Dodaj do ulubionych

Głosy internautów

IP: *.kozmianet.kom.pl / *.kom.pl 25.01.05, 18:10
mi lektorzy nie przeszkadzają, są oczywiście problemy kiedy dwoje aktorów mówi na raz ale nie mam problemu ze zrozumieniem tego co sie dzieje na ekranie, czytając napisy nie widze często co się dzieje w filmie jednak nie miałbym nic przeciwko temu aby napisy były wyświetlane w telewizji, nie mógłbym jednak oglądać filmu z dabbingiem, to jest pie...one kaleczenie filmu, strasznie wku..wia mnie jak aktor mowi nie swoim głosem, ruch warg często nie zgrywa sie ze słowami, szczegulnie to widać w sztumskich reklamach w telewizji, no ku..ica mnie bierze.precz z dabbingiem, niech nikomu nie przyjdzie to do głowy zeby był dabbing w tv!
Obserwuj wątek
    • Gość: Toni Re: Głosy internautów IP: *.telia.com 25.01.05, 21:40
      "Poza tym ludzie, oglądając telewizję, robią jednocześnie parę innych rzeczy,
      np. herbatę, więc napisy zmuszałyby ich do skupienia uwagi na ekranie"
      I wtedy by zauwazyli jakie g..no serwuje telewizja !
      Wspaniala opinia szefa o swoim produkcie.
      I naturalnie, nie jest sprawa tv dolozenie swojej raczki do nauki jezykow w
      spoleczenstwie. Taki palant powinien chodnik z daleka od telewizji zamiatac !
      Szalu mozna dostac jak wszystkie efekty wyciszone i jakis glos malpuje po kolei
      jak leci, to juz lepiej dzwiek wylaczyc.
    • Gość: Toni Re: Głosy internautów IP: *.telia.com 25.01.05, 21:40
      "Poza tym ludzie, oglądając telewizję, robią jednocześnie parę innych rzeczy,
      np. herbatę, więc napisy zmuszałyby ich do skupienia uwagi na ekranie"
      I wtedy by zauwazyli jakie g..no serwuje telewizja !
      Wspaniala opinia szefa o swoim produkcie.
      I naturalnie, nie jest sprawa tv dolozenie swojej raczki do nauki jezykow w
      spoleczenstwie. Taki palant powinien chodnik z daleka od telewizji zamiatac !
      Szalu mozna dostac jak wszystkie efekty wyciszone i jakis glos malpuje po kolei
      jak leci, to juz lepiej dzwiek wylaczyc.
    • Gość: Justi Re: Głosy internautów IP: *.adsl.wanadoo.nl 25.01.05, 22:17
      Tylko napisy oddaja wiernie gre i emocje aktorow w filmie. Nie zamienilabym na
      lektora, ajuz na pewno nie na dubbing. Ton glosu to nieodlaczna czesc gry
      aktorskiej. Korzysci jezykowe sa ogromne, chociazby oswojenie sie z samym
      dzwiekiem to juz pierwszy krok do rozumienia slow. Poza tym umozliwia to innym,
      nie znajacym jezyka lektora lub dubbingowego ogladanie filmow na innych
      stacjach, czasem jest dobry film na niemieckiej TV/czasem nawet polski!!!/ i
      zawsze jestem zawiedziona, bo akurat nie jest to moj jezyk. Juz nie mowiac o
      ludziach gluchych, ktorzy na pewno zadowoleni byliby z napisow.
      Wad napisow nie widze. Czyta sie szybko i nic nie traci sie z gry aktora. Jesli
      juz ten ulamek sekundy, to wole to, niz obdarcie go z wlasnego glosu. Duzo
      wieksza strata. A argument, ze nie mozna swobodnie zrobic w czasie filmu
      herbaty...eh...do mnie nie przemawia. Moze zasiasc do filmu juz z herbata? Ale
      jak ludzie maja wlaczany TV cala dobe , to rzeczywiscie musza kiedys zrobic te
      herbate i jakie to straszne, ze akurat straca kilka minut filmu...
    • Gość: beluczak Re: Głosy internautów IP: *.gdynia.mm.pl 26.01.05, 09:33
      Ja uważam, że jeśli chodzi o płyty dodawane do gazeta, to tam powinny być dwie
      usuwalne opcje - napisy i lektor. Są przecież ludzie, którzy nie dosłyszą , są
      ludzie, którzy wolą posłuchać orginału, a na napisy zerkać tylko od czasu do
      czasu, gdy czegoś nie rozumieją. Dlatego napisy. A lektor - cóż, niektórzy też
      niedowidzą, albo - iluż z nas tak nie robi - kręcą się po domu wykonując razem
      z oglądaniem tysiące rzeczy i filmu bardziej słuchają niż oglądają. Na dubbing
      na płytach do gazet nie ma co liczyć.
      Jeśli chodzi o telewizję jest to większy problem. Najlepsze, ale nierealne,
      byłoby stworzenie trzech wersji każdego kanału, jedna z napisami, druga z
      dubbingiem, trzecia z napisammi. Potem ewentualnie można by eliminować
      poszczególne kanały po zaobserwowaniu oglądalności każdego w stosunku do
      pozostałych. Ale to nie realne. może można by więc zrobić to samo, tylko że
      dzięki różnym stroną telegazety? Ale na pewno, tak jak niektóre filmy mają
      dodatkowo napisy w TVP na telegazetcie stron 777 to tego powinno byc więcej,
      bo , jako się rzekło, niekórzy nie dosłyszą.
    • Gość: jen Re: Głosy internautów IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.01.05, 10:59
      To tylko kwestia przyzwyczajenia. Juz prawie rok ogladam seriale i filmy z
      dubbiengiem i teraz nie zauwazam specjalnej roznicy. Wiadomo, ze dubbing nie
      odda szkockiego akcentu Seana, ale na szczescie jest opcja oryginalnej sciezki
      dzwiekowej jak sie koniecznie chce posluchac angielskiego. Na poczatku
      denerwowalo mnie gdy slyszalam inne glosy aktorow niz pamietalam z serialow w
      polskiej telewizji, ale teraz zmienilam zdanie dubbing to dobra sprawa, nic nei
      rozprasza. Dodam ze wczesniej nie wyobrazalam sobie ze dubbing moze byc dobry
      bo inne glosy nie slychac oryginalnych itd., ale teraz pod dubbingiem podpisuje
      sie wszystkimi 4 konczynami.
    • Gość: bas Re: Głosy internautów IP: 217.153.152.* 26.01.05, 11:21
      Absolutnie lektorzy - wiekszosc jest naprawde wspaniala tworzac przy okazji
      nowy rodzaj sztuki. A co do napisow - owszem, ale pod jednym wszakze warunkiem:
      to ma byc JEZYK POLSKI, zwlaszcza jesli chodzi o ortografie, bo to co jest
      czesto prezentowane budzi groze. Jesli w TV brak specjalistow - chetnie pomoge.
    • lato76 Re: Głosy internautów 26.01.05, 13:39
      Dubbing, dubbing, dubbing to rozwiązanie na miarę każdego normalnego kraju w europie, ale nie oczywiście w Polsce ja znam dobrze angielski, ale wole dubbing a i większość sceptyków po kilku latach dubbingu w Polsce nie chciałoby już nigdy lektora. Warto przypomnieć rewelacyjny dubbing w serialu „Przyjaciele” na C+ szkoda, że z niego zrezygnowali

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka