Dodaj do ulubionych

Kto czyta "Wprost"?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.09.05, 11:31
Sluchajcie dla mnie to jest jakis fenomen. Jade sobie w tramwaju a tu kilka
osób czyta. Myślałam, że w środku jest coś ciekawego, więc i kupiłam.
Normalka - jazda na Cimoszce, zagrożenia, jedzenie hamburgerów nie szkodzi,
opalanie się też nie, kolejny agent, ten kłamie, tamten kłamie. Czy ktoś z
Was to to czyta? Jak ten tygodnik się utrzymuje? A zuważyliście, że każdy
tekst Wildsteina kończy się identycznie w tonie "Musimy zwalczać tradycyjny
styl myślenia dyktowany przez wiadome media. Wszystko co złe zostało
stworzone na bazie interesów między tymi a tamtymi...". Wildstein robi z
siebie bohatera narodowego, a czy ktos z Was wie, gdzie on byl pomiedzy 1980
a 1989 bo z tego co ja wiem to wtedy bohaterow mielismy w stoczniach,
kopalniach albo w wiezieniach?
Obserwuj wątek
    • deltalima Re: Kto czyta "Wprost"? 15.09.05, 12:19
      parę lat temu przestałem czytać tego szmatławca. to chyba najgorszy tygodnik
      jaki kiedykolwiek istniał na rynku. niestety, jest zapotrzebowanie na takie
      pisemko gdyż nasze społeczeństwo lubi taką tanią sensację. na szczęscie
      poczytność 'wprost' systematycznie spada.

a redaktor wildstein? był w latach osiemdziesiątych opozycjonistą. jego protest
      polegał na sikaniu dzielnicowemu do mleka.
      • Gość: dcc Re: Kto czyta "Wprost"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:38
        JEST TO OBECNIE NAJLEPSZY TYGODNIK POLITYCZNY, ALE... NIE DLA IDIOTÓW
    • asci Re: Kto czyta "Wprost"? 15.09.05, 12:51
      Ja czytam. Czytam od lat. Bardzo lubię.
      Tak dla porządku - troszkę nielogiczna twoja wypowiedź, a może to ja źle
      rozumuję, ale skoro kupiłaś tak na chybił-trafił bo dużo osób w tramwaju
      czytało, to skąd wiesz jak się kończy każdy artykuł Wildsteina?
      • Gość: barabasia Re: Kto czyta "Wprost"? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.09.05, 13:12
        W numerze, ktory kupilam byly dwa teksty Wildsteina. Felieton i tekst dluzszy.
        Nie pamietam juz o czym, pamietam tylko styl i teze. Oba teksty byly do siebie
        podobne w stylu i w przedstawionej tezie. Ze nie wspomne o sformulowaniach.
        • asci Re: Kto czyta "Wprost"? 15.09.05, 13:40
          Fakt, było tak. Ale nie jedyny Wildstein przedstawia swoje racje. I np. na
          jednej stronie jest tekst o Cimoszewiczu a na drugiej cotygodniowy felieton
          Nałęcza. Są teksty krytykujące lewicę, a zaraz obok tekst autorstwa Millera.
          Uważam, że pisanie o tym piśmie "szmatławiec" - jak to któryś z forumowiczów
          napisał jest niesprawiedliwe. Mają taką a nie inną linię i już. Można się z nią
          zgadzać albo nie - tytułów jest na rynku do wyboru do koloru.
          Pzdr.
          A.
    • Gość: ed Re: Kto czyta "Wprost"? IP: *.acn.waw.pl 15.09.05, 13:58
      Tomasz Nałęcz stwierdził kiedyś, że "Wprost" to pismo polskiej inteligencji.
      Nie mogę się jednak w tej kwestii z panem marszałkiem zgodzić, ponieważ Adam
      Michnik ma inne zdanie. Sądzę, że pan marszałek już zmienił zdanie na właściwe
      i, zamiast we "Wprost", swój felieton zamieszczał będzie w Gazecie Wyborczej -
      piśmie polskiej inteligencji. Gdy marszałek prof. Tomasz Nałęcz odejdzie
      z "Wprost", przestanę to pismo czytać, ponieważ czytałem je wyłącznie dla pana
      marszałka.
      • dzala Re: Kto czyta "Wprost"? 15.09.05, 15:09
        dziękuję wprost za stworzenie mojego światopoglądu (czytam od 15 roku życia :))
        chociaż nie powiem że jestem ortodoksem i że tylko musi być wprost bo czytam
        też newsweek'a no i oczywiście "gazete" ale tylko w necie. na świat trzeba
        patrzeć z różnych punktów widzenia.
      • Gość: krzych00 Re: Kto czyta "Wprost"? IP: 193.24.201.* 15.09.05, 15:43
        Ja z powodu pana Marszałka o mało jej czytać nie przestałem.
      • kellerman Re: Kto czyta "Wprost"? 15.09.05, 23:05
        a ja zacząłem prenumerować od kiedy pisuje tam Leszk Miller.
    • Gość: krzych00 Czytałem, ale może czytać przestanę... IP: 193.24.201.* 15.09.05, 15:41
      Od kiedy pisze w nie mój ulubiony premier Leszek świetne felietony o gospodarce
      i walce z korupcją (!?), myślę przestać kupować Wprost. Jeszcze Nałęcza
      bredzącego o Jaruckiej wytrzymam, bo zajmuje tyle miejsca, co stopka redakcyjna,
      ale
      Millerowi dają ponad jedną stronę na jego wypociny. We Wprost najlepsze są
      artykuły o kulturze i cykl z Życia Koalicji, nie mówiąc już o UErganie Ludu,
      reszta stoi na poziomie Polityki, tyle, że ci z Wprost najeżdżaja na
      Cimoszewicza, a z Polityki na KAczyńskiego i.t.d . Ale i tak jest lepszy niż
      Newsweek, czy Ozon i jest dosyć liberalny więc chyba najlepszy jak dla mnie na
      rynku...
    • Gość: europeana Re: Kto czyta "Wprost"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 21:00
      Tak to faktycznie mierne pismo, szkoda tylko że ma tak dobrych komentatorów i
      felietonistów. Rybiński, Wildstein, Gwiazdowski, Pałasiński, Winiecki, Piński,
      Budrewicz, Wolski, Zieliński, Śpiewak, Krasnodębski, Wilczyński, Kochanowski.
      Ja nie trawię wypocin Nałęcza i autorów z działu nauka i zdrowie, więc tego nie
      czytam.
      Jak ktoś twierdzi, że wprost to szmatławiec to, co powinien powiedzieć o
      Przeglądzie tudzież Ozonie, o NIE, a nawet wypocinach paradowskiej i jej
      podobnych w Polityce?
      Poza wprost czytuje Forum i Przegląd Polityczny, oraz Rzepe w sieci.
    • Gość: żenua ten szmatławiec nie nadaje się... IP: *.icpnet.pl 15.09.05, 21:37
      ... nawet do czyszczenia desek w wychodkach.
      Tragiczna gazetka, żerująca na swoiuch politycznych przeciwnikach, zero
      obiektywizmu i rzetelności dziennikarskiej - i to już od dawna.
      Mogę zrozumieć nielubienie czerwonych, ale w tym wypadku należy ustawić się w
      szeregu parszywych i tendencyjnych pisemek typu "Nie" lub "Nasz Dziennik" a nie
      aspirować do poważnego dziennikarstwa - bo to, co prezentuje Wprost, z takim
      dziennikarstwem nie ma nic wspólnego.
      • Gość: :-) Polityka, ten szmatławiec nie nadaje się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 23:34
        ...nawet do czyszczenia desek w wychodkach. Tragiczna gazetka, żerująca na
        swoich politycznych przeciwnikach, zero obiektywizmu i rzetelności
        dziennikarskiej - i to już od dawna. Mogę zrozumieć nielubienie czarnych, ale w
        tym wypadku należy ustawić się w szeregu parszywych i tendencyjnych pisemek
        typu "Nie" lub "Fakty i Mity" a nie aspirować do poważnego dziennikarstwa - bo
        to, co prezentuje Polityka, z takim dziennikarstwem nie ma nic wspólnego.

PS. Mi też się nie podoba wprost, ale trzeba zachować proporcje. Felietony
        Grońskiego, publicystyka Paradowskiej, palce lizać!!! Oczywiście jeśli odbiera
        się to w konwencji humoru absurdalnego zmiksowanego z propagandą okrągłostołową
        i obsesją antyantysemicką.
        :-)
        • Gość: Ender Re: Polityka, ten szmatławiec nie nadaje się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 10:32
          No niestety-"Wprost" kiedyś trzymał poziom ale do czasu wejścia na
          rynek "Newsweeka" stabloidyzował się, stał się radykalnieszy, bardziej
          agresywny-co nie przystoi dobremu pismu opinii.
          Od "Wprost" zaczynałem kiedyś czytanie tygodników ale dzisaj
          wolę "Politykę"(lata świetlne od konkurencji) i zgadzam się z Jerzym Baczyńskim
          że "Wprost" to tylko pierwsza strona".
          • Gość: lkw Re: Polityka, ten szmatławiec nie nadaje się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 12:56
            Nie zawsze to , co pisze Baczyński /z domu: Sroka/ jest słuszne.
    • Gość: madam Wprost łże jak pies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 14:06
      Słynny artykuł o rodzinie Cimoszki zaczyna się od stwierdzenia, że jego zięć
      jest prawnikiem, a jest doktorem chemii, menadżerem. Nie mogli sprawdzić?
      Pisze, że Marthę Stewart skazano za insider trading, a wsadzili ją za
      utrudnianie pracy organom, itd. itd. Mnóstwo nieścisłości, przekłamań,
      lekceważenie czytelnika, obraza dla inteligencji.
      Dawno nie czytam, ale o Cimoszce poczytałam online i to mi wystarczy
      • Gość: Ender Re: Wprost łże jak pies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 16:55
        Bo wielokrotnie ważne albo nawet kluczowe artykuły we "Wprost" były napisane
        delikatnie mówiąc niechlujnie.
    • Gość: kobieta Re: Kto czyta "Wprost"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 19:37
      Zdecydowanie wolę Politykę do Wprost - pełna otwartości umysłów i nowoczesna.
      Wprost - stricte tendencyjny, aż żal, ile miejsca poświęcają na tępienie lewicy:-)
      • Gość: shocking truth Re: Kto czyta "Wprost"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:55
        Gość portalu: kobieta napisał(a):

> Zdecydowanie wolę Politykę do Wprost - pełna otwartości umysłów i nowoczesna.

Niektórzy ludzie mają tak otwarte umysły, że mózg im wycieka.

Flannery O'Connor
        • Gość: c# Re: Kto czyta "Wprost"? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.09.05, 09:44
          Wprost?
          Taki Fakt zadrukowany w poprzek i złożony na pół.
    • nordwest11 Re: Kto czyta "Wprost"? 18.09.05, 10:19
      Wprost ma bardzo dobrą publicystykę polityczną i felietony. Czytam "Wprost"
      właśnie dla Wildsteina, Mazurka i Zalewskiego, Rybińskiego.
      Dłuższe artykuły we "W" są często słabe merytorycznie, ale i tak jako
      całokształt, "Wprost" jest lepsze od miałkich artykułów "Polityki" i jej stadka
      publicystów, z dyżurną obrończynią Prezia i Cimocha, Wielką Paradosią na czele.
      • Gość: madam Jest to oczywiście kwestia upodobań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 11:53
        i przekonań. Pan/Pani woli Rybińskiego i Mazurko-Zalewskiego, ktoś inny woli
        Paradowską i Żakowskiego - i tyle.
        • preslaw Re: Jest to oczywiście kwestia upodobań 19.09.05, 13:19
          Można nie lubić "Wprost" za różne rzeczy, ale nie sposób nie docenić tego, że
          jest to najlepeij redagowany btygodnik w Polsce. Pewien rys tabloidalny jest w
          nim widoczny, ale mnie to nie przeszkadza, bo nadaje pismu dynamikę, której
          brakuje np. "Polityce", choć do sposobu redagowania tej oststniej też nie mam
          zastrzeżeń. "Wprost" ma najlpeszą sztę graficzną i nie ma wnim estetycznego
          niechlujstwa, które jest charkaterystyczne dla wielu innych gazet w Polsce.
          Wśród tygodnioków wyjątkiem jest "Polityka" i "Forum".
    • lpr_rasta Re: Kto czyta "Wprost"? 20.09.05, 09:26
      Kiedyś sobie znalazłem tą gazetę i ja czytałem i mnie sie nie podobała bo wg
      tego co wiedziałem na różne tematy, to straszneiściemniali. To nie jest gazeta
      obiektywna. Oni kłamią, bo przemilczają albo udają że czegoś nie widzą lub nie
      słyszą. To obłudnicy prosto z kaplicy obnoszący się ze swoim katolicyzmem a
      potem składajacy fałszywe świadectwo przeciwko swemu bliźniemu.
      • Gość: do rasta Re: Kto czyta "Wprost"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 09:34
        Tylko jakoś nikt z tych "niesłusznie" obwinionych jakoś nigdy nie podał wprosta
        do sądu.
        • misio_zalogowany Re: Kto czyta "Wprost"? 20.09.05, 11:35
          coś pięknego

www.wprost.pl/ar/?O=80545
          Ryba po polsku - Świnia faszerowana fałszem
    • atado1 Re: Kto czyta "Wprost"? 22.09.05, 22:13
      A wiecie, jak powstaja te teksty, ktorymi sie tak zachwycacie we Wprost?
      Dziennikarz musi wymyslec najpier teze tekstu. Musi ona byc kosmiczna, wydumana
      na maksa, bo inna nie przejdzie. Np: "Skończmy z tym tabu, ziemia jest płaska".
      Potem, jak pomysl na tekst zostanie klepniety, wtedy dziannikarz przystepuje do
      karkolomnego zadania napisania tego tekstu. Poluje wiec na potkniecia
      rozmowcow,m do ktorych dzwoini i stara sie wydobyc od nich, to co chce, a raczej
      musi uslyszec. Oddaje ten kosmicznie wydumany tekst i wtedy zaczyna sie jazda.
      Np. kolega oddal kiedys material o tym, ze na zachodzie zachwycaja sie polskim
      jedzeniem, bo takie zdrowe. Tekst, jak tekst, troche madry, troche glupi, na
      maksa naciagniety, zeby przeszedl przez zastepcow naczelnego. Ale oni
      stwierdzili, ze zbyt banalny. Dopisali wiec dynamiczny poczatek, cytuje z
      pamieci: Jem tylko polski chceb, bo ytylko on jest dobry i zdrowy. Siwietnie sie
      po nim czuje i dobrze wplywa na moja kondycje fizyczna - mowi Mick Jagger.
      Polskim jedzieniem zachwyca sie tez Brat Pitt, George W. Bush i Jacques Derrida.
      I twdy to jest tekst! Wiadomo, ze zaden z "rozmowcow Wprostu nie zaprotestuje,
      wiec sie pisze, pisze, pisze! A pamietacie wywiad we Wprost z Mułłą Omarem?
      Wszystkie sluzby szukaja tego czlowieka i tylko dziennikarzowi Wprost udalo sie
      go znalezc i uciac sobie z nim pogawedke:-))) Dajcie spokoj, ta gazeta to jest
      zenada!!!

Teraz Wprost jest prawicowe. A pamietacie, jak 2 razy przyznali czlowieka roku
      Millerowi? No ale wtedy wiatr wial z innej strony, a dzis sie zmienil.

I nie wincie za to dziennikarzy, ktorzy tam pracuja. Oni nie maja w redakcji NIC
      do powiedzenia. Wszelkie proby protestu koncza sie obcieciem pensji o polowe!
      • preslaw Re: Kto czyta "Wprost"? 23.09.05, 10:47
        Znaczy się jakieś kompletne z nich matoły i to na dodatek bezwolne, dają sobie
        wciskać ciemnotę i ani słówka nie pisną i żadnemu z nich oczywiście nie
        przyjdzie do głowy żeby odejść z pracy, gdzie uważają go za idiotę. Naprawę
        biuedni są dziennikarze "Wprost". Bardzo im współczuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka