niego zrozumiałem, wiecej konkretów proszę
    • black_shiva Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowied... 24.01.12, 20:50
      Za jakieś 4-5 lat usłyszymy od naszych dziś obecnych, a wtedy emerytowanych polityków "Gdybyśmy wtedy wiedzieli, jak to się skończy, to z pewnością nie podpisywalibyśmy ACTA". I tak ze wszystkim w tym kraju - Po nas choćby potop...
      • olias Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi 24.01.12, 21:07
        za 4-5 lat usłyszymy od polityków PO (wtedy będzie to już inna nazwa): to prawda że stworzyliśmy dla was gułag. Ale to dla waszego dobra.
    • wb40 Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowied... 24.01.12, 20:53
      Doświadczenie uczy, że jeśli polski rząd ma jakąś dowolność w interpretacji prawa międzynarodowego to zrobi to w sposób najbardziej dotkliwy dla obywateli. Tak było z implementacją przepisów dyrektywy o VAT czy też z wymogami dotyczącymi procedur uzyskiwania i rozliczania funduszy europejskich. Nie ma żadnych przesłanek aby w przypadku ACTA było inaczej.
      • sverir Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi 24.01.12, 20:59
        > Nie ma żadnych przesłanek aby w przypadku ACTA było inaczej.

Ale jest światełko w tunelu:) Jeżeli to tylko kwestia interpretacji przepisów, to nie jest wykluczone, że wreszcie za rządy zabiorą się ludzie, którzy wiedzą, że siedzibą internetu wcale nie jest Warszawa.
    • Gość: Darwin To otwarcie szeroko bram do terroryzmu prawnego IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 20:57
      Koncerny medialne będą dowolnie napuszczały drogich prawników na konsumentów i słabsze firmy. Już teraz dzieje się tak, że prawo prawem, a interpretacja droższego prawnika wygrywa.

Metność i ogólnikowość ACTA jest szczególnie niebezpieczna.
      To fatalne prawo, które ma zatrzymać jakiekolwiek próby reformy kompletnie nieżyciowego i w większości nieuczciwego prawa autorskiego.
    • pssz Internet to jest dobro ogólnoludzkie 24.01.12, 21:00
      Coś jak powietrze Dlatego panowie politycy zostawcie ten najgenialniejszy wynalazek ludzkości w spokoju. Teraz, gdy zobaczyliście potęgę internetu to chcecie się podłączy i zawłaszczyć, razem z niektórymi korporacjami.
      Ale to się nie uda. Ośmieszycie się. Wasze działanie to będzie jeden wielki obciach i kompromitacja.Zrobicie z siebie pośmiewisko czego wan życzę z całego serca
      Z wyrazami lekceważenia i braku szacunku
      P.
    • Gość: avalon KONIEC IP: *.play-internet.pl 24.01.12, 21:00
      Ostatni etap przygotowań do poważnego konfliktu zbrojnego. Władza ogranicza możliwość komunikowania i wolności wypowiedzi gdy planuje wojne. Wolnych mediów nie ma od dawna ale internet był za bardzo dziurawy - KONIEC.
    • Gość: okulele99 Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowied... IP: *.home.aster.pl 24.01.12, 21:06
      żałosna tłuszcza wychowana na "fejsie", przyszła bo trzeba się pokazać i dać "lajka", niech tylko który się przyzna ile kupił w zyciu płyt czy dvd to pogadamy, nauczyła się gównarzeria zyć w świecie gdzie wszystko jest za darmo i zapomnieli że to trochę nie tak, a reszta - zapomnieliście już że jeszcze 10 lat temu nie było ściągania ? i jakoś ludze zyli, słuchali muzyki, oglądali filmy. a dziś rozpuszczona hałastra musi mieć wszystko, musi od zaraz i musi za darmo bo "jest na necie", banda kretynów z umysłem pierwszoklasity. kultura to nie dobro podstawowe, nie stac cię nie kupuj nie kradnij ! rzygam takimi demonstracjami z "fejsa".
      • tajemnicapanstwowa Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi 24.01.12, 21:37
        dla Ciebie to tylko "sciaganie za darmo" dla mnie to blokowanie wszytkiego co produkuja wielkie koncerny.

nie bedziesz miec tanszych generykow lekow, tanszych czesci zamiennych, a jak ktos opatentuje cos, gdy w/w traktat bedzie juz obowiazywac to po prostu bedziesz skazany na jedna firme co bedzie prowadzic do braku konkurencji, monopoli, a przez to drastycznych podwyzek, co jest bardzo grozne dla wielu branz, ktore opieraja sie na wlasnosci intelektualnej, a ktore dzisiaj odgrywaja wielka role.

dzisiaj piszac program, ktory z zalozenia ma ulatwic ludziom prace wiele osob nie mysli o tym czy narusza jakies idiotyczne patenty typu podwojne klikniecie czy wylacznosc na posiadanie okraglego przycisku z kwadratem po srodku, a takie idiotyczne patenty maja obecne molochy nowych technologii.

maly podmiot nie bedzie mial tu szans z wielkim koncernem, a te swiadome tego, ze moga miec problem po prostu znikna z rynku z obawy przed sankcjami.

WTO tak mocno lobbowalo za wolnym i niczym nieskrepowanym handlem, a teraz na jej oczach wyrasta cos co praktycznie zaprzecza wolnosci.
      • Gość: a Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 21:38
        Części zamienne to też kultura?
      • ina2222 Re: Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowi 24.01.12, 21:39
        Ludzie świadomie (!) demonstrujący nie występują przeciw prawom autorskim, ale przeciw temu, że te acta są tak niedoprecyzowane, że istnieje możliwość użycia ich do cenzury.
    • Gość: Jarry [Komentarz naruszał postanowienia paktu ACTA....] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 21:12
    • Gość: ehhhh Wszystko, co chcecie wiedzieć o ACTA - odpowied... IP: *.sieradz.vectranet.pl 24.01.12, 21:13
      ACTA = KASA dla... tych co maja pełno kasy. To przepisy dla "biednych" koncernów, dla "biednych" artystów i "biednego" Hollywood. Krezusi będą się bardziej bogacić, a biedota będzie jeszcze w większym dołku. O to chodzi by przepłacać za oryginalne częsci, za oryginalne ciuchy, za książki, za płyty. Przecież każdego na to stać, dziecko nie pojedzie na wakacje bo trzeba kupić oryginalną pompę wodną do golfa... A poźniej i tak przez to całe towarzystwo kryzys... i tak ciąglę wiatr w oczy. Debilne przepisy patentowe, autorskie. Ja mogę zrozumieć, coś się im należy ale bez przesady. Kasa, kasa i kasa.
    • Gość: stary.gniewny Ale jaja ACTA est IP: *.krawarkon.pl 24.01.12, 21:14

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka