Dodaj do ulubionych

Dlaczego Polakom trzeba czytać filmy?

• Gość: gość Re: Dlaczego Polakom trzeba czytać filmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:04
      Uważam, że możliwość wyboru lektora lub napisów to wspaniałe posunięcie. Już 10
      lat temu zastanawiałam się, dlaczego tego u nas nie ma. Przecież to doskonały
      sposób na naukę języków obcych (głównie angielskiego). Dodatkowo zupełnie
      inaczej odbiera się film oglądając w oryginale.
    • Gość: ziom lektorzy pany IP: *.238.77.11.adsl.inetia.pl 31.01.05, 15:04
      lepsze są filmy z lektorami. Jak masz napisy, to nie możesz wzroku oderwać od
      TV i patrzysz tylko na napisy, nie widzisz akcji
    • mrvpower Re: Dlaczego Polakom trzeba czytać filmy? 31.01.05, 15:52
      wcale nam nie trzeba czytac.wręcz lubimy czytac.niektórzy lektorzy sa do
      d...nawet mój mąż co nic nie czytał ostatnio czyta bardzo dużo..... filmów na
      dvd.
      p@ti
    • Gość: renuarda@op.pl Re: DUBBINGOWI I LEKTOROM MÓWIĘ: NIE!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 16:50
      No cóż... przyznam jestem kinomanką... Filmy są dla mnie częscią życia! Czasami
      skaczę sobie po kanałach nie-anglojęzycznych... Takie kraje jak Niemcy, Francja
      czy Hiszpania mają opracowany swój system dubbingowy... każdy film zawiera
      osobną, przez nich stworzoną ściężkę dźwiękową... Ale czy to jest aby napewno
      dobre??? Moje zdanie jest takie: krew się z tego leje!!! Nie ma nic gorszego
      niż zniekształcenie oryginalnej ścieżki dźwiękowej na rzecz obcojęzycznego
      podkaładu lokalnych aktorów, w dodatku podkładu zupełnie niezgodnego z mimiką
      twarzy! No cóż... może w innych krajach ludzie są przyzwyczajeni... Ja
      osobiście nie mogę słuchać jak profanuje się oryginlne głosy moich ulubionych
      aktorów na rzecz jakiegoś "szwargotu" (nie jestem rasistką, ale nie przepadam
      za wydźwiękiem języka niemieckiego, to fakt...)w dodatku tak delece
      odbiegającego od prawdziwej gry oryginalnych aktorów... Nie wyobrażam sobie aby
      zagraniczne filmy miały mieć polski dubbing... (jednakże składam ukłony w
      stronę ekipy pracującej przy dubbingu do Shreka!!!! Dzieło sztuki!). Natomiast
      lektor... Lektorzy telewizyjni mają wyjątkową właściwość... Zagłuszają film!!
      Ich monotonne, znudzone i jednistajne głosy tłumaczące nam kwestie aktorów mogą
      obrzydzić nawet jawspanialszy film!(swoją drogą czas aby Polacy wreszcie sami
      potrafili tłumaczyć sobie filmy... tak jak Norwedzy).
      No coż... pozostają tylko napisy...Jak każde z wymienionych rozwiązań i napisy
      mają swoje wady... ale jako jedyne nie zniekształcają oryginalnego filmu...
      Dlatego uważam, telawizja polska oprócz filmów z letkorem, powinna oferować
      również filmy z napisami... nawet jeśli miałyby być puszczane w godzinach
      nocnych!
    • Gość: Laptopik Re: Dlaczego Polakom trzeba czytać filmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 18:13
      Naprawdę serce się kraje, jak patrzę na film z Eddim Murphy i zamiast słuchać
      jego głosu (bardzo zresztą ekspresyjnego) słyszę bezpłciowego lektora. Napisy są
      ok, dają pole do popisu tym, którzy chcą się sprawdzić w angielskim...
    • Gość: Kasia Re: Dlaczego Polakom trzeba czytać filmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:20
      uwazam, ze napisy sa najlepsze, ale czasami czlowiek chce poprostu odpoczac i nie ma ochoty meczyc sie z napisami. A dubbingu nie powinno byc bo wiekszosc aktorow ma niepowtarzalne glosy i film jast caly do kitu!!!czesto smieszy nas modulacja glosu i jak slysze Arnolda z glosem 10 latka, to wybaczcie!!!kazdy powinien miec wzbor jak chce ogladac film, w szczegolnosci w publicznej TV.
    • yavanna61 Re: Dlaczego Polakom trzeba czytać filmy? 31.01.05, 23:01
      Uważam, że lektor jest bardzo "niewygodny". Po prostu przeszkadza mi w
      oglądaniu. Dubbing jest okopny... Jednak oglądając Shreka nieźle się bawiłam.
    • callafior Re: Dlaczego Polakom trzeba czytać filmy? 02.02.05, 18:14
      Powinny być tylko dwie wersje - lektor i napisy. Dubbing to żenada - jak to
      wygląda jak np. wyskakuje Bond i mówi: "Ich heisse Bond, James Bond...". To po
      prostu żałosne.
      ---------
      Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego...
    • Gość: deINO Re: Dlaczego Polakom trzeba czytać filmy? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 03.02.05, 15:04
      bo polacy to lenie, zwlaszcza mlodzi - na wielu serwisach p2p gdzie jest sporo
      polakow wiele jest prosb o filmy z lektorem - jesli spytac czemu, to odpowiadaja
      " a po co sie meczyc".. jakos nie moge zrozumiec, gdzie tu mozna sie zmeczyc.. :|
    • martitka18 Re: Dlaczego Polakom trzeba czytać filmy? 04.02.05, 15:34
      Ja lubie filmy w pierwotnej wersji bez zadnych lektorow i dubingu.MOzna sie
      wtedy naprawde wczuc i zobaczyc prawdziwy klimat filmu.Czytanie napisow mi nie
      przeszkadza w ogole
    • Gość: gielo Re: Dlaczego Polakom trzeba czytać filmy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 13:08
      co do twego indianina to te jego hande ho jest tak samo śmieszne jak you stop.
      Bo zarówno niemiecki jak angielski nie jest językiem indian. To może według
      ciebie powinniśmy się nauczyć wszystkich języków i dialektów jakiekolwiek
      istniały i istnieją ? Jestem Polakiem i chce filmy oglądać w . j. polskim, a
      nie w angielskim czy tym bardziej hebrajskim, idisz czy też niemieckim. Mnie
      osobiście ani dubbing ani napisy na filmie nie przeszkadzają, ale jak zwykle
      przeszkadzają najbardziej którym by się wydawało że właśnie nie powinny. To że
      znam angielski czy jakikolwiek inny język nie znaczy, że mam oglądać filmy,
      oglądać i czytać wiadomości po
      angielsku i z tego założenia wychodzi też większość moich znajomych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka