Dodaj do ulubionych

"Rzeczpospolita" bliżej centrum?

10.05.05, 17:32
szkoda - ostatnio rzepa byla bardzo dobra...moze sie to nie zmieni
Obserwuj wątek
    • otis_tarda Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 17:42
      Bliżej centrum? Chyba tylko wg. Wyborczej "Rzepa" była prawicowa...
      • navaira Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 17:43
        Nie tylko. Chyba, że porównywać z "Naszym Dziennikiem", wtedy była centrowa.
        Ale lewicowa już nie.
    • navaira Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 17:42
      Dobrze
    • junkier Wybiorcza bis = smierc Rzepy. Gauden PRECZ 10.05.05, 17:43
      Najpierw Wildstein, teraz Janke. Najlepsi dziennikarze sa odstawiani przez
      Gaudena, urzedniczyne i dziennikarska miernote ktory nie wiem czy napisal choc
      jeden dobry tekst. Robcie tak dalej, stracicie starych, wiernych czytelnikow a
      nie zyskacie nowych bo ci rzekomo "centrowi" i tak wybiora propagande UW,
      przepraszam GW.
    • mike1976 Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 17:44
      Rzeczpospolita może i jest dobra merytorycznie, ale pod względem
      jakości "literackiej" publikowanych tekstów odstaje wyraźnie od chociażby GW.
      Ich artykuły po prostu ciężko się czyta - nie dlatego, że są takie "mądre"
      , ale dlatego, iż są źle napisane.

Dodatkowy problem Rzepy to format. Jest za duża! Jeśli próbowaliście czytać
      Rzepę poza domem (choćby na ławce w parku albo w samolocie) - wiecie, o czym
      piszę...
      • szoszana Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 18:28
        Zgadzam się całkowicie. Rzeczpospolita, chociaż szacowna i rzetelna, jest po
        prostu nudna. No i ten format, czyli snobowanie się na Timesa!
        • langston NIE WIECIE O CZYM PISZECIE!!!!!!!!!! 10.05.05, 18:52
          The Times (angielski dzinnik konserwtywny) koledzy juz dawno zmienil format i gdybyscie go widzieli to nie pisalibyscie BZDUR!!!!!!

Rzeczpospolita rowniez zmienila nie dawno format.
    • polak_z_usa Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 17:45
      dobrze, ostatnio prawicowe odchylenie rzepy stalo sie bardzo irytujace. Po wykopaniu Wildsteina, teraz Janke, no i moze kiedys Rybinskiego (ech, marzenia) powinno byc coraz lepiej
    • mirekp34 Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 17:51
      KUrcze, bedzie "Wyborcza" bis... Bez sensu, po co dwie gazety o tym samym
      profilu? A juz myśłałem, że mam moją gazetę..
    • plopli Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 17:51
      Ostatnio Rzepa hasała od Sasa do Lasa. Nie chodzi tu nawet o wpuszczanie na łamy
      autorów zewnętrznych, w stylu Semki czy innych prawicowców, ale o wizerunek
      redakcji. Linii gazety nie mogą równocześnie kreowac Skórzyński i Janke, nie
      może być tak, że w tym samym czasie z-ca naczelnego głosi na łamach, że
      Kwaśniewski do Moskwy pojechać powinien, a szef działu politycznego publicznie
      wyraża się na ten temat krytycznie.
      Dobrze więc, że podjęta została jakaś decyzja i że daje to szanse na spójność
      programową pisma.

Inną sprawą jest to, że przesunięcie się Rzepy do centrum, co wydaje się
      nieuniknione, spowoduje brak na rynku opiniotwórczego dziennika bądącego
      wyrazicielem opinii prawicowej części społeczeństwa i środowiska
      dziennikarskiego. Dla jakości debaty publicznej wydaje się to niekorzystne.
      Możliwe jest również, że po przesunięciu Rzepy do centrum powstanie luka, którą
      spróbuje zapełnić nowy prawicowy dziennik (Życie 3?). Mam jednak wątpliwoci, czy
      istnieją w Polsce chętni, aby zainwestować w taki projekt duże pieniądze (chyba
      tylko ASP i G+J), zaś robienie takiej gazety na pół gwizdka nie ma sensu.
      Przekonanie ludzi do zmiany nawyków czytelniczych to praca na lata.
      • junkier Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 18:09
        >>Ostatnio Rzepa hasała od Sasa do Lasa. Linii gazety nie mogą równocześnie
        kreowac Skórzyński i Janke<<<<

A dlaczego nie? Komu to przeszkadza? Czy Rzepa ma byc kolejna sekta GW, gdzie
        panuje ta Twoja "spójność programowa", czyli zanim przeczyta sie artykul od
        razu wiadomo co w nim bedzie a komentarze Szanownych Mandaryno-Redaktorow
        instruujace oglupialego czytelnika jak ma tekst zrozumiec zajma w koncu wiecej
        miejsca niz same teksty??

Sila Rzepy bylo jej przesuniecie bardziej na prawo w stosunku do lewackiej GW
        przy jednoczesnym pluralizmie, przeciez w "Opiniach" wypowiadaja sie i Semka, i
        Majcherek, i Smolar, a nawet niekiedy Rolicki. Argumenty mozna wymianiac, ale w
        momencie gdy wpada koles z miotla, tj. GAuden, i zamiast dyskutowac wylewa
        najlepszych i najbardziej wyrazistych autorow to jest to po prostu granda, albo
        byc moze jakis sabotaz na rzecz konkurencji, bo na pewno nie dzialanie w
        interesie CZYTELNIKA Rzepy ktory naprawde rozni sie od czytelnika GW.
        • plopli nie bądź taki zacietrzewiony! 10.05.05, 18:55
          junkier napisał:

> A dlaczego nie? Komu to przeszkadza? Czy Rzepa ma byc kolejna sekta GW, gdzie
          > panuje ta Twoja "spójność programowa", czyli zanim przeczyta sie artykul od
          > razu wiadomo co w nim bedzie a komentarze Szanownych Mandaryno-Redaktorow
          > instruujace oglupialego czytelnika jak ma tekst zrozumiec zajma w koncu wiecej
          > miejsca niz same teksty??

A czy gdzieś napisałem, że Rzepa ma być drugą GW? Przecież byłem jak najdalszy
          od zachwytów z tego powodu, że następuje przesunięcie Rzepy do centrum.
          Natomiast coś takiego jak jednolita polityka redakcji gazety występuje we
          wszystkich tytułach na świecie, więc twój atak jest dla mnie niezrozumiały.
          Przecież dokładnie to samo możesz powiedzieć o FAZ, Economist, FT, NYT czy
          Sun'ie. Nie wspomnę już o tytułach francuskich czy właskich. Tam nikogo nie
          dziwi, że biorąc do ręki gazetę jest w stanie przewidzieć jej opinię,
          przynajmniej w zasadniczych kwestiach.
          >
          > Sila Rzepy bylo jej przesuniecie bardziej na prawo w stosunku do lewackiej GW
          > przy jednoczesnym pluralizmie, przeciez w "Opiniach" wypowiadaja sie i Semka,
          > i Majcherek, i Smolar, a nawet niekiedy Rolicki.

Po pierwsze, nazywanie GW lewacką gazetą świadczy o zupełnej nieznajomości
          koncepcji ideologicznych, czy też polityczno-ekonomiczno-światopoglądowych i to
          nawet w Polsce.
          Po drugie i najważniejsze, przecież wyraźnie napisałem, że nie chodzi mi o
          wpuszczanie na łamy gazety autorów zewnętrznych (choc sam wielu z nich nie
          trawię), tylko o spójność programową tekstów redakcyjnych, a więc pisanych i
          głoszonych przez dziennikarzy i redaktorów Rzepy.

> Argumenty mozna wymianiac, ale w
          > momencie gdy wpada koles z miotla, tj. GAuden, i zamiast dyskutowac wylewa
          > najlepszych i najbardziej wyrazistych autorow to jest to po prostu granda, albo
          > byc moze jakis sabotaz na rzecz konkurencji, bo na pewno nie dzialanie w
          > interesie CZYTELNIKA Rzepy ktory naprawde rozni sie od czytelnika GW.

Przecież ja nie neguję faktu, że Rzepa trafia do innej grupy odbiorców niż GW.
          Przeciwnie podkreślam to wskazując, że jej przesunięcie do centum oznaczać
          będzie, że duża część społeczeństwa o poglądach prawicowych nie będzie miała
          "swojego" dziennika opiniotwórczego. Uważam, że będzie to strata dla jakości
          debaty publicznej, o czym wyraźnie napisałem.
          • langston GAZETA WYBORCZA NIE JEST LEWACKA? 10.05.05, 18:59
            Czlowieku chyba czytami inne "Gazety Wyborcze"
            To jaka jest prosze o odpwiedz i przyklady dla poparcia tezy.
            • plopli Re: GAZETA WYBORCZA NIE JEST LEWACKA? 10.05.05, 19:07
              langston napisał:

> Czlowieku chyba czytami inne "Gazety Wyborcze"
              > To jaka jest prosze o odpwiedz i przyklady dla poparcia tezy.

Do niedawna była gazetą liberalną w warstwie światopoglądowej oraz gospodarczej,
              choć w tej ostatniej z lekkim odchyłem na lewo. Ostatnio przesuwa się powoli na
              pozycje konserwatywne, a raczej bogoojczyźniane, ale to raczej próba
              komercyjnego zdyskontowania śmierci papieża. Generalnie od chwili odejścia AM
              Gazeta nie ma jednoznacznej linii światopoglądowej, poddając się w tym względzie
              raczej nastrojom społecznym niż je kreując (wyjatek to lustracja, choć nie do
              końca). W warstwie ekonomicznej od dość dawna przesuwa się na pozycje skrajnie
              liberalne, o czym świadczy choćby twórczość Gadomskiego. Domosławski jest tutaj
              już chyba "ostatnim sprawiedliwym" (ale to wynika prawdopodobnie z tego, że
              skupia się on na kwestiach społecznych, a nie ekonomicznych).
              • langston Re: GAZETA WYBORCZA NIE JEST LEWACKA? 10.05.05, 19:16
                Na pozycje konserwatywne i bogoojczyzniane nie no stary przepraszam
                ale strasznie (!!) chrzanisz.
                Przeciez w wyborczej ciagle sa teksty plujace na Polske. Tak plujace.
                Publikuje sie dzien po dniu "badania naukowe" w stylu (to fakt mozesz nie wierzyc):

Czwartek- POLACY OLADAJA SEX W INTERNECIE NAJCZESCIEJ ZE WSZYSKICH NARODOW
                Piatek- POLACY SPIA NAJDLUZEJ A ROBIA TO I TAK "po polsku czyli niechlujnie"
                Sobota- POLACY ROZCZAROWANI POLSKA

Quizy w stylu zmien sobie Polske i glupawe proby rysowania nowych herbow pisania hymnu itp.

naprawde trudno tego nie zauwazyc.
                Jesli pisza cos o papaiezu to tylko w stylu:
                "ciagle powstaja nowe pomniki papieza"
                (tylko znow nie zacznij pisac o pomnikach)

Sorry mamy bardzo odmienne odczucia w stosunku do GW nie sadze by nasza dyskusja wnisal do naszych pogladow cos nowego.
            • leszek.sopot Co ty wiesz o lewakach? 10.05.05, 21:29
              Zanim kogos bedziesz nazywal lewakiem to o tym pojeciu sobie poczytaj.
              Pozdrawiam i milego czytania zycze. Obys sie tylko nie zmieczyl.
    • cziriklo Gauden ma racje! Znowu! 10.05.05, 18:04
      Popatrlem decyzje Naczelnego (czy tez kolegium redakcyjnego, ktore ponoc takze
      o tym decydowalo) aby zwolnic Wildsteina. Nie moze w takim dzienniku pracowac
      ktos, kto stracil wiarygodnosc jako dziennikarz, angazujac sie w intryge
      polityczna.
      Teraz zwolnienie Jankego tez uwazam za sluszne. Rzeczpospolita ma prawo
      zamieszczac teksty nawet skrajnie prawicowe, ale pod warunkiem, ze balansuje je
      publicystyka bardziej liberalna, bardziej stonowana, o pogladadch odmiennych.
      Tego stonowania zas bylo w ostatnim okresie bardzo malo. Skandaliczne, z mojego
      puktu widzenia, sa niektore wypowiedzi Macieja Rybinskiego, ktorych nikt
      absolutnie nie kontrowal. Maciej Rybinski zaczal uosabiac linie polityczna
      gazety, a nie jest to wybitny mysliciel, ani nawet dobry felietonista - wiem,
      ze mase ludzi go lubi, ale lubi wlasnie za to, ze on zawsze staje na skrajnych
      pozycjach. To jest zle dla gazety. Ostatnio w Rzeczypospolitej chcialo mi sie
      czytac wylacznie niemal Tyma - ten przynajmniej pisze z talentem. Jesli
      Rzcpospolita przesunie sie bardziej ku centrum, zaczna ja znow czytac. W tej
      chwili wylacznie mnie irytuje i drazni.
      Zycze Gaudenowi powodzenia i nowej publicystyki. Polska potrzebuje pozanego
      dziennika krajowego. Jakis czas temu Rzepa przestala nim byc.
      • goniacy.pielegniarz Re: Gauden ma racje! Znowu! 10.05.05, 18:08
        cziriklo napisał:

> Popatrlem decyzje Naczelnego (czy tez kolegium redakcyjnego, ktore ponoc takze
        > o tym decydowalo) aby zwolnic Wildsteina. Nie moze w takim dzienniku pracowac
        > ktos, kto stracil wiarygodnosc jako dziennikarz, angazujac sie w intryge
        > polityczna.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że Wildstein stracił wiarygodność? Bo chyba nie
        na podstawie krytycznych tekstów w lewicowej prasie?
        • cziriklo Re: Gauden ma racje! Znowu! 10.05.05, 18:43
          Wiarygodnosci nie traci sie "na podstawie tekstow" napisanych przez kogo
          innego, tylko na podstawie wlasnych czynow. Wildstein stracil w3iaqrygodnosc w
          oczcah setek tysiecy ludzi, swoich czytelnikow.
          • goniacy.pielegniarz Re: Gauden ma racje! Znowu! 10.05.05, 18:55
            cziriklo napisał:

> Wiarygodnosci nie traci sie "na podstawie tekstow" napisanych przez kogo
            > innego, tylko na podstawie wlasnych czynow. Wildstein stracil w3iaqrygodnosc w
            > oczcah setek tysiecy ludzi, swoich czytelnikow.

Na jakiej podstawie tak sądzisz?
      • junkier Gauden znowu nie ma racji 10.05.05, 18:12
        >>>Ostatnio w Rzeczypospolitej chcialo mi sie czytac wylacznie niemal Tyma -
        ten przynajmniej pisze z talentem.<<<

To chyba dawno Tyma nie czytales. Od jakichs 2 lat felietony z serii Pies czyli
        Kot sa rownie radykalne politycznie jak wypowiedzi Rybinskiego, co zreszta
        kilku czytelnikow zarzucalo mu juz w dziale "listy".
        • langston hahaha, Rybinski tez "zionie nienawiscia"??? 10.05.05, 18:43
          ...rozumiem wszyscy ktorzy nie popieraja jedynie slusznej linii
          "Partii Du...kratycznej" to fanatycy ziejacy nienawiscia.

No coz ...
          • cziriklo Rybinski raczej wodka i beztalenciem 10.05.05, 18:45
      • niezapowiedziany Re: Gauden ma racje! Znowu! 10.05.05, 19:22
        "Rzeczpospolita ma prawo
        zamieszczac teksty nawet skrajnie prawicowe, ale pod warunkiem, ze balansuje je
        publicystyka bardziej liberalna, bardziej stonowana, o pogladadch odmiennych."

A czy w GW teksty liberalne sa rownowazone konserwatywnymi? Czy sprzeciw wobec
        lustracji jest rownowazony opiniami za?

Gazety powinny publikowac rozne opinie. coz, Rzepa skreca ku Wyborczej. ale
        moze to i lepiej, bo zrobi sie miejsce na bardziej konserwatywna gazete, ktorej
        teraz brak. zaleta Rzepy byl dwuglos. nie bardzo rozumiem czemu to jest wedlug
        niektorych wada? bo trzeba przeanalizowac argumety i samemu wyrobic sobie
        poglad? no fakt, w GW wszyskto podane jak na tacy - wiecej objasnien jak
        rozumiec i interpretowac, niz faktow i opisu rzeczywistosci. ale to nie dziwi,
        Gauden jest z Palacu Namiesnikowskiego Zlotoustego Rzecznika Putina.
    • henryk.log Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 18:07
      Noo!! - to FK-"prawej" częsci musi "zrzedła mina" ;-((
    • goniacy.pielegniarz Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 18:22
      Szkoda. Jeśli to rzeczywiście początek zmian we "właściwym" kierunku, to mam
      nadzieję, że nie uda się Gaudenowi tego zrobić po cichu.
    • indris Może: "Rzeczpospolita" będzie nieco dalej... 10.05.05, 18:34
      ...od prawicowej wścieklizny.
    • langston TO PEWNIE CHODZILO M,IN O HOMOSIOW 10.05.05, 18:39
      Mysle ze nie podoba sie "srodowisku" ze w "Rzeczpospolitej" publikowane sa np.
      analizy prawne dowodzace ze homoseksualisci maja zagwaratowane w Polsce wszelkie prawa i nie potrzeba nic nowego.

Pisala o tym Rzezcpospolita 31.12.2004 w art. pt:
      "Dziesiec Mitow Prawnych Gejow i Lesbijek"-prof. M. Nestorowicz
      • plopli Re: TO PEWNIE CHODZILO M,IN O HOMOSIOW 10.05.05, 19:01
        Tekst Prof. Nesterowicza był poniżej krytyki na poziomie analizy prawnej. Jednak
        nie sądzę, aby to miało jakiekolwiek znaczenie. Po pierwsze ukazał się on jakiś
        czas temu, jeszcze za czasów Łukasiewicza. Po drugie ukazał się w dziale
        prawnym, za który Janke nie odpowiadał.
        • langston Re: TO PEWNIE CHODZILO M,IN O HOMOSIOW 10.05.05, 19:07
          ...a ty jestes moze wiekszym specjalista od prawa.
          Co niby bylo ponizej krytyki?? Stwierdzenie ze wszyskie prawa juz sa
          zagwarantowane tak??
          Bo nie wpisywalo sie to w obraz Polski jako "europejskiego zabobonnego zascianka" tak??

Tu nie chodzi o dzialy, redaktorow itp tylko o generalna linie pogladów.
          Pokaz mi dzinniki w Polsce ktore bylyby choc troche na prawo.
          Dlaczego Polska opinia publiczna ma byc formowana opiniami tylko lewakow?
          Tak nie jest w zadnym panstwie europejskim
          • plopli Re: TO PEWNIE CHODZILO M,IN O HOMOSIOW 10.05.05, 19:10
            langston napisał:

> Tu nie chodzi o dzialy, redaktorow itp tylko o generalna linie pogladów.
            > Pokaz mi dzinniki w Polsce ktore bylyby choc troche na prawo.
            > Dlaczego Polska opinia publiczna ma byc formowana opiniami tylko lewakow?
            > Tak nie jest w zadnym panstwie europejskim

Człowieku, opanuj się i nie krzycz tak.

Przecież sprawa dotyczy zwolnienia redaktora działu politycznego. Wrzucanie
            tutaj argumentów, że chodzi o jakieś teksty, które pojawiły się zupełnie gdzie
            indziej, na dodatek jakieś pół roku temu, jest absurdalne.
            • langston Re: TO PEWNIE CHODZILO M,IN O HOMOSIOW 10.05.05, 19:19
              Nie ma w moim tekscie nic absurdalnego.
              Po prostu z miesiac na miesiac konczy sie dzinnik ktory dla pewnej czesci spoleczenstwa byla alternatywa dla adresowanej ostatnio chyba do lewicowej
              "lumpen inteligenci" Gazety Wyborczej.

Nie napisales dlaczego analiza prof>nestorowicz byla ponizej krytyki.
              • plopli Re: TO PEWNIE CHODZILO M,IN O HOMOSIOW 10.05.05, 19:24
                langston napisał:

> Nie napisales dlaczego analiza prof>nestorowicz byla ponizej krytyki.

Kiedyś się do niej odnosiłem punkt po punkcie, chyba na tym forum. Teraz, żeby
                odnieść się do całości merytorycznie musiałbym wyciągnąć ten tekst z archiwum i
                trochę nad min posiedzieć, a nie mam na to czasu. Ponieważ jest to wątek
                całkowicie w mojej ocenie poboczny, ograniczyłem się wyłącznie do wyrażenia opinii.
                • langston Re: TO PEWNIE CHODZILO M,IN O HOMOSIOW 10.05.05, 19:26
                  Rozumiem.
    • langston NIESTETY PRZYPOMINAJA SIE DAWNE CZASY... 10.05.05, 18:57
      No coz lniia Frontu Jednosci Narodu ma byc teraz linnia
      Partii D..pokratycznej. Powiedziane bylo na kongresie jasno ze jest to
      nadal partia Adama M. Wszystko jasne?

Jeszcze by jakisc "...ziejacy nienawicia i poslugujacy sie ksenofobicznym jezykiem narodowej histerii, nie rozumiejacy idei solidaryzmu europejskiego i walki z zabobonnym zasciankiem..."
      osmielil sie napisac ze bandyci powinni siedziec w wiezieniu, a podatki powinny byc niskie.
      • rolotomasi Że co ? Rze Pa ? E tam. 10.05.05, 19:15
        Ktoby tam czytał Gazetę Pospolitą. udającą Gazetę Patronną. Zwyczajny snobizm.
        KrajowyWajchowyForumowy
        Czas na reklamę>>
        ! Głosuj na Zbigniewa !
    • steffi47 Samobójstwo "Rzepy" 10.05.05, 19:18
      Pójcie w kierunku centrum, oznacza w praktyce wpadnięcie w objęcia Platformy
      Obywatelskiej, częsciowo również PiS. To nie przypadek, że "Rz" dokonuje zwrotu
      tuż przed wyborami, które - jak zakłada wydawca - wygra POPiS. Idąc dalej -
      oznacza to upartyjnienie gazety i sprawia, że staje się ona typowym organem.
      Rzepa do niedawna ewoluowała w kierunku solidnego konserwatyzmu w stylu
      angielskim, niezależnego od sezonu politycznego, kojarzonego z inteligenckim,
      elitarnym mysleniem w kategoriach polskiej racji stanu. Teraz stanie sie zwykłym
      liberalnym organem, podobnym lub gorszym od istniejących już tytułów
      liberalnych. A to oznacza, że "Rz" postanowiła popełnić samobójstwo. Szkoda.
      • niezapowiedziany Re: Samobójstwo "Rzepy" 10.05.05, 19:25
        "Pójcie w kierunku centrum, oznacza w praktyce wpadnięcie w objęcia Platformy
        > Obywatelskiej, częsciowo również PiS."

- ?????????????????????????????????????
        raczej PD.
        • langston Re: Samobójstwo "Rzepy" 10.05.05, 19:29
          ...tez ta teza mnie zaskoczyla.

Oczywiscie ze MA pojsc w kieunku "demokratow".
          Taki jesy prikaz.
    • loppe Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 21:16
      A coż na to poradzić że prawda i racja zwykle sa właśnie w okolicy centrum,
      czyli środka? Na siłę pisać prawicowo albo lewicowowo? Niech wszyscy piszą
      centrowo i będzie spokój z oszołomami, he he
    • piotr7777 Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 21:18
      I bardzo dobrze - takie wściekle prawicowe odchylenie opiniotwórczego dzeinnika
      było nardzo szkodliwe.
      • langston Co rozumiesz przez "wsciekle prawicowe" 10.05.05, 21:28
        Czy fakty takie jak:
        -bandyci i przestepcy powinni byc skutecznie lapani i przykladnie karani
        -obnizenie podatków bedzie dobrze słuznyc Polsce
        -prawa gejow sa juz od dawna w Polsce zagwarantowane
        -brak codziennego plucia na Polske jak w GW
        -informowanie o tym ze w Polsce poza lewackimi literatami sa rowniez inni
        ...czy to sa tezy "wsciekle prawicowe"

Prosze podaj przyklady.
    • kataryna.kataryna Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 21:40
      Brawo Gauden! Wildstein, Zalewska, teraz Janke, wywalaj to co masz najlepszego,
      zobaczymy jak daleko zajedziesz. Udało się zbudować najlepszy zespół na rynku,
      teraz to wszystko palant Gauden rozwala. I po co? Żeby skończyć z
      dziennikarstwem na poziomie Kublikowej, Wrońskiego czy Czuchnowskiego, z
      których się ludzie śmieją bo nawet manipulować bezszmerowo nie potrafią.
      Jeszcze kilka osób Gauden wywali i Wildstein będzie miał z kim dziennik robić.

Jedno jest pewne - jeśli z decyzji kadrowych i programowych największą radochę
      ma konkurencja, coś jest nie tak.

• dr.kidler Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 12.05.05, 10:27
        kataryna.kataryna napisała:

> Brawo Gauden! Wildstein, Zalewska, teraz Janke, wywalaj to co mas
        > najlepszego, zobaczymy jak daleko zajedziesz. Udało się zbudować najlepszy
        > zespół na rynku, teraz to wszystko palant Gauden rozwala.
        > po co? Żeby skończyć z dziennikarstwem na poziomie Kublikowej, rońskiego
        > czy Czuchnowskiego, z których się ludzie śmieją bo nawet manipulować
        > bezszmerowo nie potrafią.
        ( hue! hue Wildstein potrafi bezszmerowo :-)

Widocznie nie jast tak zle z ich dziennikrstwem skoro mimo zmasowanych atakow
        Rydzyka, Mlodziezy Wszechpolskiej, Janika, Giertycha i kataryny.kataryny
        sprzedaz GW rosnie. :-)

Naczelny Rz, jak kazdy manager, kazdy dobry manager mysli przyszlosciowo.
        Za pol roku bedziemy mieli koalicje centro-prawicowa, za rok ( tworzrenie
        budzetu ) zaczna sie pierwsze powazne awantury.
        Koniec tej koalicji bedzie jeszcze szybszy niz poprzedniej -identycznej ( UW-
        AWS ), bo w PO nie ma paru osob posiadajacych zdolnosc do konsensusu - nie ma
        Mazowieckiego, Balcerowicza, Gieremka.

Dziennikarze ciagnacy RZ na prawo - a szczegolnosci Igor Janke wyraznie
        sympatyzuja z PiS-em a nawet LPR-em, przynajmniej tak sie to odczuwa.
        Dopoki PiS byl w opozycji, te sympatie nie byla przeszkoda, wrecz przeciwnie.
        Jezli Rz chce dalej byc gazeta ustawiona w opozycji do rzadu, a wyglada na to
        ze chce, musi zmienic swoje nastawienie.
        Bez wymiany niektorych "skrajnych" dziennikarzy jest to niemozliwe, bo gdyby
        nagle Janke zacal pisac zle np. o Kaczynskim, stalby sie niewiarygodny, a za
        nim cala gazeta.
        To chyba jest zrozumiale.
        Wydaje mi sie, ze zwolnienie Janjeko jest poczatkiem gory lodowej, gdyz
        nadchodzi moda na "mniej prawicowych" dziennikarzy.
        Trudno sobie bowiem wyobrazic, ze Wprost nagle staje sie prorzadowy, albo
        kataryna.kataryna.

Gazeta Wyborcza od zawsze byla krytycznie zyczliwa rzadowi,( w stylu Timesa ),
        niezaleznie od jego "barwy", wiec nie ma az takich problemow, ale cena jest
        wzbudzanie wobec siebie skrajnych atakow, skrajnych stron i lewicy i prawicy.
        Stawiam zaklad o butelke "Moskovskaja" ze za 3 lata, ostatnim obronca
        domniemanego TW, TR i co tam jeszcze... L. Kaczynskiego, bedzie wlasnie GW.

• wgj8515 Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 21:49
      Z tego co słyszałem to Wildstein pewnie niedługo będzie zakładał coś swojego,
      może przyjmie byłych kolegów.
    • primordial Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 21:53
      Szkoda, zawsze boje sie zmian czegos,co jest i tak doskonale..
      Rzeczpospolita, w przeciwienstwie do Gazety Michnika, zawsze byla rzetelna,
      zdroworozsadkowa, po prostu jedyna w Polsce gazeta z wysokiej polki. Bez taniej
      sensacji, bez histerii (a tej pelno w GW-ciagle szukaja gdzies faszystow,
      "homofobow" itd).
      Dodatek PlusMinus wciaz wyznacza poziom Himalajaow wzgledem np Duzego Formatu,
      jesli chodzi o tresc (bo wizualnie jednak to nie jest DF, niestety, pare lat
      temu Rzepa zrezygnowala z kolorowego dodatku).
      Moze nie bedzie zle. Ktos tu napisal,ze Rzepa sie snobowala. Nie, to GW stacza
      sie w kierunku Faktu, ta sensacja, te licealne tytuly artykulow (niby zabawne
      gry slowne). No i ta natretna ideologia... GW i Rzepa sie uzupelniaja-GW jest
      troche dla licealistow (latwe artykuly, tzn latwo sie czytajace, prostym
      jezykiem polskim, priorytet newsa nad rzetelna,poglebiona informacja)-Rzepa jest
      dla czytelnikow dojrzalych, to jest inna polszczyzna, inny poziom metafor (Rzepa
      ttuaj wymaga pewnego oczytania, to jest niezbedne zeby odkodowac metafory czesto
      i gesto sadzone w tekstach). Z Rzepa sa zwiazani szczegolni dziennikarze i
      publicysci, wierni pewnym ostro zarysowanym pogladom, czasem pod prad
      poprawnosci politycznej, ludzie odwaznie artykulujacy swoje niepopularne
      poglady. Stad na lamach jest i miejsce dla Rybinskiego (rzadzi!!), i dla
      Jastruna (Smecz), i dla dziennikarzy sledczych.
      Powazna rysa na Rzepie-nie stawili sie za Wildsteinem. Mysle,ze to personalnie
      wina obecnego redaktora. Rzeczpospolita powinna byla stanac murem za swoim
      dziennikarzem, tym bardziej ze on wcielil w zycie lustracje, ideee,ktorej Rzepa
      byla zawsze wierna. Kiedy GW dalej holuje niejakiego Maleszke, czlowieka ktory
      donosil na kolegow w najbardziej plugawy sposob (wlacznie z obelgami na temat
      preferencji seksualnych i ponaglaniem SB zeby cos zrobila z opozycjonistami), to
      Rzepa wywalila faceta, ktory tak naprawde stanal po stronie prawdy o tych
      strasznych czasach komuny.
      To jest moje zdanie, nie musicie go podzielac.Takie jest moje przywiazanie do
      Rzepy, to jedt dla nie numer 1 od kilku lat.

• nakazim Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 10.05.05, 22:21
      wprost przeciwnie! Ostatnio i przedostatnio była nazbyt prawicowa i dlatego
      straciła wielu czytelników. Decyzja jest słuszna ale mnie i znajomych już nie
      odzyska.A poza red.Janke ciągnie się woń po red.Wildsteinie!
      • olany_klient Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? 12.05.05, 11:52
        Teraz Orkla kupuje dziennik Parkiet i polecą kolejne głowy z redakcji
        Rzeczpospolitej - pewnie zacznie się do działu ekonomicznego... a red. Gauden
        zastanawia się: "co by tu jeszcze spie...yć panowie, co by tu jeszcze spie...yć"
    • Gość: Byle nie jak GW Re: "Rzeczpospolita" bliżej centrum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:17
      Niestety się zmieni... Coraz bliżej "WYBORCZEJ", czyli coraz bliżej DNA..... :
      (((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka