Gość: pablo IP: *.acn.waw.pl 03.03.05, 11:16 wg mnie te tytuly szlacheckie to jakas bzdura jest teraz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: autor Windows wynalazkiem ? IP: *.acn.waw.pl 03.03.05, 11:26 Gratulacje dla Billa. Pamiętając jednak o ostatniej batalii o prawo patentowe niestosownie jest określać nazywać stworzenie OS Windows mianem wynalazku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Windows wynalazkiem ? IP: *.client.comcast.net 03.03.05, 12:53 Gość portalu: autor napisał(a): > Gratulacje dla Billa. Pamiętając jednak o ostatniej batalii o prawo patentowe > niestosownie jest określać nazywać stworzenie OS Windows mianem wynalazku... Bill Gates znalazl DOS (Disk Operating System) w Digital Reasearch, kupil go i odsprzedal dla IBM do instalowania w nowych IBM PC. Natomiast Windows Bill Gates znalazl w Xerox Palo Alto Research Center, gdy go zwiedzal wiele lat temu. Docenil latwosc obslugi komputerow dzieki temu systemowi operacyjnemu i spopularyzowal go dla PC. Apple zaskarzylo Microsoft w sadzie o skopiowanie Windows z ich komputerow. Sad odrzucil jednak roszczenia Apple, poniewaz ani Apple, ani Microsoft nie sa byli pierwszymi, ktorzy uzyli Windows jako system operacyjny. Tytul szlachecki dostal Bill Gates za przeznaczenie miliardow dolarow na rozwoj szczepionek na choroby bedace plaga w ubogich krajach. Firmy farmaceutyczne rozwijaja lekarstwa na ktorych moga zarobic. Na np. malarie choruje ludzie w Afryce ktorych nie stac na kupowanie drogich lekarstw. Zasluga Bill Gatesa i jego zony jest, ze przeznaczaja znaczna czesc wlasnych pieniedzy na pomoc biednym ludziom - leczenie i szkolnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prf Re: Windows wynalazkiem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 14:50 Bardzo ładnie wszystko wyjaśniłeś Misiu! Dzięki. Nigdy nie kupiłem nic od firmy Microsoft ;-) i nie zamierzam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Windows wynalazkiem ? IP: *.acn.waw.pl 03.03.05, 15:23 Misiu, nie zrozumiałes mojej wypowiedzi. Gratulacje należą się Billowi pomimo, że jestem osobistym wrogiem M$ i Wielkiego Architekta. Bill przez swą fundację przeznaczył ok. 28 G$ na szkolenie i lecznictwo, a co więcej co roku dorzuca ok. 1G$. To naprawdę bardzo dużo i należą mu się słowa uznania, choć pamiętam, że Bill kiedyś obiecał, że przeznaczy 95% swojego majątku na te cele. Jak na razie zrealizował nawet połowy swoich obietnic.. Moja uwaga o wynalazku nie dotyczy tego, kto utworzył/zaprojektował Windowsy, ale tego, że nazywanie ich wynalazkiem jest nadużyciem znaczenia tego słowa, choć chyba jeszcze nie manipulacją prasową. A to co napisałeś to tylko częściowa prawda. Owszem M$ kupił DOS, ale sam po zawarciu kontraktu IBM (nota bene, jego matką była w IBM członkiem Rady Dyrektorów w tamtych czasach, nie ma to jak nepotyzm :-) ) dość istotnie go rozwinął (Używałem DOSa od 1985 roku, więc dostrzegam różnice). Koncepcja systemu okienkowego oczywiście nie powstała w M$, prekursorem na dużą skalę był tu tak jak napisałeś Apple. Niemniej M$ istotnie przyczynił się do spopularyzowania PC właśnie przez masowe wykorzystanie okienek. I to jest osiągnięcie, bez względu na ekonomiczny kontekst tych działań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bamako Re: Szlachcic Bill Gates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 11:43 Dlaczego? Pełnią taką samą rolę jak odznaczenia - prestiżową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AIRWALK Re: Szlachcic Bill Gates IP: *.34.63.81.cust.bluewin.ch 03.03.05, 12:24 JAK SIE PISZE WIESNIACKIM JEZYKIEM TO NIC DZIWNEGO ZE NIE ROZUMIESZ O CO CHODZI. PRZECZYTAJ SWOJE ZDANIE JESZCZE RAZ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Szlachcic Bill Gates IP: *.sti.net.pl / 83.238.81.* 03.03.05, 17:20 u nas prostaka (nie mylić z wieśniakiem - bo nie ważne gdzie kto mieszka) poznaje sie po tym ze zwykle pisze z właczonym CapsLock'iem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: royalistka Re: Szlachcic Bill Gates IP: 155.158.61.* 03.03.05, 12:30 Wypada tylko żałować że nasze państwo nie honoruje w ten sposób ludzi dających zatrudnie 2000 poddanych, za to "przywala" im podatki, a poddanym odbiera świadczenia ZUS-u i co tylko jeszcze można (im odebrać)Jak za starych feudalnych czasów płacimy dziesięciny, podymne i odpusty. O piekna Monarchio, jakim kundlem wobec Ciebie jest polska "demokracja", nadajaca tytuły senatorskie złodziejom i konfidentom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AIRWALK "POZA ARYSTOKRACJA NIE IP: *.34.63.81.cust.bluewin.ch 03.03.05, 12:52 "POZA ARYSTOKRACJA NIE MA NIC W POLSCE, ANI TALENTOW, ANI SWIATLA, ANI POSWIECENIA. NASZ STAN TRZECI NIE ISNIEJE, CHLOPI SA MASZYNAMI. MY JEDNI STANOWIMY POLSKE. I PEWNEGO DNIA, PO WIELU OFIARACH SPOTKA NAS TO, ZE ZOSTANIEMY POWIESZENI POD OLTARZEM OJCZYZNY" ZYGMUNT KRASINSKI DO SWEGO ANGIELSKIEGO PRZYJACIELA, HENRYKA REEVEGO, W 1832 ROKU Odpowiedz Link Zgłoś
szwet14 No, wiesz?!!! 03.03.05, 23:01 Zawsze przeciez mozesz zostac swietym, cierpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Szlachcic Bill Gates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 13:00 Pablo Masz racje, ze to bzdura. Lepiej byc prostym i nieskomplikowanym pablem widzacym swiat jak Gietych, Lepper,bracia Kaczynscy i najiteligentniejszy i mój ulubiony posel Wrzodak. Precz z tytułami, honorami i zasadami. Uwazam, ze powinno się opodatkowac takich ludzi jak Gates w skali 99% aby mogli prowadzic zycie jak Pablo. A jego pieniadze przekazać biednym rolnikom i pracownikom PKP. Niech żyje socjalizm i Pablo. Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Szlachcic Bill Gates IP: 193.109.212.* 03.03.05, 13:07 O Boże, koniec świata. Virus M$ Gates przeniósł się do Europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usmichal Re: Szlachcic Bill Gates IP: *.mofnet.gov.pl 03.03.05, 14:24 Jaki windows, toż to plagiat systemu apple mac os który jest i był przed windowsem, a xp nedzna kopia mac os X ... wiecej prawdy historycznej a nie ściemę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cb Re: Szlachcic Bill Gates IP: 69.156.6.* 03.03.05, 15:35 Teraz ty ściemniasz. Windows nie jest plagiatem maca tak samo jak mac os nie jest originalnym systemem z graficznym interfejsem. Zarówno Mac jak i Windows były zbudowane na bazie systemu opracowanego przez Xeroxa, łącznie z wykorzystaniem myszy jako "input device". Tak na marginesie, to ile mnie pamięć nie myli, to gość co oryginalnie pracowal dla Xeroxa załozył Adobe. Chyba obaj (nie chce mi się grzebać w źródłach dla sprawdzenia) Steve Jobs i Bill Gates widzieli demonstracje Xeroxa i jego graficznego OS wykorzystującego mysz jako pointing device. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Kiedy POLACY naucza SIEBIE szanować? IP: *.tmp1-4-8-101-134.tmp1.dsl-verizon.net 03.03.05, 17:47 "Jako obcokrajowiec Gates nie będzie oficjalnie nazywany "sir", ale jak poinformował brytyjski MSZ, Amerykanin i tak jest zadowolony z wyróżnienia." Jak widac Brytyjczycy tylko siebie szanuja. Kiedy my Polacy zaczniemy SIEBIE SAMYCH traktować z najwiekszym szacunkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasha na cholere mu te insygnia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 22:27 na cholere mu te insygnia? jeszcze tego sobie nie kupił.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytata Re: Szlachcic Bill Gates IP: *.kam.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:23 ""walka z ubóstwem na świecie"" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alternativa Snobizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 10:12 Te tytuły to nonsens. Grupa snobów obdarowuje inną grupę snobków. Paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 44 SKANDAL IP: *.aster.pl 06.03.05, 22:37 Ktoś, kto produkuje płatne wirusy komputerowe i blokuje rozwój technologiczny powinien wisieć, a nie być wyróżniany. Że Harryemu Batenbergowi odbija, to normalne, ale że jemu babce, która śmie sie nazywać królową? Mam nadzieję, że jeszcze za życia poznam nazwisko pierwszego prezydenta Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Re: Szlachcic Bill Gates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 00:28 jesli posiada majatek w miliardach to nie milioner a miliarder - taka mala uwaga do autora... Odpowiedz Link Zgłoś